Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Ενισχύεται η στρατιωτική διαστημική συνεργασία Γαλλίας και Ινδίας – Ευκαιρίες για Ελληνική βιομηχανική συνεργασία

Δημοσιεύτηκε

στις

Χωριανόπουλος Άγγελος
Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν η Γαλλία μαζί με Κύπρο, Ισραήλ και ΗΑΕ έχουν ήδη μπει στο πλαίσιο δημιουργίας ενός ενιαίου άξονα πολυδιάστατης συνεργασίας, ο οποίος έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την αποκοπή του Κινεζικού γεωοικονομικού επεκτατισμού στην Νότια Ευρασία και τον περιορισμό της Ισλαμικής εξάπλωσης σε Ευρώπη και κεντρική Ασία. Η Ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί με αργούς ρυθμούς το πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής άντλησης ισχύος που είχαμε αναφέρει από τις αρχές Σεπτεμβρίου με θετικά αποτελέσματα και ηχηρή ανταπόκριση από την Ινδική πλευρά. Μένει να δούμε αν αυτή η συνεργασία θα περάσει και σε πρακτικό βιομηχανικό επίπεδο με σκοπό την μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη των χωρών και  την δημιουργία μίας στιβαρής εθνικής ταυτότητας στο γεωγραφικό σύμπλοκο Ευρασίας.
Iνδο-γαλλική αεροδιαστημική συνεργασία
Η ινδο-γαλλική διαστημική συνεργασία για αποστολή δορυφόρου στην Αφροδίτη φαίνεται να αποτελεί συνέχεια της διμερούς συμφωνίας του 2018 για το κοινό όραμα Ινδίας-Γαλλίας στο θέμα της διαστημικής συνεργασίας. Αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση διαδόθηκε σε διάφορες πτυχές της διαστημικής επιστήμης, όπως η ανάπτυξη πυραύλων, η κοινή υλοποίηση δορυφόρων, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι δορυφορικές εκκινήσεις.
Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) έφτασε με επιτυχία στον Άρη με την πρώτη του προσπάθεια το 2014. Την ίδια χρονιά, η Γαλλική Εθνική Διαστημική Υπηρεσία (CNES) ξεκίνησε με επιτυχία την αποστολή του δορυφόρου παρατήρησης της Γης E-CORCE. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν ορισμένες συνεργασίες μεταξύ ISRO και CNES. Το 2019, υπεγράφη συμφωνία μεταξύ του CNES και του ISRO για την ίδρυση κέντρου θαλάσσιας επιτήρησης στην Ινδία. Στο πλαίσιο αυτό, και οι δύο διαστημικές υπηρεσίες συνεργάζονται για την πρώτη αποστολή της Ινδίας, το έργο Gag, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει το 2022.
Το CNES συμφώνησε να εκπαιδεύσει Ινδούς αστροναύτες στο Διαστημικό Κέντρο της Τουλούζης, βοηθώντας την Ινδία να θέσει τα θεμέλια για την προετοιμασία για το μέλλον ανθρώπινη διαστημική πτήση. Η συνεργασία του 2019 ακολούθησε την ευρύτερη συμφωνία που υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν στην Ινδία τον Μάρτιο του 2018. Η τελευταία κοινή αποστολή Indo-French Venus είναι μια ιστορική συνεργασία μέχρι σήμερα. Το όργανο για την αποστολή, το VIRAL (Venus Infrared Atmospheric Gases Linker) αναπτύχθηκε από ρωσικές και γαλλικές υπηρεσίες.
Τον Σεπτέμβριο του 2020, το CNES επιβεβαίωσε σε δήλωση, «στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος, η Γαλλία θα συμμετάσχει στην αποστολή του ISRO στη Αφροδίτη, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2025. Το CNES θα συντονίσει και θα προετοιμάσει τη γαλλική συνεισφορά. Το ωφέλιμο φορτίο θα μεταφερθεί σε μια αποστολή εξερεύνησης της Ινδίας. ” Οι σχέσεις Ινδίας-Γαλλίας στο διάστημα γνώρισαν τεράστια επιτυχία στο παρελθόν. Η επικείμενη αποστολή ISRO-CNES Venus θα ενισχύσει περαιτέρω τις ινδο-γαλλικές συνεργασίες.

Γαλλία και Ινδία στον διαστημικό πόλεμο

Μέσω των προαναφερθέντων προγραμμάτων, αλλά και μέσω μίας ανεξάρτητης προσπάθειας του Ινδικού Οργανισμού Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης, ο Ινδικός στρατός κατάφερε το 2019 να ολοκληρώσει την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου (ASAT) ο οποίος έπληξε ινδικό δορυφόρο. Ο δορυφόρος ο οποίος καταστράφηκε ήταν δορυφόρος επιτήρησης, η οικογένεια του οποίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πλέγμα αναγνώρισης κρούσης όλων των εξελιγμένων στρατών του κόσμου (συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας). 

Ινδία, Ισραήλ και Γαλλία χρησιμοποιούν δορυφορικά συστήματα και στρατιωτικούς ημιδορυφόρους τόσο για επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο όσο και για δημιουργία δικτυοκεντρικού πλέγματος μάχης για μεταφορά πληροφοριών αλλά και επιμέρους διασύνδεση στρατιωτικών πλατφορμών μάχης και μονάδων ελέγχου. Η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Parly κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Ινδική Διοίκηση CDAOA δήλωσε πως η κυβέρνησή της θα δαπανήσει πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2025 για ενίσχυση των διαστημικών στρατιωτικών δυνατοτήτων των δύο χωρών. Άξιο αναφοράς είναι πως η Γαλλία, στο πλαίσιο αυτής της δράσης, αναπτύσσει στρατιωτικούς νανοδορυφόρους και όπλα λέιζερ για να ενισχύσει τις ικανότητες αεράμυνάς της ακόμα και έναντι μη επανδρωμένων οχημάτων. 

 

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή