Ακολουθήστε μας

Κίνα

Bloomberg: Οι εισαγωγές ρωσικού ουρανίου από την Κίνα προκαλούν φόβο για νέα κούρσα εξοπλισμών

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι παραδόσεις ρωσικών πυρηνικών καυσίμων σε νέο κινεζικό αντιδραστήρα εγείρουν τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τη δυνατότητα παραγωγής πλουτωνίου οπλικής ποιότητας

Την ίδια μέρα τον Δεκέμβριο, όταν Κινέζοι και Αμερικανοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι είχαν πραγματοποιήσει εποικοδομητικές συνομιλίες για να μειώσουν τις στρατιωτικές εντάσεις, Ρώσοι μηχανικοί παρέδιδαν ένα τεράστιο φορτίο πυρηνικών καυσίμων σε ένα απομακρυσμένο νησί μόλις 220 χιλιόμετρα από τη βόρεια ακτή της Ταϊβάν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Ο λεγόμενος αντιδραστήρας ταχείας αναπαραγωγής της Κίνας στο νησί Τσανμπιάο είναι μία από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις που τραβά περισσότερο τα βλέμματα στον κόσμο. Οι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προβλέπουν πως, όταν αρχίσει να λειτουργεί φέτος, το CFR-600 θα παράγει πλουτώνιο που θα μπορούσε να βοηθήσει το Πεκίνο να τετραπλασιάσει το απόθεμα κεφαλών του στα επόμενα 12 χρόνια. Αυτό θα επέτρεπε στην Κίνα να ανταποκριθεί στα πυρηνικά οπλοστάσια που αναπτύσσουν επί του παρόντος οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

«Είναι απολύτως πιθανό αυτό το πρόγραμμα να είναι καθαρά πολιτικό», είπε στο Bloomberg ο Πάβελ Πόντβιγκ, πυρηνικός αναλυτής στο Ινστιτούτο Ερευνας Αφοπλισμού των Ηνωμένων Εθνών με έδρα τη Γενεύη. «Ενα πράγμα που μου προκαλεί ανησυχία είναι ότι η Κίνα σταμάτησε να αναφέρει τα αποθέματα πλουτωνίου. Δεν αποτελεί ατράνταχτη απόδειξη, αλλά σίγουρα δεν είναι καλό σημάδι».

Η αυξανόμενη ικανότητα της Κίνας να επεκτείνει τα ατομικά της όπλα έρχεται καθώς η τελευταία εναπομείνασα συνθήκη που περιορίζει τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ και της Ρωσίας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης εν μέσω αντιπαράθεσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε στις 21 Φεβρουαρίου ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία New START, μια απόφαση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε ως «μεγάλο λάθος».

Bloomberg: Οι εισαγωγές ρωσικού ουρανίου από την Κίνα προκαλούν φόβο για νέα κούρσα εξοπλισμών-1
Συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον ανώτατο Κινέζο διπλωμάτο Ουάνγκ Γι, στις 22 Φεβρουαρίου, στο Κρεμλίνο. (©Reuters)

Σε μια τηλεδιάσκεψη στις 30 Δεκεμβρίου, ο Πούτιν είπε στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι η αμυντική και στρατιωτική τεχνολογική συνεργασία «έχει ιδιαίτερη θέση» στις σχέσεις τους.

«Σαφώς η Κίνα επωφελείται από τη ρωσική υποστήριξη», δήλωσε στο Bloomberg η Χάνα Νότε, Γερμανίδα εμπειρογνώμονας στον έλεγχο των όπλων. Ο κίνδυνος για το Πεκίνο είναι ότι οι ΗΠΑ μπορεί να επεκτείνουν το δικό τους απόθεμα ως απάντηση στη συσσώρευση από την Κίνα, καθώς και να προχωρήσουν στην κατάργηση των συνθηκών ελέγχου των εξοπλισμών από το Κρεμλίνο και «η διαφορά θα αυξηθεί ξανά», είπε.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα σημάνει συναγερμό για τις φιλοδοξίες της Κίνας για πυρηνικά όπλα από τότε που εξέδωσαν έκθεση το 2021 στο Κογκρέσο. Οι στρατιωτικοί σχεδιαστές εκτιμούν ότι το CFR-600 είναι έτοιμο να παίξει κρίσιμο ρόλο στην αύξηση του αποθέματος κεφαλών της Κίνας σε 1.500 έως το 2035, από 400 που υπολογίζονται σήμερα.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου λένε, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom τροφοδότησε στις 12 Δεκεμβρίου με 6.477 κιλά ουρανίου ένα ατομικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη στρατιωτική ισορροπία της Ασίας, όπου υπάρχουν αυξανόμενες εντάσεις για την Ταϊβάν και τον έλεγχο της Νότιας Θάλασσας της Κίνας. Το Πεκίνο διαθέτει λίγα μέσα για να αυξήσει τα αποθέματα πλουτωνίου για πυρηνικά όπλα μετά το κλείσιμο του αρχικού προγράμματος παραγωγής της τη δεκαετία του 1990, λένε οι ειδικοί.

Η Κίνα απορρίπτει τις ανησυχίες των ΗΠΑ. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα «εκπλήρωσε αυστηρά τις υποχρεώσεις της για μη διάδοση των πυρηνικών όπλων» και υπέβαλε οικειοθελώς «μέρος των μη στρατιωτικών πυρηνικών δραστηριοτήτων» στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας Ταν Κεφέι είπε στις 23 Φεβρουαρίου ότι οι ΗΠΑ επανειλημμένα προέβαλλαν την «πυρηνική απειλή της Κίνας» ως δικαιολογία για να επεκτείνουν το δικό τους στρατηγικό οπλοστάσιο, ενώ η Κίνα διατήρησε μια αμυντική πολιτική που δεν περιλαμβάνει την πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων.

Οι διαμαρτυρίες των ΗΠΑ δεν απέτρεψαν την China National Nuclear Corp. από το να παραλάβει το καύσιμο από τη Rosatom για τον αντιδραστήρα CFR-600, ο οποίος βασίζεται σε ρωσικό σχέδιο που χρησιμοποιεί υγρό μέταλλο αντί για νερό σε μέτρια λειτουργία. Αποκλειστικά εμπορικά στοιχεία που δείχνουν λεπτομέρειες της συναλλαγής δόθηκαν στο Bloomberg από το Royal United Services Institute (RUSI), μια δεξαμενή σκέψης στο Λονδίνο.

Η διευρυνόμενη πυρηνική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας έχει τεράστιο αντίκτυπο στις προσπάθειες μη διάδοσης των πυρηνικών. Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, τα στοιχεία του RUSI δείχνουν ότι η Ρωσία εξήγαγε σχεδόν επτά φορές περισσότερο ουράνιο υψηλής εμπλουτισμού στην Κίνα για το CFR-600 από όλο το υλικό που αφαιρέθηκε παγκοσμίως υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και του ΔΟΑΕ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Η Κίνα πλήρωσε περίπου 384 εκατ. δολάρια σε τρεις δόσεις για 25.000 κιλά καυσίμου CFR-600 από τη Rosatom εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του RUSI, τα οποία προέρχονται από τρίτο εμπορικό πάροχο και βασίζονται σε ρωσικά τελωνειακά αρχεία.

Η Rosatom αρνήθηκε να σχολιάσει. Το έργο «θα γίνει ο πρώτος πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με γρήγορο αντιδραστήρα υψηλής χωρητικότητας εκτός Ρωσίας», ανέφερε η TVEL Fuel Company της Rosatom σε δήλωση της 28ης Δεκεμβρίου που επιβεβαιώνει την παράδοση καυσίμου, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Bloomberg: Οι εισαγωγές ρωσικού ουρανίου από την Κίνα προκαλούν φόβο για νέα κούρσα εξοπλισμών-2
Κινεζικός πυρηνικός αντιδραστήρας. (©Associated Press)

Το υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο, που ορίζεται ως η παρουσία ισοτόπων ουρανίου-235 που έχουν εξευγενιστεί σε καθαρότητα μεγαλύτερη από 20%, είναι ένα αυστηρά ελεγχόμενο μέταλλο που μόνο λίγες χώρες κατασκευάζουν ή διαθέτουν. Οσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εμπλουτισμού τόσο μεγαλύτερη είναι η καταλληλότητα για χρήση σε όπλα, και η εξάλειψη του διεθνούς εμπορίου ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού αποτελεί κεντρικό πυλώνα της πολιτικής μη διάδοσης από τη δεκαετία του 1990.

Το CFR-600 αποτελεί μέρος του φιλόδοξου προγράμματος της Κίνας, ύψους 440 δισ. δολαρίων, για να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως ο κορυφαίος πάροχος πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς αντιδραστήρες, λειτουργεί με συνδυασμό υψηλού εμπλουτισμένου ουρανίου και του λεγόμενου καυσίμου μεικτού οξειδίου που παράγει πλουτώνιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όπλα.

Η Κίνα κατασκευάζει επίσης, όπως αναφέρει το Bloomberg, ένα εργοστάσιο στην έρημο, στην επαρχία Γκανσού, που έχει σχεδιαστεί για να εξάγει πλουτώνιο από τα αναλωμένα καύσιμα του CFR-600, μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή σε δύο χρόνια. Το Πεκίνο έπαψε να αναφέρει οικειοθελώς αποθέματα πλουτωνίου στον ΔΟΑΕ από το 2017.

«Η αυξανόμενη μυστικότητα και οι ισχυρές διπλωματικές προσπάθειες ενάντια στην παροχή μεγαλύτερης διαφάνειας έχουν εγείρει διεθνή καχυποψία», δήλωσε ο Τονγκ Ζάο, επισκέπτης ερευνητής στο πρόγραμμα Επιστήμης και Παγκόσμιας Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Πρίνστον. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανή στρατιωτική χρήση».

Η διπλωματική συνάντηση υψηλού επιπέδου του Δεκεμβρίου μεταξύ ανώτατων Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων στο Λάνγκφανγκ, μια πόλη γειτονική με την πρωτεύουσα της Κίνας, είχε σκοπό να ανοίξει τον δρόμο για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αμβλυνθούν οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ωστόσο, οι εντάσεις ξέσπασαν ξανά μετά την ακύρωση του ταξιδιού του Μπλίνκεν τον Φεβρουάριο ως απάντηση στο υποτιθέμενο κινεζικό αερόστατο επιτήρησης στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ που ο Μπάιντεν διέταξε να καταρριφθεί από πολεμικό αεροσκάφος, αναφέρει το Bloomberg. Στη διάσκεψη ασφαλείας στο Μόναχο, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Ουάνγκ Γι, χαρακτήρισε την αντίδραση των ΗΠΑ «υστερική», ενώ ο Μπλίνκεν προειδοποίησε το Πεκίνο να μην προμηθεύει θανατηφόρα όπλα στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο κίνδυνος τώρα είναι ότι οι αντεγκλήσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον ενδέχεται να λάβουν πυρηνική τροπή μόλις το CFR-600 αρχίσει να λειτουργεί, επιτρέποντας την πιθανή παραγωγή πλουτωνίου για όπλα τα επόμενα χρόνια.

Bloomberg: Οι εισαγωγές ρωσικού ουρανίου από την Κίνα προκαλούν φόβο για νέα κούρσα εξοπλισμών-3
Εμπλουτισμένο ουράνιο στην Αγία Πετρούπολη. (©Associated Press – φωτογραφία αρχείου)

Στο παρελθόν, η Κίνα είχε περιοριστεί σε αυτό που αποκαλούσε “ελάχιστη πυρηνική αποτροπή”. Αυτή η δυνατότητα ήταν πολύ κατώτερη από την αμερικανική», δήλωσε ο Ρώσος ειδικός στον έλεγχο των όπλων, Αλεξέι Αρμπάτοφ, σε σχόλιο της 6ης Φεβρουαρίου για το Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων που έχει ιδρυθεί από το Κρεμλίνο. «Τώρα όμως, προφανώς, οι Κινέζοι αποφάσισαν να έλθουν στο ίδιο επίπεδο με τις Ηνωμένες Πολιτείες (και, εξ ορισμού, τη Ρωσία) όσον αφορά τον αριθμό και την ποιότητα των πυρηνικών δυνάμεων».

Η Ρωσία έχει καταστεί ολοένα και περισσότερο εξαρτημένη από την Κίνα από τότε που η εδώ και χρόνια εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία προκάλεσε άνευ προηγουμένου διεθνείς κυρώσεις. Η Κίνα έχει δείξει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τον σταθερό διπλωματικό της εταίρο ενάντια στον κοινό αντίπαλό τους, τις ΗΠΑ, ακόμα και όταν το Πεκίνο απεικονίζεται ως ουδέτερος παράγοντας στον πόλεμο.

Ως μέρος της πενταμελούς λέσχης των επίσημων κρατών πυρηνικών όπλων που κωδικοποιήθηκαν βάσει της Συνθήκης Μη Διάδοσης του 1970, η Κίνα και η Ρωσία δεν χρειάζεται να αναφέρουν λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επαλήθευση εάν το CFR-600 χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του αποθέματος όπλων του Πεκίνου. Το σημείο δεν υπόκειται σε υποχρεωτική παρακολούθηση του ΔΟΑΕ, απαιτώντας από το Πεντάγωνο και τους αναλυτές ελέγχου όπλων να κάνουν υποθέσεις σχετικά με τον σκοπό του.

Ο Φρανκ φον Χίπελ, φυσικός και πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου, νυν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, υπολογίζει ότι το CFR-600 θα μπορούσε να παραγάγει έως και 50 κεφαλές ετησίως μόλις τεθεί σε λειτουργία. «Θα περίμενα ότι ο εμπλουτισμός για το CFR-600 θα ήταν μικρότερος από 30% – μα, κι έτσι, θα ήταν χρησιμοποιήσιμο όπλο», έστω και χαμηλότερο στο φάσμα του εξαιρετικά εμπλουτισμένου υλικού, έγραψε σε μια απάντηση μέσω email σε ερωτήσεις του Bloomberg.

«Για την Κίνα, η απόκτηση της τεχνολογίας και των καυσίμων είναι σημαντική», επειδή δεν υπάρχουν πολλά μέρη όπου μπορεί να αποκτήσει πλουτώνιο και η Ρωσία δεν θα αντιταχθεί εάν το βαρύ μέταλλο χρησιμοποιηθεί για πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace. «Ο,τι είναι κακό για τις ΗΠΑ και μπορεί να ενισχύσει τους ανταγωνιστές τους θεωρείται πλέον καλό για τη Ρωσία».

Πηγή: Bloomberg

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Υπό έλεγχο για κατασκοπεία στις ΗΠΑ τα gadgets των κινέζικων αυτοκινήτων

Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται εδώ και καιρό σε γεωπολιτικές και εμπορικές διαμάχες με την Κίνα, αλλά η τελευταία ανησυχία αφορά gadget υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζονται στην Κίνα και είναι εγκατεστημένα σε αυτοκίνητα των ΗΠΑ. Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων. Σε απάντηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την πλήρη απαγόρευση της τεχνολογίας από αντίπαλα έθνη όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Το προηγμένο λογισμικό και το υλικό που βρίσκεται σε κινεζικά οχήματα θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστεί χειραγώγηση για να επιτρέψει στους χάκερ να αναλάβουν τον έλεγχο των αυτοκινήτων στους αμερικανικούς δρόμους ή ακόμη και να τα χρησιμοποιήσουν ως εργαλεία για να στείλουν ευαίσθητες πληροφορίες πίσω στο Πεκίνο ή τη Μόσχα. Καθώς η Κίνα γίνεται κορυφαίος παίκτης στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, η επιρροή της στις ΗΠΑ αυξάνεται, ειδικά μέσω των έξυπνων αυτοκινήτων και των σχετικών gadgets.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο που ενέχουν οι κινεζικές και ρωσικές τεχνολογίες στα αμερικανικά αυτοκίνητα. Αν και αναγνώρισε ότι ο τρέχων αριθμός οχημάτων με τέτοια gadget είναι χαμηλός, η κυβέρνηση λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής για την ασφάλεια. «Τα αυτοκίνητα σήμερα διαθέτουν κάμερες, μικρόφωνα, εντοπισμό GPS και άλλες τεχνολογίες συνδεδεμένες στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Raimondo σε δήλωση. «Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβουμε πώς ένας ξένος αντίπαλος με πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την εθνική μας ασφάλεια όσο και για την ιδιωτική ζωή των πολιτών των ΗΠΑ».

Η Κίνα απάντησε με οργή στην ανακοίνωση των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι υπερβάλλει τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και ότι στοχεύει άδικα τις κινεζικές εταιρείες. Ο Lin Jian, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, καταδίκασε τις ΗΠΑ για την επέκταση της αντίληψής τους για την εθνική ασφάλεια και την ανάληψη διακρίσεων. «Η Κίνα αντιτίθεται στη διεύρυνση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας από τις ΗΠΑ και στις μεροληπτικές ενέργειες κατά των κινεζικών εταιρειών και προϊόντων», είπε ο Λιν. «Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να σεβαστούν τις αρχές της αγοράς και να παρέχουν ένα ανοιχτό, δίκαιο, διαφανές και αμερόληπτο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές επιχειρήσεις».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να ερευνά τις πιθανές απειλές που θέτουν τα έξυπνα αυτοκίνητα που συνδέονται στο διαδίκτυο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Μετά την αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με την ξένη τεχνολογία, ιδιαίτερα από την Κίνα και τη Ρωσία, εξετάζεται τώρα η απαγόρευση. Επιπλέον, οι περιορισμοί στο μη εγγενές λογισμικό θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ έως το 2027, ενώ οι κανονισμοί υλικού ενδέχεται να εφαρμοστούν τρία χρόνια αργότερα για να δοθεί χρόνος στις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Ο John Bozzella, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alliance for Automotive Innovation, αναγνώρισε ότι ενώ η κινεζική τεχνολογία στα αυτοκίνητα των ΗΠΑ είναι περιορισμένη, οι προτεινόμενοι κανόνες ενδέχεται να δημιουργήσουν προκλήσεις για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. «Δεν μπορείς απλά να γυρίσεις έναν διακόπτη και να αλλάξεις την πιο περίπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού στον κόσμο εν μία νυκτί», είπε. Πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα που παρέχεται από τον προτεινόμενο κανόνα μπορεί να είναι πολύ σύντομο για ορισμένους κατασκευαστές να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές. Η οργάνωση του Bozzella σχεδιάζει να συνεχίσει να παρέχει πληροφορίες καθώς αναπτύσσονται οι τελικοί κανονισμοί.

Οι ΗΠΑ αυστηροποιούν τους κανονισμούς για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν κινεζικά gadgets. Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος να δοθεί στους κινέζους κατασκευαστές αυτοκινήτων κανένα περιθώριο, λαμβάνοντας υπόψη το σκιερό παρελθόν του Πεκίνου όσον αφορά την κατασκοπεία και παρόμοιες δραστηριότητες.

Προς το παρόν, εξετάζεται η πρόταση για απαγόρευση ορισμένου υλικού και λογισμικού που κατασκευάζονται στην Κίνα και τη Ρωσία από αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία στις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον εργάζεται για τον περιορισμό της παρουσίας της Κίνας στην αλυσίδα εφοδιασμού της κατασκευής αυτοκινήτων. Με παρόμοιο τρόπο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως αυξήσει τους δασμούς σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα και μια σειρά άλλων ειδών. Επίσης, έχει απαγορεύσει χωριστά την εισαγωγή γερανών φορτίου κινεζικής κατασκευής λόγω κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ευρωπαϊκή Ένωση

Μεγάλοι φόροι θα επιβληθούν στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα στην ΕΕ!

Η ΕΕ ψηφίζει υπέρ των υψηλών δασμών στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε δασμούς έως και 45% στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα (EVs) την Παρασκευή (4/10), καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις επιδοτήσεις του Πεκίνου για αυτοκινητοβιομηχανίες που τώρα στοχεύουν στην Ευρώπη.

Μεγάλοι φόροι θα επιβληθούν στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα στην ΕΕ, αφού η πλειοψηφία των κρατών μελών υποστήριξε τα σχέδια.

Η κίνηση για την εισαγωγή δασμών στοχεύει στην προστασία της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας από την υπονόμευση από αυτό που πιστεύουν οι πολιτικοί της ΕΕ ότι είναι άδικες κρατικές επιδοτήσεις της Κίνας στα δικά της αυτοκίνητα.

Οι δασμοί στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα πρόκειται να αυξηθούν από 10% σε 45% για τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) για τους αγοραστές.

Η απόφαση, η οποία διχάζει κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, κινδυνεύει να πυροδοτήσει εμπορικό πόλεμο μεταξύ των Βρυξελλών και του Πεκίνου, το οποίο έχει καταδικάσει τους δασμούς ως προστατευτικούς.

Η Κίνα έχει βασιστεί σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της οικονομίας της και η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη υπερπόντια αγορά για τη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων της χώρας.

Η εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία της έχει αναπτυχθεί ραγδαία τις τελευταίες δύο δεκαετίες και τα εμπορικά σήματα της, όπως η BYD, έχουν αρχίσει να κινούνται στις διεθνείς αγορές, προκαλώντας φόβους όπως η ΕΕ ότι οι εταιρείες της δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τις φθηνότερες τιμές.

Η ΕΕ επέβαλε δασμούς εισαγωγής διαφορετικών επιπέδων σε διαφορετικούς Κινέζους κατασκευαστές το καλοκαίρι, αλλά η ψηφοφορία της Παρασκευής ήταν να αποφασιστεί εάν θα εφαρμοστούν για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι χρεώσεις υπολογίστηκαν με βάση τις εκτιμήσεις για το πόση κινεζική κρατική ενίσχυση έχει λάβει κάθε κατασκευαστής μετά από έρευνα της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε ατομικούς δασμούς σε τρεις μεγάλες κινεζικές μάρκες ηλεκτρικών οχημάτων – SAIC, BYD και Geely.

Τα μέλη της ΕΕ διχάστηκαν ως προς τους δασμούς. Η Γερμανία, της οποίας η αυτοκινητοβιομηχανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές προς την Κίνα, ήταν εναντίον της. Πολλά μέλη της ΕΕ απείχαν από την ψηφοφορία.

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αντιδράσει έντονα. Η Volkswagen λέει ότι οι δασμοί είναι «λανθασμένη προσέγγιση».

Ωστόσο, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και η Πολωνία ανέφεραν, ότι υποστήριξαν τους φόρους εισαγωγής. Η πρόταση για τα τιμολόγια θα μπορούσε να είχε μπλοκαριστεί μόνο εάν την καταψήφιζαν ειδική πλειοψηφία 15 μελών.

Η κορυφαία ένωση βιομηχανίας της Γερμανίας, BDI, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα να συνεχίσουν τις εμπορικές συνομιλίες για τους δασμούς για να αποφευχθεί μια «κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διεξήγαγε την ψηφοφορία, είπε ότι η ΕΕ και η Κίνα «θα εργαστούν σκληρά για να εξερευνήσουν μια εναλλακτική λύση» στους φόρους εισαγωγής για να αντιμετωπίσουν αυτό που αποκάλεσε «ζημιογόνο επιδότηση» των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας χαρακτήρισε την απόφαση για επιβολή δασμών «άδικη» και «παράλογη», αλλά πρόσθεσε ότι το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων.

Η διαμάχη έχει εγείρει φόβους μεταξύ των βιομηχανικών ομάδων εκτός του τομέα του αυτοκινήτου ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αντίποινα από την Κίνα.

Ένας εμπορικός οργανισμός της γαλλικής βιομηχανίας κονιάκ δήλωσε ότι οι γαλλικές αρχές «μας εγκατέλειψαν».

«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο τομέας μας θυσιάζεται με αυτόν τον τρόπο».

Είπε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων που θα «αποτρέψει τα προϊόντα μας από το να αντιμετωπίσουν έναν επιπλέον φόρο που θα μπορούσε να τα αποκλείσει από την κινεζική αγορά».

«Σοβαρές ανησυχίες» για τις πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 43,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ζήτηση για νέα ηλεκτρικά οχήματα σημείωσε νέο ρεκόρ τον Σεπτέμβριο, αλλά οι παραγγελίες προήλθαν κυρίως από εμπορικές συμφωνίες και από μεγάλες εκπτώσεις κατασκευαστών, σύμφωνα με τον εμπορικό οργανισμό του κλάδου.

Η Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) δήλωσε ότι οι εταιρείες είχαν “σοβαρές ανησυχίες καθώς η αγορά δεν αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα για να επιτύχει τους υποχρεωτικούς στόχους”.

Η βιομηχανία έχει προειδοποιήσει ότι οι οδηγοί χρειάζονται καλύτερα κίνητρα για να αγοράσουν ηλεκτρικά για να βοηθήσουν τους κατασκευαστές ενόψει της σχεδιαζόμενης απαγόρευσης των πωλήσεων νέων οχημάτων βενζίνης και ντίζελ. Υπό τη συντηρητική κυβέρνηση, η προθεσμία για αυτήν την απαγόρευση μετατέθηκε στο 2035 από το 2030, αλλά οι Εργατικοί έχουν δεσμευτεί να την επαναφέρουν στο 2030.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων υποχρεούνται να εκπληρώσουν τους στόχους πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων. Σύμφωνα με την εντολή Zero Emission Vehicle (ZEV), τουλάχιστον το 22% των οχημάτων που πωλούνται φέτος πρέπει να είναι μηδενικών εκπομπών, με τον στόχο να αναμένεται να φτάσει το 80% έως το 2030 και το 100% έως το 2035.

Οι κατασκευαστές που αποτυγχάνουν να επιτύχουν τις ποσοστώσεις θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με πρόστιμο 15.000 λιρών ανά αυτοκίνητο.

Τα αφεντικά πολλών εταιρειών αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των BMW, Ford και Nissan, έγραψαν στην καγκελάριο Rachel Reeves την Παρασκευή λέγοντας ότι η βιομηχανία είναι πιθανό να χάσει αυτούς τους στόχους.

Είπαν ότι οικονομικοί παράγοντες όπως το υψηλότερο κόστος ενέργειας και υλικών και τα επιτόκια είχαν ως αποτέλεσμα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να παραμένουν «πεισματικά πιο ακριβά και οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί να επενδύσουν». Το μέσο κόστος αγοράς ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι περίπου 48.000 £.

Είπαν ότι η «έλλειψη εμπιστοσύνης» στην υποδομή φόρτισης του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ένα άλλο εμπόδιο για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να στραφούν στην ηλεκτρική ενέργεια.

 

 

Ακολουθεί πολιτική και βιομηχανική αντίδραση στην είδηση:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ URSULA VON DER LEYEN:
«Ο τομέας των ηλεκτρικών οχημάτων έχει τεράστιες δυνατότητες για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα και την πράσινη βιομηχανική ηγεσία της Ευρώπης».

“Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων της ΕΕ και οι συναφείς τομείς ήδη επενδύουν και καινοτομούν για να αναπτύξουν πλήρως αυτό το δυναμικό. Όπου βρούμε στοιχεία ότι οι προσπάθειές τους παρεμποδίζονται από στρεβλώσεις της αγοράς και αθέμιτο ανταγωνισμό, θα ενεργήσουμε αποφασιστικά.”
“Και θα το κάνουμε αυτό σεβόμενοι πλήρως τις υποχρεώσεις μας στην ΕΕ και τις διεθνείς – επειδή η Ευρώπη παίζει με τους κανόνες, εντός των συνόρων της και παγκοσμίως. Αυτή η έρευνα κατά των επιδοτήσεων θα είναι ενδελεχής, δίκαιη και βασισμένη σε γεγονότα.”
Διαφήμιση · Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΛΙΝΤΝΕΡ ΣΤΟ Χ:
Η Επιτροπή της ΕΕ “δεν πρέπει να πυροδοτήσει εμπορικό πόλεμο παρά την ψήφο υπέρ πιθανών τιμωρητικών δασμών κατά της Κίνας. Χρειαζόμαστε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων”.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΚΑΡΛΟΣ ΚΟΥΕΡΠΟ:
«Πέρα από την επιβολή δασμών, πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση, καθώς είναι σημαντικό να προστατεύσουμε έναν τομέα τόσο στρατηγικό όσο ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας, αποφεύγοντας την κλιμάκωση των εμπορικών μέτρων, που θα μπορούσε να είναι επιζήμια για όλους».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ADOLFO URSO:
«Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε υπόθεση «εμπορικού πολέμου» και θα εργαστούμε μαζί για να τον αποφύγουμε. Πρέπει να διατηρήσουμε τη βιομηχανική και εμπορική εταιρική σχέση με την Κίνα, με την οποία θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε μια λογική win-win που βασίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας , επίσης για χάρη της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΤΟΥΣΑ:
«Μόλις πρόσφατα είχαμε πολύ θετικά μηνύματα από την Επιτροπή ότι ελπίζουμε ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν με μεμονωμένες λύσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία και ειδικά για τη Volvo Cars».

«Η γραμμή της Σουηδίας είναι ότι το καλύτερο θα ήταν ότι η Κίνα και η ΕΕ μαζί μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία σε σχέση με αυτό το πρόβλημα».

Ο ΟΥΓΓΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ:
«Αυτό που μας βάζουν να κάνουμε αυτή τη στιγμή, ή αυτό που θέλει να κάνει η ΕΕ, είναι ένας οικονομικός ψυχρός πόλεμος».

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ (PFA):
“Είναι καλό που μια απόφαση έλαβε υποστήριξη από τα κράτη μέλη για την υιοθέτηση των τελωνειακών δασμών. Είμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου αλλά στο πλαίσιο δίκαιων κανόνων”.
BMW (BMWG.DE), ανοίγει νέα καρτέλαΔιευθύνων Σύμβουλος OLIVER ZIPSE:
“Η σημερινή ψηφοφορία είναι ένα μοιραίο μήνυμα για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια γρήγορη διευθέτηση μεταξύ της Επιτροπής της ΕΕ και της Κίνας για να αποτραπεί μια εμπορική σύγκρουση από την οποία κανείς δεν κερδίζει.”
«Το γεγονός ότι η Γερμανία καταψήφισε τους δασμούς είναι ένα σημαντικό μήνυμα και αυξάνει τις πιθανότητες για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων».

VOLKSWAGEN (VOWG_p.DE), ανοίγει νέα καρτέλα:
«Είμαστε στη θέση μας ότι οι προγραμματισμένοι δασμοί είναι η λάθος προσέγγιση και δεν θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας».
«Καλούμε την Επιτροπή της ΕΕ και την κινεζική κυβέρνηση να συνεχίσουν εποικοδομητικά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για μια πολιτική λύση».

ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΤΗΣ VW ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ TAVASCAN, ΕΝΑ ΟΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ SUV, ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ:
«Η SEAT SA συνεργάζεται ενεργά με τον Όμιλο VW, για να ελαχιστοποιήσει τις πιθανές συνέπειες αυτής της απόφασης για το CUPRA Tavascan.
“Η εταιρεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει αυτούς τους πρόσθετους δασμούς να επηρεάσουν την τιμή του CUPRA Tavascan, ως μέρος της δέσμευσής της προς τους πελάτες και τους συνεργάτες.”
«Ως πρώτη απόδειξη αυτής της δέσμευσης, η τιμή του αυτοκινήτου θα παραμείνει αμετάβλητη για όλες τις παραδόσεις το 2024».

GEELY HOLDING (GEELY.UL):
“Η Geely Holding εκφράζει μεγάλη απογοήτευση για την απόφαση της Επιτροπής. Η απόφαση (…) δεν είναι εποικοδομητική και ενδέχεται να εμποδίσει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Κίνας, βλάπτοντας τελικά τις ευρωπαϊκές εταιρείες και τα συμφέροντα των καταναλωτών.”

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΛΟΜΠΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ VDA ΠΡΟΕΔΡΟΣ HILDEGARD MUELLER:
“Οι προτεινόμενοι δασμοί όχι μόνο θα αύξαναν περαιτέρω τον κίνδυνο μιας αμοιβαίας εμπορικής σύγκρουσης, αλλά θα καταστήσουν τα οχήματα σημαντικά πιο ακριβά για τους καταναλωτές. Η πιθανή ζημία που θα μπορούσε να προκληθεί από τους αντισταθμιστικούς δασμούς είναι επομένως μεγαλύτερη από τα πιθανά οφέλη του μέσου.”
«Η ολοένα και μεγαλύτερη σφράγιση της αγοράς δεν αποτελεί επιλογή για την ευρωπαϊκή -και ειδικότερα τη γερμανική- αυτοκινητοβιομηχανία».
SAIC (600104.SS), ανοίγει νέα καρτέλαΜΟΝΑΔΑ MG MOTOR FRANCE:
«Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να φορολογήσει υπερβολικά τα 100% ηλεκτρικά οχήματα που προσφέρει η MG στη Γαλλία, επιβραδύνοντας έτσι τη μετάβαση σε πιο ενάρετη ατομική κινητικότητα που η ίδια Επιτροπή ζήτησε μέχρι το 2035».
«Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η MG Motor France αποφάσισε να μην τιμωρήσει τους πελάτες της το 2024 και να διατηρήσει τις τιμές καταλόγου των 100% ηλεκτρικών μοντέλων της, των μόνων που επηρεάστηκαν από την ψηφοφορία της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου, χωρίς καν να περιμένει το αποτέλεσμα. .”

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ:
“Η επίσημη έγκριση αυτών των εισαγωγικών δασμών δεν θα αλλάξει πολύ (την) εικόνα. Και είναι ακόμα πιθανό οι δασμοί να μειωθούν ή να αναθεωρηθούν τους επόμενους μήνες υπό την πίεση της Γερμανίας και άλλων μελών που απείχαν από την ψηφοφορία.”
«Αλλά η επιβεβαίωσή τους θα δώσει κίνητρο στις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους στην ΕΕ για να προστατευθούν από τυχόν περαιτέρω αυξήσεις δασμών».
«Είναι επίσης πιθανό να υποκινήσει αντίποινα από την Κίνα».

ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ (ANICE):
“Ελπίζαμε ότι υπήρχε πιθανότητα να διερευνήσουμε άλλα μέτρα, αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που είναι. Τώρα, μπορούμε μόνο να περιμένουμε τις συνέπειες, οι οποίες ελπίζουμε να μην είναι σοβαρές για τον τομέα του χοιρινού κρέατος.”
«Ελπίζουμε και ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα όσον αφορά τον τομέα του χοιρινού κρέατος και ότι η απειλή πιθανών δασμών στα ισπανικά προϊόντα χοιρινού κρέατος δεν υλοποιηθεί».

ΓΑΛΛΙΚΟ COGNAC ASSN BUREAU NATIONAL INTERPROFESSIONNEL DU COGNAC:
“Οι γαλλικές αρχές μάς έχουν εγκαταλείψει. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο τομέας μας θυσιάζεται με αυτόν τον τρόπο”.

HARGREAVES LANSDOWN HEAD of Money and Markets SUSANNAH STREETER:
«Οι επενδυτές ελπίζουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μπορέσουν να ανταγωνιστούν με πιο ομοιόμορφη καρίνα τους Κινέζους αντιπάλους τους».
“Αυτοί οι νέοι δασμοί είναι πιθανό να είναι μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τους Κινέζους κατασκευαστές, δεδομένου ότι η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη υπερπόντια αγορά της για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της. Ωστόσο, δεδομένου του πόσο φθηνότερα είναι ήδη τα κινεζικά EV, ακόμη και αυτό το επίπεδο δασμών μπορεί να σημαίνει ότι είναι ακόμα ανταγωνιστικά και θα δώσει στους ευρωπαίους κατασκευαστές να τρέχουν για τα χρήματά τους».
«Έτσι, αυτοί οι επιπλέον φόροι μπορεί να εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο, αλλά όχι εμπόδιο για το εμπόριο με την ΕΕ».

 

ΠΗΓΗ: Reuters, BBC

Συνέχεια ανάγνωσης

Κίνα

Geopolitical Monitor: China-Philippines Tensions Flare in South China Sea

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

After years of relative calm under the pro-China Duterte regime, tensions are mounting between China and the Philippines over the South China Sea. The shift can be attributed in part to the policies of President Ferdinand Romualdez Marcos Jr., who has adopted a more proactive stance against China’s aggressive maneuvers and gray zone tactics in and around Philippines waters. The pivot has brought about a marked warming of US-Philippines relations; for example, the two countries hammered out an agreement to expand US military bases in the Philippines by four in 2023, including in the highly strategic Cagayan province south of Taiwan. Now options like regular US-Philippine joint patrols in the South China Sea are increasingly being considered, suggesting new tactical possibilities for deterrence, but also new ways to trigger unintended escalations.

The Philippines’ South China Sea Transparency Initiative

The perception of worsening China-Philippines tensions could be amplified by the fact that much of these gray zone tactics and interdictions once took place behind the scenes, unnoticed or unremarked on by Manila during the Duterte years. This changed in May 2024 with the launch of a ‘transparency initiative’ by the Marcos administration, which intended to monitor and expose China’s aggressive actions near the Second Thomas Shoal (Ayungin in the Philippines) and elsewhere. As others have pointed out, this is not the first time that the Philippines has tried to name and shame Beijing for its actions in the South China Sea. But the initiative is a clear departure from Manila’s recent passivity, and it lays the diplomatic groundwork for increased support from the United States, Australia, and Japan – all of which fall in the Western camp – if not regional allies in ASEAN.

Manila is launching its own foray in a wider information war with the transparency initiative, evident in a recent incident involving a 60 Minutes crew and other journalists. The crew was invited to observe patrols on a Philippine Coast Guard vessel by the Philippines government, and filmed aggressive ramming maneuvers by the Chinese Coast Guard in the waters near the Sabina Shoal in September. Yet before they had even returned to port, China had already disseminated its own narrative of the clash, identifying the Philippines Coast Guard as the aggressor and the 60 Minutes crew as Western propagandists, complete with pictures.

Where the China narrative may have gone unchallenged before, the transparency initiative offers the possibility of an alternative interpretation; however, this doesn’t mean that Manila’s version is reaching and/or convincing the audiences it wants to target.

China Changes Tack at the Second Thomas Shoal

The transparency initiative has failed to defuse tensions at the Second Thomas Shoal. In fact, research from the Asia Maritime Transparency Initiative illustrates a spike in the presence of Chinese vessels from mid-2023, mainly on the back of increased involvement from the People’s Armed Forces Maritime Militia (PAFMM). The researchers also note that PAFMM, Coast Guard, and PLA Navy vessels have been more likely to employ aggressive tactics (ramming, water cannon, boarding) over this span.

The Second Thomas Shoal is the site of the BRP Sierra Madre, a grounded Philippine Navy ship turned impromptu military outpost and sovereignty marker. Tensions at the shoal revolve around Philippine missions to resupply the BRP Sierra Madre and attempts on the Chinese side to interdict new supplies.

Source: Geopolitical Monitor

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή