Ακολουθήστε μας

Ισραήλ

Βομβαρδισμοί στη Ράφα, σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Αλγερία καταρτίζει σχέδιο απόφασης του Σ.Α του Ο.Η.Ε. για να “σταματήσει η σφαγή στη Ράφα”

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα να βομβαρδίζουν τη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου ανέπτυξαν τεθωρακισμένα, ενώ στον ΟΗΕ καταρτίζεται σχέδιο απόφασης με σκοπό να “σταματήσει” η “σφαγή” μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό της Κυριακής σε καταυλισμό εκτοπισμένων που προκάλεσε αγανάκτηση.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως έγιναν νέοι βομβαρδισμοί στη Ράφα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν ισραηλινά άρματα μάχης σε διάφορους τομείς της πόλης, που πλέον έχει μετατραπεί στο επίκεντρο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

“Ο κόσμος προσπαθεί να μένει προς το παρόν όσο γίνεται περισσότερο στο σπίτι ή στο κατάλυμά του διότι όποιος κινείται γίνεται στόχος πυρών ισραηλινών drones”, είπε κάτοικος, ο Άμπντελ Χατίμπ.

Η Πολιτική Προστασία της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε χθες τον θάνατο 21 ανθρώπων σε νέο ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων, δυο μέρες έπειτα από παρόμοιο που ξεσήκωσε παγκόσμια κατακραυγή.

Ενώ, σχεδόν οκτώ μήνες αφότου άρχισε ο καταστροφικός πόλεμος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως, κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, για να συζητήσει την κατάσταση μετά τον βομβαρδισμό της Κυριακής σε καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά στη Ράφα ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 45 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 249, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Σχέδιο απόφασης

Η παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για πολλά “απανθρακωμένα” πτώματα μετά την πυρκαγιά που σάρωσε τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), βορειοδυτικά της Ράφας. Ο βομβαρδισμός αυτός πυροδότησε νέα διαδήλωση χθες βράδυ στο Παρίσι, για δεύτερη συνεχόμενη βραδιά, με την απαίτηση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Ράφα.

Ο ισραηλινός στρατός, που λέει ότι διενεργεί εσωτερική έρευνα, ανέφερε χθες πως τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν την Κυριακή δεν θα μπορούσαν “από μόνα τους” να προκαλέσουν την πυρκαγιά.

Η Αλγερία καταρτίζει σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να “σταματήσει η σφαγή στη Ράφα”, ανακοίνωσε χθες ο πρεσβευτής της στον διεθνή οργανισμό, ο Αμάρ Μπεντζαμά, μετά την κατεπείγουσα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του δεκαπενταμελούς οργάνου.

“Θα πρόκειται για σύντομο κείμενο, για ξεκάθαρο κείμενο, προκειμένου να σταματήσει η σφαγή στη Ράφα”, τόνισε στον Τύπο, ενώ το ΣΑ αναμένεται σήμερα να συνέλθει εκ νέου για τη μηνιαία αξιολόγηση της κατάστασης στα παλαιστινιακά εδάφη.

“Ελπίζουμε πως αυτό θα μπορέσει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, διότι διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές”, σχολίασε από τη δική του πλευρά ο κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Φου Κονγκ, που θα ήθελε να διεξαχθεί ψηφοφορία εντός της εβδομάδας.

“Είναι καιρός αυτό το Συμβούλιο να αναλάβει δράση και να υιοθετήσει νέα απόφαση”, έκρινε ο γάλλος πρεσβευτής Νικολά ντε Ριβιέρ, τονίζοντας και αυτός πως πρόκειται για ζήτημα “ζωής ή θανάτου”.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ “δεν κάνει τα στραβά μάτια” για τα θύματα στις τάξεις των αμάχων στη Ράφα, όμως συνεχίζει να υποστηρίζει το Ισραήλ, είπε χθες εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι, την ώρα που αμερικανικά μέσα ενημέρωσης διερωτώνται τι απέγινε η “κόκκινη γραμμή” της Ουάσιγκτον.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει δημόσια και επανειλημμένα το Ισραήλ εναντίον της διεξαγωγής ευρείας κλίμακας χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, από την οποία πλέον έφυγαν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο δεν βρίσκεται σε εξέλιξη “μείζων” χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, κατά συνέπεια δεν θα υπάρξει “αλλαγή πολιτικής”, της αμερικανικής υποστήριξης στο Ισραήλ, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Κέρμπι.

Νωρίτερα χθες η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αναγνώρισαν επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης, προκαλώντας την οργή της κυβέρνησης του Ισραήλ που είδε στην απόφαση αυτή “επιβράβευση” της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Βίντεο με όμηρο ζωντανό

Εκείνη την ημέρα, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς προχώρησε σε έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.189 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με νέα καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Από τους ακόμη 252 ανθρώπους που απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, 121 θεωρείται πως κρατούνται ακόμη όμηροι εκεί, όμως 37 από αυτούς πιστεύεται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς και στις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 36.096 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, στην εξουσία στον θύλακο από το 2007.

Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, το δεύτερο ισχυρότερο ισλαμιστικό κίνημα στη Γάζα, σύμμαχος της Χαμάς, έδωσε χθες στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εικονίζεται όμηρος στη ζωή. Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι πρόκειται για τον Σάσα Τρουπάνοφ, Ισραηλινορώσο 28 ετών.

Το βίντεο αυτό “είναι επιπρόσθετη απόδειξη πως η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να δώσει ξεκάθαρη εντολή στην ομάδα των διαπραγματευτών για να μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία για την επιστροφή όλων των ομήρων”, έκρινε το Φόρουμ των Οικογενειών, συλλογικότητα που εκπροσωπεί τους συγγενείς των ισραηλινών ομήρων.

Διαπραγματεύσεις;

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ μεσολαβούν εδώ και μήνες σε έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός μεγάλης διάρκειας στη Λωρίδα της Γάζας, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων.

Μέσο ενημέρωσης που θεωρείται πως έχει δεσμούς με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε χθες πως το Κάιρο “εντείνει τις προσπάθειες” με σκοπό να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, με σκοπό επίσης να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στον παλαιστινιακό θύλακο.

Η επιχείρηση στη Ράφα, που σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό σκοπό έχει να εξαλειφθούν τα “τελευταία”, κατ’ αυτόν, τάγματα της Χαμάς, οδήγησε στο κλείσιμο της συνοριακής διέλευσης στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, που έχει νευραλγική σημασία για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων.

Συνέπεια: “όλες οι διακομιδές ασθενών σταμάτησαν απότομα”, ανέφερε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Και οι παραδόσεις βοήθειας μέσω της τεχνητής προβλήτας που έστησε ο στρατός των ΗΠΑ στα ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας ανεστάλησαν, καθώς η δομή υπέστη ζημιά εξαιτίας θαλασσοταραχής, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Ο Μοχάμεντ Χαντέρ, που έφυγε από τη Ράφα χθες και έφθασε στη Ντέιρ αλ Μπάρα (κεντρικά), μεταφέροντας κάποια υπάρχοντά του με κάρο, είπε “εκτοπιστήκαμε όπως κι όλος ο υπόλοιπος κόσμος, αφού επιζήσαμε από τους βομβαρδισμούς κι από τα άρματα μάχης”, διερωτώμενος “και τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε τώρα;”.

capital.gr

Video

Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 6 Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 5ης Οκτωβρίου 2024
1. Γεραπετρίτης: Θα κάνω αυτό που πρέπει στο Αιγαίο και ας χαρακτηριστώ μειοδότης
2. Ελλάδα-υδρογονάνθακες: Ποιος κρύβεται πίσω από την παρακώλυση των γεωτρήσεων; 13:00
3. Κύπρος: Η τριμερής αποφασίστηκε από Αθήνα και Άγκυρα, ερήμην της Λευκωσίας 21:50
4. Τουρκία: Κέρδισε διαγωνισμό στη Ρουμανία για πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων 27:00
5. Ισραήλ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της επίθεσης – Θα αντεπιτεθούμε λέει το Ιράν 33:15
6. ΗΠΑ: Ο Τραμπ γύρισε στον τόπο του εις βάρος του εγκλήματος στην Πενσυλβάνια 59:00
7. Ρωσία-Ουκρανία: Μοντέλο Δυτικής-Ανατολικής Γερμανίας προκρίνουν Δυτικοί κιαι Ουκρανοί αξιωματούχοι 01:01:50

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Αντιθέσεις: Στο χείλος της καταστροφής η ανθρωπότητα!

Το “Σοκ και Δέος” σε όλο το φάσμα του Μεσανατολικού με την ανθρωπότητα στο χείλος της Αβύσσου με επίκεντρο μία από τις σημαντικότερες περιφερειακές συγκρούσεις του πλανήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι “Αντιθέσεις” άνοιξαν την αυλαία των εκπομπών τους για την τηλεοπτική περίοδο 2024-2025 σε μια οριακή συγκυρία δραματικών εξελίξεων για την Μέση και την ευρύτερη Ανατολή , την Μεσόγειο και τις παγκόσμιες γεωστρατηγικές προεκτάσεις.

Το “Σοκ και Δέος” σε όλο το φάσμα του Μεσανατολικού με την ανθρωπότητα στο χείλος της Αβύσσου, με επίκεντρο μία από τις σημαντικότερες περιφερειακές συγκρούσεις του πλανήτη, , που επηρρεάζει γεωπολιτικά, ενεργειακά, οικονομικά, εφοδιαστικά και υπαρξιακά, όχι μόνο τους εμφανείς πρωταγνιστές σε Ισραήλ , Παλαιστίνη, Λίβανο, Ιράν , Υεμένη , Αραβικό κόσμο και Μεσόγειο, αλλά και όλους τους μεγάλους παίκτες ισχύος σε παγκόσμια κλίμακα.

Η αδιέξοδη σύγκρουση και ο φαύλος κύκλος στη μεσανατολική διένεξη εν μέσω καταιγιστικών στρατηγικών εξελίξεων , πλανητικών προεκτάσεων.

Τι διαδραματίζεται στην περίμετρο της Ευρασίας που στις μέρες μας αποτελεί το κύριο πεδίο των ηγεμονικών ανταγωνισμών.

Τα όρια της προβολής ισχύος, αποτροπής, γοήτρου υπεροχής και τα εφιαλτικά σενάρια γενικευμένης κλιμάκωσης με την απενοχοποίηση στη διεθνή σκηνή ακόμη και των πυρηνικών πληγμάτων.

Οι προεκτάσεις της κρίσης στο τρίγωνο Ελλάδα- Κύπρος – Τουρκία.

Οι συνέπειες του αναδυόμενου πολυπολικού κόσμου, η στάση των νέων παικτών ισχύος και οι στρατηγική στόχευση των παλαιών δυνάμεων ισχύος.

Στο στούντιο της εκπομπής ο Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Δημήτρης Ξενάκης, με πεδίο έρευνας την Διεθνή Πολιτική στην Μέση Ανατολή και τα θεάμτα Ασφάλειας στη Μεσόγειο.

Στην εκπομπή παρεμβαίνουν και καταθέτουν την οπτική τους οι :

Μαίρη Μπόση, Καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Ιωάννης Μάζης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο ΕΚΠΑ

Παναγιώτης Τσάκωνας, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, σπουδών ασφάλειας και ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής στο ΕΚΠΑ – Επικεφαλής του Προγράμματος Ασφάλειας στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Δημήτρης Καραϊτίδης, Πρέσβης ε.τ.

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Πρέσβης ε.τ

Θέμης Τζήμας, Νομικός και διδάκτορας Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης του ΑΠΘ και μεταδιδακτορικός ερευνητής

Αλέξης Λεκάκης – Κερκυραίος, Υποψήφιος διδάκτορας Ιρανικής Εξωτερικής Πολιτικής στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου

📺 “ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ” με τον Γιώργο Σαχίνη στην ΚΡΗΤΗ TV

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Σάββας Καλεντερίδης: Γιατί ανησυχεί η Τουρκία;

Το έργο του PKK για το Μεγάλο Κράτος του Κουρδιστάν προβλέπει την ίδρυση αυτού του κράτους σε εδάφη που θα αποσπαστούν από το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν και την Τουρκία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Για να κατανοήσουμε, όμως, τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει τον Ερντογάν να φοβάται τόσο πολύ, είναι χρήσιμο να διαβάσουμε το άρθρο του παλαίμαχου και έμπειρου δημοσιογράφου Φικρέτ Μπιλά, που έχει πολύ καλές διασυνδέσεις με το στρατιωτικό κατεστημένο και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος ο Ερντογάν άρχισε να μιλά με τον πιο επίσημο τρόπο για τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα του από την επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Με άλλα λόγια, είπε ότι η χώρα του βρίσκεται στο στόχαστρο του Ισραήλ.

Ενώ το τελευταίο διάστημα έκανε σχετικές αναφορές, μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, κατά τη έναρξη της νέας κοινοβουλετικής περιόδου, που έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, ο Ερντογάν είπε για το θέμα:

«Ενώ παρακολουθούμε από κοντά τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο, βλέπουμε επίσης καθαρά πώς το Ισραήλ θέλει να δημιουργήσει μικρούς δορυφόρους στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία χρησιμοποιώντας την (κουρδική, PYD και ΡΚΚ) αυτονομιστική οργάνωση ως πιόνι. Για την πατρίδα μας, το έθνος μας και την ανεξαρτησία μας, θα σταθούμε απέναντι σε αυτή την κρατική τρομοκρατία με κάθε μέσο που διαθέτουμε».

Με την αναφορά του αυτήν ο Ερντογάν θέλησε να δηλώσει ότι το Ισραήλ υποστηρίζει την ύπαρξη δύο αυτόνομων κουρδικών κρατών στο Β. Ιράκ, που ήδη υπάρχει και λειτουργεί de jure από το 2005, και στη ΒΑ Συρία, που λειτουργεί de facto από το 2014, με τη βο΄΄ηθεια των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια ο Ερντογάν ανέφερε ότι η απόσταση από την Αλεξανδρέττα μέχρι τα σύνορα του Λιβάνου είναι 170 χιλιόμετρα, δηλαδή μόλις 2,5 ώρες με το αυτοκίνητο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με άλλα λόγια, η κατοχή, η τρομοκρατία και η επιθετικότητα είναι ακριβώς δίπλα μας» και ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται απέναντι στο Ισραήλ, όποιο κι αν είναι το κόστος».

Για να κατανοήσουμε, όμως, τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει τον Ερντογάν να φοβάται τόσο πολύ, είναι χρήσιμο να διαβάσουμε το άρθρο του παλαίμαχου και έμπειρου δημοσιογράφου Φικρέτ Μπιλά, που έχει πολύ καλές διασυνδέσεις με το στρατιωτικό κατεστημένο και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Σημειώνεται ότι το άρθρο δημοσιεύθηκε μερικά εικοσιστετράωρα πριν την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο:

Η Τουρκία βρίσκεται στο στόχαστρο

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του στον Λίβανο. Μετά τον αρχηγό της ΧΑΜΑΣ Χανιγιέ, σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Νασράλα. Συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Βηρυτό. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι μετά από αυτό το στάδιο, το Ισραήλ θα προχωρήσει προς την κατάληψη του νότου του Λιβάνου.

Στη συνέχεια εκφράζουν την πρόβλεψή τους ότι θα προχωρήσει στα νότια της Συρίας.

Οι προβλέψεις των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων είναι συμβατές με τους στόχους του Σχεδίου της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής (Greater Middle East Project, ΣΕΜΑ).

Οι ΗΠΑ εφαρμόζουν σταδιακά το ΣΕΜΑ, το οποίο ανακοίνωσαν στον κόσμο (σ.τ.μ. τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα), δηλώνοντας ότι θα αλλάξουν τα σύνορα 22 χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Μπορούμε να ορίσουμε ως κύριο στόχο αυτού του εγχειρήματος όχι μόνο τον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό των ΗΠΑ, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του Ισραήλ και τη δημιουργία ενός κύκλου ασφαλείας γύρω από αυτό.

Οι ΗΠΑ εισέβαλαν αρχικά στο Αφγανιστάν, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, και αποχώρησαν αφού η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν, τους οποίους αρχικά υποστήριζαν εναντίον της Ρωσίας, προκάλεσαν προβλήματα στο Αφγανιστάν και στις χώρες της περιοχής. Τελικά παρέδωσαν το Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν.

Στη συνέχεια εισέβαλαν στο Ιράκ με τη δικαιολογία ότι «ο Σαντάμ έχει πυρηνικά όπλα». Στο τέλος ανέτρεψαν τον Σαντάμ. Χώρισαν το Ιράκ στα δύο. Ίδρυσαν ένα de facto ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στο Βόρειο Ιράκ υπό την κυριαρχία των Μπαρζανί. Στη συνέχεια έσυραν το Ιράκ σε εμφύλιο πόλεμο βασισμένο σε θρησκευτικές σέκτες.

Το ίδιο σχέδιο εφάρμοσαν και στη Συρία. Κατέλαβαν τη βόρεια Συρία με το πρόσχημα του εμφυλίου πολέμου. Χώρισαν κι αυτή τη χώρα στα δύο. Ίδρυσαν ένα κράτος και στρατό για το PKK στο βορρά. Εδώ και χρόνια υπάρχει ένα κουρδικό κράτος που κυβερνάται από το PKK στην περιοχή που εφάπτεται στα σύνορα της Τουρκίας.

Έτσι, αποδυνάμωσαν το Ιράκ και τη Συρία, που θα μπορούσαν να ήταν απειλή για το Ισραήλ στην περιοχή, και τα έκαναν να μην αποτελούν πλέον απειλή.

Φαίνεται ότι μετά τη Συρία, σειρά έχει το Ιράν. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στοχεύουν επίσης να διασπάσουν το Ιράν. Ένας από τους στόχους του ΣΕΜΑ είναι ο διαχωρισμός του Ιρανικού Κουρδιστάν και του Νοτίου Αζερμπαϊτζάν από το Ιράν.

Ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα Μεγάλο Ισραήλ, καταβάλλουν επίσης προσπάθειες για τη δημιουργία ενός «Μεγάλου Κουρδιστάν», που είναι και ο στόχος του PKK.

Στόχος του είναι να διασφαλίσουν ότι το κράτος του PKK, το οποίο ίδρυσαν στη βόρεια Συρία, θα ενωθεί πρώτα με το Βόρειο Ιράκ και στη συνέχεια θα επεκταθεί δυτικά προς τη Μεσόγειο.

Υπολογίζουν ότι ένα μη αραβικό κράτος που δημιουργήθηκε με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργούσε ασφάλεια για το Ισραήλ.

Η επέκταση του Ισραήλ προς τα νότια του Λιβάνου και της Συρίας θα του επιτρέψει να πλησιάσει το κράτος του PKK στο βορρά, το οποίο βρίσκεται υπό την προστασία των ΗΠΑ.

Έτσι, μετά το Μεγάλο Ισραήλ, θα μπει στο παιχνίδι το έργο του Μεγάλου Κουρδιστάν.

Το έργο του PKK για το Μεγάλο Κράτος του Κουρδιστάν προβλέπει την ίδρυση αυτού του κράτους σε εδάφη που θα αποσπαστούν από το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν και την Τουρκία.

Αυτός ο πίνακας δείχνει ότι μετά το Ιράν, στόχος θα είναι η Τουρκία.

Ενώ ο στόχος του ΣΕΜΑ είχε δηλωθεί ξεκάθαρα στον κόσμο, το γεγονός ότι η Τουρκία καυχιόταν ότι ήταν για λίγο η συμπρόεδρος του ΣΕΜΑ, σημαίνει ότι δεν είχε αντιληφθεί τι τι θα επακολουθήσει.

Δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι η Άγκυρα έβλεπε ξεκάθαρα το γεγονός ότι η Τουρκία θα είναι ο στόχος μετά το Ιράν. Αν ίσχυε αυτό, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, η Τουρκία δεν θα είχε ακολουθήσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία είχε στόχο να ανατρέψει τον Άσαντ και να ιδρύσει ένα ισλαμικό κράτος στη θέση του.

Ενώ η κυβέρνηση στην Τουρκία περίμενε τις μέρες που θα ανατρεπόταν ο Άσαντ, οι ΗΠΑ κατέλαβαν το βόρειο τμήμα της Συρίας και δημιούργησαν έναν κράτος του PKK.

Τον αραβικό λαό της περιοχής τους τον έστειλαν στην Τουρκία. Η Τουρκία το δέχτηκε επίσης με χαρά. Η μεταφορά εκατομμυρίων Σύριων στην Τουρκία θα διαταράξει τη δημογραφική δομή της χώρας στο μέλλον. Η εσωτερική σύγκρουση και η διχοτόμηση της Τουρκίας θα εξυπηρετήσει τον στόχο του ΣΕΜΑ.

Η Τουρκία μόλις το τελευταίο διάστημα άρχισε να επικρίνει την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στο PKK στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, αυτό που έπρεπε να κάνει ήταν να δει έγκαιρα τον κίνδυνο και να αποτρέψει όσο μπορούσε από την αρχή τις ΗΠΑ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή