Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

NYT: Το Ιράν ζήτησε από τις ΗΠΑ να μεσολαβήσουν για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα

Δημοσιεύτηκε

στις

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ιράν ανταλλάσσουν μηνύματα μέσω του Ομάν

Κατά τη διάρκεια πρόσφατων συνομιλιών, το Ιράν ζήτησε από την κυβέρνηση Μπάιντεν να επιφέρει κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, ενώ οι ΗΠΑ πίεσαν την Τεχεράνη να περιορίσει τις επιθέσεις μέσω της Χεσμπολάχ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times την Παρασκευή.

Η έκθεση πρόσφερε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση του Ιανουαρίου στο Ομάν μεταξύ του απεσταλμένου  της κυβέρνησης Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, Μπρετ Μακγκερκ, και του ειδικού απεσταλμένου για το Ιράν, Άμπραμ Πάλει, και του Ιρανού υφυπουργού Εξωτερικών, Αλί Μπακέρι Χανί,  η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Financial Times.

Εκτός από το να ζητήσει από το Ιράν να περιορίσει τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης και να εκφράσει ανησυχίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι New York Times ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κάλεσαν τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία να σταματήσουν να στοχεύουν τις δυνάμεις των ΗΠΑ.

Επικαλούμενη Αμερικανούς και Ιρανούς αξιωματούχους, η έκθεση ανέφερε ότι ο Χάνι με τη σειρά του μετέφερε ένα ιρανικό αίτημα προς τις ΗΠΑ να μεσολαβήσουν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς να διευκρινίσει εάν αυτό σήμαινε προσωρινή εκεχειρία ή μόνιμο τέλος στις μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Υπενθυμίζεται πως το Ιράν αποτελεί από τους βασικούς υποστηρικτές της παλαιστινιακής τρομοκρατικής ομάδας που κυβερνά τη Γάζα και οι ηγέτες του επαίνεσαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο.

Δύο Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν πως η Ισλαμική Δημοκρατία συνέχισε να αρνείται ότι ελέγχει τις δραστηριότητες των Χούθι, αλλά είπαν ότι θα μπορούσε να τους επηρεάσει ώστε να σταματήσουν πλήρως τις επιθέσεις μόνο μετά την επίτευξη εκεχειρίας.

Αν και δεν επετεύχθη συμφωνία, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ιράν δήλωσαν ότι συνέχισαν να ανταλλάσσουν μηνύματα μέσω του Ομάν σχετικά με τους πληρεξούσιους και την κατάπαυση του πυρός.

Ένας ανώνυμος ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε στους Times ότι η κυβέρνηση επέλεξε να συμμετάσχει στις συνομιλίες για να δείξει ότι εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στη διπλωματία με διάλογο παρά τις αυξημένες περιφερειακές εντάσεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ιράν ξεκίνησε τη συνάντηση και ότι το Ομάν προέτρεψε έντονα τις ΗΠΑ να στείλουν εκπροσώπους.

Η συνάντηση πριν από δύο μήνες στο Μουσκάτ, στην οποία μεσολάβησαν αξιωματούχοι του Ομάν, ήταν η πρώτη δέσμευση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν μετά τις «συνομιλίες εγγύτητας» που είχαν σταματήσει από τότε για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης τον Μάιο, οι οποίες επίσης διεξήχθησαν στο Ομάν.

Ένας γύρος συνομιλιών που ήταν προγραμματισμένος για τον Φεβρουάριο καθυστέρησε όμως καθώς ο ΜακΓκουρκ ανακατεύθυνε την εστίασή του στις προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας προσωρινής εκεχειρίας και της συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Μια δεύτερη συμφωνία με τη Χαμάς δεν έχει πραγματοποιηθεί εδώ και τρεις μήνες μετά την τελευταία προσωρινή εκεχειρία με την τρομοκρατική ομάδα στα τέλη Νοεμβρίου, στην οποία απελευθερώθηκαν 105 όμηροι από τους 253 που συνελήφθησαν κατά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

Ο έμμεσος διπλωματικός δίαυλος με την Τεχεράνη θεωρείται από τον Λευκό Οίκο ως «μέθοδος για την προβολή ολόκληρου του φάσματος των απειλών που προέρχονται από το Ιράν», δήλωσε στους Financial Times αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι το μέσο επέτρεψε στις ΗΠΑ να μεταφέρουν στο Ιράν πώς να αποτρέψει μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή.

Πηγή: liberal.gr

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

The American Conservative: Απέτυχε ο πόλεμος των ΗΠΑ στην Ουκρανία! Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα όπλων

Η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι προσπάθειες της Αμερικής να διεξαγάγει έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία πλησιάζουν αργά αλλά σταθερά σε αποτυχία» τόνισε ο αρθρογράφος του περιοδικού The American Conservative Zachary Yost.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Ο αναλυτής πιστεύει ότι με τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου, η Ουάσιγκτον ξεχνά τα δικά της προβλήματα ασφαλείας.
«Ο στρατός των ΗΠΑ περιορίζεται όχι μόνο από την έλλειψη εξοπλισμού, αλλά και από την έλλειψη ανθρώπων».

«Η στρατολόγηση έχει καταρρεύσει, με τεράστια ελλείμματα εδώ και αρκετά χρόνια και η κατάσταση είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα”
Από το 2022, η Ουάσιγκτον δηλώνει την ακλόνητη υποστήριξή της στο Κίεβο, μεταξύ άλλων με όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν συνεχώς το φάσμα των προμηθειών για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων στον κατάλογο όπλων βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραύλων και αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Κυρώσεις από ΗΠΑ που στοχεύουν τη Χαμάς ανήμερα της 7ης Οκτωβρίου! Μία ΜΚΟ και ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία χρηματοδοτούσαν την οργάνωση

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε διεθνές δίκτυο συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς, κατηγορώντας το ότι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην εξωτερική συγκέντρωση χρημάτων για την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα, σε δράση για τον εορτασμό της πρώτης επετείου από τις φρικαλεότητες της τρομοκρατικής ομάδας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επέβαλε κυρώσεις σε τρία άτομα και αυτό που αποκαλεί «ψευδή φιλανθρωπική οργάνωση», την οποία κατηγορεί ότι είναι εξέχοντες διεθνείς οικονομικοί υποστηρικτές της Χαμάς, καθώς και στην τράπεζα Al-Intaj στη Γάζα που λέει ότι είναι ελέγχεται από την ομάδα.

Στο στόχαστρο είναι επίσης ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της Χαμάς, ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία, και εννέα από τις επιχειρήσεις του, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

«Καθώς συμπληρώνουμε έναν χρόνο από τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να υποβιβάζει αμείλικτα την ικανότητα της Χαμάς και άλλων αποσταθεροποιητικών ιρανών πληρεξούσιων να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους και να πραγματοποιούν πρόσθετες βίαιες ενέργειες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στη δήλωση.

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή