Ακολουθήστε μας

Ισραήλ

 Deutsche Welle: Ποια η σημασία της παλαιστινιακής Νάκμπα;

Δημοσιεύτηκε

στις

Τι είναι η Νάκμπα και γιατί εξακολουθεί να είναι επίκαιρη σήμερα;

Οι Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο τιμούν στις 15 Μαΐου τη μνήμη των 76 χρόνων από την απώλεια της πατρίδας τους. Τι είναι η Νάκμπα και γιατί εξακολουθεί να είναι επίκαιρη σήμερα;

Η αραβική λέξη Νάκμπα σημαίνει καταστροφή και θυμίζει στους Παλαιστίνιους την εποχή που έχασαν την πατρίδα τους κατά τη διάρκεια του Αραβοϊσραηλινού Πολέμου το 1948. Εκτιμάται ότι περίπου 700.000 Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πολλοί Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στο εξωτερικό παραμένουν απάτριδες μέχρι σήμερα.

Η 15η Μαΐου 1948 ήταν η αρχή του Αραβοϊσραηλινού Πολέμου και από τότε οι Παλαιστίνιοι βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τον εκτοπισμό τους. Πολλοί κρατούν παλαιστινιακές σημαίες ή τα κλειδιά των τότε σπιτιών τους δηλώνοντας ότι είναι δικαίωμά τους να επιστρέψουν. Στο παρελθόν, ορισμένες διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε αιματηρές συγκρούσεις. Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τη Χαμάς, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και άλλες οργανώσεις ότι χρησιμοποιούν την ημέρα για να προωθήσουν δικούς τους σκοπούς. Ο όρος “Ημέρα Νάκμπα” επινοήθηκε το 1998 από τον τότε Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Γιατί έπρεπε να φύγουν οι Παλαιστίνιοι;

Μέχρι το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η Παλαιστίνη ήταν υπό τουρκική κυριαρχία ως τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στη συνέχεια τέθηκε υπό βρετανικό έλεγχο. Μετά, εξαιτίας του αυξανόμενου αντισημιτισμού στην Ευρώπη,  ένας μεγάλος αριθμός Εβραίων από όλο τον κόσμο εγκαταστάθηκε στην περιοχή που τη θεωρούσε πατρίδα του.

Μετά την εμπειρία του Ολοκαυτώματος από τη ναζιστική Γερμανία, εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ  ένα σχέδιο διχοτόμησης της Παλαιστίνης. Στις 14 Μαΐου 1948 ανακηρύχθηκε το κράτος του Ισραήλ. Ως αντίδραση πέντε αραβικά κράτη κήρυξαν τον πόλεμο, αλλά τελικά ηττήθηκαν από το Ισραήλ το 1949. Περίπου 700.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και πάνω από 400 αραβικά χωριά καταστράφηκαν, ενώ παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπήρξαν και από τις δύο πλευρές. Μέχρι το τέλος του πολέμου, το Ισραήλ κατείχε περίπου το 40% της έκτασης που αρχικά προοριζόταν για τους Παλαιστίνιους από το σχέδιο διχοτόμησης του ΟΗΕ του 1947.

Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι κατέληξαν ως απάτριδες πρόσφυγες στη Λωρίδα της Γάζας,τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη και τις γειτονικές αραβικές χώρες. Πολλοί λιγότεροι μετακινήθηκαν στο εξωτερικό. Περίπου 6,2 εκατομμύρια Παλαιστινίων στη Μέση Ανατολή παραμένουν απάτριδες στην τρίτη ή τέταρτη γενιά. Εξακολουθούν να ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς που με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκαν σε προσφυγικές πόλεις. Βρίσκονται κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τον Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία και την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Δικαιούνται οι Παλαιστίνιοι να επιστρέψουν;

Σύμφωνα με το ψήφισμα 194 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 1948, καθώς και το ψήφισμα 3236 του ΟΗΕ το 1974 και τη Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, οι Παλαιστίνιοι που θεωρούνται πρόσφυγες έχουν το “δικαίωμα επιστροφής”.

Το Ισραήλ πάντως απορρίπτει το “δικαίωμα επιστροφής” των Παλαιστινίων, δηλώνοντας ότι αυτό θα σήμαινε το τέλος του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους. Το Ισραήλ έχει αρνηθεί επίσης να αναλάβει την ευθύνη για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων, επισημαίνοντας ότι μεταξύ 1948 και 1972 περίπου 800.000 Εβραίοι εκδιώχθηκαν ή χρειάστηκε να φύγουν από αραβικές χώρες όπως το Μαρόκο, το Ιράκ, την Αίγυπτο, την Τυνησία και την Υεμένη.

Τα τελευταία 76 χρόνια υποβλήθηκαν διάφορες προτάσεις για την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος. Η πιο σημαντική παραμένει η λύση των δύο κρατών με την Ιερουσαλήμ να διαιρείται σε δύο πρωτεύουσες. Ωστόσο, η σημερινή εξέλιξη του πολέμου δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου 

Πηγή: Deutsche Welle

Ιράν

Μιχάλης Ψύλος στη Ναυτεμπορική: Ο Χατζηδάκης λογαριάζει χωρίς τον Νετανιάχου

Αν ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε τα πάνω κάτω στην ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία, είναι λογικό να αυξάνονται οι φόβοι για τις επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενη επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο «Μπίμπι» δεν ακούει κανέναν, επιτίθεται σε όποιον τολμά να μιλά για ειρήνη και διπλωματία. Εδώ καθύβρισε ουσιαστικά ακόμη και τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, που ζητά να πάψει η Δύση να εξοπλίζει το Ισραήλ για να σφυροκοπά τη Γάζα. Τις αγωνίες του Χατζηδάκη θα σκεφτεί;

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος, Ναυτεμπορική

Με πολύ φιλόδοξους στόχους, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατέθεσε στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2025:
-Πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% και έλλειμμα 0,6% -πολύ κάτω από το όριο του 3% που θέτει το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
-Μείωση του χρέους στο 149,1% του ΑΕΠ.

Λογαριάζει χωρίς τον Νετανιάχου

Όλα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για «λελογισμένη» αύξηση των δαπανών -άρα και των εισοδημάτων- και μείωση των φόρων, όπως υπόσχεται ο υπουργός Οικονομικών.

Αλλά ο Χατζηδάκης λογαριάζει χωρίς τον… Νετανιάχου και τις θύελλες που σαρώνουν την ευρύτερη περιοχή.

Αν ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε τα πάνω κάτω στην ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία, είναι λογικό να αυξάνονται οι φόβοι για τις επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενη επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, με 1.200 νεκρούς και εκατοντάδες ομήρους.

Μια επίθεση που άνοιξε το «Κουτί της Πανδώρας», καθώς το Ισραήλ ισοπεδώνει εδώ και έναν χρόνο τη Γάζα με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, και τώρα τον νότιο Λίβανο.

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου αγνοήσει τις προτροπές της Ουάσιγκτον και επιτεθεί στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, δεν αποκλείεται η ανάφλεξη να τυλίξει και την περιοχή του Κόλπου, απ’ όπου προέρχεται το 30% του παγκόσμιου πετρελαίου.

Αν μάλιστα το Ιράν κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, η τιμή του πετρελαίου μπορεί να εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη. Τινάζοντας στον αέρα προσχέδια και προϋπολογισμούς.

Ο Μπίμπι δεν αγωνίες του «Μπίμπι»

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023 αντιμετωπίζουμε ένα παρατεταμένο σεισμικό γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια βαθιά ρήγματα στη Μέση Ανατολή. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου βλέπει τον εαυτό του ως έναν μοναχικό «καουμπόη», που πυροβολεί ταυτόχρονα σε επτά μέτωπα.

Ο Νετανιάχου και η «μεσσιανική» ακροδεξιά στην κυβέρνησή του, προφανώς αρπάζουν την ευκαιρία που τους έδωσε η Χαμάς για ν’ αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και να δημιουργήσουν το Μεγάλο Ισραήλ.

Ο «Μπίμπι» δεν ακούει κανέναν, επιτίθεται σε όποιον τολμά να μιλά για ειρήνη και διπλωματία. Εδώ καθύβρισε ουσιαστικά ακόμη και τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, που ζητά να πάψει η Δύση να εξοπλίζει το Ισραήλ για να σφυροκοπά τη Γάζα. Τις αγωνίες του Χατζηδάκη θα σκεφτεί;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 6 Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 5ης Οκτωβρίου 2024
1. Γεραπετρίτης: Θα κάνω αυτό που πρέπει στο Αιγαίο και ας χαρακτηριστώ μειοδότης
2. Ελλάδα-υδρογονάνθακες: Ποιος κρύβεται πίσω από την παρακώλυση των γεωτρήσεων; 13:00
3. Κύπρος: Η τριμερής αποφασίστηκε από Αθήνα και Άγκυρα, ερήμην της Λευκωσίας 21:50
4. Τουρκία: Κέρδισε διαγωνισμό στη Ρουμανία για πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων 27:00
5. Ισραήλ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της επίθεσης – Θα αντεπιτεθούμε λέει το Ιράν 33:15
6. ΗΠΑ: Ο Τραμπ γύρισε στον τόπο του εις βάρος του εγκλήματος στην Πενσυλβάνια 59:00
7. Ρωσία-Ουκρανία: Μοντέλο Δυτικής-Ανατολικής Γερμανίας προκρίνουν Δυτικοί κιαι Ουκρανοί αξιωματούχοι 01:01:50

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Αντιθέσεις: Στο χείλος της καταστροφής η ανθρωπότητα!

Το “Σοκ και Δέος” σε όλο το φάσμα του Μεσανατολικού με την ανθρωπότητα στο χείλος της Αβύσσου με επίκεντρο μία από τις σημαντικότερες περιφερειακές συγκρούσεις του πλανήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι “Αντιθέσεις” άνοιξαν την αυλαία των εκπομπών τους για την τηλεοπτική περίοδο 2024-2025 σε μια οριακή συγκυρία δραματικών εξελίξεων για την Μέση και την ευρύτερη Ανατολή , την Μεσόγειο και τις παγκόσμιες γεωστρατηγικές προεκτάσεις.

Το “Σοκ και Δέος” σε όλο το φάσμα του Μεσανατολικού με την ανθρωπότητα στο χείλος της Αβύσσου, με επίκεντρο μία από τις σημαντικότερες περιφερειακές συγκρούσεις του πλανήτη, , που επηρρεάζει γεωπολιτικά, ενεργειακά, οικονομικά, εφοδιαστικά και υπαρξιακά, όχι μόνο τους εμφανείς πρωταγνιστές σε Ισραήλ , Παλαιστίνη, Λίβανο, Ιράν , Υεμένη , Αραβικό κόσμο και Μεσόγειο, αλλά και όλους τους μεγάλους παίκτες ισχύος σε παγκόσμια κλίμακα.

Η αδιέξοδη σύγκρουση και ο φαύλος κύκλος στη μεσανατολική διένεξη εν μέσω καταιγιστικών στρατηγικών εξελίξεων , πλανητικών προεκτάσεων.

Τι διαδραματίζεται στην περίμετρο της Ευρασίας που στις μέρες μας αποτελεί το κύριο πεδίο των ηγεμονικών ανταγωνισμών.

Τα όρια της προβολής ισχύος, αποτροπής, γοήτρου υπεροχής και τα εφιαλτικά σενάρια γενικευμένης κλιμάκωσης με την απενοχοποίηση στη διεθνή σκηνή ακόμη και των πυρηνικών πληγμάτων.

Οι προεκτάσεις της κρίσης στο τρίγωνο Ελλάδα- Κύπρος – Τουρκία.

Οι συνέπειες του αναδυόμενου πολυπολικού κόσμου, η στάση των νέων παικτών ισχύος και οι στρατηγική στόχευση των παλαιών δυνάμεων ισχύος.

Στο στούντιο της εκπομπής ο Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Δημήτρης Ξενάκης, με πεδίο έρευνας την Διεθνή Πολιτική στην Μέση Ανατολή και τα θεάμτα Ασφάλειας στη Μεσόγειο.

Στην εκπομπή παρεμβαίνουν και καταθέτουν την οπτική τους οι :

Μαίρη Μπόση, Καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Ιωάννης Μάζης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο ΕΚΠΑ

Παναγιώτης Τσάκωνας, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, σπουδών ασφάλειας και ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής στο ΕΚΠΑ – Επικεφαλής του Προγράμματος Ασφάλειας στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Δημήτρης Καραϊτίδης, Πρέσβης ε.τ.

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Πρέσβης ε.τ

Θέμης Τζήμας, Νομικός και διδάκτορας Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης του ΑΠΘ και μεταδιδακτορικός ερευνητής

Αλέξης Λεκάκης – Κερκυραίος, Υποψήφιος διδάκτορας Ιρανικής Εξωτερικής Πολιτικής στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου

📺 “ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ” με τον Γιώργο Σαχίνη στην ΚΡΗΤΗ TV

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή