Ακολουθήστε μας

Αρμενία - Αρμενικό Ζήτημα

Μνήμη Αρμενίων, δάκτυλος Ρωμιών!

Δημοσιεύτηκε

στις

Αυτός ήταν ο πηχυαίος τίτλος του φύλλου της 23ης Μαρτίου εν έτει 1965 της τουρκικής ημερήσιας Τερζουμάν, όταν η Τουρκία έβραζε και πάλι εξαιτίας των εκδηλώσεων μνήμης για τα 50χρονα από τη γενοκτονία των Αρμενίων σε Αμερική και Ευρώπη. Και να σκεφθεί κανείς ότι η εφημερίδα φημιζόταν για…την ηπιότητα γραφής των συντακτών της, που εκείνη την ημέρα ξεπέρασαν τον εαυτό τους καταγγέλλοντας τους Αρμένιους ως ληστές και πως «οι Ρωμιοί είναι εκείνοι που τους υποκινούν κατά των Τούρκων».

Το 2007,με την αναγνώριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, προστέθηκε άλλη μία χώρα στις 32 μέχρι σήμερα που έχουν αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία στην οποία τα διπλωματικά έγγραφα της εποχής πολλών κρατών της Δύσης, ανάμεσά τους και της χώρας μας, αναφέρονται με τα μελανότερα χρώματα περιγράφοντας τις σφαγές που υπέστη ο μαρτυρικός αυτός χριστιανικός λαός που τότε κατοικούσε σε εδάφη της Ανατολίας, αλλά όπως δείχνουν τα τελευταία γεγονότα ακόμη δεν μπορεί να ησυχάσει από την υποκινούμενη σε βάρος του επιθετικότητα των γειτόνων του.

Το Αρμενικό ζήτημα παραμένει επί δεκαετίες μέχρι σήμερα ένα από τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την Τουρκία τόσο σε επιστημονικό, όσο σε πολιτικό επίπεδο, κυρίως. Ακόμα δεν μπορεί να ξεχασθεί ο θόρυβος που ξέσπασε με τη στάση της Γαλλίας του Σαρκοζί, όταν ο τελευταίος επέμενε στην ψήφιση νόμου για ποινικοποίηση της άρνησης Γενοκτονίας των Αρμενίων, με την Τουρκία να ανακαλεί τον πρέσβη της στο Παρίσι, πίσω στην Άγκυρα.

Είναι γεγονός ότι η σημερινή Τουρκία δεν μπορεί εύκολα να συμφιλιωθεί με το ζήτημα της αρμενικής γενοκτονίας. Ένα σημαντικό εμπόδιο της πρόσβασης που μπορούν να έχουν οι Τούρκοι ιστορικοί σε έγγραφα της εποχής – γιατί για αλλοδαπούς δεν τίθεται καν θέμα αφού ισχύει καθεστώς αυστηρής απαγόρευσης – είναι η ίδια η γλώσσα, καθώς όλα τα κείμενα προ της μεγάλης μεταρρύθμισης του 1928 είναι γραμμένα σε οθωμανική γραφή.

Το δράμα των Αρμενίων κορυφώθηκε όταν οι ίδιοι, μαζί τους και οι Έλληνες Πόντιοι, εκδήλωσαν την επιθυμία τους να σχηματίσουν τα δικά τους εθνικά κράτη μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και, βεβαίως, κανείς ούτε και έγκριτοι Τούρκοι ιστορικοί αμφισβητούν το γεγονός ότι οι γενοκτονίες που διέπραξε η Τουρκία αποτέλεσαν τον καθοριστικό παράγοντα για την ανάδυση της σύγχρονης Τουρκίας από τους Νεότουρκους.

Εν κατακλείδι, το ζήτημα της τουρκικής ευθύνης για τις γενοκτονίες που διαπράχθηκαν στο εσωτερικό της δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για τη γείτονα, αφού ξεκινώντας από την επίσημη ιστοριογραφία της καταλήγει σε ζήτημα της εξωτερικής της πολιτικής. Χαρακτηριστική η προσπάθειά της να εμποδίσει τη διεξαγωγή το 2014 διημερίδας στο Βέλγιο που γινόταν με την υποστήριξη της Προεδρίας της κυβέρνησης της Βαλλονίας με θέμα την άλλη μεγάλη γενοκτονία, εκείνη των Ποντίων. Ανεπιτυχώς, ευτυχώς, αφού οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με καμιά εκατοστή Τούρκους οικονομικούς μετανάστες να διαμαρτύρονται με πανώ και ασχημίες υπέρ της πατρίδας τους που κατά τα άλλα τους ξαπέστειλε να σκάβουν τους υγρούς και σκοτεινούς δρόμους των βελγικών ορυχείων για να ζήσουν τις οικογένειές τους.

www.liberal.gr

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή