Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Σάββας Καλεντερίδης: Η αλήθεια είναι σκληρή αλλά δεν είναι ακραία κύριοι του τουρκικού ΥΠΕΞ

Δημοσιεύτηκε στις

Η πάνδημη συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώθηκαν σε Ελλάδα και εξωτερικό με αφορμή την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η κάλυψη του γεγονότος από μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού όπως η The Wall Street Journal και οι δηλώσεις των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, που για πρώτη φορά υπόσχονται ότι θα εργαστούν για τη διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας από ξένα κοινοβούλια, με τελικό στόχο την αναγνώριση και από την ίδια την Τουρκία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Είναι η πρώτη φορά που το τουρκικό ΥΠΕΞ εκδίδει μια τόσο σκληρή ανακοίνωση, γεγονός που καταδεικνύει το πόσο η Τουρκία έχει «στριμωχτεί στη γωνία» με το θέμα αυτό.
«Οι απόπειρες κάποιων ακραίων κύκλων στην Ελλάδα να επισκιάσουν αυτήν τη σημαντική ημέρα με φανταστικούς ισχυρισμούς κατά της ιστορίας μας, με ενέργειες που στόχο έχουν να πυροδοτήσουν μίσος κατά της Τουρκίας, όπως επίσης και με δηλώσεις ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα, έχοντας δικά τους πολιτικά κίνητρα, δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτές.
»Υπενθυμίζουμε σε εκείνους που επικαλέστηκαν αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς την ευθύνη της Ελλάδας για τις θηριωδίες που διέπραξε ο στρατός της, οι οποίες επίσης παραβίαζαν τους νόμους πολέμου κατά την εισβολή στην Ανατολία, καθώς και την υποχρέωσή της να καταβάλει αποζημίωση, η οποία καθορίστηκε στη Συνθήκη της Λοζάνης.
»Αναφέρουμε ότι όταν οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τον ελληνικό στρατό κατά των Τούρκων έφτασαν σε αδιανόητο μέγεθος, οι σύμμαχοι της Ελλάδας ίδρυσαν μια επιτροπή ερευνών και αναγνώρισαν απάνθρωπα εγκλήματα του ελληνικού στρατού.
»Στην πραγματικότητα, αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί που στοχεύουν στην ιστορία μας δεν έχουν καμία σχέση με τη λογική, τη συνείδηση ​​και τη δικαιοσύνη. Αυτή η ρητορική είναι ασυμβίβαστη με τους στόχους μας για την προώθηση των διμερών μας σχέσεων και αφήνει μια αρνητική κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές».
Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και να ενημερώσουμε υπεύθυνα και αντικειμενικά τους αναγνώστες μας, αναφέρουμε τα εξής, σχετικά με τους ισχυρισμούς του τουρκικού ΥΠΕΞ:
Πρώτον, το ζήτημα δεν αφορά κάποιους «ακραίους κύκλους» στην Ελλάδα, και όπως αποδείχτηκε την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 αφορά το σύνολο του πολιτικού κόσμου και των κομμάτων της Ελλάδας. Άρα το επιχείρημα αυτό, που ήταν και επιχείρημα στην Ελλάδα των κύκλων αμφισβήτησης και υπονόμευσης του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης, από το 1914 μέχρι το 1923, τινάχτηκε στον αέρα. Δεν μπορεί να είναι ακραίοι κύκλοι το σύνολο του πολιτικού κόσμου και των κομμάτων στην Ελλάδα.
Δεύτερον, όσον αφορά τις ευθύνες της Ελλάδας που επικαλείται το τουρκικό ΥΠΕΞ, για «θηριωδίες» του ελληνικού στρατού που έδρασε στη Μικρά Ασία και για υποχρέωση καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων από την Ελλάδα στην Τουρκία, με βάση τη Συνθήκη της Λοζάνης, να σημειώσουμε τα εξής:
Η Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων ξεκίνησε με κεντρικό σχέδιο των Νεότουρκων το 1914, πέντε χρόνια πριν από την απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία. Μάλιστα, η ίδια η Οθωμανική Αυτοκρατορία αποδέχτηκε ότι διέπραξε Γενοκτονία από το 1914 μέχρι τον Οκτώβριο του 1918, που υπογράφηκε η Συνθήκη Ανακωχής του Μούδρου, συγκροτώντας μάλιστα και τα Δικαστήρια του Πολέμου (Divan-ı Harb-i Örfî), στα οποία δικάστηκαν οι πρωταίτιοι της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Άρα το επιχείρημα που αφορά την παρουσία του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία είναι τουλάχιστον ανακόλουθο.
Όσον αφορά τις «θηριωδίες» του ελληνικού στρατού και τις πολεμικές αποζημιώσεις που υποχρεώθηκε να καταβάλει η Ελλάδα με βάση τη Συνθήκη της Λοζάνης, κι εδώ η αλήθεια παρουσιάζεται μισή. Η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων επειδή ήταν η ηττημένη στον μικρασιατικό πόλεμο και αυτό δεν έχει καμία σχέση με «θηριωδίες» ή εγκλήματα πολέμου. Ίσα-ίσα, στη Συνθήκη των Σεβρών, που έγινε με την Τουρκία στην πλευρά των ηττημένων, προβλεπόταν η σύσταση ειδικών δικαστηρίων τα οποία θα εξέταζαν τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Τούρκοι εναντίον των χριστιανών της Ανατολίας από το 1914 μέχρι το 1918.
Επίσης, όσον αφορά τις πολεμικές αποζημιώσεις, η Ελλάδα παραχώρησε το προγεφύρωμα του Καραγάτς, που βρίσκεται δυτικά του Έβρου, στην Τουρκία, ως αντιστάθμισμα στις αποζημιώσεις, κάτι που αποδέχτηκε με δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού.
Άρα, δεν υφίσταται θέμα πολεμικών αποζημιώσεων.
Τρίτον, όσον αφορά το επιχείρημα «Αυτή η ρητορική είναι ασυμβίβαστη με τους στόχους μας για την προώθηση των διμερών μας σχέσεων και αφήνει μια αρνητική κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές», να τονίσουμε ότι η ρητορική της άρνησης είναι που αποτελεί το βασικό εμπόδιο που δυναμιτίζει το μέλλον των επόμενων γενεών. Όσο οι γενοκτόνοι νιώθουν δικαιωμένοι και υπερήφανοι για τις πράξεις τους, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να διαπράξουν τα ίδια και χειρότερα, όπως αποδείχτηκε από το 1923 μέχρι σήμερα.
Τέλος, όσον αφορά την επιχειρηματολογία της Τουρκίας που προσπαθεί να κρυφτεί και να κρύψει το έγκλημα πίσω από την παρουσία του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία, πέραν του ότι μας έσφαζαν συστηματικά συνεχώς από το 1914 μέχρι το 1918, δηλαδή πριν αποβιβαστεί ο στρατός μας στη Σμύρνη, υπάρχει και το θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Αυτούς γιατί τους έσφαξαν; Μήπως είχε εισβάλει ο αρμενικός στρατός στη Μικρά Ασία και το έκαναν για να αμυνθούν;
Όχι φυσικά.
Είχαν έτοιμο το σχέδιο από το 1911 για εκκαθάριση όλων των χριστιανικών πληθυσμών, και το έκαναν πράξη από το 1914 μέχρι το 1923, με ένα διάλειμμα μερικών μηνών μετά την υπογραφή της Συνθήκης Ανακωχής του Μούδρου και μέχρι την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στην Αμισό, στις 19 Μαΐου 1919.
Αυτή είναι η αλήθεια και δεν είναι ακραία, ούτε είναι ακραίοι εκείνοι που αγωνίζονται να την αναδείξουν. Ακραίες ήταν οι πράξεις των Νεότουρκων και των κεμαλικών, και η Τουρκία οφείλει να τις αναγνωρίσει.
Αυτός είναι ο μονόδρομος για την ειρήνη.

Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες των τεθωρακισμένων και των καταδρομών και σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό. Το Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο Ινφο-Γνώμων. Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου "Κράτος συμμορία", Εκδόσεις Τουρίκη, ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την "Έκθεση Σουσουρλούκ", που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο βιβλίο των Εκδόσεων Α.Α. Λιβάνη. Σε συνεργασία με το ίδρυμα "Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ" συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD "Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930" και του CD "Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας". Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου "Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, Μύθος και πραγματικότητα", του βιβλίου "Οι μειονότητες στην Τουρκία" και των ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών "Κάτω Ιταλία - Μεγάλη Ελλάδα", "Σικελία", "Ρόδος - Σύμη - Καστελόριζο - Καρία - Λυκία", "Χίος - Σμύρνη", "Βουλγαρία - Ανατολική Ρωμυλία", "Καππαδοκία - Κεντρική Ανατολία" και "Κωνσταντινούπολη - Μαρμαράς". Έγραψε τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς "Κοζάνη, στην αγκαλιά των βουνών", "Ιωνία, Σάμος - Έφεσος - Μίλητος - Πριήνη", "Δυτικός Πόντος, Βιθυνία - Παφλαγονία" και "Ανατολικός Πόντος, Κοτύωρα - Κερασούντα - Τραπεζούντα - Αργυρούπολη - Καρς". Αναλύσεις και άρθρα του Σάββα Καλεντερίδη, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και "Παρόν" και στα περιοδικά "Άμυνα και διπλωματία", "Απόρρητο Δελτίο" και "Διπλωματία".

Αναλύσεις

Η ηρεμία πριν την καταιγίδα στην Τουρκία!

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία μπορεί να είναι πιο κοντά από ό,τι συνειδητοποιούν η Ουάσινγκτον ή η Άγκυρα.

Δημοσιεύτηκε

στις

Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τότε που ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο φυλακισμένος ηγέτης της κουρδικής εξέγερσης στην Τουρκία, κάλεσε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) να διαλυθεί, περισσότερα από 40 χρόνια μετά την έναρξη του αγώνα του.

Γράφει ο Μάικλ Ρούμπιν, Washington Examiner

«Η τρομοκρατική ομάδα που καταθέτει τα όπλα είναι μια νίκη για τον πολιτισμό», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμι Πίγκοτ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι αυτή η ανακοίνωση θα οδηγήσει σε αυξημένη σταθερότητα στην περιοχή».

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι πέθαναν στις συγκρούσεις, αν και, όπως και τα στοιχεία θυμάτων που παρέχει το «Υπουργείο Υγείας της Χαμάς», οι αριθμοί της Τουρκίας είναι κατασκευασμένοι, παρόλο που δυτικοί αξιωματούχοι όπως ο Πίγκοτ τους επαναλαμβάνουν χωρίς κριτική.

Η ενεργή εξέγερση είχε ουσιαστικά τελειώσει το 1997, όταν η κυβέρνηση Κλίντον χαρακτήρισε το PKK τρομοκρατική οργάνωση. Παρόλο που το PKK δεν είχε σκοτώσει ποτέ Αμερικανό πολίτη και η εξέγερσή του είχε σε μεγάλο βαθμό τελειώσει, η Τουρκία απαίτησε τη χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική, ως τελευταίας στιγμής προϋπόθεση στο πλαίσιο μιας μεγάλης αγοράς όπλων που ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ήθελε να ολοκληρώσει.

Αυτός ο ψευδής χαρακτηρισμός έχει υπονομεύσει την ειρήνη και αποκάλυψε την υποκρισία των ΗΠΑ. Διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις επέκριναν το PKK και ταυτόχρονα εξυμνούσαν τη δημοκρατία, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκαν ότι το PKK δημιούργησε τη μόνη όαση προοδευτισμού σε μια περιοχή που κυριαρχείται από δικτατορίες και ισλαμιστές. Χαρακτηρίζοντας εσφαλμένα το PKK ως τρομοκράτες, οι ΗΠΑ υπονόμευσαν τον φιλελευθερισμό. Για παράδειγμα, ενώ η Τουρκία παθητικά, αν όχι ενεργά, υποστήριζε το Ισλαμικό Κράτος, το Υπουργείο Άμυνας στράφηκε στους Σύριους Κούρδους, πολλοί από τους οποίους συνδέονταν με το PKK. Αν κάποιος στην αμερικανική κυβέρνηση είχε πάρει στα σοβαρά τον χαρακτηρισμό του PKK ως τρομοκρατικής οργάνωσης και αρνιόταν να συνεργαστεί μαζί τους, το Ισλαμικό Κράτος θα υπήρχε ακόμα και πιθανότατα θα κυβερνούσε τη Βαγδάτη και τη Δαμασκό.

Η υποκρισία του χαρακτηρισμού των ΗΠΑ ως τρομοκρατικής οργάνωσης φαίνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ομπάμα αφαίρεσε από τη λίστα την οργάνωση Μουτζαχεντίν αλ Χαλκ, η οποία είχε στοχοποιήσει και σκοτώσει Αμερικανούς. Το PKK παρέμεινε στη λίστα. Βέβαια, οι Μουτζαχεντίν πληρώνουν υψηλά honoraria σε απόστρατους Αμερικανούς πολιτικούς για υποστήριξη, ενώ το PKK δεν πληρώνει κανέναν.

Η δαιμονοποίηση του PKK από τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την πεποίθηση της τουρκικής κυβέρνησης ότι η διάλυση του PKK σημαίνει ότι η καταστολή αποδίδει, μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε καταστροφή. Η έλλειψη προσοχής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επίσης κόστος.

Τον τελευταίο μήνα, μίλησα με Κούρδους ακτιβιστές και άτομα που συνδέονται με το PKK. Αναγνώρισαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν με τους τουρκικούς βομβαρδισμούς και τη μειωμένη υποστήριξη των ΗΠΑ. Το PKK είδε τα σημάδια στον τοίχο λόγω της προθυμίας της κυβέρνησης Τραμπ να εγκαταλείψει τους Σύριους Κούρδους για χάρη επιχειρηματικών συμφωνιών, υποσχέσεων για τουρκική μεσολάβηση και την ψευδαίσθηση της μετριοπάθειας της νέας συριακής κυβέρνησης. Προσπαθώντας να δώσουν μια θετική χροιά στα γεγονότα, πολλοί Κούρδοι ηγέτες είπαν επίσης ότι ο αγώνας τους πέτυχε ό,τι μπορούσε, οπότε τώρα είναι η ώρα για πολιτική και διπλωματία.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, ωστόσο, είναι ότι ούτε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ούτε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνονται να ενδιαφέρονται για αυτά. Μετά από μια τέτοια προσφορά ειρήνης, το PKK λέει ότι περιμένει από την Τουρκία να κάνει ένα ισότιμο βήμα για την ειρήνη, που θα υπερβαίνει τη γενική αμνηστία για τα μέλη του και την ασφαλή μετακίνηση των ηγετών του στην Ευρώπη. Πολλοί προτείνουν, για παράδειγμα, ότι η Τουρκία θα πρέπει να απελευθερώσει τον Οτσαλάν, όπως έκανε η Νότια Αφρική του απαρτχάιντ με τον Νέλσον Μαντέλα.

Ο Ερντογάν συνήθως συνδέει τις κουρδικές πρωτοβουλίες με απαιτήσεις να υποστηρίξουν το πολιτικό του κόμμα. Όταν δεν το κάνουν, στρέφεται εναντίον τους με εκδίκηση. Αυτός είναι ο λόγος που τόσοι εκλεγμένοι Κούρδοι πολιτικοί παραμένουν στη φυλακή. Οι Κούρδοι φοβούνται μια επανάληψη, και απαιτούν επίσης η Τουρκία να επιλύσει τις εθνοτικές διακρίσεις που αντιμετωπίζουν και να αποκεντρώσει την εξουσία στις περιοχές όπου ζουν οι Κούρδοι.

ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Αν η Τουρκία συνεχίσει την καταστολή και αποτύχει να διαπραγματευτεί, προειδοποιούν, ο εμφύλιος πόλεμος είναι πιθανός, ένα γεγονός που θα μπορούσε να φέρει τον τρόμο στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας, καθώς οι Κούρδοι συμπεραίνουν ότι ο Ερντογάν δεν επιδιώκει την ειρήνη αλλά την εξόντωσή τους. Εξάλλου, με τις ΗΠΑ να εγκαταλείπουν το συριακό Κουρδιστάν και τους Ιρακινούς Κούρδους ηγέτες να λειτουργούν ως υποχείρια του Ερντογάν, οι Κούρδοι δεν έχουν πού να πάνε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να ελπίζει σε αυξημένη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά η αποτυχία του να πιέσει τον Ερντογάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προμηνύει το αντίθετο. Ο εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία μπορεί να είναι πιο κοντά από ό,τι συνειδητοποιούν η Ουάσινγκτον ή η Άγκυρα.

Μπορεί ο Πόλεμος Ισραήλ-Ιράν να είναι Δοκιμή για έναν Πόλεμο Ισραήλ-Τουρκίας;

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Διαρροή λυμάτων στη Σαλαμίνα χωρίς εφαρμογή πρωτοκόλλων ΠΟΥ – Ανεπαρκής διαχείριση δημόσιας υγείας

Η διαχείριση βιολογικών κινδύνων οφείλει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα – ιδίως όταν αφορά την υγιεινή του οδικού δικτύου, της γειτονιάς και τελικά της ίδιας της κοινότητας.

Δημοσιεύτηκε

στις

του Νικόλαου Ε. Χατζόβουλου, SalaminaPress

Σε πρόσφατη ανάρτηση του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας και Καθαριότητας του Δήμου Σαλαμίνας, αναφέρθηκε παρέμβαση της Υπηρεσίας Καθαριότητας για καθαρισμό σημείου διαρροής λυμάτων στην Κοινότητα Αμπελακίων, έπειτα από βλάβη σε αγωγό της ΕΥΔΑΠ.

Παρά την υπό σκληρή αμφησβήτηση <<άμεση>> (κατά δήλωση)  κινητοποίηση, τόσο η διαχείριση όσο και η ανακοίνωση εγείρουν σοβαρά ερωτήματα ως προς την επαρκή εφαρμογή διεθνών και εθνικών υγειονομικών πρωτοκόλλων, θέτοντας σε αμφισβήτηση την επάρκεια της θεσμικής απόκρισης του Δήμου σε ένα κρισιγενές περιστατικό που ενέχει κίνδυνο για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας.

Τι έγινε ορθά ή μερικώς ορθά

*Ενεργοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας.

*Χρήση απολυμαντικών ουσιών (χλωρίνη), ως πρώτο μέτρο.

Τι παραλήφθηκε / Τι έγινε ελλιπώς – Τι θα έπρεπε να είχε συμβεί σύμφωνα με τα διεθνή και εθνικά πρωτόκολλα:

1. Δεν πραγματοποιήθηκε αποκλεισμός και σήμανση του χώρου.
Η άμεση εκτροπή της κυκλοφορίας οχημάτων από τις αρμόδιες αρχές, η περίφραξη της περιοχής με κορδέλες, κώνους ή φράγματα και η τοποθέτηση εμφανών πινακίδων («Κίνδυνος μόλυνσης – Μη πλησιάζετε») είναι υποχρεωτική ενέργεια, όπως προβλέπεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO Sanitation Safety Planning, 2020) και τις Οδηγίες ΕΟΔΥ (2023). Σκοπός είναι η αποτροπή της προσέγγισης οχημάτων, πεζών, παιδιών ή ζώων, που μπορεί να έρθουν σε επαφή με μολυσμένο νερό ή υπολείμματα.

2. Καμία επίσημη ενημέρωση των πολιτών.
Ο Δήμος όφειλε να εκδώσει άμεση ανακοίνωση στους κατοίκους, μέσω διαδικτύου, τοπικών ΜΜΕ ή και έντυπου υλικού, προειδοποιώντας για το περιστατικό και δίνοντας σαφείς οδηγίες σχετικά με την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών:

*Αποφυγή της περιοχής.

*Προσοχή σε συμπτώματα όπως διάρροια, δερματικά εξανθήματα ή εμετοί.

*Ανάγκη για ιατρική παρακολούθηση σε περίπτωση επαφής με τα λύματα.

Αυτά προβλέπονται ρητώς στα πρωτόκολλα Risk Communication & Community Engagement (RCCE) του WHO.

3. Δεν γίνεται αναφορά σε χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) από το προσωπικό. Μάλιστα, το προσωπικό του Δήμου που συμμετείχε στο συγκεκριμένο κρισιγενές περιστατικό έχει <<κρυφθεί>> επιμελώς από τον/την λήπτη των φωτογραφιών που δημοσιεύτηκαν για ευνόητους λόγους.

Το προσωπικό καθαρισμού σε τέτοιες περιστάσεις οφείλει να φοράει πλήρη ΜΑΠ: αδιάβροχη ολόσωμη φόρμα, γάντια νιτριλίου, μάσκα με φίλτρο P3, γυαλιά προστασίας και γαλότσες. Η απουσία ΜΑΠ αποτελεί σοβαρή παράβαση της εργατικής και υγειονομικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το ΠΔ 102/2020 και τις οδηγίες του CDC και του WHO για απολύμανση μετά από λύματα.

4. Δεν αναφέρθηκε συνεργασία με υγειονομικές αρχές (ΕΟΔΥ, Διεύθυνση Υγείας).

Ο Δήμος όφειλε να ενημερώσει και να εμπλέξει τις αρμόδιες υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας και τον ΕΟΔΥ για:

*Δειγματοληψία νερού/εδάφους από το σημείο.

*Μικροβιολογικές αναλύσεις για παθογόνα (π.χ. E. coli, σαλμονέλα, ιοί).

*Αξιολόγηση κινδύνου για πιθανή ρύπανση υπόγειων υδάτων ή παρακείμενων κατοικιών.

Σύμφωνα με τον WHO (Safe Management of Wastes, 2013), κάθε περιστατικό βιολογικής ρύπανσης πρέπει να καταγράφεται, τεκμηριώνεται και να παρακολουθείται από τις αρχές. Επίσης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αρχική δειγματοληψία πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 4 ωρών από την καταγραφή του περιστατικού, και να επαναληφθεί τουλάχιστον μία φορά εντός 24 ωρών για να διαπιστωθεί η εξέλιξη ή επιμονή του μικροβιακού φορτίου στον περιβάλλοντα χώρο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα πρότυπα του ECDC (2025) για περιβαλλοντικά συμβάντα υψηλού μικροβιολογικού κινδύνου, όφειλε να εκδοθεί ταχεία αξιολόγηση κινδύνου (Rapid Risk Assessment) εντός 24 ωρών από την πρώτη γνωστοποίηση, με τεκμηρίωση των πιθανών επιπτώσεων στη δημόσια υγεία και σχέδιο επικοινωνίας με τον πληθυσμό.

5. Δεν υπήρξε πρόβλεψη για υγειονομική παρακολούθηση του πληθυσμού.

Ο ΠΟΥ και το ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) προβλέπουν τη δυνατότητα προληπτικής παρακολούθησης συμπτωμάτων σε κατοίκους κοντά στο σημείο, ειδικά σε παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Αυτό περιλαμβάνει:

*Επικοινωνία με τοπικά Κέντρα Υγείας.

*Ενημέρωση σχολείων ή παιδικών σταθμών.

*Καταγραφή ενδεχόμενων περιστατικών με εντερικά ή δερματικά συμπτώματα.

Σύμπέρασμα
Η δημόσια υγεία δεν διασφαλίζεται μόνο με χλωρίνη και πρόχειρες αναρτήσεις, αλλά με πλήρη συμμόρφωση προς επιστημονικές κατευθύνσεις, θεσμική λογοδοσία και διαφάνεια.

Η διαχείριση βιολογικών κινδύνων οφείλει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα – ιδίως όταν αφορά την υγιεινή του οδικού δικτύου, της γειτονιάς και τελικά της ίδιας της κοινότητας.

Καλούμε τον Δήμο Σαλαμίνας να:

*δημοσιοποιήσει πλήρη έκθεση του περιστατικού,

*προβεί σε επίσημη ενημέρωση των κατοίκων,

*εκπονήσει πρωτόκολλο διαχείρισης τέτοιων περιστατικών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα,

*διασφαλίσει τη συμμετοχή υγειονομικών αρχών σε κάθε μελλοντική ανάλογη κρίση.

Η υπονόμευση και η προχειρότητα διαχείρισης τέτοιων περιστατικών δεν ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δημοτική Αρχή και τους Θεσμούς, αλλά δημιουργεί ουσιαστική ανησυχία και ανασφάλεια σε ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας της Σαλαμίνας.

Επιστημονικές Πηγές:
European Centre for Disease Prevention and Control (2025). Rapid Risk Assessment Guidelines for Waterborne Outbreaks. Stockholm: ECDC. Available at: https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data (Accessed: 21 June 2025).

WHO (2020). Sanitation Safety Planning: Manual for safe use and disposal of wastewater, greywater and excreta. Geneva: WHO. https://www.who.int/publications/i/item/9789240031359

WHO (2018). Guidelines on sanitation and health. Geneva: WHO. https://www.who.int/publications/i/item/9789241514707

World Health Organization (2020). Sanitation Safety Planning: Manual for safe use and disposal of wastewater, greywater and excreta, 2nd ed. Geneva: WHO. Available at: https://www.who.int/publications/i/item/9789240031359 (Accessed: 21 June 2025).
CDC (2021). Sewage Exposure and Cleanup Guidance. https://www.cdc.gov/healthywater/emergency/sanitation-wastewater/sewage-cleanup.html
ΕΟΔΥ (2023). Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων με έκθεση σε βιολογικά υγρά, Αθήνα

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Πώς τολμάτε;

Παρέμβαση του διευθυντή της εφημερίδας “ΕΣΤΙΑ” Μανώλη Κοττάκη στην τηλεόραση BEST

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τα τεκταινόμενα στην πολιτική σκηνή της χώρας σχολίασε στην τηλεόραση BEST ο διευθυντής της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ Μανώλης Κοττάκης

Τα κυριότερα σημεία της παρέμβασης του Μανώλη Κοττάκη:

-Καραμανλής και Σαμαράς δεν ξέρω αν εκνεύρισαν ή δεν εκνεύρισαν την κυβέρνηση. Ο κυνισμός όμως είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία για να μην εκνευριστεί.

-Εδώ έχουμε δύο διαφορετικές θεωρήσεις για το έθνος εντός κόμματος της ΝΔ, με αποκορύφωμα μια δυσαρέσκεια που έρχεται από τον λαό. Ο Σαμαράς είπε είμαι δυτικός αλλά με αστερίσκους. Δεν σημαίνει, ότι επειδή είμαι δυτικός λέω ναι σε όλα.

-Είναι δυνατόν ότι πίσω από μια συστάδα νησιών θα κερδίσει η Τουρκία δικαιώματα στο Αιγαίο;

-Ποιά ήταν η απάντηση της κυβέρνησης; Ο κυβερνητικός σχολίασε στην τηλεόραση για τον χάρτη των Τούρκων στη μέση που τέμνει το Αιγαίο στη μέση, ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Αντί να του πεις “τί είναι αυτά που λες ρε; Το μισό Αιγαίο δικό σου; Πως τολμάς;”. Μια ουδέτερη και ψυχρή αδιάφορη στάση.

-Εμφανίζεται ο ΥΠΕΞ για να απαντήσει σε Καραμανλή και Σαμαρά για να πει, ότι δεν είναι φιλοϊσραηλινός, δεν είναι φιλοπαλαιστίνιος, αλλά φιλέλληνας. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δεν δηλώνει Έλλην αλλά φιλέλλην. Μετά από δύο αυτά πως να μην υπάρχουν δύο κόσμοι;

Υπάρχουν οι λεγόμενοι αντικειμενικοί Έλληνες, που λένε, ότι έχει δίκιο η Άγκυρα θέλει να κερδίσει κάτι. Και τί θέλετε να κάνουμε, πόλεμο; Αγνοώντας ότι ούτε μια φορά να μας πει ότι έχουμε δίκιο σε κάτι. Και υπάρχουν και κάποιοι που νιώθουν. Υπάρχει μια απόσταση από το μυαλό στην καρδιά που τη διανύουν. Αγαπούν την Ελλάδα με το μυαλό και την καρδιά. Αυτή είναι η διαφοροποίηση.

-O Καραμανλής είπε, ότι εάν συνεχίσουμε έτσι θα καταντήσουμε σε διαρκή ομηρία από την Τουρκία.

-Αυτά είναι πολύ σοβαρά πράγματα, όταν τα λένε δύο πρώην πρωθυπουργοί και δεν τα λένε για να κάνουν αντιπολίτευση στον κ. Μητσοτάκη.

-Ρωτήσαμε τον κ.πρωθυπουργό πέρσι το καλοκαίρι; Θα πάμε στην Κάσο; Περιμέναμε έναν χρόνο και ακόμα δεν απάντησε.

-Και ακούμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μας λέει ότι δεν απεμπολήσαμε κανένα κυριαρχικό δικαίωμα. Πήγαινε στην Κάσο και θα σου πω εγώ αν απεμπολήσαμε κυριαρχικά δικαιώματα.

Ακούστε την παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη:

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γενικά θέματα6 λεπτά πριν

Η ανησυχητική «σιωπή» των αγορών: Το φαινόμενο «Taco» και άλλες ερμηνείες

 Η «κοινωνική σιωπή» είναι μια ιδέα που προώθησαν διανοούμενοι, και σημαίνει ότι «αυτό για το οποίο δεν μιλάμε είναι πιο...

Διεθνή37 λεπτά πριν

Ιράν προς ΗΠΑ: «Προδοσία της διπλωματίας» μετά τις ισραηλινές επιθέσεις

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο η Τεχεράνη μπορεί πλέον να εμπιστευτεί...

Άμυνα51 λεπτά πριν

Πληρώνουμε την κατάπτυστη και προδοτική συμφωνία των Πρεσπών! Νέα πρόκληση από Σκόπια – Επανέφεραν τον όρο “Μακεδονίκή” στην Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου πρότεινε τη μετονομασία της ομοσπονδίας

Διεθνή1 ώρα πριν

Ανατρέπεται η αφήγηση; Τραμπ και Γκάμπαρντ διαφωνούν για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Μόρισταουν, ο Τραμπ αμφισβήτησε την αξιολόγηση των υπηρεσιών πληροφοριών, που είχε παρουσιαστεί τον Μάρτιο...

Διεθνή2 ώρες πριν

ΟΗΕ: Ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή, έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας και με στήριξη κρατών-μελών, για να...

Δημοφιλή