Ακολουθήστε μας

Ισραήλ

Πού οδηγεί τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή η άρνηση Νετανιάχου ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους;

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Νετανιάχου εγκαταλείπει τη λύση δύο κρατών, η Μέση Ανατολή βράζει

Νίκος Μελέτης

Εγκλωβισμένο σε έναν πόλεμο χωρίς ορατό τέλος, κινδυνεύοντας να χάσει και τους τελευταίους φίλους και υποστηρικτές και χωρίς στρατηγική εξόδου από την κρίση, βρίσκεται το Ισραήλ λίγο πριν συμπληρωθούν τέσσερις μήνες από την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, σε έναν πόλεμο που κρατάει αναμμένες τις σπίθες μιας περιφερειακής ανάφλεξης.

Ο πόλεμος της Γάζας έχει ενεργοποιήσει όλο το τόξο αποσταθεροποίησης από τον Λίβανο μεχρι την Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη. Σοβαρός είναι ο κίνδυνος κλιμάκωσης που προκαλούν τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών στόχων στην Συρία, οι επιθέσεις εκδίκησης φιλο-ιρανικών ομάδων εναντίον αμερικανικής βάσης στο Ιράκ, αλλά και η όχι συνηθισμένη απευθείας εμπλοκή του Ιράν με επίθεση εναντίον του Ιρακινού Κουρδιστάν, σε στόχο που χαρακτήρισε ως «σταθμό της Μοσάντ». Και ταυτόχρονα, η μαίνεται η πρόκληση του Ιράν μεσω των «πληρεξουσίων» Χούθι στην Υεμένη που απειλούν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και την παγκόσμια οικονομία…

Για τους Αμερικανούς αλλά και τη διεθνή κοινότητα γίνεται πια ξεκάθαρο ότι χωρίς τη λήξη του Πολέμου στην Γάζα και χωρίς τη δρομολόγηση της διαδικασίας για ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους, οι σπίθες αυτές δύσκολα θα μπορέσουν να σβήσουν ώστε να μην ανάψει η φλόγα μιας περιφερειακής σύγκρουσης.

Το Ισραήλ όμως εν μέσω της πολεμικής περιπέτειας που σχεδόν έχει γονατίσει τη χώρα, απομακρύνεται διαρκώς από τη λύση των δύο κρατών και βουλιάζει σε μια βαθιά πολιτική κρίση, με την κοινή γνώμη, την αντιπολίτευση, ακόμη και τα μέλη του Πολεμικού Συμβουλίου να βρίσκονται σε μια διαρκή αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό Μ. Νετανιάχου, τον οποίο πολλοί κατηγορούν ότι εκμεταλλεύεται και σπρώχνει προς το αδιέξοδο για προσωπικές πολιτικές στοχεύσεις. Ο κ. Νετανιάχου πολιτεύεται με τρόπο που δείχνει ότι η ηγεσία του θρέφεται και συντηρείται από τη συνέχιση του Πολέμου.

Η τοποθέτηση του ισραηλινού πρωθυπουργού εναντίον της ίδρυσης Παλαιστινιακού κράτους έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία, καθώς ολη η διεθνής κοινότητα, οι Άραβες, αλλά και οι Αμερικανοί επανειλημμένα έχουν στείλει το μήνυμα ότι μέσα από τις στάχτες της Γάζας πρέπει να αναδυθεί η προοπτική και η διαδικασία που θα οδηγήσει σε Παλαιστινιακό κράτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δηλωση Νετανιάχου έρχεται στην στιγμή που τα Αραβικά κρατη πρότειναν ένα σχέδιο λήξης του πόλεμου, με εκεχειρία, αναγνώριση του Ισραήλ από την Σ.Αραβία και αραβική χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση της Γάζας, υπο την προϋπόθεση ότι θα ανοιξει ο δρόμος για Παλαιστινιακό Κράτος.

Παράλληλα με τους Άραβες κινούνται και οι Αμερικανοί για την επόμενη ημέρα του πόλεμου της Γάζας. Σύμφωνα με τους New York Times και τον Τ. Φρίντμαν, το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει σύντομη εκεχειρία ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι, επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής που θα αναλάβει την διοίκηση της Γάζας και πιθανή παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας πολυεθνικής Αραβικής Δύναμης που θα αναλάβει την ασφάλεια, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο όσα ηγετικά στελέχη της Χαμάς έχουν επιβιώσει στη Γάζα να φυγαδευτούν σε τρίτη χώρα. Μετά θα ακολουθήσει η αποκατάσταση των θεσμών και η συγκρότηση Δύναμης Ασφάλειας, πριν η Γάζα και η Δ. Όχθη οδηγηθούν σε εκλογές…

Και ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Α. Μπλίνκεν στην περιοδεία του στην περιοχή επιχείρησε να κινηθεί επίσης σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Αναχωρώντας από το Ισραήλ είχε την εντύπωση ότι θα ακολουθήσει τις συστάσεις για μείωση της έντασης των πολεμικών επιχειρήσεων και άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Όμως ο Νετανιάχου κάθε άλλο δείχνει παρά έτοιμος να αλλάξει την τακτική και να περάσει σε αυτό που έγινε γνωστό ως Δεύτερη και Τρίτη φάση του πολέμου που θα οδηγούσε σταδιακά σε αποκλιμάκωση.

Έτσι συνεχίζεται η εντατική πολεμική επιχείρηση στον Βορρά της Γάζας και ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα επιδιωχθεί και η κατάληψη της γραμμής Φιλαδελφια (μήκους 14 χλμ.) στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, κάτι βεβαίως που θα απαιτήσει εντατικοποίηση της πολεμικής επιχείρησης.

Συγχρόνως συνεχίζει τα πλήγματα προς τον Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ με την εκτόξευση ρουκετών στέλνει το μήνυμα ότι το Ισραήλ όχι μόνο δεν μπορεί να εξοντώσει την Χαμάς αλλά έχει και έναν ακόμη πιο υπολογίσιμο αντίπαλο προς Βορρά. Ο πειρασμός του Μ. Νετανιάχου μετά τη σαρωτική επιχείρηση στην Γάζα να στραφεί και προς τον Λίβανο είναι μεγάλος, παρά τις προειδοποιήσεις του διεθνούς παράγοντα ότι κατι τέτοιο θα ηταν καταστροφικό.

Ήδη η υπομονή των Αμερικανών, των πιο στενών συμμάχων του Ισραήλ, έχει αρχίσει να εξαντλείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν τηλεφώνησε την Παρασκευή στον Ισραηλινό πρωθυπουργό τέσσερις ολόκληρες εβδομάδες μετά την προηγούμενη επικοινωνία τους και οι διαρροές από Αμερικανικής πλευράς κάθε άλλο παρά καθησύχασαν το Τελ Αβίβ.

Οι Αμερικανοί χωρίς να αναφέρονται σε εκεχειρία, ζητούν από το Ισραήλ να μετριάσει την ένταση των πολεμικών επιχειρήσεων και να διαμορφώσει στρατηγική εξόδου από την κρίση που θα προβλέπει ρητά την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Από το Νταβός ο Α. Μπλίνκεν δήλωσε ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο καλύτερος δρόμος για την προστασία του Ισραήλ, την ομόνοια μεταξύ των μετριοπαθών Αραβικών χωρών και την απομόνωση του Ιράν, του βασικού αντιπάλου του Ισραήλ.

Η στήριξη των Αμερικανών δεν είναι απλώς συμβολική, αλλά στις ΗΠΑ στηρίζεται και ολόκληρη η πολεμική μηχανή του Ισραήλ, που χωρίς την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια και ανεφοδιασμό σε βόμβες και υλικό δεν θα μπορούσε να αντέξει σε αυτήν την εντατική και εξαντλητική πολεμική επιχείρηση.

Στην περίοδο 2009-2018 η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ ήταν 3 δισ. δολάρια ετησίως, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η χρηματοδότηση από το αμερικανικό Πεντάγωνο κοινών αμυντικών προγραμμάτων και έτσι το 20% των συνολικών αμυντικών δαπανών του Ισραήλ προέρχεται από την Αμερικανική βοήθεια.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ υπέγραψαν Συμφωνία για αμυντική βοήθεια 38 δισ. δολαρίων για την περίοδο 2019-2028. Μετά την κατακραυγή που έχει προκαλέσει ο θάνατος χιλιάδων αμάχων και η καταστροφή υποδομών στην Γάζα, υπάρχει κινητοποίηση στο Κογκρέσο για ενεργοποίηση του άρθρου 502Β για την ξένη βοήθεια που προβλέπει περιορισμούς σε περίπτωση καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για το Ισραήλ.

Για τις ΗΠΑ όμως σε μια προεκλογική χρονιά που ήδη ο πρόεδρος Μπάιντεν βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις από τον Ν.Τραμπ, η συνέχιση της πλήρους στήριξης στο Ισραήλ χωρίς την προοπτική των δυο κρατών θα είναι καταλυτική για την ήττα του Αμερικανού προέδρου, λόγω της ευαισθησίας της κοινής γνώμης που έχει δηλωθεί με πρωτόγνωρες συγκεντρώσεις σε πολλές αμερικανικές πόλεις.

Με τη συνέχιση του πόλεμου και την απόρριψη των δύο κρατών από το Ισραήλ, κινδυνεύει να τιναχθεί όλο το μεγάλο σχέδιο των ΗΠΑ για την ειρήνευση στην Μ. Ανατολή, την αποκατάσταση των σχέσεων του Ισραήλ με την Σ. Αραβία και τη δρομολόγηση μεγαλεπήβολων σχεδίων, όπως αυτό του Διαδρόμου IMEC (Ινδία – Μ.Ανατολή – Ευρώπη).

Και συγχρόνως το αδιέξοδο στο Παλαιστινιακό και η συνέχιση των συγκρούσεων θα πυροδοτεί διαρκώς νέες εστίες ανάφλεξης στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη Συρία, στην Ερυθρά Θάλασσα και θα ενεργοποιεί ακόμη περισσότερο τον λεγόμενο «Άξονα αντίστασης» πισω από τον οποίο είναι το Ιράν.

Πηγή: liberal.gr

Ισραήλ

Μήνυμα Νετανιάχου για την 7η Οκτωβρίου: Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε

Δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε μαγνητοφωνημένο μήνυμα στην κρατική τελετή για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η 7η Οκτωβρίου ήταν μια μέρα απερίγραπτης θλίψης για τη χώρα, λέει ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μια δήλωση βίντεο στην κρατική τελετή μνήμης, αλλά «δεν νικηθήκαμε». πρόσθεσε.

«Και όπως έχει συμβεί ξανά και ξανά στην ιστορία του Ισραήλ, ακριβώς σε στιγμές δυσκολίας αναδύεται μεγάλη εσωτερική δύναμη».

«Σταθήκαμε μαζί για την υπεράσπιση της χώρας μας, για την υπεράσπιση της πατρίδας μας», λέει ο Νετανιάχου σε προηχογραφημένο μήνυμα. «Έχουμε κινητοποιήσει τεράστια πνευματική δύναμη. Έχουμε καθορίσει τους στόχους του πολέμου και τους πετυχαίνουμε: ανατροπή της κυριαρχίας της Χαμάς. Το να φέρουμε όλους τους ομήρους μας στο σπίτι, ζωντανούς και νεκρούς, είναι μια ιερή αποστολή που δεν θα την αφήσουμε μέχρι να την πετύχουμε, την αποτροπή οποιασδήποτε μελλοντικής απειλής από τη Γάζα για το Ισραήλ· και επιστροφή των κατοίκων του νότου και του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους».

Το Ισραήλ μάχεται, λέει ο Νετανιάχου, «για να φέρει φως στον κόσμο, έναν λαό που αγωνίζεται να διαδώσει το καλό και να εξαλείψει το κακό».

«Όσο ο εχθρός απειλεί την ύπαρξή μας και την ειρήνη της χώρας μας, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε. Όσο υπάρχουν απαγωγείς στη Γάζα — θα συνεχίσουμε να πολεμάμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε κανένα από αυτά. Δεν θα τα παρατήσω. Όσο οι πολίτες μας δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους με ασφάλεια, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Όταν το Ισραήλ νικήσει, λέει ο Νετανιάχου, «όχι μόνο για χάρη μας, αλλά για χάρη των μελλοντικών γενεών και για χάρη όλης της ανθρωπότητας — θα ξαναχτίσουμε τις αναζωογονημένες περιοχές σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Κρατώντας τη ρίζα θα ξαναφυτρώσει το δέντρο της ζωής».

«Η 7η Οκτωβρίου θα συμβολίζει για γενιές το τίμημα της αναβίωσής μας και θα εκφράζει για γενιές το μέγεθος της αποφασιστικότητάς μας και τη δύναμη του πνεύματός μας», συνεχίζει ο Νετανιάχου.

«Μαζί θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και μαζί —με τη χάρη του Θεού— θα νικήσουμε».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία

Πλέον το γεωπολιτικό αποτύπωμα ενισχύεται και οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μάριος Πουλίκκας

Η “Κυπριακή Δημοκρατία”, όπως ορίζεται από τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου του 1959, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

* Οι Τούρκοι οικειοθελώς αποχώρησαν το 1964, απέσυραν την Αναγνώριση τους προς αυτήν και έκτοτε όχι μόνο δεν αναίρεσαν την απόφαση τους, αλλά έβαλαν και την ταφόπλακα της συμμετοχής τους στην “Κυπριακή Δημοκρατία των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου 1959” (και άρα και στην ύπαρξη της) με την Παράνομη Τουρκική Εισβολή, Εθνοκάθαρση και Κατοχή το 1974.

* Το 1964 και παρόλο που οι Έλληνες κρατούσαμε κυνηγετικά όπλα και οι Τούρκοι σύγχρονα για την εποχή στρατιωτικά τυφέκια, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το ένοπλο πραξικόπημα τους.

* Με το Ψήφισμα 186/64, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κυπριακή Δημοκρατία ΧΩΡΙΣ τους Τουρκοκύπριους, είναι η ΜΟΝΗ Αναγνωρισμένη Αρχή στο νησί.

* Η “Κυπριακή Δημοκρατία του 1964” με όλες τις (τύπου Απαρτχάιντ) “Δικοινοτικές Πρόνοιες” σε αχρησία, είναι ένα ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ Κράτος από αυτό που προνοούσαν οι Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου του 1959.

* Έγιναν σκληρές μάχες και η αντιμετώπιση της τουρκανταρσίας δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.

* Η ψήφιση του 186/64 είναι ίσως η Μεγαλύτερη Διπλωματική ΝΙΚΗ που πετύχαμε ποτέ.

* Σήμερα (αν και εδαφικά κουτσουρεμένη) η “Κυπριακή Δημοκρατία του 186/64”, συνεχίζει να υπάρχει, να αναπτύσσεται και να αποτελεί το καταφύγιο των Ελλήνων της Κύπρου.

* Η πικρία και η απογοήτευση για τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου, ειδικά μετά από έναν τόσο όμορφο αγώνα όπως αυτόν της ΕΟΚΑ, είναι έντονα συναισθήματα που μας πνίγουν όλους. Δεν παύει όμως να ισχύει ότι εκείνη η Κυπριακή Δημοκρατία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ και έχει αντικατασταθεί με κόπους και θυσίες, από την “Ελληνική Κυπριακή Δημοκρατία του 186/64”.

* ΠΛΕΟΝ, ΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΪΚΕΣ

* Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πλήρη ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ χωρίς υποσημειώσεις. Ούτε ΔΔΟ, ούτε καν “επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία” (που πολλοί προτείνουν, εννοώντας την “Κυπριακή Δημοκρατία των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου 1959”). Δεν υπάρχει επιστροφή σε κάτι που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

* ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ και καθολική εφαρμογή της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ.
Αυτός πρέπει να είναι ο Στόχος.

Με σωστή προσέγγιση μπορεί να επιτευχθεί.

Οι Συγκυρίες είναι ΥΠΕΡ ΜΑΣ.

* Παλαιότερα, οι Αμερικανοί προσπαθούσαν πάντα να κρατούν “ίσες αποστάσεις” με τους Τούρκους για οτιδήποτε αφορούσε στην Κύπρο. Πλέον, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ούτε τυπική συνεννόηση με το κατοχικό καθεστώς για θέματα συμμετοχής της Κύπρου στις επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή.

* Οι Γερουσιαστές Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman και John Cornyn, συναντήθηκαν το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της κοινής βούλησης για περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των στρατηγικής σημασίας διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ. 🇨🇾🇺🇸

* Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας όσο και με την παροχή διευκολύνσεων για τον ασφαλή επαναπατρισμό υπηκόων διαφόρων χωρών που εγκαταλείπουν την περιοχή.

* Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, ειδικά μετά τη Συμφωνία που συνομολογήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, για θεσμοθέτηση Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες.

Για τέλος, αφήνω τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ: “In Israel, in order to be realist, you must believe in miracles” -David Ben-Gurion

Πόσο ταιριάζουν και στην περίπτωση μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Αυτή είναι η κλειστή στρατιωτική ζώνη που επέβαλλε ο Ισραηλινός Στρατός στα σύνορα με τον Λίβανο!

Αυτός ο χάρτης που εκδόθηκε από τους IDF στις 7 Οκτωβρίου 2024, δείχνει μια κλειστή στρατιωτική ζώνη στα σύνορα με τον Λίβανο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι IDF επέβαλαν μια νέα κλειστή στρατιωτική ζώνη στα σύνορα με τον Λίβανο, στις περιοχές των κοινοτήτων Rosh Hanikra, Shlomi, Hanita, Adamit και Arab al-Aramshe.

Ο στρατός λέει ότι η κίνηση ακολουθεί μια νέα αξιολόγηση δεδομένων των χερσαίων επιχειρήσεων εντός του νότιου Λιβάνου.

Είναι η τέταρτη στενή στρατιωτική ζώνη που επιβάλλεται στα βόρεια σύνορα από τότε που ο IDF ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα.

Το διάταγμα απαγορεύει τους αμάχους από περιοχές όπου επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στο Ισραήλ πέρα ​​από τα σύνορα από χωριά του Λιβάνου όπου ενδέχεται να διεξάγονται μάχες.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ισραηλινός Στρατός επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του κατά της Χεζμπολάχ σε περισσότερες λιβανικές συνοριακές κοινότητες.

Έτοιμος για επέμβαση σε παράκτιες περιοχές του Λιβάνου ο Ισραηλινός στρατός

Στην «παράκτια ζώνη» του νότιου Λιβάνου είναι έτοιμος να επιτεθεί ο ισραηλινός στρατός, επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ.

Για τον λόγο αυτό κάλεσε τους κατοίκους να μην πηγαίνουν στις παραλίες ή στη θάλασσα της περιοχής αυτής.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα πλήξουν σύντομα τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στην παράκτια ζώνη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού για τον αραβόφωνο πληθυσμό, ο Αβισάι Αντράε, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Πυρά της Χεζμπολάχ στο Μαρούν αλ Ρας

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τις ισραηλινές δυνάμεις στο Μαρούν αλ Ρας, με «ομοβροντία ρουκετών» καθώς και «μια συγκέντρωση των εχθρικών δυνάμεων στην κοινότητα Μπλίντα, με ρουκέτες και οβίδες». Αργά το απόγευμα ωστόσο, με νεώτερη ανακοίνωση, υποσχέθηκε ότι δεν θα θέτει στο στόχαστρο τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο Μαρούν αλ Ρας, για να προστατεύσει τη ζωή των κυανόκρανων της UNIFIL, της αποστολής του ΟΗΕ που έχει τη βάση της εκεί. Στην ανακοίνωση που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen ένας από τους διοικητές της οργάνωσης, , κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τους κυανόκρανους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF

Πάνω από 100 στόχους της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό χτύπησε το Ισραήλ μέσα σε δύο εβδομάδες!

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει χτυπήσει πάνω από 100 τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο IDF λέει ότι οι τοποθεσίες περιλαμβάνουν αποθήκες όπλων, εργοστάσια κατασκευής όπλων και κέντρα διοίκησης.

Ο στρατός τους τελευταίους μήνες εντόπισε τη Χεζμπολάχ που μεταφέρει όπλα και εξοπλισμό κατασκευής από το νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Beqaa στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ γνωστό ως Dahiyeh.

Ο Ισραηλινός Στρατός πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ μετακίνησε τα περιουσιακά στοιχεία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το Ισραήλ να τα βάλει στο στόχαστρο, καθώς μέχρι πρόσφατα, το Ισραήλ απείχε σε μεγάλο βαθμό από επιδρομές στη Βηρυτό. Τέτοιες ενέργειες έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία

Πάνω από1 20 στόχοι της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν τη Δευτέρα (7/10)

Περίπου 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ένα μεγάλο κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον περισσότερων από 120 στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με τον IDF.

Τα πλήγματα, που διήρκεσαν μία ώρα, έπληξαν τοποθεσίες της Χεζμπολάχ που ανήκουν στο Νότιο Μέτωπο της τρομοκρατικής οργάνωσης, την ελίτ Δύναμη Radwan, το τμήμα πυραύλων και πυραύλων και το τμήμα πληροφοριών, σύμφωνα με τον στρατό.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή