Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με Γερμανία – Γαλλικά αεροσκάφη στην Πάφο

Δημοσιεύτηκε

στις

Κομβικό ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου, ως σημείο αναφοράς μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής επιχειρεί να διαδραματίσει η Κύπρος στο πλαίσιο της PESCO. Η Κύπρος μπορεί να μην αποτελεί τη μεγάλη στρατιωτική υπερδύναμη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαθέτει όμως ένα σημαντικό πλεονέκτημα το οποίο μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στους σχεδιασμούς και τις δράσεις, τόσο σε επίπεδο PESCO, όσο και σε επίπεδο διμερών συνεργασιών με χώρες της Ε.Ε. λόγω της γεωγραφικής της θέσης, καθώς αποτελεί τη θαλάσσια πύλη της Ευρώπης για τη Μέση Ανατολή.
Ήδη σε αυτό το πλαίσιο είναι γνωστή η συνεργασία με τη Γαλλία, με τις διεργασίες να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις. Σε παράλληλο επίπεδο προχωρεί ωστόσο η συνεργασία και με άλλες χώρες. Τη επόμενη Τρίτη 5 Μαρτίου, αναμένεται στην Κύπρο η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογο της Σάββα Αγγελίδη.
Η επίσκεψη της στην Κύπρο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και δεν είναι καθόλου εθιμοτυπικού χαρακτήρα, καθώς οι δύο υπουργοί Άμυνας θα συζητήσουν σημαντικά θέματα τα οποία αφορούν την αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας τόσο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της PESCO όσο και σε διμερές επίπεδο, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Γερμανίας σε ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Λιβάνου.

Ήδη, υπάρχει ένα καθεστώς παραχώρησης διευκολύνσεων προς τη Γερμανία με στάθμευση πλοίων της στο λιμάνι Λεμεσού, αλλά και τη χρήση υποδομών στο ΚΕΝ Πάφου για μεταφορά των μελών που λαμβάνουν μέρος σε αποστολές της διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας, στο πλαίσιο της επίσκεψης της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη συμμετοχή στην μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO), ειδικά για προγράμματα στα οποία η Γερμανία είναι η επικεφαλής χώρα. Παράλληλα  θα συζητηθούν και θέματα διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών, που αφορούν κυρίως τη χρήση υποδομών από πλευράς Γερμανίας, στο πλαίσιο και της υφιστάμενης συνεργασίας που αφορούν διευκολύνσεις της χώρας αυτής για αποστολές στη UNIFIL. Θα τεθούν επίσης και γενικότερα θέματα πολιτικής που αφορούν άμεσα ή έμμεσα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Γαλλικά αεροσκάφη στη βάση «Αντρέας Παπανδρέου»

Στο πλαίσιο των συνεργασιών και του ρόλου που η Κύπρος θέλει να αναλάβει στην PESCO, είναι ήδη γνωστό ότι έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διεργασίες συνεργασίας με τη Γαλλία για την οποία σύντομα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις σε ανώτατο επίπεδο. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται στην Κύπρο και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, η οποία επίσης θα έχει συζητήσεις με τον Κύπριο ομόλογο της Σάββα Αγγελίδη.

Το χρονικό σημείο της επίσκεψης της δεν έχει ακόμη «κλειδώσει», αλλά αυτό που αναφέρουν πηγές από το ΥΠΑΜ, είναι ότι πρόκειται για πολύ σημαντική επίσκεψη. Η  κάθοδος της Φλοράνς Παρλί, θα σφραγίσει σε πολιτικό επίπεδο αυτά που εδώ και αρκετό καιρό δρομολογούνται σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, από αντιπροσωπείες στρατιωτικών.

Γάλλοι στρατιωτικοί βρίσκονται συχνά στην Κύπρο όπου έχουν επαφές και συζητήσεις με αξιωματούχους του ΓΕΕΦ και του υπουργείου Άμυνας, μελετώντας θέματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών. Η οποία σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της PESCO και της συνεργασίας των δύο χωρών σε αυτό το επίπεδο.

Τις επόμενες μέρες θα βρίσκεται ξανά στην Κύπρο κλιμάκιο Γάλλων εμπειρογνωμόνων για επαφές με Κύπριους στρατιωτικούς, με τους οποίους θα συζητηθούν εξειδικευμένα θέματα συνεργασίας. Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η προσοχή αυτή τη φορά θα στραφεί προς την αεροπορική βάση «Αντρέας Παπανδρέου» στην Πάφο και θα αφορά τη στάθμευση γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών, στο πλαίσιο δραστηριοτήτων της Γαλλίας για δράσεις που αφορούν την PESCO στην περιοχή. Η βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», έχει τις υποδομές και τις δυνατότητες για άμεση χρήση από πλευράς Γαλλίας.

Αναβάθμιση της βάσης Ευάγγελος Φλωράκης

Όσον αφορά το επίπεδο συνεργασίας στο ναυτικό με τη χρήση από τα γαλλικά πλοία της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης», θα χρειαστεί αναβάθμιση της για τις ανάγκες του γαλλικού ναυτικού. Δηλαδή η ναυτική βάση θα πρέπει να μπορεί να φιλοξενεί και να τροφοδοτεί πολύ μεγαλύτερα σκάφη από αυτά που η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει σήμερα.

Τα έξοδα για την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης θα καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό από τα ευρωπαϊκά ταμεία, αφού η όλη προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της PESCO και αφορά μια ιδιαίτερα σημαντική περιοχή για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ουσιαστικά αποτελεί το θαλάσσιο σύνορο της με τη Μέση Ανατολή.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή