Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Η Κύπρος, ευρωπαϊκός κόμβος ενέργειας

Δημοσιεύτηκε

στις

Του Νίκου Τορναρίτη

Η αναδιάταξη στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι ένα σχέδιο ανταγωνισμού και αντιπαράθεσης. Μόνον η Τουρκία μένει απομονωμένη και η αιτία της απομόνωσής της είναι η άρνησή της να επιλύσει το Κυπριακό και η αδιάλλακτη στάση της στα ζητήματα που σχετίζονται με το φυσικό αέριο
Η Κύπρος επί σειράν ετών επιδιώκει να αναπτύξει το ενεργειακό πρόγραμμά της, με στόχο την έρευνα και εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου που υπάρχει στην κυπριακή ΑΟΖ. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν συμβολή στους σχεδιασμούς από την εποχή της Προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη πριν από 16 χρόνια, όταν οριοθετήθηκε η γραμμή της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Στις ημέρες μας, όμως, το καθοριστικό γεγονός είναι ότι αυτοί οι σχεδιασμοί έχουν πάρει συγκεκριμένη μορφή, ώστε να λειτουργήσουν θετικά στο γεωστρατηγικό τοπίο και να καταστήσουν την Κύπρο έναν ευρωπαϊκό ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ποιοι παράγοντες αντικειμενικά καθορίζουν την εξελικτική αυτή πορεία; Κατά τη διάρκεια της πρώτης και τώρα της δεύτερης προεδρικής θητείας του Ν. Αναστασιάδη, με επιδέξιους χειρισμούς, η Κύπρος πέτυχε να τοποθετήσει τα βασικά κομμάτια ενός πολύπλοκου γεωστρατηγικού παζλ ως εξής:

– Το ενεργειακό πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά, παρά τις αφόρητες προκλήσεις της Τουρκίας. Η Κυβέρνηση πέτυχε όχι μόνο να αποκρούσει τις απειλές, όπως η παρεμπόδιση της ΕΝΙ, αλλά να προσελκύσει την Exxon Mobil και να επιτύχει την 3η επιτυχή γεώτρηση.
– Ο εντοπισμός 3 αξιόλογων κοιτασμάτων κρατά ανοιχτή την προοπτική για τη δημιουργία σταθμού LNG, κάτι που θα κριθεί πολύ σύντομα με τις νέες γεωτρήσεις της Exxon Mobil τους επόμενους μήνες και σίγουρα εντός του 2020.
– Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη διατηρεί πολύ στενές επαφές με τις τρεις βασικές εταιρείες Exxon Mobil – Total – ENI, ευθυγραμμίζοντας τις μεταξύ τους συνέργειες ώστε με τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων και ποσοτήτων τα πράγματα να μπουν σε τελική ευθεία υλοποίησης.

Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν τους τολμηρούς! Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπτυξε μια δραστήρια εξωτερική πολιτική, καθιστώντας την Κύπρο πρωτοπόρο στην οργάνωση των τριμερών συναντήσεων κορυφής με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, κυρίως, ενώ ειδική αξία έχει και η επέκταση των συνεργασιών με τον Λίβανο και την Ιορδανία. Η υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής φέρει τη σφραγίδα τόσο του πρώην ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, όσο και τώρα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τον θετικό αντίκτυπο που έχουν οι πρωτοβουλίες αυτές στην Ανατολική Μεσόγειο, γιατί τις έζησα σε διεθνές περιβάλλον τόσο με τη συμμετοχή μου στις συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Βουλής με το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και στην Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση ως Αντιπρόεδρός της και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Ενέργειας.

Η προσπάθεια της Κύπρου εξελίσσεται μέσα από Συμπληγάδες, αλλά είναι επιτυχής. Η οριοθέτηση της ΑΟΖ και η κυριαρχική αρμοδιότητα της Κύπρου έχουν ισχυρή στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας. Κάθε απειλή ή παραφροσύνη θα έχει δυναμική απάντηση από τις Βρυξέλλες, γιατί εκεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων και τη συστράτευσή τους απέναντι στην Άγκυρα. Το γνωρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, το γνωρίζει ο καθένας.

Η αναδιάταξη στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι ένα σχέδιο ανταγωνισμού και αντιπαράθεσης. Μόνον η Τουρκία μένει απομονωμένη και η αιτία της απομόνωσής της είναι η άρνησή της να επιλύσει το Κυπριακό και η αδιάλλακτη στάση της στα ζητήματα που σχετίζονται με το φυσικό αέριο. Δεν μπορεί να κοιτάξει τον ορίζοντα ενεργειακής συνεργασίας με ίσους όρους απέναντι στην Κύπρο, θέλει αυτή να καθορίσει τους όρους του παιχνιδιού και όχι να τους καθορίσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Για τον λόγο αυτό, η κυπριακή Κυβέρνηση ενισχύει τις συμμαχίες και τα ερείσματά της με την ενεργό ανάμειξη των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Η δική μας οδός είναι η συνεργασία μέσα σε συνθήκες ειρήνης, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, κατά τρόπον ώστε να υπηρετούνται τα εθνικά μας και τα συλλογικά ευρωπαϊκά συμφέροντα. Η σταθερή μας προσήλωση στον στόχο αυτό θα υποβοηθήσει και την προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, γιατί η Κύπρος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΕ και της ευρωπαϊκής κυριαρχίας.

ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ
www.nicostornaritis.com
Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΣΥ,
υποψήφιος ευρωβουλευτής

Σημερινή

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή