Ακολουθήστε μας

Ισραήλ

Γάζα: Θα συνεχιστεί ο πόλεμος το Ραμαζάνι; Το λέει η Χαμάς για την εκεχειρία και ο Νετανιάχου για τη Ράφα

Δημοσιεύτηκε

στις

Ισραήλ: Εισβολή στη Rafah σε 4 ή 6 εβδομάδες – Hamas: Ανοιχτοί σε εκεχειρία

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ, όπου και αναμένεται χιλιάδες μουσουλμάνοι πιστοί να επισκεφθούν το ιερό τέμενος του Al Aqsa στο πλαίσιο του Ραμαζανιού, η Γάζα παραμένει στο έλεος της πείνας και του πολέμου.
Με τις συνομιλίες για μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ισραήλ και Hamas να μην έχουν αποφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, η διεθνής κοινότητα στρέφει το βλέμμα της στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ και στο τέμενος του Al Aqsa, σημείο μακροχρόνιας ανάφλεξης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, το οποίο ήταν και η αρχή του πολέμου των 10 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Hamas το 2021.
Και ενώ η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται με την πλειοψηφία του πληθυσμού να λιμοκτονεί, και παρά τις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από τον αέρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu διαμηνύει πως η χερσαία εισβολή στη Rafah, την οποία θεωρεί το τελευταίο οχυρό της Hamas, είναι υπόθεση 4 ή έξι εβδομάδων.

Θέμα εβδομάδων η εισβολή στη Rafah

Απαντώντας επί της ουσίας στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος είπε ότι δεν θα ανεχθεί άλλους 30.000 νεκρούς Παλαιστίνιους και κάλεσε το Ισραήλ να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στους αμάχους, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu κατέστησε σαφές πως η εισβολή στη Rafah, εκεί όπου έχουν συγκεντρωθεί τα 1,5 από τα συνολικά 2,4 εκατομμύρια των Παλαιστινίων, είναι υπόθεση 4 με 6 εβδομάδων.
«Η κόκκινη γραμμή μας είναι η 7η Οκτωβρίου να μην συμβεί ποτέ ξανά» ανέφερε ο Netanyahu, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε πως είναι λανθασμένη η δήλωση του Biden ότι με την προσέγγιση που έχει το Ισραήλ στη Γάζα «πληγώνει παρά βοηθά το Ισραήλ».
Μάλιστα ο Netanyahu υποστήριξε πως από τους 31.000 νεκρούς στη Γάζα, τουλάχιστον οι 13.000 είναι μαχητές της Hamas, εκτίμησε πως ο πόλεμος δεν θα διαρκέσει πάνω από δύο μήνες.
Όπως είπε, αφού εξοντωθεί η Hamas, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να γίνει, είναι να γίνει επικεφαλής στη Γάζα η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία όπως είπε, εκπαιδεύει τα παιδιά στην τρομοκρατία και πληρώνει για την τρομοκρατία.

Biden: Στο μυαλό μας οι Παλαιστίνιοι

Σε δηλώσεις του ο Biden είχε ασκήσει έντονη κριτική στον Netanyahu και στην κυβέρνηση του.
Αφού του ζήτησε να επιδείξει μεγαλύτερη προσοχή στον άμαχο πληθυσμό, είχε σημειώσει πως είναι «κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ μια πιθανή εισβολή στη Rafah, αν και υποστήριξε πως ποτέ δεν θα άφηνε το Ισραήλ.
«Καθώς οι μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται σε όλο τον κόσμο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες…, το μυαλό όλων μας είναι τα βάσανα του παλαιστινιακού λαού» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος πρόσθεσε: «Σε αυτούς που θρηνούν αυτήν την περίοδο του πολέμου, σας ακούω, σας βλέπω και προσεύχομαι να βρείτε παρηγοριά».

Όχι περιορισμοί στην Ιερουσαλήμ για το Ραμαζάνι

Πάντως, ο Netanyahu ξεκαθάρισε πως ο αριθμός των πιστών που θα επισκεφθεί το τέμενος Al Aqsa θα είναι φέτος ίδιος με τον περσινό, βάζοντας έτσι τέλος στα σενάρια περί περιορισμών που είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα υπάρξουν ο υπουργός Ασφαλείας του Ισραήλ, Itamar Ben Gvir.
Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν πως πρέπει να προστατεύσουν τόσο το τέμενος όσο και την παρουσία των μουσουλμάνων, οι οποίοι – όπως λένε – θα μπορούν να εισέλθουν σε μεγάλους αριθμούς ειρηνικά και με ασφάλεια.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια και λόγω του πολέμου στη Γάζα αλλά και των τουλάχιστον 400 νεκρών Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, η παλαιστινιακή πλευρά έκανε γνωστό πως η Παλιά Πόλη δεν θα στολιστεί για το Ραμαζάνι «σε ένδειξη σεβασμού στο αίμα των παιδιών μας, των ηλικιωμένων και των μαρτύρων μας».

Ανθρωπιστική βοήθεια

Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και ΕΕ καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες για να αυξήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό της Γάζας.
Μετά τις συνεχιζόμενες ρίψεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων από τον αέρα, καθώς είναι αδύνατη η πρόσβαση οδικώς σε πολλές περιοχές της βόρειας Γάζας, πλέον όλες οι προσπάθειες εστιάζουν στον θαλάσσιο διάδρομο βοήθειας που θα αρχίζει από την Κύπρο και θα καταλήγει στη Γάζα, ενώ άμεσα πρόκειται να αρχίσουν και οι εργασίες από τον αμερικανικό στρατό για την κατασκευή ενός προσωρινού… «λιμανιού» – θα μοιάζει πιο πολύ με πλατφόρμα.
Το πρώτο σκάφος με ανθρωπιστική βοήθεια – περίπου 200 τόνους τροφίμων – αναμένεται να αναχωρήσει ενδεχομένως και εντός της ημέρας από την Κύπρο.

23 νεκροί σε 10 ημέρες από πείνα και αφυδάτωση

Η κατάσταση στη Γάζα όσον αφορά την έλλειψη τροφίμων, νερού και φαρμάκων είναι πραγματικά απελπιστική.
Τα τελευταία επίσημα στοιχεία αναφέρουν πως 23 άνθρωποι, ανάμεσα τους και παιδιά, πέθαναν τις τελευταίες 10 ημέρες από την πείνα και την αφυδάτωση.
Οι Ισραηλινοί αρνούνται ότι αυτοί ευθύνονται για την αδυναμία πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές της Γάζας, αναφέροντας πως η Hamas κλέβει τη βοήθεια και συγκεντρώνει εξοπλισμό και τρόφιμα για τους ηγέτες της.

Καμία εκεχειρία

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός με απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, αυτές δεν έχουν αποφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Η Hamas διαμηνύει πως είναι ανοιχτή σε περαιτέρω συνομιλίες, αν και δεν έχει οριστεί κάποια νέα ημερομηνία για επανέναρξη των συνομιλιών με το Ισραήλ.

Στους 31.112 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, οι Παλαιστίνιοι μετρούν 31.112 νεκρού από την έναρξη του πολέμου και 72.760 τραυματίες.
Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί μετρούν 1.160 νεκρούς από την εισβολή της Hamas της 7ης Οκτωβρίου, ενώ ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει επίσημα πως έχει χάσει 589 στρατιώτες από την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων.

www.bankingnews.gr

Video

Το Ισραήλ μπορεί άνετα να χτυπήσει την Τουρκία!

Παρέμβαση του Γιάννου Χαραλαμπίδη στην τηλεόραση “Σίγμα”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Παρέμβαση του Γιάννου Χαραλαμπίδη στην τηλεόραση “Σίγμα”

Συνέχεια ανάγνωσης

Εθνική Άμυνα

Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθιστούν επικτακτική την ανάγκη αναβάθμισης της αντιαεροπορικής «ασπίδας» της χώρας καθέ οι αναδυόμενες τεχνολογίες προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στον επιτιθέμενο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Εντός Οκτωβρίου ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα φέρει στη Βουλή για έγκριση το σχέδιο εξέλιξης, κατασκευής και ανάπτυξης του σιδερένιου θόλου που θα θωρακίσει την ελληνική επικράτεια σε γη, θάλασσα και αέρα. Παράλληλα, θα μετατρέψει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε απόρθητα φρούρια, εγκαθιστώντας συστοιχίες πυραύλων.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Real News, πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο σύστημα θωράκισης της χώρας, η κατασκευή του οποίου θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, οπότε αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία, με το κόστος του να φτάνει τα 2 δισεκατ. ευρώ,

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθιστούν επικτακτική την ανάγκη αναβάθμισης της αντιαεροπορικής «ασπίδας» της χώρας καθέ οι αναδυόμενες τεχνολογίες προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στον επιτιθέμενο.

«Κένταυρος»

Αιχμή του δόρατος είναι το σύστημα «Κένταυρος» που ήδη χρησιμοποιείται από το Πολεμικό Ναυτικό. Χάρη σε αυτό το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου η φρεγάτα ΨΑΡΑ στην οποία αντικαταστάθηκε αρχικά (και τώρα στην φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ) αντιμετώπισε επιτυχώς στην Ερυθρά Θάλασσα τις επιθέσεις των Χούθι με drones, προχωρώντας ακόμα και στην κατάρριψή τους. Ο «Κένταυρος» έχει αναπτυχθεί και κατασευαστεί από την ΕΑΒ και μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα έχει δοκιμαστεί σε ανύποπτο χρόνο και στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ανιχνεύοντας πτήσεις τουρκικών drones.

Στα σχέδια του υπουργείου σε πρώτη φάση προβλέπεται η εγκατάσταση του συστήματος Κένταυρος σε όλες τις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, ενώ υπάρχει ήδη σχεδιασμός και για πιο εκτεταμένη έκδοσή του με την εγκατάστασή του σε νησιά.

Η πολύτιμη βοήθεια του Ισραήλ

Σαφώς και η Ελλάδα δεν εφηύρε μόνη της την τεχνολογία από το μηδέν αλλά ζήτησε και έλαβε πολύτιμη βοήθεια από το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί έχουν ήδη παραχωρήσει συστήματα και τεχνογνωσία τα οποία δοκιμάστηκαν στην πράξη το 2022 όταν οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο είχαν ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο.

Το σχέδιο ανάπτυξης του σιδερένιου θόλου περιλαμβάνει την πλήρη εκμετάλλευση της πολυνησίας του Αιγαίου δημιουργώντας ένα πυκνό δίκτυο παρακολούθησης ή ακόμα και εξουδετέρωσης εναέριων και θαλάσσιων απειλών αλλά και ανταπόδοσης χτυπημάτων με βαθιά πλήγματα στο έδαφος του αντιπάλου.

Το ζητούμενο για τις Ένοπλες Δυνάμεις βάσει της φιλοσοφίας επί της οποίας αναπτύσσεται ο θόλος είναι να απεμπλακούν από επιχειρήσεις προστασίας νήσων οι μεγάλες μονάδες επιφάνειας και τα υποβρύχια του ΠΝ, επικεντρώνοντας στην ανοικτή θάλασσα της Μεσογείου.

Τα 4 επίπεδα του θόλου

Ο θόλος θα αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα. Τα τρία πρώτα θα αφορούν την ασπίδα κατά των drones και και τα συστήματα αντιμετώπισης των πυραυλικών και αεροπορικών επιθέσεων. Έτσι ο ελληνικός θόλος θα χαρακτηρίζεται από anti-drone, anti-aircraft και anti-missile τεχνολογίες. Παράλληλα όμως προωθείται και η δημιουργία ενός πυκνού δικτύου πυραυλικών συστάσεων το οποίο θα λειτουργεί ως πρώτη γραμμή άμυνας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθιστώντας τα απόρθητα φρούρια.

Ο σχεδιασμός αφορά και την αξιοποίηση των υπαρχόντων αμυντικών συστημάτων όπως τα αντιαεροπορικά Patriot S-300, TOR-M1, Hawks κ.α. Ωστόσο οι υποδομές και τα συστήματα που έχει ήδη η Ελλάδα αποτελούν μόνο το 25% του νέου συστήματος αεράμυνάς της. Συνεπώς πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό και καινοτόμο μοντέλο βάσει όσων έχουν γίνει γνωστά.

Βεβαίως τα υπάρχοντα αντιαεροπορικά συστήματα έχουν σημαντικό ρόλο, όμως έχει προβλεφθεί και η ανάπτυξη ακόμα περισσοτέρων αντιαεροπορικών συστοιχιών που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή, προχωρώντας σε εντοπισμό και κατάρριψη μαχητικών αεροσκαφών, πριν αυτά βρεθούν εντός εμβέλειας πλήγματος.

Στόχος είναι η Πολεμική Αεροπορία να διατηρεί ακέραιο το πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει με τα μαχητικά 4,5 γενιάς F-16 Viper και Rafale ( και τα επόμενα χρόνια με τα F-35) χωρίς να χρειάζεται να απασχολεί δυνάμεις στον τομέα της αναχαίτισης, επικεντρώνοντας σε επιχειρήσεις πληγμάτων στρατηγικών στόχων του αντιπάλου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ έχουν ποκρυπτογραφήσει πλήρως τους στόχους της επίθεσης στο Ιράν

Επί ποδός πολέμου Μοσάντ, Σιν Μπετ και Αμάν! Με δεδομένη τη γεωγραφική απόσταση των 2.000 χιλιομέτρων που χωρίζουν τις δύο χώρες, μια πιθανή σύγκρουση θα περιλάμβανε, εκτός από τα πυραυλικά συστήματα, τις αεροπορικές δυνάμεις.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος • Ναυτεμπορική

Ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να ξεκίνησε λόγω της πιο εντυπωσιακής αποτυχίας των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών να προβλέψουν την επίθεση της Χαμάς, αλλά στην επικείμενη σύγκρουση με το Ιράν οι κατάσκοποι του εβραϊκού κράτους φαίνεται να έχουν προετοιμάσει καλά το έδαφος.

Η Μοσάντ, η Σιν Μπετ και η Αμάν-η υπηρεσία Πληροφοριών του ισραηλινού στρατού -φέρονται να έχουν αποκρυπτογραφήσει πλήρως όχι μόνο τους στόχους της επίθεσης στο Ιράν, αλλά και τις δυνάμεις που θα έχει να αντιμετωπίσει, κυρίως η αεροπορία του Ισραήλ.

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις αριθμούν περίπου 350.000 άνδρες του στρατού ξηράς, 18.000 μέλη του πολεμικού ναυτικού, 37.000 άνδρες στην αεροπορία και 15.000 στην αεράμυνα. Υπάρχουν επίσης οι Φρουροί της Επανάστασης που αριθμούν περίπου 150.000 στις χερσαίες δυνάμεις, περισσότεροι από 20.000 στο πολεμικό ναυτικό και 15.000 στις αεροδιαστημικές υπηρεσίες.

Με δεδομένη τη γεωγραφική απόσταση των 2.000 χιλιομέτρων που χωρίζουν τις δύο χώρες, μια πιθανή σύγκρουση θα περιλάμβανε, εκτός από τα πυραυλικά συστήματα, τις αεροπορικές δυνάμεις.

Η πολεμική αεροπορία
Η ιρανική πολεμική αεροπορία (IRIAF) θεωρείται απαρχαιωμένη, καθώς διαθέτει κυρίως αεροσκάφη που κληρονόμησε από την εποχή του Σάχη, πριν από την ισλαμική επανάσταση του 1979. Πρόκειται για 183 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 63 F-4 (και μερικά RF -4) , 26 F-14, 23 Sukhoi Su-24, 20 MiG-29, 17 F-5, 17 F-7, 8 Saeqeh (τοπική έκδοση του F-5), 9 Mirage F-1 και έναν αριθμό Su -22 και Su-25. Η λειτουργικότητα αυτών των αεροσκαφών δεν είναι γνωστή, αλλά εκτιμάται ότι δεν είναι ικανά να αναχαιτίσουν τα ισραηλινά μαχητικά και λόγω της αδυναμίας απόκτησης ανταλλακτικών. Η IRIAF διαθέτει επίσης ένα στόλο μεταγωγικών αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού που αποτελούνται από 3 ειδικά διασκευασμένα Boeing 707 και ισάριθμα 747s .

Το Ιράν δεν διαθέτει επιθετικά ελικόπτερα ,αλλά μόνο 6 μεσαία και ελαφριά μεταγωγικά ελικόπτερα.

Το πυραυλικό οπλοστάσιο
Αντίθετα, το ιρανικό πυραυλικό οπλοστάσιο είναι πιο εξελιγμένο και βασίζεται σε μια αξιοσημείωτη σειρά εκτοξευτών μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Αν και η επιχειρησιακή τους δυνατότητα δεν είναι επίσημα γνωστή, οι πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς MRBM μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ, όπως και οι υπερηχητικοί Fattah-1 και 2 που κατάφεραν να «τρυπήσουν» την ισραηλινή αεράμυνα στις τελευταίες επιθέσεις.

Η Τεχεράνη μπορεί να υπολογίζει επίσης σε έναν άγνωστο αριθμό πυραύλων Shahab-3, Kheibar Shekan, Sejjil, Khorramshahr, Ghadr-1 και Emad, που είναι και οι δύο παραλλαγές του Shahab-3. Το Ιράν έχει επίσης πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς: τον Soumar , που μπορεί να πλήξει στόχους έως και σε 2.300 χιλιόμετρα και τοn Paveh παράγωγο του πρώτου με εκτιμώμενο βεληνεκές 1600 χλμ.

Το Ιράν διαθέτει περίπου 1900 άρματα μάχης– κυρίως ρωσικά T-72S και 2600 οχήματα μεταφοράς προσωπικού Το ιρανικό ναυτικό διαθέτει επίσης 7 φρεγάτες και τρία υποβρύχια κλάσης Kilo. Το Ιράν, συνολικά, ωστόσο, μπορεί να βασιστεί σε έναν τεράστιο και ποικιλόμορφο στολίσκο μικρών σκαφών επιφανείας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ.

Τι αντιπαραθέτει το Ισραήλ
Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία(IAF) διαθέτει 339 μαχητικά αεροσκάφη, εκ των οποίων 309 πολλαπλών ρόλων για άμυνα και επίθεση εδάφους). Ο ισραηλινός αεροπορικός στόλος περιλαμβάνει: 196 μαχητικά-βομβαρδιστικά F-16, 83 F-15 και 30/39 F-35. Το Ισραήλ διαθέτει 7 αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού Boeing 707 και ισάριθμα KC-130H. Διαθέτει επίσης 128 ελικόπτερα διαφόρων τύπων, συμπεριλαμβανομένων 26 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A και 22 AH. -64Δ.

90 πυρηνικές κεφαλές
Το Ισραήλ διαθέτει επίσης βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ της κατηγορίας Delilah και Jericho, ενδιάμεσου βεληνεκούς,και πυραύλους Popeye που εκτοξεύονται από αεροσκάφη.

Πιστεύεται επίσης ότι το Τελ Αβίβ θα μπορούσε να έχει 90 πυρηνικές κεφαλές, εκ των οποίων περίπου 50 θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε αυτούς τους τύπους βαλλιστικών πυραύλων.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF ) αποτελούνται επίσης από 169.500 μονίμους στρατιώτες-άνδρες, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS). Το IDF έχει επίσης περίπου 465.000 έφεδρους , εκ των οποίων περίπου 300.000 ανακλήθηκαν μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Στο Ισραήλ, η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για άτομα άνω των 18 ετών, με διάρκεια 32 μηνών για τους άνδρες και 24 μήνες για τις γυναίκες.

Για την ιστορία, το Ισραήλ διαθέτει περίπου 400 άρματα μάχης τύπους Merkava IV και 4M και 700 τύπου III, όπως και αρκετές χιλιάδες τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αν και λόγω της φύσης του πολέμου με το Ιράν ,δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.

Το πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ τέλος διαθέτει 7 κορβέτες και 8 περιπολικά σκάφη κατευθυνόμενων πυραύλων μαζί με 5 υποβρύχια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή