Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Πλήρης ανάλυση του πολέμου των δασμών που διεξάγουν οι ΗΠΑ

Οι λόγοι πίσω από την πολιτική επιβολής δασμών του Τραμπ και της τελικής του αναδίπλωσης.

Δημοσιεύτηκε στις

Σταύρος Καλεντερίδης: Οι λόγοι πίσω από την πολιτική επιβολής δασμών του Τραμπ και της τελικής του αναδίπλωσης.

Η διπλωματία του εκφοβισμού, η υπαναχώρηση λόγω της τρομοκρατίας του χρηματιστηρίου, ο προσωπικός πλουτισμός και η στοχοποίηση της Κίνας.

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Αναλύσεις

Δύο συγχωριανοί… Δύο αλλιώτικοι κόσμοι

Ο Απόστολος, το τουρκοκρατούμενο χωριό της Μεσαορίας, το “αμαρτωλό” καφενείο και ο αγνοούμενος πατέρας

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής, ΔΗΚΟ – S&D

Ο Απόστολος γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 40’ σε πολυμελή και φτωχική οικογένεια, σε χωριό της Μεσαορίας, σήμερα στο τουρκοκρατούμενο μέρος της Κύπρου. Έζησε τα παιδικά του χρόνια με στερήσεις κι ήταν το δεξί χέρι του πατέρα του στα χωράφια, στον αγώνα για τον καθημερινό επιούσιο. Παιδί βίωσε την καταπίεση της αγγλικής αποικιοκρατίας, κατόπιν τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59 και ενήλικας στα χρόνια της Κυπριακής ανεξαρτησίας, τα άλματα προόδου στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα: ηλεκτροδότηση στα σπίτια και σε δρόμους, δίκτυο παροχής νερού στα σπίτια, νέοι δρόμοι, άνθηση της οικονομίας, νέα σχολικά κτήρια κι αθλητικά σωματεία γεμάτα ζωή, καφενεία με χαρούμενους ανθρώπους…. Μια από τις λιγοστές χαρές του πατέρα του Απόστολου ήταν να πίνει καφέ στο καφενείο του χωριού. Ο Απόστολος, γεροδεμένος κι ωραίος, αφοσιώθηκε επαγγελματικά στην κτηνοτροφία, νυμφεύτηκε νωρίς κι άρχισε την δική του οικογένεια με όνειρα για το μέλλον. 

Το 1974, η τουρκική εισβολή ανέτρεψε τα πάντα, ζωές και όνειρα. Ο Απόστολος πήρε τον δρόμο της προσφυγιάς, αλλά με τον πατέρα του πλέον αγνοούμενο. Τον Αύγουστο του 1974, όταν οι Αττίλες μπήκαν στο χωριό, ο πατέρας του έκρινε ότι δεν είχε λόγο να ανησυχεί, αφού δεν είχε πειράξει ποτέ άνθρωπο, κι είχε μάλιστα συνδράμει πολλές φορές Τουρκοκύπριους, καθώς δούλευαν μαζί στα χωράφια και μοιράζονταν πολλά. Εκείνο όμως το μαύρο καλοκαίρι του 1974, Τουρκοκύπριοι-μέλη της εγκληματικής κι εθνικιστικής οργάνωσης TMT, με τον γνωστό τοπικό διοικητή της, εμφανίστηκαν με τον τουρκικό στρατό και συνέλαβαν συγχωριανούς, μαζί και τον πατέρα του Απόστολου.  Αφού τους χτύπησαν άγρια, τους πέταξαν αιμόφυρτους σε ένα στρατιωτικό τζιπ και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη τους. 

 Το 2003, με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων προς τα κατεχόμενα, αναζωπυρώθηκε και η ελπίδα για ανεύρεση  αγνοουμένων. Συγχωριανοί του Απόστολου που επισκέφτηκαν το χωριό, βρήκαν τον τότε τοπικό αρχηγό της TMT να έχει πλέον στην κατοχή του το καφενείο του χωριού και να το λειτουργεί. Έκτοτε, για μερικούς  οι επισκέψεις έγιναν συχνές, αφού στο καφενείο διευθετούνται διάφορες βρωμοδουλειές. Ο Απόστολος αρνήθηκε να περάσει τη Γραμμή Αττίλα για επίσκεψη στα κατεχόμενα. Κι όταν ο γνωστός τοπικός διοικητής της ΤΜΤ, μέσω ενός Ελληνοκύπριου συγχωριανού και συχνού θαμώνα του καφενείου, διεμήνυσε στον Απόστολο πως είχε πληροφορίες να του δώσει για τον αγνοούμενο πατέρα του, αν πλήρωνε ένα ποσό χρημάτων, ο Απόστολος απέρριψε την πρόταση, παρά την επιμονή του Ελληνοκύπριου «διαμεσολαβητή» που προσδοκούσε κι εκείνος το …μερίδιό του.

«Είναι θέμα αξιοπρέπειας και δεν θα μου το συγχωρέσει ποτέ ο πατέρας μου», είπε ο Απόστολος, χωρίς δεύτερη κουβέντα.   

 Ο πατέρας του Απόστολου παραμένει αγνοούμενος ως σήμερα. Κι αυτές τις μέρες του Πάσχα, καθώς μερικοί πυκνώνουν τις επισκέψεις στο καφενείο του κατεχόμενου χωριού του, την ίδια περίπου ώρα, κάθε απόγευμα της Μεγάλης Εβδομάδας, ο Απόστολος, περπατά από τον Προσφυγικό Συνοικισμό, προς την κοντινή εκκλησία, κι ανάβει κάθε φορά ένα ακόμη κερί για τον αγνοούμενο πατέρα του. Την ίδια περίπου ώρα ο συγχωριανός «διαμεσολαβητής» περνά το οδόφραγμα με προορισμό το καφενείο… 

Δύο συγχωριανοί…Δύο αλλιώτικοι κόσμοι. 

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Ανησυχητική Άγνοια Κινδύνου απο τήν ΔΔΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

τού Φοίβου Κλόκκαρη*

Μετά την Τουρκική εισβολή στη Κύπρο το 1974 και την κατάληψη του βορείου τμήματος της, η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) ακολούθησε πολιτική κατευνασμού τής Τουρκίας, που όχι μόνο δεν ανέκοψε την επιθετικότητα της αλλά την έχει αυξήσει.Υιοθετήθηκαν για το Κυπριακό ,οι ούτω καλούμενες διακοινοτικές συνομιλίες (ΔΣ) υπό την απειλή τών Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής (ΤΔΚ), με την παράνομη υποτελή διοίκηση τής Τουρκίας για λύση ΔΔΟ, που επέβαλαν η Τουρκία και Βρετανία.Οι χρονοβόρες ΔΣ μετέτρεψαν το διεθνές έγκλημα που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος της Κύπρου, σε δικοινοτική διαφορά, απενοχοποιήθηκε η Τουρκία, παγίωσε τα τετελεσμένα τής κατοχής χωρίς κόστος, ισλαμοποίησε/ τουρκοποίησε πλήρως τα κατεχόμενα και πέτυχε συνεχείς υποχωρήσεις τής ΚΔ στήν τράπεζα τών διαπραγματεύσεων.

Με τις υποχωρήσεις μας (συγκλίσεις τών συνομιλιών) διαμορφώθηκε η ΔΔΟ σε συγκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας δύο κρατών, η οποία δεν διαφέρει πολύ από τη λύση δύο κρατών (συνομοσπονδία δύο κρατών) που υποστηρίζει σήμερα η Τουρκία.Οδηγήθηκε το Κυπριακό στο στρατηγικό αδιέξοδο, να συζητούνται δύο λύσεις, που είναι τουρκικών όρων (ΔΔΟ, δύο κράτη).Σήμερα ο Ελληνισμός της Κύπρου, πέραν τού κινδύνου τής δημογραφικής αλλοίωσης, αντιμετωπίζει και τις θανατηφόρες απειλές, που προέρχονται από τις Τουρκικές δυνάμεις Κατοχής (ΤΔΚ) και τον κίνδυνο εφαρμογής λύσης τουρκικών όρων στο Κυπριακό, όπως είναι η ΔΔΟ.

Απειλή τών ΤΔΚ: Είναι δυνάμεις επιπέδου Σώματος Στρατού με 40.000 άνδρες, εκατοντάδες άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και άλλα σύγχρονα επιθετικά οπλικά συστήματα, πλήρως επανδρωμένες και ανεπτυγμένες επιθετικά εντεύθεν τού Πενταδάκτυλου σε πεδινό έδαφος χωρίς σοβαρά κωλύματα, συγκροτημένες με μηχανοκίνητους και τεθωρακισμένους σχηματισμούς.Έχουν την δυνατότητα να επιτεθούν αιφνιδιαστικά κατά τών ελεύθερων περιοχών και να θέσουν σε μικρό χρονικό διάστημα υπό τον έλεγχό τους, προωθημένους ζωτικούς χώρους τής ΚΔ μεγάλης στρατηγικής σημασίας.Παραμένουν στήν Κύπρο επί μισό αιώνα, παρά τα ψηφίσματα τού ΣΑ/ΟΗΕ για απομάκρυνσή τους.Αποστολή τους, είναι η εξυπηρέτηση τής Τουρκικής στρατηγικής τού εξαναγκασμού, που συνίσταται στήν απειλή ή χρήση στρατιωτικής ισχύος, για να προωθήσει η Τουρκία τον αμετακίνητο πολιτικό στόχο της, να θέσει ΟΛΗ τή Κύπρο υπο τόν στρατηγικό έλεγχο της, με λύση τουρκικών όρων στο κυπριακό.

Απειλή τής λύσης ΔΔΟ:Η λύση ΔΔΟ για το Κυπριακό, η οποία υποστηρίζεται από την κυβέρνηση μας και τις ηγεσίες των περισσοτέρων πολιτικών κομμάτων, όχι μόνο δεν επιλύει το πρόβλημα τής ημικατοχής τής Κύπρου από την Τουρκία, αλλά επεκτείνει τον έλεγχο της σε όλη τή νήσο.Η ΔΔΟ με βάση τίς συγκλίσεις τών συνομιλιών : νομιμοποιεί τη διχοτόμηση , δεν κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα τής ατομικής ιδιοκτησίας, τού εκλέγειν και εκλέγεσθαι και τής ελεύθερης εγκατάστασης( επιβολή εδαφικών ζωνών με εγγυημένες πλειοψηφίες κατοίκων και περιουσιών) , παραβιάζει τήν αρχή τής στρατιωτικής ασφάλειας(στέρηση δικαιώματος τού κυπριακού κράτους να έχει ΕΔ /αδυναμία άσκησης κυριαρχίας, προστασίας τών πολιτών και τών συνόρων), δεν διασφαλίζει τήν πολιτική βιωσιμότητα( αδυναμία λήψης αποφάσεων λόγω καταστρατήγησης τής αρχής τής πλειοψηφίας στή λήψη αποφάσεων/βέτο μειοψηφίας/αδικία/παράλυση κράτους) ούτε τήν λειτουργική ,δημογραφική και οικονομική βιωσιμότητα(πολύπλοκο ,υπερμέγεθες διχοτομικό κράτος με 3 κυβερνήσεις και 4 βουλές, παραμονή εποίκων ,δυαρχία αξιωματούχων ,εις διπλούν ημικρατικοί οργανισμοί,τελωνεία κ.α.).ΟΙ συγκλίσεις βρίσκονται σε μεγάλη αντίφαση με την λύση την οποία η πολιτική ηγεσία μας προβάλλει στο λαό ότι επιδιώκει .Συνοπτικά η ΔΔΟ δέν συγκροτεί κανονικό δημοκρατικό κράτος, γι’ αυτό και απορρίφθηκε από τον Ελληνισμό τής Κύπρου το 2004 με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.Η κυβέρνηση μας όπως και οι προηγούμενες, δεν έχουν ενημερώσει επίσημα τόν λαό για τις συγκλίσεις των συνομιλιών με την αδικαιολόγητη επίκληση τού απορρήτου τών συνομιλιών, για θέματα γνωστά στά ΗΕ, τήν Βρετανία και Τουρκία, οπότε δεν τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας άν γνωστοποιηθούν στούς πολίτες, οι οποίοι θα υποστούν και τις συνέπειες μιάς κακής λύσης.Βρισκόμαστε στην τραγική κατάσταση η κυβέρνηση μας να επιδιώκει εναγωνίως την επανέναρξη τών ΔΣ για λύση ΔΔΟ, με τήν ψευδαίσθηση, που καλλιεργεί και στόν λαό, ότι αυτή αποτρέπει τη διχοτόμηση και «επανενώνει» τη Κύπρο, ενώ στή πραγματικότητα παραδίδει τήν Κύπρο στήν Τουρκία.Είναι άγνοια εθνικού κινδύνου, εξαιρετικά επικίνδυνη, αδικαιολόγητη και καταστροφική για τόν Ελληνισμό τής Κύπρου .Η ΔΔΟ λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος άλωσης τής Κύπρου, χωρίς να χρειασθεί να ρίξει άλλες σφαίρες ηΤουρκία για τήν επανάκτηση της.

Η ηγεσία μας, έχει υποχρέωση να ενημερώσει τόν λαό για τις συγκλίσεις τών συνομιλιών.Ίσως ο λαός με την ενημέρωση/αφύπνιση, συνειδητοποιήσει τόν μεγάλο κίνδυνο και ασκήσει πίεση στήν ηγεσία μας, να απορρίψει τήν ΔΔΟ και να επανατοποθετήσει τό Κυπριακό στήν ορθή βάση του, ως θέμα εισβολής, κατοχής, εποικισμού, εθνοκάθαρσης.Σε ότι αφορά τόν μεγάλο κίνδυνο τής απειλής τών ΤΔΚ, επιβάλλεται επείγουσα ενίσχυση τής στρατιωτικής ισχύος τής ΚΔ, που προϋποθέτει αύξηση τών προϋπολογισμών για τήν άμυνα και τού χρόνου τής στρατιωτικής θητείας, προς ενίσχυση τής Εθνικής Φρουράς.Απαιτείται και η συνδρομή εξωτερικών συντελεστών ισχύος, με κυριότερους τήν αναβίωση τού ΔΕΑΧ Κύπρου-Ελλάδας και αναβάθμιση του σε αμυντική συμμαχία καθώς και τήν πλήρη αξιοποίηση των στρατηγικών συνεργασιών τής ΚΔ με ισχυρές φίλες χώρες.*αντιστράτηγος ε.α.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Ο Τραμπ παίζει χρηματιστήριο! Ο Μπάιντεν… καζίνο

Το μεγάλο παιχνίδι του εμπορικού παγκόσμιου πολέμου μόλις τώρα έχει ανοίξει, αλλά όπως λέει το πιο σημαντικό είναι το ενδεχόμενο τρίτο ημίχρονο, που αφορά δασμούς στην ναυτιλία, ιδίως προς πλοία που θα έχουν κατασκευαστεί σε ναυπηγεία στη Κίνα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την Πέμπτη 10 Απριλίου το πρωί, ο οικονομέτρης -αναλυτής Γιώργος Αδαλής μίλησε στον 98.4 στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη για τις ευρύτερες προεκτάσεις της πολιτικής Τραμπ στους δασμούς, συμπεριλαμβανομένης και της αναστολής τους πέραν του 10% που ισχύει, για 90 ημέρες, εξαιρουμένης της Κίνας που αγγίζουν πλέον το 120% με 125%.

Τόνισε ότι το μεγάλο παιχνίδι του εμπορικού παγκόσμιου πολέμου μόλις τώρα έχει ανοίξει, αλλά όπως λέει το πιο σημαντικό είναι το ενδεχόμενο τρίτο ημίχρονο, που αφορά δασμούς στην ναυτιλία, ιδίως προς πλοία που θα έχουν κατασκευαστεί σε ναυπηγεία στη Κίνα, κάτι που αν συμβεί θα έχει απροσδιόριστες συνέπειες σε όλο το χώρο της ναυτιλίας αλλά και τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και το παγκόσμιο εμπόριο.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις1 λεπτό πριν

Πλήρης ανάλυση του πολέμου των δασμών που διεξάγουν οι ΗΠΑ

Οι λόγοι πίσω από την πολιτική επιβολής δασμών του Τραμπ και της τελικής του αναδίπλωσης.

Διεθνή1 ώρα πριν

«Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας – Πιέσεις στο Κίεβο για τα ορυκτά

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που δεν...

Διεθνή2 ώρες πριν

Ο Κέλογκ που δεν ήθελαν οι Ρώσοι προτείνει τη διχοτόμηση της Ουκρανίας με την παρουσία αγγλογαλλικών δυνάμεων!

Σχέδιο διχοτόμησης στα πρότυπα της Γερμανίας στην Ουκρανία

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Δύο συγχωριανοί… Δύο αλλιώτικοι κόσμοι

Ο Απόστολος, το τουρκοκρατούμενο χωριό της Μεσαορίας, το "αμαρτωλό" καφενείο και ο αγνοούμενος πατέρας

Ιστορία - Πολιτισμός7 ώρες πριν

Νέον πρωτινόν οδοιπορικόν προ της Μεγάλης Εβδομάδος

Μπροστά στη Μεγάλη Βδομάδα: Συλλογισμοί και θύμησες

Δημοφιλή