Ακολουθήστε μας

Ελλάδα

ΝΕΟ ΤΥΦΕΚΙΟ ΕΦΟΔΟΥ για τον ΕΣ. 7,62Χ51 vs 5,56Χ45, Ποιο είναι το καταλληλότερο διαμέτρημα για τον τυφεκιοφόρο;

Δημοσιεύτηκε

στις

Tου Ευστάθιου Παλαιολόγου 

Σε αυτό το κείμενο θα ασχοληθούμε με την σύγκριση του 5,56Χ45 με το 7,62Χ51 στα πλαίσια του σχολιασμού για το «νέο τυφέκιο» του Ελληνικού Στρατού. Θέλω να πω από την αρχή ότι είμαι “υπέρμαχος” του 5,56Χ45. Η προτίμηση μου πηγάζει και από προσωπική «εκτεταμένη» εμπειρία και με τα δύο φυσίγγια (αλλά και με άλλα) σε συνθήκες που να μου επιτρέπουν μια ασφαλή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας μου με έκαστο εκ των δύο, των λοιπών παραγόντων κοινών. Σημαντικό αυτό.

Η σύγκριση θα περιστραφεί γύρω από τους εξής παράγοντες:
  • Βάρος
  • Ανάκρουση
  • Βεληνεκές
  • Ισχύς
  • Φονικότητα
  • Συνδυασμός με παρελκόμενα
  • Φόρτος
  • Εμπόδια
  • Ανθρώπινες επιδόσεις
  • Εκπαίδευση/Μετεκπαίδευση

Είναι προφανές ότι η σύγκριση δεν αφορά μόνο τα διαμετρήματα ως τέτοια αλλά και όλα όσα τα αφορούν ή συνεπάγονται εξ αυτών.

Βάρος. Πολλοί αναφερόμενοι στο βάρος βλέπουν μόνο και συγκρίνουν τα βάρη των  όπλων που χρησιμοποιούν το κάθε διαμέτρημα και με δεδομένο ότι σύγχρονα δείγματα όπλων 7,62Χ51 έχουν σχετικά μειωμένο βάρος θεωρούν ασήμαντη την διαφορά. Η δική μου «ανάλυση» έχει ως εξής: Γραμμάρια = Κιλά = Πόνος. Στον περιβάλλον του Πεζού Μαχητή κάθε τι που προσθέτει βάρος έχει τεράστια σημασία ανεξαρτήτως του πόσο είναι το συγκεκριμένο βάρος από μόνο του. Σε κάθε περίπτωση τα 300-500 gr διαφοράς (γενικώς) σύγχρονων όπλων 5,56 και 7,62 δεν πρέπει να τυγχάνουν αποδοχής «ελαφρά τη καρδία». Ο καθοριστικός παράγοντας αύξησης βάρους φόρτου όμως είναι τα πυρομαχικά.

Τα φυσίγγια 5,56Χ45 έχουν το μισό βάρος απ’ ότι τα 7,62Χ51. Και επιπλέον χρησιμοποιούν λιγότερους και ελαφρύτερους γεμιστήρες. Οπόταν η διαφορά ενός βασικού φόρτου έστω 200 φυσιγγίων 5,56Χ45 με 200 φυσίγγια 7,62Χ51 είναι πέραν του 50% υπέρ του 5,56Χ45. Ενδεικτικά, 200 φυσίγγια 5,56Χ45 (12γρ) ζυγίζουν 2,4 κιλά. 200 φυσίγγια 7,62Χ51 (24γρ) ζυγίζουν 4,8 κιλά. Μια διαφορά 2,4 κιλών χωρίς να υπολογίσουμε καν το βάρος των γεμιστήρων ή των φυσιγγιοθηκών. Και αν σας φαίνονται λίγα τα 2,4 κιλά, υπολογίστε ότι είναι το βάρος ενός αλεξίθραυστου γιλέκου, ή ενός ΑΤ μιας χρήσης, ή 200 επιπλέον φυσιγγίων για το τυφέκιο, ή ταινίας 100 φυσιγγίων για το Μέσο Πολυβόλο που μας διατέθηκε (ενδεχομένως) κλπ κλπ. Σε κάθε περίπτωση, όποιος θεωρεί αμελητέα τα 2,4 κιλά θεωρώ ότι ποτέ δεν εκπαιδεύτηκε ρεαλιστικά.

Ανάκρουση. Η ανάκρουση, και γενικώς η ευκολία χρήσης, είναι σημαντικό στοιχείο που επηρεάζει την ικανότητα του Μαχητή να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τον οπλισμό του. Μεταξύ των δύο διαμετρημάτων δεν χωρά σύγκριση. Κάθε όπλο 5,56Χ45 θα παραμένει σημαντικά πιο ελεγχόμενο από κάθε όπλο 7,62Χ51 των λοιπών παραγόντων κοινών. Γιατί η χαμηλή ανάκρουση είναι σημαντική; Σε περιβάλλον επιχειρήσεων όπου οι στόχοι εμφανίζονται ξαφνικά, για περιορισμένο χρόνο, κινούνται, κρύβονται, ανταποδίδουν πυρά, δεν είναι σε γνωστές αποστάσεις κλπ ο Μαχητής στις πλείστες των περιπτώσεων εφαρμόζει τακτικές «fire for effect», δηλαδή τα ταχέα πυρά, επαρκώς (αλλά όχι ακριβώς) σκοπευμένα μέχρι ο στόχος να μην κινείται άλλο ή να μην φαίνεται άλλο.

Αυτό οδηγεί σε πολλές άστοχες βολές οι οποίες διορθώνονται καθώς συνεχίζουν τα πυρά. Η δυνατότητα γρήγορης επαναφοράς του όπλου στον στόχο είναι καθοριστική. Επίσης, σε περιβάλλον επιχειρήσεων οι ασταθείς ενδιάμεσες θέσεις βάλλοντος είναι ο κανόνας και εκεί υπερέχει σαφώς ένα όπλο με χαμηλή ανάκρουση. Οπόταν, η χαμηλή ανάκρουση του ενδιάμεσου διαμετρήματος είναι στοιχείο που αυξάνει την αποτελεσματικότητα του Μαχητή.

Βεληνεκές. Ένα συχνό σημείο κριτικής κατά του 5,56Χ45. Με συχνές αναφορές στα «διδάγματα από το Αφγανιστάν». Κατ’ αρχάς, το πρώτο δίδαγμα από το Αφγανιστάν είναι ότι δεν είναι όλοι οι πόλεμοι «Αφγανιστάν». Μετά, η αποτελεσματικότητα σε βεληνεκές του Πεζού Μαχητή είναι ανεξάρτητη από το διαμέτρημα. Πρώτος παράγοντας αποτελεσματικότητας είναι η ανθρώπινη ικανότητα εντοπισμού στόχων σε απόσταση σε περιβάλλον επιχειρήσεων. Κάπου κοντά στα 500μ εξαντλείται. Τα οπτικά μέσα με μεγέθυνση βοηθούν αλλά όχι στον βαθμό που θα θεωρούσαν κάποιοι.

Δεύτερος παράγοντας είναι η ικανότητα του σκοπευτή να εκδηλώσει αποτελεσματικά πυρά σε τέτοιες (πέραν των 300μ) αποστάσεις. Σε ένα περιβάλλον μάχης αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο σε ένα επίπεδο, μιας κατεύθυνσης, πεδίο βολής. Ενδεικτικό το γεγονός ότι ακόμα και από την εποχή του Α’ΠΠ και μετέπειτα, στον Β’ΠΠ, στην Κορέα και εντεύθεν, με τα πολύ ισχυρά φυσίγγια από μακρές κάννες κλπ, η αποτελεσματικότητα των Πεζών Μαχητών εξαντλείτο κάπου εκεί στα 300μ, παρ’ όλο που δεν είναι καθαρά θέμα σκόπευσης. Περί τακτικής ακρίβειας έχω αναφερθεί πολλές φορές επίσης.

Ισχύς. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την υπεροχή σε ισχύ του 7,62Χ51. Άλλωστε η κατάταξη του στην κατηγορία των φυσιγγίων πλήρους ισχύος (30-06, 0,303, 7,62Χ54R κλπ) είναι ενδεικτική. Τα φυσίγγια ενδιάμεσης ισχύος όπως το 5,56Χ45 (7,62Χ39, 5,45Χ39 κλπ) είναι αυτό, ενδιάμεσης. Μεταξύ των πλήρους και των χαμηλής ισχύος (πυρομαχικά πιστολιού). Η μετάβαση των Στρατών στα ενδιάμεσης ισχύος φυσίγγια συνέβηκε διότι αυτό το πλεόνασμα ισχύος ήταν κάτι που δεν μπορούσε να τύχει εκμετάλλευσης σε επιχειρησιακές συνθήκες αλλά αντίθετα συνεπαγόταν πολλών μειονεκτημάτων.

Φονικότητα. Άλλο αγαπημένο σημείο κριτικής για το 5,56Χ45. Εξ αρχής θα δηλώσω ότι το 5,56Χ45 ΝΑΤΟ δεν είναι το πιο αποτελεσματικό φυσίγγιο εκεί έξω. Ξέρετε κάτι; Ούτε το 7,62Χ51. Χειρότερο και από τα δύο είναι το 7,62Χ39. Έχετε ακούσει κανένα να διαμαρτύρεται γι αυτό; Όχι. Ξέρετε γιατί; Διότι η Φονικότητα είναι πολύ σχετική έννοια. Η Φονικότητα δεν εξαρτάται από το διαμέτρημα (εφόσον αναφερόμαστε σε πυρομαχικά τυφεκίων). Εξαρτάται πρώτα και πάνω απ’ όλα από να πετύχεις τον στόχο!

Μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά τον να πετύχεις τον στόχο είναι το πιο δύσκολο στην εξίσωση της φονικότητας (διαβάστε αυτό και σε συνδυασμό με τα όσα αναφέρω πιο πάνω περί ανάκρουσης κλπ). Έπειτα, εξαρτάται σαφώς από το σημείο προσβολής (μι προσβολή στο κεφάλι από .22LR είναι πολύ πιο φονική από μια προσβολή στο χέρι από 0,50¨). Εξαρτάται σαφώς και από την γεωμετρία της προσβολής τόσο ως προς τη βολίδα όσο και ως προς το σώμα (δηλαδή τις ΑοΑ είχε η βολίδα όταν ήρθε σε επαφή με τον στόχο και τι διαδρομή προδιαγράφει η πορεία της σε σχέση με τον όγκο του στόχου).

Εξαρτάται σαφέστατα και από την ταχύτητα πρόσκρουσης. Και, εξ ίσου αν όχι περισσότερο σημαντικό, εξαρτάται από την κατασκευή της βολίδας (π.χ. δυνατότητες θραυσματοποίησης, τάσεις περιστροφής κλπ). Εκ των πραγμάτων, στα στρατιωτικά φυσίγγια λαμβάνονται κι άλλοι παράγοντες υπόψη πέραν της όποιας άποψης περί φονικότητας, όπως διατρητικότητα υλικών, αντοχή στο περιβάλλον, αντοχή σε αποθήκευση, αξιόπιστη λειτουργία, κλπ κλπ. Τα φυσίγγια που εκ της φύσεως τους είναι όχι ικανοποιητικώς φονικά είναι αυτά των πιστολιών. Κι εκεί όμως άλλοι παράγοντες κρίνονται ως πιο σημαντικοί, όπως το μέγεθος του ίδιου του όπλου που θα τα βάλει.

Συνδυασμός με παρελκόμενα. Και πάλιν εδώ υπάρχει μια κάποια υπεροχή των όπλων που χρησιμοποιούν 5,56Χ45 λόγω της μικρής διαφοράς σε βάρος των τυφεκίων. Ένα Μ-4 με πλήρη συλλογή παρελκόμενων (έστω ACOG, Φανάρι, Καταδείχτη LASER, Εμπρόσθια Λαβή) και πλήρη γεμιστήρα παραμένει ακόμα πιο ελαφρύ από ένα «γυμνό» G3. Ποιο νομίζετε θα επιτρέψει στον Μαχητή να είναι πιο αποτελεσματικός; Σύγχρονα δείγματα τυφεκίων 7,62Χ51 είναι πιο ελαφριά από το G3 οπόταν παραμένουν πιο διαχειρίσιμα από άποψη βάρους με τοποθέτηση παρελκομένων. Εκεί που τα πράγματα ξεκινούν και γίνονται λιγότερο διαχειρίσιμα είναι με την προσθήκη βομβιδοβόλου.

Ίσως κάποιοι να αναφέρουν την τάση για επιστροφή στα αυτόνομα (Stand Alone) βομβιδοβόλα (σε περιβάλλον Ειδικών Επιχειρήσεων υπήρχαν από παλιά για άλλους λόγους). Με κύριο εκπρόσωπο (ή μόνο) αυτής της τάσης το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Και ο λόγος που έγινε αυτή η μετάβαση είναι η εισαγωγή του Μ-27 σε ευρύτερη υπηρεσία. Το βαρύ τυφέκιο διαπιστώθηκε ότι καθίσταται δύσκολα διαχειρίσιμο με την τοποθέτηση βομβιδοβόλου. Αντιθέτως, άλλοι επιμένουν στα ενσωματωμένα (εφόσον καλούνται να επιλέξουν εκ των δύο) καθώς σε επιχειρήσεις ΠΖ το βομβιδοβόλο πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο.

Φόρτος. Εδώ θα αναφερθώ στην διαρρύθμιση του Φόρτου μιας και στο βάρος αναφέρθηκα στην αρχή. Δεν είναι ασήμαντο το γεγονός ότι ένας φόρτος 7,62Χ51 απαιτεί σημαντικά μεγαλύτερο «οικόπεδο» επί της εξάρτησης σε σχέση με αντίστοιχο φόρτο 5,56Χ45. Ενδεικτικά, και ως παράδειγμα, φέρτε στο νου την εξάρτυση του χειριστή ΗΚ11Α1. 6 φυσιγγιοθήκες των δύο γεμιστήρων (των 20 φυσιγγίων) δημιουργούν ένα ογκώδες (σαφώς και βαρύ) σύνολο. Αν αυτός ο φόρτος των 240 φυσιγγίων μεταφραζόταν σε 5,56Χ45 τότε θα απαιτούνται μόνο 3 φυσιγγιοθήκες του ίδιου μεγέθους. Όταν στην διαρρύθμιση του φόρτου ξεκινήσουν και μπαίνουν κι άλλοι παράγοντες όπως π.χ. πλάκες θωράκισης, ή Ασύρματος Ομάδας κλπ, αυτές οι «μικρολεπτομέρειες» αποκτούν ιδιαίτερη αξία.

Ενδιάμεσα Εμπόδια. Κι εδώ σαφής υπεροχή του 7,62Χ51 λόγω ισχύος (βάρους βολίδας/ενέργειας) που ανάφερα και πιο πάνω. Ως ενδιάμεσα εμπόδια θεωρούμε υλικά που δύναται να παρέχουν στον στόχο σχετική κάλυψη. Π.χ. ένα όχημα, ή ένα κλαδί. Συνήθως η διάτρηση, σε σημείο που να υπάρχει αποτελεσματικότητα, τέτοιων εμποδίων απαιτεί όγκο πυρών ή ακρίβεια. Γι’αυτό, τα σχετικά μέσα υποστήριξης των Τμημάτων όπως τα Πολυβόλα Γενικής Χρήσης και τα Τυφέκια Ακροβολιστή παραμένουν στο βαρύτερο διαμέτρημα. Για ένα τυφεκιοφόρο η αξία παραμένει αλλά προέχουν άλλα πράγματα διότι στις αποστάσεις που λειτουργεί αποτελεσματικά ο ίδιος κυρίαρχο ρόλο παίζει ο ελιγμός και η τακτική κινητικότητα.

Ανθρώπινες επιδόσεις. Με αυτόν το τίτλο θα ερμηνεύσω αυτό που προανέφερα ως Τακτική (ή Πρακτική) Ακρίβεια. Η αποτελεσματικότητα στην χρήση του φορητού οπλισμού δεν είναι εξίσωση βαλλιστικής, όπως έγραψα κι αλλού. Θα μεταφέρω αυτούσιο το τι έχω γράψει στο παρελθόν περί Τακτικής Ακρίβειας.

«Είναι η ακρίβεια εκείνη που μπορεί να επιτευχθεί από τον χειριστή σε δεδομένες τακτικές καταστάσεις. Δηλαδή κυρίαρχος παράγοντας είναι ο χειριστής και το πώς επηρεάζεται αυτός από την τακτική κατάσταση. Σε αντιδιαστολή με την εγγενή ακρίβεια που είναι παράγωγη του συνδυασμού τυφέκιο/πυρομαχικό, και ενδεχομένως και του παράγοντα χειριστή υπό ιδανικές συνθήκες.

Δηλαδή το τι μπορεί να κάνει ένα τυφέκιο/πυρομαχικό σε θεωρητικό επίπεδο είναι διαφορετικό από τι μπορεί να πετύχει ένας χειριστής με αυτά στο πεδίο της μάχης κλπ.

Παράγοντες σε μια ενδεχόμενη τακτική κατάσταση που επηρεάζουν την τακτική ακρίβεια είναι, ανάμεσα σε άλλα, το όπλο αυτό καθεαυτό (π.χ. ευκολία χειρισμού, ανάκρουση, βάρος κλπ), η χρήση ή όχι σκοπευτικών και άλλων βοηθημάτων (π.χ. διόπτρες και τι είδος, λαβές, αορτήρες κλπ), το επίπεδο εκπαιδεύσεως του χειριστή (π.χ. συχνότητα και ποιότητα βολών,  το ρεαλιστικό περιβάλλον εκπαίδευσης, ικανότητα ταχείας εκτίμησης της απόστασης κλπ), η σωματική και ψυχική κατάσταση του χειριστή (π.χ. κούραση, αϋπνία, φόβος θανάτου, στρες κλπ), η θέση βάλλοντος (π.χ. ασταθής, σε κίνηση, πρόχειρη/εναλλακτική κλπ), το περιβάλλον (π.χ. συνθήκες φωτισμού, κρύο, βροχή, ορατότητα, απόσταση, άνεμος κλπ), και η δράση του εχθρού (π.χ. βολές από ΠΒ και λοιπά βαρέα όπλα, κατασταλτικά πυρά, κίνηση, απόκρυψη, κάλυψη κλπ).

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι οι αποστάσεις που μπορεί να έχει ένας χειριστής να είναι αποτελεσματικός διαφέρουν από το τι μπορεί να πετύχει σε ένα πεδίο βολής. Ως γενικός «κανόνας» μπορεί να διατυπωθεί ως εξής: η απόσταση στην οποία ο σκοπευτής μπορεί να πετύχει 100% ευστοχία διαιρούμενη διά του 3. Π.χ. αν ο σκοπευτής μπορεί να έχει 100% στα 600μ τότε σε συνθήκες μάχης η τακτική του ακρίβεια πρέπει να θεωρείται ότι εξαντλείται στα 200μ.

Δεν θα ήταν λάθος αν λέγαμε ότι η αποτελεσματικότητα ενός τυφεκιοφόρου φτάνει μέχρι τα 100-200μ για πυρά «ακριβείας» ενώ για κατασταλτικής φύσεως  ή πυρά παρενόχλησης μέχρι τα 400-500μ (δεν είναι αποτελεσματικά αλλά συμβάλλουν στα λοιπά πυρά πιο βαρειών όπλων όπως πολυβόλων) εφόσον η αντίληψη της τακτικής καταστάσεως και η ίδια η τακτική κατάσταση το επιτρέπουν.

Ο κοινός τυφεκιοφόρος έχει κρίσιμο ρόλο να επιτελέσει στις «συνήθεις αποστάσεις μάχης», δηλαδή μέχρι τα 300μ στις περισσότερες περιπτώσεις (90%) και στις απαιτητικές αποστάσεις CQB <100μ (50%) όπου ενδεχομένωςπροσωπικό και μέσα προσανατολισμένα σε μεγαλύτερες αποστάσεις να υστερούν.»

Εκπαίδευση/Μετεκπαίδευση προσωπικού. Εδώ δεν θα καταπιαστώ με την εκπαίδευση σε σχέση με το «Χ» ή με το «Ψ» όπλο. Θα αναφερθώ στην επίδραση που έχει στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος στην εκπαίδευση σε σχέση με το κάθε φυσίγγιο. Είναι κοινώς παραδεχτό ότι η χαμηλή ανάκρουση του 5,56Χ45 επιτρέπει στον νέο ή άπειρο σκοπευτή να πετύχει τους εκπαιδευτικούς σκοπούς ταχύτερα και ευκολότερα. Η σχετική υπεροχή συνεχίζεται πιο εμφανώς καθώς οι βολές γίνονται πιο απαιτητικές (σε κίνηση, από ενδιάμεσες θέσεις κλπ) και ακόμα πιο εμφαντικά όταν οι βολές γίνονται στα πλαίσια ρεαλιστικών σεναρίων. Η υπεροχή μεταφράζεται σε επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.

Θέλω να επαναλάβω ότι το τυφέκιο ενός Στρατού είναι πολύ μικρή σημασία έχει στην ικανότητα του να επιχειρεί. Ακόμα και στο ίδιο το επίπεδο της Ομάδας Πεζικού υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα από το τυφέκιο, ή και το διαμέτρημα. Όλα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα του Τμήματος με τον ένα ή άλλο τρόπο. Κυρίαρχο ρόλο παίζει πάντα η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

www.ptisidiastima.gr

Ελλάδα

H FIBRAN γιορτάζει τα 50 χρόνια της με νέες επενδύσεις 45 εκατ. ευρώ

Δημοσιεύτηκε

στις

Αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας το 2023, παρά τις πιέσεις από τις τιμές ενέργειας

Nέες επενδύσεις στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ, τρέχει από φέτος η ελληνική πολυεθνική βιομηχανία παραγωγής μονωτικών υλικών FIBRAN. Σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που έχουν προηγηθεί ή τρέχουν επίσης επί του παρόντος στις μονάδες της στο εξωτερικό ο Όμιλος «τρέχει» και φέτος –χρονιά σημειωτέον κατά την οποία εορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της –  ανοδικά, έχοντας ξεπεράσει στη χρήση 2023 το «φράγμα» των 200 εκατ. ευρώ τζίρου.

Όπως επισημαίνει σχετικά στη «Ν» η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας και του Ομίλου, Μαρία Δ. Αναστασιάδου Σαββαΐδου,  το επενδυτικό πρόγραμμα των 45 εκατ. ευρώ αφορά:

  • Νέα γραμμή εξηλασμένης πολυστερίνης στην έδρα της εταιρείας  στην Τερπνή Σερρών. Η νέα γραμμή θα παράγει προϊόντα μεγαλύτερου πάχους (20 cm) με τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2025.
  • Επενδύσεις προσθήκης εξοπλισμού βελτίωσης ποιότητας και αυτοματισμού των παραγόμενων προϊόντων πετροβάμβακα τη μονάδα πετροβάμβακα της εταιρείας επίσης στην Τερπνή Σερρών.
  • Επενδύσεις στην ενέργεια για μετάβαση από την Μέση στην Υψηλή Τάση.
  • Νέες εγκαταστάσεις (αποθήκες κ.α.) στην Τερπνή.
  • Επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Κεντρική Μακεδονία και
  • Νέα γραφεία Διοίκησης στην περιοχή της Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη. Προβλέπεται μεταφορά της Διοίκησης σε αυτά σε ορίζοντα διετίας.

Έντονη εξωστρέφεια

Παράλληλα, ο Όμιλος επεκτείνει τις επενδύσεις του στην Ιταλία για τη βέλτιστη μακρόχρονη βιώσιμη αξιοποίηση των λατομείων στην Τοσκάνη και για βελτιστοποίηση του εξοπλισμού του εργοστασίου γύψου που εξαγόρασε μαζί με τα τρία λατομεία το 2021. Περαιτέρω, μάλιστα, όπως προσθέτει η κα.Αναστασιάδου Σαββαΐδου, ήδη εξετάζεται και μεσοπρόθεσμο επιχειρηματικό πλάνο επενδύσεων στα Βαλκάνια και την αφρικανική ήπειρο.

Συνολικά, επίσης, την προηγούμενη τριετία η FIBRAN ολοκλήρωσε επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ που εκτός από τις προαναφερόμενες επενδύσεις στην Ιταλία αφορούσαν την αγορά εργοστασίου πετροβάμβακα στη Βουλγαρία και στην παραγωγή εξηλασμένης πολυστερίνης στη νέα της μονάδα παραγωγής στην Τσεχία, αμφότερα το 2022. Παράλληλα οι θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου στη Σλοβενία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Βουλγαρία παίζουν ενεργό ρόλο τόσο στην έρευνα και ανάπτυξη για την υιοθέτηση μοντέλων αειφορίας στη διαχείριση υλικών και στην εφαρμογή των συστημάτων μόνωσης και ξηράς δόμησης σε συνεργασία με τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης αλλά και ως ιδρυτικά μέλη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για τα δομικά υλικά και την κατασκευή.

Με εμπορική παρουσία σε 46 χώρες, εξαγωγές σε όλες τις ηπείρους και με παρουσία στα σημαντικότερα κατασκευαστικά έργα της Ευρώπης και του κόσμου, όπως προσθέτει η επικεφαλής της, κερδίζει την εμπιστοσύνη των κατασκευαστών, των επενδυτών και του μελετητικού κόσμου.

Εν κατακλείδι, η FIBRAN είναι ίσως ο μοναδικός όμιλος δομικών υλικών στην Ευρώπη που διαθέτει εργοστάσια με όλα τα μονωτικά υλικά (εξηλασμένη πολυστερίνη, πετροβάμβακα, διογκωμένη πολυστερίνη) και προϊόντα ξηράς δόμησης.  «Μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι δεν υπάρχουν κακά και καλά μονωτικά υλικά και το αποδεικνύουμε στην πράξη.  Αυτό που πρεσβεύουμε είναι ότι επιλέγουμε μονωτικά υλικά ανάλογα με τη χρήση της εφαρμογής, την τοποθεσία του κτιρίου, την ηλικία, τις περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες, τα ρίσκα και τους κινδύνους», σημειώνει η Πρόεδρος και CEO του Ομίλου.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι με το εργοστάσιο παραγωγής πετροβάμβακα στην Τερπνή, ένα από τα ελάχιστα που παράγουν με ηλεκτρικούς φούρνους σε όλο τον κόσμο,  και την πρόσφατη επένδυση στη Βουλγαρία η FIBRAN αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετροβάμβακα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Πάγιες αρχές του Ομίλου – και η πιο σημαντική παρακαταθήκη από τον ιδρυτή του, Δημήτρη Αναστασιάδη, όπως επισημαίνει η κα. Αναστασιάδου Σαββαΐδου, είναι το τετράπτυχο:

  • Σεμνότητα: Να μιλάνε οι πράξεις σου και όχι τα λόγια σου
  • Νοικοκυροσύνη: Να επενδύεις χωρίς εξαρτήσεις
  • Εξωστρέφεια: Δεν υπάρχουν σύνορα στη δράση αλλά ούτε και στα όνειρα
  • Ανθρωποκεντρικότητα: Ο κάθε άνθρωπος έχει ρίζες και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο είναι προϋπόθεση για να επιστρέφει στις ρίζες του.

Στην Ελλάδα, επίσης, η μητρική εταιρεία συμμετέχει διαχρονικά σε ερευνητικά προγράμματα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και παράλληλα επενδύει σταθερά στο ανθρώπινο δυναμικό της που πλέον ξεπερνά τα 730 άτομα, όπως και στον κοινωνικό ιστό των περιοχών δραστηριοποίησης.

Σταθερά ανοδική πορεία

Με κύκλο εργασιών που ξεπέρασε το 2023 τα 200 εκατομμύρια ευρώ – συγκεκριμένα ανήλθε σε 200,723 εκατ. ευρώ, έναντι  199,976 εκατ. το 2022 – ο Όμιλος FIBRAN συνεχίζει κάθε χρόνο την ανοδική του πορεία.

Η ελληνική μητρική, με κύκλο εργασιών που ξεπέρασε τα 76 εκατομμύρια ευρώ – συγκεκριμένα ανήλθε σε 76,477 εκατ. ευρώ έναντι 72,786 εκατ. του 2022 – είχε την καλύτερη επίδοση στην ιστορία της. Σημειωτέον, δε, ότι το 2023 η ελληνική μητρική κατέγραψε κέρδη προ φόρων ύψους 9,710 εκατ. έναντι 4,074 εκατ. ευρώ του 2022 και μετά φόρων κέρδη ύψους 7,521 εκατ. ευρώ έναντι 2,526 εκατ. την προηγούμενη χρονιά, με το πολύ μεγάλο κόστος της ενέργειας και τις μειώσεις τιμών στις οποίες προέβη η εταιρεία να συμπιέζουν μάλιστα την κερδοφορία.
Αντίστοιχα, σε επίπεδο Ομίλου τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 15,736 εκατ. ευρώ έναντι 10,462 εκατ. του 2022 και τα ενοποιημένα μετά φόρων κέρδη σε 12,116 εκατ. έναντι 7,106 εκατ. ευρώ το 2022.

Το «ταξίδι» της FIBRAN ξεκίνησε από το όραμα του ιδρυτή της, αείμνηστου Δημήτρη Αναστασιάδη, για μια πρότυπη παραγωγική μονάδα μονωτικών υλικών σε μια μικρή επαρχιακή κωμόπολη και μια Ελλάδα της παραγωγής και της προκοπής, που παράγει με τις δυνάμεις της προϊόντα καλύτερα από τον διεθνή ανταγωνισμό.

Τα 50 χρόνια διαδρομής της FIBRAN εορτάστηκαν με μια λαμπερή εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου και διακεκριμένων εκπροσώπων του ελληνικού «επιχειρείν».

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ελλάδα

FSRU Αλεξανδρούπολης: Σε εμπορική λειτουργία ο Τερματικός Σταθμός LNG

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε λειτουργία ο πρώτος υπεράκτιος σταθμός φυσικού αερίου στη χώρα

Ξεκινά η Εμπορική Λειτουργία του Τερματικού Σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης, με στόχο και την ανάδειξη της πόλης σε μια νέα ενεργειακή πύλη για ολόκληρη την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Gastrade, ανακοινώνει ότι θέτει σε εμπορική λειτουργία τον Τερματικό Σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα σε Ευρωπαϊκό, Περιφερειακό, Εθνικό και τοπικό επίπεδο, που σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε, ανήκει και θα λειτουργείται από την Gastrade. Ένα έργο-ορόσημο που οραματίστηκε πριν από 15 χρόνια ο Δημήτρης Κοπελούζος.

Αποτέλεσμα μεγάλων συνεργασιών, με πρωτοποριακή σύλληψη το έργο συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών προμήθειας ενέργειας της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, αναβαθμίζοντας καθοριστικά τον ρόλο και τη σημασία της Ελλάδας στον σύγχρονο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, καθιστώντας την ενεργειακή πύλη  για εννέα και πλέον χώρες.

Από την Τελική Επενδυτική Απόφαση στην Έναρξη της Εμπορικής Λειτουργίας

Η υλοποίηση του έργου άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά με τη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID) στις 27 Ιανουαρίου 2022 από τη Gastrade, Στη συνέχεια, οι χερσαίες και υπεράκτιες κατασκευαστικές εργασίες στην Αλεξανδρούπολη προχώρησαν ταχύτατα, ενώ τον Φεβρουάριο του 2023 ξεκίνησε η κατασκευή της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) στη Σιγκαπούρη. Το FSRU απέπλευσε από το ναυπηγείο Seatrium στις 26 Νοεμβρίου 2023, φτάνοντας στα νερά του Θρακικού Πελάγους στις 17 Δεκεμβρίου 2023, όπου και αγκυροβόλησε στη μόνιμη θέση του.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των δοκιμών λειτουργίας και την έκδοση από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος της άδειας Λειτουργίας του το περασμένο καλοκαίρι, το έργο τέθηκε σε λειτουργική ετοιμότητα επιτρέποντας επίσημα την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Έργου.

Ο Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης αποτελείται εκτός από το FSRU, από  ένα υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, ο οποίος συνδέει το FSRU με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς («ΕΣΜΦΑ») και μέσω αυτού θα παραδίδει φυσικό αέριο εκτός από την Ελλάδα και στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά, καθώς και την Ουγγαρία και Σλοβακία στα δυτικά. Η Πλωτή Μονάδα, που ονομάστηκε «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΣ» προς τιμήν της πόλης και των κατοίκων της, που αγκάλιασαν το φιλόδοξο αυτό σχέδιο από την αρχή, διαθέτει τεχνολογία αιχμής, με μέγιστη δυναμικότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Η επόμενη μέρα

Ήδη 14 ελληνικές και διεθνείς εταιρείες συμμετέχουν εμπορικά στο έργο δεσμεύοντας σχεδόν το σύνολο της δυναμικότητας του με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το 2030. Ταυτόχρονα, η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του έργου, σηματοδοτεί την επέκταση της πρωτοβουλίας του Κάθετου Διαδρόμου, ενισχύοντας σημαντικά τη δυναμική του με στόχο τη δημιουργία ενός κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η ομάδα της Gastrade, μαζί με τους στρατηγικούς εταίρους και μετόχους της, Ελμίνα Κοπελούζου, Gaslog, ΔΕΠΑ Εμπορίας, Bulgartransgaz και ΔΕΣΦΑ, ευχαριστεί όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του Εθνικού έργου και παραμένει αφοσιωμένη στη διασφάλιση ενός πιο βιώσιμου και ασφαλούς ενεργειακού μέλλοντος για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade Κωστής Σιφναίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε όλες και όλοι, η ομάδα της Gastrade, πραγματικά υπερήφανοι και ενθουσιασμένοι που φθάσαμε στο τέλος της μεγάλης αυτής διαδρομής με επιτυχία και παραδίδουμε στη χώρα μας και σε όλη τη περιοχή γύρω μας ένα τόσο σημαντικό έργο. Το όραμά μας είναι να λειτουργήσει το έργο αυτό στην αγορά με τρόπο φιλικό για τη κοινωνία της Αλεξανδρούπολης, το περιβάλλον και τους πελάτες μας, προσφέροντας μια σταθερή και αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για όλη την περιφέρειά μας. Θέλουμε να γίνουμε σημείο αναφοράς για τη ποιότητα των υπηρεσιών που θα προσφέρουμε».

«Χρειάστηκαν το όραμα ενός ανθρώπου, δεκαπέντε χρόνια προσπάθειας και δύο σχεδόν χρόνια εντατικής τεχνικής προετοιμασίας, ώστε η Ελλάδα, η Αλεξανδρούπολη, να αποκτήσουν ένα έργο τομή για τα ενεργειακά δεδομένα της ευρύτερης ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ο Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης, είναι πολλά περισσότερα από ένα επιχειρηματικό έργο. Είναι μια απτή απόδειξη των δυνατοτήτων που έχουμε στην Ελλάδα να δημιουργούμε ευρωπαϊκές υποδομές που απαντούν σε προβλήματα των καιρών μας, δίνοντας ευκαιρίες και προοπτικές για ένα καλύτερο και βιώσιμο ενεργειακά μέλλον» τονίζει η ιδρύτρια μέτοχος της Εταιρείας κυρία Ελμίνα Κοπελούζου.

«Η GasLog είναι περήφανη για το γεγονός ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του έργου από την αρχή, τη μετατροπή ενός πλοίου μεταφοράς LNG σε FSRU, την παράδοση της πλωτής μονάδας στην Αλεξανδρούπολη και την επιτυχή έναρξη λειτουργίας του Τερματικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης, συμβάλλοντας ως μέτοχος αλλά και ως φορέας λειτουργίας του FSRU, τηρώντας παράλληλα τη δέσμευσή μας για την παροχή αξιόπιστων και καινοτόμων υπηρεσιών LNG σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο κος Paolo Enoizi, Διευθύνων Σύμβουλος της GasLog.

«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στο ενεργειακό τοπίο της περιοχής μας. Ο Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης, σχεδιασμένος με όραμα στραμμένο προς το μέλλον, αντιπροσωπεύει μια απτή λύση στις πιεστικές προκλήσεις της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μέσω αυτού του έργου, διασφαλίζουμε πρόσβαση σε πιο αξιόπιστες και ποικίλες πηγές ενέργειας, δημιουργώντας νέες οικονομικές ευκαιρίες για την τοπική κοινότητα και ενισχύουμε τη γεωπολιτική θέση του έθνους μας. Είμαστε πολύ περήφανοι για την καθοριστική συμβολή της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην επιτυχή υλοποίηση αυτής της στρατηγικής υποδομής, η οποία θα αποφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις γειτονικές της χώρες», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

«Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη διασφάλιση της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου προμηθειών και για την  εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας όχι μόνο για τη Βουλγαρία, αλλά και για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η απόφαση, που ελήφθη το 2020, από τη Βουλγαρία και την Bulgartransgaz να γίνουν μέτοχοι με μερίδιο 20% στην Gastrade A.E. αποδείχθηκε στρατηγική. Σήμερα, το FSRU Αλεξανδρούπολης είναι αναμφίβολα μια κρίσιμη υποδομή που εξασφαλίζει πρόσβαση σε προμήθειες φυσικού αερίου από ασφαλείς και αξιόπιστες πηγές, όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ, η Αίγυπτος κ.λπ. Ο αυξανόμενος ρόλος του LNG για την περιοχή και η παρουσία αυτής της νέας δυνατότητας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG είναι υψίστης σημασίας για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που στοχεύουν να διαφοροποιήσουν τον εφοδιασμό τους και να ανεξαρτητοποιηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Θα βελτιώσει επίσης την ρευστότητα και ολοκλήρωση της ενεργειακής αγοράς στην περιοχή μας,» σχολίασε ο Kiril Ravnachki, Εκτελεστικός Διευθυντής της Bulgartransgaz.

«Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Τερματικού Σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης (Alexandroupolis FSRU) αποτελεί ορόσημο, εδραιώνοντας την Ελλάδα ως βασική ενεργειακή πύλη για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ευρύτερα. Ο νέος αυτός σταθμός εισαγωγής LNG, σε συνδυασμό με τον σταθμό LNG της Ρεβυθούσας και τις επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ για την αύξηση της εξαγωγικής δυναμικότητας του ελληνικού δικτύου, καθώς και με πρωτοβουλίες όπως ο TAP, ο IGB και ο Κάθετος Διάδρομος, ενισχύουν περαιτέρω τις ενεργειακές υποδομές και τη διασυνδεσιμότητα της περιοχής,» πρόσθεσε η κυρία Maria Rita Galli, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ.

Nαυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ελλάδα

Το παγκόσμιο συμφέρον, το συμφέρον τον αγορών και το συμφέρον της χώρας

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης (Eurokinissi)

Μήπως αυτή η στρατηγική υπηρετεί τα συμφέροντα μιας μικρής ελίτ και τις προσωπικές φιλοδοξίες του Πρωθυπουργού για πλαισίωση του ιερατείου του Νταβός;

Χάρης Τοπαλίδης

Ήταν τελείως φυσικό, σε μια κοινωνία αποπροσανατολισμένη και προς ώρας γονατισμένη από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της φτωχοποίησης, του κορπορατισμού και της συρρίκνωσης της δημόσιας σφαίρας επικοινωνίας και γοητευμένης ταυτόχρονα από τις σειρήνες του life-style, να συμβεί και αυτό: Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης της να τοποθετηθεί στη Γ.Σ. του ΟΗΕ ότι: «το παγκόσμιο συμφέρον διαπερνά το μεμονωμένο συμφέρον των κρατών» και ταυτόχρονα να βραβευθεί στη ΝΥ από τον Α. Μπουρλά με το βραβείο «Global citizen 2024».

Σε ποίες συνθήκες της χώρας ή έστω της τρέχουσας διεθνούς συγκυρίας ανταποκρίνεται αυτή η στάση και η δραστηριότητα του πρώτου πολίτη της στο ανώτατο forum της διεθνούς σκηνής για την ετήσια παρουσίαση της πολιτικής και των θέσεων των κρατών στο διεθνές στερέωμα και τι υποδηλώνει για την ανταπόκρισή του ως Πρωθυπουργού σε αυτές;

Είναι σαφές ότι ο νεολογισμός του Πρωθυπουργού «παγκόσμιο συμφέρον» χρησιμοποιείται ως πολιτική έννοια και όχι ως κάτι ευρύτερο (π.χ. οικουμενικό συμφέρον που εμπλέκει ηθικές και αξιακές θεωρήσεις οικουμενικού χαρακτήρα). Οι πολιτικές οντότητες όμως που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια σκηνή, είναι τα κράτη τα οποία έχουν διαφορετικά και πολλές φορές αντιτιθέμενα συμφέροντα, όπως δείχνει η αιματοβαμμένη πορεία της Ιστορίας. Πώς είναι λοιπόν δυνατό να συγκεραστούν τα επιμέρους εθνικά συμφέροντα σε ένα παγκόσμιο συμφέρον; Πως, με ποιες διαδικασίες θα γίνει επιτέλους ο συγκερασμός – μετά από τόσους αιώνες Ιστορίας – και με ποιά παγκόσμια ιεραρχική οργάνωση θα ασκηθεί η πολιτική του παγκοσμίου συμφέροντος; Ή μήπως ο νεολογισμός του Πρωθυπουργού διαπνέεται απλά από μια ρομαντική και ιδεαλιστική προσέγγιση άλλων εποχών στο παγκόσμιο γίγνεσθαι που θεωρεί τον κοσμοπολιτισμό ως προϋπόθεση για την παγκόσμια ειρήνη και ευημερία και δεν μπορεί να κατηγορηθεί παρά μόνο για έλλειψη ρεαλισμού; Ή μήπως οι διεθνείς συνθήκες χαρακτηρίζονται σήμερα από μια ισορροπία στις διεθνείς σχέσεις, σταθερότητα στους διεθνείς συσχετισμούς, ευημερία στη διεθνή οικονομία και πνεύμα συνεργασίας στις διακρατικές σχέσεις που επιτρέπουν την πρωτοποριακά ρηξικέλευθη έστω προσέγγιση του παγκοσμίου συμφέροντος; Ή τέλος, μήπως παρά τη διεθνή και μάλιστα πολεμική αναταραχή που εξελίσσεται σήμερα γύρω της, η χώρα την οποία εκπροσωπεί, η Ελλάδα, απολαμβάνει υπό την ηγεσία του μια περίοδο δυναμισμού και σταθερότητας, έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία τα χρόνια ζητήματα ανάπτυξης και τα προβλήματα εθνικής κυριαρχίας με τους γείτονές της και θέλει να αναβαθμίσει τη διεθνή της θέση εξάγοντας και προωθώντας την διεθνή αυτοπεποίθηση και τον κοσμοπολιτισμό που έχουν κατακτήσει οι πολίτες της;

Η προφανής ασυμβατότητα όλων των προηγούμενων ερωτημάτων, που θα μπορούσε να θέσει ένας καλόπιστος παρατηρητής, με τη ζέουσα πραγματικότητα που ζούμε σήμερα αποκαλύπτει για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα την πολιτική και ιδεολογική στράτευση και στόχευση της κυβέρνησης της ΝΔ και ταυτόχρονα ξεσκεπάζει τις αιτίες των κύριων παθογενειών της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ).

Η υπονόμευση της δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας

Η παγκόσμια διακυβέρνηση με τη δημιουργία μιας υπερεθνικής δομής διακυβέρνησης συνιστά από τη δεκαετία του 1970 τον απώτατο διακηρυγμένο στόχο των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων της αγοράς. Με βάση το πρόταγμα τους, της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και της ανεξαρτησίας από τις πολιτικές αποφάσεις, μια υπερεθνική δομή διακυβέρνησης εξασφαλίζει την αυτορρυθμιζόμενη λειτουργία των αγορών σε παγκόσμια κλίμακα σε ένα τέτοιο πλαίσιο.

Το επίπεδο της ρυθμιστικής εξουσίας που είναι ωστόσο δυνατό να θεσμοθετηθεί σε μια τέτοια κλίμακα, είναι μηδαμινό έως ελάχιστο, γιατί μια τέτοια δομή εξουσίας δεν θα διέθετε δημοκρατική νομιμοποίηση και η αντιπροσωπευτικότητά της θα εξαντλούνταν στον υφιστάμενο ηγεμονικό συσχετισμό μεταξύ αναπτυγμένων – αναπτυσσόμενων χωρών (Βορρά-Νότου).

Όπως έχει τεκμηριώσει εμφατικά ο Γερμανός φιλόσοφος J. Habermas, μια πολιτική ρυθμιστική υπερεθνική δομή δεν είναι εφικτή χωρίς τη διαμεσολάβηση μακροπρόθεσμων κοινωνικών και πολιτιστικών διεργασιών σύγκλισης ανάμεσα στα κράτη, που προϋποθέτουν άλλες πολιτικές από αυτές της πολεμικής σύγκρουσης και της μονοπολικής διάρθρωσης της παγκόσμιας ισχύος, που κυριαρχούν σήμερα.

Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις, και καθώς οι πρόνοιες της δημοκρατίας και οι εγγυήσεις του κράτους Δικαίου είναι κατακτήσεις των λαών σε εθνική κλίμακα, η σύσταση μιας πολιτικής ρυθμιστικής υπερεθνικής δομής ομοσπονδιακού τύπου συνιστά κατάφωρη παραβίαση των αρχών της δημοκρατικής λειτουργίας και της εθνικής κυριαρχίας. Προοιωνίζεται περαιτέρω μια κοινωνία τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων, χωρίς συλλογικά δικαιώματα.

Τα συμφέροντα της χώρας

Τι σημαίνει, στο πλαίσιο αυτό, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ και η βράβευσή του από το Atlantic Council ένα think tank των ΗΠΑ στενά συνδεδεμένο με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (Νταβός);

Είναι κατ’ αρχήν σαφές ότι ως παγκόσμιο συμφέρον εννοείται το συμφέρον της Δύσης. Επομένως, συμμερίζεται απολύτως την πολεμική ανάγκη το συμφέρον της Δύσης να καταστεί παγκόσμιο συμφέρον. Κατά δεύτερο λόγο, και καθώς τα εθνικά συμφέροντα δεν μπορούν να συγκεραστούν σε ένα παγκόσμιο, όπως ρητά αναγνωρίζει, το υπερεθνικό συμφέρον που επικαλείται είναι το συμφέρον των αγορών, που «διαπερνά τα εθνικά συμφέροντα», στο οποίο στρατεύεται. Τοποθετείται δηλαδή, ως εάν η στράτευση της χώρας στο Δυτικό στρατόπεδο και στα συμφέροντα των αγορών συνιστά τη θεμελιώδη πολιτική της χώρας για την ανάπτυξη και την ασφάλειά της στο νέο διεθνές περιβάλλον. Επιχειρείται δηλαδή ένα άλμα στη θέση της χώρας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας και στον διεθνή της προσανατολισμό, καθώς ταυτίζει τα συμφέροντά της αποκλειστικά με αυτά των αναπτυγμένων κεφαλαιοκρατικά χωρών του Βορρά. Εδώ εγείρονται τα ερωτήματα: (α) μήπως υπάρχουν εγγυήσεις για υποστήριξη από τις τελευταίες στα πεδία της ανάπτυξης και της ασφάλειας, που, παρά το γεγονός ότι αντιβαίνουν στην πρόσφατη εμπειρία μας, έχουν δοθεί αλλά δεν τις γνωρίζουμε; (β) μήπως έχει μειωθεί, χωρίς να ομολογείται, τόσο η ισχύς της χώρας ώστε να είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει εκούσια ή ακούσια τις προτεραιότητες του Βορρά (καμία άλλη χώρα του Ευρωπαϊκού Νότου δεν έχει υιοθετήσει τόσο εμφατικά την Ατζέντα του) ακόμη και αν αντίκεινται στα σαφώς διαφορετικής φύσης συμφέροντα της χώρας; (γ) καθώς η χώρα κάθε άλλο παρά παρουσιάζει συγκριτικό πλεονέκτημα σε κεφάλαια και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, (το τραπεζικό της σύστημα δεν έχει καν ακόμη αποκτήσει την αυτονομία του από τα κεφάλαια των φορολογουμένων) πως εξηγείται η ταύτισή της με τα συμφέροντα των αυτορρυθμιζόμενων αγορών; (δ) ή μήπως αυτή η στρατηγική υπηρετεί τα συμφέροντα μιας μικρής ελίτ και τις προσωπικές φιλοδοξίες του Πρωθυπουργού για πλαισίωση του ιερατείου του Νταβός;

Ποια είναι όμως αυτή η Ατζέντα, σε τι αποσκοπεί και πως συνδέεται με τον φορέα της επιβράβευσης του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη; Πρόκειται για τη νεοφιλελεύθερη Ατζέντα της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, όπως έχει σχεδιαστεί από το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, για την παγκόσμια προώθηση της μονοπολικής ηγεμονίας τους στην εποχή που ανοίγεται μπροστά μας και διαδέχεται τον φιλελευθερισμό. Η Ατζέντα αυτή, αναδιαρθρώνοντας ριζικά τις σχέσεις κεφαλαίου εργασίας υπέρ του κεφαλαίου και τις σχέσεις Βορρά Νότου υπέρ του Βορρά, έχει διχάσει τις ΗΠΑ, αλλά είναι κυρίαρχη στα ΜΜΕ και στις τρέχουσες πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης.  Πώς αυτό; κύριος φορέας της προώθησής της στην Ευρώπη, με γόνιμα όπως φαίνεται αποτελέσματα, είναι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στενά συνδεδεμένο με το Atlantic Council από το οποίο και εκπορεύθηκε, σε αναγνώριση των υπηρεσιών του Πρωθυπουργού, και η βράβευση του, ως παγκόσμιου Πολίτη το 2024.

Το καταληκτικό ερώτημα που εγείρεται είναι: πως είναι δυνατόν σήμερα, και η κυβέρνηση της ΝΔ και η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) να αναγνωρίζουν τον ίδιο μέντορα της πολιτικής τους; Η ταύτιση με το  Πρόγραμμα του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ προβάλλεται από μεν τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ, ως τεκμήριο της προσχώρησής της στη νέα λεωφόρο της προόδου από δε την Αριστερά/Κεντροαριστερά, ως ανταπόκρισή της στην Ατζέντα της νέας Μέκκας του σοσιαλισμού και της προοδευτικότητας.

Υπηρετεί αυτή η Ατζέντα τα συμφέροντα της χώρας; Την απάντηση πρέπει να την αναζητήσουμε στην εκλογική καταβαράθρωση του πολιτικού συστήματος, στη διαρκώς συρρικνούμενη απήχηση της κυβέρνησης και στην καχεξία της Αντιπολίτευσης αλλά και στην τεράστια άνοδο της Ακροδεξιάς.

Πηγή: Έθνος

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή