Ακολουθήστε μας

Βαλτική

Μεταναστευτική κρίση στην Πολωνία: γιατί η πλειοψηφία των μεταναστών προέρχεται από το Ιρακινό Κουρδιστάν;

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι Κούρδοι του Ιράκ αποτελούν την πλειοψηφία των προσφύγων που επιθυμούν να περάσουν τα πολωνικά σύνορα από τη Λευκορωσία. Μια υπερεκπροσώπηση λόγω μερικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αποσταθεροποίησης της περιοχής από την ίδια τη Δύση.

Η μεταναστευτική πίεση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας δεν μειώνεται. Η πλειοψηφία αυτών των μεταναστών και προσφύγων που επιθυμούν να πάνε στη Γερμανία είναι κυρίως από το Ιρακινό Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με τον Omid Mohammed, μέλος του ιρακινού κοινοβουλίου, οι κύριοι λόγοι αυτής της μαζικής μετανάστευσης είναι κοινωνικοοικονομικοί. Ειδικότερα, η αύξηση της ανεργίας στη χώρα, το τεράστιο χάσμα μεταξύ του βιοτικού επιπέδου της άρχουσας ελίτ και των υπολοίπων πολιτών της χώρας και η ανεξέλεγκτη φτώχεια στην περιοχή.

Μια πραγματικότητα που επιβεβαίωσε στο μικρόφωνο του Sputnik ο François-Xavier Gicquel, διευθυντής επιχειρήσεων του SOS Chrétiens d’Orient, ο οποίος παρέμεινε για πολλά χρόνια στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

«Υπάρχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Ειδικότερα λόγω των διευθετήσεων μεταξύ της κυβέρνησης της Βαγδάτης και αυτής του Ερμπίλ». 

Κατ’ αρχήν, οι Κούρδοι του Ιράκ μεταφέρουν το πετρέλαιο που παράγεται στην πατρίδα τους στη Βαγδάτη και πληρώνουν στον κεντρικό κρατικό προϋπολογισμό μέρος των δικαιωμάτων διέλευσης για τον μαύρο χρυσό που διέρχεται από την επικράτειά τους. Σε αντάλλαγμα, το ιρακινό κράτος δίνει το 20% του προϋπολογισμού του στο Κουρδιστάν, που αντιπροσωπεύει το 20% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Ένα μάνα που χρησιμοποιείται κυρίως για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων, εξηγεί ο ανθρωπιστής.

Οι Κούρδοι μεταξύ σφύρας και άκμονος

Το πρόβλημα είναι ότι «η Βαγδάτη έχει συνειδητοποιήσει ότι η Ερμπίλ φούσκωνε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και ότι ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων του πετρελαίου δεν επιστρέφει στη Βαγδάτη, επειδή μοιράζεται μεταξύ των κουρδικών οικογενειών στην εξουσία». 

«Ενώπιον αυτού του φαινομένου, η ιρακινή κυβέρνηση έκοψε τις βρύσες και τελικά είναι ο λαός του ιρακινού Κουρδιστάν πληρώνει για το μπρα-ντε-φερ μεταξύ Ερμπίλ και Βαγδάτης», δήλωσε ο διευθυντής των επιχειρήσεων του SOS Chrétiens d’Orient.

Έτσι, οι Κούρδοι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται με τον μισό μισθό τους που λαμβάνουν τον έναν στους τρεις μήνες. «Ωστόσο, ο πληθυσμός είναι κατά 50% δημόσιοι υπάλληλοι», διευκρινήει.

Στόχος των Τούρκων, αλλά όχι και μόνο

Ταυτόχρονα, μέρος του πληθυσμού του ιρακινού Κουρδιστάν που βρίσκεται κοντά στους κύκλους της εξουσίας «έχει πλουτίσει σημαντικά». Ένα φαινόμενο που δημιουργεί «μια σημαντική απογοήτευση στον κουρδικό πληθυσμό» και τον ωθεί μηχανικά στην έξοδο.

Η προοπτική να μπούνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τρέφει έτσι σε αυτούς τους υποψηφίους για έξοδο την προοπτική μιας αξιοπρεπούς ύπαρξης στην οποία δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη πατρίδα τους. Ειδικά δεδομένου ότι σε αυτή την οικονομική επισφάλεια προστίθενται απειλές για την ασφάλεια, θυμίζει ο François-Xavier Gicquel:

 «Οι κουρδικές περιοχές παραμένουν επηρεασμένες από τις συγκρούσεις, ιδιαίτερα στα τουρκικά σύνορα, επειδή οι μαχητές του PKK [κουρδική ένοπλη πολιτική οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική από πολλές χώρες], έρχονται και καταφεύγουν στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Αυτές οι περιοχές λοιπόν γίνονται συχνά στόχος του τουρκικού στρατού». 

Χωρίς να ξεχνάμε την «απειλή του Ντάες* που εξακολουθεί να υπάρχει στα σύνορα του Ιρακινού Κουρδιστάν». 

Ενώπιον αυτής της μαζικής μετανάστευσης, ο Καρίμ αλ-Νούρι, ιρακινός αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, εξήγησε ότι είχε συσταθεί ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση της κρίσης. Στο μεταξύ, το υπουργείο είναι έτοιμο να διασφαλίσει την επιστροφή στο Ιράκ των προσφύγων που βρίσκονται στη Λευκορωσία.
Ο Ιρακινός αξιωματούχος, ωστόσο, θεωρεί υπεύθυνο το Μινσκ, εξηγώντας ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η Λευκορωσία, λόγω των υποβαθμισμένων σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήθελε να δημιουργήσει εντάσεις στα σύνορα με την ΕΕ, γι’ αυτό και δόθηκε το πράσινο φως σε αυτή την εκστρατεία παράνομης μετανάστευσης.

Οι Ευρωπαίοι, «φταίνε οι ίδιοι»

Μια αμφισβητούμενη θέση κατά τον Majed Al-Qaisi στο μικρόφωνο του RT Arabic, έναν επιχειρηματία ιρακινής καταγωγής που ζει στο Μινσκ. Ο τελευταίος πιστεύει ότι η Λευκορωσία δεν είναι ένοχη για την τρέχουσα κρίση. Κατ’ αυτόν, την ευθύνη για αυτήν την κρίση, είπε, φέρουν οι δυτικές χώρες, οι οποίες «έχουν φέρει δεινά και καταστροφές στη Μέση Ανατολή και τώρα προστατεύονται με συρματοπλέγματα από ανθρώπους που τρέχουν προς το μέρος τους αναζητώντας προστασία». 

Θέση που υπερασπίστηκε και ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι αρνούνται να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους. «Είναι δικό τους λάθος. Πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά. Οι ίδιοι δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να φτάσουν χιλιάδες και εκατοντάδες χιλιάδες άτομα. Τώρα, ψάχνουν για ένοχους τους οποίους να κατηγορήσουν για αυτό που συμβαίνει», σφυροκόπησε ο Πούτιν.

Πράγματι, οι δυτικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, που συχνά παραβλέπονται στην εξίσωση όταν συζητείται το τρέχον κύμα μετανάστευσης, έχουν κάποια ευθύνη. Το Ιράκ και η Συρία, από όπου προέρχονται οι περισσότεροι από αυτούς τους μετανάστες, έχουν αποσταθεροποιηθεί άμεσα για τους πρώτους και έμμεσα για τους δεύτερους από δυτικές στρατηγικές επιλογές. Στην περίπτωση του Ιράκ, με την επέμβαση των Αμερικανών και των συμμάχων τους – συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας – το 2003 κατά του Σαντάμ Χουσεΐν. Και στην περίπτωση της Συρίας, υποστηρίζοντας ισλαμιστικές ομάδες που ήταν πηγές αποσταθεροποίησης κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

french.almanar.com.lb

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Παίζοντας με τη φωτιά στα σύνορα της Ρωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Zero Hedge, Nov 23, 2021  Authored by Pat Buchanan,

[Διακεκριμένος Αμερικανός πολιτικός σχολιαστής, πρώην λογογράφος και πολιτικός σύμβουλος του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, τρεις φορές υποψήφιος ο ίδιος σε προεδρικές εκλογές, ο Πάτρικ Μπιουκάναν στην αρθρογραφία του απευθύνεται πρωτίστως στην αμερικανική εξουσία και στην αμερικανική κοινή γνώμη, αλλά διαβάζεται άπληστα και διεθνώς, ως μια αμερικανική φωνή νηφαλιότητας, ορθής κρίσης και φρόνησης.]

Μετάφραση/εισαγωγή: Μ. Στυλιανού

Ο Λευκορώσος μονάρχης.  Αλεξάντερ Λουκασένκο, απομάκρυνε τον καταυλισμό εντεύθεν των συνόρων του προς την Πολωνία, όπου χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή ζούσαν σε άθλιες συνθήκες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, αυτή η συνοριακή διάβαση ήταν ο τόπος συγκρούσεων μεταξύ αιτούντων άσυλο που προσπαθούσαν να περάσουν το συρματόπλεγμα και πολωνικών στρατευμάτων που αντιστέκονται με κανόνια νερού.

Αν και η κρίση μεταξύ Βαρσοβίας και Μινσκ δεν έχει τελειώσει, φαίνεται να έχει μειωθεί προσωρινά.

Πίσω από τη σύγκρουση ήταν οι πρόσφατες εκλογές στη Λευκορωσία που η Ευρωπαϊκή Ένωση θεώρησε νόθες και η υφαρπαγή  από τον Λουκασένκο ενός εμπορικού αεροσκάφους για να απαγάγει και να φυλακίσει έναν δημοσιογράφο επικριτή του.

Ο Λουκασένκο έφερε τους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και τους μετέφερε στα σύνορα, αναγκάζοντας τους Πολωνούς να αναπτύξουν δυνάμεις ασφαλείας για να εμποδίσουν την είσοδό τους. Οι ενέργειες του Λουκασένκο ήταν αντίποινα για τη στήριξη της Πολωνίας στις κυρώσεις που είχε επιβάλει η ΕΕ στη Λευκορωσία.

Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Πολωνία, είχε μια αντιπαράθεση με έναν στενό σύμμαχο της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, που  θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε έναν πόλεμο ανταλλαγής πυρών  ο οποίος θα μπορούσε να είχε παρασύρει τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ η Λευκορωσία, ίσως μετά από επιμονή του Πούτιν, απέσυρε τους μετανάστες από τα σύνορα και άμβλυνε αυτήν την κρίση, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για την κρίση που αναπτύσσεται γύρω από την Ουκρανία.

Εδώ και μέρες, Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι τα 100.000 ρωσικά στρατεύματα που σταθμεύει κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας ενδέχεται να προετοιμάζονται για εισβολή.

Δεδομένου ότι η Ουκρανία δεν είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία υποχρέωση να υπερασπιστούν το Κίεβο. Αλλά οποιαδήποτε ρωσική εισβολή για την επέκταση του τμήματος της Ουκρανίας που τώρα ελέγχει θα μπορούσε να προκαλέσει μια κρίση πιο σοβαρή από την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν ή την υποστήριξη του στους αυτονομιστές στο Ντονμπάς.

Για τον Πούτιν, η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα, όπου αμερικανικά πολεμικά πλοία και πολεμικά αεροπλάνα οδηγούν σκάφη του ΝΑΤΟ σε τακτικές επισκέψεις, θα πρέπει πραγματικά να είναι μια γροθιά στο στομάχι.

Όταν ο Πούτιν ήταν αξιωματικός της KGB τις τελευταίες ημέρες της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας, η Ρουμανία και η Βουλγαρία στη Μαύρη Θάλασσα ήταν σύμμαχοι του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Η Ουκρανία, η Γεωργία και η Αρμενία στη Μαύρη Θάλασσα ήταν, όπως και η ίδια η Ρωσία, σοβιετικές δημοκρατίες της ΕΣΣΔ. Με μόνη την εξαίρεση της Τουρκίας του ΝΑΤΟ, η Μαύρη Θάλασσα ήταν σοβιετική λίμνη.

Και σήμερα; Ρουμανία και Βουλγαρία είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Ουκρανία και Γεωργία, έχοντας απελευθερωθεί από την ΕΣΣΔ στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, είναι ανεξάρτητα έθνη που προσβλέπουν στην Ευρώπη, όχι στη Μόσχα.

Στόχος και των δύο είναι να γίνουν σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υπό την προστασία των ΗΠΑ και της πυρηνικής ομπρέλας τους.

Μια άλλη σκέψη: η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν ιστορικούς δεσμούς — θρησκευτικούς, εθνικούς, πολιτιστικούς — που  πηγαίνουν 1.000 χρόνια πίσω.

Αυτό που βλέπει ο Πούτιν στην απώλεια της Ουκρανίας από τη Ρωσία και στην ευθυγράμμιση του Κιέβου με τις ΗΠΑ και τη Δύση ήταν αυτό που είδαν οι Αμερικανοί της γενιάς του Αβραάμ Λίνκολν όταν η Γαλλία εκμεταλλεύτηκε την ενασχόληση μας με τον Εμφύλιο Πόλεμο για να μετατρέψει το Μεξικό σε έθνος υπόδουλο στη Γαλλική Αυτοκρατορία.

Σκεφτείτε:

Κάθε έθνος που συμμετείχε στη μεταναστευτική κρίση στα πολωνικά σύνορα και στην κρίση συγκέντρωσης γύρω από την Ουκρανία ήταν είτε σοβιετική δημοκρατία είτε μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο Πούτιν ήταν αξιωματικός της KGB.

Και τα τέσσερα έθνη — Πολωνία, Λιθουανία, Ουκρανία, Λευκορωσία — ήταν, όχι πολύ καιρό πριν, ζωτικά συμφέροντα της Μόσχας. Και κανένα δεν ήταν ποτέ ζωτικό συμφέρον των μακρινών Ηνωμένων Πολιτειών. Και κανένας Πρόεδρος των ΗΠΑ στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου δεν το σκέφτηκε έτσι.

  • Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ δεν παρενέβη για να σώσει την Ουγγρική Επανάσταση όταν συνθλίφτηκε από σοβιετικά άρματα μάχης.
  • Ο Τζον Φ. Κένεντι δεν γκρέμισε το Τείχος του Βερολίνου καθώς υψωνόταν.
  • Ο Lyndon B. Johnson δεν παρενέβη για να εμποδίσει τους στρατούς του Συμφώνου της Βαρσοβίας να εισβάλουν στην Τσεχοσλοβακία για να συντρίψουν την Άνοιξη της Πράγας.
  • Και ο Ρόναλντ Ρέιγκαν δεν κήρυξε σε πτώχευση το πολωνικό κομμουνιστικό καθεστώς λόγω του τεράστιου απλήρωτου χρέους του, όταν αυτό συνέτριψε το αντικομουνιστικό  κίνημα «Αλληλεγγύη».

Το ποιος κυβερνά στο Μινσκ δεν υπήρξε ποτέ ζωτικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. Ούτε η τοποθεσία των συνόρων Ρωσίας-Ουκρανίας ή ο πολιτικός προσανατολισμός του καθεστώτος που κυβερνά στο Κίεβο.

Ωστόσο, η αποφυγή ενός πολέμου με τη Ρωσία που θα μπορούσε να γίνει πυρηνικός ήταν πάντα ένα ζωτικό στρατηγικό συμφέρον, ειδικά από τότε που η Μόσχα απέκτησε πυρηνικά όπλα. Κάθε Αμερικανός πρόεδρος το ξέρει αυτό.

Και η αποφυγή του πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξε κατευθυντήρια αρχή της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής από τον Στάλιν μέχρι τον Πούτιν.

Καμία πολιτική διαμάχη στα ανατολικά της Ευρώπης δεν αλλάζει αυτές τις πραγματικότητες.

Μια συμμαχία του ΝΑΤΟ που οικοδομήθηκε γύρω από το άρθρο 5 — η δήλωση ότι μια ρωσική επίθεση σε οποιοδήποτε από τα 30 έθνη θα θεωρηθεί ως επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα απαντηθεί με στρατιωτική δράση από τις Ηνωμένες Πολιτείες — είναι μια αναχρονιστική δέσμευση που ανήκει σε μια νεκρή εποχή.

Εξάλλου, στον μόνο πόλεμο που πολέμησε ποτέ, («η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία»), στο Αφγανιστάν, το ΝΑΤΟ έχασε και έφυγε μετά από 20 χρόνια.

Ας λύσουν τα προβλήματά τους τα έθνη της Ανατολικής Ευρώπης χωρίς τη συνεχή παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεδομένου του καταστροφικού απολογισμού των νεοσυντηρητικών πολέμων του 21ου αιώνα, οι ΗΠΑ, αντιμέτωπες με  κάθε νέα κρίση, θα πρέπει να αναρωτιόνται πριν εμπλακούν:

Γιατί αυτή η διαμάχη είναι δική μας δουλειά;

Συνέχεια ανάγνωσης

Βαλτική

Μεταναστευτικό: Η Λιθουανία αναπτύσσει στρατό στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Δημοσιεύτηκε

στις

Στρατός θα προστατεύει τα σύνορα της Λιθουανίας

Η Λιθουανία θα αναπτύξει μέλη των ενόπλων δυνάμεών της στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, δυνάμει διατάγματος το οποίο υπέγραψε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απότομη αύξηση της παράνομης μετανάστευσης το τελευταίο διάστημα.

Ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα υπέγραψε το διάταγμα, που διευρύνει τις εξουσίες του στρατού στην περιοχή της μεθορίου, κατόπιν αιτήματος του κοινοβουλίου, μετέδωσε το λιθουανικό πρακτορείο ειδήσεων BNS.

Προβλέπει ότι τα μέλη των ένοπλων δυνάμεων θα μπορούν να σταματούν και να ψάχνουν ανθρώπους και αυτοκίνητα. Τους δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν «ειδικό εξοπλισμό», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Το γενικό επιτελείο εντέλλεται να συντονίσει τη δράση του με τη συνοριοφρουρά και την υπηρεσία πληροφοριών.

Καταγράφεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών, κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής, που περνούν τα σύνορα Λευκορωσίας-Λιθουανίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Μέχρι χθες το Βίλνιους είχε καταγράψει πάνω από 4.000 παράνομες διελεύσεις των συνόρων. Η κατάσταση μοιάζει να σταθεροποιείται τις τελευταίες ημέρες, είπε χθες η Λιθουανή υπουργός Εσωτερικών, η Άγκνιε Μπιλοτέτ.

Στα τέλη του Μαΐου ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, ο Αλεξάντρ Λουκάσενκα, διεμήνυσε πως το Μινσκ δεν θα εμποδίζει πλέον πρόσφυγες και μετανάστες να περνούν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάτος της κυβέρνησής του.

Το Μινσκ κατηγορεί εξάλλου την Πολωνία ότι πάει μετανάστες στα σύνορα με τη Λευκορωσία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BELTA.

Σύμφωνα με την Dossier Team, δημοσιογραφική ομάδα που υποστηρίζεται από τον Ρώσο αντιφρονούντα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, η Λευκορωσία έχει μεταφέρει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα με κράτη της ΕΕ.

Κατά την έρευνα της ομάδας, το λευκορωσικό κρατικό ταξιδιωτικό γραφείο Zentrkurort φέρεται να κανόνισε να εκδοθούν δεκάδες βίζες προσώπων από το Ιράκ τον Μάιο.

Οι κυρώσεις της ΕΕ στη Λευκορωσία επιβλήθηκαν εξαιτίας της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές στις οποίες ο κ. Λουκάσενκα κέρδισε έκτη συναπτή θητεία στην προεδρία, αποτέλεσμα που οι αντίπαλοί του χαρακτήρισαν προϊόν εκτεταμένης νοθείας.

Ο Άρμιν Λάσετ, ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την καγκελαρία στις εκλογές του επόμενου μήνα στη Γερμανία, καταφέρθηκε εναντίον του Αλεξάντρ Λουκάσενκα και τόνισε πως πρέπει να τού ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση.

«Ο Λουκάσενκα τώρα θέλει να ασκήσει αυτός πίεση στην Ευρώπη και φέρνει μεγάλο αριθμό προσφύγων από το Ιράκ, που μεταβαίνουν αεροπορικώς στη Λευκορωσία δωρεάν», κατήγγειλε ο υποψήφιος κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης χθες το απόγευμα.

Κατά την άποψη του κ. Λάσετ, καθώς ο πρόεδρος της Λευκορωσίας αφήνει να περνούν χιλιάδες άνθρωποι τα σύνορα της Λιθουανίας, το μεταναστευτικό κύμα σύντομα θα φθάσει στη Γερμανία.

«Θέλει να δημιουργήσει νέο πρόβλημα όπως το 2015», είπε ο κ. Λάσετ, κρίνοντας πως ο Αλεξάντρ Λουκάσενκα παίζει «απάνθρωπο παιγνίδι».

liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Βαλτική

Συνάντηση Τσαβούσογλου με τον αντιπρόεδρο της Λετονίας – Ενδιαφέρον για τα τουρκικά UAV

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τα τουρκικά UAV εργαλείο εξωτερικής πολιτικής για την  Άγκυρα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε την Τρίτη με τον αντιπρόεδρο της Λετονίας, Άρτις Παμπρίκς, για να συζητήσουν διμερή θέματα και συνεργασία στον αμυντικό τομέα.

Στο Twitter, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δημοσίευσε μια φωτογραφία από τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, αναφέροντας ότι: «Συζητήσαμε με τον Πάμπρικς για τις σχέσεις των δύο χωρών και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τη συνεργασία μας στην αμυντική βιομηχανία». Ο αντιπρόεδρος Πάμπρικς κατέχει το αξίωμα του υπουργού Εθνικής Αμύνης της Λετονίας.

«Θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας με τη Λετονία, η οποία αποτελεί τον δεύτερο Νατοϊκό μας σύμμαχο που δείχνει ενδιαφέρον για την τεχνολογία μας στα UAV»: έγραψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ανάρτησή του στο Twitter.

Τον περασμένο μήνα, η Βαρσοβία ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει 24 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) από την Τουρκία, επικαλούμενη την αποδεδειγμένη «επιθετική δύναμή» τους σε πρόσφατες συγκρούσεις, καθιστώντας την Πολωνία το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που αγόρασε τουρκικά UAV.

Επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνάντησε ξεχωριστά τη Μαρία Μεσέντσεβα, επικεφαλή της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) και τον Αχλιμάν Αμιρασλάνοφ, επικεφαλή της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας Αζερμπαϊτζάν – Τουρκίας μαζί με μια αντιπροσωπεία.

Σημειωτέον ότι δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συναντήσεις αυτές.

Μετάφραση: Γιάνης Λιναρδάτος

Πηγή: yenisafak.com

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή