Ακολουθήστε μας

Ισραήλ

Γιακώβ Αντμιτρόρ, τ. πρόεδρος Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Ισραήλ: Απομένουν τέσσερις στόχοι για τις IDF στη Ράφα

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα σχέδια και οι στόχοι της Χαμάς

Για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της τρομοκρατίας, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και την επόμενη μέρα μιλά στο Liberal ο Yaakov Amidror. Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Νετανιάχου και πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, αναλύει τους στόχους των τρομοκρατών της Χαμάς, την έκρυθμη κατάσταση με τη Χεζμπολάχ, τις σχέσεις με την Ελλάδα και τη στάση του Ερντογάν.

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Κύριε Amidror, πιστεύετε ότι ο πόλεμος κατά των τρομοκρατών της Χαμάς έχει κερδηθεί;

Όχι. Όχι ακόμα. Αλλά είμαστε πολύ κοντά. Από τους 24 στόχους της Χαμάς έχουμε θέσει εκτός περί τους 18. Υπάρχουν άλλοι τέσσερις στη Ράφα. Εκεί υπάρχουν τέσσερα τάγματα για την αντιμετώπισή τους. Ακόμη υπάρχουν άλλα δυο τάγματα στο κέντρο και μόλις γίνει η εκκαθάριση στη Ράφα θα συνεχίσουμε την εκκαθάριση σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, θα κινούμαστε κατά των εναπομείναντων τρομοκρατών της οργάνωσης. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας. Ήδη, οι απώλειες της Χαμάς στη Γάζα είναι δεκάδες χιλιάδες. Στη συνέχεια, θα συνεχίσουμε την επιχείρηση εκκαθάρισης όλης της περιοχής στη Λωρίδα της Γάζας από τους εναπομείναντες τρομοκράτες

Γιατί η Χαμάς δεν αποδέχθηκε τους όρους του Ισραήλ; Μήπως θέλει να θέσει σε ισχύ ένα ευρύτερο σχέδιο για την εξαγωγή αστάθειας από το Ισραήλ, στην Αίγυπτο και εν γένει στην περιοχή;

Η Χαμάς έχει ένα σχέδιο. Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου θεώρησαν ότι η Χεζμπολάχ θα μπει στον πόλεμο για να την ενισχύσει. Ακόμη, θεώρησαν ότι οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης θα εξεγερθούν και έτσι οι Ισραηλινοί θα είχαν να αντιμετωπίσουν εχθροπραξίες και σε μια άλλη περιοχή στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ.

Παρά την ανταλλαγή πυρών, αυτοί δεν προχώρησαν πάνω από τη γραμμή των 15 χιλιομέτρων που είναι τα σύνορά τους. Επίσης, στην περιοχή της Ιερουσαλήμ όλα είναι υπό έλεγχο. Το κυρίως σχέδιο της Χαμάς είναι να αναζωπυρώσει τη διένεξη, κάτι που έκανε την Ουάσιγκτον να παρέμβει. Και αυτό γιατί οι Ισραηλινοί είναι έτοιμοι να πάρουν το υπόλοιπο του Παλαιστινιακού κράτους, καθώς ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει εκ νέου ένα άλλο κράτος της Χαμάς.

Οι Αμερικανοί μιλάνε για εκδημοκρατισμό του κράτους. Αυτό σημαίνει εκλογές. Οι εκλογές σημαίνουν ότι η Χαμάς θα κερδίσει. Και λίγοι είναι οι Ισραηλινοί που θεωρούν ότι το Παλαιστινιακό κράτος δεν θα ελέγχεται εκ νέου από τη Χαμάς.

Οι βαρβαρότητες της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου οδήγησαν πολλούς Ισραηλινούς να μην πιστεύουν στη λύση των δυο κρατών. Η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν μπορεί να βρεθεί κάποιος που να υποστηρίξει με υπευθυνότητα ότι η μόνη λύση είναι αυτή των δυο κρατών.

Υπάρχει κίνδυνος γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή; Πώς σχολιάζετε την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή; 

Ο πόλεμος στον Λίβανο είχε ως συνέπεια πάνω από 60.000 Ισραηλινοί να εγκαταλείψουν τις οικίες και τα χωριά τους. Οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι δεν μπορούν να επιτύχουν κάποια συμφωνία. Ελπίζουμε ότι οι Αμερικανοί μέσω της διπλωματικής οδού να επιτύχουν κάποια συμφωνία και αυτό γιατί το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να πολεμά κατά της Χεζμπολάχ.

Όσον αφορά στις σχέσεις Ισραήλ-Ελλάδας. Σε ποιους τομείς θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια ενίσχυση των δεσμών;

Πιστεύω ότι Ισραήλ και Ελλάδα έχουν καλές σχέσεις. Πρέπει να τις ενισχύσουμε, μέσω έργων υποδομών, όπως τα καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να συνεργαστούμε ευρύτερα στον ενεργειακό τομέα. Θα πρέπει να δούμε σφαιρικά όλες τις ανάγκες σε Ισραήλ, Μεσόγειο και Αίγυπτο ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός κύκλος δεσμών. Την Ελλάδα δεν τη βλέπουμε μόνο ως μια μεμονωμένη χώρα, αλλά ως ένα τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που είναι σημαντικό για εμάς και την οικονομία του Ισραήλ.

Τέλος, πώς αξιολογείτε τον ρόλο του Ερντογάν στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή;

Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή η Τουρκία θα αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει το Ισραήλ. Η συμπεριφορά της Τουρκίας θα έπρεπε να είναι περισσότερο υπεύθυνη. Όμως σε κάθε ευκαιρία καταλαβαίνουμε ότι δεν έχει υπεύθυνη πολιτική. Άρα δεν πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ η Τουρκία να αποτελεί μέρος της συμμαχίας στη Μεσόγειο, εφόσον βέβαια εξακολουθεί την ίδια πολιτική.


* Ο στρατηγός Yaakov Amidror είναι ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ Anne και Greg Rosshandler.

Ήταν σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας από τον Απρίλιο 2011 ως τον Νοέμβριο του 2013.

Υπηρέτησε επί 36 χρόνια σε ανώτερες θέσεις της IDF και συγκεκριμένα από το 1966 ως το 2002. Ειδικότερα, υπηρέτησε ως διοικητής των Στρατιωτικών Σχολών (συμπεριλαμβανομένης της Σχολής Εθνικής Άμυνας, της Σχολής Επιτελείου και Διοίκησης και της Ακαδημίας Τακτικής Διοίκησης), στρατιωτικός γραμματέας του Υπουργού Άμυνας, διευθυντής του τμήματος ανάλυσης πληροφοριών της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Βόρειας Διοίκησης.

Ο στρατηγός Yaakov Amidror είναι, επίσης, διακεκριμένος συνεργάτης στο Κέντρο Gemunder της JINSA (Jewish Institute for National Security of America). Έχει γράψει τρία βιβλία με θέμα τις στρατιωτικές πληροφορίες και τη στρατηγική: Reflections on Army and Security (Εβραϊκά, 2002), Intelligence, Theory and Practice (Εβραϊκά, 2006) και Winning Counterinsurgency War: The Israeli Experience (JCPA, 2008).

Πηγή: liberal.gr

Ιράν

Το Ισραήλ χτύπησε τα κέντρα διοίκησης του τμήματος πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν κέντρα διοίκησης που ανήκουν στο τμήμα πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, σύμφωνα με τους IDF.

Νωρίτερα τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024, ο στρατός είπε ότι στόχευσε αρκετές ακόμη τοποθεσίες της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων κατασκευής όπλων και θέσεων εκτόξευσης πυραύλων στο νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Beqaa.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των χερσαίων επιχειρήσεων στο νότιο Λίβανο, περισσότερες από 70 άλλες τοποθεσίες της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν, προσθέτει ο Ισραηλινός Στρατός.

Περιλάμβαναν εκτοξευτές πυραύλων, κτίρια που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ και αποθήκες όπλων, λέει ο IDF.

Αυτή είναι η κλειστή στρατιωτική ζώνη που επέβαλλε ο Ισραηλινός Στρατός στα σύνορα με τον Λίβανο!

Οι IDF επέβαλαν μια νέα κλειστή στρατιωτική ζώνη στα σύνορα με τον Λίβανο, στις περιοχές των κοινοτήτων Rosh Hanikra, Shlomi, Hanita, Adamit και Arab al-Aramshe.

Ο στρατός λέει ότι η κίνηση ακολουθεί μια νέα αξιολόγηση δεδομένων των χερσαίων επιχειρήσεων εντός του νότιου Λιβάνου.

Είναι η τέταρτη στενή στρατιωτική ζώνη που επιβάλλεται στα βόρεια σύνορα από τότε που ο IDF ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα.

Το διάταγμα απαγορεύει τους αμάχους από περιοχές όπου επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στο Ισραήλ πέρα ​​από τα σύνορα από χωριά του Λιβάνου όπου ενδέχεται να διεξάγονται μάχες.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ισραηλινός Στρατός επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του κατά της Χεζμπολάχ σε περισσότερες λιβανικές συνοριακές κοινότητες.

Times of Israel

Έτοιμος για επέμβαση σε παράκτιες περιοχές του Λιβάνου ο Ισραηλινός στρατός

Στην «παράκτια ζώνη» του νότιου Λιβάνου είναι έτοιμος να επιτεθεί ο ισραηλινός στρατός, επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ.

Για τον λόγο αυτό κάλεσε τους κατοίκους να μην πηγαίνουν στις παραλίες ή στη θάλασσα της περιοχής αυτής.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα πλήξουν σύντομα τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στην παράκτια ζώνη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού για τον αραβόφωνο πληθυσμό, ο Αβισάι Αντράε, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Πυρά της Χεζμπολάχ στο Μαρούν αλ Ρας

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τις ισραηλινές δυνάμεις στο Μαρούν αλ Ρας, με «ομοβροντία ρουκετών» καθώς και «μια συγκέντρωση των εχθρικών δυνάμεων στην κοινότητα Μπλίντα, με ρουκέτες και οβίδες». Αργά το απόγευμα ωστόσο, με νεώτερη ανακοίνωση, υποσχέθηκε ότι δεν θα θέτει στο στόχαστρο τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο Μαρούν αλ Ρας, για να προστατεύσει τη ζωή των κυανόκρανων της UNIFIL, της αποστολής του ΟΗΕ που έχει τη βάση της εκεί. Στην ανακοίνωση που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen ένας από τους διοικητές της οργάνωσης, , κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τους κυανόκρανους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF

Πάνω από 100 στόχους της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό χτύπησε το Ισραήλ μέσα σε δύο εβδομάδες!

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει χτυπήσει πάνω από 100 τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο IDF λέει ότι οι τοποθεσίες περιλαμβάνουν αποθήκες όπλων, εργοστάσια κατασκευής όπλων και κέντρα διοίκησης.

Ο στρατός τους τελευταίους μήνες εντόπισε τη Χεζμπολάχ που μεταφέρει όπλα και εξοπλισμό κατασκευής από το νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Beqaa στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ γνωστό ως Dahiyeh.

Ο Ισραηλινός Στρατός πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ μετακίνησε τα περιουσιακά στοιχεία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το Ισραήλ να τα βάλει στο στόχαστρο, καθώς μέχρι πρόσφατα, το Ισραήλ απείχε σε μεγάλο βαθμό από επιδρομές στη Βηρυτό. Τέτοιες ενέργειες έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία

Πάνω από1 20 στόχοι της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν τη Δευτέρα (7/10)

Περίπου 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ένα μεγάλο κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον περισσότερων από 120 στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με τον IDF.

Τα πλήγματα, που διήρκεσαν μία ώρα, έπληξαν τοποθεσίες της Χεζμπολάχ που ανήκουν στο Νότιο Μέτωπο της τρομοκρατικής οργάνωσης, την ελίτ Δύναμη Radwan, το τμήμα πυραύλων και πυραύλων και το τμήμα πληροφοριών, σύμφωνα με τον στρατό.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισραήλ

Μήνυμα Νετανιάχου για την 7η Οκτωβρίου: Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε

Δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε μαγνητοφωνημένο μήνυμα στην κρατική τελετή για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η 7η Οκτωβρίου ήταν μια μέρα απερίγραπτης θλίψης για τη χώρα, λέει ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μια δήλωση βίντεο στην κρατική τελετή μνήμης, αλλά «δεν νικηθήκαμε». πρόσθεσε.

«Και όπως έχει συμβεί ξανά και ξανά στην ιστορία του Ισραήλ, ακριβώς σε στιγμές δυσκολίας αναδύεται μεγάλη εσωτερική δύναμη».

«Σταθήκαμε μαζί για την υπεράσπιση της χώρας μας, για την υπεράσπιση της πατρίδας μας», λέει ο Νετανιάχου σε προηχογραφημένο μήνυμα. «Έχουμε κινητοποιήσει τεράστια πνευματική δύναμη. Έχουμε καθορίσει τους στόχους του πολέμου και τους πετυχαίνουμε: ανατροπή της κυριαρχίας της Χαμάς. Το να φέρουμε όλους τους ομήρους μας στο σπίτι, ζωντανούς και νεκρούς, είναι μια ιερή αποστολή που δεν θα την αφήσουμε μέχρι να την πετύχουμε, την αποτροπή οποιασδήποτε μελλοντικής απειλής από τη Γάζα για το Ισραήλ· και επιστροφή των κατοίκων του νότου και του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους».

Το Ισραήλ μάχεται, λέει ο Νετανιάχου, «για να φέρει φως στον κόσμο, έναν λαό που αγωνίζεται να διαδώσει το καλό και να εξαλείψει το κακό».

«Όσο ο εχθρός απειλεί την ύπαρξή μας και την ειρήνη της χώρας μας, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε. Όσο υπάρχουν απαγωγείς στη Γάζα — θα συνεχίσουμε να πολεμάμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε κανένα από αυτά. Δεν θα τα παρατήσω. Όσο οι πολίτες μας δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους με ασφάλεια, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Όταν το Ισραήλ νικήσει, λέει ο Νετανιάχου, «όχι μόνο για χάρη μας, αλλά για χάρη των μελλοντικών γενεών και για χάρη όλης της ανθρωπότητας — θα ξαναχτίσουμε τις αναζωογονημένες περιοχές σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Κρατώντας τη ρίζα θα ξαναφυτρώσει το δέντρο της ζωής».

«Η 7η Οκτωβρίου θα συμβολίζει για γενιές το τίμημα της αναβίωσής μας και θα εκφράζει για γενιές το μέγεθος της αποφασιστικότητάς μας και τη δύναμη του πνεύματός μας», συνεχίζει ο Νετανιάχου.

«Μαζί θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και μαζί —με τη χάρη του Θεού— θα νικήσουμε».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή