Ακολουθήστε μας

Κατάρ

Αποκαλύψεις για την αποστολή παράνομου τουρκικού στρατιωτικού υλικού στη Συρία και για τα επτά κοντέινερ γεμάτα με δολάρια από το Κατάρ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Νουρί Γκοκάν Μποζκίρ (φώτο), πρώην ταγματάρχης που υπηρέτησε σε μια ελίτ μονάδα  της Διοίκησης των Ειδικών Δυνάμεων του τουρκικού στρατού και στον οποίο επεβλήθη ατιμωτική απόταξη από το στράτευμα το 2007, εξήγησε σε συνέντευξή του στην ουκρανική ιστοσελίδα ειδήσεων Strana, τις λεπτομέρειες για τις παράνομες παραδόσεις τουρκικών όπλων στη Συρία, στις οποίες η συμμετοχή του ήταν άμεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μποζκίρ ξεκίνησε μια επιχείρηση μετά την αποπομπή του από το σώμα. Ασχολήθηκε κυρίως με την προμήθεια των λεγόμενων συναφών στρατιωτικών υλικών – εξοπλισμού, τροφίμων και ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας – σε χώρες όπου υπήρχαν ένοπλες συγκρούσεις.

Οι τουρκμενικές φυλές της Συρίας ήταν οι κύριοι παραλήπτες των αγαθών από την εταιρεία του πρώην στρατιωτικού, το 2012, όταν οι εμφύλιες συγκρούσεις στη Συρία κλιμακώθηκαν σε ολικό πόλεμο. Πρέπει να ήταν η περίοδος εκείνη, όταν ο Μποζκίρ φέρεται να έλαβε προσφορά από τον Χαλίλ Χαρμίντ, διοικητή του στρατού της τουρκμενικής πολιτοφυλακής, έτσι ώστε να τους παράσχει όπλα αντί ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χαρμίντ εγγυήθηκε στον Μποζκίρ πως οι τουρκικές αρχές θα ήταν ευνοϊκά διακείμενες σε τέτοιου είδους εμπόριο και τον έφερε σε επαφή με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών (MIT), οι οποίες θα επόπτευαν τη διαδικασία προμήθειας ελαφρού οπλισμού, πυρομαχικών, εκτοξευτήρων ρουκετών, εκρηκτικών και μερών όπλων στη Συρία.

Ο Μποζκίρ είπε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Strana ότι οι πράκτορες της MIT αρχικά αντέδρασαν αρνητικά στην υποψηφιότητά του ως προμηθευτή όπλων των Τουρκμένων της Συρίας, λόγω της ατιμωτικής απόταξής του από τον στρατό. Παρόλα αυτά, η στήριξη του Χαρμίντ επισκίασε τις  αμφιβολίες των πρακτόρων.

«Ετσι, πέρασα αρκετά χρόνια μεταφέροντας όπλα στη Συρία στις τουρκμενικές δυνάμεις που πολεμούσαν εναντίον του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ»: είπε ο πρώην στρατιωτικός.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των πολεμοφοδίων, ο Μποζκίρ δήλωσε ότι επτά εμπορευματοκιβώτια δολαρίων έφτασαν από το Κατάρ σε μια τουρκική πόλη που συνορεύει με τη Συρία και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε στρατιωτική βάση ως μέρος μιας διαδικασίας που ελέγχεται από τη MIT.

«Έλαβα όσα χρήματα χρειάζονταν για να αγοράσω άλλη μια παρτίδα όπλων – τουτέστιν δύο ως τέσσερα εκατομμύρια δολάρια – και δημιούργησα μια εταιρεία βιτρίνα για ένα πλασματικό πρόσωπο. Η MIT  εξέδωσε ένα έγγραφο το οποίο με παρουσίαζε επισήμως ως τον τελικό αγοραστή. Στην ουσία ήταν σαν να τα είχα αγοράσει για τον τουρκικό στρατό. Μετά την αγορά και την παραλαβή του οπλισμού, τον μετέφερα στην αποθήκη μου και έπειτα τα έστελνα στην άλλη πλευρά των συνόρων στους Τουρκμένους της Συρίας».

Μεταξύ του 2012 και του 2015, ο Μποζκίρ φέρεται να αγόρασε όπλα από όλη την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία μέσω συμβάσεων που επισημοποιήθηκαν ως προμήθειες όπλων στην Τουρκία ενώ στην πραγματικότητα προμήθευε με όπλα τους Τουρκμένους της Συρίας με καταγεγραμμένες 49 περιπτώσεις.

Στην Τουρκία οχήματα με όπλα που εξήχθησαν από την αποθήκη της εταιρείας του Μποζκίρ στα τουρκο-συριακά σύνορα, τροποποιήθηκαν έτσι ώστε να φαίνεται πως μετέφεραν τρόφιμα και λαχανικά. Αυτό έγινε ως πρόσθετη προφύλαξη, διότι η τουρκική αστυνομία και οι συνοριοφύλακες δεν ήταν ενημερωμένοι σχετικά με την συγκεκαλυμμένη αυτή επιχείρηση.

«Κατά τη διάρκεια της αγοράς και της μεταφοράς όπλων, το κόστος κάθε παρτίδας αυξήθηκε κατά μέσο όρο από δύο σε τρία εκατομμύρια δολάρια. Τη διαφορά, μεταξύ της πραγματικής και της τελικής αξίας των προϊόντων , καρπώθηκαν άτομα από τη MIT, τα οποία στάθηκαν ιδιαίτερα φειδωλά με την πληρωμή μου. Για κάθε φορτίο, μου έδιναν δέκα χιλιάδες δολάρια», εξήγησε ο Μποζκίρ.

Η τελευταία παράδοση στην καριέρα του εμπόρου όπλων ήταν όταν το φορτίο που μετέφερε όχημα το οποίο ανήκε στην εταιρεία του Μποζκίρ πιάστηκε στο δρόμο από την τουρκική αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι της MIT συναντήθηκαν με τον Μποζκίρ μόλις έμαθαν για την κατάσχεση του φορτίου και του είπαν να φύγει αμέσως από την Τουρκία.

Ο Μποζκίρ ισχυρίζεται ότι οι τουρκικές αρχές τον κατηγόρησαν για τη δολοφονία του Τούρκου ακαδημαϊκού Νετσίπ Χαμπλεμίτογλου, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2002 μπροστά από το σπίτι του στην Άγκυρα. Την εποχή εκείνη, ο άτυχος άνδρας, είχε απορρίψει μια επιχειρηματική πρόταση από έναν ισχυρό επιχειρηματία, ο οποίος το 2018 φέρεται να είχε στενές σχέσεις με την οικογένεια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν.

Ο Μποζκίρ συνελήφθη στο Κίεβο, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας στις 10 Ιουλίου 2019, αλλά η ουκρανική δικαιοσύνη δεν έχει βρει κάποιο λόγο για την έκδοσή του στην Τουρκία. Ο πρώην στρατιωτικός έχει άδεια διαμονής στην Ουκρανία καθώς και νόμιμη επιχείρηση. Έχει υποβάλει αίτηση για πολιτικό άσυλο, αλλά οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν ακόμη λάβει απόφαση σχετικά με το αίτημα.

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: turkishminute.com

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Prof. Pazarcı: Η φιλία με το Κατάρ δεν φάνηκε στα θαλασσοτεμάχια της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Τουρκία υποχώρησε στο θέμα των ερευνών στην Κύπρο και το Κατάρ δεν απέδειξε τη φιλία του στην Τουρκία

Ο Prof. Dr. Pazarcı ερμήνευσε την πολιτική της Τουρκίας για την εξόρυξη φυσικών πόρων γύρω από την Κύπρο ως υποχώρηση, όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη συμφωνία που υπέγραψε κοινοπραξία της Qatar Petroleum και της ExxonMobil με τη Κυπριακή Δημοκρατία για ενεργειακή εξερεύνηση και κατανομή παραγωγής στο Θαλασσοτεμάχιο 5, στα νοτιοανατολικά του νησιού.

Ο Prof. Dr. Hüseyin Pazarcı είπε για το θέμα: «Το να λέμε ως Τουρκία ότι “μπορούν να γίνουν έρευνες για ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου” στην περιοχή που κηρύχθηκε μονομερώς από τους Ελληνοκύπριους, αποτελεί υποχώρηση, όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ. Όσον αφορά δε τη φιλία με το Κατάρ, αυτή δεν έχει αντικατοπτριστεί στο πεδίο».

Στις 2 Δεκεμβρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας χορήγησε άδεια εξερεύνησης φυσικού αερίου στην κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum για το θαλασσοτεμάχιο 5, το οποίο βρίσκεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία είχε οριοθετηθεί προηγουμένως. Την ίδια μέρα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι ένα μέρος αυτού του θαλασσοτεμαχίου βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τις έρευνες».

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και το Κατάρ διαβεβαίωσαν ότι οι εταιρείες που θα ερευνήσουν στο θαλασσοτεμάχιο 5, που έχει οριοθετηθεί από τους Έλληνες, δεν θα εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και είπε ότι οι έρευνες θα περιοριστούν στα νότια του θαλασσοτεμαχίου 5.

Ο συνταξιούχος πρέσβης και ειδικός διεθνούς δικαίου Prof. Dr. Hüseyin Pazarcı επεσήμανε ότι η πολιτική της Τουρκίας σχετικά με την εξόρυξη φυσικών πόρων γύρω από την Κύπρο είναι η εξής: «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν πρέπει να πραγματοποιήσει καμία οριοθέτηση και να μην προβεί σε καμία εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων ενεργειακών πόρων της Κύπρου, χωρίς τη συγκατάθεση της ΤΔΒΚ».

«Η πολιτική που ακολουθεί τώρα η Τουρκία, είναι μια υποχώρηση, όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ»

Σχολιάζοντας το θέμα ο Prof. Dr. Pazarcı στον δημοσιογράφο της Cumhuriyet, Hüseyin Hayatsever, είπε:

«Η Τουρκία, με κάθε ευκαιρία, τονίζει ότι εγγυάται και προστατεύει τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ. Είναι υποχώρηση από τη δέσμευση για προστασία των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ να λέμε ότι μπορεί να γίνει αναζήτηση φυσικού αερίου στην περιοχή του θαλασσοτεμαχίου 5 που δεν εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, στο θαλασσοτεμάχιο 5 που οι Έλληνες οριοθέτησαν μονομερώς».

Υπενθυμίζοντας ότι μετά την μονομερή κήρυξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η ΤΔΒΚ προσδιόρισε επίσης περιοχές αδειοδότησης γύρω από το νησί, ο Pazarcı είπε: «Η διεκδίκηση δικαιωμάτων από πλευράς ΤΔΒΚ και Τουρκίας μόνο σε ορισμένες περιοχές γύρω από το νησί, δημιούργησε μια αντιφατική κατάσταση, σε σχέση με την δηλωμένη αρχή μας ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να αποφασίσουν μαζί.»

«Η κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Τουρκία»

Επισημαίνοντας ότι οι συμφωνίες της Αιγύπτου για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, δημιουργούν πρόβλημα και δυσκολεύουν την Τουρκία να καταλήξει σε συμφωνίαγια τα όρια της υφαλοκρηπίδας με την Αίγυπτο, ο Παζαρτζί είπε:

«Δυστυχώς, έχει δημιουργηθεί μια τέτοια ντε φάκτο κατάσταση. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία βασίζεται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Από το 2003, η προσέγγιση της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο είχε εκδηλωθεί με τη μορφή συμφωνίας με την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά δεν έκαναν συμφωνία με την Ελλάδα. Ωστόσο, στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η επιρροή των ακτών της Ανατολίας μας αγνοήθηκε και δόθηκαν στην Κρήτη και στα νησιά της Ρόδου ευρείες δικαιοδοσίες. Ως εκ τούτου, το περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου είναι εξαιρετικά περίπλοκο και σε θέση να δημιουργήσει προβλήματα στην Τουρκία».

«Η φιλία με το Κατάρ δεν αποδείχτηκε στην ΑΟΖ της Κύπρου»

Ο Pazarcı είπε ότι παρά τις στενές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ντόχα, η Qatar Petroleum θα αναζητήσει φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο για την Κυπριακή Δημοκρτία. Μάλιστα είπε για το θέμα:

«Η συνεργασία της Qatar Petroleum με την Ελληνοκυπριακή Πλευρά, δείχνει ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τη φιλία της Τουρκίας και ότι η φιλία που φαίνεται ότι υπάρχει, δεν αντικατοπτρίζεται στο πεδίο».

Σημείωση: Στο κείμενο, όπου αναφερόταν ελληνοκυπριακή διοίκηση από τον δημοσιογράφο, αντικαταστάθηκε από τον νόμιμο όρο Κυπριακή Δημοκρατία. Ό,τι ήταν σε εισαγωγικά, αφέθηκε ως είχε.

Πηγή: artigercek.com

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά-Αγωγοί

Επίσκεψη Χριστοδουλίδη στο Κατάρ για ενίσχυση σχέσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

Σοβαρές εξελίξεις στα ενεργειακά της Κύπρου – Ενίσχυση των δεσμών με το Κατάρ

Γιάννος Χαραλαμπίδης

Δίκτυ ασφαλείας από ΗΠΑ, Κατάρ και Ρωσία με ανοικτά μέτωπα στα τεμάχια 5, 6 και 7. Δεμένα τα χέρια του Ερντογάν στο οικόπεδο 10.
– Οι Ρώσοι δέσμευσαν περιοχή για ασκήσεις κοντά στο οικόπεδο 10
– Το αεροπλανοφόρο «Τρούμαν» παραμένει επί του παρόντος στη Μεσόγειο
– Πώς συνδέεται η αναθεωρητική πολιτική της Μόσχας με την Ουκρανία και την Κύπρο

Οεχθρός του εχθρού είναι φίλος σου. Αυτό είναι ένα από τα πολλά στρατηγικά δόγματα που εφαρμόζονται στην πράξη. Ο φίλος του εχθρού σου δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι φίλος σου. Αυτό είναι ένα άλλο δόγμα, που ισχύει στις σχέσεις μας με το Κατάρ, οι οποίες συνδέονται επί τη βάσει ενεργειακών συμφερόντων. Και συμβαίνει κάτι τέτοιο, παρότι το Κατάρ είναι ο πιο σημαντικός αυτήν την περίοδο σύμμαχος της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα.

hartis-2022-01-01.jpg

Ο ενεργειακός χάρτης

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει στις 6 Ιανουαρίου στην Ντόχα του Κατάρ, όπου θα έχει επαφές με την Κυβέρνηση της χώρας, σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει συνθήκες ενεργειακής ασφάλειας εντός της κυπριακής ΑΟΖ και ειδικότερα στο οικόπεδο 5, το οποίο έχει δοθεί στην Exxon Mobil και στην Qatar Petroleum. Η Κύπρος μπαίνει σφήνα στις σχέσεις της Τουρκίας με το Κατάρ, το οποίο μαζί με τις ΗΠΑ μπορούν να μετατραπούν σε ασπίδα των συμφερόντων της Λευκωσίας στα θέματα της ενέργειας, διότι αυτό επιβάλλουν τα δικά τους συμφέροντα. Χωρίς να έχει κάποιος την ψευδαίσθηση ότι από αυτό το γεγονός και μόνο μπορεί να προκύψει εξισορρόπηση συμφερόντων με την Άγκυρα, η οποία θεωρεί ότι το βόρειο τμήμα του οικοπέδου 5 ανήκει στην ίδια, διότι εμπίπτει εντός της λεγόμενης δικής της υφαλοκρηπίδας. Το πρόβλημα εντοπίζεται και σε άλλα δύο οικόπεδα της Total και της ΕΝΙ, δηλαδή το 6 και το 7, τα οποία η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι, πέραν του 5, και αυτά βρίσκονται εντός της λεγόμενης υφαλοκρηπίδας της.

Συγκυριακή αποτροπή

Στην παρούσα φάση συνεχίζονται οι έρευνες εντός του οικοπέδου 10 από τις εταιρείες Exxon Mobil και Qatar Petroleum. Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι παρακολουθούν διακριτικά με μια φρεγάτα από απόσταση τουλάχιστον 60 χιλιομέτρων σε διεθνή χωρικά ύδατα. Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η Άγκυρα επί του παρόντος δεν παρενοχλεί τις έρευνες εντός του οικοπέδου 10:

Πρώτον, δεν έχει κανένα νομικό επιχείρημα, διότι το οικόπεδο 10 δεν εμπίπτει ούτε εντός της λεγόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ούτε εντός της λεγόμενης ΑΟΖ του ψευδοκράτους.

Δεύτερον, στις έρευνες εμπλέκονται δύο εταιρείες με συμφέροντα των ΗΠΑ και του Κατάρ. Ειδικώς στην παρούσα φάση, η Τουρκία δεν θα ήθελε μπελάδες ούτε με τις ΗΠΑ, ούτε με το Κατάρ. Διότι αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με τη λίρα και γνωρίζει τα εξής: α) Οι Αμερικανοί, με τον έλεγχο που ασκούν στις αγορές, μπορούν να κάνουν χειρότερη την κατάσταση της τουρκικής λίρας, μία εξέλιξη την οποία ουδόλως θα ήθελε ο Ερντογάν, ο οποίος έχει ρίξει αρκετά χρήματα για να την στηρίξει. β) Το Κατάρ είναι η δεύτερη χώρα σε επενδύσεις εντός της Τουρκία με ποσό που φτάνει τα 33,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόσφατα, δε, η Άγκυρα έχει υπογράψει 12 συμφωνίες με την Ντόχα, από την οποία προσδοκά κάθε μορφής στήριξη, προκειμένου ο Ερντογάν να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Διότι, αν συνεχιστεί, κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές.

Στη λογική των συνυπολογιζομένων αποφάσεων η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο το κόστος, εάν ενοχλήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Κατάρ στο οικόπεδο 10 από το οποιοδήποτε όφελος.

Τρίτον, πλησίον της περιοχής -στη μεγαλύτερη έκταση του FIR- στην οποία οι εταιρείες των ΗΠΑ και του Κατάρ πραγματοποιούν τις έρευνές τους εντός του οικοπέδου 10, για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ρωσία έχει ήδη προχωρήσει σε δέσμευση θαλάσσιου και εναέριου χώρου για τη διενέργεια αεροναυτικών ασκήσεων. Δεν ισχυρίζεται κάποιος ότι οι δυνάμεις της Μόσχας θα υπερασπιστούν είτε εμάς είτε τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Κατάρ. Δείχνει και αυτή τα δόντια της και στην παρούσα φάση η Άγκυρα δεν θα διακινδυνεύσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα, αυξάνοντας τις δυνατότητες ατυχήματος, για να πουλήσει «τσαμπουκά», για μια γεώτρηση που δεν εμπίπτει στα δικά της χωράφια, όπως η ίδια τα καθορίζει και δη παρανόμως.

Οι ρωσικές ασκήσεις και η Κριμαία

Οι ρωσικές ασκήσεις συνδέονται με την αναβάθμιση που θέλει να έχει η Μόσχα στην περιοχή μας μέσω της Βάσεως που διαθέτει στην Ταρτούς και στο αεροδρόμιο Χαμεϊνί της Συρίας. Η ρωσική πολιτική είναι ενταγμένη στην αναθεωρητική της πρακτική που ξεκινά από την περιοχή της Βόρειας Θάλασσας και, μέσω του Καυκάσου, καταλήγει στη Μεσόγειο και στη Μ. Ανατολή. Τμήμα αυτής της ρωσική στρατηγικής αποτελεί και η αντιπαράθεσή της με την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ. Στις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων, προκειμένου να εκτονωθεί η υφιστάμενη κρίση στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία. Η κλιμάκωση της έντασης και η συγκέντρωση 120.000 ρωσικών στρατευμάτων αποτελούν γεγονός που υποδηλώνει ότι, εάν χρειαστεί και αν το αποφασίσει η Μόσχα, μπορεί να εισβάλει στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας όπου υπάρχουν ρωσόφωνοι πληθυσμοί. Ταυτοχρόνως έχουν μετακινήσει δυνάμεις προς τη Λευκορωσία για να δημιουργηθεί μια λαβίδα γύρω από την Ουκρανία. Ο έλεγχος των περιοχών αυτών συνδέεται με την κατοχή της Κριμαίας και τη δημιουργία ενός αμυντικού τόξου, που ταυτόχρονα μπορεί να μετατραπεί σε επιθετικό τόξο από πλευράς Ρωσίας, το οποίο ξεκινά από τα ανατολικά της Ουκρανίας, περνά μέσω της Κριμαίας και καταλήγει στην Υπερδνειστερία, που αποτελεί ένα μικρό μη αναγνωρισμένο κρατίδιο, το οποίο κατόπιν δημοψηφίσματος είχε ζητήσει κατά το παρελθόν να ενωθεί με τη Ρωσία. Η αναθεωρητική πολιτική της Μόσχας στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει δύο σκοπιμότητες:

  1. Αλλαγή της ΑΟΖ μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Με την κατοχή της Κριμαίας μεταβάλλονται οι ΑΟΖ και, ως εκ τούτου, εάν η Μόσχα επιδιώξει να περάσει ο όποιος θαλάσσιος ενεργειακός αγωγός δεν χρειάζεται πλέον να λαμβάνει υπόψη το Κίεβο. Αληθές είναι ότι η Διεθνής Κοινότητα θεωρεί παράνομη την κατοχή της Κριμαίας εξ ου και τα μέτρα, δηλαδή οι κυρώσεις τις οποίες επιβάλλουν τόσο οι Αμερικανοί, όσο και η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας. Όμως, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να ξεκινήσουν πόλεμο με τη Ρωσία για το χατίρι της Ουκρανίας, την οποία βεβαίως στηρίζουν διπλωματικά και άλλως πως.
  2. Η Ρωσία δεν πρόκειται να δεχθεί τη ΝΑΤΟποίηση της Ουκρανίας, όπως επιδιώκουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, διότι την θεωρεί ως νεκρή ζώνη που αφορά στη δική της ασφάλεια. Από τους Ναπολεόντειους Πολέμους μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ρωσία δεχόταν επιθέσεις από το έδαφος της Ουκρανίας. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα η Μόσχα θεωρεί ότι η περιοχή αυτή είναι υπό τον δικό της έλεγχο για λόγους πολιτικούς, αλλά και ασφάλειας. Και δεν θα υποχωρήσει. Ειδικώς τώρα που έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή μιαν αναθεωρητική πολιτική, με απώτερο στόχο να την επανεντάξει με μεγαλύτερες αξιώσεις απ’ ό,τι στο παρελθόν στο περιφερειακό και παγκόσμιο σύστημα. Αυτή η πολιτική έχει επεκτατικό και όχι απλώς αμυντικό χαρακτήρα.

Το αεροπλανοφόρο Τρούμαν και η Αλεξανδρούπολη

Διαγιγνώσκοντας τη ρωσική αναθεωρητική πολιτική, η οποία φλερτάρει με την Τουρκία του Ερντογάν, που απειλεί Κύπρο και Ελλάδα και μαζί τα συμφέροντα των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε συγκεκριμένες στρατηγικές κινήσεις κυρίως στον χώρο της Ελλάδος με την αναβάθμιση των Βάσεων στη Σούδα, στη Λάρισα και κυρίως στην Αλεξανδρούπολη, η οποία τους προσφέρει πρόσβαση στα στενά των Δαρδανελλίων και, σε περίπτωση κρίσης, στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και την άμεση μεταφορά πολεμικού υλικού και στρατευμάτων προς την Ανατολική Ευρώπη. Ειδικώς αυτήν την περίοδο, το αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν», που ανήκει στον 6ο Αμερικανικό Στόλο, με πέντε συνοδευτικά σκάφη, έπλεε, μέχρι τη στιγμή που σύρονταν αυτές οι γραμμές, στην περιοχή του Ιονίου κατεβαίνοντας προς Κρήτη. Η αρχική του αποστολή ήταν όπως διασχίσει τη Μεσόγειο και, από το Γιβραλτάρ, κινηθεί προς τον Περσικό Κόλπο. Όπως εγνώσθη, το αρχικό πλάνο άλλαξε και το «Χάρι Τρούμαν» παραμένει επί του παρόντος στη Μεσόγειο. Συνδέεται, δε, αυτή η παραμονή του με την κρίση στην Ουκρανία και το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας και δη αυτό του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του οποίου οι ΗΠΑ αισθάνονται την υποχρέωση να παρέχουν κάθε μορφής στήριξη στους συμμάχους τους και στα υπό απειλή κοινά τους συμφέροντα.

Η γεωπολιτική σημασία της Κύπρου

Είναι συνεπώς αφέλεια να πιστεύει κάποιος ότι οι Αμερικανοί έχουν αποσυρθεί από την περιοχή μας. Απλώς αλλάζουν τα στρατηγικά τους δόγματα και τους τρόπους ενεργείας. Εκτός των άλλων, οι Βρετανοί, ευφυώς σκεπτόμενοι, αναβαθμίζουν τις Βάσεις τους στην Κύπρο, αντιλαμβανόμενοι το νέο σκηνικό και ότι, για να παραμείνουν σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών, θα πρέπει να πράξουν τα δέοντα. Άλλωστε, στο παιχνίδι πλέον εμπλέκονται και οι Γάλλοι, οι οποίοι, πολλές φορές, ενεργούν εκ μέρους των ΗΠΑ. Πού; Σε μία περιοχή, όπου η Τουρκία θέλει να επιβάλει την πολιτική τής Γαλάζιας Πατρίδας ελέγχοντας θαλάσσιες και εναέριες οδούς, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες και στους Βρετανούς, αλλά και στους Γάλλους. Οι τελευταίοι, δε, μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, θέλουν να διαδραματίσουν έναν ηγετικό στρατηγικό ρόλο εντός και εκτός ΝΑΤΟ και ΕΕ. Συνδέονται τα συμφέροντά τους με την Κύπρο και την περιοχή, λόγω ενέργειας. Στο σκηνικό προστίθεται και ο ρωσικός αναβαθμισμένος ρόλος συγκριτικά με το παρελθόν. Δεν θα αναφερθούμε λεπτομερώς στο Ισραήλ, το οποίο συνιστά την κυρία περιφερειακή δύναμη παγκοσμίων διαστάσεων με την οποία διατηρούμε φιλικές σχέσεις, αλλά δεν έχουμε ακόμη κατορθώσει να υπογράψουμε μία στρατηγική συμμαχία σε βάθος χρόνου προτού αλλάξουν τα συμφέροντα και προκύψει μία ζημιογόνος για μας επαναπροσέγγιση με την Τουρκία.

Ενέργεια, συμφέροντα και νοήματα

Από τα όσα έχουμε παραθέσει και μόνο γίνεται αντιληπτός ο σημαντικός ρόλος της Κύπρου στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Μικρό μεν κράτος, με τεράστια σημασία, δε, ως προς την εξυπηρέτηση και το διακύβευμα συμφερόντων περιφερειακών και μεγάλων δυνάμεων. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Υπουργός Εξωτερικών στις 6 Ιανουαρίου μεταβαίνει στην Ντόχα του Κατάρ, με την προσδοκία της ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μέσω ενεργειακών και άλλων συμφερόντων. Τα ενεργειακά συμφέροντα αποτελούν πυλώνα μιας αποτρεπτικής στρατηγικής, η οποία δυστυχώς ακόμη δεν έχει οικοδομηθεί από τη δική μας πλευρά. Γι’ αυτό άλλωστε και η απουσία ουσιαστικής τουρκικής ενόχλησης στο οικόπεδο 10 δεν οφείλεται εξ ιδίων ενεργειών, αλλά από συγκυρίες. Όπως έχει, δε, αποδειχθεί, οι έννοιες και οι πολιτικές δράσεις στο πλαίσιο της γεωπολιτικής και της γεωστρατηγικής είναι για το κομματικό σύστημα της Κύπρου… ψιλά νοήματα. Τώρα, μάλιστα, που βαδίζουμε προς τις προεδρικές εκλογές, δεσπόζει η μικροπολιτική. Εφόσον όμως ζούμε, δεν έχουμε δικαίωμα να μην ελπίζουμε…

Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Τούρκοι πιλότοι στο Κατάρ για αδυναμίες-δυνατότητες των Rafale

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Τουρκία στέλνει πιλότους στο Κατάρ για να μάθουν τις δυνατότητες και τις αδυναμίες των νέων μαχητικών Rafale της Ελλάδας

Η Τουρκία δεν έχει υπολογίσει ότι για την ανάπτυξη αεροσκαφών Rafale σε τρίτες χώρες και την εκπαίδευση πιλότων θα απαιτηθεί άδεια από τη Γαλλία

Οι πιλότοι της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πρόκειται να εκπαιδευτούν με τα γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη Rafale του Κατάρ προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος αύξησε τις επιχειρησιακές δυνατότητές του από αέρος με προσφάτως αποκτηθέντα μαχητικά Rafale.

Σύμφωνα με έγγραφα που ελήφθησαν από τουρκική κοινοβουλευτική επιτροπή, ένας από τους λόγους που η Τουρκία συνήψε συμφωνία στρατιωτικής εκπαίδευσης με το Κατάρ ήταν η εξοικείωση των πιλότων της με τις δυνατότητες του μαχητικού αεροσκάφους Rafale σε μια προσπάθεια να γίνει αντιληπτή η απειλή που συνιστά η ελληνική Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Η στρατιωτική συμφωνία, που υπεγράφη από τους αρχηγούς των επιτελείων και των δύο χωρών τον Μάρτιο του 2021 επιτρέπει την προσωρινή ανάπτυξη έως και 36 στρατιωτικών αεροσκαφών του Κατάρ.

«Μπορούμε να πούμε ότι ένας από τους λόγους για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ είναι ότι το Κατάρ θα φέρει και θα αναπτύξει αυτά τα αεροσκάφη Rafale, τα οποία αγόρασε από τη Γαλλία, στην Τουρκία» εξήγησε ο βουλευτής Gülüstan Kiliç Koçyiğit.

«Η Ελλάδα θέλει να μας προκαλέσει τόσο αγοράζοντας αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία», πρόσθεσε.

Σημειωτέον, ο Koçyiğit προέτρεψε μια διπλωματική προσέγγιση για τη διευθέτηση διαφορών, αντί για την επίτευξη στρατιωτικών συμφωνιών με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ.

«Δεν θα φέρουμε τα γαλλικά αεροπλάνα που χρησιμοποιεί το Κατάρ στο έδαφός μας, αλλά μάλλον θα λάβουμε εκπαίδευση», είπε.

Η Τουρκία, ωστόσο, δεν έχει υπολογίσει ότι για την ανάπτυξη αεροσκαφών Rafale σε τρίτες χώρες και την εκπαίδευση πιλότων θα απαιτηθεί άδεια από τη Γαλλία.

Σε μια παρόμοια περίπτωση το 2017, οι ΗΠΑ απέρριψαν μια τουρκική πρόταση να χρησιμοποιηθούν Πακιστανοί πιλότοι για την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16, γεγονός που προκάλεσε τρομακτική έλλειψη στις τάξεις της πολεμικής της αεροπορίας.

www.bankingnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή