Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Αφροδίτη Μάνου: «…Ή ελευθερία θα έχεις, ή πολιτικοκοινωνικές ευαισθησίες …»

Δημοσιεύτηκε

στις

Έχει περάσει ένας μήνας και η Αφροδίτη Μάνου συμφώνησε μαζί σου ότι το παρελθόν ανήκει στη θέση του, σημασία έχει το παρόν και το μέλλον. Μια από τις αγαπημένες σου στιγμές ήταν όταν άρχιζες να τραγουδάς, μερικές φορές σου έκανα παρέα και εγώ, είχες προσπαθήσει να μου δείξεις τα βήματα στο χορό, δεν τα κατάφερα όμως να μάθω.
Εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80, στο σπίτι βράδυ, καθισμένοι στην εξώπορτα, το φεγγάρι φώτιζε το χωριό απ’ όπου έφυγες για να έρθεις, στην πόλη και στον πολιτισμό υποτίθεται…. Το ραδιόφωνο ανοικτό να μας συντροφεύει και τους δυο….Οι στίχοι από το τραγούδι «Η Νύχτα» της Αφροδίτης Μάνου… Η νύχτα ξέρει και φοβάται, μας αγαπάει, μας λυπάται…. κι αυτός που ξέρει τι συμβαίνει, ζει με τη νύχτα και σωπαίνει.

Το κείμενο είναι αφιερωμένο στη μνήμη της μητέρας μου και γράφτηκε στους συρμούς του Ηλεκτρικού την 23η Σεπτεμβρίου, λίγο πριν φτάσουμε στο Θησείο…

Τι είναι αυτό που συνδέει την Πέργαμο, την Αιτωλοακαρνανία, την Κόρινθο και τον Ταύρο όπου γεννηθήκατε; Είναι τόποι που ακόμα και σήμερα παραμένουν βαθιά ριζωμένοι μέσα σας;
Η Πέργαμος και η Αιτωλοακαρνανία είναι δυο λέξεις γεμάτες μυρωδιές στον κώδικα της προσωπικής μου μυθολογίας. Καρπούζι μυρίζει η Πέργαμος, φρέσκο καπνό το Περδικάκι. Ο ένας παππούς, πριν την Καταστροφή, έπαιρνε τα παιδιά του στο “τσάι” (σάι που λένε στα σταυρόλεξα, κτήμα) το καλοκαίρι, να κόψουν καρπούζια απ’ το μποστάνι. Έτρεχαν και πιτσιλιόντουσαν στα νερά του ποταμού για να δροσιστούν και γύριζαν όλοι μαζί με μια γλυκιά κούραση το βράδυ στο σπίτι. Ο άλλος παππούς, ορφάνεψε 12 χρονών και για να ζήσουν με τον μικρό του-10χρονο-αδερφό, μάζευαν καπνά απ’ τα χωράφια. Το βράδυ τύλιγαν λίγο απ’ τον καπνό που είχαν βάλει στην τσέπη τους σε μια εφημερίδα, έφτιαχναν τσιγάρο και το κάπνιζαν, μια σταλιά παιδιά. Ιστορίες των προγόνων από διηγήσεις τα κυριακάτικα πρωινά της δεκαετίας του 50 και του 60.
Ο Ταύρος όμως και η Κόρινθος, είναι κομμάτια της δικιάς μου ζωής, είναι το σκηνικό των παιδικών μου χρόνων. Αλήθειες και φαντασία μπερδεύονται στη μνήμη μου και φτιάχνουν κάτι που τοποθετείται σε χρόνο απροσδιόριστο και περιέχει εμένα και τους δικούς μου, αλλά και άλλους, πολλούς, πρόσωπα υπαρκτά ή ανύπαρκτα, κοντινά ή σε χώρες μακρινές. Και πάλι, παντού, μυρωδιές. Να μετράς τις μέρες του καλοκαιριού με το άρωμα των φρούτων. Πρώτα οι φράουλες, μετά τα κεράσια, τα βερίκοκκα, τα ροδάκινα, οι κοντούλες, το πεπόνι και το καρπούζι και τέλος το σταφύλι που σήμαινε και το τέλος των διακοπών. Δεν είναι βαθιά ριζωμένοι μέσα μου αυτοί οι τόποι. Είμαι εγώ!
Η ποίηση και η μουσική κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης τι πιστεύετε ότι προσέφεραν στο λαϊκό πολιτισμό της χώρας;
Με μπερδεύετε τώρα. Δεν ξέρω τι ορίζεται σαν λαϊκός πολιτισμός και αν υπάρχει τέτοιο πράγμα πια στην Ελλάδα από τις τρεις τελευταίες δεκαετίες του περασμένου αιώνα και μετά. Αν βέβαια θέλουμε να μιλήσουμε για δημιουργία. Άνθρωποι “του λαού” τραγουδούσαν (τραγουδούν και θα τραγουδούν) και έπαιζαν (και θα παίζουν) λαϊκά όργανα αναπαράγοντας παλαιότερα τραγούδια, αλλά με εξαίρεση τον Άκη Πάνου και τον Χρήστο Νικολόπουλο (που είναι και ο τελευταίος για να κλείσει την πόρτα), καινούργιο λαϊκό τραγούδι δεν μπορούσε και δεν μπορεί να υπάρξει στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη, άρα και στη χώρα μας, τις τελευταίες δεκαετίες. Μόνο αναπαραγωγή των παλιών. Ότι γράφτηκε-γράφτηκε. Τέρμα. Τώρα, η “άλλη” μουσική και η ποίηση που με ρωτάτε, τι να προσέφεραν άραγε. Σίγουρα έχουμε μια αξιόλογη παραγωγή τραγουδιών από πολλούς καλλιτέχνες, να γεμίσεις σελίδες βιβλίων και περιοδικών μπόλικες όπως και τους σέρβερ του Γιου Τουμπ, αλλά η δικτατορία πρώτη έκανε τεράστια ζημιά, ακολούθησαν και άλλοι παράγοντες κοινωνικοπολιτικοί και μέσα σε λίγα χρόνια σαρώθηκαν Όσκαρ και Νόμπελ, διεθνής απήχηση και υψηλοί στόχοι. Στις ψυχές των ανθρώπων όμως τι έμεινε, πώς έγραψαν στο ήθος του ακροατή; Τίποτα δεν έμεινε. Πού πήγαν όλοι εκείνοι που τραγουδούσαν τους ποιητές ακόμα και στην οικοδομή δουλεύοντας στις σκαλωσιές; Στα σκυλάδικα πολυτελείας, στις γαρδένιες και στα σπασίματα. Τίποτα δεν έμεινε.
Μια ψευδαίσθηση μόνο στις συνεντεύξεις μερικών πρώην σοβαρών που ξεσοβάρεψαν αρκούντως όταν είδαν ότι το πράμα είχε επικίνδυνα μπατάρει από τη μια μεριά κι αν δεν πήγαινες εκεί που πήγαιναν όλοι, μεροκάματο δεν έβλεπες. Απ’ τη μια η χλιδή, απ’ την άλλη η θανάσιμη μοναξιά του ονειροπόλου. Μέσος δρόμος δεν υπήρχε. Πόσο να αντέξει κανείς… Ευτυχώς για κάποιους ο πολύς κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τέτοιες “λεπτομέρειες” και γρήγορα όποιον έδειχνε η τηλεόραση τον αποδεχόταν χωρίς να ζητάει και το …βιογραφικό του … Περασμένα, ξεχασμένα και όλοι δικοί μας είμαστε. Και οι ποιητές, στα βιβλία τους!
Ανακαλύψατε μέσα από τις επισκέψεις σας στο κηποθέατρο του Άλσους Παγκρατίου, τις παραστάσεις του Ελεύθερου θεάτρου; Τι ήταν αυτό που κατά τη γνώμη σας έδωσε τόσο στην Επιθεώρηση όσο και στο ίδιο το Θέατρο;  
Αλληλοανακαλυφτήκαμε με τα παιδιά του Ελεύθερου, πριν ακόμα από το Άλσος. Η δικτατορία και πάλι, μάς έσπρωχνε στα ίδια στέκια, με τους ίδιους γνωστούς και τις ίδιες αναζητήσεις. Τα παιδιά έδωσαν στην Επιθεώρηση μια πιο έντονη και πιο αιχμηρή πινελιά πολιτικής σκέψης απ’ ό,τι συνηθιζόταν, με φινέτσα και λεπτή ειρωνεία, χωρίς χοντράδες και λαϊκισμούς. Κάτι σαν λαϊκό θέαμα, με κοινωνικό προβληματισμό όμως και χιούμορ “με απαιτήσεις”. Η Επιθεώρηση είναι λαϊκό θέαμα και ο λαός τότε, το κοινό δηλαδή, ήταν πιο ευαισθητοποιημένο στα πολιτικά ζητήματα και διψασμένο, έστω και για έναν υπαινιγμό. Μια νύξη λευτεριάς και δημοκρατίας. Όταν το κοινό σταμάτησε να έχει απαιτήσεις, διαλύθηκε και το Ελεύθερο Θέατρο. Έτσι είν’ η ζωή, χα-χα. Ή ελευθερία θα έχεις, ή πολιτικοκοινωνικές ευαισθησίες …
Γιατί η χώρα μας ακόμα και μετά το ναυάγιο του Σάμινα το 2000, τις πυρκαγιές της Ηλείας το 2007 και πέρυσι με το Μάτι αδυνατεί να είναι έτοιμη για την επόμενη καταστροφή ; 
Γιατί αυτοί που παίρνουν τα λεφτά στα χέρια τους, αντί ν’ αγοράσουν ψωμί και κρέας να φάμε, πάνε στο περίπτερο και παίρνουν καραμέλες και σοκολάτες και τα υπόλοιπα τα ρίχνουν στον κουμπαρά τους που τον κρύβουν κάπου στην Καραϊβική. Γιατί τα έργα που γίνονται, άν και όποτε γίνουν, γίνονται με άξονα τη διαπλοκή και τις κομματικές πελατειακές σχέσεις. Γιατί ο λαός ως έχων αυθαιρετήσει και ζώντας σ’ ένα καθεστώς ημιπαρανομίας, δέχεται στωικά τον όποιο κεφαλικό φόρο του επιβάλλει ο μινώταυρος της σύγχρονης Ελλάδας, φοβούμενος ότι αν τα σκαλίσει, θα χάσει κι αυτά που έχει. Παίρνει λοιπόν το ρίσκο γι’ αυτόν και τα παιδιά του μέχρι την επόμενη θεομηνία κι ο Θεός βοηθός.
Ποια είναι εκείνα τα γεγονότα που σας σημάδεψαν τη δεκαετία του 80, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο διεθνή χώρο ;
Το ότι άρχισα να γράφω δικά μου τραγούδια.  Το ότι μπήκαν στη ζωή μας το CD και το  DVD. Το ότι ήρθε “ο λαός στην εξουσία” και το όνειρο άρχισε να γίνεται εφιάλτης. Η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από τη 17 Νοέμβρη. Και πάνω απ’ όλα βέβαια η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και η πτώση του τείχους του Βερολίνου. (Σίγουρα ξεχνάω κι άλλα)
Η μητέρα μου συχνά λέει∙ ταξίδεψες σε όλο τον κόσμο, αλλά τον εαυτό σου δεν τον έμαθες. Ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του ανακαλύπτει πτυχές του εαυτού του ή χάνεται μέσα στην καθημερινότητα;
Κάποιοι αναζητούν τον εαυτό τους μέχρι την τελευταία τους στιγμή κι έτσι πρέπει να γίνεται. Όταν όλα γύρω μας βρίσκονται σε αέναη κίνηση κι εσύ μένεις σταθερός και αμετακίνητος γιατί τάχα ξέρεις τι θέλεις, έχεις βρει τον εαυτό σου και φοβάσαι μην τον χάσεις, η ζωή σού βάζει συνέχεια γκολ αλλά εσύ δεν έχεις πάρει καν είδηση ότι το τέρμα έχει αλλάξει. Δυστυχώς η μεγάλη πλειοψηφία θεωρεί ότι η ακινησία σημαίνει πίστη και σταθερότητα ενώ στην πραγματικότητα σημαίνει φόβο για την αλλαγή και το άγνωστο. Δεν είναι ζωή αυτό. Στείρα επανάληψη και πλήξη, είναι …
Παλιά οι οικογένειες τις Κυριακές μετά την Εκκλησία, επιστρέφανε σπίτι και γύρω από το τραπέζι ξετυλίγανε αναμνήσεις, προσωπικές ιστορίες και αναπολήσεις ξένων τόπων. Αυτή την  εικόνα που μπορούμε να την συναντήσουμε  σήμερα ;
Α, δεν έχω ιδέα. Δεν υπήρξα ποτέ οικογενειακός τύπος. Πάσχα και Χριστούγεννα έκανα μόνο οικογενειακώς αφότου ενηλικιώθηκα. Βοηθούσε κι η δουλειά μου και η κοπάνα γινόταν με την άδεια της … αστυνομίας. Φαντάζομαι ότι όσοι έχουν ανάγκη από το οικογενειακό περιβάλλον κατορθώνουν και το διατηρούν με κάποιο τρόπο …
Από το 1989 με την έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης, στη χρυσή εποχή της δεκαετίας του 90 και τέλος στο σήμερα με την απαξίωσή της. Είναι μόνο οικονομικοί ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι που έφτασε σε αυτό το σημείο ;
Πιστεύω ότι είναι η διάδοση του προσωπικού υπολογιστή που την υπερσκέλισε. Στην εποχή της εικόνας βρισκόμαστε και πάλι, απλά το μέσον διαφέρει. Η τηλεόραση έμεινε για τους πιο ηλικιωμένους σαν πιο απλή και στη χρήση και με όλο και μεγαλύτερη οθόνη για όσους έχουν προβλήματα όρασης όπως όλοι σχεδόν οι ηλικιωμένοι, ενώ οι νεώτεροι αποχαυνώνονται μπροστά σε μικρότερες οθόνες. Γιατί σίγουρα, η μεγάλη πλειοψηφία δεν μπορεί να τιθασεύσει τη γοητεία και τις -στην κυριολεξία- άπειρες δυνατότητες του  μέσου και να το μετατρέψει σε εργαλείο ομορφιάς και δημιουργίας, αλλά αφήνεται παθητικά σε πληροφορίες και συμπεριφορές ισοπεδωτικές, έτσι που ο προσωπικός υπολογιστής καταντάει μια τεράστια απρόσωπη και δελεαστική μηχανή που απ’ τη μια παίρνει σώμα και μυαλό νεανικό που σπαρταράει και από την άλλη βγάζει πανομοιότυπα ανθρωπάκια, με πανομοιότυπες επιθυμίες και πανομοιότυπα γούστα.
Ποια είναι εκείνα τα ελληνικά τραγούδια που με νοσταλγία και αγάπη θα ηχογραφούσατε σε μια κασέτα δύο πλευρών και θα τη βάζατε στο μαγνητόφωνο να σας ταξιδέψει;
Τα τραγούδια αυτά που λέτε, δεν χρειάζεται να τα βάλω σε κασέτα για να τ’ ακούσω. Υπάρχουν μέσα μου γραμμένα, ανεξίτηλα, μέχρι να σβήσει και η τελευταία νότα. Μπορώ να τ’ ακούσω όποια ώρα και στιγμή θελήσω. παίζουν μέσα μου σιωπηλά σε τεράστια ένταση. Δεν τ’ ακούω πια με τ’ αυτιά μου, αλλά με το δέρμα, με την ανάσα …
Το 1989 παρέα με τη Χάρις Αλεξίου και τους Φατμέ τραγουδήσατε∙ «Η Αγάπη ίσως ξέρει». Συνεχίζουν να «κερδίζουν οι άσχετοι με κόλπα και εφέ» μετά από 30 ολόκληρα χρόνια;  Ποια είναι η σημερινή ταυτότητα της ελληνικής κοινωνίας ;  
Όχι μόνο συνεχίζουν, αλλά και θα συνεχίσουν να … συνεχίζουν. Τα πρότυπα και τα υποδείγματα της ελληνικής κοινωνίας είναι πολύ κάτω του μετρίου πια. Εγώ λέω ότι οι άνθρωποι που μ’ ενδιαφέρει η γνώμη τους για το άτομό μου έχουν πια πεθάνει σχεδόν όλοι. Άντε να υπάρχουν 3-4 εξαιρέσεις. Ένα σωματείο μετριότητας καθορίζει το παιχνίδι, που με επιμέλεια προσπαθεί να μην αναδειχθεί κανείς που να ξεπερνάει τη μετριότητα αυτή. Γι’ αυτό όσοι λιγάκι ξεχωρίζουν και είναι νέοι και μπορούν, παίρνουν τα μπογαλάκια τους κι όπου φύγει-φύγει. Όσο για την ταυτότητα της ελληνικής κοινωνίας … Η ελληνική κοινωνία απορρίπτει την ταυτότητά της. Δεν την εκτιμά, δεν την θέλει. Την αποδέχεται μόνο στα γήπεδα και στο στίβο. Σ’ ό,τι αφορά το πνεύμα αφήνεται να απορροφηθεί από την απροσδιόριστη και ακαλλιέργητη γραφειοκρατική μάζα των Βρυξελλών. Δε λέω πως ήμασταν ποτέ πολύ καλύτερα, είχαμε όμως τη γλώσσα μας, την περηφάνεια μας και την ελπίδα. Μεγάλο πράγμα η γλώσσα και η ελπίδα!
Στην κινηματογραφική ταινία  «Παρίσι, Τέξας» του Βιμ Βέντερς, οι ήρωες, ένας άντρας και μια γυναίκα ήταν τόσο ερωτευμένοι, ώστε έκαναν ακόμη και το παραμικρό να μοιάζει με την μεγαλύτερη περιπέτεια στον κόσμο. Τα νέα παιδιά μπορούν να ζήσουν κάτι αντίστοιχο; εάν όχι μπορεί να το φανταστούν;
Είμαι σίγουρη ότι μπορούν. Παρότι η εποχή αυτή μοιάζει απολύτως αντιερωτική και ένας άμυαλος ερωτευμένος που τα παίζει όλα μια ζαριά για τον έρωτά του δεν έχει καμιά γοητεία για την πλειονότητα των νεαρών και είναι ένας loser που δεν έχει μέλλον, σίγουρα κάποιοι (οι πιο ευαίσθητοι να πω, ή οι πιο γενναίοι;) αφήνονται και πίνουν τη ζωή και τη χαίρονται μέχρι την τελευταία γουλιά. Λίγοι, όπως πάντα-ίσως λιγώτεροι από άλλοτε, αλλά εκλεκτοί και σίγουρα-μακροπρόθεσμα-κερδισμένοι …
Κλείνοντας τη συνάντηση μας, τον Αύγουστο στην Αθήνα νοσταλγείτε το Λουκιανό Κηλαηδόνη & το πάρτυ στη Βουλιαγμένη; Πως έχει αποτυπωθεί μέσα σας η συγκεκριμένη βραδιά;
Τίποτα δεν νοσταλγώ κύριε Γεωργόπουλε. Είμαι άνθρωπος του μέλλοντος και ό,τι πέρασε, παύει πολύ σύντομα να με απασχολεί. Κάθε πράγμα στην ώρα του και το πάρτυ στη Βουλιαγμένη μια μαγική βραδιά που δυστυχώς δεν έγινε καμιά όμοιά της, τόσα χρόνια μετά. Μόνο πολύ κατώτερες συναυλίες, τεχνικά ίσως άψογες, σίγουρα εντυπωσιακές, αλλά καμιά, μα καμιά έτσι, σχεδόν μεταφυσικά, απογειωτική. Να πούμε ότι ήταν το δικό μας, μικρό Γούντστοκ; Και γιατί να μην το πούμε; Σίγουρα, όπως το Γούντστοκ ήταν και η Βουλιαγμένη ένας επίλογος και όχι μια αρχή … Και τους ανθρώπους που έχασα, όχι δεν τους νοσταλγώ. Η απουσία τους με πονάει πότε πιο λίγο, πότε πιο πολύ και σίγουρα όταν αλλάζει ο καιρός, σαν παλιό τραύμα … Κατά βάθος τους ζηλεύω και λίγο. Λίγο, όμως …
Πηγή: The Best

Γενικά θέματα

Δυσοίωνα μηνύματα για τη λειψυδρία! Αντιμέτωποι με δυσμενείς καταστάσεις – Συναγερμός για να προστατευθούν ζωές

Η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νερό: Έκθεση του ΟΗΕ εκπέμπει SOS για την ξηρασία παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και άλλων σημαντικών παραγόντων. 

Αυτή τη στιγμή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός τους αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια

Οι έντονες ξηρασίες και οι ακραίες πλημμύρες, που όσο περνάει ο καιρός γίνονται και περισσότερες, αποτελούν μια «πρόγευση» των επερχόμενων εξελίξεων, καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Τα ποτάμια κατέγραψαν πέρυσι ένα επίπεδο ξηρασίας άνευ προηγουμένου εδώ και 33 χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ, WMO, OMM), μια υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, το νερό μας δίνει μια πρόγευση των επερχόμενων εξελίξεων», εκφράζει την ανησυχία της σε ανακοίνωση η γενική γραμματέας του ΠΜΟ Σελέστ Σάουλο. «Τα σημάδια συναγερμού πολλαπλασιάζονται: παρακολουθούμε ένα παροξυσμό ακραίων βροχοπτώσεων, πλημμυρών και ξηρασιών, που επιβαρύνουν πολύ τις ζωές, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες», παρατηρεί.

Αντιμέτωποι με δυσμενείς καταστάσεις

Καθώς η χρονιά 2023 ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, οι αυξημένες θερμοκρασίες και η γενικευμένη εξασθένηση των βροχοπτώσεων συνέβαλαν σε παρατεταμένες ξηρασίες.

Οι πλημμύρες ωστόσο πολλαπλασιάστηκαν: τα ακραία υδρολογικά φαινόμενα ευνοήθηκαν όχι μόνο από φυσικούς κλιματικούς παράγοντες, κυρίως τη μετάβαση από τις συνθήκες Λα Νίνια σε ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο στα μέσα του 2023, αλλά επίσης από την ανθρώπινης προέλευσης κλιματική αλλαγή, αναφέρει ο ΠΜΟ.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας επιτάχυνε τον υδρολογικό κύκλο, ο οποίος έγινε επίσης πιο ακανόνιστος και λιγότερο προβλέψιμος», εξηγεί η Σάουλο.

Οι συνέπειες είναι πολλαπλές: «Μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα που μπορεί να περιέχει περισσότερη υγρασία, η άνοδος της θερμοκρασίας του κλίματος αυξάνει τον κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων» ενώ «παραλλήλως η επιτάχυνση της εξάτμισης και της ξήρανσης των εδαφών επιδεινώνει τις ξηρασίες».

Κατά συνέπεια, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλο και πιο δύσκολες καταστάσεις, όπου το νερό είναι είτε υπερβολικά άφθονο είτε ανεπαρκές».

Αυτή τη στιγμή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός τους αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η έκθεση δείχνει ότι τα ύδατα περίπου του 50% των ποταμών του πλανήτη ήταν πέρυσι λιγότερα από το κανονικό.

Οι παγετώνες βρίσκονται επίσης στη γραμμή του μετώπου της ανόδου της θερμοκρασίας του κλίματος: σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα για την περίοδο από το Σεπτέμβριο 2022 ως τον Αύγουστο 2023, έχασαν πάνω από 600 γιγατόνους νερού, απώλεια που είναι η χειρότερη σε 50 χρόνια παρατηρήσεων.

«Το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων απειλεί τη μακροπρόθεσμη υδροδοτική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Εντούτοις δεν λαμβάνουμε τα επείγοντα μέτρα που επιβάλλονται», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η γενική γραμματέας του ΠΜΟ.

Συναγερμός για να προστατευθούν ζωές

Ο οργανισμός ζητάει να κηρυχθεί από νωρίς συναγερμός για όλους ώστε να προστατευθούν οι ζωές και τα μέσα επιβίωσης που συνδέονται με το νερό και καλεί να βελτιωθούν οι γνώσεις και ο διαμοιρασμός των δεδομένων για τις πηγές νερού.

«Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα, αν δεν μετρήσουμε την έκτασή του», υπογραμμίζει η Σάουλο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Γιάννος Χαραλαμπίδης στη Σημερινή: Μήλον της Έριδος η Κύπρος για την ασφάλεια Τουρκίας – Ισραήλ

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Η Μέση Ανατολή είναι στις φλόγες και, μετά την επίθεση των Ιρανών με βαλλιστικούς πυραύλους σε βάρος του Ισραήλ, ξεκίνησε επίθεση των Ισραηλινών στον Βόρειο Λίβανο, ενώ αναμένονται και τα αντίποινα σε βάρος της Τεχεράνης.

Γράφει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Τουρκία και Ακρωτήρι

Η Τουρκία επιχαίρει από την κατατριβή του Ισραήλ και του Ιράν. Μπορεί μεν ο Ερντογάν να χαρακτηρίζει τον Νετανιάχου ως εγκληματία πολέμου, αλλά συνεργάζεται με τους Βρετανούς και δη με τα μαχητικά «Ταϊφούν», που επιχειρούν από τις Βάσεις Ακρωτηρίου και:

1) Περιπολούν από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας εντός του τουρκικού εναέριου χώρου, με την άδεια της Άγκυρας, προς τη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ, καθώς και προς το Ιράκ. 2) Συμμετέχουν στις αναχαιτίσεις των ιρανικών πυραύλων και drones στις επιθέσεις, που δέχεται το Ισραήλ από το Ιράν και συλλέγουν πληροφορίες. 3) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει για τη συνεργασία των Βάσεων με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όταν ενεργούν τα «Ταϊφούν» είτε για επιτήρηση είτε για να προστατεύσουν με οποιονδήποτε τρόπο το Ισραήλ. Ή για να στραφούν σε βάρος της Χεζμπολάχ.

Τόσο οι Βάσεις Ακρωτηρίου όσο και του Αγίου Νικολάου είναι στρατηγικής σημασίας, διότι από τις μεν πρώτες, εκτός των άλλων, ενεργούν ακόμη τα θρυλικά κατασκοπευτικά U2 ως συμπληρωματικά των δορυφόρων, στις δε δεύτερες υπάρχει το Έχελον ως κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος, λόγω Βάσεων, τελεί υπό καθεστώς απειλής. Χωρίς να διαθέτει αξιόπιστη εναέρια αποτροπή, αφού οι ρωσικοί TOR-M1 και BUK μερικώς μπορούν να επιχειρήσουν. Ακόμη και αν στραφούν για ν’ αποκρούσουν την ιρανική απειλή ή αυτήν της Χεσμπολάχ, δεν θα μπορούν να καλύπτουν την όποια τουρκική επί της οποίας είναι προσαρμοσμένα τα συστήματα αυτά. Λόγω του κενού που υπάρχει στην αεράμυνα είχε κλείσει η αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος BARAK με πυραύλους 35, 70 και 150 χιλιομέτρων. Η κυπριακή Κυβέρνηση αγόρασε το BARAK με πυραύλους των 70 χιλιομέτρων. Με τον πόλεμο στη Γάζα και στον Λίβανο, η παράδοση του συστήματος δεν είναι βέβαιο εάν θα καθυστερήσει ή όχι. Ούτως ή άλλως, η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την άρση του εμπάργκο στο στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ θα ήταν δυνατό να ζητήσει ακόμη και «Πάτριοτ» ή άλλα σχετικά οπλικά συστήματα αεράμυνας από ευρωπαϊκά κράτη. Επί του παρόντος, τόσο η αεράμυνα των Βάσεων όσο και της Κύπρου ολόκληρης στηρίζεται στον πολεμικό στόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που βρίσκονται στ’ ανοιχτά της Κύπρου. Ως εκ τούτου, θα ήταν μέγα πλήγμα εάν επέτρεπαν ή στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν να κτυπήσει τις Βρετανικές Βάσεις. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος λόγω Βάσεων καλύπτεται, όπως είχαμε ήδη γράψει από την αρχή της κρίσης, κάτω από την Ατσάλινη Αεράμυνα των ΗΠΑ.

Το μήλον της Έριδος

Η Τουρκία δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στις συγκρούσεις στη Γάζα και στον Λίβανο, όμως υπάρχει μια πολεμική ρητορική που εγείρει το εξής ερώτημα: Μπορεί ή όχι η Τουρκία να κτυπήσει το Ισραήλ, όπως αρχικά απειλούσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος, όμως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εμφανίζεται ως να τελεί υπό την απειλή του «σιωνιστικού επεκτατισμού», όπως ισχυρίζεται;

Σε αυτό το παιχνίδι, η Κύπρος καθίσταται γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μήλον της Έριδος, αφού:

1) Αποτελεί το νότιο τμήμα της νήσου, τη μοναδική έξοδο, που διαθέτει το Ισραήλ, λόγω της έλλειψης στρατηγικού βάθους, που είναι περικυκλωμένο από τους Άραβες και την Τουρκία. Άρα ο άξονας προς τη Σούδα μέσω Κύπρου είναι ζωτικός χώρος όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τις ΗΠΑ και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους τους. Απόδειξη τούτου συνιστά η συγκέντρωση του 6ου στόλου ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

2) Αποτελεί ασπίδα και εμφανίζεται ως το αβύθιστο για την Τουρκία αεροπλανοφόρο, καθώς και αναπόσπαστο τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

3) Αποτελεί ασπίδα για την Τουρκία από επιθέσεις που θα ήταν δυνατό να δεχτεί μέσω Κύπρου, εξ ου και η άρνησή της να δεχθεί την παρουσία ελληνικού στρατού και οι διαμαρτυρίες για την όποια στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ. Είναι όμως και για το Ισραήλ ασπίδα.

Γιατί;

Διότι, ουδόλως θα ήθελε το Ισραήλ:

Α) Να πέσει η Κύπρος στον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας και δη μέσω μιας ομοσπονδιακής ή συνομοσπονδιακής λύσης, με τον πλήρη γεωπολιτικό έλεγχο του νησιού από την Άγκυρα.

Β) Να εγκατασταθούν στην Κύπρο τουρκικά πυραυλικά συστήματα, που θα στοχεύουν το Ισραήλ.

Τα πλεονεκτήματα του Ισραήλ

Το ερώτημα εάν μπορεί να κτυπήσει και να κάνει πόλεμο η Τουρκία με το Ισραήλ απαντάται ως εξής: Η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα: 1) Να διενεργήσει επίθεση με την αεροπορία της ή με τη συσσώρευση στόλου. 2) Να κτυπήσει με πυραύλους και δη «Ταϊφούν» με βεληνεκές της τάξης των 600 χιλιομέτρων, όταν αυτά θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα (αυτά εισήλθαν ήδη σε γραμμή παραγωγής από τον Μάιο του 2023 ).

Όμως η οποιαδήποτε τουρκική επίθεση: Α) Βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, που θέτουν υπό την προστασία τους και τον 6ο Στόλο το Ισραήλ, οπότε δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία μια τέτοια δράση. Β) Οτιδήποτε διενεργηθεί από αέρος, είτε είναι από μαχητικά είτε από πυραυλικά συστήματα, θα ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί επιτυχώς από το Ισραήλ είτε με τους arrow και με το “iron dome” είτε με τα πλοία των συμμαχικών δυνάμεων και δη των ΗΠΑ, καθώς και με την ισραηλινή αεροπορία, η οποία υπερτερεί της τουρκικής.

Πύραυλοι και Τεχνητή Νοημοσύνη

Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ υπερέχει στην αεροπορία και στα πυραυλικά συστήματα. Στην αεροπορία, εκτός των F-15 και F-16, διαθέτει και τα F-35, οπότε μπορεί να δράσει αναλόγως και με βάθος πυρός. Συν του ότι: i) Τα ισραηλινά F-35 είναι τα μόνα των οποίων οι υπολογιστές και λοιπά συστήματα δεν βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ. ii) Η Τουρκία έχει πρόβλημα με την αεράμυνά της επί του παρόντος. Εξ ου και η αγορά των S-400, χωρίς όμως να παρέχει πλήρη κάλυψη, καθώς και η απόφαση που λήφθηκε στις 6.8.2024 για την κατασκευή του τουρκικού “iron dome”. iii) Το Ισραήλ διαθέτει αριθμό επιθετικών πυραύλων μέσου και μακρούς βεληνεκούς, από τους LORA με βεληνεκές 280 χιλιόμετρα ώς τους Jericho – 3 (Ιεριχώ) με βεληνεκές μεταξύ των 4,800 χλμ και 6,500 χιλιομέτρων. iv) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει ότι το Ισραήλ υπερέχει στους τομείς του κυβερνοχώρου και της Τεχνητής Νοημοσύνης (πάσης φύσεως drones).

Ζώνες ασφαλείας και περιφερειακές δυνάμεις

Υπό αυτές τις συνθήκες και λαμβανομένου υπόψη ότι οι δυο χώρες δεν έχουν σύνορα, το πλεονέκτημα ανήκει στο Ισραήλ. Και όχι στην Τουρκία, η οποία στηρίζει τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χεζμπολάχ, διότι θέλει την κατατριβή του Ισραήλ. Η Άγκυρα βολεύεται από το οπλοστάσιο και δη τους πυραύλους της Χεζμπολάχ, των οποίων το βεληνεκές καλύπτει και την Κύπρο. Εξ ου και οι απειλές του μ. Χασάν Νασράλα, ότι η Κύπρος ήταν εν δυνάμει στόχος λόγω των στρατιωτικών της σχέσεων με το Ισραήλ. Ήταν μια απειλή «made in Turkey», στη λογική του “proxy war”. Η εξουδετέρωση του οπλοστασίου της Χεσμπολάχ από το Ισραήλ είναι προς όφελος της Κύπρου, αλλά όχι προς όφελος του Ιράν και της Τουρκίας, η οποία δεν θέλει την εδραίωση του Ισραήλ στην περιοχή και την εξάλειψη των τρομοκρατικών απειλών. Δεν θα ήθελε να δει ούτε τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, διότι η κατατριβή των δυο χωρών, που συνιστούν περιφερειακές δυνάμεις, είναι για ευνόητους λόγους προς όφελος της Άγκυρας, η οποία εδραιώνεται και στην περιοχή της Συρίας, χωρίς ταυτοχρόνως να επιθυμεί τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στον Βόρειο Λίβανο. Πώς όμως θα ασκήσει κριτική στο Ισραήλ, όταν κατέχει την Κύπρο και όταν έχει ήδη υπό κατοχή τμήμα της Συρίας στη λογική της ζώνης ασφαλείας;

Οι θαλάσσιες οδοί…

Η Τουρκία ελέγχει την περιοχή από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα στην πρακτική της τουρκικής λίμνης ως τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με μια σειρά από ναυτικές και αεροπορικές Βάσεις στα παράλιά της (Ντάλαμα, Μερσίνα, Άδανα, κ.λπ) και την Κύπρο ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Η Καρπασία και η Αμμόχωστος έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις θαλάσσιες οδούς και δη εκείνες προς την Αλεξανδρέττα, που προτού καταλήξουν εκεί αποκλίνουν προς Ισραήλ, Λίβανο και Συρία. Η Τουρκία θα ήθελε να έχει πρόσβαση στη θάλασσα και μέσω Συρίας, ενώ, ταυτοχρόνως, ουδόλως θα επιθυμούσε τη ζώνη ασφαλείας του Ισραήλ, διότι διευρύνει τον έλεγχο παράλιων περιοχών και ενισχύει τον έλεγχο της θαλάσσιας οδού προς την Αλεξανδρέττα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Ερντογάν εμφανίζεται ως να είναι απειλούμενος από το Ισραήλ, λόγω της εισόδου του στον Λίβανο. Η Τουρκία επιδιώκει τον έλεγχο των θαλασσίων οδών από και προς το Σουέζ και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επεκτείνει τη λεγόμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους προς τις νότιες θάλασσες, καθώς και προς τη γραμμή Κρήτη, Κάρπαθος και Ρόδος, όπου βρίσκονται οι πύλες του Αιγαίου.

 

χαρτης 1 .jpg

 

Ο χάρτης δείχνει τα θαλάσσια δρομολόγια από το Σουέζ προς διάφορες κατευθύνσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είτε προς Κύπρο είτε προς Αιγαίο είτε προς άλλες χώρες της περιοχής και δη προς την Αλεξανδρέττα. Η Τουρκία στοχεύει στον πλήρη έλεγχο των οδών αυτών. Θεωρεί την Κύπρο δεδομένη και σημαντικό τον έλεγχο των πυλών του Αιγαίου, όπως και της Κύπρου καθώς και της Καρπασίας. Πολύ, δε, θα ήθελε η Τουρκία να βγει μέσω Συρίας στη θάλασσα. Καθόλου δεν επιθυμούσε τη δημιουργία κουρδικής περιοχής με πρόσβαση στη θάλασσα. Στην παρούσα φάση η Άγκυρα δεν θα ήθελε να δει την ενίσχυση του Ισραήλ στην περιοχή και δη μέσω της αύξησης ενός παράλιου τμήματος του Λιβάνου, που θα εμπίπτει σε αυτό που ονομάζει ζώνη ασφαλείας με βάθος ώς 50 χιλιόμετρα.

 

Maritime Map 03 ΟΚΤ 2024.jpg

 

Ο χάρτης αποτυπώνει τη νέα διάταξη των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων και των λοιπών συμμαχικών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, στα στενά του Ορμούζ, στην Ερυθρά θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκ των πραγμάτων, οι Βρετανικές Βάσεις είναι εν δυνάμει στόχος για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Και, λόγω των κενών της κυπριακής αεράμυνας, ο στόλος των ΗΠΑ είναι αυτός που προσφέρει ατσάλινο θόλο για την αναχαίτιση ενδεχόμενης επίθεσης είτε με πυραύλους είτε με drones.

 

XARTHS 1.jpg

 

Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει τη ζώνη ασφαλείας που επιδιώκει να δημιουργήσει στον Λίβανο για να περιορίσει την απειλή της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για τα όρια που τελούν κάτω από τον έλεγχο της UNIFIL, η οποία, όμως, αδυνατεί να βάλει χαλινάρι στη Χεζμπολάχ. Οι εντολές της UNIFIL από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν, μεταξύ άλλων, ως στόχο να βοηθήσουν: α) στην κατάπαυση του πυρός, στην επιστροφή των Λιβανέζων στα σπίτια τους που είχαν αναγκαστεί να φύγουν λόγω εχθροπραξιών και β) τον νόμιμο στρατό του Λιβάνου να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών και όχι να επιτρέπει την κυριαρχία της Χεζμπολάχ.

 

FLIGHT RADAR.jpg

 

Οι δυο φωτογραφίες, ημερομηνίας 2/10/2024 από το flightradar24, απεικονίζουν πώς ο Ερντογάν, ενώ από τη μια πυροβολεί φραστικά το Ισραήλ, στην πράξη κάνει πλάτες στις Βρετανικές Βάσεις, που βρίσκονται στην Κύπρο, των οποίων τα αεροσκάφη (Eurofighter Typhoon) αναλαμβάνουν την ασφάλεια της περιοχής, επιχειρώντας από τον τουρκικό εναέριο χώρο για την αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων. Μάλιστα, η δεύτερη δείχνει πώς βρετανικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού (KC2 Voyager) βρίσκεται εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Για ποιο λόγο άραγε;

 

*Δρ των Διεθνών Σχέσεων

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή