Ακολουθήστε μας

Ισραήλ

Mέχρι που είναι διατεθειμένη να φτάσει η Τουρκία για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ιρσαήλ;

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο υπουργός Εξωτερικών Gabi Ashkenazi ανέθεσε τον Πρέσβη Irit Lillian στη θέση του επικεφαλής της πρεσβείας του Ισραήλ στην Άγκυρα στις 4 Φεβρουαρίου. Ο Lillian θα αντικαταστήσει τον Roey Gilad, ο οποίος έφυγε από την Άγκυρα στις 31 Δεκεμβρίου. Είχε υπηρετήσει στο παρελθόν ως πρέσβης στη Βουλγαρία και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους διπλωμάτες του υπουργείου. Ως εκ τούτου, ο διορισμός της στην Άγκυρα – έστω και προσωρινός – αποτελεί θετικό μήνυμα για την Τουρκία στο ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση των διμερών δεσμών.

Ωστόσο, είναι ένα πολύ ”προσεκτικό” θετικό μήνυμα. Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Άγκυρα διόρισε νέο πρέσβη στο Ισραήλ, μετά από δύο χρόνια απουσίας. Ο νέος πρεσβευτής της Τουρκίας, Ufuk Ulutas, έχει σπουδάσει εβραϊκά στην Ιερουσαλήμ. Δεν είναι διπλωμάτης σταδιοδρομίας, αλλά ειδικός στην περιοχή και προφανώς εκτιμάται από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά ακόμη και μετά από αυτήν την απόφαση του Ερντογάν, το Ισραήλ δεν όρισε νέο πρέσβη στην Άγκυρα. Αντίθετα, η πρεσβεία θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως τα τελευταία δύο χρόνια – χωρίς μόνιμο αρχηγό αποστολής. Είναι ενδιαφέρον, ήδη πριν από το διορισμό του Ulutas, η Άγκυρα έκανε αρκετές κινήσεις μεταφέροντας ένα μήνυμα προσέγγισης.

Στις 7 Δεκεμβρίου, το Ινστιτούτο Moshe Dayan στο Τελ Αβίβ δημοσίευσε ένα εξαιρετικό άρθρο, με τίτλο “Το Ισραήλ είναι ο γείτονας της Τουρκίας κατά μήκος της θάλασσας: οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ”. Συνταγμένο από τον συνταξιούχο καθηγητή Cihat Yayci, στενό συνεργάτη του Ερντογάν. Το άρθρο πρότεινε ότι οι δύο χώρες συζητούν εκ νέου την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Το άρθρο ακολούθησε θετικές δηλώσεις ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων για το Ισραήλ, που κορυφώθηκαν με δήλωση του ίδιου του Ερντογάν στις 25 Δεκεμβρίου. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία θα ήθελε να έχει καλύτερους δεσμούς με το Ισραήλ. Ανέφερε επίσης ότι οι διμερείς επαφές πληροφοριών είναι πιθανό να συνεχιστούν.

Τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ ήταν εκείνο που επιδιώκει να αποκαταστήσει τους δεσμούς με την Τουρκία, αλλά αυτή η κατάσταση έχει αλλάξει. Τώρα η Τουρκία πιέζει για μία επαναπροσέγγιση. Ωστόσο, μια τέτοια διαδικασία δεν θα είναι εύκολη. Λίγο μετά τον διορισμό του, ο Ασκενάζι επέκρινε την Τουρκία για τη φιλοξενία της έδρας της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη. Αργότερα, επέκρινε την Τουρκία για την προσφορά ορισμένων ταξιδιωτικών εγγράφων στα μέλη της Χαμάς. Ανώτεροι διπλωμάτες είπαν στο Al-Monitor ότι η απέλαση των ανθρώπων της Χαμάς από την Τουρκία είναι πρακτικά μια μη διαπραγματεύσιμη προϋπόθεση από το Ισραήλ για την αποκατάσταση των δεσμών.

Τούτου λεχθέντος, στις 30 Δεκεμβρίου, ο Ashkenazi συγκάλεσε μια διυπουργική συνάντηση που περιελάμβανε το προσωπικό του, άτομα από το Υπουργείο Άμυνας, εκπροσώπους της Mossad και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Ο σκοπός της συνάντησης ήταν να αξιολογήσει τη σοβαρότητα των τουρκικών προσπαθειών για προσέγγιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έκλεισε με συστάσεις για προαγωγή με σύνεση έναντι της Άγκυρας. Είναι σαφές για την Ιερουσαλήμ ότι η Άγκυρα δεν ερωτεύτηκε ξαφνικά το εβραϊκό κράτος, αλλά προσπαθούσε απεγνωσμένα να βελτιώσει τις θέσεις πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Cohen Yanarocak σημείωσε ότι η Τουρκία φοβάται για τις μελλοντικές της σχέσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε να υποστηρίξει τους αντιπάλους του Ερντογάν. Η πρόσφατη κριτική των ΗΠΑ για τη συμπεριφορά των τουρκικών αρχών εναντίον διαδηλωτών στο Πανεπιστήμιο Bogazici ανησυχεί περαιτέρω την Άγκυρα. Η Τουρκία ελπίζει ότι οι βελτιωμένοι δεσμοί με το Ισραήλ θα μπορούσαν να το βοηθήσουν να πλησιάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας έγραψε πρόσφατα μια λίστα με Εβραίους στη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν και τους χαρακτήρισε με ισραηλινή σημαία. “Το πρακτορείο ειδήσεων έγραψε ότι οι Εβραίοι υπερεκπροσωπούνται στη νέα κυβέρνηση του Μπάιντεν. Αυτό σημαίνει ότι, στα μάτια της Τουρκίας, ο δρόμος για τη βελτίωση των δεσμών με την Ουάσινγκτον περνά μέσα από την Ιερουσαλήμ”, δήλωσε ο Κοέν Γιαναρόκακ. Η ισραηλινή συνετή αντίδραση στις τουρκικές προσπάθειες προσέγγισης και η επιμονή της στην απέλαση των μελών της Χαμάς δεν έγινε δεκτή στην Άγκυρα.

Στις 31 Ιανουαρίου, ένας Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε ότι «πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια». Ο ανώνυμος αξιωματούχος πρόσθεσε, “Πάνω απ ‘όλα, απαιτούν τερματισμό σε πράγματα που δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει τέτοιο μυστικό κελί της Χαμάς στην Τουρκία που να διεξάγει κυβερνοεπιθέσεις. Έχουμε ηγέτες της Χαμάς που έχουν σταλεί από το Ισραήλ στην Τουρκία ως μέρος της Ανταλλαγής κρατουμένων. “

Ο Cohen Yanarocak πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν πείστηκε από την τουρκική άρνηση φιλοξενίας της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη. Υποστηρίζει ότι με τις Συμφωνίες του Αβραάμ, το Ισραήλ μπορεί τώρα να επιτραπεί να εξομαλύνει τους διπλωματικούς δεσμούς με την Τουρκία και να σταματήσει την υποστήριξη της Χαμάς. Η απαίτηση αυτή είναι εντελώς νόμιμη, δήλωσε. Ωστόσο, είναι μια περίπλοκη κατάσταση. Η Τουρκία πιστεύει ότι με όλες τις προσπάθειές της τους τελευταίους μήνες, η μπάλα δεν είναι τώρα στο μέρος της Άγκυρας, αλλά στο γήπεδο της Ιερουσαλήμ.

μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: al-monitor

Ιράν

Στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία

Πλέον το γεωπολιτικό αποτύπωμα ενισχύεται και οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μάριος Πουλίκκας

Η “Κυπριακή Δημοκρατία”, όπως ορίζεται από τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου του 1959, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

* Οι Τούρκοι οικειοθελώς αποχώρησαν το 1964, απέσυραν την Αναγνώριση τους προς αυτήν και έκτοτε όχι μόνο δεν αναίρεσαν την απόφαση τους, αλλά έβαλαν και την ταφόπλακα της συμμετοχής τους στην “Κυπριακή Δημοκρατία των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου 1959” (και άρα και στην ύπαρξη της) με την Παράνομη Τουρκική Εισβολή, Εθνοκάθαρση και Κατοχή το 1974.

* Το 1964 και παρόλο που οι Έλληνες κρατούσαμε κυνηγετικά όπλα και οι Τούρκοι σύγχρονα για την εποχή στρατιωτικά τυφέκια, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το ένοπλο πραξικόπημα τους.

* Με το Ψήφισμα 186/64, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κυπριακή Δημοκρατία ΧΩΡΙΣ τους Τουρκοκύπριους, είναι η ΜΟΝΗ Αναγνωρισμένη Αρχή στο νησί.

* Η “Κυπριακή Δημοκρατία του 1964” με όλες τις (τύπου Απαρτχάιντ) “Δικοινοτικές Πρόνοιες” σε αχρησία, είναι ένα ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ Κράτος από αυτό που προνοούσαν οι Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου του 1959.

* Έγιναν σκληρές μάχες και η αντιμετώπιση της τουρκανταρσίας δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.

* Η ψήφιση του 186/64 είναι ίσως η Μεγαλύτερη Διπλωματική ΝΙΚΗ που πετύχαμε ποτέ.

* Σήμερα (αν και εδαφικά κουτσουρεμένη) η “Κυπριακή Δημοκρατία του 186/64”, συνεχίζει να υπάρχει, να αναπτύσσεται και να αποτελεί το καταφύγιο των Ελλήνων της Κύπρου.

* Η πικρία και η απογοήτευση για τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου, ειδικά μετά από έναν τόσο όμορφο αγώνα όπως αυτόν της ΕΟΚΑ, είναι έντονα συναισθήματα που μας πνίγουν όλους. Δεν παύει όμως να ισχύει ότι εκείνη η Κυπριακή Δημοκρατία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ και έχει αντικατασταθεί με κόπους και θυσίες, από την “Ελληνική Κυπριακή Δημοκρατία του 186/64”.

* ΠΛΕΟΝ, ΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΪΚΕΣ

* Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πλήρη ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ χωρίς υποσημειώσεις. Ούτε ΔΔΟ, ούτε καν “επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία” (που πολλοί προτείνουν, εννοώντας την “Κυπριακή Δημοκρατία των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου 1959”). Δεν υπάρχει επιστροφή σε κάτι που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

* ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ και καθολική εφαρμογή της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ.
Αυτός πρέπει να είναι ο Στόχος.

Με σωστή προσέγγιση μπορεί να επιτευχθεί.

Οι Συγκυρίες είναι ΥΠΕΡ ΜΑΣ.

* Παλαιότερα, οι Αμερικανοί προσπαθούσαν πάντα να κρατούν “ίσες αποστάσεις” με τους Τούρκους για οτιδήποτε αφορούσε στην Κύπρο. Πλέον, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ούτε τυπική συνεννόηση με το κατοχικό καθεστώς για θέματα συμμετοχής της Κύπρου στις επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή.

* Οι Γερουσιαστές Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman και John Cornyn, συναντήθηκαν το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της κοινής βούλησης για περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των στρατηγικής σημασίας διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ. 🇨🇾🇺🇸

* Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας όσο και με την παροχή διευκολύνσεων για τον ασφαλή επαναπατρισμό υπηκόων διαφόρων χωρών που εγκαταλείπουν την περιοχή.

* Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, ειδικά μετά τη Συμφωνία που συνομολογήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, για θεσμοθέτηση Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες.

Για τέλος, αφήνω τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ: “In Israel, in order to be realist, you must believe in miracles” -David Ben-Gurion

Πόσο ταιριάζουν και στην περίπτωση μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Αυτή είναι η κλειστή στρατιωτική ζώνη που επέβαλλε ο Ισραηλινός Στρατός στα σύνορα με τον Λίβανο!

Αυτός ο χάρτης που εκδόθηκε από τους IDF στις 7 Οκτωβρίου 2024, δείχνει μια κλειστή στρατιωτική ζώνη στα σύνορα με τον Λίβανο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι IDF επέβαλαν μια νέα κλειστή στρατιωτική ζώνη στα σύνορα με τον Λίβανο, στις περιοχές των κοινοτήτων Rosh Hanikra, Shlomi, Hanita, Adamit και Arab al-Aramshe.

Ο στρατός λέει ότι η κίνηση ακολουθεί μια νέα αξιολόγηση δεδομένων των χερσαίων επιχειρήσεων εντός του νότιου Λιβάνου.

Είναι η τέταρτη στενή στρατιωτική ζώνη που επιβάλλεται στα βόρεια σύνορα από τότε που ο IDF ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα.

Το διάταγμα απαγορεύει τους αμάχους από περιοχές όπου επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στο Ισραήλ πέρα ​​από τα σύνορα από χωριά του Λιβάνου όπου ενδέχεται να διεξάγονται μάχες.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ισραηλινός Στρατός επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του κατά της Χεζμπολάχ σε περισσότερες λιβανικές συνοριακές κοινότητες.

Έτοιμος για επέμβαση σε παράκτιες περιοχές του Λιβάνου ο Ισραηλινός στρατός

Στην «παράκτια ζώνη» του νότιου Λιβάνου είναι έτοιμος να επιτεθεί ο ισραηλινός στρατός, επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ.

Για τον λόγο αυτό κάλεσε τους κατοίκους να μην πηγαίνουν στις παραλίες ή στη θάλασσα της περιοχής αυτής.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα πλήξουν σύντομα τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στην παράκτια ζώνη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού για τον αραβόφωνο πληθυσμό, ο Αβισάι Αντράε, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Πυρά της Χεζμπολάχ στο Μαρούν αλ Ρας

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τις ισραηλινές δυνάμεις στο Μαρούν αλ Ρας, με «ομοβροντία ρουκετών» καθώς και «μια συγκέντρωση των εχθρικών δυνάμεων στην κοινότητα Μπλίντα, με ρουκέτες και οβίδες». Αργά το απόγευμα ωστόσο, με νεώτερη ανακοίνωση, υποσχέθηκε ότι δεν θα θέτει στο στόχαστρο τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο Μαρούν αλ Ρας, για να προστατεύσει τη ζωή των κυανόκρανων της UNIFIL, της αποστολής του ΟΗΕ που έχει τη βάση της εκεί. Στην ανακοίνωση που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen ένας από τους διοικητές της οργάνωσης, , κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τους κυανόκρανους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF

Πάνω από 100 στόχους της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό χτύπησε το Ισραήλ μέσα σε δύο εβδομάδες!

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει χτυπήσει πάνω από 100 τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο IDF λέει ότι οι τοποθεσίες περιλαμβάνουν αποθήκες όπλων, εργοστάσια κατασκευής όπλων και κέντρα διοίκησης.

Ο στρατός τους τελευταίους μήνες εντόπισε τη Χεζμπολάχ που μεταφέρει όπλα και εξοπλισμό κατασκευής από το νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Beqaa στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ γνωστό ως Dahiyeh.

Ο Ισραηλινός Στρατός πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ μετακίνησε τα περιουσιακά στοιχεία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το Ισραήλ να τα βάλει στο στόχαστρο, καθώς μέχρι πρόσφατα, το Ισραήλ απείχε σε μεγάλο βαθμό από επιδρομές στη Βηρυτό. Τέτοιες ενέργειες έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία

Πάνω από1 20 στόχοι της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν τη Δευτέρα (7/10)

Περίπου 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ένα μεγάλο κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον περισσότερων από 120 στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με τον IDF.

Τα πλήγματα, που διήρκεσαν μία ώρα, έπληξαν τοποθεσίες της Χεζμπολάχ που ανήκουν στο Νότιο Μέτωπο της τρομοκρατικής οργάνωσης, την ελίτ Δύναμη Radwan, το τμήμα πυραύλων και πυραύλων και το τμήμα πληροφοριών, σύμφωνα με τον στρατό.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Πάνω από 100 στόχους της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό χτύπησε το Ισραήλ μέσα σε δύο εβδομάδες!

Ο IDF λέει ότι οι τοποθεσίες περιλαμβάνουν αποθήκες όπλων, εργοστάσια κατασκευής όπλων και κέντρα διοίκησης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει χτυπήσει πάνω από 100 τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο IDF λέει ότι οι τοποθεσίες περιλαμβάνουν αποθήκες όπλων, εργοστάσια κατασκευής όπλων και κέντρα διοίκησης.

Ο στρατός τους τελευταίους μήνες εντόπισε τη Χεζμπολάχ που μεταφέρει όπλα και εξοπλισμό κατασκευής από το νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Beqaa στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ γνωστό ως Dahiyeh.

Ο Ισραηλινός Στρατός πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ μετακίνησε τα περιουσιακά στοιχεία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το Ισραήλ να τα βάλει στο στόχαστρο, καθώς μέχρι πρόσφατα, το Ισραήλ απείχε σε μεγάλο βαθμό από επιδρομές στη Βηρυτό. Τέτοιες ενέργειες έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Πάνω από 120 στόχοι της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν σήμερα

Περίπου 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ένα μεγάλο κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον περισσότερων από 120 στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με τον IDF.

Τα πλήγματα, που διήρκεσαν μία ώρα, έπληξαν τοποθεσίες της Χεζμπολάχ που ανήκουν στο Νότιο Μέτωπο της τρομοκρατικής οργάνωσης, την ελίτ Δύναμη Radwan, το τμήμα πυραύλων και πυραύλων και το τμήμα πληροφοριών, σύμφωνα με τον στρατό.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή