Ακολουθήστε μας

Ισραήλ

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας αρνείται να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την συνεργασία του με την Hamas

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος αρνήθηκε να απαντήσει σε κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με το αν η κυβέρνηση είχε χορηγήσει υπηκοότητα σε ανώτερα στελέχη της Χαμάς, η οποία χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ. Τον Αύγουστο, ο Ünal Çeviköz, αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης (CHP) της Τουρκίας, υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση ρωτώντας τον Αντιπρόεδρο Fuat Oktay πόσα μέλη της Χαμάς έχουν λάβει τουρκική υπηκοότητα μετά από αναφορές διεθνών μέσων ενημέρωσης. Στην γραπτή απάντησή του, ο Oktay αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση και είπε στον Çeviköz να διαβιβάσει την ερώτησή του στους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών. Ο πρώην πρέσβης Çeviköz επανέλαβε το αίτημά του και υπέβαλε χωριστές γραπτές ερωτήσεις στον υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu και τον υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu στις 4 Δεκεμβρίου. Ο Çeviköz ρώτησε επίσης πόσα μέλη της Χαμάς έχουν λάβει τουρκική υπηκοότητα από το 2002, κατά τη διάρκεια του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, και αν εκδόθηκαν τουρκικά διαβατήρια στα μέλη της Χαμάς. Οι υπουργοί αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις, αν και ήταν υποχρεωμένοι να δώσουν απάντηση σύμφωνα με το άρθρο 98 του τουρκικού συντάγματος.

Parliamentary question submitted by MP Ünal Çeviköz to Foreign Minister Mevlüt Çavuşoğlu

Η Telegraph ανέφερε τον Αύγουστο ότι επτά από τα μέλη της Χαμάς είχαν αποκτήσει τουρκική υπηκοότητα, καθώς και διαβατήρια, ενώ άλλα πέντε βρίσκονται στη διαδικασία παραλαβής τουρκικών διαβατηρίων. Η Telegraph ισχυρίστηκε ότι ορισμένα μέλη της Χαμάς ζουν υπό τουρκικά ψευδώνυμα. Σύμφωνα με την Telegraph, ο Najib, ένας ανώτερος υπάλληλος της Χαμάς που επέβλεψε μια συνωμοσία για τη δολοφονία του δήμαρχου της Ιερουσαλήμ, καθώς και άλλων ισραηλινών δημόσιων προσώπων, έχει προφανώς λάβει υπηκοότητα. Μιλώντας στο Reuters μετά την επίσκεψη των ηγετών της Χαμάς στην Τουρκία, ο Ρόι Γκίλαντ, μέλος στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Τουρκία, δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε απόδειξη ότι η Τουρκία παρέχει διαβατήρια και δελτία ταυτότητας στα μέλη της Χαμάς. «Κάποιοι βρίσκονται στη διαδικασία, κάποιοι έχουν ήδη [τα έγγραφα], αλλά μιλάμε για περίπου δώδεκα», δήλωσε ο Gilad, προσθέτοντας ότι τα μέλη της Χαμάς που έλαβαν τουρκικά έγγραφα χρηματοδοτούσαν και οργανώνουν τρομοκρατικές επιθέσεις από την Κωνσταντινούπολη, κάτι που αρνείται η Τουρκία. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοξένησε τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε και άλλους αξιωματούχους στις 22 Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη για δεύτερη φορά φέτος. Ο Χακάν Φιντάν, επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MİT), ήταν επίσης παρών στη συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Χάνιι.

Written response by Vice President Fuat Oktay to the parliamentary question

Καθώς η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τη Χαμάς και να μην απορρίπτει αξιώσεις τουρκικής ιθαγένειας που δίδονται στους ανώτερους συνεργάτες της, ο Πρόεδρος Ερντογάν δίνει ανάμικτα μηνύματα για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Δεκεμβρίου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα ήθελε να έχει καλύτερους δεσμούς με το Ισραήλ, αλλά επέκρινε την ισραηλινή πολιτική έναντι των Παλαιστινίων ως «απαράδεκτη» και «κόκκινη γραμμή» για την Άγκυρα, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες είχαν ξαναρχίσει μεταξύ υπηρεσιών πληροφοριών και των δύο πλευρών. “Το κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι τα άτομα στην κορυφή”, δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα. «Η πολιτική της Παλαιστίνης είναι η κόκκινη γραμμή μας. Είναι αδύνατο να αποδεχτούμε την παλαιστινιακή πολιτική του Ισραήλ. Οι ανελέητες πράξεις τους εκεί είναι απαράδεκτες. … Εάν δεν υπήρχαν προβλήματα στο ανώτατο επίπεδο, οι δεσμοί μας θα μπορούσαν να ήταν πολύ διαφορετικοί », είπε.

Η Τουρκία αναφέρει ότι η Χαμάς είναι ένα νόμιμο πολιτικό κίνημα που κέρδισε την εξουσία μέσω δημοκρατικών εκλογών. Η Χαμάς κατέλαβε τη Γάζα από δυνάμεις πιστές στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς το 2007 και έκτοτε η ομάδα έχει πολεμήσει τρεις πολέμους με το Ισραήλ. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίγιεφ προσπαθεί να επιδιορθώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, και ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Γιέχου Μπαϊράμοφ κάλεσε τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι να θέσει το ίδιο ζήτημα. Ως ένδειξη της κίνησής της να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ, η Τουρκία αποφάσισε να διορίσει νέο πρέσβη στο Ισραήλ μετά από απουσία δύο ετών, ανέφερε προηγουμένως η Al-Monitor. Τον Μάιο του 2018 η Άγκυρα απέσυρε τον απεσταλμένο της για τις θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αρχηγός κατασκοπείας της Τουρκίας, Φιντάν, διεξήγαγε επίσης μυστικές συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από την Άγκυρα, ισχυρίστηκε η Al-Monitor. Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε θετικά στην πρωτοβουλία του Ερντογάν και η παρουσία των μελών της Χαμάς στην Τουρκία αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τη βελτίωση των πολιτικών σχέσεων μεταξύ των χωρών. Μιλώντας στον Asharq Al-Awsat, ένας υψηλόβαθμος υπουργός του Ισραήλ τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις δεν θα βελτιωθούν όσο δεν αλλάζει η προσέγγιση της Τουρκίας προς τη Χαμάς. «Το γεγονός ότι η έδρα της Χαμάς βρίσκεται στην Τουρκία είναι πολύ προβληματικό. Παρακωλύει σοβαρά τα πάντα», είπε ο υπουργός. Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ επιδεινώθηκαν το 2010 μετά από μια ισραηλινή ναυτική επιδρομή σε ένα τουρκικό πλοίο βοήθειας, το Mavi Marmara, καθ ‘οδόν για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Η επιδρομή σκότωσε 10 ακτιβιστές. Το 2013, με τη συγγνώμη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προς την Τουρκία και την καταβολή 20 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων του Mavi Marmara, οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις εισήλθαν σε μια περίοδο ομαλοποίησης. Αποκατέστησαν τους δεσμούς το 2016, αλλά οι σχέσεις μειώθηκαν ξανά το 2018.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: nordicmonitor

Ιράν

Το Ισραήλ χτύπησε τα κέντρα διοίκησης του τμήματος πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν κέντρα διοίκησης που ανήκουν στο τμήμα πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, σύμφωνα με τους IDF.

Νωρίτερα τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024, ο στρατός είπε ότι στόχευσε αρκετές ακόμη τοποθεσίες της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων κατασκευής όπλων και θέσεων εκτόξευσης πυραύλων στο νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Beqaa.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των χερσαίων επιχειρήσεων στο νότιο Λίβανο, περισσότερες από 70 άλλες τοποθεσίες της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν, προσθέτει ο Ισραηλινός Στρατός.

Περιλάμβαναν εκτοξευτές πυραύλων, κτίρια που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ και αποθήκες όπλων, λέει ο IDF.

Αυτή είναι η κλειστή στρατιωτική ζώνη που επέβαλλε ο Ισραηλινός Στρατός στα σύνορα με τον Λίβανο!

Οι IDF επέβαλαν μια νέα κλειστή στρατιωτική ζώνη στα σύνορα με τον Λίβανο, στις περιοχές των κοινοτήτων Rosh Hanikra, Shlomi, Hanita, Adamit και Arab al-Aramshe.

Ο στρατός λέει ότι η κίνηση ακολουθεί μια νέα αξιολόγηση δεδομένων των χερσαίων επιχειρήσεων εντός του νότιου Λιβάνου.

Είναι η τέταρτη στενή στρατιωτική ζώνη που επιβάλλεται στα βόρεια σύνορα από τότε που ο IDF ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα.

Το διάταγμα απαγορεύει τους αμάχους από περιοχές όπου επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στο Ισραήλ πέρα ​​από τα σύνορα από χωριά του Λιβάνου όπου ενδέχεται να διεξάγονται μάχες.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ισραηλινός Στρατός επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του κατά της Χεζμπολάχ σε περισσότερες λιβανικές συνοριακές κοινότητες.

Times of Israel

Έτοιμος για επέμβαση σε παράκτιες περιοχές του Λιβάνου ο Ισραηλινός στρατός

Στην «παράκτια ζώνη» του νότιου Λιβάνου είναι έτοιμος να επιτεθεί ο ισραηλινός στρατός, επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ.

Για τον λόγο αυτό κάλεσε τους κατοίκους να μην πηγαίνουν στις παραλίες ή στη θάλασσα της περιοχής αυτής.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα πλήξουν σύντομα τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στην παράκτια ζώνη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού για τον αραβόφωνο πληθυσμό, ο Αβισάι Αντράε, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Πυρά της Χεζμπολάχ στο Μαρούν αλ Ρας

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τις ισραηλινές δυνάμεις στο Μαρούν αλ Ρας, με «ομοβροντία ρουκετών» καθώς και «μια συγκέντρωση των εχθρικών δυνάμεων στην κοινότητα Μπλίντα, με ρουκέτες και οβίδες». Αργά το απόγευμα ωστόσο, με νεώτερη ανακοίνωση, υποσχέθηκε ότι δεν θα θέτει στο στόχαστρο τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο Μαρούν αλ Ρας, για να προστατεύσει τη ζωή των κυανόκρανων της UNIFIL, της αποστολής του ΟΗΕ που έχει τη βάση της εκεί. Στην ανακοίνωση που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen ένας από τους διοικητές της οργάνωσης, , κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τους κυανόκρανους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF

Πάνω από 100 στόχους της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό χτύπησε το Ισραήλ μέσα σε δύο εβδομάδες!

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει χτυπήσει πάνω από 100 τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο IDF λέει ότι οι τοποθεσίες περιλαμβάνουν αποθήκες όπλων, εργοστάσια κατασκευής όπλων και κέντρα διοίκησης.

Ο στρατός τους τελευταίους μήνες εντόπισε τη Χεζμπολάχ που μεταφέρει όπλα και εξοπλισμό κατασκευής από το νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Beqaa στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ γνωστό ως Dahiyeh.

Ο Ισραηλινός Στρατός πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ μετακίνησε τα περιουσιακά στοιχεία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το Ισραήλ να τα βάλει στο στόχαστρο, καθώς μέχρι πρόσφατα, το Ισραήλ απείχε σε μεγάλο βαθμό από επιδρομές στη Βηρυτό. Τέτοιες ενέργειες έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία

Πάνω από1 20 στόχοι της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν τη Δευτέρα (7/10)

Περίπου 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ένα μεγάλο κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον περισσότερων από 120 στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με τον IDF.

Τα πλήγματα, που διήρκεσαν μία ώρα, έπληξαν τοποθεσίες της Χεζμπολάχ που ανήκουν στο Νότιο Μέτωπο της τρομοκρατικής οργάνωσης, την ελίτ Δύναμη Radwan, το τμήμα πυραύλων και πυραύλων και το τμήμα πληροφοριών, σύμφωνα με τον στρατό.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισραήλ

Μήνυμα Νετανιάχου για την 7η Οκτωβρίου: Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε

Δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε μαγνητοφωνημένο μήνυμα στην κρατική τελετή για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η 7η Οκτωβρίου ήταν μια μέρα απερίγραπτης θλίψης για τη χώρα, λέει ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μια δήλωση βίντεο στην κρατική τελετή μνήμης, αλλά «δεν νικηθήκαμε». πρόσθεσε.

«Και όπως έχει συμβεί ξανά και ξανά στην ιστορία του Ισραήλ, ακριβώς σε στιγμές δυσκολίας αναδύεται μεγάλη εσωτερική δύναμη».

«Σταθήκαμε μαζί για την υπεράσπιση της χώρας μας, για την υπεράσπιση της πατρίδας μας», λέει ο Νετανιάχου σε προηχογραφημένο μήνυμα. «Έχουμε κινητοποιήσει τεράστια πνευματική δύναμη. Έχουμε καθορίσει τους στόχους του πολέμου και τους πετυχαίνουμε: ανατροπή της κυριαρχίας της Χαμάς. Το να φέρουμε όλους τους ομήρους μας στο σπίτι, ζωντανούς και νεκρούς, είναι μια ιερή αποστολή που δεν θα την αφήσουμε μέχρι να την πετύχουμε, την αποτροπή οποιασδήποτε μελλοντικής απειλής από τη Γάζα για το Ισραήλ· και επιστροφή των κατοίκων του νότου και του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους».

Το Ισραήλ μάχεται, λέει ο Νετανιάχου, «για να φέρει φως στον κόσμο, έναν λαό που αγωνίζεται να διαδώσει το καλό και να εξαλείψει το κακό».

«Όσο ο εχθρός απειλεί την ύπαρξή μας και την ειρήνη της χώρας μας, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε. Όσο υπάρχουν απαγωγείς στη Γάζα — θα συνεχίσουμε να πολεμάμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε κανένα από αυτά. Δεν θα τα παρατήσω. Όσο οι πολίτες μας δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους με ασφάλεια, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Όταν το Ισραήλ νικήσει, λέει ο Νετανιάχου, «όχι μόνο για χάρη μας, αλλά για χάρη των μελλοντικών γενεών και για χάρη όλης της ανθρωπότητας — θα ξαναχτίσουμε τις αναζωογονημένες περιοχές σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Κρατώντας τη ρίζα θα ξαναφυτρώσει το δέντρο της ζωής».

«Η 7η Οκτωβρίου θα συμβολίζει για γενιές το τίμημα της αναβίωσής μας και θα εκφράζει για γενιές το μέγεθος της αποφασιστικότητάς μας και τη δύναμη του πνεύματός μας», συνεχίζει ο Νετανιάχου.

«Μαζί θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και μαζί —με τη χάρη του Θεού— θα νικήσουμε».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή