Ακολουθήστε μας

Υγεία

Υπέρταση: Τα τρία πιο δραστικά βότανα που ρυθμίζουν την πίεση

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα πλέον δραστικά βότανα για την καταπολέμηση της υπέρτασης είναι από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα της ελληνική γης σύμφωνα με νέα έρευνα. Ποια είναι αυτά;

Νίκη Ψάλτη

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μελέτησαν τη σχετική βιβλιογραφία για τα φυτά που ιστορικά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και κατέληξαν στα πλέον δραστικά αντιυπερτασικά φυτά σε δημοσίευσή τους στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι ερευνητές πήραν φυτικά εκχυλίσματα από μια πλειάδα διαφορετικών φυτών όπως η λεβάντα, ο βασιλικός, το θυμάρι, η μαντζουράνα, το τζίντζερ και το χαμομήλι.

Υπό την εποπτεία του καθηγητή Geoff Abbott αναγνώρισαν ένα βιοδραστικό συστατικό που ήταν κοινό σε όλα τα εκχυλίσματα. Αυτό το συστατικό σύμφωνα με τους ερευνητές μάλλον εξηγεί την ήπια αντιυπερτασική δράση που έχουν ορισμένα βότανα.

Συγκεκριμένα βρήκαν ότι αυτά τα βότανα ενεργοποιούν ένα συγκεκριμένο δίαυλο καλίου τον KCNQ5. Αυτός ο δίαυλος καλίου μαζί με άλλους εντοπίζεται στους λείους μύες που επενδύουν το εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων.

Όταν οι λείοι μύες συσπώνται η πίεση του αίματος αυξάνεται. Όταν χαλαρώνουν η πίεση του αίματος πέφτει. Η ενεργοποίηση του  KCNQ5 οδηγεί στην χαλάρωση αυτών των μυών. Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι εκεί βρίσκεται η εξήγηση των αντιυπερτασικών ιδιοτήτων ορισμένων βοτάνων.

Επιπρόσθετα οι ερευνητές εξέτασαν ποια βότανα ήταν πιο δραστικά όσον αφορά την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου διαύλου καλίου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Abbot τα πιο αποτελεσματικά ήταν η λεβάντα, ο μαραθόσπορος και το χαμομήλι.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών ήταν να εντοπίσουν ποιο συστατικό των βοτάνων είναι υπεύθυνο για την ενεργοποίηση του διαύλου καλίου.

Κατάφεραν να απομονώσουν ένα αλκαλοειδές, την αλοπερίνη η οποία φάνηκε ότι ανοίγει τον δίαυλο καλίου KCNQ5 καθώς προσδένεται στη βάση του.

Η υπάρχουσα αντιυπερτασική αγωγή δεν στοχεύει τον δίαυλο KCNQ5, γεγονός που σύμφωνα με τον καθηγητή Abbot αφήνει ένα κενό στη φαρμακευτική αγορά, ανοίγοντας τον δρόμο για τον σχεδιασμό νέων φαρμάκων που θα στοχεύουν στην ενεργοποίηση του διαύλου KCNQ5.

Ωστόσο επειδή ο δρόμος μέχρι την δημιουργία νέων αντιυπερτασικών φαρμάκων είναι ακόμη μακρύς οι ερευνητές προειδοποιούν τους ασθενείς να μην αλλάξουν αυτοβούλως την αγωγή τους αντικαθιστώντας την με βοτανοθεραπεία.

Πηγή: ygeiamou.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Πακιστάν

Παγκόσμια ανησυχία! Ανθεκτικός στα φάρμακα τύφος εξαπλώνεται στο Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Πακιστάν βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης μεταξύ της ιατρικής επιστήμης και της εξελισσόμενης βακτηριακής ανθεκτικότητας.

Ο τυφοειδής πυρετός, που προκαλείται από το βακτήριο «Salmonella enterica» ορότυπος Typhi, είναι μια υδατογενής ασθένεια που μεταδίδεται κυρίως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή νερού. 

Τα τελευταία χρόνια, το Πακιστάν αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για τη δημόσια υγεία: την εξάπλωση του ανθεκτικού σε φάρμακα τύφου. 

Αυτό έχει κλιμακωθεί από ένα μεμονωμένο ζήτημα σε μια εθνική κρίση, ιδιαίτερα λόγω της εμφάνισης στελεχών που είναι εκτεταμένα ανθεκτικά στα φάρμακα (XDR). 

Καθώς η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί αυτήν την ανησυχητική κατάσταση, το Πακιστάν βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μάχης μεταξύ της ιατρικής επιστήμης και της εξελισσόμενης βακτηριακής ανθεκτικότητας.

Ο τυφοειδής πυρετός, που προκαλείται από το βακτήριο «Salmonella enterica» ορότυπος Typhi, είναι μια υδατογενής ασθένεια που μεταδίδεται κυρίως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή νερού. 

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν παρατεταμένο πυρετό, κοιλιακό άλγος και γαστρεντερικά προβλήματα. 

Ενώ ο τύφος ήταν ιστορικά θεραπεύσιμος με αντιβιοτικά, η κατάσταση στο Πακιστάν έχει επιδεινωθεί λόγω της αύξησης των ανθεκτικών στα φάρμακα στελεχών.

Το 2016, περιπτώσεις τύφου XDR εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο Hyderabad στη νοτιοανατολική επαρχία Sindh. 

Το στέλεχος XDR είναι ανθεκτικό σε πέντε κατηγορίες αντιβιοτικών, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων πρώτης γραμμής που χρησιμοποιούνται συνήθως, όπως η αμπικιλλίνη και η τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη, καθώς και τα αντιβιοτικά μεταγενέστερης γενιάς, όπως οι φθοριοκινολόνες και οι κεφαλοσπορίνες. 

Αυτό αφήνει τους γιατρούς με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές, όπως η αζιθρομυκίνη ή οι καρβαπενέμες, οι οποίες όχι μόνο είναι πιο ακριβές αλλά και πιο δύσκολες στην πρόσβαση, ιδιαίτερα για πληθυσμούς χαμηλού εισοδήματος.

Από την αρχική ανίχνευση, το ξέσπασμα του τύφου XDR εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα, με τη Σιντ να παραμένει η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο. 

Η μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, το Καράτσι, έχει αναφέρει χιλιάδες κρούσματα, γεγονός που την καθιστά το επίκεντρο της επιδημίας. 

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πάνω από 11.000 περιπτώσεις τύφου XDR έχουν τεκμηριωθεί στο Πακιστάν, αν και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα υψηλότερος λόγω της ανεπαρκούς αναφοράς και της περιορισμένης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη στις αγροτικές περιοχές.

Σύμφωνα με έκθεση του The Guardian, η χώρα της Νότιας Ασίας έχει εμβολιάσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια παιδιά κατά του τύφου από το 2019, αλλά αυτές οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν κυρίως στο νότο της χώρας, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ανθεκτικός στα φάρμακα τύφος. 

Υπάρχουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια παιδιά στο Πακιστάν και η μόλυνση έχει εξαπλωθεί βόρεια, σύμφωνα με την έκθεση του Guardian.

Το ξέσπασμα έχει σημάνει συναγερμό διεθνώς, με αναφορές για ανθεκτικά στα φάρμακα κρούσματα τύφου σε ταξιδιώτες που επέστρεφαν από το Πακιστάν σε άλλες χώρες, και αυτό έχει μετατρέψει αυτό που κάποτε ήταν τοπικό ζήτημα σε παγκόσμια ανησυχία για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με ένα άρθρο της κορυφαίας αγγλικής εφημερίδας του Πακιστάν The Dawn, το Πακιστάν έχει το χειρότερο ποσοστό τύφου στη Νότια Ασία, με το εκτεταμένο στέλεχος XDR του «υπερμικροβίου» όπως ο συνδυασμός κακής υγιεινής, μολυσμένου νερού και αδιάκριτης χορήγησης αντιβιοτικών από ιατρούς. έχει μετατρέψει την ασθένεια σε τρομερή απειλή για την υγεία για εκατομμύρια Πακιστανούς, ιδιαίτερα τα παιδιά. 

Η αύξηση των κρουσμάτων τύφου XDR αποτελεί «ιδιαίτερα οξεία πρόκληση για την αδύναμη υποδομή υγείας του Πακιστάν», πρόσθεσε το άρθρο.

Υπάρχουν αρκετοί βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ταχεία εξάπλωση του τύφου XDR στο Πακιστάν.

Υπερχρήση και κατάχρηση αντιβιοτικών:  Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες αντοχής στα αντιβιοτικά είναι η κατάχρηση και η κακή χρήση αντιβιοτικών. 

Στη χώρα, τα αντιβιοτικά είναι ευρέως διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή, με αποτέλεσμα την υπερβολική και συχνά ακατάλληλη χρήση τους. 

Αυτό επέτρεψε σε βακτήρια όπως η «Salmonella Typhi» να εξελιχθούν και να αντισταθούν στις θεραπείες που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Κακή αποχέτευση και παροχή νερού:  Ο τύφος συνήθως μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού και τροφίμων και η ανεπαρκής υποδομή ύδρευσης και αποχέτευσης του Πακιστάν έχει διευκολύνει την ανάπτυξη των βακτηρίων. 

Σε αστικές φτωχογειτονιές και αγροτικές περιοχές, όπου η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι σπάνια, η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα.

Έλλειψη ευαισθητοποίησης του κοινού:  Υπάρχει γενική έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με την αντοχή στα αντιβιοτικά και τις σωστές πρακτικές υγιεινής μεταξύ του κοινού. 

Πολλοί άνθρωποι, αγνοώντας τους κινδύνους, αυτοθεραπεύονται με αντιβιοτικά, συμβάλλοντας περαιτέρω στην αντίσταση.

Πυκνότητα πληθυσμού και αστικοποίηση:  Η υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα σε πόλεις όπως το Καράτσι, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή υποδομή υγειονομικής περίθαλψης, έχει επιδεινώσει την εξάπλωση της νόσου. 

Οι μεταναστευτικές μετακινήσεις μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών παίζουν επίσης ρόλο στη μετάδοση ανθεκτικών στελεχών.

Το ανθρώπινο κόστος του τύφου XDR είναι τεράστιο. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη νόσο και η παρατεταμένη ασθένειά τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της διάτρησης του εντέρου και του θανάτου, εάν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. 

Η εξάρτηση από τα αντιβιοτικά τελευταίας επιλογής έχει επίσης αυξήσει το κόστος της θεραπείας, επιβαρύνοντας οικονομικά τόσο τις οικογένειες όσο και το δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Επιπλέον, οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας τύφου XDR είναι σημαντικές. 

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Πακιστάν είναι ήδη αραιό και η αύξηση των ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων καταπονεί περαιτέρω τους ιατρικούς πόρους. 

Τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στις πληγείσες περιοχές, βλέπουν αυξημένο φόρτο ασθενών, μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και την ανάγκη για ακριβότερα φάρμακα—όλα αυτά εκτρέπουν τους πόρους από άλλες προτεραιότητες υγειονομικής περίθαλψης.

Το έθνος της Νότιας Ασίας, ωστόσο, έχει λάβει πολλά βήματα για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή του ανθεκτικού στα φάρμακα τύφου, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν. 

Η άνοδος του τύφου XDR στο Πακιστάν είναι μια έντονη υπενθύμιση της παγκόσμιας πρόκλησης που θέτει η αντοχή στα αντιβιοτικά. 

Καθώς οι ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις συνεχίζουν να εξαπλώνονται, απειλούν να αντιστρέψουν την ιατρική πρόοδο δεκαετιών. 

Η εμπειρία του Πακιστάν με τον τύφο XDR χρησιμεύει ως «μελέτη περίπτωσης» στην επείγουσα ανάγκη για συντονισμένες παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής (AMR).

Διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) παρακολουθούν στενά την κατάσταση στο Πακιστάν. Γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση ότι η αντιμετώπιση του ανθεκτικού στα φάρμακα τύφου σε μια χώρα είναι απαραίτητη για τη διαφύλαξη της παγκόσμιας υγείας, καθώς οι μολυσματικές ασθένειες δεν σέβονται τα εθνικά σύνορα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Υγεία

Τα νερά της Αρκτικής μπορεί να «κρύβουν» την επόμενη γενιά αντιβιοτικών

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Eρευνητές ανακάλυψαν δύο άγνωστες ενώσεις με ισχυρή αντιική ή αντιβακτηριακή δράση.
Συνέχεια ανάγνωσης

Εθνική Άμυνα

Φαντάρο πτυχιούχο Ιατρικής διόρισαν το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Υγείας για την υγειονομική κάλυψη του Καστελόρριζου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πτυχιούχος Ιατρικής, στο χρονικό διάστημα της εκπλήρωσης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης του θα καλύψει κενή ιατρική θέσης στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης και το Υπουργείο Υγείας, υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την τοποθέτηση Οπλίτη θητείας, πτυχιούχου Ιατρικής, για την υγειονομική κάλυψη κενής ιατρικής θέσης στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης.

Το χρονικό διάστημα της εκπλήρωσης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης του ανωτέρω Οπλίτη θητείας, αναγνωρίζεται ως χρόνος εκπλήρωσης και της υποχρέωσης της υπηρεσίας υπαίθρου, ενώ, από την ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων στην εν λόγω θέση, δικαιούται, πλέον της προβλεπόμενης αμοιβής από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τις οριζόμενες από το Υπουργείο Υγείας μηνιαίες αποδοχές των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου και την αποζημίωση για τις πραγματοποιθείσες εφημερίες, το οποίο και τις καταβάλλει από τις εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό του πιστώσεις.

O Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε:

«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποδεικνύει έμπρακτα ότι βρίσκεται δίπλα στους ακρίτες μας, όπου και όποτε παραστεί ανάγκη, προασπίζοντας την ευημερία των πολιτών και την ισότιμη πρόσβασή τους στο ύψιστο αγαθό της υγειονομικής περίθαλψης.»

ΠΗΓΗ: Ροδιακή

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή