Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Prof. Pazarcı: Η φιλία με το Κατάρ δεν φάνηκε στα θαλασσοτεμάχια της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις

Η Τουρκία υποχώρησε στο θέμα των ερευνών στην Κύπρο και το Κατάρ δεν απέδειξε τη φιλία του στην Τουρκία

Ο Prof. Dr. Pazarcı ερμήνευσε την πολιτική της Τουρκίας για την εξόρυξη φυσικών πόρων γύρω από την Κύπρο ως υποχώρηση, όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη συμφωνία που υπέγραψε κοινοπραξία της Qatar Petroleum και της ExxonMobil με τη Κυπριακή Δημοκρατία για ενεργειακή εξερεύνηση και κατανομή παραγωγής στο Θαλασσοτεμάχιο 5, στα νοτιοανατολικά του νησιού.

Ο Prof. Dr. Hüseyin Pazarcı είπε για το θέμα: «Το να λέμε ως Τουρκία ότι “μπορούν να γίνουν έρευνες για ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου” στην περιοχή που κηρύχθηκε μονομερώς από τους Ελληνοκύπριους, αποτελεί υποχώρηση, όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ. Όσον αφορά δε τη φιλία με το Κατάρ, αυτή δεν έχει αντικατοπτριστεί στο πεδίο».

Στις 2 Δεκεμβρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας χορήγησε άδεια εξερεύνησης φυσικού αερίου στην κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum για το θαλασσοτεμάχιο 5, το οποίο βρίσκεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία είχε οριοθετηθεί προηγουμένως. Την ίδια μέρα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι ένα μέρος αυτού του θαλασσοτεμαχίου βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τις έρευνες».

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και το Κατάρ διαβεβαίωσαν ότι οι εταιρείες που θα ερευνήσουν στο θαλασσοτεμάχιο 5, που έχει οριοθετηθεί από τους Έλληνες, δεν θα εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και είπε ότι οι έρευνες θα περιοριστούν στα νότια του θαλασσοτεμαχίου 5.

Ο συνταξιούχος πρέσβης και ειδικός διεθνούς δικαίου Prof. Dr. Hüseyin Pazarcı επεσήμανε ότι η πολιτική της Τουρκίας σχετικά με την εξόρυξη φυσικών πόρων γύρω από την Κύπρο είναι η εξής: «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν πρέπει να πραγματοποιήσει καμία οριοθέτηση και να μην προβεί σε καμία εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων ενεργειακών πόρων της Κύπρου, χωρίς τη συγκατάθεση της ΤΔΒΚ».

«Η πολιτική που ακολουθεί τώρα η Τουρκία, είναι μια υποχώρηση, όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ»

Σχολιάζοντας το θέμα ο Prof. Dr. Pazarcı στον δημοσιογράφο της Cumhuriyet, Hüseyin Hayatsever, είπε:

«Η Τουρκία, με κάθε ευκαιρία, τονίζει ότι εγγυάται και προστατεύει τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ. Είναι υποχώρηση από τη δέσμευση για προστασία των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ να λέμε ότι μπορεί να γίνει αναζήτηση φυσικού αερίου στην περιοχή του θαλασσοτεμαχίου 5 που δεν εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, στο θαλασσοτεμάχιο 5 που οι Έλληνες οριοθέτησαν μονομερώς».

Υπενθυμίζοντας ότι μετά την μονομερή κήρυξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η ΤΔΒΚ προσδιόρισε επίσης περιοχές αδειοδότησης γύρω από το νησί, ο Pazarcı είπε: «Η διεκδίκηση δικαιωμάτων από πλευράς ΤΔΒΚ και Τουρκίας μόνο σε ορισμένες περιοχές γύρω από το νησί, δημιούργησε μια αντιφατική κατάσταση, σε σχέση με την δηλωμένη αρχή μας ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να αποφασίσουν μαζί.»

«Η κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Τουρκία»

Επισημαίνοντας ότι οι συμφωνίες της Αιγύπτου για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, δημιουργούν πρόβλημα και δυσκολεύουν την Τουρκία να καταλήξει σε συμφωνίαγια τα όρια της υφαλοκρηπίδας με την Αίγυπτο, ο Παζαρτζί είπε:

«Δυστυχώς, έχει δημιουργηθεί μια τέτοια ντε φάκτο κατάσταση. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία βασίζεται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Από το 2003, η προσέγγιση της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο είχε εκδηλωθεί με τη μορφή συμφωνίας με την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά δεν έκαναν συμφωνία με την Ελλάδα. Ωστόσο, στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η επιρροή των ακτών της Ανατολίας μας αγνοήθηκε και δόθηκαν στην Κρήτη και στα νησιά της Ρόδου ευρείες δικαιοδοσίες. Ως εκ τούτου, το περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου είναι εξαιρετικά περίπλοκο και σε θέση να δημιουργήσει προβλήματα στην Τουρκία».

«Η φιλία με το Κατάρ δεν αποδείχτηκε στην ΑΟΖ της Κύπρου»

Ο Pazarcı είπε ότι παρά τις στενές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ντόχα, η Qatar Petroleum θα αναζητήσει φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο για την Κυπριακή Δημοκρτία. Μάλιστα είπε για το θέμα:

«Η συνεργασία της Qatar Petroleum με την Ελληνοκυπριακή Πλευρά, δείχνει ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τη φιλία της Τουρκίας και ότι η φιλία που φαίνεται ότι υπάρχει, δεν αντικατοπτρίζεται στο πεδίο».

Σημείωση: Στο κείμενο, όπου αναφερόταν ελληνοκυπριακή διοίκηση από τον δημοσιογράφο, αντικαταστάθηκε από τον νόμιμο όρο Κυπριακή Δημοκρατία. Ό,τι ήταν σε εισαγωγικά, αφέθηκε ως είχε.

Πηγή: artigercek.com

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τι μπορεί να εμποδίζει το Ισραήλ να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν;

Το Ισραήλ βλέπει ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν ως υπαρξιακή απειλή. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα των πληγμάτων θα εξαρτηθεί από τους στρατιωτικούς στόχους και τις αντιδράσεις του Ιράν.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ισραήλ βλέπει ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν ως υπαρξιακή απειλή. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα των πληγμάτων θα εξαρτηθεί από τους στρατιωτικούς στόχους και τις αντιδράσεις του Ιράν.

Η Τεχεράνη έχει ήδη εκτοξεύσει περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ και ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει ορκιστεί για σκληρές συνέπειες. «Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον επιβραδύνεται ή επιταχύνεται η επιδίωξη του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Γιον Άλτερμαν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Μπορεί το Ισραήλ να καταστρέψει μόνο του τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν; Η Τεχεράνη δήλωσε ότι χτύπησε τη Νατάνζ την Παρασκευή και «κατέστρεψε» την υπόγεια περιοχή του εργοστασίου, έναν πολυεπίπεδο χώρο εμπλουτισμού ουρανίου, με μηχανές φυγοκέντρησης, αίθουσες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες υποδομές. Το Ισραήλ φέρεται να στόχευσε και  το Φορντόου.

Θαμμένες και προστατευμένες δεκάδες μέτρα σκυροδέματος

Και οι δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν με την προοπτική τέτοιου είδους χτυπήματα. Και αυτή η εγκατάσταση εμπλουτισμού του πυρηνικού ουρανίου, είναι θαμμένη κάτω από ένα βουνό, ενώ τόσο αυτή όσο και η Νατάνζ βρίσκονται κάτω από δεκάδες μέτρα οπλισμένου σκυροδέματος

Αλλά οι επιλογές του Ισραήλ είναι  περιορισμένες – εάν επιχειρήσει μόνο του. Τα ισραηλινά μαχητικά βομβαρδιστικά F-15 μπορούν να μεταφέρουν βόμβες 4.000-5.000lb GBU-28 οι οποίες όμως μπορούν να διαπεράσουν μόνο 5-6 μέτρα σκυροδέματος. 

Η καταστροφή τέτοιων δομών θα απαιτούσε διαδοχικά χτυπήματα με βόμβες.

Το Τελ Αβίβ,διαθέτει τέτοιες βόμβες, των οποίων ο αριθμός  είναι επτασφράγιστο μυστικό ωστόσο είναι ελάχιστοι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι είναι αρκετές για τέτοιου είδους επίθεσεις.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ «δεν έχουν αρκετές βόμβες των 5.000 λιβρών» για να εξουδετερώσουν το Φορντόου και τη Νατάνζ, δήλωσε τον Απρίλιο ο απόστρατος στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τσαρλς Γουόλντ, ο οποίος τώρα εργάζεται για το Εβραϊκό Ινστιτούτο για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής.

Δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται το 60% του αποθέματος ουρανίου»

«Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται το 60% [του αποθέματος ουρανίου», δήλωσε τέλος ο Ντέιβιντ Όλμπραϊτ, πρόεδρος του l Institute for Science and International Security (ISIS). «Η ΔΟΑΕ προφανώς γνωρίζει μέχρι ενός σημείου… Αλλά αν το Ιράν το μετακινεί από μια προστατευόμενη τοποθεσία σε μια άλλη, η ΔΟΑΕ δεν είναι σε θέση να το “ακολουθήσει” ».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Όταν απουσιάζει το «ειδικό βάρος»

Η Ε.Ε. δεν μπορεί να διαχειριστεί τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που μαίνεται πάνω από 3 χρόνια στα σύνορά της, πόσο μάλλον να δράσει για μια σύγκρουση πιο μακρινή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε κάθε μείζον διεθνές ζήτημα που ανακύπτει, παρακολουθούμε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρακολουθεί τις εξελίξεις ως απλός θεατής.

Για τη στάση της αυτή συχνά κατηγορείται από πολλούς, αλλά τελικά είναι καλύτερο να σιωπά και να περιορίζεται σε ευχολόγια που κανείς δεν τα λαμβάνει υπόψη;

«Οι αναφορές που έρχονται από τη Μέση Ανατολή είναι βαθιά ανησυχητικές. Η Ευρώπη προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να αποκλιμακώσουν αμέσως και να απόσχουν από αντίποινα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Και πρόσθεσε: «Μια διπλωματική επίλυση είναι τώρα πιο επείγουσα από ποτέ, για χάρη της σταθερότητας και της παγκόσμιας ασφάλειας της περιοχής».

Υπό κανονικές συνθήκες, αν η Ε.Ε. ήταν «βασικός παίκτης» στη διεθνή σκακιέρα, δεν θα ευχόταν να προκύψει μια διπλωματική επίλυση. Θα την επιδίωκε με συγκεκριμένες κινήσεις.

Ίσως είναι καλύτερο που δεν παρεμβαίνει, αφού, όποτε το πράττει, συνήθως είναι σε λάθος κατεύθυνση.

Η Ε.Ε. δεν μπορεί να διαχειριστεί τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που μαίνεται πάνω από 3 χρόνια στα σύνορά της, πόσο μάλλον να δράσει για μια σύγκρουση πιο μακρινή.

Αποδέχτηκε σιωπηρά τη δρομολόγηση του πολέμου στην Ουκρανία και, όταν οι Αμερικανοί (οι οποίοι τον υποδαύλισαν) τράβηξαν χειρόφρενο, οι «Βρυξέλλες» αποφάσισαν ότι πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο πόλεμος. Με ποιον σκοπό άραγε;
Στο πλαίσιο αυτό, εξαγγέλθηκε και το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα RE-ARM Europe, το οποίο θα κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια, επιχειρώντας να πείσουν τους πολίτες της Ε.Ε. ότι θα πρέπει να ζουν μόνιμα με τον φόβο ενός πολέμου με τη Ρωσία.

Κάποιος αφελής θα ρωτούσε την ηγεσία της Ε.Ε.: Γιατί τη διπλωματική οδό, που συστήνετε χλιαρά και αορίστως σε Ιράν – Ισραήλ, δεν την εφαρμόζετε στα σύνορά σας;

Προφανώς επειδή απουσιάζει το «ειδικό βάρος» των διαπραγματευτών.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Πως η MOSSAD χτύπησε το Ιράν εκ των έσω!

Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι η διαβόητη ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών δημιούργησε μια βάση στο Ιράν για μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι κατάφερε να επιτεθεί στο Ιράν από μέσα μετά από ένα μπαράζ επιθέσεων που στόχευσαν την καρδιά του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

@xristoskonstantinidis84 Mossad’s secret operation on #Iran soil during “Rising Lion” operation of #Israel ♬ πρωτότυπος ήχος – Xristos Konstantinidis

Το Ισραήλ εξαπέλυσε δεκάδες επιθέσεις εναντίον του Ιράν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, τοπική ώρα, σκοτώνοντας υψηλόβαθμους στρατιωτικούς ηγέτες και αρκετούς πυρηνικούς επιστήμονες, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε στο ABC News ότι η MOSSAD δημιούργησε μια βάση στο Ιράν για εκρηκτικά drones, τα οποία εισήχθησαν στη χώρα πολύ πριν από την επίθεση και ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκειά της.

Σύμφωνα με την πηγή, τα εκρηκτικά drones εκτοξεύτηκαν εναντίον εκτοξευτών πυραύλων εδάφους-εδάφους στη βάση Ασφατζαμπάντ κοντά στην Τεχεράνη, η οποία απειλούσε το Ισραήλ.

Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών MOSSAD δημοσίευσε βίντεο που δείχνει πώς επιτέθηκαν στο Ιράν από μέσα. Ένα απόσπασμα δείχνει δύο πράκτορες σε αυτό που η MOSSAD χαρακτήρισε ιρανικό έδαφος, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου 2025.
ΔΕΛΤΙΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ μέσω Reuters

Η Μοσάντ δημοσίευσε βίντεο την Παρασκευή που, όπως ισχυρίζεται, έδειχνε δύο πράκτορες σε ιρανικό έδαφος. Η MOSSAD ανέφερε ότι οι πράκτορες ανέπτυξαν συστήματα ακριβείας επίθεσης «σχεδιασμένα να καταστρέψουν τα ιρανικά συστήματα αεράμυνας».

Ένα άλλο βίντεο έδειχνε μια επίθεση σε μια συσκευή αεράμυνας σε «μυστική επιχείρηση της MOSSAD», σύμφωνα με το πρακτορείο.

Καπνός υψώνεται από σημείο που έγινε στόχος ισραηλινής επιδρομής στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη, στις 13 Ιουνίου 2025.
Sepah News/AFP μέσω Getty Images

Ένα τρίτο βίντεο έδειχνε έναν στόχο να πλησιάζει κάτι που φαινόταν να είναι ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς.

Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Reuters, το οποίο ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την ημερομηνία ή την τοποθεσία των βίντεο.

Μετά την επίθεση του Ισραήλ, το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ την Παρασκευή το βράδυ σε αντίποινα για την αιφνιδιαστική επίθεση του Ισραήλ νωρίς την Παρασκευή.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή2 ώρες πριν

Τι μπορεί να εμποδίζει το Ισραήλ να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν;

Το Ισραήλ βλέπει ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν ως υπαρξιακή απειλή. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα των πληγμάτων θα εξαρτηθεί...

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Μοναδική ιστορική επιχείρηση

Από τον αντιστράτηγο Ιωάννη Μπαλτζώη

Αναλύσεις4 ώρες πριν

Αλλάζει η Μέση Ανατολή!

Ο Μιχάλης Ψύλος στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής": Οι συνωμοσιολόγοι λένε, ότι υπήρχαν κενά ασφαλείας στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου...

Γενικά θέματα4 ώρες πριν

Όταν απουσιάζει το «ειδικό βάρος»

Η Ε.Ε. δεν μπορεί να διαχειριστεί τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που μαίνεται πάνω από 3 χρόνια στα σύνορά της,...

Διεθνή4 ώρες πριν

Πως η MOSSAD χτύπησε το Ιράν εκ των έσω!

Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι η διαβόητη ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών δημιούργησε μια βάση στο Ιράν για μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Δημοφιλή