Ακολουθήστε μας

Ελληνική Επανάσταση 1821

Η Ελληνική Επανάσταση και οι Άγγλοι Φιλέλληνες

Δημοσιεύτηκε

στις

Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι

Η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνά τους Φιλέλληνες που πρόσφεραν στον αγώνα του 1821

Υποναύαρχος (Ο) Δημήτριος Γεωργαντάς ΠΝ ε.α.[1]

Αρχιπλοίαρχος (Ο) Ιωάννης Βιδάκης ΠΝ ε.α.[2]

Αρχιπλοίαρχος (Ο) Γεώργιος Παναγιώτου ΠΝ ε.α.[3]

  1. Βιογραφικό του Φιλοσόφου Μπένθαμ

Ο Τζέρεμι Μπένθαμ (Jeremy Bentham) γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1748 στο Λονδίνο. Ήταν φιλόσοφος, νομικός, οικονομολόγος και κοινωνικός μεταρρυθμιστής. Είναι ο ιδρυτής του Ωφελιμισμού, νομικού θετικισμού, φιλελευθερισμού και πνευματικός ηγέτης του ριζοσπαστικού κινήματος στην Αγγλία.

Jeremy Bentham - Wikipedia

Ο Τζέρεμι Μπένθαμ

Κατάγονταν από εύπορη αστική οικογένεια. Σε ηλικία 12 ετών εισήλθε στο κολλέγιο Queen’s της Οξφόρδης και αποφοίτησε το 1764. Σπούδασε νομικά στο Lincoln’s στο Λονδίνο και αναγορεύτηκε δικηγόρος, που ήταν το επάγγελμα του πατέρα του και του παππού του.

Έζησε σε χρονικές περιόδους μεγάλων κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών αλλαγών. Γνώρισε αρκετούς από τους μεγάλους άνδρες που επηρέασαν τις εξελίξεις της εποχής. Η Βιομηχανική Επανάσταση και οι τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, η άνοδος της μεσαίας τάξης, η Γαλλική και η Αμερικανική Επανάσταση, επηρέασαν τις θέσεις του απέναντι στους υφιστάμενους θεσμούς. Το 1823 ίδρυσε μία εφημερίδα, την «Westminister Review», μαζί με τον Τζον Στιούαρτ Μιλ, για τις «ριζοσπαστικές φιλοσοφικές απόψεις» του και επηρέασε την Βρετανική δημόσια ζωή. Συνέδραμε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου «University College London – UCL», το οποίο ήταν το μοναδικό πανεπιστήμιο που δέχονταν φοιτητές ανεξαρτήτως εθνικότητας, τάξης και πολιτικών πεποιθήσεων.

Δεν άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου, παρά το θεωρητικό ενδιαφέρον και τις μελέτες του για το δίκαιο. Ασχολήθηκε με την πολιτική φιλοσοφία, την φιλοσοφία του δικαίου, την ηθική και τα οικονομικά. Όρισε ως σκοπό της ζωής του την κριτική και ριζική αναθεώρηση της αγγλικής νομικής επιστήμης και του ισχύοντος συστήματος δικαίου της ανθρωπότητας.

Θεωρούσε τον εαυτό του κάτοχο ειδικής κοινωνικής πολιτικής και επιστημονικής γνώσης, απαραίτητης για την εφαρμογή ορθής διακυβέρνησης. Αναγνωριζόμενος ως κάτοχος τέτοιας αυθεντίας, άρχισε να εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα, στην πολιτική, διαμορφώνοντας γέφυρες «από την θεωρία στην πράξη». Πίστευε ότι οι χώρες που βίωναν την παιδική τους ηλικία, ελεύθερες από πολιτικούς θεσμούς, αποτελούν πεδίο δράσης λαμπρό για την τεκμηρίωση των αληθειών της θεωρίας του, αλλά και την εφαρμογή των ωφελιμιστικών ιδεών, που συνιστούσαν το πολιτικό-φιλοσοφικό του οικοδόμημα.

Απεβίωσε στο Λονδίνο, στις 6 Ιουνίου 1832 (στην ηλικία των 84 ετών). Εξέδωσε αρκετά βιβλία, αλλά άφησε ημιτελή δεκάδες χιλιάδες χειρόγραφα, πιστεύοντας ότι θα μπορέσει να τα εκδώσει αργότερα. Έργα του (χρονολογικά) είναι: «Ρήγμα στην Κυβέρνηση» 1776, «Εισαγωγή στις αρχές των ηθών και της νομοθεσίας» 1789, «Υπεράσπιση της τοκογλυφίας» 1787, «Πανοπτικόν» 1791, «Απελευθερώστε τις αποικίες σας» 1793, «Πραγματεία περί ποινικής και αστικής νομοθεσίας» 1802, «Τιμωρίες και επιβραβεύσεις» 1811, «Πίνακας των κινήτρων δράσης» 1815, «Κατήχηση για Κοινοβουλευτική αναμόρφωση» 1817, «Η επίδραση της φυσικής θρησκείας στην κοσμική ευτυχία του ανθρώπινου γένους» 1822, «Όχι Παύλος, αλλά Ιησούς» 1823, «Βιβλίο των απατών» 1824, «Πραγματεία για την δικαστική απόδειξη» 1825, κ.α. Πολλά από τα έργα του εκδόθηκαν αργότερα με την επιμέλεια άλλων. Άφησε το ιδιόκτητο κτήμα του ως κληροδότημα για την χρηματοδότηση του University College London – (UCL).

Η σορός του (όπως ζήτησε στην διαθήκη του),  διατηρήθηκε με φυσική μουμιοποίηση και φυλάχθηκε στο UCL, μέσα σε ξύλινη καμπίνα, ενώ στην θέση του κεφαλιού του έχει τοποθετηθεί ένα κέρινο. Το κεφάλι του γνωστό ως «αυτο-εικόνα», είχε οδηγήσει στην γνωστή, αλλά πλασματική ιστορία, ότι «μεταφερόταν» στις συνελεύσεις του Συμβουλίου του UCL και εκεί ο Μπένθαμ καταγραφόταν ως «παρών και μη-ψηφίζων». Το κεφάλι του παρέμενε σε χρηματοκιβώτιο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), καθώς είχε θεωρηθεί ακατάλληλο για το κοινό, εξαιτίας ενός λάθους στη μουμιοποίησή του, αλλά και για προστασία από ενδεχόμενη κλοπή,

[Πηγή: iefimerida]

  1. Η Φιλοσοφία του Μπένθαμ

Ως φιλοσοφικό του υπόβαθρο είχε τους ακόλουθους φιλοσόφους: α) Τον Πρωταγόρα τον Αβδηρίτη (490-420 π.Χ.), ο οποίος διακήρυσσε: «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» και «η αλήθεια είναι σχετική», β) Τον Επίκουρο (341-270 π.Χ.), ο οποίος δίδασκε ότι «Ο θάνατος είναι ανύποπτος» και σκοπός των ανθρώπων πρέπει να είναι η έρευνα για την επίτευξη της ευτυχίας, γ) Τον Τόμας Χομπς (1588-1679), ο οποίος πίστευε ότι «Ο άνθρωπος είναι μία μηχανή» και διατείνονταν ότι η ύπαρξη ισχυρού νομικού συστήματος, που τιμωρεί αυστηρά τους εγκληματίες, θέτει τις βάσεις για μια σταθερότερη και πιο ευτυχισμένη κοινωνία, δ) Τον Ντέιβιντ Χιουμ (1711-1776), ο οποίος θεωρούσε ότι «Η ζωή του ανθρώπου καθοδηγείται από τη συνήθεια» και πρέσβευε ότι η ηθική κρίση του ανθρώπου εξαρτάται από το συναίσθημα.

Ακολούθησαν δε τις φιλοσοφικές του απόψεις: α) Ο Τζον Στιούαρτ Μιλ (1806-1873), ο οποίος θεωρούσε ότι «Κάθε άνθρωπος εξουσιάζει απολύτως το σώμα και τον νου του» και ο οποίος συνιστούσε εκπαίδευση για όλους, πιστεύοντας ότι έτσι θ’  αυξηθεί η ευτυχία, β) Ο Χένρι Σέτζγουικ (τέλη 19ου αιώνα), ο οποίος φρονούσε ότι η ηθικότητα μιας πράξης έχει άμεση σχέση με την ευχαρίστηση που προσφέρει, γ) Ο Ρόμπερτ Όουεν (1771-1799)[4], δ) Ο Φράνσις Ισίντρο Έτζγουορθ (1845-1926)[5], ε) Ο Μισέλ Φουκώ (1926-1984), στον οποίο αποδίδεται η ρήση: «Ο άνθρωπος είναι πρόσφατη επινόηση».  

Ο Μπένθαμ, ως νομικός ριζοσπάστης μεταρρυθμιστής και φιλόσοφος, θεωρούσε ότι οι κύριες κινητήριες δυνάμεις των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, ήταν  η αποφυγή του πόνου και η αναζήτηση της ηδονής. Στο βιβλίο του: «The Principles of Morals and Legislation» του 1789, ισχυρίζεται ότι οι κοινωνικές και πολιτικές αποφάσεις, θα πρέπει να λαμβάνονται με σκοπό την επίτευξη της μεγαλύτερης ευτυχίας για τους περισσότερους ανθρώπους. Υποστήριζε ότι η ηθική αξία των αποφάσεων έχει σχέση άμεση με την ωφέλειά τους. Θεωρούσε ότι σε μία κοινωνία που οδηγείται από την «ωφελιμιστική» προσέγγιση, οι νομοθέτες μπορούν να τακτοποιήσουν τις συγκρούσεις των ατομικών συμφερόντων, καθόσον θα έχουν στόχο τη μεγαλύτερη διάδοση της ικανοποίησης σε περισσότερους ανθρώπους. Είναι το καλύτερο να είναι όλοι ευτυχισμένοι, αλλά στην περίπτωση που μπορεί να γίνει επιλογή, προτιμότερο είναι να ικανοποιηθεί η πλειοψηφία.

Το κυριότερο πλεονέκτημα του προτεινόμενου συστήματος του Bentham, ήταν η απλότητα. Υιοθετώντας τις ιδέες του, αποφεύγεται η σύγχυση και η παρανόηση που δημιουργείται από την υλοποίηση περισσότερο σύνθετων πολιτικών συστημάτων και των επιπτώσεων που εξωθούν σε αδικίες και ενοχλήσεις. Αμφισβητούμενη είναι η θεωρητική πρότασή του για έναν: «αλγόριθμο ευδαιμονίας», που υπολογίζει μαθηματικά το μέγεθος της ευτυχίας που βιώνει το άτομο. Διατείνεται ότι η μέθοδός του αυτή προσφέρει ένα αντικειμενικό πλαίσιο για την ρύθμιση ηθικών διενέξεων, και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με γνώμονα την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ικανοποίησης.

Είχε την φιλοσοφική πρωτοτυπία της διαχειριστικής βελτίωσης των κοινωνικών θεσμών, από τις φυλακές, τα άσυλα, τα πτωχοκομεία, έως και τα σχολεία. Σκέφτηκε ένα δίκτυο με μικρές αίθουσες (κτήριο φυλακή), όπου ανά πάσα στιγμή θα ελέγχονταν. Το ονόμασε «Πανοπτικόν». Στόχος του ήταν η εξάλειψη της ιδιωτικής κατοχής/κυριότητας, αφού τα πάντα θα μπορούσαν να μοιράζονται σε όλους, (συλλογική ευδαιμονία).   

Οι απόψεις του περί ηθικής, καταγράφονται στο έργο του: «Δεοντολογική επιστήμη της ηθικότητας», που εκδόθηκε μετά τον θάνατό του, το 1834. Θεωρούσε, a priori, ότι όλες οι πηγές ικανοποίησης έχουν την ίδια αξία. Τόνιζε ότι η ικανοποίηση από ένα καλό γεύμα ή από μία στενή φιλία είναι ίδιας αξίας, μ΄ εκείνη που λαμβάνεται από μία δραστηριότητα, που θέλει προσπάθεια ή μόρφωση, όπως π.χ. η μελέτη ποίησης. Έθετε ως θεμελιώδη αρχή, την ισότητα των ανθρώπων, και ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην απόλυτη ευτυχία, ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη ή τις ικανότητές τους. Ο Bentham είχε περισσότερους οπαδούς στο εξωτερικό (Γαλλία, Λατινική Αμερική), παρά στην Αγγλία. Μετά τον θάνατό του, η φήμη και η επιρροή του στην Αγγλία, για τον επινοητή του συνθήματος «Το μεγαλύτερο καλό για τον μεγαλύτερο αριθμό», εκτινάχθηκε.

Αν και η ενασχόληση του Μπένθαμ με τα οικονομικά υπήρξε μάλλον περιστασιακή, είναι συνηθισμένη στην βιβλιογραφία η σύνδεσή του με τη νεοκλασική υποκειμενική θεωρία της οριακής χρησιμότητας. Ο Μπένθαμ ορθώς θεωρείται πατέρας του ωφελιμισμού, δηλαδή εκείνης της φιλοσοφικής παράδοσης, που βασίζεται στην ιδέα ότι τα αίτια της ανθρώπινης δράσης πηγάζουν αποκλειστικά από την επιθυμία των ατόμων να αποκτήσουν απόλαυση ή να αποφύγουν τον πόνο[6]. Το θεωρητικό έργο του Μπένθαμ εντασσόταν στο πλαίσιο μιας συνολικότερης πολιτικής δράσης για τη φιλελευθεροποίηση των κοινωνικών θεσμών. «Στο θεωρητικό σύστημα του Μπένθαμ μπορεί κανείς να αναζητήσει τα βασικά στοιχεία μιας οικονομικής ανθρωπολογίας ανάλογης μ΄ εκείνη που αποτέλεσε το υπόβαθρο των μεταγενέστερων νεοκλασικών αναλύσεων. Μάλιστα ο ίδιος κατέληξε και σε μια πρώτη διατύπωση της αρχής της φθίνουσας οριακής χρησιμότητας»[7].

Ωστόσο η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στις δράσεις του και την επιρροή του στον Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

  1. Ο Φιλελληνισμός των Άγγλων

Ο Ελληνικός Απελευθερωτικός Αγώνας, εξ αρχής, προσέλκυσε πάρα πολλά πρόσωπα στην Ευρώπη, στον κόσμο των διανοουμένων, στην αστική τάξη, στη νεολαία και στις ευρύτερες μάζες. Στους Ευρωπαίους προκαλούσε συγκίνηση ο αγώνας ενός χριστιανικού λαού, για να λυτρωθεί από μία αλλόθρησκη τυραννία. Διαδόθηκε ευρέως ο φιλελληνισμός και περί τους 1.200 ένθερμοι ένοπλοι Φιλέλληνες προσήλθαν απ΄ όλη την Ευρώπη και την Αμερική, για να συνεισφέρουν στην ιδέα της ελευθερίας και να αποδώσουν φόρο αίματος για την Ελλάδα, του Θεμιστοκλή, του Περικλή, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και τόσων άλλων σημαντικών πνευματικών ανδρών.

Στις 3 Μαρτίου 1823 δημοσιεύτηκε η πρώτη εγκύκλιος του σωματείου «Φιλελληνικό Κομιτάτο του Λονδίνου», [London Greek Committee ή London Philhellenic Committee][8]. Γραμματέας του ήταν ο John Bowring, ο οποίος γνώριζε δεκαπέντε (15) γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τουρκικά, αλλά δεν γνώριζε ελληνικά. Τα αρχικά του μέλη ήταν είκοσι έξι (26) άτομα: μεταξύ αυτών πρώτοι υπήρξαν ο φιλόσοφος Bentham και ο διακεκριμένος στρατιωτικός, συνταγματάρχης Leicester Stanhope. Πριν την έναρξη του 1824, τα μέλη του σωματείου αυξήθηκαν στα ογδόντα πέντε (85) πρόσωπα. Μεταξύ των μελών υπήρξαν σχεδόν σαράντα (40) βουλευτές, όλοι σχεδόν Ουίγοι[9], εμποτισμένοι με τον ελευθερόφρονα μπενθαμικό ιδεαλισμό. Αποτελούσε τυπικό «κίνημα διαμαρτυρίας» της εποχής του. Τα μέλη του ενώνονταν για να στηρίξουν ένα καλό σκοπό – την στήριξη των δεινοπαθούντων Ελλήνων, αλλά και πολλές φορές φιλονικούσαν για άλλα ζητήματα.  

Το δραστήριο Φιλελληνικό Κομιτάτο του Λονδίνου, από το 1823, συγκεντρώνει χρήματα, κυρίως για την ανακούφιση των Ελλήνων από τις τουρκικές κτηνωδίες, αλλά και την οικονομική ενίσχυση της Επανάστασης. Μία σειρά από δημοσιεύματά του, τόνωναν τα αισθήματα υπέρ των Ελλήνων. Μετέτρεπε σταθερά, την συμπάθεια για τους Έλληνες, σε οργή κατά των Τούρκων. Περιλαμβάνονταν στις τάξεις του ένας μελλοντικός Πρωθυπουργός (λόρδος John Rusell), οι αδελφοί Ricardo (καθώς και ο περίφημος οικονομολόγος[10]), ο λόρδος Βύρων, οι λόρδοι Α. Hamilton, Gordon – Erskine – Brougham και Cochrane, ο ριζοσπάστης Jack Lambton (πατέρας του ανεξάρτητου Καναδά), ο ποιητής Shelley, οι συνταγματάρχες Napier και Leicester Stanhope[11], ο Edward Blaquiere[12] και άλλοι σημαντικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άνδρες.

Αυτοί κίνησαν τα νήματα για την ίδρυση και διάδοση του έργου του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου: Ουίγοι και ριζοσπάστες, δικηγόροι και βουλευτές, ποιητές και αρχαιοδίφες, έμποροι και μεταρρυθμιστές, Σκωτσέζοι και Ιρλανδοί, ορισμένοι πραγματικά Φιλέλληνες, χωρίς ιδιοτέλεια. Πολλοί από αυτούς δεν συνδέονταν συναισθηματικά με τον Αγώνα των Ελλήνων. Τα περισσότερα μέλη ήταν άτομα, που ήταν μόνο εμμέσως φιλελληνικά. Βασικός στόχος στη ζωή τους ήταν οι μεταρρυθμίσεις. Τα κίνητρά τους ήταν ειλικρινή, αλλά εντελώς διαφορετικά. Ήταν ριζοσπάστες – μεταρρυθμιστές, για τους οποίους η απελευθέρωση της Ελλάδος ήταν μία συμπτωματική υπόθεση. Ζούσαν στην «εποχή της μεταρρύθμισης»!

Ο ελευθερόφρονας ωφελιμιστής Bentham θα προσφέρει από το δικό του φιλοσοφικό μετερίζι στην υπόθεση του Αγώνα του ’21. Με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στρατεύτηκε πρόθυμα στην υπόθεση επίτευξης της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Υπήρξε ενθουσιώδης υπέρμαχος των Ελλήνων. Έγινε βασικό ιδρυτικό μέλος του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου. Ήταν ο πιο εξέχων διανοούμενός του και το όνομά του ασκούσε μεγάλη επίδραση στην Ελλάδα. Πραγματικά οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές του ιδέες απόκτησαν εντυπωσιακή ανταπόκριση στην επαναστατημένη Ελλάδα. Είχε αλληλογραφία με κορυφαίους εκπροσώπους του απελευθερωτικού αγώνα, όπως Αδαμάντιο Κοραή, Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, Θεόδωρο Νέγρη, Οδυσσέα Ανδρούτσο, κ.α.

Οι φιλέλληνες οπαδοί του δραστηριοποιήθηκαν για την γνωστοποίηση των ιδεών του στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα οι ιδέες του κοινοποιούνταν μέσα από τα φύλλα της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά» του Μεσολογγίου. Σχολίασε τα πεπραγμένα της Α΄ Εθνικής Συνέλευσης της Επιδαύρου (Δεκέμβριος 1821 – Ιανουάριος 1822) και ζήτησε από τον Κοραή να μεταφράσει τα έργα του στα Ελληνικά. Η συμπάθειά του για τους Έλληνες ήταν ειλικρινής. Αυτό οφείλονταν στο ότι οι Έλληνες πάλευαν να απελευθερωθούν από την τυραννία, και όχι γιατί ήταν Έλληνες. Το 1823, με χαρακτηριστικό ενθουσιασμό, ανέθεσε στον Samuel Parks, ένα φημισμένο δάσκαλο (γνωστό ως «ο Ουίγος Johnson»), που ήταν μέλος του Κομιτάτου, να μεταφράσει στα ελληνικά έναν κώδικα, τον οποίο είχε επινοήσει για τους Έλληνες.

Το παράδοξο είναι ότι ο Bentham δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα. Στρατεύτηκε στην Ελληνική Επανάσταση και ο φιλελληνισμός του λειτούργησε ως κίνητρο φιλοσοφικό και ηθικό. Τα νέα, που έρχονταν για την ξεσηκωμένη Ελλάδα, στην Ευρώπη, ανέπτυξαν την φαντασία και την ευαισθησία του για τον Ελληνικό λαό και τον απελευθερωτικό του αγώνα. Παρόλο ότι έλειπε η αξία της προσωπικής μαρτυρίας, είχε την συνταρακτική γνησιότητα της ενσυνείδητης συγκίνησης. Ο μεγάλος φιλόσοφος της εποχής, θεωρούσε ότι η Ελληνική υπόθεση ήταν μία αξιόλογη ευκαιρία εφαρμογής των νέων του πρωτοποριακών πολιτικών συλλήψεων. Και αυτό διότι στην Ελλάδα δεν υπήρχαν ευγενείς και εύκολα μπορούσαν να δημιουργηθούν πολιτικές κοινότητες, σύμφωνα με τα οράματά του.

Το Φιλελληνικό Κομιτάτο του Λονδίνου υπήρξε πολύ δραστήριο. Βοήθησε την Ελλάδα στην παροχή δανείων από την Αγγλία[13], την προώθηση της αίτησης προστασίας των Ελλήνων στην αγγλική κυβέρνηση, τον ερχομό στην Ελλάδα αξιόλογων προσωπικοτήτων, όπως του στρατηγού σερ Richard Church, του στρατηγού Thomas Gordon, του ναυάρχου λόρδου Cochrane, του πλοιάρχου Frank Abney Hastings, του λοχαγού John Hane, του μετέπειτα ιστορικού George Finlay, κ.α.  Με ενέργειές του, το Φιλελληνικό Κομιτάτο, έστειλε στο Μεσολόγγι, τους Leicester Stanhope και Edward Blaquiere[14], οι οποίοι υπήρξαν λόγιοι, αριστοκράτες και ένθερμοι οπαδοί του. Πίστευε ότι η Ελλάδα, μπορούσε να γίνει περιοχή πειραμάτων σε πολιτικές αλλαγές. Θεωρούσε ότι στους Έλληνες θα ταίριαζε πολιτικό σύστημα όπως το ελβετικό ή το αμερικανικό. Είχε πίστη στην δύναμη του Τύπου, την δύναμη της ελευθεροτυπίας. Θεωρούσε ότι, όταν υπάρχει ελευθεροτυπία, οι κοινωνίες λειτουργούν σωστά, αρκεί δηλαδή να υπάρχει ελευθερία εκφοράς λόγου.

Στην Κεφαλονιά, ενώ βρισκόταν εκεί ο Βύρωνας[15], πριν έλθει στο Μεσολόγγι, συναντήθηκε με τον συνταγματάρχη Stanhope, βετεράνο των Ναπολεόντειων Πολέμων και τον Edward Blaquiere[16]. Συναντήθηκαν στο χωριό Μεταξάτα, τον Νοέμβριο του 1823. Ο Βύρωνας γνώριζε τον Stanhope από το Λονδίνο και δεν είχε καλή γνώμη γι’  αυτόν. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Stanhope ήταν ένας θαρραλέος και πεφωτισμένος άνδρας, με ροπή, όμως, προς τον δεσποτισμό και τον δογματισμό. Συμμεριζόταν απόλυτα τα δόγματα του Bentham, τον οποίο θαύμαζε σε υπερβολικό βαθμό. Η Ελλάδα αποτελούσε γι’ αυτόν, όπως και για τον Bentham, ένα «παρθένο έδαφος» για δοκιμή των θέσεων του μπενθαμισμού. Οι Έλληνες συμφώνησαν ευγενικά με όσα διακήρυττε. Οι επιστολές στην πατρίδα του, που αργότερα αποτέλεσαν ύλη για βιβλίο, φανέρωναν την μεγάλη αίσθηση της επιτυχίας των μπενθαμικών δογμάτων. Στόχος του ήταν να δώσει στον Ελληνικό λαό την δυνατότητα να γνωρίσει και να στοχαστεί τα έργα του Bentham και όπως δήλωνε: «Η πειθώ έπεται»! 

Σύμφωνα με τη μπενθαμική θεώρηση, απαιτούνταν η σύσταση ωφελιμιστικών εταιρειών, η βελτίωση της εκπαίδευσης, η δημιουργία ελεύθερου Τύπου και κυρίως η υιοθέτηση δημοκρατικού συντάγματος στο πρότυπο της Ελβετίας ή των ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον του για το ελβετικό πολιτικό σύστημα, τον οδήγησε να την επισκεφτεί καθ’ οδόν για την Ελλάδα. Επισκέφθηκε τη Λωζάννη, όπου συναντήθηκε με τον Ιωάννη Καποδίστρια και στον οποίο εξέθεσε τις απόψεις του για την δημιουργία πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, όπως της Ελβετίας ή των ΗΠΑ.

Ο Βύρωνας, πριν φύγει από την Ιταλία (όπου βρίσκονταν από το 1816), για την Κεφαλονιά και το Μεσολόγγι, είχε προτείνει στο Φιλελληνικό Κομιτάτο του Λονδίνου, να αποσταλούν στους επαναστατημένους Έλληνες, υγειονομικό υλικό, πυρίτιδα, κ.α., καθώς και μία τυπογραφική πρέσα με τυπογραφικά στοιχεία. Ο Bentham, είχε προτείνει και επέτυχε να πείσει το Κομιτάτο για την ανάγκη της τυπογραφικής μηχανής και ανατέθηκε στον Stanhope η υλοποίηση της αποστολής. Ο Βύρωνας αποκαλούσε τον Stanhope[17]: «τυπογράφο συνταγματάρχη». Στις 30 Δεκεμβρίου 1823 ο Βύρωνας απέπλευσε από Κεφαλονιά και στις 4-1-1824 αποβιβάστηκε στο Μεσολόγγι, όπου έζησε τους τρεισήμισι τελευταίους μήνες της ζωής του, πεθαίνοντας μέσα Απριλίου 1824, από ελονοσία. Οι Έλληνες με τον θάνατό του απώλεσαν έναν πραγματικό φιλέλληνα. 

Μαζί του ο ιδεολόγος Stanhope έφερε λιθογραφικά, άλλα πιεστήρια, βιβλία, Βίβλους από τη Μάλτα, στην Ελλάδα για την διάδοση της γνώσης. Με ενέργειες του Bentham εστάλησαν και δάσκαλοι, και μάλιστα δύο Ελληνόπουλα που έλαβαν, με δικά του έξοδα, μόρφωση στο Λονδίνο. Ιδρύθηκαν στην Ελλάδα τα τρία(3) πρώτα  σχολεία με βάση τις αρχές του Lancaster. Στήθηκαν, επίσης, πολλά στοιχειώδη έργα για την εκπαίδευση, τις επιστήμες, την γεωργία και την τέχνη του πολέμου. Έστειλε στην Ελλάδα τον William Parry[18], αξιωματικούς του μηχανικού, του πυροβολικού, του πεζικού και του ιππικού, καθώς και ένα ικανότατο πυροτεχνουργό και μηχανικούς για την κατασκευή του πολεμικού υλικού – κανονιών, όλμων, αμαξών, όπλων, βλημάτων, πυρίτιδων, κ.α.[19]

Έχοντας αποστολή την πρακτική εφαρμογή των φιλοσοφικών ιδεών του Bentham, ο Stanhope, ήρθε στην Κεφαλονιά στις 4 Αυγούστου 1823 και περί τον Δεκέμβριο του 1823 πέρασε στο Μεσολόγγι[20]. Έφερε μαζί του τυπογραφικές μηχανές και όλο τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό. Ίδρυσε την εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά»[21], με Διευθυντή  τον Ελβετό Ιωάννη Ιάκωβο Μάγιερ (Johann Jacob Meyer)[22]. Επίσης, ίδρυσε την «Εφημερίδα των Αθηνών»[23] (το πρώτο φύλλο τυπώθηκε στη Σαλαμίνα, λόγω του φόβου εισβολής στην Αθήνα των Τούρκων), με Διευθυντή τον Γεώργιο Ψύλλα και στην Ύδρα την εφημερίδα «Ο φίλος του Νόμου»[24], με Διευθυντή τον Ιταλό Φιλέλληνα Ιωσήφ Κιάπε (Giuseppe Chiappe). Επιπλέον, στο Μεσολόγγι κυκλοφορούσε και η εφημερίδα «Telegrapho Greco»[25], η οποία εκδίδονταν στα Ιταλικά, Γαλλικά, και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Η Εφημερίδα «Telegrapho Greco», στέλνονταν στο εξωτερικό, ώστε να ενημερώνονται οι Ευρωπαίοι και να υποστηρίζουν την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Bentham στήριζε τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Πίστευε στα σχολεία, γιατί θεωρούσε ότι οι κοινωνίες αλλάζουν προς το καλύτερο με την παιδεία. Με μέριμνα του Stanhope και έξοδα του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου, φρόντισε να σταλούν στην Ελλάδα βιβλία και μουσικά όργανα. Ο Stanhope, πρωτοπόρησε στη σύσταση των περίφημων Λαγκαστεριανών «αλληλοδιδακτικών» σχολείων[26], νοσοκομείων και μονάδων παραγωγής, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί η πρόοδός τους και στους άλλους τομείς κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Πίστευε ότι οι κοινωνίες, πρέπει κατ’  αρχήν, να είναι παραγωγικές. Γι’  αυτό προσπάθησε να στηρίξει την παραγωγή, ώστε να υπάρχει ένα είδος εξαγωγών και μία μορφή οικονομικής μεγέθυνσης.

Ο Stanhope υπήρξε αγνός φιλέλληνας, ο οποίος αγάπησε με πάθος την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Αθήνα, η οποία του οφείλει  πολλά. Συνεργάστηκε, για κάποιο διάστημα, στενά με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο (Ιθάκη, 1788-Αθήνα, 5/6/1825), ο οποίος είχε τον διοικητικό έλεγχο της Στερεάς Ελλάδος και της Αθήνας. Η μπενθαμική φιλοσοφία φαίνεται πως άρεσε στο σκληροτράχηλο αγωνιστή, έναν «άνδρα της δράσης», όπως τον αποκαλούσε ο Stanhope. Ο Stanhope αναζωογόνησε την Φιλόμουσο Εταιρεία των Αθηνών. Σκόπευε να μετατρέψει ένα αρχαίο ναό σε μουσείο, το οποίο όμως δεν πρόλαβε να υλοποιήσει[27]. Ήταν άνθρωπος αποτελεσματικός και ένθερμος οπαδός των φιλοσοφικών απόψεων του Bentham.

Δεν ενδιέφερε τον Stanhope, να είναι αγαπητός, ούτε καν συμπαθής. Ήταν απόμακρος, αλαζονικός, ευγενής και απότομος στους τρόπους του. Παρόλα αυτά επρόκειτο για άτομο εξαιρετικών ικανοτήτων και δραστηριότητας. Η αγγλική κυβέρνηση, αναγκάστηκε να τον επαναφέρει στο Λονδίνο, περί τα τέλη του 1824, γιατί οι μπενθαμιστικές του ιδέες δεν βοηθούσαν το στόχο της αγγλικής μοναρχίας. Φεύγοντας από την Ελλάδα είχε δηλώσει: «Ο βασιλιάς, ο ηγεμόνας μου, με διέταξε να επιστρέψω αμέσως στην Αγγλία. Υπακούω στην βασιλική εντολή!». Αυτός ο εφ’ όρου ζωής δημοκράτης και μπενθαμιστής, στον ελάχιστο χρόνο που έμεινε στο Μεσολόγγι και την Ελλάδα, έφυγε αφήνοντας πίσω του ένα σταθερό ανεπανάληπτο μνημείο έργων στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, στις εφημερίδες και στις ωφελιμιστικές εταιρείες που ίδρυσε.

Περί τον Απρίλιο 1824, ορμώμενος από τις μπενθαμικές του απόψεις, οργάνωσε ένα μεγάλο συνέδριο εθνικής ενότητας στην Άμφισσα και πολλοί φιλέλληνες προσπάθησαν να επιτύχουν την συμμετοχή στο συνέδριο τους, πολλών ηγετών της Επανάστασης. Δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε, γιατί δύο (2)  ημέρες πριν, στις 19-4-1824 πέθανε ο λόρδος Βύρωνας (37 ετών), που ήταν η ψυχή της ενότητας των Ελλήνων.

Το 1825, το Κομιτάτο είχε πειστεί ότι οι Έλληνες δεν θα κέρδιζαν τον πόλεμο, με τον ανταρτοπόλεμο στην ξηρά και την πειρατεία στην θάλασσα[28]. Αν και ο Stanhope και οι μπενθαμιστές είχαν την άποψη ότι ο ανταρτοπόλεμος αρκούσε, υπό την προϋπόθεση ότι θα στηρίζονταν από τυπογραφικά πιεστήρια και ωφελιμιστικές εταιρείες.

Ο θάνατος της μητέρας του, ο θάνατος του λόρδου Βύρωνα, η σύγκρουσή του με τους Κουντουριώτη – Μαυροκορδάτο και η αγγλική πολιτική, ανάγκασαν τον Stanhope[29] να φύγει από την Ελλάδα τον Μάιο 1824[30], μαζί με τον Edward Blaquiere[31]. Ο Stanhope, παρόλο που έφυγε από την Ελλάδα, συνέχισε να είναι δραστήριο μέλος του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου και μαζί με τον μέντορά του, τον Bentham, συνεχώς ενδιαφερόντουσαν για τα πράγματα στην Ελλάδα. Βοηθούσαν οικονομικά και υποστήριζαν τα ελληνικά συμφέροντα στην Αγγλία. Αλληλογραφούσε με τον Καποδίστρια και τον Μαυροκορδάτο. Με επιστολές του προέτρεπε πολιτικούς και διπλωμάτες να έλθουν στην Ελλάδα και να την βοηθήσουν. Οι Έλληνες τον θεωρούσαν άνθρωπό τους και του εξέφραζαν πάντα την αγάπη  και την αναγνώρισή τους. Η ηρωική έξοδος των Μεσολογγιτών το 1826 και ο θάνατος του Μάγιερ, άφησαν ανολοκλήρωτο το έργο του. Κληρονόμησε μία κομητεία στην Αγγλία και έγινε ο πέμπτος κόμης του Harrington.

Το 1827 η Γ’  Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας, κατόπιν πρότασης του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όρισε τους Άγγλους: Sir Richard Church ως επικεφαλή των ελληνικών χερσαίων δυνάμεων και ο Thomas Cochrane ως επικεφαλή των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων. Όμως, η βαριά ήττα στον Ανάλατο (24/4/1827) από τους Τούρκους του Κιουταχή πασά και ο θάνατος του Γεωργίου Καραϊσκάκη, απέδειξαν τη λανθασμένη επιλογή του Cochrane, για την κατά μέτωπο σύγκρουση με τους Τούρκους στην ανοικτή πεδιάδα.

Από τα μέσα του 1827, αρχίζει να φαίνεται η ανυποληψία του Φιλελληνικού Κομιτάτου. Στις συνελεύσεις του συμμετείχαν ελάχιστοι και από τότε αυτές διακόπηκαν. Ο Bentham είχε διακόψει κάθε επαφή με το Κομιτάτο, αρκετά νωρίτερα[32]. Έκτοτε, το Φιλελληνικό Κομιτάτο του Λονδίνου, περί το 1828, πέρασε σε μία κατάσταση άδολης λήθης, αν και επίσημα δεν διαλύθηκε ποτέ.

Αντί Επιλόγου

          Ο Bentham υπήρξε πολιτικός ριζοσπάστης και αρχηγός καινοτόμων ιδεών στην αγγλική φιλοσοφία του δικαίου. Ιδρυτής της θεωρίας του ωφελιμισμού, επηρέασε καταλυτικά την ανάπτυξη του φιλελευθερισμού, μέσω του έργου του και των μαθητών του, παγκόσμια. Ανάμεσα στους συνεχιστές του ήταν ο Τζέιμς Μιλ (1773-1836) και ο γιος του Τζον Στιούαρτ Μιλ (1806-1873). Επίσης, τις ιδέες του ενστερνίστηκαν πολλοί πολιτικοί ηγέτες, όπως ο Robert Owen (1771-1858), ο οποίος ίδρυσε τον ουτοπικό σοσιαλισμό. Ο Bentham διακήρυττε την ατομική και οικονομική ελευθερία, τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, την ελευθερία της σκέψης, τα ίσα δικαιώματα ανδρών – γυναικών, τα δικαιώματα των ζώων, την κατάργηση της δουλείας, το ελεύθερο εμπόριο, την κατάργηση των μονοπωλίων, τις συντάξεις και την κοινωνική ασφάλιση, την εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας, το δικαίωμα στο διαζύγιο και την ομοφυλοφιλία, κ.α.

          Όταν άρχισε η Ελληνική Επανάσταση το 1821, ο Jeremi Bentham, ήταν ήδη εβδομήντα τριών (73) ετών. Ήταν ήδη μεγάλος σε ηλικία και οι αντοχές του ήταν περιορισμένες. Περί το 1825 (77 ετών), διαισθανόμενος ότι τα φιλοσοφικά του δόγματα δεν μπορούσαν να αποκτήσουν σάρκα και οστά στον επαναστατημένο ελληνικό χώρο, σταμάτησε να ασχολείται με την Ελλάδα. Παρόλα αυτά κρίνεται ανυπολόγιστη η προσφορά του στον Ελληνικό Αγώνα του ’21, ιδιαίτερα στα πρώτα έτη. Η Ελλάδα οφείλει πολλά στον Jeremi Bentham, τον Leicester Stanhope[33], τον Edward Blaquiere[34], καθώς και στους άλλους Άγγλους διανοούμενους φιλέλληνες. Ο Bentham και το Φιλελληνικό Κομιτάτο του Λονδίνου, έπαιξαν κύριο πολιτικό ρόλο. Προωθούσε επιχειρηματίες και πολιτικούς υπέρ των Ελλήνων. Διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην Αγγλία, επηρεάζοντας την αγγλική πολιτική ευνοϊκά στην ελληνική Επανάσταση. Σημαντική η συνεισφορά τους στην αλλαγή πολιτικής της Αγγλίας με τον George Canning (1770-1827), τα δάνεια, το Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830 για το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. «Εξόπλισαν» την Επανάσταση με ηρωικές και αποτελεσματικές προσωπικότητες, όπως τον Λόρδο Βύρωνα (Λονδίνο, 28/1/1788 – Μεσολόγγι, 19/4/1824), από τις σημαντικότερες μορφές του ρομαντισμού που πρόσφερε την ζωή στην Ελλάδα, τον στρατηγό Sir Richard Church (1784-1873, που κατέλαβε την Δυτική Στερεά Ελλάδα και μπόρεσε ο Καποδίστριας να την ενσωματώσει στην ελεύθερη Ελλάδα), τον πλοίαρχο Frank Hastings (1794-1828), τον θρυλικό κυβερνήτη του «Καρτερία» και του ναυμάχου που παρέσυρε τον Τούρκο-Αιγυπτιακό στόλο να συγκρουστεί στο Ναβαρίνο και να καταστραφεί και τον ναύαρχο Sir Edward Codrington (27/4/1770 – 28/4/1851), ο οποίος αν και δεν είχε σαφή εντολή εμπλοκής σε εχθροπραξίες με τον Ιμπραήμ, συγκρούστηκε με τον Τούρκο-Αιγυπτιακό στόλο στις 20/10/1827 στο Ναβαρίνο[35], καταστρέφοντάς τον και αναγκάζοντας τον σουλτάνο Μαχμούτ Β’ (20/7/1785 – 1/7/1839) στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου στις 3/2/1830 και στην ανεξαρτησία της Ελλάδος.

          Δεν θα πρέπει ωστόσο να υποτιμούμε και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της πατρίδας του Μπένθαμ, Βρετανίας, η οποία στόχευε στην ύπαρξη μιας μικρής Ελλάδας, αδύναμης και εξαρτημένης στην Δυτική Ευρώπη, με μηδενική ιδεατά, ρωσική επιρροή. Αυτά τελικά επικράτησαν και εκφράζονται από την ακόλουθη φράση του Βρετανού πολιτικού, Λόρδου Palmerston [1784–1865, πρωθυπουργός 1855–8 & 1859–65, ομιλία του στην Βουλή των Κοινοτήτων, 1η Μαρτίου 1848]: «Δεν έχουμε αιώνιους συμμάχους και δεν έχουμε διαρκείς εχθρούς. Τα συμφέροντά μας είναι συνεχή και αιώνια, και αυτά τα συμφέροντα είναι καθήκον μας να ακολουθήσουμε. We have no eternal allies, and we have no perpetual enemies. Our interests are eternal and perpetual, and those interests it is our duty to follow», βλ. https://www.oxfordreference.com/view/10.1093/acref/9780191826719.001.0001/q-oro-ed4-00008130

Βιβλιογραφικές και Διαδικτυακές Αναφορές

  • Αναγνώστου, Ηώ. (2015). Πανοπτικόν Σύστημα, διατίθεται στο διαδικτυακό τόπο: https://www.terrapapers.com, (1-4-2021).
  • Βιογραφία του Leicester Stanhope, διαδικτυακός τόπος: https://www.eefshp.gr, (1-4-2021).
  • Βασιλείου, Αθανάσιος. (9-12-2012). Ο Μπένθαμ στην υπηρεσία του 1821, διατίθεται στο διαδικτυακό τόπο: https://www.kathimerini.gr/culture/, (1-4-2021).
  • Γιαννόπουλος, Νίκος. (2016). Οι μάχες των Ελλήνων για την ελευθερία, Αθήνα: Historical Quest.
  • Μαρία Γιούνη (επιμ.), Δίκαιο και Ιστορία 3, Πρακτικά ΙΘ΄ Συνάντησης Ιστορικών του Δικαίου, Εκδ. Σάκκουλα  2018, Ο Jeremy Bentham και οι «λανθάνουσες αρνησικυρίες» του  Συντάγματος της Επιδαύρου του 1822,  Ακρίτας Καϊδατζής,   Επίκ. Καθηγητής Νομικής Α.Π.Θ.
  • Γουντχάουζ, Κρίστοφερ. (2020). ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ στον Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία, μετάφραση Λαμπράκος Γιώργος, Αθήνα: ΜΙΝΩΑΣ.
  • Δρούλια, Λουκία. (2003). Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, Στο συλλογικό έργο «Ιστορία του Νέου Ελληνισμού 1770-2000», σελ. 267-286, Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
  • Ελλάς 2021, διατίθεται στο διαδικτυακό τόπο: https://wwww.eu), (1-4-2021).
  • Ευθυμίου, Μαρία. (2021). Φιλελληνισμός και ’21. Οι πολλές όψεις ενός διεθνούς φαινομένου, στο διαδικτυακό τόπο: https://www.Mathesis.cup, (1-4-2021).
  • Finlay, George. (Λονδίνο, 1861). Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, μετάφραση Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Αθήνα: ΤΟ ΒΗΜΑ (2021).
  • Fiske, John. (1992). Εισαγωγή στην Επικοινωνία. Επικοινωνία και Κουλτούρα, Αθήνα.
  • Fiske, John. (2010). Εισαγωγή στην Επικοινωνία. Μετάφραση Βέρα Μεσσήνη – Ελένη Λούντζη, Αθήνα: Αιγόκερως.
  • Τάκης, Ανδρέας, & Τασόπουλος, Γιάννης. (2012). “Ο Ιερεμίας Μπένθαμ και η Ελληνική Επανάσταση“, συνεισφέροντες Κωνσταντίνος Α. Παπαγεωργίου, Φιλήμων Παιονίδης, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2012,
  • Τζέρεμι Μπένθαμ, διαδικτυακός τόπος: https://www.diastixo.gr/san-simera, (1-4-2021).
  • Τζέρεμι Μπένθαμ. Η περιληπτική βιογραφία ενός μεγάλου φιλοσόφου και πατέρα του Ωφελιμισμού, διατίθεται στο διαδικτυακό τόπο: https://www.nomikospoudastirio.gr, (1-4-2021).
  • Τζέρεμι Μπένθαμ: ιδρυτής του σύγχρονου Ωφελιμισμού και πνευματικός ηγέτης του ριζοσπαστικού κινήματος στην Αγγλία, (6/6/2017), https://www.timesnews.gr, (1-4-2021).
  • Τα δάνεια του ’21, διατίθεται στο διαδικτυακό τόπο: https://www.sansimera.gr, (1-4-2021).
  • Τρελώνη, Έντουαρντ. (1878). Με τον Βύρωνα και τον Ανδρούτσο, ανατύπωση 2010, μετάφραση Σπύρος Μαρκέτος, Αθήνα: ΘΥΡΑΘΕΝ.
  • Κάστορας, Σ. (2002). Πολιτιστική Επικοινωνία. Αρχές και Μέθοδοι Επικοινωνίας, Πάτρα: ΕΑΠ.
  • Κωνσταντάρας, Κωνσταντίνος & Κοσσιώνης, Χρήστος. (2017). Τουρκικές Σφαγές Εναντίον των Ελλήνων κατά την Επανάσταση και Ελληνικά Ολοκαυτώματα, Αθήνα: ΗΛΕΚΤΡΟΝ.

[1] Ο Δημήτριος Γεωργαντάς (αξιωματικός οικονομικού σώματος ΠΝ ε.α.), κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους στο πεδίο των Logistics [ΠΑ.ΠΕΙ.], Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων [ΕΑΠ].

[2] O Ιωάννης Βιδάκης (αξιωματικός οικονομικού σώματος ΠΝ ε.α.), κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών, από το Τμήμα Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Χίο, [e-mail: johnvidos2000@yahoo.gr]

[3] Ο Γεώργιος Παναγιώτου (αξιωματικός οικονομικού σώματος ΠΝ ε.α.), κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην εκπαίδευση.

[4] Ο Ρόμπερτ Όουεν (Robert Owen), ήταν Ουαλός υφαντουργός, κοινωνικός μεταρρυθμιστής κι’ ένας από τους ιδρυτές του ουτοπικού σοσιαλισμού και του συνεταιριστικού κινήματος. Έγινε γνωστός για τις προσπάθειές του να βελτιώσει τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων του εργοστασίου του, όπως επίσης και για την ίδρυση πειραματικών σοσιαλιστικών κοινοτήτων.

[5] Ο Φράνσις Ισίντρο Έτζγουρθ (Francis Ysidro Edgeworth), ήταν Ιρλανδός φιλόσοφος, πολιτικός και οικονομολόγος ο οποίος συνεισέφερε σημαντικά στις μεθόδους των στατιστικών στοιχείων στην δεκαετία του 1880. Από το 1891 και αργότερα υπήρξε ο συντάκτης κορυφαίου ακαδημαϊκού περιοδικού στα οικονομικά. Τα γραπτά του στην οικονομία, επηρέασαν βαθύτατα την οικονομική σκέψη.

[6] Η κοινωνική φιλοσοφία, η οποία υποστηρίζει  την θεώρηση του ωφελιμισμού δύναται να αποδοθεί με τις τρεις ακόλουθες θέσεις: Το άτομο και η κοινωνία βρίσκονται σε πλήρη αρμονία συμφερόντων. Η κοινωνία δεν μπορεί να εξεταστεί ως ανεξάρτητη οντότητα – η ευημερία της κοινωνίας ορίζεται από την αύξηση της ατομικής ευτυχίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για αντικειμενικά κοινωνικά συμφέροντα, αλλά μόνο για ατομικά εγωιστικά συμφέροντα.

[7] http://www.theseis.com/index.php?option=com_content&task=view&id=958&Itemid=29.

[8] Για το αρχείο του στην Ελλάδα, βλ. https://greekarchivesinventory.gak.gr/index.php/k5yb-7bgh-8s9k.

[9] Η ιδεολογία των Ουίγων, οπαδών της φιλελεύθερης ιδεολογίας, είχε γίνει η κυριαρχούσα ιδεολογία μετά την Επανάσταση  του 1688 στην Αγγλία και συνδέθηκε με την προστασία του κοινοβουλίου, του κράτους δικαίου, την προάσπιση των περιουσιακών δικαιωμάτων επί των γαιών, τα φυσικά δικαιώματα του ατόμου και ιδιαίτερα την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία του τύπου, κ.α.

[10] Ο David Ricardo (Λονδίνο, 18/4/1772 – Λονδίνο, 11/9/1823). Θεωρείται από τους πατέρες των Κλασικών Οικονομικών, με μεγαλύτερη συμβολή στην εξέλιξη της οικονομικής θεωρίας, την θεωρία του συγκριτικού πλεονεκτήματος. Επηρεάστηκε από τον Bentham και υπήρξε ζωηρός υποστηρικτής της Ελληνικής Επανάστασης.

[11] Ο Stanhope το 1825 εξέδωσε το βιβλίο:  «Greece, in 1823 and 1824: Being of Letters, and Other Documents», εκδ. Sherwood, Gildert & Piper, Λονδίνο, όπου καταγράφει το χρονικό της παραμονής του στην Ελλάδα.

[12]Ο Edward Blaquiere (1779-1832), ήταν Βρετανός στρατιωτικός και πρωτοπόρος Φιλέλληνας, ιδρυτικό στέλεχος της Φιλελληνικής Επιτροπής του Λονδίνου. Γεννήθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας από οικογένεια ευγενών Γαλλικής καταγωγής, η οποία είχε καταφύγει στη Μεγάλη Βρετανία το 1685, Κατατάχθηκε τον Ιανουάριο του 1794 ως σημαιοφόρος στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Το 1810 – 1811, υπηρέτησε ως πλωτάρχης στο Επιτελείο του Βρετανικού Στόλου της Μεσογείου. Η θέση του αυτή του προσέφερε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με πολλούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και να παρατηρήσει την κακομεταχείριση των υποδούλων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Την περίοδο αυτή άρχισε να αναπτύσσει τα πρώτα Φιλελληνικά του αισθήματα. Τα έτη 1812 έως 1816 τοποθετήθηκε στη Ναυτική Διοίκηση Βαλέτας, στη Μάλτα. Οι διοικητικές του ικανότητες, οδήγησαν στην προαγωγή του σε αντιπλοίαρχο, το 1816. Την ίδια περίοδο ήρθε σε επαφή με τον Bentham, του οποίου ήταν θαυμαστής από το 1802. Είχε θαυμάσει το συγγραφικό του έργο, το οποίο ήταν εξαιρετικά προοδευτικό για την εποχή, καθώς προωθούσε την ανάγκη αναδιάταξης του νομικού συστήματος. Η επαφή αυτή αποδείχθηκε ιδιαίτερα ωφέλιμη γι’  αυτόν, διότι αποκρυσταλλώθηκε ο Φιλελληνισμός του. Παράλληλα, ήταν η αιτία της γνωριμίας του με τον μετέπειτα στενό φίλο και συνεργάτη του στη Φιλελληνική Επιτροπή του Λονδίνου, πολιτικό, οικονομολόγο, διπλωμάτη, λογοτέχνη και μεταφραστή, John Bowring (ήταν και αυτός μαθητής του Bentham και μάλιστα ο στενότερός του).

[13] «Με τη συνδρομή του Φιλελληνικού Κομιτάτου δόθηκε τον Φεβρουάριο του 1824 από τον οίκο Λόφναν δάνειο ύψους 800.000 λιρών (εισπραχθέν από Ελλάδα 298.000 λίρες), με επιτροπή παράδοσης του δανείου στην ελληνική κυβέρνηση τους: Λόρδο Βύρωνα, συνταγματάρχη Stanhope και Λάζαρο Κουντουριώτη. Το δεύτερο δάνειο δόθηκε από τους αδελφούς Ricardo στις 26/1/1825 και ανέρχονταν στο ποσό των 2.000.000 λιρών. (816.000 λίρες). Τα δύο δάνεια πιστεύονταν ότι θα βοηθούσαν τον Αγώνα, τον οποίο όμως ωφέλησαν ελάχιστα. Το κυριότερο είναι ότι υπήρξαν αφετηρία ισχυρής εξάρτησης της χώρας από την Αγγλία. Ο Bentham, προς τιμή του, δεν μεσολάβησε στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη των δανείων. Ο George Finlay, ένας αληθινός, αλλά απογοητευμένος Φιλέλληνας, υπήρξε καυστικός στα τελευταία έτη της ζωής του, απέναντι στους εμπλεκόμενους στα δάνεια. Με τα δάνεια ασχολήθηκαν οι Hobhouse, Ellice, Burdett, Hume, Bowing και οι αδελφοί Ricardo. Ο Finlay κατηγόρησε ότι τα επιτόκια ήταν υπερβολικά μεγάλα και ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους είχαν προσωπικό όφελος».  Σχετικά βλ.

https://www.eefshp.org/ta-daneia-poy-elave-i-ellada-apo-to-inomeno-vasileio-1824-1825-mythoi-kai-alitheies/

https://pollsandpolitics.gr/ta-anglika-daneia-tou-1824-kai-1825/

https://www.istorikathemata.com/2014/09/The-loans-of-Greek-independance-1824-1825.html

[14] O Blaquiere παραιτήθηκε ως Πλοίαρχος από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό το 1820, για να ασχοληθεί απερίσπαστος με τα προσωπικά του ενδιαφέροντα και στη συνέχεια να στηρίξει τον Φιλελληνισμό. Χρηματοδοτήθηκε από τον Bentham για να επισκεφθεί την Ισπανία τον Ιούνιο του 1820, με στόχο την ενίσχυση του συνταγματικού κινήματος. Τον Οκτώβριο του 1822, αναγκάσθηκε να επιστρέψει στην Αγγλία, καθώς το ισπανικό συνταγματικό κίνημα ήταν καταδικασμένο από το Συνέδριο της Βερόνας. Μετά την επιστροφή του στην Αγγλία, ήρθε πάλι σε επαφή με τους Bentham και Bowring. Συνεργάστηκαν συστηματικά για την προώθηση του Φιλελληνισμού, ιδρύοντας την Φιλελληνική Επιτροπή του Λονδίνου. Το Μάρτιο του 1823, ταξίδευσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την ιδιότητα του εκπροσώπου της Φιλελληνικής Επιτροπής του Λονδίνου.

[15] Ο Βύρωνας έγραφε: «Είναι παράξενο, που ο στρατιωτικός Stanhope, θέλει να κερδίσει τους Τούρκους με την γραφή, ενώ εγώ, ο συγγραφέας, θέλω να τους κερδίσω με τον πόλεμο».

[16] Ο Blaquiere θεωρούσε ότι το ξίφος προηγείται της πένας, αντίθετα από αυτήν του Stanhope, ο οποίος (αν και είναι και αυτός στρατιωτικός), θεωρούσε ότι το πιο ισχυρό όπλο είναι η “πένα” (δηλαδή η προώθηση της παιδείας και του τύπου). Έφθασε στις αρχές Δεκεμβρίου 1823 στην υπό βρετανική διοίκηση Κεφαλονιά. Εκεί συναντήθηκε με τον Λόρδο Βύρωνα και τον Stanhope, και εντάχθηκε στο επιτελείο του. Στις 24 Δεκεμβρίου 1823 πέρασε στο Μεσολόγγι. Συνεργάσθηκε στενά με τον Λόρδο Βύρωνα και τον Stanhope. Η δράση του τον κατέστησε ιδιαίτερα αγαπητό ανάμεσα στους Έλληνες, οι οποίοι έβλεπαν πως είχαν έναν εξαιρετικά σημαίνοντα και σταθερό σύμμαχο στην διεθνή σκηνή.

[17] Ο Βύρωνας έγραφε για τον Stanhope: « …έχει ένα σχέδιο για μετατροπή του κ. Bentham, σε απόστολο των Ελλήνων …».

[18] Ο William Parry, υπάλληλος στην Διεύθυνση Υλικού Πολέμου της Αγγλίας, προσελήφθη από το Κομιτάτο, ως ειδικός στα εκρηκτικά και στάλθηκε με εντυπωσιακή ποσότητα πολεμικού υλικού για το πυροβολικό και μία ομάδα εννέα (9) Βρετανών βοηθών. Ο Parry και η ομάδα του έφθασαν στο Μεσολόγγι, αλλά διέψευσαν τις υψηλές προσδοκίες που είχε διαμορφώσει η αναμονή τους.

[19] Σύμφωνα με τον Stanhope υπήρχαν περί τους είκοσι (20) Βρετανούς στο Μεσολόγγι, στις αρχές του 1824.

[20] Το ίδιο χρονικό διάστημα, που ήρθε και ο Βύρωνας στο Μεσολόγγι από την Κεφαλονιά, δηλαδή στις 4/1/1824. Οι δύο άνδρες γνωρίζονταν πολύ καλά από το Φιλελληνικό Κομιτάτο του Λονδίνου, αλλά είχαν συναντηθεί και στην Κεφαλονιά τον Αύγουστο 1823, πριν έρθουν στο Μεσολόγγι. Ο Βύρωνας έμεινε περί τους τρεισήμισι μήνες στο Μεσολόγγι και πέθανε τον Απρίλιο 1824.

[21] Η Εφημερίδα λειτούργησε αδιάκοπα από 1/1/1824 έως 20/2/1826.

[22] Ο Ιάκωβος Μάγιερ γεννήθηκε στην Ζυρίχη στις 30 Δεκεμβρίου 1798. Ανήκε σε οικογένεια ιατρών. Ήταν χαρακτήρας ανήσυχος και τυχοδιωκτικός. Σπούδασε φαρμακευτική και ιατρική, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Εμφανίστηκε στην Φιλελληνική Επιτροπή της Βέρνης ως «ιατρός και χειρουργός» και εστάλη στην Ελλάδα. Συμμετείχε στη ναυμαχία του Κορινθιακού στις 5-6 Μαρτίου 1822. Εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι, όπου νυμφεύθηκε Ελληνίδα και άλλαξε το θρησκευτικό του δόγμα. Σκοτώθηκε κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου την 11/4/1826, μαζί με την γυναίκα του και τα δύο του παιδιά.

[23] Η Εφημερίδα εκδίδονταν από 18/7/1824 μέχρι και 15/4/1826.

[24] Η Εφημερίδα λειτούργησε αδιαλείπτως από 10/3/1824 έως 27/5/1827.

[25] Η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε δύο (2) μόνο εφημερίδες, ενώ το Μεσολόγγι, μία μικρή πόλη της Ελλάδος, είχε ισάριθμες!

[26] Ήταν χώροι εκπαίδευσης όπου η εκπαίδευση των νέων γίνονταν αναμεταξύ τους αμοιβαία. Διαμοιράζονταν σε τάξεις τα παιδιά ίσων δυνάμεων και προόδου. Δυο παιδιά, τα πλέον προκομμένα διορίζονταν δάσκαλοι σε κάθε τάξη με την ονομασία Πρωτόσχολοι ή Ερμηνευτές και δίδασκαν και επιτηρούσαν τα υπόλοιπα.. Στα σχολεία αυτά διδάσκονταν ανάγνωση, γράψιμο και αριθμητική με ειδικούς πίνακες και με κατάλληλο σύστημα, ώστε να μην κουράζονται τα παιδιά. Τέτοιοι μαθητές διασκορπίστηκαν σε όλη την Ελλάδα και συνέστησαν πολλά τέτοια σχολεία. Τα σχολεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν ευρέως και από τον Καποδίστρια με την δημιουργία του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους.

[27] Σύμφωνα με ιστορικούς, εννοούσε τον Παρθενώνα.

[28] «Συνοπτικά, τρεις εβδομάδες πριν την εισβολή των αιγυπτιοαφρικανικών στρατευμάτων τού Ιμπραήμ Πασά στην Πελοπόννησο (12/2/1825), η Ελλάδα είχε ήδη (αυτο)καταστραφεί οικονομικώς αφού είχε καταστεί μία υπερχρεωμένη χώρα: Παρότι το Ελληνικό Κράτος διέθετε τότε μεγάλη ταμειακή ρευστότητα σε συναλλαγματικά διαθέσιμα, και μάλιστα σε χρυσές λίρες Αγγλίας, εντούτοις η Ελλάδα τότε, τον Φεβρουάριο 1825, ήταν μία χώρα που ήταν οικονομικώς χρεωκοπημένη, κοινωνικώς διαλυμένη και στρατιωτικώς “ανοχύρωτη” (ήδη από την 26/1/1825)»,

https://www.istorikathemata.com/2014/09/The-loans-of-Greek-independance-1824-1825.html

[29] Ο Stanhope στις 23/4/1831 νυμφεύτηκε την Elisabeth Green και απέκτησε τέσσερα (4) παιδιά. Απεβίωσε στις 7/9/1862 στο Λονδίνο.

[30] Επέστρεψε με το ίδιο πλοίο που μετέφερε τη σωρό του Λόρδου Βύρωνα στην Αγγλία! Μαζί ήρθαν στην Ελλάδα και μαζί έφευγαν!

[31] O θάνατος του Λόρδου Βύρωνος τον Απρίλιο 1824, καθώς και η σύγκρουση του Stanhope με τον Κουντουριώτη και τον Μαυροκορδάτο, ανάγκασαν τον Blaquiere να φύγει από την Ελλάδα τον Μάιο του 1824, μαζί με τον Stanhope. Το ενδιαφέρον του όμως για την Ελλάδα παρέμεινε ζωντανό και έντονο. Συνέχισε να διατηρεί πυκνή αλληλογραφία, με σημαντικούς Έλληνες, όπως τον Κώστα Μπότσαρη, κ.α.. Την περίοδο 1825 – 1828, συνέγραψε και δημοσίευσε τρία βιβλία: “Narrative of a Second Visit to Greece” (Αφήγηση μίας δεύτερης επίσκεψης στην Ελλάδα), “Greece and her Claims” (Η Ελλάδα και οι αξιώσεις της) και “Letters from Greece” (Επιστολές από την Ελλάδα), μέσω των οποίων ενημέρωνε και ευαισθητοποιούσε διαρκώς την Βρετανική κοινή γνώμη για τα γεγονότα στην Ελλάδα. Μετά την λήξη της Ελληνικής Επανάστασης, συνέχισε τη δράση του υπέρ των κινημάτων ανεξαρτησίας και πολιτικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

[32] Σε κάποια επιστολή του το 1825 στον Simon Bolivar (1783-1830) αναφέρει: «… Όταν οι προσπάθειές μου, να οδηγήσω τους Έλληνες στο σωστό δρόμο απέτυχαν πλήρως, προφασίστηκα φόρτο εργασιών για να διακόψω την αλληλογραφία μαζί τους, … κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την κατάληξη αυτού του αγώνα ενάντια στους πολύ πιο ανίκανους Τούρκους». Ο Bolivar υπήρξε ηγέτης στον αγώνα για ανεξαρτησία των κρατών: Βενεζουέλα, Κολομβία, Ισημερινό, Περού, Παναμά και Βολιβία. Θεωρείται σημαντικός ήρωας σε αυτές τις χώρες, καθώς και στην υπόλοιπη ισπανόφωνη Αμερική.

[33] Η απώλεια του ήταν επώδυνη για τους Έλληνες και τους Αθηναίους. Η σωφροσύνη, η περίσκεψη και το όραμά του εκτιμάται ότι θα συνεισέφεραν σημαντικά στην Ελλάδα.

[34] Ο Edward Blaquiere ήταν (μαζί με τον Bowring), η βασική δύναμη καθοδήγησης του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου, και ωφέλησε ιδιαίτερα με το έργο του τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. Η Ελλάδα τιμά την μνήμη του ηρωικού, σεμνού και ευγενούς Φιλέλληνα, ο οποίος αγωνίσθηκε με κάθε τρόπο για τα Εθνικά Δίκαια και για την ενότητα μεταξύ των Ελλήνων, https://www.eefshp.org/edward-blaquiere-vretanos-stratiotikos-idrytiko-stelechos-toy-filellinikoy-komitatoy-toy-londinoy/.

[35] Σχετικά, Ιωάννης Βιδάκης & Δημήτριος Γεωργαντάς, «Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑΒΑΡΙΝΟΥ Μία Ολοκληρωμένη – Γεωπολιτική Ερμηνεία της», (εργασία υπό δημοσίευση).

Συνέχεια ανάγνωσης

Ελληνική Επανάσταση 1821

27 Σεπτεμβρίου του 1831: Δολοφονείται ο Ιωάννης Καποδίστριας! Ο ρόλος του ως στρατιωτικού ηγέτη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Για πολλούς ο Ιωάννης Καποδίστριας είναι ο κορυφαίος Έλληνας πολιτικός που γνώρισε η νεότερη Ελλάδα, που όμοιος του δεν έχει υπάρξει από τότε.

Ο αντικειμενικός σκοπός του Καποδίστρια ήταν να συνεχίσει τον πόλεμο και να εκδιώξει τα εχθρικά στρατεύματα από την ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε τα διαπραγματευόμενα σύνορα του νέου κράτους να φτάνουν μέχρι τη γραμμή Άρτας- κόλπου Βόλου, σύνορα που θεωρούσε ότι μπορούσαν να εξασφαλιστούν στρατιωτικά

Του Σπύρου Μουτάφη

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 ο Ιωάννης Καποδίστριας δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο από μέλη της οικογένειας του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Για πολλούς ο Ιωάννης Καποδίστριας είναι ο κορυφαίος Έλληνας πολιτικός που γνώρισε η νεότερη Ελλάδα, που όμοιος του δεν έχει υπάρξει από τότε. Ο Καποδίστριας δημιούργησε το ελληνικό κράτος εκ του μηδενός και το έργο του αφορούσε το σύνολο των λειτουργιών του νεότευκτου κράτους. Μια ενδιαφέρουσα πτυχή του κυβερνήτη είναι εκείνη του στρατιωτικού ηγέτη, η οποία συνήθως παραγκωνίζεται από τον ρόλο του ως διπλωμάτη και ως κυβερνήτη. Ποιος ήταν, λοιπόν,ο στρατιωτικός ηγέτης Ιωάννης Καποδίστριας;

Η άφιξη του κυβερνήτη και η κατάσταση που υπήρχε

Τον Ιανουάριο του 1828 όταν ο Καποδίστριας έφτασε στην Ελλάδα, έπειτα από την απόφαση της Γ’ Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας, η κατάσταση που υπήρχε ήταν αποκαρδιωτική. Η επανάσταση βρισκόταν σε δυσμενή κατάσταση, καθώς η πλειοψηφία των περιοχών που είχαν απελευθερωθεί τα πρώτα έτη της Επανάστασης είχαν περιέλθει στα χέρια του εχθρού ή ήταν έρμαιο του. Η εσωτερική κατάσταση ήταν εξίσου απελπιστική, καθώς η προσπάθεια του εχθρού να καταστρέψει τον ελληνικό πληθυσμό και τους οικονομικούς του πόρους του είχε ως συνέπεια σοβαρότατες απώλειες σε έμψυχο και υλικό δυναμικό1.

Η Υψηλή Πύλη θεωρούσε ότι μπορούσε ακόμα να καταπνίξει την Επανάσταση και ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β’ συνέχιζε να κρατά μια άτεγκτη στάση μη αποδεχόμενος καμία λύση, παρά τις πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων2.Γι ‘αυτό το σκοπό, ο Ιμπραήμ λεηλατούσε ανηλεώς την Πελοπόννησο, παράλληλα οι Οθωμανοί είχαν ισχυρά ερείσματα στην Στερεά3.

Η οργάνωση του στρατού από τον Καποδίστρια

Ο αντικειμενικός σκοπός του Καποδίστρια ήταν να συνεχίσει τον πόλεμο και να εκδιώξει τα εχθρικά στρατεύματα από την ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε τα διαπραγματευόμενα σύνορα του νέου κράτους να φτάνουν μέχρι τη γραμμή Άρτας- κόλπου Βόλου, σύνορα που θεωρούσε ότι μπορούσαν να εξασφαλιστούν στρατιωτικά4.

Για να το πετύχει αυτό ο Καποδίστριας ανέλαβε ο ίδιος την διοίκηση του στρατού και του στόλου, διόρισε σε μείζονες θέσεις ικανά άτομα που διέθεταν την αποδοχή των υπολοίπων και αντικατέστησε τις παλιές φρουρές με νέα πειθαρχημένα τμήματα5. Έτσι, η Επανάσταση έλαβε νέα δυναμική και αναζωπυρώθηκε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι την γενική διεύθυνση του πολέμου την ανέλαβε ο ίδιος ο Καποδίστριας6.

Ο Καποδίστριας προχώρησε στην οργάνωση των άτακτων σωμάτων του στρατού ,στην δημιουργία τακτικού στρατού και στην οργάνωση του στόλου, διορίζοντας σε υψηλές ηγετικές θέσεις του στρατού τον Κολοκοτρώνη, τον Δημήτριο Υψηλάντη και τον στρατηγό Τσώρτς, συγχρόνως υψηλές θέσεις στον στόλο ανέλαβαν ο Μιαούλης, ο Σαχτούρης, ο Σαχίνης και ο πλοίαρχος ‘Αστιγξ7. Σε ότι αφορά την οργάνωση τακτικού στρατού Γάλλοι αξιωματικοί ανέλαβαν τον σημαντικό ρόλο να αποτελέσουν τον πυρήνα του τακτικού στρατού8.

Κάτι εξίσου σημαντικό με την αναδιοργάνωση του στρατού ήταν η δημιουργία της σχολής Ευελπίδων9και η ίδρυση στρατιωτικού νοσοκομείου στο Ναύπλιο το καλοκαίρι του 182810.

Το εσωτερικό μέτωπο

Πέρα από τον πόλεμο με τους Οθωμανούς και τους Αιγύπτιους ο κυβερνήτης έπρεπε να αντιμετωπίσει και την πειρατεία στο εσωτερικό, καθώς οι πειρατές λυμαίνονταν εμπορικά πλοία στο Αιγαίο τόσο ελληνικά όσο και Ευρωπαϊκά και πέρα από τις απτές συνέπειες που είχαν στην οικονομία και στην εσωτερική ασφάλεια αμαύρωναν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και δημιουργούσαν την εκνευρισμό στις Μεγάλες Δυνάμεις.

Η πρώτη αποστολή που ανατέθηκε στον αναδιοργανωμένο ελληνικό στόλο ήταν η πάταξη της πειρατείας στις Βόρειες Σποράδες και τη Γραμβούσα της Κρήτης, όπου οι πειρατές είχαν τις βάσεις τους11.Επικεφαλής της επιχείρησης ορίστηκε ο μπαρουτοκαπνισμένος και ικανότατος Μιαούλης, ο οποίος έφερε εις πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε12και εξασφάλισε την ασφαλή διέλευση των πλοίων στο Αιγαίο. Ωστόσο, η εξάλειψη της πειρατείας αποδείχθηκε θνησιγενής επιτυχία καθώς έπειτα από λίγα έτη οι πειρατές επέστρεψαν στα νερά του Αιγαίου και μάλιστα μετά την δολοφονία του κυβερνήτη, υπήρξε έντονη δραστηριότητα των πειρατών, γεγονός που εν μέρει οφειλόταν στις οικονομικές και κοινωνικές παθογένειες του νεοπαγούς κράτος13.

Ευκολότερο ήταν το έργο της εξάλειψης της ληστείας της υπαίθρου, η οποία αντιμετωπίστηκε χάρι στην αναδιοργάνωση του στρατού και συγκεκριμένα των άτακτων στρατευμάτων14. Προς επίρρωση της εσωτερικής ασφάλειας ίδρυσε την Πολιταρχία, την πρώτη Ελληνική Αστυνομία στο Ναύπλιο, η οποία είχε διευρυμένα καθήκοντα και καταπολέμησε τις ασυδοσίες των στρατιωτών εις βάρος του τοπικού πληθυσμού15.

Η στρατιωτική στρατηγική του Καποδίστρια

Κατά την άφιξη του κυβερνήτη η ελεύθερη Ελλάδα αποτελούταν από το Ναύπλιο, μερικές πόλεις της Ανατολικής Πελοποννήσου, τη Μάνη, την περιοχή του Ισθμού μέχρι την Ελευσίνα, μια μικρή έκταση στην Δυτική Στερεά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού16.

Ως αντικειμενικό σκοπό ο Καποδίστριας καθόρισε την απελευθέρωση της Στερεάς, διότι γνώριζε ότι η Πελοπόννησος θα ήταν ο πυρήνας του νέου κράτους, οι Μεγάλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα η Αγγλία δεν υποστήριζαν τη θέση η Ελλάδα να συμπεριλαμβάνει και τη Στερεά, έτσι ο σκοπός του ήταν να φέρει αντιμέτωπες τις Μεγάλες Δυνάμεις με τετελεσμένα γεγονότα17. Στο διπλωματικό μέτωπο, ως δεινός διπλωμάτης που ήταν άρχισε τις διαπραγματεύσεις για τα σύνορα ζητώντας όσα περισσότερα μπορούσε μεταξύ αυτών την Κρήτη, την Ήπειρο, την Θεσσαλία, την Μακεδονία, την Σάμο και την Χίο18, παρόλο που γνώριζε τη δυσφορία των Μεγάλων Δυνάμεων με το να έχει η Ελλάδα τόσο διευρυμένα σύνορα.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο ο στόλος ανέλαβε την κατάληψη της Χίου και τον ναυτικό αποκλεισμό αποκλεισμό της Κρήτης και τα παραλία της Πελοποννήσου ώστε να πλήξουν τον ανεφοδιασμό και γενικά την επιμελητεία του στρατού του Ιμπραήμ19.

Η τακτική του Καποδίστρια δεν ήταν η κατά μέτωπο επίθεση του εχθρού εναντίον του κέντρου βάρους του με σκοπό την εκμηδένιση του αλλά η έμμεση προσέγγιση. Αυτό αφορά την αποκοπή των γραμμών εφοδιασμού του εχθρού, την κατάληψη ασφαλών θέσεων και την επίθεση σε μεμονωμένα τμήματα του αντιπάλου20.

Μια μεταβολή που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της ελληνικής πλευράς ήταν η αλλαγή της συμπεριφοράς του στρατού απέναντι στους εχθρούς, δηλαδή η πολιτισμένη και όχι η απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι των αιχμαλώτων και των αμάχων και η τήρηση των συμφωνηθέντων ανάμεσα στους αντιμαχόμενους. Γεγονός που μεσοπρόθεσμα οδηγούσε τους αντίπαλους στρατούς να συνθηκολογούν πιο εύκολα και να παραδίδουν φρούρια, κάτι που ανύψωσε το κύρος της Ελλάδας και εξοικονομούσε δυνάμεις για άλλα μέτωπα21.

Με την έναρξη του πολέμου της Ανδριανουπόλεως (1828-1829) τον Απρίλιο του 1828 ανάμεσα στη Ρωσία και την Οθωμανούς ο Καποδίστριας αξιοποίησε αυτό το γεγονός πείθοντας του Γάλλους να στείλουν στρατό στην Ελλάδα για να εξισορροπήσουν τη ρωσική επιρροή στο ελληνικό ζήτημα22. Η Γαλλία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Καποδίστρια και έστειλε στρατό στην Πελοπόννησο υπό τον στρατηγό Μαιζών με αντικειμενικό σκοπό την εκδίωξη του αιγυπτιακού στρατού από τον Μοριά, η Γαλλία με αυτή την εμπλοκή της θα ανέστηνε το πληγωμένο της κύρος μετά την ήττα της το 1814-1815 και θα επανερχόταν στο προσκήνιο ως η μεγάλη δύναμη της Μεσογείου23.Ο Καποδίστριας πέτυχε τον στόχο του και ο Ιμπραήμ αποχώρησε από την Πελοπόννησο τον Αύγουστο του 1828, μη έχοντας πετύχει τον αντικειμενικό του σκοπό που δεν ήταν άλλος από την κατάπνιξη της Επανάστασης στον Μοριά, ενώ δέκα μήνες αργότερα οι Γάλλοι με τη σειρά τους αποχώρησαν από την Ελλάδα24.

Στο μέτωπο της Στερεάς ο ελληνικός στόλος απέκλεισε τον Αμβρακικό και ο κυβερνήτης συντόνισε τις ενέργειες του στρατού προς κατάληψη των φρουρίων της Ναυπάκτου, του Ρίου και της μαρτυρικής πόλης του Μεσολογγίου. Όσο ο στρατός έδινε μάχες στο πολεμικό πεδίο, ο κυβερνήτης έδινε τις δικές του στο διπλωματικό και μια από αυτές ήταν η άρνηση να διατάξει την αποχώρηση του στρατού από την Στερεά καθ’ υπόδειξη των Άγγλων, αρνούμενος ο Καποδίστριας βρήκε ως συμπαραστάτη τη Γαλλία25. Με την αποχώρηση του Ιμπραήμ από την Πελοπόννησο αποδέσμευσε δυνάμεις από τον Μοριά και τις μετέφερε στο μέτωπο της Στερεάς με αντικειμενικό σκοπό την απελευθέρωση και του υπόλοιπου τμήματος της. Η πλήρης κατάληψη της Στερεάς ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1829 με την μάχη της Πέτρας26.

Οι παραπάνω επιτυχίες αναδεικνύουν μια αγνοημένη πτυχή της πληθωρικής προσωπικότητας του κυβερνήτη, εκείνη του στρατιωτικού ηγέτη, ο οποίος ανέτρεψε τα δεδομένα και χάρη στην υψηλή στρατηγική του δημιούργησε τετελεσμένα σε πολεμικό επίπεδο και συνέβαλε τα μάλα, όχι μόνο στην ολοκλήρωση της επανάστασης αλλά κυρίως στην αναζωπύρωση της εναντίον δύο ισχυρών αντιπάλων. Με άλλα λόγια ο συντελέστης που αντέστρεψε τα δεδομένα ήταν η ανάληψη από τον Καποδίστρια της διακυβέρνησης της χώρας και κυρίως η ανάληψη της ηγεσίας της Επαναστάσεως27.

Ο Καποδίστριας ωστόσο δεν επέζησε προκειμένου να δει του κόπους τους δικούς του να ευοδώνονται ,διότι όταν καθορίστηκαν τα σύνορα της Ελλάδας το 1832, τα οποία ταυτίζονταν με εκείνα που είχε θέσει ως στόχο, ήταν ήδη δολοφονημένος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Αντιπλοίαρχος Πρωτονοτάριος Δημ.ΠΝ, «Ιωάννης Καποδίστριας. Προσωπικότητα Διεθνούς κύρους Κυβερνήτης της Νεώτερης Ελλάδας. Σκιαγράφηση και σχολιασμός πτυχών της δραστηριότητας του σε σχέση με το ευρωπαϊκό/πολιτικό σκηνικό της εποχής εκείνης», στο pn_1821/Ιωάννης%20Καποδίστριας.%20Προοσωπικότητα%20διεθνούς%20κύρους.pdf
  • Δεσποτόπουλος Αλέξανδρος, «ΝΕΑ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΕΩΣ ΚΑΙ ΑΙΣΙΑ ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ 1828-1830», στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Τόμος 29, Μέρος Γ’σσ.66-124, Εκδοτική Αθηνών, 2021( ειδική έκδοση με την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ).
  • Διβάνη Λένα, Η ΕΔΑΦΙΚΗ ΟΛΟΚΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1830-1947),Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη,2000.
  • Gallant W. Thomas , Νεότερη Ελλάδα: Από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας μέχρι τις μέρες μας, Αθήνα, Πεδίο,2017.
  • Κωνσταντάρας Κωνσταντίνος, ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: ο ηγέτης, ο κυβερνήτης, ο διπλωμάτης, ο άνθρωπος, Αθήνα, Ήλεκτρον, 2017( ειδική έκδοση για την εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ).

1Αντιπλοίαρχος Δημ Πρωτονοτάριος ΠΝ, «Ιωάννης Καποδίστριας. Προσωπικότητα Διεθνούς κύρους Κυβερνήτης της Νεώτερης Ελλάδας. Σκιαγράφηση και σχολιασμός πτυχών της δραστηριότητας του σε σχέση με το ευρωπαϊκό/πολιτικό σκηνικό της εποχής εκείνης» ,στο pn_1821/Ιωάννης%20Καποδίστριας.%20Προοσωπικότητα%20διεθνούς%20κύρους.pdf ,σ.176.

2 Thomas W. Gallant, Νεότερη Ελλάδα: Από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας μέχρι τις μέρες μας, Αθήνα, Πεδίο,2017, σ.103.

3 Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: ο ηγέτης, ο κυβερνήτης, ο διπλωμάτης, ο άνθρωπος, Αθήνα, Ήλεκτρον, 2017( ειδική έκδοση για την εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ), σ.51.

4 Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, «ΝΕΑ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΕΩΣ ΚΑΙ ΑΙΣΙΑ ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ 1828-1830», στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Τόμος 29, Μέρος Γ’, Εκδοτική Αθηνών, 2021( ειδική έκδοση με την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ), σ,75.

5 Πρωτονοτάριος, «Καποδίστριας»,σ.177.

6 Δεσποτόπουλος, «ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ»,σ,75.

7 Κωνσταντάρας, Καποδίστριας, σ,54-55.

8 Gallant, Ελλάδα, σ.104.

9 Κωνσταντάρας, Καποδίστριας, σ.56

10 Ό,π.,.π,σ.133.

11 Δεσποτόπουλος, «ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ», σ.77.

12 Ό,π.

13 Κωνσταντάρας, Καποδίστριας,σ,115-117.

14 Δεσποτόπουλος, «ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ»,Δσ.77-78.

15 Κωνσταντάρας, Καποδίστριας, σ,107.

16 Ό,π.,σ.53.

17 Δεσποτόπουλος, «ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ», σ.90.

18 Λένα Διβάνη, Η ΕΔΑΦΙΚΗ ΟΛΟΚΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1830-1947),Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη,2000,σ.106.

19 Πρωτονοτάριος, «Καποδίστριας»,σ,176-177.

20 Κωνσταντάρας, Καποδίστριας, σ,54.

21 Δεσποτόπουλος, «ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ»,σ,91.

22 Πρωτονοτάριος, «Καποδίστριας», σ,178.

23 Διβάνη, ολοκλήρωση, σ,104.

24 Πρωτονοτάριος, «Καποδίστριας», σ,178.

25 Διβάνη, Ολοκλήρωση, σ,108-109.

26 Πρωτονοτάριος, «Καποδίστριας», σ,178.

27 Δεσποτόπουλος, «ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ», σ,66.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ελληνική Επανάσταση 1821

23 Σεπτεμβρίου 1821: Η Άλωση της Τριπολιτσάς – Γεια και χαρά σας Μωραΐτες αδελφοί, τη λευτεριά η Ελλάδα μας χρωστά στη λεβεντιά σας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η θεμελίωση της Ελληνικής Επανάστασης στον Μοριά.

Του Σπύρου Μουτάφη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1821 η Επανάσταση θα γνωρίσει την μεγαλύτερη έως τότε νίκη της με την άλωση της οθωμανικής πρωτεύουσας του Μοριά και θα θέσει τις βάσεις της πάνω στις οποίες θα πορευτεί στην συνέχεια.

Η Τριπολιτσά κατά την Οθωμανική περίοδο

Η στρατηγική θέση της Τριπολιτσάς

Η πόλη αποτελούσε το μείζον διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο όλης της Πελοποννήσου, καθώς εκεί είχε την έδρα του ο στρατιωτικός διοικητής1,ενώ ακόμα ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο σε οχυρή θέση, το οποίο προστατευόταν από τείχος2. Όποιος κατείχε την πόλη μπορούσε να προβάλει ισχύ σε ολόκληρη την περιφέρεια καθώς βρισκόταν στο κέντρο της χερσονήσου3.

Οι πλειοψηφία των κατοίκων ήταν Μουσουλμάνοι, με τους Χριστιανούς να τους ακολουθούν, ενώ στην πόλη είχε αναπτυχθεί μια εβραϊκή κοινότητα και τις προηγούμενες δεκαετίες είχε φτάσει στην πόλη μικρός αριθμός Αλβανών4. Από την στιγμή που ξέσπασε ο αγώνας οι Χριστιανοί άρχισαν να αποχωρούν από την πόλη, ενώ αντίστροφη πορεία είχαν οι Μουσουλμάνοι, οι οποίοι ήθελαν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια τους μέσα στα τείχη της πόλης. Ο αριθμός των κατοίκων μετά από αυτές τις ανακατατάξεις βρισκόταν περίπου στις τριάντα πέντε χιλιάδες με μέγιστο αριθμό αυτό των σαράντα χιλιάδων5.

Τις παραμονές της Επανάστασης ο Οθωμανός διοικητής, θορυβούμενος από πληροφορίες για επικείμενη εξέγερση κάλεσε τους προκρίτους και επισκόπους στην πόλη, με πρόφαση μια σύσκεψη, ωστόσο όσοι πήγαν φυλακίστηκαν και κρατήθηκαν ως όμηροι.6

Πόλεμος της Τριπολιτζάς και των πέριξ αυτής χωρίων | Πίνακας του Παναγιώτη Ζωγράφου

Η στρατηγική του Κολοκοτρώνη

Ο Κολοκοτρώνης είχε συνειδητοποιήσει ότι για να απελευθερωθεί η Πελοπόννησος έπρεπε να χτυπήσουν εκεί που βρισκόταν το κέντρο ισχύος του αντιπάλου και μέσω αυτού του αποφασιστικού πλήγματος θα παρέλυε ολόκληρη η οθωμανική διοίκηση της χερσονήσου.

Ωστόσο, οι υπόλοιποι οπλαρχηγοί πρέσβευαν την ιδέα ότι έπρεπε να πολιορκούν ταυτόχρονα τα τοπικά κάστρα, όμως η στρατηγική του Κολοκοτρώνη επικράτησε και τον Απρίλιο άρχισε ο σταδιακός αποκλεισμός της πόλης, με τη δημιουργία στρατοπέδων γύρω από την Τριπολιτσά, με τυπικό αρχιστράτηγο τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ο οποίος ακολούθησε πιστά την σκέψη του Κολοκοτρώνη7.

Οι επαναστάτες άρχισαν να στρατολογούν άνδρες από τις γύρω περιοχές, με σκοπό την δημιουργία στρατιωτικών σωμάτων, στα οποία τον ρόλο των αξιωματικών θα είχαν οι Μανιάτες8. Απείχαν πάρα πολύ οι επαναστάτες από το να έχουν ένα συγκροτημένο στρατό και ιεραρχημένο, επίσης, ένα ακόμα μειονέκτημα ήταν ότι δεν είχαν και τα μέσα για εκπορθούν οχυρωμένες θέσεις9.

Οι Έλληνες διέκοψαν την υδροδότηση της πόλης, αν και στην πόλη υπήρχαν πηγάδια, όμως με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση μέσα στη πόλη χειροτέρευε, ενώ δεν έλειψαν και οι επιδημίες .

Ο Χουρσίτ Πασάς, ο διοικητής της Πελοποννήσου, οποίος είχε εκστρατεύσει κατά του Αλή Πασά, έστειλε τον πιστό του αξιωματικό Μουσταφάμπεη με δύναμη 3.500 Αλβανών προς ενίσχυση της πόλης, ο οποίος εισήλθε στην πόλη10.

Μάχες έξω από την πόλη

Οι Οθωμανοί προσπάθησαν να σπάσουν τον αποκλεισμό από τις ελληνικές δυνάμεις, όμως οι προσπάθειες τους αποκρούστηκαν στο Βαλτέτσι( 12 Μαΐου) και στο χωριό Δολιανά(18 Μαΐου). Στο Βαλτέτσι ο Κολοκοτρώνης κέρδισε το προσωνύμιο «Γέρος του Μοριά» και ο Νικηταράς στο χωριό Δολιανά το προσωνύμιο «Τουρκοφάγος»11. Η νίκη στο Βαλτέτσι ανέβασε το ηθικό των Ελλήνων και επιβεβαίωσε τις δυνατότητες τους στη μάχη, όταν όμως το ζητούμενο ήταν η απόκρουση της επίθεσης του αντιπάλου. Στις δύο μάχες το σκηνικό ήταν πανομοιότυπο, οι Έλληνες δημιουργούσαν κλειστά ταμπούρια και από εκεί μάχονταν12.

Τον Ιούνιο, έπειτα από αυτές τις επιτυχίες ο κλοιός άρχισε να σφίγγει γύρω από την πόλη με τους Έλληνες να προωθούν τις θέσεις τους πιο κοντά στην πόλη, ενώ ο αριθμός των Ελλήνων άρχιζε να αυξάνεται μετά τις επιτυχίες στις μάχες13.

Ο Δημήτριος Υψηλάντης έφτασε τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου στο στρατόπεδο των Ελλήνων και αυτό εμψύχωσε τους Έλληνες. Ο Υψηλάντης με επιστολή του ζήτησε την παράδοση της πόλης χωρίς να λάβει απάντηση14.

Μια άλλη μάχη που διεξαγόταν ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές ήταν εκείνης της σοδειάς, με τους Οθωμανούς να βγαίνουν από την πόλη για να θερίσουν και αυτό οδηγούσε σε αψιμαχίες σε καθημερινή βάση15.Αυτή η μάχη είχε λάβει την μορφή πολέμου φθοράς, με απώλειες και για τις δύο πλευρές16.

Οι Οθωμανοί διεξήγαγαν μια επιχείρηση έξω από την ασφάλεια των τειχών, με σκοπό να ανεφοδιαστούν. Ο Γέρος του Μοριά είχε μεριμνήσει και είχε την ιδέα να φτιάξουν μια γράνα (τάφρο) έξω από την πόλη προς αντιμετώπιση του αντίπαλου ιππικού. Κατά την επιστροφή τους από τον ανεφοδιασμό στις 10 Αυγούστου οι Οθωμανοί υπέστησαν βαριά ήττα, η οποία θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν οι Έλληνες δεν καταπιάνονταν με την λαφυραγωγία17.Χάρι σε αυτή τη σύλληψη του Κολοκοτρώνη η μάχη ονομάστηκε «μάχη της Γράνας»18. Η επιτυχία της μάχης έφερε τους Έλληνες στη πεδιάδα μπροστά από τα τείχη, στην οποία είχαν δημιουργήσει οχυρώσεις, ταμπούρια και χαρακώματα μέσα στα οποία μάχονταν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση19.

Η μεταφορά των Ελλήνων έξω από τα τείχη της πόλης, έπληξε περαιτέρω τους πολιορκούμενους με τους πρόσφυγες και τους φτωχούς να υποφέρουν περισσότερο από όλους και σαν να μην έφτανε αυτό μέσα στην πόλη έκανε την εμφάνιση του και ο τύφος20. Στο τέλος του Αυγούστου οι Οθωμανοί υπέστησαν δεινή ήττα στα Βασιλικά στη Φθιώτιδα και με σοβαρές απώλειες. Αυτό το οθωμανικό στράτευμα προοριζόταν για την Τρίπολη με σκοπό να λύσει την πολιορκία, ωστόσο οι οπλαρχηγοί της Στερεάς στέρησαν την τελευταία ελπίδα των Οθωμανών της Τριπολιτσάς21.

Διαπραγματεύσεις και συμφωνία με Αλβανούς

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για λύση της πολιορκίας και παράδοση της πόλης ναυάγησαν,22οδηγώντας πολλούς Μουσουλμάνους να διαπραγματευθούν την σωτηρία τους μόνοι τους , κάτι που ήταν συχνό φαινόμενο καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιορκίας.

Οι Αλβανοί της πόλης ήρθαν σε συνεννόηση με τον ίδιο τον Κολοκοτρώνη με ζητούμενο να αποχωρήσουν αλώβητοι και πέτυχαν την συμφωνία. Οι Αλβανοί θα αποχωρούσαν από την πόλη ενώ ο ίδιος ο Γέρος του Μοριά εγγυήθηκε για αυτό δίνοντας και ως ενέχυρο τον ανιψιό του23. Σημαντικότερο όμως, ίσως ήταν ,ότι έδωσε τον λόγο της τιμής του( έδωσε μπέσα) για να αποχωρήσουν και να πάνε να πολεμήσουν στο πλευρό του Αλή Πασά24. Ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι όπως ο Κολοκοτρώνης τίμησε τον λόγο του έτσι και οι Τουρκαλβανοί ως ανταπόδοση έναν χρόνο περίπου αργότερα αποχώρησαν από τον στρατό του Δράμαλη όταν εκείνος έφτασε στην περιοχή του Ισθμού καθώς είχαν δώσει και εκείνη τον λόγο τους ότι δεν θα ξανά πολεμήσουν στην Πελοπόννησο25.Έτσι η πόλη έχασε το πλέον αξιόμαχο μέρος του πληθυσμού της και οι Έλληνες ήταν έτοιμοι να ορμήσουν μέσα στην πόλη.

Η άλωση

Στις 23 Σεπτεμβρίου η πόλη αλώθηκε, καθιστώντας αυτό το γεγονός τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιτυχία έως τότε26.Η αντίσταση μέσα στην πόλη ήταν πενιχρή ενώ οι Έλληνες δεν έδειξαν για κανέναν έλεος, στιγματίζονταν αυτή τη σημαντική επιτυχία της Επανάστασης. Παρόλο τις οδηγίες του Υψηλάντη οι Έλληνες κατέσφαξαν τον πληθυσμό της πόλης27, ενώ τα λάφυρα δεν συγκεντρώθηκαν με σκοπό να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να δημιουργηθεί μια κεντρική διοίκηση αλλά στην πόλη οι ένοπλοι Έλληνες προχώρησαν σε πλιάτσικο. Από τη σφαγή δεν γλίτωσαν ούτε οι Εβραίοι της πόλης.

Η πόλη μετά την άλωση της έγινε η έδρα του ελεύθερου εδάφους και δημιούργησε τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορούσε να θεμελιωθεί το νέο κράτος28.

Πηγές:

  • Μαργαρίτης Γιώργος, Ενάντια σε φρούρια και τείχη: Μια μικρή εισαγωγή για την Ελληνική Επανάσταση, Αθήνα, Διόπτρα, 2020.
  • Μιχαηλίδης Δ. Ιάκωβος , Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο στρατιωτικός ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης, Αθήνα, Μεταίχιο,2020.
  • Χαζηαναστασίου Τάσος – Κασιμάτη Μαρία, Πολεμώντας το’ 21: Οι σημαντικότερες συγκρούσεις του Αγώνα της Ανεξαρτησίας στη στεριά και στη θάλασσα μέσα από τις πηγές, Αθήνα, Εναλλακτικές εκδόσεις,2020.
  • https://www.protothema.gr/stories/article/823454/23-septemvriou-1821-i-alosi-tis-tripolitsas/
  • https://www.mixanitouxronou.gr/i-sygklonistiki-perigrafi-tis-alosis-tis-tripolitsas-pos-o-kolokotronis-poliorkise-to-propyrgio-ton-othomanon/

1https://www.mixanitouxronou.gr/i-sygklonistiki-perigrafi-tis-alosis-tis-tripolitsas-pos-o-kolokotronis-poliorkise-to-propyrgio-ton-othomanon/

2Τάσος Χαζηαναστασίου-Μαρία Κασιμάτη, Πολεμώντας το 21: Οι σημαντικότερες συγκρούσεις του Αγώνα της Ανεξαρτησίας στη στεριά και στη θάλασσα μέσα από τις πηγές, Αθήνα, Εναλλακτικές εκδόσεις,2020, σ.73.

3 Γιώργος Μαργαρίτης, Ενάντια σε φρούρια και τείχη: Μια μικρή εισαγωγή για την Ελληνική Επανάσταση, Αθήνα, Διόπτρα, 2020,σ. 231.

4 Χατζηαναστασίου- Κασιμάτη, Πολεμώντας το ‘21,σ.73.

5Ο,π., σ.74

6 Χατζηαναστασίου- Κασιμάτη, Πολεμώντας το ‘21,σ.73

7https://www.mixanitouxronou.gr/i-sygklonistiki-perigrafi-tis-alosis-tis-tripolitsas-pos-o-kolokotronis-poliorkise-to-propyrgio-ton-othomanon/

8 Μαργαρίτης, ενάντια,σ.236.

9 Χατζηαναστασίου- Κασιμάτη, Πολεμώντας,σ.74.

10 https://www.protothema.gr/stories/article/823454/23-septemvriou-1821-i-alosi-tis-tripolitsas/

11 https://www.mixanitouxronou.gr/i-sygklonistiki-perigrafi-tis-alosis-tis-tripolitsas-pos-o-kolokotronis-poliorkise-to-propyrgio-ton-othomanon/

12 Μαργαρίτης, ενάντια, σ. 264.

13 Ό,π

14 Χατζηαναστασίου-Κασιμάτη, Πολεμώντας,σ.81.

15 Χατζηαναστασίου-Κασιμάτη, Πολεμώντας,σ.81.

16 Μαργαρίτης, ενάντια,σ.273.

17 https://www.protothema.gr/stories/article/823454/23-septemvriou-1821-i-alosi-tis-tripolitsas/

18 https://www.mixanitouxronou.gr/i-sygklonistiki-perigrafi-tis-alosis-tis-tripolitsas-pos-o-kolokotronis-poliorkise-to-propyrgio-ton-othomanon/

19Μαργαρίτης, ενάντια,σ.274.

20 Ο.π,σ,276.

21 Χατζηαναστασίου-Κασιμάτη, Πολεμώντας, σ,91.

22 https://www.protothema.gr/stories/article/823454/23-septemvriou-1821-i-alosi-tis-tripolitsas/

23 Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο στρατιωτικός ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης, Αθήνα, Μεταίχμιο,2020,σ.57.

24 Χατζηαναστασίου- Κασιμάτη, Πολεμώντας, σ,93.

25 https://www.mixanitouxronou.gr/i-sygklonistiki-perigrafi-tis-alosis-tis-tripolitsas-pos-o-kolokotronis-poliorkise-to-propyrgio-ton-othomanon/

26 Μιχαηλίδης, Κολοκοτρώνης,σ,58.

27 Ο.π.

28 Μαργαρίτης, ενάντια, σ,317.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ελληνική Επανάσταση 1821

23 Απριλίου 1821: Η μάχη της Αλαμάνας και ο ηρωικός θάνατος του Αθανασίου Διάκου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

του Χρόνη Βάρσου

Φιλολόγου-Ιστορικού Ερευνητή

      Το 1821 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους Έλληνες στο πολεμικό πεδίο, λόγω της αποστασίας του φιλόδοξου και πολύ ισχυρού Αλή πασά των Ιωαννίνων (1788-1822) εναντίον του σουλτάνου Μαχμούτ Β’ (1808-1839) ήδη από τον Μάιο του 1820. Η ανταρσία αντιμετωπίστηκε άμεσα και από το καλοκαίρι του 1820 πολυάριθμος οθωμανικός στρατός είχε σταλεί υπό τον αρχισερασκέρη Ισμαήλ Πασόμπεη στην Ήπειρο για να υποτάξει τον απείθαρχο Αλβανό πασά. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καταλήφθηκε ουσιαστικά όλο το κράτος του Αλή, από το Μεσολόγγι μέχρι το Δυρράχιο ενώ τουλάχιστον 18.000 άνδρες του, υπό τον Ομέρ Βρυώνη, αυτομόλησαν στους σουλτανικούς και ο ίδιος πολιορκούνταν από το φθινόπωρο στο κάστρο των Ιωαννίνων. Παράλληλα οι Σουλιώτες υπό τον Μάρκο Μπότσαρη είχαν ανακαταλάβει από τον Δεκέμβριο του 1820 το Σούλι μετά από 17 χρόνια εξορίας στην Κέρκυρα και διεξήγαγαν επιτυχημένο πόλεμο με τους σουλτανικούς, «συμμαχώντας» εικονικά με τον πρώην αδυσώπητο εχθρό τους, Αλή πασά. 

 

Οι συνθήκες έγιναν ακόμη ευνοϊκότερες για την επιτυχία της ελληνικής επανάστασης, όταν τον Ιανουάριο του 1821 κλήθηκε να ηγηθεί του σουλτανικού στρατού στα Γιάννενα ο Χουρσίτ Αχμέτ πασάς, εμπειρότατος και ικανότατος διοικητής, που μόλις τον Νοέμβριο του 1820 είχε αναλάβει τη διοίκηση της Πελοποννήσου ως Μόρα-βαλεσή. Ο Χουρσίτ, πρώην μεγάλος βεζίρης και νικητής των Σέρβων επαναστατών την περίοδο 1809-1813, θεωρούνταν η καλύτερη επιλογή και τον Μάρτιο αντικατέστησε τον αποτυχημένο Πασόμπεη. Η τουρκική δύναμη στην Πελοπόννησο αποδυναμωνόταν έτσι αισθητά τόσο σε άντρες όσο και από τη φυσική της ηγεσία, μένοντας με τη λανθασμένη εντύπωση ότι οι πληροφορίες για τον ξεσηκωμό των ραγιάδων ήταν απλά φήμες του ραδιούργου Αλή.

 Η έναρξη της επανάστασης στην ανατολική Στερεά

 Στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες της Μολδαβίας και Βλαχίας ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ήδη από τις 22 Φεβρουαρίου, σημείωνε επιτυχίες ενώ στις 25 Μαρτίου είχε φτάσει έξω από το Βουκουρέστι. Στα νησιά η επανάσταση μέσα στο Μάρτιο είχε φουντώσει και ο ελληνικός στόλος κυριαρχούσε πλήρως στη θάλασσα. Στην Πελοπόννησο από τα τέλη Μαρτίου τα κυριότερο κάστρα πολιορκούνταν από τους επαναστάτες, ενώ το κέντρο της οθωμανικής διοίκησης, η Τρίπολη, βρισκόταν, αρχές Απριλίου, αποκλεισμένη όλο και πιο στενά από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, με την εκεί τουρκική φρουρά να περιμένει απελπισμένα βοήθεια από τον Χουρσίτ στα Γιάννενα.

Οι αποφάσεις για την επανάσταση στη Στερεά πάρθηκαν στις 30 Ιανουαρίου 1821 στη σύσκεψη των αρματολών της Ρούμελης στο νησί της Λευκάδας. Εκεί αποφασίστηκε η επανάσταση να ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου και ορίστηκαν υπεύθυνοι για τη δυτική Στερεά, οι Τσόγκας, Βαρνακιώτης και Καραϊσκάκης, ενώ για την ανατολική Στερεά, οι Ανδρούτσος και Πανουργιάς, που από τα τέλη του 1820 είχαν δραπετεύσει από τα Γιάννενα για τη Ρούμελη. Παράλληλα στις 12 Μαρτίου σε συνέλευση στην  Ι.Μ του Οσίου Λουκά Βοιωτίας, παρουσία του επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα (1778-1821) και του αρματολού της Λιβαδειάς, Αθανασίου Διάκου (1788-1821), συμφωνήθηκε η συμμετοχή στην επανάσταση. Έτσι στην ανατολική Στερεά (αντίθετα με τη δυτική όπου δεν είχε σημειωθεί ακόμη καμία επαναστατική κίνηση) οι τουρκικές φρουρές εκκαθαρίστηκαν σχετικά γρήγορα το διάστημα 24 Μαρτίου – 13 Απριλίου 1821 από τη συντονισμένη δράση των Ελλήνων οπλαρχηγών (Δερβενοχώρια, Μεγαρίδα, Σάλωνα, Γαλαξίδι, Λιδωρίκι, Μαλανδρίνο, Λιβαδειά, Αταλάντη, Θήβα, Μενδενίτσα, Τουρκοχώρι).

Εξαιρώντας κανείς την περιοχή της Υπάτης (και φυσικά της Λαμίας που αποτελούσε μεγάλο οθωμανικό στρατιωτικό κέντρο, της Αθήνας και της Εύβοιας), όλη η ανατολική Στερεά έως το Σπερχειό ποταμό βρισκόταν πλέον υπό τον έλεγχο των επαναστατών που οχύρωσαν τα στενά των Θερμοπυλών. Ήδη από τις 10 Απριλίου οι Διάκος και Γιάννης Δυοβουνιώτης (1757-1831), αρματολός Ζητουνίου (Λαμίας) και Βοδονίτσας (Μενδενίτσας), ξεκίνησαν στις Κομποτάδες Φθιώτιδας συζητήσεις με τον αρματολό της Υπάτης (Πατραντζίκι), Μήτσο Κοντογιάννη, για να τον πείσουν να συμμετάσχει στην πολιορκία της. Οι δυνατότητες επίθεσης εναντίον του μεγάλου κάστρου της Λαμίας έγιναν αντικείμενο σύσκεψης στις 11 Απριλίου μεταξύ Διάκου και Δυοβουνιώτη στο χάνι της Αλαμάνας.

Στις 14 Απριλίου, 2.000 Έλληνες ένοπλοι υπό τους Διάκο, Δυοβουνιώτη και τον Πανουργιά (1759/67-1834), οπλαρχηγό των Σαλώνων (Άμφισσας), στρατοπέδευσαν στις Κομποτάδες όπου έγινε πολεμικό συμβούλιο (1η σύσκεψη) κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια και σχέδια για την επίθεση στην Υπάτη αλλά και την τύχη των 2.000 αιχμαλώτων Τούρκων της ανατολικής Στερεάς. Ταυτόχρονα έγινε και μια αναγνωριστική επίθεση στα Καλύβια Λαμίας από τον Κομνά Τράκα (200 άνδρες) που υποχώρησε στο Μπεκή (Σταυρός Λαμίας) οχυρωμένος στην εκκλησία του χωριού, του Ι.Ν Αγ. Αθανασίου, απέναντι στις πολύ ισχυρές τουρκικές δυνάμεις που βγήκαν από το κάστρο της Λαμίας για να τον αναχαιτίσουν. Μια ευφάνταστη πρωτοβουλία των οπλαρχηγών από τις Κομποτάδες να επιστρατεύσουν όλα τα υποζύγια και να φανούν ως επελαύνουσα «μονάδα ιππικού», απεγκλώβιζε το τμήμα του Κ. Τράκα και οι Τούρκοι εξαπατημένοι, υποχώρησαν.

 Η αντίδραση των Τούρκων

ο Χουρσίτ Αχμέτ πασάς

 Οι ανησυχητικές εξελίξεις στο μέτωπο της ανατολικής Στερεάς και ο κίνδυνος που συνεπαγόταν για την άμυνα της Τρίπολης, που ήδη βρισκόταν υπό ασφυκτικό κλοιό, έγιναν γρήγορα αντιληπτές από τον πολύπειρο Χουρσίτ πασά στα Γιάννενα. Διατηρώντας τους θησαυρούς και το χαρέμι του στην Τρίπολη και μη μπορώντας να επέμβει ο ίδιος προσωπικά για να καταστείλει την επανάσταση, αποφάσισε να δράσει άμεσα. Έτσι στις 3 Απριλίου έφτασαν από τα Γιάννενα στην Πάτρα 600 άνδρες υπό τον Γιουσούφ Σελήμ πασά Σερεσλή (πρώην μπέη των Σερρών) για ενίσχυση της πόλης. Στις 6 Απριλίου, επιπλέον 3.500 Τουρκαλβανοί υπό τον Μουσταφάμπεη, κεχαγιάμπεη του Χουρσίτ, αποβιβάστηκαν στο Ρίο της Πάτρας για να ενισχύσουν την πολιορκημένη Τρίπολη και στις 15 Απριλίου μπήκαν στο Αίγιο.

Παράλληλα στις 9 Απριλίου, ξεκίνησε από τα Γιάννενα άλλο ένα εξαιρετικά ισχυρό στράτευμα από 8.000 πεζούς και 800 ιππείς υπό τον Σεϊτ (Κιοσέ) Μεχμέτ, προσωρινό αναπληρωτή Μόρα Βαλεσή και έμπιστο του Χουρσίτ, και τον Ομέρ Βρυώνη, σαντζάκμπεη του Βερατίου, ικανότατο στρατιωτικό, γνώστη των Ελλήνων οπλαρχηγών της Στερεάς, αλλά διοικητή αμφίβολης αξιοπιστίας (πρώην έμπιστος του Αλή πασά, πρόσφατα αυτομολήσας στο σουλτανικό στρατόπεδο από το καλοκαίρι του 1820). Μαζί με τους δύο πασάδες εξεστράτευσαν οι ικανότατοι Αλβανοί αρχηγοί Τελεχάμπεης, Μουστάμπεης Κιαφεζέζης, Χασάν Τομαρίτσας και Μεχμέτ Τσαπάρης ενώ ο στρατός αποτελούνταν από 4.000 Αλβανούς από το στρατόπεδο του Χουρσίτ πασά καθώς και 5.000 επιστρατευθέντες Κονιάρους της Θεσσαλίας και άτακτους μουσουλμάνους της Μακεδονίας. Σκοπός τους ήταν αρχικά η καταστολή της επανάστασης στην ανατολική Στερεά και στη συνέχεια το πέρασμα του Κιοσέ Μεχμέτ μέσω του ισθμού της Κορίνθου προς Ναύπλιο και του Ομέρ Βρυώνη μέσω Ιτέας στο Αίγιο της Πελοποννήσου για ενίσχυση του κάστρου της Τριπολιτσάς, καθώς και ο παράλληλος συντονισμός της δράσης τους με τον Γιουσούφ πασά της Πάτρας και τον Μουσταφάμπεη στην Τρίπολη. Ο κίνδυνος για την πορεία της επανάστασης ήταν πλέον ορατός.

 Η άφιξη της τουρκικής στρατιάς και η πολιορκία της Υπάτης

ο Ομέρ Βρυώνης

 Οι οπλαρχηγοί στις Κομποτάδες έχοντας ήδη καθυστερήσει υπερβολικά στις επαφές με τον οπλαρχηγό Κοντογιάννη για την επιχείρηση κατάληψης της Υπάτης, έστειλαν το βράδυ 16 Απριλίου τον Κ. Τράκα με 250 άνδρες μέσω του Σταυρού (Μπεκή) Λαμίας, στο Καλαμάκι (Δερβέν Φούρκα) για αναγνώριση. Εκεί ο Τράκας αντιμετώπισε την επομένη το πρωί στις 17 την εμπροσθοφυλακή του τουρκικού στρατού (800 Γκέγκηδες και Τσάμηδες ιππείς υπό τους Τελεχάμπεη και Μουστάμπεη) που προωθούνταν από τον βορρά προς Λαμία. Στη μάχη που διεξήχθη στο χωριό Καλαμάκι, όπου οι Τούρκοι οχυρώθηκαν εντός του Ι.Ν Αγίου Νικολάου, αναμένοντας ενισχύσεις από το υπόλοιπο στράτευμα που πλησίαζε, σκοτώθηκαν 17 Έλληνες και 30 Τούρκοι. Ο Τράκας, μπροστά στον όγκο όμως των τουρκικών δυνάμεων που θα κατέφθαναν σε λίγο, επέστρεψε ξημερώματα 18 Απριλίου στις Κομποτάδες για να ενημερώσει τους οπλαρχηγούς για τις αρνητικές εξελίξεις.

Στο μέτωπο της Υπάτης ξεκίνησε στις 18 του μήνα έστω και με καθυστέρηση η επίθεση από 1.200 Έλληνες υπό τον Κοντογιάννη, που μεταπείστηκε τελικά να συμμετάσχει, και 2.000 ενόπλους υπό τους Διάκο, Πανουργιά, Δυοβουνιώτη, Γκούρα και Σαφάκα. Αφού απωθήθηκαν οι Τούρκοι από το Αργυροχώρι (Βογομίλ), η Υπάτη πολιορκήθηκε πιο στενά και άρχισαν μάχες εντός της κωμόπολης. Η τουρκική φρουρά από 800 ενόπλους, ετοιμαζόταν να συνθηκολογήσει και να μετακινηθεί την επομένη μέρα στη Λαμία, αλλά το απόγευμα έφτασε η στρατιά του Ομέρ Βρυώνη (4.000 πεζοί και 800 ιππείς στο Λιανοκλάδι) και του Κιοσέ Μεχμέτ (4.000 πεζοί στη Λαμία). Οι οπλαρχηγοί από την Υπάτη βλέποντας τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονταν, διέλυσαν την πολιορκία και έφυγαν το βράδυ της 18ης Απριλίου για τις Κομποτάδες, ενώ ο Κοντογιάννης υποχώρησε προς την ορεινή Ι.Μ Αγάθωνος για να προφυλαχθεί.

 Το σχέδιο των οπλαρχηγών

ο Αθανάσιος Διάκος

        Το βράδυ της 19ης Απριλίου έγινε μια καταδρομική επιχείρηση κατασκοπείας στο τουρκικό στρατόπεδο ώστε να εκτιμηθεί η πραγματική δύναμη του εκστρατευτικού σώματος. Στις 20 Απριλίου έγινε συμβούλιο των τριών οπλαρχηγών στις Κομποτάδες (2η σύσκεψη) όπου αποφασίστηκε, με δεδομένη την ισχύ και την επικινδυνότητα της τουρκικής προέλασης, να μετακινηθούν οι άμαχοι και τα γυναικόπαιδα σε ορεινές απρόσιτες τοποθεσίες για προστασία. Παράλληλα πάρθηκε και η απόφαση γενικής σφαγής των 2.000 Τούρκων αιχμαλώτων της ανατολικής Στερεάς υπό τον φόβο αυτομόλησης στους επελαύνοντες πασάδες αλλά και της κατασκοπείας. Για την υλοποίηση αυτής της σκληρής απόφασης εστάλη στα Σάλωνα ο Γκούρας.

 Την άλλη μέρα (21 Απριλίου) έγινε νέα σύσκεψη στη Χαλκωμάτα (μεταξύ Ι.Μ Δαμάστας και Ασωπού) για το σχέδιο αντιμετώπισης της τουρκικής στρατιάς. Η πρόταση του Δυοβουνιώτη, λόγω των ολιγάριθμων ελληνικών δυνάμεων (μόλις 1.500 άνδρες), για κατάληψη οχυρών θέσεων μόνο στην περιοχή Γοργοποτάμου – Αλεπόσπιτων, με δυνατότητα υποχώρησης στην Οίτη, απορρίφθηκε, αφού σύμφωνα με τους Διάκο και Πανουργιά έπρεπε να καταληφθούν οι δρόμοι που οδηγούσαν σε Βοιωτία και Σάλωνα ώστε να εμποδιστεί η κάθοδος του τουρκικού στρατού προς νότο. Έτσι αποφασίστηκε να τοποθετηθούν διάσπαρτες δυνάμεις σε όλο το μήκος του Σπερχειού νότια της Λαμίας. Περίπου 400 άνδρες υπό τον Δυοβουνιώτη οχυρώθηκαν σε Γοργοπόταμο – Αλεπόσπιτα – γέφυρα Φραντζή και την ορεινή θέση «Δέμα», θέτοντας φραγμό στη δίοδο προς Δωρίδα. Άλλοι 400 υπό τους Πανουργιά και επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα πήραν θέσεις άμυνας στη Χαλκωμάτα, και 200 υπό τον Κ. Τράκα και τον παπα-Ανδρέα από την Καλοσκοπή (Κουκουβίστα) Φωκίδας εντός του χωριού Ηράκλεια (Μουσταφάμπεη), προστατεύοντας τον δρόμο προς Σάλωνα. Ο Διάκος θα κάλυπτε με 200 άνδρες τη γέφυρα της Αλαμάνας (Καλύβας – Μπακογιάννης) και με 300 των οποίων ηγούνταν ο ίδιος, τις υπώρειες του Καλλιδρόμου στη θέση «Ποριά» κοντά στην Ι.Μ Δαμάστας, κλείνοντας το δρόμο προς Βοιωτία. Συνεπώς οι λιγοστές δυνάμεις των Ελλήνων κλήθηκαν να καλύψουν ένα εκτεταμένο μέτωπο μήκους σχεδόν 12 χλμ χωρίς σύνδεση, εφεδρείες και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ τους, υπερασπιζόμενες 5 συνολικά τοποθεσίες απέναντι στον 6πλάσιο όγκο του οθωμανικού στρατού που θα εκκινούσε από Λιανοκλάδι και Λαμία.

 Η μάχη της Αλαμάνας

 

το πεδίο της μάχης

Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις για την ακριβή ημέρα διεξαγωγής της μάχης, η 23η Απριλίου, προκρίνεται ως η πιο σωστή ημερομηνία, σύμφωνα με τους Απ. Βακαλόπουλο, Δ. Κόκκινο και Ιω. Φιλήμονα. Οι Ν. Σπηλιάδης και Χρ. Περραιβός την τοποθετούν στις 14 Απριλίου, ενώ κατά τους Σπ. Τρικούπη, Γ. Κρέμο, Κων. Παπαρηγόπουλο και Λ. Κουτσονίκα υποστηρίζεται η 22α Απριλίου.

Το πρωί της 23ης ο Ομέρ Βρυώνης με 4.000 πεζούς και 800 ιππείς ξεκίνησε από το Λιανοκλάδι και από δυτικά διέβη τον πλημμυρισμένο Σπερχειό και επιτέθηκε αρχικά στις θέσεις των 400 ανδρών του Δυοβουνιώτη σε Γοργοπόταμο – Αλεπόσπιτα. Ο Δυοβουνιώτης μη αντέχοντας την πίεση των 12πλασιων εχθρικών δυνάμεων, υποχώρησε στην ορεινή θέση «Δέμα» προς τα Δυό Βουνά. Στη συνέχεια οι Τούρκοι απερίσπαστοι προσέβαλαν ταυτόχρονα τις θέσεις των 400 ανδρών του Πανουργιά στη Χαλκωμάτα και των 200 του Τράκα που αμύνονταν οχυρωμένοι εντός της Ηράκλειας σε σπίτια, τον μύλο και την εκκλησία του Ι.Ν Ζωοδόχου Πηγής. Η ηρωική αντίσταση του Πανουργιά κάμφθηκε γρήγορα και όταν ο ίδιος μεταφέρθηκε τραυματισμένος στην Ι.Μ Δαμάστας, η άμυνα κατέρρευσε. Ο 43χρονος επίσκοπος Σαλώνων Ησαϊας έπεσε ηρωικά στην υποχώρηση μαζί με τον αδελφό του, ιερομόναχο παπα-Γιάννη και 30 μοναχούς της Ι.Μ Προφήτη Ηλία μαζί με δεκάδες άλλους, ενώ οι υπόλοιποι μαζί με τον Πανουργιά υποχώρησαν προς το Καλλίδρομο. Ο Ομέρ Βρυώνης αφού άφησε λίγες δυνάμεις υπό τους Χασάν Τομαρίτσα και Μεχμέτ Τσαπάρη για την πολιορκία του Τράκα στην Ηράκλεια, στράφηκε ανατολικά με τον κύριο όγκο του στρατού του εναντίον των θέσεων του Διάκου προς Αλαμάνα – Ποριά – Ι.Μ Δαμάστας. Παράλληλα ο Κιοσέ Μεχμέτ, προελαύνοντας από τη Λαμία προς την Αλαμάνα, προσέβαλε κι αυτός ταυτόχρονα από βορρά με 4.000 στρατό τους 500 άνδρες του Διάκου.

Ήταν φανερό ότι καμιά πιθανότητα νίκης δεν υπήρχε. Πλέον ο Διάκος δεχόταν επίθεση από δυτικά και βόρεια από συντριπτικά υπέρτερες δυνάμεις, τουλάχιστον 18πλάσιες. Οι αμυνόμενοι στη γέφυρα της Αλαμάνας περικυκλώθηκαν ενώ οι αξιωματικοί του Διάκου, Καλύβας και Μπακογιάννης, προσπάθησαν να κάνουν αντιπερισπασμό οχυρωμένοι σε ένα χάνι δίπλα στη γέφυρα μαζί με ελάχιστους πολεμιστές (4 ή 10). Ο Διάκος βρισκόταν μπροστά στο δίλημμα της ηρωικής θυσίας ή της διαφυγής μέσω Καλλιδρόμου. Υποχώρησε λοιπόν από τα «Ποριά» στην πιο ορεινή θέση «Μανδροστάματα» κοντά στην Ι.Μ Δαμάστας όπου συνέχισε την αντίσταση, αρνούμενος πρόταση (μάλλον του Βασίλη Μπούσγου) να φύγει με το άλογο που έφερε ο ιπποκόμος του Μπισπιρίγκος με τη φράση: «ο Διάκος δεν φεύγει. Δεν αφήνει τους συντρόφους του». Ο αδελφός του Κωνσταντίνος σκοτώθηκε και το σώμα του χρησιμοποιήθηκε από τον Διάκο ως πρόχωμα. Επιπλέον τραυματίστηκε στο δεξί του χέρι από σφαίρα και το σπαθί του έσπασε. Του έμεναν πια ελάχιστοι άνδρες – λιγότεροι από 30-40 (ή 48). Ανάμεσα στους νεκρούς κείτονταν και ο Ηγούμενος του μοναστηριού, Νεόφυτος, μαζί με ένοπλους καλόγερους. Του έμεναν πια μόνο 10 άνδρες και τραυματισμένος όπως ήταν ο Διάκος και περικυκλωμένος από παντού, έπεσε αιχμάλωτος στα χέρια των αντιπάλων του. Η τραγική συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Οι Καλύβας και Μπακογιάννης έκαναν απελπισμένη έξοδο από το χάνι για να σώσουν τον αρχηγό τους και βρήκαν ένδοξο θάνατο. Παρά τον ηρωισμό των υπερασπιστών, η μάχη είχε χαθεί και σύμφωνα με τον Ιω. Φιλήμονα πάνω από 200 Έλληνες ήταν νεκροί (ο Χρ. Περραιβός αναφέρει 87 νεκρούς, ο Ν. Σπηλιάδης 100, οι Σπ. Τρικούπης και Δ. Κόκκινος 300). Οι τουρκικές απώλειες περιορίζονταν σε 150 νεκρούς σύμφωνα με τον Φιλήμονα, 600 κατά τον Πουκεβίλ ή 500 κατά τον Μακρυγιάννη.

 Ο μαρτυρικός θάνατος του Διάκου στη Λαμία

 Ο Διάκος οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στη Λαμία. Του έγιναν προτάσεις από τους δύο πασάδες για «προσκύνημα» και εξισλαμισμό που απορρίφθηκαν με περιφρόνηση και γενναιότητα. Ο Ομέρ Βρυώνης γνωρίζοντάς τον προσωπικά από την αυλή του Αλή πασά στα Γιάννενα, ήθελε να τον σώσει προτείνοντάς του συνεργασία με στόχο την κάθοδό του στο Μοριά με συνοδεία προσκυνημένων οπλαρχηγών, αλλά ο διοικητής της Λαμίας, Χαλήλμπεης, απαιτούσε την παραδειγματική του τιμωρία. Έτσι ο ήρωας της Αλαμάνας βρήκε φρικτό μαρτυρικό θάνατο: εκτελέστηκε την επομένη ημέρα 24 Απριλίου με την απάνθρωπη μέθοδο του ανασκολοπισμού στη Λαμία, κοντά στην πλατεία Λαού, όπου και το σημερινό κενοτάφιο, πιθανός τόπος του μαρτυρίου. Γύρω του οι Τούρκοι έστησαν σε πασσάλους τα κομμένα κεφάλια των παλικαριών του, πεσόντων στη μάχη εκ των οποίων και το κεφάλι του Επισκόπου Ησαΐα και του αδελφού του Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με οθωμανικά έγγραφα, όπως αναφέρεται στο βιβλίο “Η οργή του σουλτάνου. Αυτόγραφα διατάγματα του Μαχμούτ Β’ το 1821” (σελ. 77), το κεφάλι του και οι σημαίες των επαναστατών στάλθηκαν από τον Κιοσέ Μεχμέτ στην Κωνσταντινούπολη και στις 2/14 Μαΐου εκτέθηκαν στην εξωτερική πύλη του παλατιού.

 Συμπεράσματα-εκτιμήσεις

 Η συντριπτική ήττα και ο βάναυσος τρόπος θανάτου του Διάκου στα χέρια των Τούρκων, τρομοκράτησαν αρχικά το λαό της Ρούμελης, αλλά η ηρωική αντίσταση στην Αλαμάνα, κοντά στις αρχαίες Θερμοπύλες, τον μετέτρεψε στον κατεξοχήν αναγνωρίσιμο μάρτυρα για τον απελευθερωτικό σκοπό, ταυτίζοντάς τον με τον Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα, διάσημο ήρωα της μάχης εναντίον των Περσών το 480 π.Χ. Η μάχη της Αλαμάνας σώθηκε και στη λαϊκή παράδοση με το γνωστό δημοτικό τραγούδι:

Τρία πουλάκια κάθουνταν ψηλά στη Χαλκωμάτα

το ‘να τηράει τη Λειβαδιά και τ΄ άλλο το Ζητούνι

το τρίτο το καλύτερο μοιριολογάει και λέει:

‘’Πολλή μαυρίλα πλάκωσε, μαύρη σαν καλιακούδα.

μην ο Καλύβας έρχεται, μην ο Λεβεντογιάννης;

ουδ΄ ο Καλύβας έρχεται ουδ΄ο Λεβεντογιάννης

Ομέρ Βρυώνης πλάκωσε με δεκαοχτώ χιλιάδες’’

Ο Διάκος σαν τ΄ αγρίκησε, πολύ του κακοφάνη,

ψιλή φωνή εσήκωσε, τον πρώτο του φωνάζει:

‘’Τον ταιφά μου σύναξε, μάσε τα παλικάρια,

δωσ’ τους μπαρούτι περισσή και βόλια με τις χούφτες,

γλήγορα και να πιάσουμε κάτω στην Αλαμάνα,

που ναι ταμπούρια δυνατά κι΄ όμορφα μετερίζια’’.

Παίρνουνε τ΄ αλαφρά σπαθιά και τα βαριά τουφέκια,

στην Αλαμάνα φτάνουνε και πιάνουν τα ταμπούρια,

‘’Καρδιά, παιδιά μου, φώναξε, παιδιά, μη φοβηθείτε,

Σταθήτε αντρειά σαν Έλληνες και σα Γραικοί σταθήτε΄΄

Ψιλή βροχούλα έπιασε κ’ ένα κομμάτι αντάρα,

τρία γιουρούσια έκαμαν τα τρία αράδα αράδα,

έμεινε ο Διάκος στη φωτιά με δεκαοχτώ λεβέντες.

τρεις ώρες επολέμαε με δεκαοχτώ χιλιάδες.

βουλώσαν τα κουμπούρια του κι΄ ανάψαν τα τουφέκια,

κι ο Διάκος εξεσπάθωσε και στη φωτιά χουμάει,

ξήντα ταμπούρια χάλασε κι εφτά μπουλουκμπασήδες

και το σπαθί του κόπηκε ανάμεσα απ΄ τη χούφτα

και ζωντανό τον έπιασαν και στον πασά τον πάνε,

χίλιοι τον παν΄ από μπροστά και χίλιοι από κατόπι

Κι ο Ομέρ Βρυώνης μυστικά στον δρόμο τον ερώτα:

‘’Γίνεσαι Τούρκος Διάκο μου, την πίστη σου ν΄ αλλάξεις,

Να προσκυνήσεις στο τζαμί, την εκκλησία ν΄ αφήσεις;’’

Κ’ εκείνος τ’ αποκρίθηκε και στρίφτει το μουστάκι:

‘’Πάτε κ’ εσείς κ΄ η πίστη σας, μουρτάτες να χαθείτε,

εγώ Γραικός γεννήθηκα Γραικός θε ν΄ αποθάνω.

‘’Αν θέλετε χίλια φλουριά και χίλιους μαχμουτιέδες,

μόνο εφτά μερών ζωή θέλω να μου χαρίστε,

όσο να φτάσει ο Οδυσσεύς και ο Θανάσης Βάγιας’’.

Σαν τ’ άκουσ’ ο Χαλήλμπεης αφρίζει και φωνάζει:

-Χίλια πουγκιά σας δίνω ’γω κι’ ακόμα πεντακόσια,

το Διάκο να χαλάσετε, το φοβερό τον κλέφτη,

γιατί θα σβήσει την Τουρκιά και όλο μας το ντοβλέτι.

Το Διάκο τότε παίρνουνε και στο σουβλί τον βάζουν,

ολόρθο τον εστήσανε, κι’ αυτός χαμογελούσε.

την πίστη τους τους έβριζε, τους έλεγε μουρτάτες.

’’Σκυλιά κι ά με σουβλίσετε, ένας Γραικός εχάθη

ας είν’ καλά ο Οδυσσεύς κι’ ο καπετάν Νικήτας,

που θα σας σβήσουν την Τουρκιά κι’ όλο σας το ντοβλέτι. 

  Αποτιμώντας κανείς την αξία της θυσίας του Διάκου και των συντρόφων του σε μια υποθετικά «χαμένη», όπως φάνηκε μάχη, συμπεραίνει αβίαστα ότι η υπόθεση της επανάστασης ωφελήθηκε πολύπλευρα. Σε τακτικό επίπεδο, η αντίσταση στην Αλαμάνα, σ’ αυτή την πρώτη μεγάλη μάχη εκ παρατάξεως της επανάστασης, καθυστέρησε 15 επιπλέον μέρες την τουρκική στρατιά που επέστρεψε στη Λαμία για ανάπαυση και ανεφοδιασμό και έδωσε έτσι πολύτιμο χρόνο στον Κολοκοτρώνη να οργανώσει καλύτερα την πολιορκία της Τρίπολης. Οι νικηφόρες μάχες στη συνέχεια, της Γραβιάς (8 Μαΐου) και των Βασιλικών (26 Αυγούστου), κατέδειξαν ότι η ενίσχυση της Τρίπολης διαμέσου της Στερεάς δεν ήταν εφικτή και όπως ήταν αναμενόμενο η πόλη έπεσε στις 23 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον ο σουλτάνος και οι ευρωπαϊκές αυλές κατάλαβαν ότι η καταστολή της επανάστασης δεν ήταν εύκολη υπόθεση απέναντι σε έναν λαό αποφασισμένο να διεκδικήσει με κάθε τίμημα την ελευθερία του. Σε ηθικό επίπεδο, η θυσία του Διάκου κατέστη αιώνιο σύμβολο αντίστασης ενάντια στην τυραννία και φάρος του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Η επανάσταση και ιδίως η ανατολική Στερεά, μπορεί να έχασε πολύ νωρίς έναν άξιο και γενναίο αρχηγό, αλλά όπως είπε και ο ίδιος στους δημίους του «η Ελλάδα έχει πολλούς Διάκους».

το άγαλμα του Διάκου στη Λαμία

** όλες οι ημερομηνίες που αναφέρονται αφορούν το παλαιό ιουλιανό ημερολόγιο

 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμος ΙΒ, εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1979.

Βακαλόπουλος Απόστολος Ε., Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, τόμοι Ε-Η, εκδόσεις Βάνιας, Θεσσαλονίκη 1980-88.

Κόκκινος Διονύσιος Α., Η Ελληνική Επανάστασις, εκδόσεις Μέλισσα, Αθήνα 1957.

Κολοβός Ηλίας, Σουκρού Ιλιτζάκ, Μοχαμάντ Σχαριάτ-Παναχί, Η οργή του σουλτάνου. Αυτόγραφα διατάγματα του Μαχμούτ Β΄ το 1821, εκδόσεις ΕΑΠ, Αθήνα 2021.

Κουτσονίκας Λάμπρος, Γενική Ιστορία της ελληνικής Επαναστάσεως, Αθήνα 1863.

Κρέμος Γεώργιος Π., Νεωτάτη Γενική Ιστορία. Ως τέταρτος τόμος συμπληρωματικός της Γενικής Ιστορίας του Αναστασίου Πολυζωίδου, εκδότης Σ. Κ. Βλαστός, Αθήνα 1890.

Λάππας Τάκης, Θανάσης Διάκος, Αθήνα 1949.

Πανουργιάς Πανουργιάς, Πανουργιάδες, εκδόσεις Ίκαρος, Αθήνα 2012.

Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, εκδόσεις Φάρος, Αθήνα 1984.

Περραιβός Χριστόφορος, Απομνημονεύματα πολεμικά 1820-1829, Αθήνα 1836.

Σπηλιάδης Νικόλαος, Απομνημονεύματα, εκδόσεις Χ. Ν. Φιλαδέλφεως, Αθήνα 1851.

Τρικούπης Σπυρίδων, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, τόμος Α΄, εκδόσεις Λιβάνης, Αθήνα 1993.

Φιλήμων Ιωάννης, Δοκίμιον ιστορικόν περί της Ελληνικής Επαναστάσεως, Αθήνα 1859.

Φόρτης Σπυρίδων, Βιογραφία Αθανασίου Διάκου, Αθήνα 1874.

 

ΠΗΓΗ: varsos1821.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή