Ακολουθήστε μας

Αστυνομία

Αποκάλυψη! Ειδικό λογικό ισραηλινής κατασκευής για μαζική αναγνώριση προσώπων αποκτά η ΕΛ.ΑΣ

Δημοσιεύτηκε

στις

Αστυνομία: Ειδικό λογισμικό, πιθανόν ισραηλινής κατασκευής, για μαζική αναγνώριση προσώπων με βάση τα βιομετρικά στοιχεία και το οποίο θα συνδεθεί με τις 1.000 κάμερες υψηλής ευκρίνειας που θα τοποθετηθούν στους δρόμους της Αθήνας μελετά να αποκτήσει – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – η ΕΛ.ΑΣ.

Χρησιμοποιείται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, θα ενταχθούν οι ηλεκτρονικές φωτογραφίες δεκάδων χιλιάδων σεσημασμένων για εγκληματικές επιθέσεις, επεισόδια και άλλες παράνομες πράξεις

Στο σύστημα αυτό, που χρησιμοποιείται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, θα ενταχθούν οι ηλεκτρονικές φωτογραφίες δεκάδων χιλιάδων σεσημασμένων για εγκληματικές επιθέσεις, επεισόδια και άλλες παράνομες πράξεις προκειμένου να αποτελέσουν τη συγκριτική τράπεζα δεδομένων για την ταυτοποίηση των υπόπτων που θα εντοπίζονται στον δρόμο, στις κερκίδες κ.λπ. Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούν στη σύνταξη της σχετικής μελέτης για την τοποθέτηση και τη χρήση του εν λόγω λογισμικού προκειμένου να τεθούν οι σαφείς προδιαγραφές και να προχωρήσει η σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Επιπλέον θα ζητηθεί ασφαλώς άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού.

Με επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. να μιλούν για ένα σημαντικό ψηφιακό «όπλο» για τον άμεσο εντοπισμό ύποπτων ατόμων σε ανοικτούς χώρους, για την ανίχνευση κινήσεων σεσημασμένων προσώπων σε χώρους εκδήλωσης εγκληματικών επιθέσεων, για εντοπισμό πρωτοστατών επεισοδίων σε γήπεδα ή ακόμη και σε δρόμους, σε συγκρούσεις με την Αστυνομία κ.λπ. Ομως ζητούμενο ασφαλώς είναι, όπως υπογραμμίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., να υπάρξουν οι σχετικές εγκρίσεις για την εγκατάσταση σε επιχειρησιακό κέντρο και τη χρήση του εν λόγω συστήματος και να εφαρμοστεί πλήρως η νομιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοιου είδους σύστημα αναγνώρισης προσώπων σε μικρότερη κλίμακα θα αποκτήσουν σύντομα τουλάχιστον 200-300 αστυνομικοί υπηρεσιών της Ασφάλειας που χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές επικοινωνίας ελληνικής εταιρείας. Μέσω αυτού του λογισμικού που θα εγκατασταθεί στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. θα παρέχεται η δυνατότητα σε αστυνομικούς που λαμβάνουν φωτογραφίες – με τις προαναφερόμενες συσκευές – προσώπων κατά τη διάρκεια παρακολουθήσεων ή εποπτείας κερκίδων, να τις αποστέλλουν σε αυτή την ψηφιακή τράπεζα δεδομένων. Κι έτσι να έχουν άμεση απάντηση, από μια λίστα καταχωρισμένων χιλιάδων ατόμων, αν είναι σεσημασμένοι και για ποιον λόγο.

Ανίχνευση μέσω σύγχρονων καμερών

Σημειώνεται ότι το ψηφιακό σύστημα των 1.000 καμερών, που σχεδιάζουν τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Πολιτικής – εφόσον λάβει τις απαραίτητες σχετικές εγκρίσεις των αρμόδιων Αρχών – θα ανιχνεύει μέσω υπερσύγχρονων καμερών μια σειρά από παραβάσεις – και όχι μόνο την υπερβολική ταχύτητα – που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών του δρόμου. Ακόμη αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την ενιαία καταγραφή των τροχαίων παραβάσεων, το οποίο θα δέχεται επίσης πληροφορίες από τις ηλεκτρονικές συσκευές των αστυνομικών της Τροχαίας (tablets με άμεση διασύνδεση με τα μητρώα οδηγών και οχημάτων) και επίσης από τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα πληροφοριακά συστήματα των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας. Ομως φαίνεται ότι το εν λόγω δίκτυο καμερών θα μπορούν να εκμεταλλεύονται και τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για περιπτώσεις εγκληματικών επιθέσεων, όπως συμβαίνει και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις προκειμένου να εντοπίζονται δράστες εγκληματικών επιθέσεων, οι κινήσεις τους κ.λπ.

Αστυνομία

Υπόθεση Καραϊβάζ: “Ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.” περιείχε το cd που καταστράφηκε από συρραπτικό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αίτηση αναίρεσης κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο η μητέρα και η αδερφή του Καραϊβάζ, επικαλούμενες το κατεστραμμένο cd

Έγγραφο της Εισαγγελίας Αθηνών αποκαλύπτει, ότι το cd με περιεχόμενο από το κινητό τηλέφωνο του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ περιείχε “ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.”.

“Το με αριθμό αναγνωστέο 33 (έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για το αποτέλεσμα της ανάσυρσης του κινητού του θύματος Γ. Καραϊβάζ – ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.) είχε επισυναπτόμενο cd με το περιεχόμενο της ανάσυρσης το οποίο πιθανότατα είχε καταστραφεί λόγω συρραφής του με συρραπτικό και το γεγονός σημειώθηκε στα πρακτικά” αναφέρει το εν λόγω έγγραφο.

Η αναφορά αυτή καταρρίπτει τη φημολογία εκείνων των ημερών ότι το cd περιείχε απλά επαφές. Οι επαφές, άλλωστε, στην εφαρμογή whatsapp, όπως πρώτο επίσης είχε αποκαλύψει το FoP, αναφέρονταν σε χαρτί και αφορούσαν ονόματα συνεργατών του Καραϊβάζ αλλά και ονόματα όπως Δημητριάδης, Κοντολέων και Καραμαλάκης, που παρέπεμπαν στον πρώην διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου -και ανιψιό του Πρωθυπουργού- Γρηγόρη Δημητριάδη, τον πρώην Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και τον πρώην Αρχηγό της Αστυνομίας Μιχάλη Καραμαλάκη. Στο δικαστήριο τότε είχε αναφερθεί και επαφή Βαγγέλης Ζαμπού, η οποία παραπέμπει στον Βαγγέλη Ζαμπούνη που εκτελέστηκε πριν μερικούς μήνες έξω από πρατήριο καυσίμων ιδιοκτησίας του, στο Νέο Κόσμο.

Η αναφορά σε “ιστορικό συνομιλιών” δείχνει ότι υπήρχαν στοιχεία για το με ποιούς μίλησε ο δημοσιογράφος και πότε, ενώ τα “αρχεία κειμένου κ.α.” ενδεχομένως να αφορούν και γραπτά μηνύματα.

Σε κάθε περίπτωση, η Δικαιοσύνη μπορούσε να ζητήσει από τους συνομιλητές του Καραϊβάζ πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών μαζί τους και να τους ρωτήσει εάν τους είχε εκφράσει κάποια ανησυχία για κάτι, από τη στιγμή ανάμεσά τους ήταν ο αρχηγός της Αστυνομίας και ο Διοικητής της ΕΥΠ.

Σήμερα, επισκέφθηκαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, οι δικηγόροι της μητέρας και της αδελφής του Γιώργου Καραϊβάζ, Ρόη Παυλέα και Σπύρος Χαριτάτος, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση αναίρεσης κατά της αθωωτικής, για τους δύο κατηγορουμένους, απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Ρεπορτάζ της ιστοσελίδας dikastiko.gr αναφέρει ότι “σύμφωνα με την πλευρά των συγγενών του δημοσιογράφου, η πρωτόδικη απόφαση «πάσχει από απόλυτη ακυρότητα και παραβίαση της δημοσιότητας της δίκης, διότι, όπως διαπίστωσε και η εισαγγελέας της έδρας κι έχει καταγραφεί στα πρακτικά, το αναγνωστέο σχετικό 33 που βρισκόταν σε cd έχει καταστραφεί. Πλην όμως το δικαστήριο θεώρησε, εσφαλμένα, ότι αν και καταστραμμένο μπορεί να θεωρηθεί ως αναγνωσμένο”.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης οι δύο δικηγόροι είχαν πει ότι διαθέτουν το περιεχόμενο του cd και ότι το θέτουν στη διάθεση του δικαστηρίου. Όταν, όμως, το δικαστήριο τους το ζήτησε εκείνοι προσκόμισαν ένα στικάκι λέγοντας ότι το εν λόγω αρχείο “δεν ανοίγει”.

Οι ίδιοι, πάντως, στη σημερινή τους αίτηση κάνουν λόγο για «έλλειψη ειδικής αιτιολογίας» της απόφασης, ενώ υπογραμμίζουν πως για την κρίση των δικαστών ελήφθησαν υπόψη «καταφανώς ψευδείς καταθέσεις».

Στη σχετική αίτηση αναφέρεται πως «δεν αιτιολογείται στην απόφαση γιατί δήθεν συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται μόνο κλοπιμαία οχήματα από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος. Η αναιτιολόγητη απλοϊκή αυτή σκέψη αντικρούεται από το γεγονός ότι δεν απαντάται στο νομικό κόσμο κάποιο εγχειρίδιο επαγγελματικής κατάρτισης πληρωμένων δολοφόνων».

ΠΗΓΗ: Freedom of Press

Συνέχεια ανάγνωσης

Αστυνομία

Σύλληψη διακινητών μεταναστών μετά από καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δύο άτομα συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη οχήματος που μετέφερε παράτυπους μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας.

Tο περιστατικό σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, όταν αστυνομικοί εντόπισαν ύποπτο οδηγό Ι.Χ., διακρίνοντας πολλά άτομα στο εσωτερικό του οχήματος. Οι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ έκαναν σήμα στον οδηγό, αλλά εκείνος δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις τους, ανέπτυξε ταχύτητα και επιχείρησε να διαφύγει.

Ακολούθησε καταδίωξη και οι αστυνομικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητο. Εκτός από τον 47χρονο οδηγό, υπήκοο Βουλγαρίας, στο όχημα επέβαινε ως συνοδηγός μία 45χρονη καθώς και 7 παράτυποι μετανάστες από το Νεπάλ, τους οποίους μετέφεραν στην Αθήνα έναντι χρηματικής αμοιβής.

Mετά από έρευνα των αστυνομικών εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας η οικία του κυκλώματος, η οποία αποτελούσε τον τελικό προορισμό των διακινητών, όπου απέκρυπταν ακόμη 11 παράτυπους μετανάστες, υπηκόους Νεπάλ και Θιβέτ.

Σε βάρος του 47χρονου και της 45χρονης σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για διευκόλυνση εισόδου στο ελληνικό έδαφος εκ κερδοσκοπίας κατά συναυτουργία, μεταφορά αλλοδαπών στο εσωτερικό, πλαστογραφία, κατοχή ταξιδιωτικού εγγράφου τρίτου προσώπου, επικίνδυνη οδήγηση, απείθεια και παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκε συγκατηγορούμενος τους και αναζητείται.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι διακινητές παρέλαβαν τους μετανάστες, πρώτες πρωινές ώρες της 15-9-2024 κοντά στη μεθοριακή γραμμή με τη Βουλγαρία προκειμένου να τους προωθήσουν στην Αθήνα. Για τη διακίνηση κατέβαλαν χρηματικό ποσό που κυμαίνεται από 500 έως -1.000- ευρώ ο καθένας, το οποίο θα αφαιρούνταν από την εργασία τους.

Στην κατοχή του 47χρονου οδηγού βρέθηκε και κατασχέθηκε πλαστό δελτίο ταυτότητας πακιστανικών αρχών ενώ στην κατοχή της 45χρονης συνοδηγού βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης. Επίσης κατασχέθηκε το αυτοκίνητο ως μέσο παράνομης προώθησης μεταναστών.

Οι διακινητές, με τη σε βάρος τους δικογραφία, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Αστυνομία

Παντελής Σαββίδης: Το κράτος που μας επηρεάζει θέλουμε να λετουργήσει

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Με την Τουρκία δεν μπορεί. Με την Αλβανία δεν μπορεί. Με τα Σκόπια δεν μπορεί. Με τις φωτιές δεν μπορεί. Με τις πλημμύρες δεν μπορεί. Είναι άριστο στην οργάνωση της εφορίας, στην στοχοποίηση και εξαφάνιση όσων δεν του είναι αρεστοί και στο μοίρασμα των κονδυλίων.

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

Είναι ώρα που συνάνθρωποί μας βρίσκονται σε αγωνία για την ύπαρξή τους και το βιός τους. Συμπάσχουμε μαζί τους.

Δυστυχώς, αυτή είναι η ώρα που μπορούν να ακουστούν ηχηρότερα οι αιτίες των καταστροφών.

1.-Ένα κράτος εντελώς ανοργάνωτο με ελάχιστη συνείδηση των πολιτικών υπηρετών του αλλά και των εργαζομένων σε αυτό για τον κοινωνικό τους ρόλο. “Δεν βαριέσαι ούτε θα τιμωρηθούμε, ούτε θα πληρώσουμε για το ραχάτι ή την ανικανότητά μας” το κυράρχο σύνθημα. “Δικό μας ήταν το χωράφι”; Καμιά κοινωνική συνείδηση.

2.-Ένα πολιτικό και εργασιακό προσωπικό χωρίς γνώση του αντικειμένου. Κάποιος άθλιος πολιτευτής το βόλεψε. Και καλά το βόλεψε. Δεν ενδιαφέρθηκε να το εκπαιδεύσει; Όχι. Διότι δεν ενδιαφέρονται για τις επιπτώσεις της άγνοιάς του. Κράτος εντελώς διαλυμένο. Μόνο η εφορία του και οι μηχανισμοί εξαφάνισής σου αν τεθείς στο στόχαστρό του λειτουργούν αν θελήσει.

3.-Ανίκανα στελέχη που δεν είναι δυνατόν να καταστρώσουν ένα αποτελεσματικό επιτελικό σχέδιο. Μπλα πλά, θεωρίες και την κρίσιμη στιγμή τίποτε. Καμιά δυνατότητα σοβαρού επιτελικού σχεδίου. Η πράξη κάθε φορά το αποδεικνύει. Άνθρωποι υπάρχουν αλλά οι σοβαροί δεν επιδιώκουν ανάδειξη μέσω κομματικών διαπιστευτηρίων. Αλλά τοποθετούνται οι κομματικοί.

4.-Απουσία σύγχρονων μέσων και, κυρίως, απουσία οργάνωσης και προσωπικού διαχείρισής τους. Σε ερώησή μου γιατί δεν χρησιμοποιούνται drones παρακολούθησης αλλά και ταυτόχρονης κατάσβεσης η απάντηση ήταν, ακόμη, και αν υπάρξουν drones λείπουν οι υποδομές υποστήριξής τους και το προσωπικό που θα τα διαχειριστεί.

5.-Το σημαντικότερο, όμως, είναι ο ακραίος συγκεντρωτισμός του κράτους στην πρωτεύουσά του και η συσσώρευση του μισού πληθυσμού της χώρας στην Αττική. Βλάπτει και την περιφέρεια που στερείται κατοίκων και την οικονομία απο δραστηριότητες της περιφέρειας και προκαλεί τεράστιους κινδύνους στην πρωτεύουσα και την περιφέρεια Αττικής

Αυτά που παρακολουθούμε είναι μερικοί απο τους κινδύνους αυτούς.

Δεν νοιώθουμε μοναξιά όταν επισημαίνουμε τους κινδύνους υπερσυγκέντρωσης των πάντων στην Αθήνα. Το κράτος που μας επηρεάζει θέλουμε να λετουργήσει.

 

ΥΓ: Δεν μπορεί να ζούμε σε τόσο μεγάλο βαθμό απο τύχη. Είναι τόσο ανίκανο το κράτος; Δεν το πιστεύαμε.

Με την Τουρκία δεν μπορεί. Με την Αλβανία δεν μπορεί. Με τα Σκόπια δεν μπορεί. Με τις φωτιές δεν μπορεί. Με τις πλημμύρες δεν μπορεί.
Είναι άριστο στην οργάνωση της εφορίας, στην στοχοποίηση και εξαφάνιση όσων δεν του είναι αρεστοί και στο μοίρασμα των κονδυλίων.
Να το χαιρόμαστε. Μην το χάσουμε.
Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή