Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Οι ασιατικές φιλοδοξίες του Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε στις

Του Κώστα Ράπτη
Η Τουρκία και το Πακιστάν είναι δύο μεγάλες μη αραβικές χώρες του ισλαμικού κόσμου. Είναι επίσης τα τελευταία χρόνια δύο “κράτη-μπαλαντέρ” (swing states), τα οποία από στενότατοι σύμμαχοι των ΗΠΑ παλαιότερα (συνιδρυτικά μέλη του Συμφώνου της Βαγδάτης ήδη το 1955, με την Τουρκία και μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952) έχουν περάσει σε μία πιο περίπλοκη σχέση, που διακρίνεται από μεγαλύτερη καχυποψία, αλλά και μεγαλύτερη δεκτικότητα στο δέλεαρ της ευρασιατικής ολοκλήρωσης, όπως την απεργάζονται η Ρωσία και η Κίνα.
Η Μαλαισία, πάλι, είναι μια μουσουλμανική (αλλά και με ισχυρή κινεζική μειονότητα) χώρα της Άπω Ανατολής, που αναπτύσσεται δυναμικά, αλλά και προβάλλει έντονη διάθεση να διατηρήσει την αυτονομία της και την ισότιμη σχέση με τους οικονομικούς και πολιτικούς εταίρους της.

Για τη συνέχεια Capital

Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες των τεθωρακισμένων και των καταδρομών και σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό. Το Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο Ινφο-Γνώμων. Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου "Κράτος συμμορία", Εκδόσεις Τουρίκη, ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την "Έκθεση Σουσουρλούκ", που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο βιβλίο των Εκδόσεων Α.Α. Λιβάνη. Σε συνεργασία με το ίδρυμα "Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ" συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD "Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930" και του CD "Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας". Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου "Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, Μύθος και πραγματικότητα", του βιβλίου "Οι μειονότητες στην Τουρκία" και των ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών "Κάτω Ιταλία - Μεγάλη Ελλάδα", "Σικελία", "Ρόδος - Σύμη - Καστελόριζο - Καρία - Λυκία", "Χίος - Σμύρνη", "Βουλγαρία - Ανατολική Ρωμυλία", "Καππαδοκία - Κεντρική Ανατολία" και "Κωνσταντινούπολη - Μαρμαράς". Έγραψε τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς "Κοζάνη, στην αγκαλιά των βουνών", "Ιωνία, Σάμος - Έφεσος - Μίλητος - Πριήνη", "Δυτικός Πόντος, Βιθυνία - Παφλαγονία" και "Ανατολικός Πόντος, Κοτύωρα - Κερασούντα - Τραπεζούντα - Αργυρούπολη - Καρς". Αναλύσεις και άρθρα του Σάββα Καλεντερίδη, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και "Παρόν" και στα περιοδικά "Άμυνα και διπλωματία", "Απόρρητο Δελτίο" και "Διπλωματία".

Διεθνή

Η κατάσταση στη Συρία!

Χάρτης κατάστασης μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2025

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το HTS συνέλαβε πάνω από 200 άτομα με την κατηγορία της υποστήριξης της πρώην κυβέρνησης στη βόρεια πόλη Χομς.
Ο Karim Ahmed Khan, Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου συναντήθηκε με τον Abu Muhammad al-Julani ηγέτη του HTS και τον Asaad Hassan al-Shaibani, Υπουργό Εξωτερικών της συριακής μεταβατικής κυβέρνησης στη Δαμασκό.
Η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της Συρίας κατέσχεσε ένα φορτίο όπλων που υποτίθεται ότι μεταφέρθηκε λαθραία από το λιμάνι του Tartus στον Λίβανο.
Ο στρατηγός Michael Kurilla, Διοικητής της CENTCOM συναντήθηκε με έναν αριθμό διοικητών του αμερικανικού συνασπισμού και των SDF κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Συρία.
Οι συγκρούσεις μεταξύ του SNA και των SDF συνεχίστηκαν βόρεια του φράγματος Tishrin.
Οι συγκρούσεις μεταξύ του SNA και των SDF συνεχίστηκαν κοντά στη γέφυρα Qaraquzaq.
Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν περιοχές κοντά στη γέφυρα Qaraquzaq.
Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν περιοχές κοντά στο φράγμα Tishrin.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Νότια Κορέα: Η δικαιοσύνη αποφάσισε την παράταση της κράτησης του προέδρου που κατηγορείται για ανταρσία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η δικαιοσύνη της Νότιας Κορέας παρέτεινε την κράτηση του προέδρου Γιουν Σουκ Γέολ, ο οποίος παύθηκε από τα καθήκοντά του μετά την σύλληψή του για την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου στην χώρα του, προκαλώντας την εισβολή οργισμένων διαδηλωτών στο δικαστήριο.

Οι δικαστές δήλωσαν ότι υπάρχουν ανησυχίες για την πιθανότητα καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων από τον κατηγορούμενο για να αιτιολογήσουν την απόφασή τους.

Δεκάδες χιλιάδες (44.000, σύμφωνα με την αστυνομία) διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο φωνάζοντας συνθήματα όπως «ελευθερώστε τον πρόεδρο». Σαράντα διαδηλωτές συνελήφθησαν μετά τα βίαια επεισόδια που κατευθύνθηκαν κυρίως κατά των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Γιουν Σουκ Γέολ, ο οποίος βύθισε την Νότια Κορέα στην σοβαρότερη πολιτική κρίση της εδώ και δεκαετίες απευθύνθηκε επί 40λεπτο στους δικαστές, μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap. Οι συνήγοροί του δήλωσαν ότι στόχος του ήταν «να αποκαταστήσει την τιμή του».

Η απόφαση του δικαστηρίου για την παράταση της κράτησής του δίνει στους εισαγγελείς τον χρόνο για να επισημοποιήσουν το κατηγορητήριο για ανταρσία. Αν κριθεί ένοχος, απειλείται με την επιβολή της ποινής της ισόβιας κάθειρξης ή και της θανατικής ποινής. Η απαγγελία της κατηγορίας για ανταρσία θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος θα κρατηθεί καθ’ όλη την διάρκεια της δίκης του.

Κατηγορείται ότι αποσταθεροποίησε την χώρα του επιβάλλοντας αιφνιδιαστικά στρατιωτικό νόμο στις 3 Δεκεμβρίου. Η απόπειρά του ματαιώθηκε από τους βουλευτές σε ένα κοινοβούλιο περικυκλωμένο από στρατιωτικές δυνάμεις. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η απόφασή του υπαγορεύθηκε από την πρόθεσή του να προστατεύσει την Νότια Κορέα από τις «κομμουνιστικές βορειοκορεατικές δυνάμεις» και «να εξοντώσει τα εχθρικά προς το κράτος στοιχεία». Συνελήφθη στις 15 Ιανουαρίου στην επίσημη κατοικία του.

Η Εθνοσυνέλευση είχε ψηφίσει στις 14 Δεκεμβρίου υπέρ της καθαίρεσής του, προκαλώντας την παύση από τα καθήκοντά του. Παραμένει ωστόσο επισήμως πρόεδρος, αφού μόνο το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει την αρμοδιότητα να του αφαιρέσει τον τίτλο.

Το Δικαστήριο, το οποίο θα λειτουργήσει παράλληλα με την δικαστική έρευνα, έχει προθεσμία μέχρι τα μέσα Ιουνίου να τον καθαιρέσει οριστικά ή να αποφασίσει την αποκατάσταση των αρμοδιοτήτων του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 200.000 σύροι πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στην χώρα τους

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Περισσότεροι από 200.000 σύροι πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στην χώρα τους μετά την πτώση του Μπασάρ αλ-Ασαντ στις αρχές του Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, πριν από την επίσκεψη του Υπατου Αρμοστή για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι στην Συρία και την περιοχή.

Ανάμεσα στις 8 Δεκεμβρίου 2024 και τις 16 Ιανουαρίου 2025, περί τους 195.200 Σύροι είχαν επιστρέψει στην χώρα τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε στο Χ ο Φιλίπο Γκράντι.

«Σύντομα θα πάω στην Συρία – και στις γειτονικές χώρες – καθώς η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες αυξάνει την υποστήριξή της προς τους επαναπατρισθέντες και τις κοινότητες υποδοχής», έγραψε.

Χιλιάδες Σύροι διέφυγαν από τον Λίβανο λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών και επέστρεψαν στην Συρία πριν από την φυγή του Μπασάρ αλ-Ασαντ μπροστά στην προέλαση των δυνάμεων της οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ.

Από το 2011, εκατομμύρια Σύροι διέφυγαν από την Συρία διωγμένοι από τον εμφύλιο πόλεμο και την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση για να βρουν καταφύγιο στις γειτονικές ή πιο μακρινές χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

 

ΣΧΟΛΙΟ GEOPOLITICO.GR: Άλλες πηγές ανέφεραν το 2024, ότι στη Συρία επέστρεψαν πάνω από 400.000 Σύροι.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή15 λεπτά πριν

Η κατάσταση στη Συρία!

Χάρτης κατάστασης μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2025

Διεθνή46 λεπτά πριν

Νότια Κορέα: Η δικαιοσύνη αποφάσισε την παράταση της κράτησης του προέδρου που κατηγορείται για ανταρσία

Η δικαιοσύνη της Νότιας Κορέας παρέτεινε την κράτηση του προέδρου Γιουν Σουκ Γέολ, ο οποίος παύθηκε από τα καθήκοντά του μετά την σύλληψή...

Διεθνή1 ώρα πριν

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 200.000 σύροι πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στην χώρα τους

Περισσότεροι από 200.000 σύροι πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στην χώρα τους μετά την πτώση του Μπασάρ αλ-Ασαντ στις αρχές του Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, πριν...

Διεθνή2 ώρες πριν

Ασαφής παραμένει η τύχη του Tik Tok στις ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε με την ανάκληση λειτουργίας του και απέρριψε την έφεση που άσκησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της πλατφόρμας.

Αναλύσεις10 ώρες πριν

Οι Τούρκοι έγιναν… Τούρκοι με την αναβάθμιση της Κύπρου!

Μεγάλη ευκαιρία για την Κυπριακή Δημοκρατία να αναβαθμίσει το πολεμικό της υλικό και τις εγκαταστάσεις της.

Δημοφιλή