Ακολουθήστε μας

Ισλάμ

Σάββας Καλεντερίδης: Η Τουρκία, το ISIS και η συμφωνία με το Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε

στις

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν εβδομάδα κατακλυσμιαίων ανακατατάξεων και αλλαγών στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Ανακοινώθηκε η συνομολόγηση συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας, για την επαναπροσέγγιση και αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών, που είχαν διακοπεί από εξαετίας, όταν Ισραηλινοί κομάντο αποβιβάστηκαν στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και είχε ως στόχο να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει εφαρμόσει το κράτος του Ισραήλ στους Παλαιστινίους που ζουν εκεί, αποκόπτοντάς τους από θαλάσσης από τον έξω κόσμο.

Για να κατανοήσουμε το περιεχόμενο και τη σκοπιμότητα της επιτευχθείσας συμφωνίας, πρέπει να δούμε εν περιλήψει τι έγινε στο «Μαβί Μαρμαρά».
Το πλοίο αυτό είχε ναυλωθεί από τη μη κυβερνητική οργάνωση IHH και ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη στις 22 Μαΐου 2010, με 29 άτομα πλήρωμα και 42 επιβάτες. Το πλοίο έφθασε στο λιμάνι της Αττάλειας, όπου επιβιβάστηκαν άλλα 504 άτομα. Ανάμεσα σ’ αυτά και ο Ερντίντς Τεκίρ, ένας από τους εννέα Τούρκους εθνικιστές παρακρατικούς που είχαν σχέση με την ισλαμική τρομοκρατία στον Καύκασο και έκαναν την απαγωγή του φέριμποτ «Αβράσια» (Avrasya), που έκανε το δρομολόγιο Τραπεζούντα-Σότσι στις 16 Ιανουαρίου1996.
Οι 504 επιβάτες πέρασαν χωρίς κανέναν έλεγχο από τις Αρχές ελέγχου διαβατηρίων του λιμανιού της Αττάλειας και χωρίς να έχουν βίζα από το Ισραήλ, όπως προβλέπεται και όπως επισήμως αποδέχεται το τουρκικό κράτος.
Όταν το «Μαβί Μαρμαρά», με άλλα πέντε πλοιάρια που συμμετείχαν στην αποστολή, έφθασαν σε απόσταση περίπου 70 μιλίων από τις ακτές του Ισραήλ, σκάφη του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού επιχείρησαν να τα οδηγήσουν στο λιμάνι Ασντότ. Όταν ο στολίσκος αρνήθηκε, Ισραηλινοί κομάντο έκαναν απόβαση από ελικόπτερα στο «Μαβί Μαρμαρά», όπου ορισμένοι από τους επιβαίνοντες προέβαλαν αντίσταση.
Οι κομάντο απάντησαν με πραγματικά πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 άτομα και να τραυματιστούν 54. Όλοι οι νεκροί ήταν Τούρκοι, ο ένας με διαβατήριο ΗΠΑ.
Παρ’ ότι στο «Μαβί Μαρμαρά» και στα άλλα πλοία επέβαιναν πραγματικοί ακτιβιστές, που υπερασπίζονται για ανθρωπιστικούς λόγους τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, πρέπει να σημειώσουμε ότι η όλη επιχείρηση είχε σχεδιαστεί από την κυβέρνηση Ερντογάν και το τουρκικό κράτος, και είχε ως πολιτικό και γεωπολιτικό στόχο να σπάσει ο ναυτικός αποκλεισμός και να καταστεί η Γάζα στην ουσία μια τουρκική βάση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η διοργάνωση της όλης επιχείρησης από την ΜΚΟ IHH, που στη συνέχεια ανέλαβε σχεδόν εργολαβικά την υποστήριξη των ισλαμιστών τρομοκρατών του ISIS, της Αλ Νούσρα (παρακλάδι της Αλ Κάιντα) και των άλλων ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στη Συρία, αλλά και η ανοχή των Αρχών στο λιμάνι της Αττάλειας, αποτελούν απόδειξη ότι η όλη επιχείρηση σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν – πέραν του ότι υπάρχουν τουρκικά δημοσιεύματα που θέλουν άνδρες των ειδικών δυνάμεων και των πεζοναυτών της Τουρκίας να περνούν από ταχύρρυθμη εκπαίδευση ορισμένους από τους επιβάτες του Μαβί Μαρμαρά, για να αντιμετωπίσουν ό,τι ακριβώς έγινε στο κατάστρωμα του πλοίου, με την επίθεση των Ισραηλινών κομάντο τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Μαΐου 2010.
Αμέσως μετά η Τουρκία διέκοψε τις σχέσεις της με το Ισραήλ και αναβάθμισε τις σχέσεις της με τη Χαμάς, η οποία είναι τρομοκρατική οργάνωση για το Τελ Αβίβ.
Η Τουρκία έθεσε τους εξής όρους, για την ομαλοποίηση των σχέσεών της με το Ισραήλ:
Πρώτον να ζητήσει συγνώμη για το γεγονός, δεύτερον να πληρώσει αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων και τρίτο, να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας.
Αν και δεν είναι γνωστό το κείμενο της συμφωνίας, η Τουρκία μάλλον έχει καταφέρει να ικανοποιήσει πλήρως τους δύο πρώτους όρους και μερικώς ή καθόλου τον τρίτο.
Δηλαδή, έκφραση συγνώμης και καταβολή αποζημίωσης 20 εκ. δολαρίων, περιμένοντας όμως να δούμε την ακριβή μορφή που θα έχει η αποκατάσταση αυτή στο κείμενο της συμφωνίας.
Όσον αφορά τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, αυτός συνεχίζεται, ενώ έχει συμφωνηθεί η αποστολή βοήθειας μέσω του λιμανιού Αζντότ και η συμμετοχή της Τουρκίας σε προγράμματα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και πόσιμου ύδατος, καθώς και κατασκευής μιας βιομηχανικής περιοχής στο έδαφος των Παλαιστινίων.
Αυτή είναι η «ξερή» περιγραφή της κατάστασης και των εξελίξεων.
Τι οδήγησε τις δύο χώρες στη σύναψη της συμφωνίας, ποιες είναι οι αντιδράσεις κυρίως στην Τουρκία, και ποια η σχέση της βομβιστικής επίθεσης του ISIS στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στο άρθρο μας της Κυριακής.

Video

Ο Ράμα ιδρύει την πρωτεύουσα του Ισλάμ στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Τι είναι το νέο κράτος που ιδρύει ο Έντι Ράμα στην καρδιά των Τιράνων;

Σε τι αποσκοπεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και πώς κερδίζει η Τουρκία μία νέα παρουσία στα βόρεια σύνορά μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισλάμ

Ολλανδία: «Τρομοκρατικό» το κίνητρο του άνδρα που επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς στο Ρότερνταμ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Piroschka van de Wouw

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με τρομοκρατικό κίνητρο

«Τρομοκρατικά κίνητρα» ενδέχεται να είχε ο άνδρας που εξαπέλυσε επίθεση με μαχαίρι το βράδυ της Πέμπτης, στο Ρότερνταμ, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας έναν ακόμη, σύμφωνα με Ολλανδούς εισαγγελείς.

Ο 22χρονος, που κατάγεται από το Άμερσφουτ, μαχαίρωσε και τραυμάτισε το πρώτο θύμα του σε ένα πάρκινγκ κάτω από τη Γέφυρα του Εράσμου. Στη συνέχεια ανέβηκε στο οδόστρωμα και σκότωσε έναν άλλο άνδρα. Περαστικοί και αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.

Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχει κι άλλο κίνητρο
Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με τρομοκρατικό κίνητρο. Πριν από την επίθεση ο νεαρός φέρεται ότι φώναξε πολλές φορές «Αλαχού Ακμπάρ», δηλαδή «Ο Θεός είναι μεγάλος», στα αραβικά.

Πάντως οι εισαγγελείς δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχει και κάποιο άλλο κίνητρο.

Ο ύποπτος ζούσε στο Άμερσφουτ, μια πόλη που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από το Ρότερνταμ. Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι κρατούσε δύο μεγάλα μαχαίρια και επέλεξε τα θύματά του στην τύχη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Θράκη (Πομακικό)

Θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη προωθεί η Τουρκία και στην Ισλαμική Διάσκεψη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στο ψήφισμα του ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) υιοθετεί όλα τα θέματα που προωθεί ο τουρκισμός στη Θράκη, δίνοντας εικόνα «καταπίεσης» των μελών της μειονότητας και παραβίασης ακόμη και των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και θέτει μάλιστα την Ελλάδα υπό τη «επιτήρηση» του ζητώντας από τον ΓΓ  να παρέμβει προς τη χώρα μας και να υποβάλει νέα έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του OIC.   

Mε παρέμβαση της Τουρκίας για μια ακόμη φορά ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), συμπεριέλαβε στις αποφάσεις του, κείμενο το οποίο υιοθετεί όλες τις αιτιάσεις και διεκδικήσεις της Άγκυρας για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, την οποία καταγράφει ως «Τουρκική», καθώς αναφέρει επίσης και για «μουσουλμάνους των Δωδεκανήσων».

Στο κείμενο  των αποφάσεων της 50ης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών που συνήλθε στο Καμερούν παρουσία και του Τούρκου ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν, περιλαμβάνεται και ειδική ενότητα με Εκθέσεις, οι οποίες περιέχουν και συστάσεις για μουσουλμανικούς πληθυσμούς ανά τον κόσμο που παραβιάζονται τα δικαιώματα τους. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει τη μουσουλμανική κοινότητα στο  Μιανμάρ, στην Κριμαία  στις Φιλιππίνες και τη «τουρκική μειονότητα στη Θράκη  και τον μουσουλμανικό πληθυσμό στη Δωδεκάνησο». 

Με δεδομένο ότι ο OIC έχει 57 κράτη μέλη και  καλύπτει έναν πληθυσμό σχεδόν 2,1 δισ. ανθρώπων, το γεγονός  ότι στις αποφάσεις του  υιοθετεί και προβάλει όλη την τουρκική επιχειρηματολογία για τη μουσουλμανική  μειονότητα της Θράκης δημιουργεί μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για τη χώρα  μας. Και μάλιστα σε μια περίοδο που οι «ειδήσεις» για υποτιθέμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων των μουσουλμάνων  τροφοδοτεί αντιδράσεις και ακραίων ισλαμικών φωνών και οργανώσεων.

Συγχρόνως όμως αυτή η παραμορφωτική εικόνα για  την  κατάσταση της ελληνικής  μουσουλμανικής μειονότητας αποσκοπεί στο να πλήξει και τις σχέσεις της χώρας μας με τον Αραβικό και Μουσουλμανικό Κόσμο, είτε ενοχοποιώντας τις σχέσεις αυτές είτε βάζοντας στην ατζέντα τους έστω και εμμέσως θέμα «τουρκικής μειονότητας».  

Στο ψήφισμα του ο OIC υιοθετεί όλα τα θέματα που προωθεί ο τουρκισμός στη Θράκη, δίνοντας εικόνα «καταπίεσης» των μελών της μειονότητας και παραβίασης ακόμη και των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και θέτει μάλιστα την Ελλάδα υπό τη «επιτήρηση» του ζητώντας από τον ΓΓ  να παρέμβει προς τη χώρα μας και να υποβάλει νέα έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του OIC.   
 
Η Τουρκία επιχειρεί εντατικά να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα το μειονοτικό και με τη διεθνοποίηση του, ενώ είναι  χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δίμηνο υπάρχει μια συντονισμένη επικοινωνιακή «επίθεση» με τακτικά και συχνά δημοσιεύματα από τα τουρκικά κρατικά ΜΜΕ, Anadolu και ΤΡΤ με αντικείμενο τις δήθεν παραβιάσεις των δικαιωμάτων της «τουρκικής», όπως την ονομάζουν,  μειονότητας στη Θράκη  

Η  απόφαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας:

«ΑΠΟΦΑΣΗ 3/50-MM 

Σχετικά με  την κατάσταση της Τουρκικής Μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τον Μουσουλμανικό Πληθυσμό των Δωδεκανήσων. 

Η 50η Σύνοδος του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Γιαουντέ της Δημοκρατίας του Καμερούν στις 29-30 Αυγούστου 2024 
Έχοντας πλήρη επίγνωση ότι οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα, γενικά, και η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη της Ελλάδας και ο μουσουλμανικός πληθυσμός στα Δωδεκάνησα ειδικότερα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Μουσουλμανικού Κόσμου Χαιρετίζοντας το άνοιγμα ενός τζαμιού στην Αθήνα, το οποίο, ωστόσο, διοικείται από ένα συμβούλιο που αποτελείται από μη μουσουλμάνους, 

Υπενθυμίζοντας τις αρχές και τους στόχους του Χάρτη του OIC, τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από τις ισλαμικές διασκέψεις κορυφής του OIC, τις διασκέψεις των υπουργών εξωτερικών, το Συμβούλιο και τις διεθνείς συμφωνίες, διακηρύξεις και συμβάσεις που ζητούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της λατρείας, και ειδικότερα της Συνθήκης της Λοζάνης, η οποία εγγυάται τα δικαιώματα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη της Ελλάδας, δυνάμει της οποίας έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, δηλαδή την τουρκική,  και ασκούν τις θρησκευτικές τους τελετές, 

Έχοντας εξετάσει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα σχετικά με την κατάσταση των μουσουλμανικών κοινοτήτων και μειονοτήτων σε κράτη μέλη που δεν είναι μέλη του OIC: 

1. καλεί την Ελλάδα να διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα  
2. καλεί την Ελλάδα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προάσπιση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών καθώς και της ταυτότητας της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας που προέρχονται από διμερείς και διεθνείς Συμφωνίες 
3. ζητεί εκ νέου από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής ως επίσημους μουφτήδες 
4. καλεί την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκλογή των διοικητικών συμβουλίων των Βακουφίων  από την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αυτοδιοίκησή τους 
5. τονίζει την ανησυχία του για την πρακτική της Ελλάδας όσον αφορά τον διορισμό 240 ιμάμηδων/θρησκευτικών εκπαιδευτών, παρά τις αντιδράσεις της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας 
6. παροτρύνει την Ελλάδα να εφαρμόσει τις ετυμηγορίες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σχετικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας 
7. παροτρύνει εκ νέου την Ελλάδα να αποκαταστήσει τα δικαιώματα ιθαγένειας δεκάδων χιλιάδων μελών της τουρκικής μειονότητας από τα οποία αφαιρέθηκε η ιθαγένεια βάσει του άρθρου 19 του νόμου αριθ. 3370/1955 περί ελληνικής ιθαγένειας 
8. επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία και επείγοντα μέτρα, σε διαβούλευση με την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ζητημάτων της, τα οποία συνδέονται επίσης άμεσα με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής στην οποία ζει 
9. ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να κινήσει έρευνα ιδίως σχετικά με τα ζητήματα που θίγονται στο παρόν ψήφισμα και να υποβάλει σχετική έκθεση στην τεσσαρακοστή έκτη σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών· 
10. χαιρετίζει την έναρξη για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 ενός «Προγράμματος Ισλαμικών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης· 
11. σημειώνει τη στήριξη που παρέχει το Πανεπιστήμιο Al-Azhar σε θρησκευτικά ζητήματα και θρησκευτικά σχολεία για μουσουλμάνους στην Ελλάδα· 
12. καλεί τον Γενικό Γραμματέα να επαναλάβει τον διάλογο και τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας με στόχο την ενίσχυση της ευημερίας και της ευημερίας των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, ιδίως της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας και του μουσουλμανικού πληθυσμού στα Δωδεκάνησα 
13. Ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να παρακολουθήσει την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος και να υποβάλει σχετική έκθεση στην 51η Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών». 

ΠΗΓΗ: Liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή