Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων αποκαλύπτει τις αδυναμίες του Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε στις

Cengiz Candar

Δεν είναι μυστικό ότι από την ημέρα των εκλογής του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περίμενε νευρικά να κληθεί τηλεφωνικώς από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό το κάλεσμα θα ερμηνευόταν ως επιβεβαίωση ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα λειτουργούσαν ως συνήθως.

Πολλά κυβερνητικά συρτάρια και μέσα ενημέρωσης υπό αυστηρό έλεγχο του Ερντογάν περίμεναν το κάλεσμα να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να ικανοποιήσει τον Ερντογάν και να ταπεινώσει τους εγχώριους επικριτές του. Στο άλλο άκρο του τουρκικού πολιτικού φάσματος, η μακρά αναμονή είχε γίνει πηγή κοροϊδίας. Στις 23 Απριλίου, η κλήση ήρθε τελικά. Αλλά δεν ήρθε με τον τρόπο που ο Ερντογάν επιθυμούσε.

Ο Μπάιντεν κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του κυρίως να τον ενημερώσει για την ιστορική δήλωση που θα έκανε την επόμενη μέρα, ότι θα προφέρει τη λέξη «G» για τα γεγονότα του 1915 όπου οι Οθωμανοί διέπραξαν την γενοκτονία των Αρμενίων.

Δεν θα έπρεπε να υπάρχει έκπληξη στο ζήτημα αυτό. Οι κορυφαίες αμερικανικές εφημερίδες όπως οι The New York Times και η Wall Street Journal ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν θα αναγνώριζε τις φρικαλεότητες του 1915 ως γενοκτονία των Αρμενίων μια μέρα πριν από την κλήση. «Η δράση θα σήμαινε ότι η δέσμευση των [ΗΠΑ] για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπερτερεί του κινδύνου περαιτέρω παραβίασης της συμμαχίας των ΗΠΑ με την Τουρκία», έγραψαν οι The New York Times.

Τα προηγούμενα 40 χρόνια, σχεδόν όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Μπαράκ Ομπάμα, είχαν υποσχεθεί να αναγνωρίσουν τη λέξη G, μόνο και μόνο μέχρι να υποχωρήσουν στα κελεύσματά τους μετά την ημέρα εκλογής τους. Κάθε χρόνο, στις 24 Απριλίου, την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, εκδίδουν αποδυναμωμένες δηλώσεις. Ο Ομπάμα, για παράδειγμα, απέφυγε με συνέπεια τον όρο γενοκτονία, χρησιμοποιώντας «Meds Yeghern», μια αρμενική έκφραση που σημαίνει «μεγάλο έγκλημα» ή «μεγάλη καταστροφή».

Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε και τους δύο όρους – γενοκτονία των Αρμενίων και Meds Yeghern – σε μια προσεκτικά σχεδιασμένη δήλωση που απέφυγε να κατηγορήσει την Τουρκία για τη γενοκτονία, τονίζοντας ότι τα γεγονότα έλαβαν χώρα κάτω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. «Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή βασανίστηκαν μέχρι θανάτου σε μια εκστρατεία εξόντωσης», είπε.

Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Μπάιντεν επέδειξε συνέπεια με τις υποσχέσεις της εκστρατείας του και εκτόξευσε τον εαυτό του σε ηθικό υψηλό έδαφος στην ιεράρχηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των καθολικών ανθρώπινων αξιών. Αυτή η υπόσχεση για προεδρική εκστρατεία για εξωτερική πολιτική άλλαξε επίσης τις στρατηγικές προοπτικές των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας.

Μια εβδομάδα πριν από την επίσημη αναγνώριση των ΗΠΑ για τη γενοκτονία των Αρμενίων, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πλήρη αποχώρηση από το Αφγανιστάν, το οποίο ερμηνεύτηκε ευρέως ως το τέλος της υπερβολικής επέκτασης των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Αυτό, εγγενώς, σημαίνει ότι η Τουρκία έχασε τη γεωστρατηγική σημασία που είχε για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Πεντάγωνο ήταν ο κύριος αμερικανικός οργανισμός που μπλοκάρει την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων με την πάροδο των ετών, επικαλούμενη την αμυντική συνεργασία Τουρκίας-ΗΠΑ. Η ραχοκοκαλιά της συμμαχίας ΗΠΑ-Τουρκίας ήταν στον τομέα της ασφάλειας και των στρατιωτικών, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποδυνάμωση των δηλώσεών τους από τους προέδρους των ΗΠΑ κάθε 24 Απριλίου.

Οχι πια. Μια μέρα πριν από τη δήλωση του Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35, σηματοδοτώντας τη λήξη ίσως του πιο φιλόδοξου και στρατηγικού στρατιωτικού σχεδίου μεταξύ των δύο συμμάχων.

Αυτό είναι ένα εντελώς απροσδόκητο αποτέλεσμα μετά την αγορά των Ρωσικών S-400 από την Τουρκία. Η αμερικανική πλευρά προειδοποίησε πολλές φορές την Άγκυρα να αποχωρήσει από τη συμφωνία. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκανε ένα βήμα πίσω και φάνηκε να  παίζει ανοιχτά και δημοσίως με τις μεγάλες δυνάμεις.

Η αυτοπεποίθησή του προήλθε επίσης από τη μακροχρόνια πεποίθηση της απαραίτητης γεωστρατηγικής αξίας της Τουρκίας. Μία από τις πιο εντυπωσιακές πτυχές της αναγνώρισης του Μπάιντεν είναι να τερματιστεί και αυτό. Η αναγνώριση επίσης έδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μόνο ονομαστικοί σύμμαχοι. Η φύση της συμμαχίας τους μετατράπηκε σε σχέση συναλλαγών, όπως αυτή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει με την Τουρκία χωρίς να την αποκαλεί τόσο ανοιχτά.

Η σύντομη δήλωση της τουρκικής προεδρίας μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν ανέφερε ότι «Δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της συνεργασίας με βάση σχέσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τη στρατηγική φύση των διμερών σχέσεων». Η Τουρκία δεν είναι σε θέση να απειλήσει να διακόψει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον και να εγκαταλείψει το δυτικό σύστημα ασφαλείας και η Άγκυρα δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπάιντεν, με τη σειρά του, αντιμετωπίζει μόνο μια μικρή πολιτική τιμή για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, και προφανώς, γνωρίζει αυτό το γεγονός.

Η Τουρκία, στην παρούσα της κατάσταση, δεν έχει πολλά αποτελεσματικά μέσα ή χαρτιά για να παίξει εναντίον του Μπάιντεν. Το χειρότερο από όλα είναι η συνειδητοποίηση της Ουάσιγκτον για αυτό το γεγονός. Αυτή η ευαισθητοποίηση διευκόλυνε τον Μπάιντεν να λάβει την απόφαση. Η κίνηση των ΗΠΑ σχετικά με τη λέξη G μπορεί να τελειώσει ως η επιτυχία μιας εξωτερικής πολιτικής που βασίζεται σε αρχές χωρίς να χάσει εντελώς τις επιταγές του realpolitik.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: almonitor

Διεθνή

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Πάπα Λέοντα ΙΔ’! Κίνηση για την ειρήνευση, ζήτησε ο ποντίφικας

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρει πως ο Πούτιν επισήμανε στον συνομιλητή του ότι «για μια οριστική, δίκαιη και συνολική διευθέτηση της κρίσης [ενν. στην Ουκρανία] απαιτείται η εξάλειψη των βαθύτερων αιτίων της».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά την Τετάρτη με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, διαβεβαιώνοντας τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σχετικά με την επιθυμία του για ειρήνευση μέσω της διπλωματικής οδού, κατηγορώντας παράλληλα την Ουκρανία ότι επιδιώκει «κλιμάκωση των εχθροπραξιών».

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το καθεστώς του Κιέβου επιδιώκει κλιμάκωση της σύγκρουσης και επιδίδεται σε πράξεις δολιοφθοράς εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών σε ρωσικό έδαφος», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρει πως ο Πούτιν επισήμανε στον συνομιλητή του ότι «για μια οριστική, δίκαιη και συνολική διευθέτηση της κρίσης [ενν. στην Ουκρανία] απαιτείται η εξάλειψη των βαθύτερων αιτίων της».

H ανακοίνωση από το Βατικανό

Ο πάπας Λέων ΙΔ΄ κάλεσε σήμερα τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προβεί σε μια κίνηση που θα ευνοούσε την ειρήνευση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Βατικανό.

«Ο πάπας απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία να προβεί σε μια κίνηση που θα ευνοούσε την ειρήνευση, υπογραμμίζοντας τη σημασία του διαλόγου για τη δημιουργία θετικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών και την αναζήτηση λύσεων στη σύγκρουση», αναφέρει η ανακοίνωση του Βατικανού για την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν ο Λέων ΙΔ΄ μετά την ανάρρησή του στον παπικό θρόνο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ανησυχία ότι με τη βοήθεια του ΔΝΤ στο Πακιστάν υποθάλπτεται η τρομοκρατία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Πακιστάν στο πλαίσιο της Διευρυμένης Διευκόλυνσης Χρηματοδότησης (EFF), επιτρέποντας την εκταμίευση περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο επικεφαλής της πολυκομματικής αντιπροσωπείας και βουλευτής του Κογκρέσουτης Ινδίας Σάσι Θαρούρ, μιλώντας για το πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ προς το Πακιστάν, δήλωσε ότι η Ινδία δεν έχει αντίρρηση εάν το ΔΝΤ χορηγήσει κεφάλαια σε μια χώρα που τα χρησιμοποιεί για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Ωστόσο, ο Θαρούρ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς, όπως είπε, επιτρέπει στο Πακιστάν να εκτρέπει αυτά τα κεφάλαια για την αγορά όπλων με σκοπό την επίθεση κατά της Ινδίας.
«Δεν φθονούμε καμία χώρα για την ανάπτυξή της, εάν τα χρήματα δαπανώνται πραγματικά για την απαλλαγή των ανθρώπων από τη φτώχεια ή για την αντιμετώπιση αναπτυξιακών ζητημάτων. Γιατί να αντιταχθούμε;

Είμαστε ανθρωπιστές. Πιστεύουμε στην ευημερία των φτωχότερων των φτωχών σε οποιαδήποτε χώρα. Αλλά αν αυτά τα χρήματα απλώς επιτρέπουν στο Πακιστάν να εκτρέπει περισσότερους πόρους για την υποστήριξη της τρομοκρατίας, για τον εξοπλισμό του με σκοπό να μας επιτεθεί, τότε αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ατυχές. Και ελπίζω ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, στα οποία η Ινδία έχει κάποια επιρροή, να ενημερωθούν από τους διπλωμάτες μας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν πλήρεις δικλείδες ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα χρήματα δαπανώνται μόνο όπως προβλέπεται», είπε.

Νωρίτερα, στις 10 Μαΐου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Πακιστάν στο πλαίσιο της Διευρυμένης Διευκόλυνσης Χρηματοδότησης (EFF), επιτρέποντας την εκταμίευση περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η Ινδία, ωστόσο, αντιτάχθηκε σθεναρά στη χορήγηση κεφαλαίων σε μια χώρα που συνεχίζει να υποστηρίζει τη διασυνοριακή τρομοκρατία, προειδοποιώντας ότι τέτοια υποστήριξη ενέχει κινδύνους για τη φήμη των παγκόσμιων θεσμών και υπονομεύει τα διεθνή πρότυπα.

Σε ανάρτηση στο X, το ΔΝΤ ανέφερε: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Πακιστάν στο πλαίσιο του EFF, επιτρέποντας την εκταμίευση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αντικατοπτρίζοντας την ισχυρή εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμβάλει στη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη».
Αργότερα, στις 23 Μαΐου, η Ινδία δήλωσε ότι είναι «ευγνώμων» για τους 11 επιπλέον όρους που επέβαλε το ΔΝΤ στο Πακιστάν, διευκρινίζοντας ότι δεν αντιτίθεται στη χρηματοδοτική βοήθεια που προορίζεται για γνήσιους αναπτυξιακούς σκοπούς. Ταυτόχρονα, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για το χρονοδιάγραμμα του πρόσφατου πακέτου διάσωσης, υπονοώντας ότι τα κεφάλαια μπορεί να υποστήριξαν έμμεσα την αύξηση των αμυντικών δαπανών του Πακιστάν.

«Είμαστε ευγνώμονες για τους επιπλέον 11 όρους που επέβαλε το ΔΝΤ στο Πακιστάν. Ωστόσο, δεν είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε χρηματοδοτική βοήθεια παρέχεται για γνήσιους αναπτυξιακούς σκοπούς. Έχουμε θέσει ερωτήματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του πρόσφατου πακέτου διάσωσης που δόθηκε στο Πακιστάν από το ΔΝΤ», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

«Όλα αυτά τα όπλα και τα πυρομαχικά χρησιμοποιούνται στη συνέχεια από το Πακιστάν εναντίον της Ινδίας», πρόσθεσαν οι πηγές, επικαλούμενες στοιχεία του ΔΝΤ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

ΟΗΕ: Το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που καλείται να ψηφίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το κείμενο ζητεί άμεση, άνευ όρων και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την άμεση, αξιοπρεπή και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες ομάδες, και την άμεση και χωρίς περιορισμούς άρση όλων των εμποδίων στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στις 4 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης (23:00 στην Ελλάδα), το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να προχωρήσει σε ψηφοφορία επί σχεδίου ψηφίσματος για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, το οποίο καταρτίστηκε από τα δέκα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου (E10).

Το κείμενο ζητεί άμεση, άνευ όρων και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την άμεση, αξιοπρεπή και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες ομάδες, και την άμεση και χωρίς περιορισμούς άρση όλων των εμποδίων στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Μαΐου, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει περιορισμένη είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ένας νέος μηχανισμός παράδοσής της, ο οποίος έχει σχεδιαστεί από κοινού με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η Χαμάς αποσπά την ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τον άμαχο πληθυσμό.

«Στρατιωτικοποιημένη διανομή»

Υπό το προαναφερθέν επιχείρημα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ προώθησαν ένα σχέδιο μέσω ενός νέου ιδιωτικού φορέα, του Gaza Humanitarian Foundation (GHF), που παρακάμπτει τις υφιστάμενες δομές του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών εταίρων του.

Ωστόσο, τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου εκφράζουν επιφυλάξεις για τον εν λόγω μηχανισμό.

Η GHF έχει ξεκινήσει διανομή βοήθειας σε επιλεγμένα σημεία που φυλάσσονται από συνεργάτες των ΗΠΑ και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Ο ΟΗΕ και οι εταίροι του έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν, χαρακτηρίζοντας το σύστημα αυτό «στρατιωτικοποιημένη διανομή» που παραβιάζει τις ανθρωπιστικές αρχές και δεν καλύπτει την κλίμακα και την προσβασιμότητα των υπαρχόντων μηχανισμών.

Θάνατος αμάχων κοντά σε σημεία διανομής

Από την έναρξη της λειτουργίας του μηχανισμού στις 27 Μαΐου, έχουν υπάρξει περιστατικά ασφαλείας κοντά σε σημεία διανομής της GHF και κάποια από αυτά οδήγησαν στον θάνατο αμάχων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Υπό το βάρος της κρίσιμης ανθρωπιστικής κατάστασης, αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας – η Αλγερία, η Σλοβενία και η Γουιάνα – κατήρτισαν ξεχωριστά σχέδια ψηφίσματος. Ύστερα από διαβουλεύσεις, συμφωνήθηκε από την Αλγερία, τη Σλοβενία και τη Γουιάνα η προώθηση ενός ενιαίου σχεδίου ψηφίσματος.

Στις 27 Μαΐου, η Αλγερία, η Σλοβενία και η Γουιάνα συγκάλεσαν συνάντηση των E10 για να το συζητήσουν. Παρά τις διαφωνίες στη διατύπωση αναφορών για τη Χαμάς και στην απελευθέρωση των ομήρων, επήλθε συμφωνία.

Το σχέδιο αυτό κοινοποιήθηκε διμερώς στα πέντε μόνιμα μέλη P5 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι ΗΠΑ σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασαν επιφυλάξεις και έθεσαν όρους, όπως την καταδίκη της Χαμάς και ζήτησαν στήριξη στον GHF.

Οι ΗΠΑ φέρεται να υποστήριξαν επίσης ότι η πρωτοβουλία του Ψηφίσματος υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία εκεχειρίας, για τις οποίες μεσολαβούν οι ΗΠΑ.

Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο στήριξαν παρόμοιες τροποποιήσεις, ενώ η Ρωσία πρότεινε τη διαγραφή αναφορών στην έκθεση IPC που κάνει λόγο για επικείμενο λιμό στη Γάζα και στο Ψήφισμα 2735 της 10ης Ιουνίου 2024, για το οποίο είχε απόσχει.

Παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ, οι E10 θεώρησαν το κείμενο το πιο ισορροπημένο συμβιβαστικό αποτέλεσμα.

Κατά την ψηφοφορία σήμερα, οι ΗΠΑ ενδέχεται να ασκήσουν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος.

Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα των E10 προχωρά με την ψηφοφορία στέλνοντας πολιτικό μήνυμα για την ανάγκη δράσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεδομένης της αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας, αλλά και της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός8 δευτερόλεπτα πριν

Φωτογραφική έκθεση για τον Πόντιο μουσικό Γιάννη Καλπατσινίδη sto Κεφαλοχώρι Σερρώn παρουσία του Σάββα Καλεντερίδη

Τα εγκαίνια της έκθεσης η οποία είναι αφιερωμένη στον Γιάννη Καλπατσινίδη θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 7 Ιουνίου 2025 στο πρώην...

Αθλητικά30 λεπτά πριν

“Αθλητικός Εθνικισμός”: Και η “Φενερμπαχτσέ Δυτ. Θράκης” τρώει μπακλαβά από το ΑΚΡ;

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη σκηνή εμφανίσθηκε ως “αυθόρμητη” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για προσχεδιασμένη κίνηση και το...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Αδιέξοδο σε Σινά και Λιβύη!

Παρέμβαση του στρατηγικού αναλυτή Σάββα Καλεντερίδη στο Rthess 94,5

Οικονομία2 ώρες πριν

Συμφωνία για το πρώτο ερευνητικό πλοίο πολικών περιοχών Made in India

Το πλοίο, που θα σχεδιαστεί με τη συνδρομή της Kongsberg, θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της GRSE στην Καλκούτα.

Πολιτική2 ώρες πριν

Info Migrants: Συμφωνία με την Ανατολική Λιβύη για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών θα επιδιώξει η Ελλάδα

Συμφωνία με την ανατολική Λιβύη για την αναχαίτηση πλοιαρίων μεταναστών λόγω των αυξημένων ροών στα νησιά της Κρήτης και της...

Δημοφιλή