Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Μαθήματα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

Τα μαθήματα προς άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες, όπως η Γεωργία

Δημοσιεύτηκε στις

flag, country, cyprus, cyprus, cyprus, cyprus, cyprus, cyprus

Στο Κολλέγιο της Ευρώπης (College of Europe) στο Βέλγιο, από τα κορυφαία ιδρύματα μεταπτυχιακών σπουδών στην Ευρώπη για διπλωμάτες και πολιτικούς συμβούλους, βρέθηκε ως ομιλητής ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D), κατόπιν πρόσκλησης της Ελληνικής Κοινότητας του Κολλεγίου.

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής μίλησε για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ και τα μαθήματα προς άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες, όπως η Γεωργία. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε ενώπιον ακαδημαϊκών, εκπροσώπων πρεσβειών και μεταπτυχιακών φοιτητών.

Στην ομιλία του, ο κ. Μαυρίδης εξήγησε τα επίσημα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, καθώς και τις ενστάσεις συγκεκριμένων κρατών και αξιωματούχων στην ΕΕ, οι οποίοι λάμβαναν σοβαρά υπόψιν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα λόγω των σχέσεων με την Τουρκία. Στη συνέχεια ο Κ. Μαυρίδης παρέθεσε την πορεία εναρμόνισης της Κύπρου, η οποία έγινε παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, χωρίς όμως η επίλυση του Κυπριακού να αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ.

Επιπλέον, ο κ. Μαυρίδης εξήγησε γιατί η περίπτωση της Κύπρου είναι μοναδική στην ΕΕ, καθώς αποτελεί το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ με έδαφός του υπό παράνομη κατοχή και για τον λόγο αυτό η ΕΕ θέσπισε το Πρωτόκολλο 10, βάσει του οποίου αναστέλλεται η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο. Όπως τόνισε, αυτό μπορεί να αποτελέσει νομικό προηγούμενο και για άλλες υποψήφιες χώρες με έδαφός τους υπό κατοχή, όπως η Γεωργία.

Καταληκτικά, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής στην ΕΕ με ειδική αναφορά στο δικαίωμα βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ που κατοχυρώνει δικαιώματα όπως η ελευθερία διακίνησης και εγκατάστασης, σεβασμού ιδιοκτησίας κ.ά. ως δεσμευτικά για όλα τα κράτη-μέλη και επομένως αναπόφευκτο μέρος μιας Ευρωπαϊκής λύσης στην Κύπρο, που όμως ο τουρκικός κατοχικός στρατός εμποδίζει.

Ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στο Δικαστήριο της ΕΕ το οποίο έχει αποφασίσει τελεσίδικα αναγνωρίζοντας την ιδιοκτησία στα κατεχόμενα βάσει του Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξήγησε επίσης ότι η ΕΕ ακολούθησε πολιτική δώρων και λεκτικών καταδικών προς την Τουρκία λόγω συμφερόντων, ενώ ουδέποτε δοκιμάστηκε η πολιτική επιβολής οικονομικών κυρώσεων, δεδομένου ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγικός εταίρος της Τουρκίας.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Πολιτική

Προκόπης Παυλόπουλος: Να αντιστρέψουμε την αρνητική κατάσταση για την Ελλάδα

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλά για το πώς διαμορφώνεται το πεδίο στα εθνικά θέματα, live στο Meeting Point του Newsbomb.gr με την Όλγα Τρέμη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Συνέντευξη στην Όλγα Τρέμη και στην εκπομπή Meeting Point του Newsbomb.gr παραχώρησε ο  πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Περιληπτική καταγραφή των κύριων σημείων της συνέντευξης

I. Η ορθή εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Υπάρχουν δύο μείζονα ζητήματα επ’ αυτού, το ζήτημα της παραγραφής και το ζήτημα των εργασιών της λεγόμενης «Προανακριτικής». Ως προς το πρώτο, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2019 -δηλαδή για όσα αδικήματα τυχόν τελέσθηκαν μετά το 2019- και με δεδομένο ότι καταργήθηκε εφεξής η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86, ισχύει η κοινή παραγραφή, δίχως να έχει σημασία η έως σήμερα μη τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών εν προκειμένω, αφού εν πάση περιπτώσει το Σύνταγμα υπερισχύει του κοινού νόμου. Ως προς το δεύτερο, η παρ. 3 του άρθρου 86 του Συντάγματος κάνει λόγο όχι για «Προανακριτική» -κακώς λέγεται από πολλούς- αλλά για Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής. Άρα η Επιτροπή που συγκροτήθηκε πρέπει, κατά το Σύνταγμα και την εκτελεστική του νομοθεσία, να κάνει προκαταρκτική εξέταση. Αυτή δε πρέπει να είναι κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη και πλήρης, και όχι ατελής και προσχηματική. Διότι αν συμβεί το τελευταίο, τότε υπάρχει ο κίνδυνος το Δικαστικό Συμβούλιο που θα κληρωθεί να κρίνει στην συνέχεια ότι δεν τηρήθηκε προηγουμένως από την Βουλή, νομίμως και επαρκώς, η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης, με όλες τις εντεύθεν έννομες συνέπειες. Από τα όσα έχουν έως σήμερα συμβεί δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις μιας, σύμφωνης με τις κείμενες διατάξεις περί προκαταρκτικής εξέτασης, διαδικασίας εν προκειμένω.

IΙ. Το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα

Είναι αδιανόητο και μόνο να σκεφτόμαστε –και πολύ περισσότερο να αποδεχθούμε- ότι η Ε.Ε. δημιουργεί τώρα πια την Ευρωπαϊκή Άμυνα και σε αυτό καλεί την Τουρκία να μετάσχει, και δη ενεργώς. Θα συνιστά πραγματική κατάπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν συμβεί κάτι τέτοιο. Για να μας δώσει τι η Τουρκία; Αυτά τα οποία παράγει και διαθέτει η Τουρκία ως οπλικά συστήματα, όποια παράγει, μπροστά σε αυτά που μπορεί να παράξει η Ε.Ε. είναι από στοιχειώδη έως αμελητέα. Είναι λοιπόν προσβολή για την Ε.Ε. να μιλάμε περί συμμετοχής της Τουρκίας σε τέτοιου είδους σχεδιασμούς ως προς το μέλλον της και να διαπραγματευόμαστε επιπλέον ότι είναι δυνατόν η Τουρκία – αυτή η αντιδημοκρατική Τουρκία, αυτή η διεθνώς αναξιόπιστη Τουρκία – να έχει οποιονδήποτε λόγο στην Ευρωπαϊκή Άμυνα. Ας κάνει η Μεγάλη Βρετανία –που δεν είναι μέλος της Ε.Ε.- ό,τι θέλει με την Τουρκία. Άλλωστε ξέρουμε καλά ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ε.Ε.. Επιπροσθέτως είναι διαχρονικώς εχθρική απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, αφού αυτή προκάλεσε και επέτρεψε στην Τουρκία να δημιουργήσει και να συντηρεί και σήμερα το Κυπριακό.

ΙΙΙ. Έχουμε καθ’ όλα το δικαίωμα να επικαλεσθούμε την συνδρομή της Ε.Ε. για τα Εθνικά μας θέματα

Αν μπορούμε να επικαλεσθούμε – βγάζω έξω τις ΗΠΑ, βγάζω έξω το ΝΑΤΟ- την Ε.Ε. επ’ αυτού απαντώ ναι, μπορούμε να την επικαλεσθούμε. Και είναι υποχρεωμένη να συνδράμει την Ελλάδα. Γιατί εδώ μιλάμε για έδαφος, θάλασσα, αέρα που είναι και έδαφος, θάλασσα και αέρας και της Ε.Ε. Όταν μιλάμε παραδείγματος χάριν για Υφαλοκρηπίδα, όταν μιλάμε για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ας μην ξεχνάμε ότι αυτά είναι και Υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και της Ε.Ε. Ας το καταλάβουν και οι Εταίροι μας ότι αν η Ελλάδα αποφασίσει σε αυτό το σημείο να μην υποχωρήσει, υποχρεούται η Ε.Ε. να βοηθήσει. Επιπροσθέτως θα το πω ευθέως: Δεν μπορεί να έχει ο κόσμος φόβο για μια Τουρκία, η οποία σε ό,τι αφορά τα θέματα αυτά δεν θα τολμήσει να έχει τέτοια αντίδραση απέναντι στην Ελλάδα. Το τονίζω, δεν θα τολμήσει η Τουρκία να κάνει θερμό επεισόδιο. Η υπεροχή μας, ιδίως στη θάλασσα και στον αέρα, είναι τέτοια σήμερα -και θα είναι ακόμη μεγαλύτερη στο μέλλον- ώστε δεν τολμάει η Τουρκία. Γι’ αυτό τώρα, που αρχίζουν οι έρευνες με την “Chevron Corporation”, είναι η μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε πράξη την εφαρμογή του ν. 4001/2011 και ν’ ανακηρύξουμε ΑΟΖ παντού στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, διευκρινίζοντας και καθιστώντας σαφές γενικώς και ότι όλα τα νησιά μας –συμπεριλαμβανομένου του Καστελορίζου όπως και των νησιών που ακόμη και αν δεν κατοικούνται μπορούν να συντηρούν οικονομική ζωή αυτοδυνάμως- έχουν Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Τέλος, και μολονότι δεν έχει προσχωρήσει η Τουρκία στην Σύμβαση του Montego Bay του 1982 περί του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, δεσμεύεται από αυτή, επειδή παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου ισχύοντες erga omnes.

ΙV. Οι εξελίξεις στην Τουρκία

Πρέπει να μας προβληματίσει πολύ αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία. Και είναι η πολλοστή φορά που συμβαίνει. Αν παρατηρήσουμε την Τουρκία από το 1923, όταν δημιουργήθηκε από τον Κεμάλ ως ανεξάρτητο κράτος, θα διαπιστώσουμε ότι σε αυτόν τον αιώνα- πέρασε ένας αιώνας και κάτι παραπάνω- είναι ένα κράτος που ουδέποτε κυβερνήθηκε υπό πραγματικά δημοκρατικό καθεστώς. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο είχε συγκεκαλυμμένες δικτατορίες ή και απροκάλυπτες δικτατορίες. Ιδίως μετά το 2017, όταν πλέον αναθεώρησε δημοψηφισματικώς το Σύνταγμα ο Ερντογάν και επέβαλε το προεδρικό σύστημα, έως σήμερα στην ουσία εκεί ισχύει μία συγκεκαλυμμένη και τώρα πια απροκάλυπτη δικτατορία. Το βλέπουμε αυτό και σήμερα με τον Εκρέμ ΙμάμογλουΑλλά το μεγάλο ζήτημα συνίσταται στο εξής: Είναι δυνατόν η Δύση, η Ε.Ε., εμείς οι Έλληνες ως Δύση και ως Ε.Ε., να υποχωρούμε μπροστά σε τέτοια φαινόμενα, δήθεν στο όνομα των καλών σχέσεων, και να δεχόμαστε ότι θα πραγματοποιήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός επίσκεψη εκεί χωρίς να επισημάνει τα υφιστάμενα μείζονα θέματα δημοκρατίας; Πρέπει λοιπόν ως Έλληνες που έχουμε τόσο δοκιμαστεί από την έλλειψη δημοκρατίας στο παρελθόν, να την υπερασπιστούμε, πρέπει δε να το κάνει και η Ε.Ε. Και πρέπει να το κάνουμε εμείς γιατί αν περιμένουμε από τις ΗΠΑ, με το δόγμα Τραμπ America First (σ.σ. πρώτα η Αμερική) και αυτόν τον οικονομισμό που δεν έχει όρια, τότε δεν πρόκειται να φτάσουμε πουθενά. Είναι αποστολή κατ’ εξοχήν της Ε.Ε. να υπερασπισθεί την δημοκρατία και να βάλει την Τουρκία στην θέση της. Η Τουρκία στην εποχή του Ερντογάν κάνει τέτοιου είδους κινήσεις θράσους «εκεί που την παίρνει» για να το πω έτσι, εκεί που η ίδια θεωρεί ότι είναι δυνατόν να το πράξει γιατί δεν θα έχει αντιδράσεις. Ορθώς λοιπόν ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε την επίσκεψή του στην Τουρκία. Διότι είναι αδύνατον ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Χώρας μέλους της Ε.Ε., με αυτού του είδους την κατάσταση προσβολής βασικών θεσμών και αρχών της δημοκρατίας, να πάει εκεί και να πει «δεν συμβαίνει τίποτα».

V. Το χρέος της Δικαιοσύνης στην Χώρα μας

Η Δικαιοσύνη, έχει χρέος να αναλαμβάνει, και πάλι στο ακέραιο, τις δικές της ευθύνες. Οι λειτουργοί της πρέπει να αποφασίζουν απερίσπαστοι, με δίκαιη κρίση, όπως απαιτεί η κατά το Σύνταγμα προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία με την οποία θωρακίζονται όταν δικαιοδοτούν. Είναι αλήθεια ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης διορίζεται από την Κυβέρνηση. Και η μεν Κυβέρνηση οφείλει να επιλέγει τους καταλληλότερους για τις θέσεις αυτές. Αλλά όταν δεν το πράττει -και δυστυχώς δεν το πράττει πάντα όπως έχει φανεί στην πράξη στο παρελθόν και στο παρόν- παραβιάζει το Σύνταγμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως μεγάλο βάρος πέφτει στην ηγεσία και στους λοιπούς λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Πριν απ’ όλα γιατί οφείλουν να συναισθάνονται ότι δεν χρωστούν σε κανένα, και πρέπει να λειτουργούν σαν να μην χρωστούν σε κανένα, και ιδίως στην Κυβέρνηση. Αν δεν το πράττουν δεν επιτελούν το κατά το Σύνταγμα καθήκον τους. Και ας μην ξεχνάμε ότι κατά το Σύνταγμα ο Δικαστής φέρει το κύριο βάρος για την θωράκιση του Κράτους Δικαίου και την εφαρμογή της Αρχής της Νομιμότητας όταν αυτή παραβιάζεται. Ιδίως δε όταν στην αφετηρία μιας τέτοιας παραβίασης είναι η Εκτελεστική Εξουσία και η κορυφή της, δηλαδή η Κυβέρνηση.

VΙ. Η δεύτερη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και οι επιπτώσεις σε πλανητικό επίπεδο

Αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο ότι η δεύτερη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ -η οποία σαφώς «αιφνιδίασε» την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ ήταν μάλλον αναμενόμενη, γεγονός που δείχνει και τα μεγάλα πολιτικά ελλείμματα των ευρωπαίων ηγετών σήμερα- έχει επιφέρει συνταρακτικές γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές, και όχι μόνο, αλλαγές παγκοσμίων διαστάσεων. Αλλαγές, οι οποίες είναι ανάγκη να μελετηθούν και να αναλυθούν με ακρίβεια αλλά και με την δέουσα προβολή στο μέλλον ως προς τις εν γένει επιπτώσεις τους. Ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν βεβαίως έχει στοιχειώδη επίγνωση των κινδύνων που ελλοχεύουν για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, οφείλει να εξαγάγει τα καίρια συμπεράσματα ως προς το τι πρέπει να πράξει στο άμεσο μέλλον. Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο -δηλαδή τον Ελληνισμό στο σύνολό του- και με κύριο γνώμονα το πώς πρέπει να αποτρέψουμε και να εξουδετερώσουμε αποτελεσματικά την κατάδηλη και αδίστακτη τουρκική απειλή είναι, αυτονοήτως, η ώρα της πλήρους ενσυναίσθησης του Εθνικού Χρέους μας ιδίως για την υπεράσπιση της Εδαφικής Ακεραιότητάς μας και της Εθνικής Κυριαρχίας μας, με την εντεύθεν επιπλέον θωράκιση όλων των Κυριαρχικών Δικαιωμάτων μας.

  1. Η «Νέα Τάξη Πραγμάτων» οφείλεται σε αυτό το οποίο θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «δόγμα Τραμπ». Ένα «δόγμα» που συνίσταται, κατά βάση, στο ότι η πλανητική επικράτηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό αμιγώς γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς, αλλά πολύ περισσότερο υπό οικονομικούς όρους. Διότι η οικονομική «επικυριαρχία» είναι εκείνη η οποία εδραιώνει ασφαλώς την γενικότερη πλανητική υπεροχή, υφ’ όλες της τις εκφάνσεις. Πρόκειται, καταφανώς, για την «αποθέωση» του σύγχρονου «οικονομισμού» παγκοσμίως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ειδικότερα, προ Τραμπ, οι ΗΠΑ ως πλανητική υπερδύναμη επιδίωκαν την πλανητική τους επικράτηση υπό όρους σχεδόν αμιγώς γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς, εντάσσοντας τις οικονομικές τους βλέψεις μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Και συγκεκριμένα, επηρεασμένες ακόμη από τα κατάλοιπα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και του τότε διόλου αμελητέου γεωστρατηγικού «όγκου» της ΕΣΣΔ, θεωρούσαν ως κύριο αντίπαλο την Ρωσία. Ιδίως μετά την δεύτερη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ η μεγάλη αλλαγή έγκειται στο ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν πλέον την πλανητική επικράτηση όχι τόσο με γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς όρους, αλλά πολύ περισσότερο με σχεδόν αμιγώς οικονομικούς όρους. Και αυτό, διότι κατά τον Ντόναλντ Τραμπ η οικονομική «επικυριαρχία» είναι εκείνη που διασφαλίζει την πλανητική υπεροχή των ΗΠΑ. Είναι, όπως τονίσθηκε, η «αποθέωση» της λογικής του σύγχρονου «οικονομισμού», μέσω της «επικυριαρχίας» του «οικονομικού» επί του «θεσμικού». Υπ’ αυτό το πρίσμα ο κύριος αντίπαλος στον δρόμο προς την πλανητική επικράτηση των ΗΠΑ δεν είναι η Ρωσία αλλά η Κίνα, ως ραγδαίως ανερχόμενη δύναμη οικονομικώς και τεχνολογικώς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται να υπολογίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ούτως ή άλλως είναι πια πολλαπλώς αδύναμη, και κυρίως οικονομικώς και στρατιωτικώς. Ενώ δεν θεωρεί πλέον την Ρωσία ως επικίνδυνο αντίπαλο, ιδίως λόγω της γεωπολιτικής και οικονομικής αποδυνάμωσής της υπό συνθήκες που είναι άκρως δυσχερές να ανατραπούν. Τούτο εξηγεί περαιτέρω και το γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θεωρεί ότι το «πολυέξοδο» ΝΑΤΟ, με τον νέο ευρύτερο ρόλο του, είναι χρήσιμο και κρίσιμο για τις ΗΠΑ. Παραλλήλως και αναλόγως, βιάζεται να κλείσει τα πολεμικά μέτωπα αφενός στην ευρύτερη Ευρώπη -και για την ακρίβεια στην Ουκρανία- μάλιστα δε με τρόπο που ευνοεί καταφανέστατα οικονομικώς τις ΗΠΑ. Και, αφετέρου, στην Μέση Ανατολή, αφήνοντας εκεί μεγάλο πεδίο δράσης πρωτίστως στο Ισραήλ, και εν μέρει στην Τουρκία, κρίνοντας ότι και οι δύο αυτές Χώρες τελούν πλέον και δη μακροπροθέσμως, υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό πιστεύει ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι ΗΠΑ θα έχουν όλες τους τις δυνάμεις, και κατά κύριο λόγο τις οικονομικές, διαθέσιμες αποκλειστικώς εναντίον της Κίνας. Έτσι ώστε να ανακοπεί, χωρίς δυνατότητα αναστροφής, η πορεία της Κίνας προς την παγκόσμια οικονομική κορυφή, κάτι το οποίο σήμερα διαφαίνεται ως πιθανό.

  2. Ας σημειωθεί, επιπροσθέτως, ότι η όλη αυτή πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ προϋποθέτει έναν «παντοδύναμο» Πρόεδρο των ΗΠΑ -άρα μια πανίσχυρη Εκτελεστική Εξουσία- ο οποίος μπορεί να ελέγχει, σε μεγάλη έκταση, την Νομοθετική Εξουσία (Κογκρέσο, ήτοι Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων) και την Δικαστική Εξουσία (ήτοι κατά βάση το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ). Τούτο συνεπάγεται, οπωσδήποτε, και μιαν επικίνδυνη αποδυνάμωση των θεσμικών εγγυήσεων της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, λόγω της νομοτελειακής αντίστοιχης αποδυνάμωσης των «θεσμικών αντιβάρων» που συνιστούν την «κορωνίδα» της Αμερικανικής Δημοκρατίας από την σύστασή της, αλλά και ένα παράδειγμα προς μίμηση διεθνώς. Ας μην υποτιμούμε και το ότι τίποτε δεν είναι δυνατό να προδικάσει πως αυτή η αποδυνάμωση των «θεσμικών αντιβάρων» μπορεί να παγιωθεί και να συνεχισθεί στις ΗΠΑ μελλοντικώς και να καταστεί «ενδημικό», αρνητικό για τους δημοκρατικούς θεσμούς, φαινόμενο σε αυτή την παγκοσμίως ηγέτιδα Χώρα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την «εξαγωγή» της σε μονιμότερη βάση και προς άλλες χώρες της Δύσης και κυρίως της Ευρώπης.

VΙΙ. Ο «αιφνιδιασμός» της αδύναμης Ευρωπαϊκής Ένωσης από την δεύτερη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ

Είναι βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «αιφνιδιάστηκε» -και κακώς- και από την δεύτερη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και από τα σχέδιά του, πιστεύοντας ότι ήταν προεκλογικές υπερβολές δίχως αξιόλογες προοπτικές εφαρμογής τους στην πράξη.

  1. Όμως όπως τονίσθηκε κακώς «αιφνιδιάστηκε», και διότι ήταν προβλέψιμη η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν νομιμοποιείται, με βάση την Ιστορία της και τον Πολιτισμό της, να παριστάνει τον «κριτή» των ΗΠΑ προκειμένου να δικαιολογήσει τις ελλείψεις της. Οφείλει πρωτίστως να κοιτάξει τα του οίκου της, ενθυμούμενη τα λόγια του Πάλμερστον, ως ΥΠΕΞ της Μεγάλης Βρετανίας, στην Βουλή των Κοινοτήτων, το 1850: Στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν φιλίες αλλά συμφέροντα. Κατά συνέπεια εκείνη ευθύνεται για το ότι οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ της φέρονται υποτιμητικά. Και αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα είναι περισσότερο «αδύναμη» από ποτέ, ήτοι αφότου δημιουργήθηκε ως ενιαία διεθνής οντότητα, το 1993, με την Συνθήκη του Μάαστριχτ και ως Ένωση των προϋφιστάμενων Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

  2. Τούτο οφείλεται στο ότι οι βασικές αντηρίδες, πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε και στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά την Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν απέκτησαν τις απαιτούμενες ρίζες και δεν λειτουργούν αποτελεσματικώς, έτσι ώστε να εγγυηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον ανάλογο σεβασμό προς αυτή εκ μέρους των τρίτων. Πριν απ’ όλα ο πυλώνας της ΚΕΠΠΑ δεν οργανώθηκε ποτέ στοιχειωδώς, δοθέντος ότι σήμερα δεν υπάρχει ούτε συγκροτημένη Κοινή Εξωτερική Πολιτική ούτε πλήρως δομημένη Πολιτική Ασφάλειας. Επίσης, στο οικονομικό πεδίο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «ατελής». Διότι υπάρχει μόνο μια στοιχειώδης «Νομισματική Ένωση» διά της Ευρωζώνης, όχι όμως και μια πραγματική «Οικονομική Ένωση». Μάλλον υπάρχουν τόσες οικονομικές πολιτικές όσα και τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός το οποίο καθιστά άκρως επισφαλές και το εύρος της νομισματικής εμβέλειας του Ευρώ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Οικονομίας.

VIII. Τα Εθνικά Θέματα για την Ελλάδα και την Κύπρο

Προκαταρκτικώς επισημαίνεται ότι ήταν παρακεκινδυνευμένη η σαφώς μονόπλευρη, και δη καθ’ υπερβολήν, αναφανδόν υπέρ της Ουκρανίας στάση μας, δίχως καμία σύνδεσή της με τα ευρύτερα καθ’ όλα νόμιμα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως βεβαίως και με εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έπραξαν το ίδιο, και γι’ αυτό ωφελούνται αναλόγως σήμερα. Επισημαίνω δε ότι τούτο συνέβη στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά την Μεταπολίτευση. Διότι στο ζήτημα της Ουκρανίας για πρώτη φορά δεν υιοθετήσαμε στην πράξη την παραδοσιακή πολυδιάστατη Εξωτερική Πολιτική μας, η οποία σε αυτή την συγκυρία -και παραλλήλως βεβαίως προς την αυτονόητη στήριξη της Ουκρανίας έναντι της βάρβαρης εισβολής της Ρωσίας- προϋπέθετε αλλά και απαιτούσε και ανάλογη ρεαλιστική υπεράσπιση των νόμιμων Εθνικών μας συμφερόντων. Κυρίως απέναντι στην τουρκική απειλή, κάθε φορά που τούτο ήταν επιβεβλημένο δίχως βεβαίως να αποδυναμωθεί η ομόθυμη καταδίκη της βάρβαρης ρωσικής εισβολής.

  1. Αυτή την αρνητική κατάσταση για την Χώρα μας πρέπει να την αντιστρέψουμε αμέσως και να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση της Εξωτερικής μας Πολιτικής, με βάση τρεις προτεραιότητες: Πρώτον, επιστρέφοντας εκ νέου στην πολυδιάστατη Εξωτερική Πολιτική και αποκαθιστώντας -οπωσδήποτε ανάλογα με την ιδιομορφία καθεμιάς σε ό,τι αφορά τις παραδοσιακές μας διεθνείς επιλογές- τις σχέσεις μας με ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, και πάντως σε αρμονία με τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεύτερον, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο να αποκτήσει, επιτέλους, η Ευρωπαϊκή Ένωση «πλανητικό ρόλο», κατά τον προορισμό της και την Ιστορία της. Και, τρίτον, θωρακίζοντας την Χώρα, σε συνεργασία με την Κύπρο, ώστε να υπερασπισθούμε και μόνοι μας, εφόσον χρειασθεί, την τύχη μας και την Ιστορία μας.

  2. Ιδίως για τα Εθνικά μας Θέματα, η Ελλάδα πρέπει να θέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ προ των ευθυνών τους σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η οποία με βάση την έως τώρα συμπεριφορά της είναι ανερμάτιστη και αναξιόπιστη διεθνώς. Και να δείξει ότι καμία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ δεν θα επηρεάσει τις δικές μας αποφάσεις για την υπεράσπιση της Εδαφικής μας Ακεραιότητας, την θωράκιση της Εθνικής μας Κυριαρχίας (ιδίως ως προς την Αιγιαλίτιδα Ζώνη) και την πλήρη άσκηση όλων, ανεξαιρέτως, των Κυριαρχικών μας Δικαιωμάτων (ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα), κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εδώ πρέπει να αναδειχθεί το υψηλό φρόνημα και η πληρότητα όλων των υποδομών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, οι οποίες αδρανοποιούν στην πράξη κάθε τουρκική επιβουλή. Ειδικά για το Κυπριακό Ζήτημα, το οποίο είναι πρωτίστως Διεθνές και Ευρωπαϊκό Ζήτημα, πρέπει να γίνουν σεβαστές, στο ακέραιο, όλες οι προϋποθέσεις επίλυσής του κατά το Διεθνές και κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Δεν κάνουμε πίσω σε αυτό και δεν δεχόμαστε τους εκβιασμούς της Τουρκίας, ό,τι και αν συμβεί. Για τούτο και πρέπει να προειδοποιήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ότι θα κάνουμε και χρήση του veto για αποφάσεις που ευνοούν την Τουρκία, όταν αυτή είναι ανυποχώρητη στις προκλήσεις της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου παραβιάζοντας προκλητικώς το Διεθνές Δίκαιο. Και ιδίως στην πρόκληση της, πάνω από πενήντα χρόνια, κατοχής τουλάχιστον του ενός τρίτου του εδάφους της Κύπρου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος, παράγοντες και πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις ασφαλείας, που αντιμετωπίζει η περιοχή, καθώς και στην κοινή πρόκληση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, ιδιαίτερα για τον Λίβανο, που δέχεται αυξημένες πιέσεις στα σύνορα με τη Συρία, αλλά και για την Κύπρο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την ετοιμότητα της Ελλάδος να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση του Λιβάνου, μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, που απαιτούνται για να αλλάξει η χώρα σελίδα αλλά και να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας προκειμένου να ασκήσουν εθνική κυριαρχία, ιδίως στην ευαίσθητη περιοχή του Νοτίου Λιβάνου διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωση του μετά το πέρας της πολυμερούς συνάντησης στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι με τη συμμετοχή του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, του Προέδρου του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, και του μεταβατικού Προέδρου της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα, ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή με έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας, μετανάστευσης, διασυνδεσιμότητας και ενέργειας.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις ασφαλείας, που αντιμετωπίζει η περιοχή, καθώς και στην κοινή πρόκληση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, ιδιαίτερα για τον Λίβανο, που δέχεται αυξημένες πιέσεις στα σύνορα με τη Συρία, αλλά και για την Κύπρο.

Για τη Συρία ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για μια συμπεριληπτική πολιτική διαδικασία συριακής ιδιοκτησίας, που θα προστατεύει όλες τις εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να εκφράσει τον αποτροπιασμό του για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν πρόσφατα στη Βορειοδυτική Συρία σε βάρος χριστιανικών πληθυσμών, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της πλήρους λογοδοσίας. Επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας σε μια Συρία συμπεριληπτική, που σέβεται όλες τις μειονότητες και το Διεθνές Δίκαιο.

Τέλος, διεμήνυσε ότι ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθεί η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πολυμερούς συνάντησης κορυφής:

«Καταρχάς, θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Γαλλία είναι παρούσα, ενεργά παρούσα, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι αυτή η στρατηγική σχέση, η οποία έχει μεγάλο ιστορικό βάθος, της Γαλλίας με τον Λίβανο, συμπεριλαμβάνει πια και τις δύο χώρες μας, την Κύπρο και την Ελλάδα, χώρες οι οποίες είναι και οι δύο παράγοντες και πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και βεβαίως εκτιμώ ότι το σχήμα αυτό θα έχει συνέχεια και βάθος χρονικό, καθώς τα συμφέροντά μας στην ευρύτερη περιοχή είναι απολύτως ευθυγραμμισμένα.

Συζητήσαμε στα πλαίσια αυτά τη στήριξη την οποία μπορούμε να παρέχουμε στον Λίβανο και στη νέα του κυβέρνηση. Είναι εξαιρετικά θετικό ότι μετά από πολλές και περίπλοκες διαδικασίες ο Λίβανος πια απέκτησε κυβέρνηση, απέκτησε καινούργιο Πρόεδρο, ο οποίος χρειάζεται τη στήριξή μας προκειμένου η χώρα του να σταθεροποιηθεί, διότι ένας σταθερός Λίβανος είναι ένα ανάχωμα και στις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά και μία χώρα η οποία μπορεί να παίξει σταθεροποιητικό και όχι αποσταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Στα πλαίσια αυτά, επαναλάβαμε την προθυμία μας να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου έμπρακτα, προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν εθνική κυριαρχία, ειδικά στον ευαίσθητο Νότιο Λίβανο. Και εκεί να επαναλάβω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, από όλες τις πλευρές, να διατηρηθεί η εκεχειρία η οποία έχει συμφωνηθεί για να μην ανοίξει και πάλι ένα μέτωπο εχθροπραξιών στον νότιο Λίβανο.

Από εκεί και πέρα, ναι, είχα για πρώτη φορά την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον νέο Πρόεδρο της Συρίας και του μετέφερα χωρίς περιστροφές, όχι απλά το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδος για τους ορθόδοξους χριστιανικούς πληθυσμούς στη χώρα του, αλλά και τον αποτροπιασμό μου για τα εγκλήματα, για τις σφαγές που διεξήχθησαν πριν από λίγες εβδομάδες.

Ζήτησα με σαφήνεια ότι πρέπει να υπάρχει λογοδοσία και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι και εξέφρασα την ελπίδα μου ότι η νέα κυβέρνηση της Συρίας, η οποία θα ανακοινωθεί αύριο, θα είναι μια κυβέρνηση συμπεριληπτική, η οποία θα ενσωματώνει τον μεγάλο εθνοτικό και θρησκευτικό πλούτο της Συρίας.

Διότι η Συρία, αν θέλει να προχωρήσει και να ευημερήσει και να γίνει παράγοντας σταθερότητας και όχι αποσταθεροποίησης στην περιοχή, αυτό πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό προς όλες τις θρησκευτικές και τις εθνοτικές μειονότητες, σε αυτό το εξαιρετικά σύνθετο «μωσαϊκό» θρησκειών και εθνοτήτων που συνιστά τη σημερινή Συρία.

Και επανέλαβα, επίσης, ότι η Ελλάδα μπορεί να συμφωνήσει στην περαιτέρω άρση κυρώσεων μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει απόλυτη εξασφάλιση της συμπεριληπτικότητας της πολιτικής διαδικασίας και της προστασίας όλων των μειονοτήτων.

Και νομίζω ότι στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν και οι υπόλοιποι συνομιλητές μας και συμφωνήσαμε σε ένα κείμενο το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το βράδυ, που θα αποτυπώνεται ένας σαφής οδικός χάρτης για το πώς από εδώ και στο εξής πρέπει να προχωρήσει η καινούργια κυβέρνηση της Συρίας, τι μπορεί να περιμένει από εμάς αλλά τι ζητάμε και εμείς από αυτήν.

Οπότε, εν κατακλείδι, νομίζω ότι ήταν μια πολύ χρήσιμη και ουσιαστική συνάντηση. Επαναλαμβάνω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Γαλλία είναι παρούσα στην Ανατολική Μεσόγειο και συνομιλεί με χώρες που παραδοσιακά είναι στρατιωτικοί εταίροι της Γαλλίας, προκειμένου να βρίσκουμε πάντα λύσεις οι οποίες θα είναι προς όφελος της γενικότερης σταθερότητ

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Μαλλιά “Ελλάδα – Αλβανία : Αλήθειες και Σκιές”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Παρουσιάζεται στις 10 Απριλίου το βιβλίο του πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Μαλλιά

“Ελλάδα – Αλβανία : Αλήθειες και Σκιές”

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα2 ώρες πριν

Israel Radar: Αξιολόγηση στρατιωτικής ισχύος Ισραήλ και Τουρκίας!

Ισραήλ εναντίον Τουρκίας: Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται, η αξιολόγηση της στρατιωτικής ισχύος Ισραήλ εναντίον Τουρκίας υποδηλώνει ότι ο Ισραηλινός Στρατός...

Άμυνα2 ώρες πριν

Δένδιας: Μηνιαίες αυξήσεις αποδοχών από 13% έως 20% στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Οι αυξήσεις δίδονται μετά από έγκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά από συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και...

Πολιτική3 ώρες πριν

Προκόπης Παυλόπουλος: Να αντιστρέψουμε την αρνητική κατάσταση για την Ελλάδα

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλά για το πώς διαμορφώνεται το πεδίο στα εθνικά θέματα, live στο Meeting...

Άμυνα3 ώρες πριν

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος, παράγοντες και πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις ασφαλείας, που αντιμετωπίζει η περιοχή, καθώς και...

Οικονομία4 ώρες πριν

Bloomberg: Παραχωρήσεις προς την κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πάνω σε ένα έγγραφο όρων, το οποίο θα καθορίσει τα πεδία διαπραγμάτευσης, όπως οι δασμολογικές μειώσεις...

Δημοφιλή