Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

Αρτσάχ: Δεν είναι πλέον δυνατή η συνύπαρξη

Δημοσιεύτηκε

στις

του Ara Toranian  Nouvelles d’Arménie
.
Σε μια διαπραγμάτευση από την οποία απουσίαζε το Αρτσάχ, το Ερεβάν και το Μπακού συμφώνησαν έτσι, τη νύκτα της 9ης Οκτωβρίου στη Μόσχα, για κατάπαυση του πυρός και επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα της ομάδας του Μινσκ. Και αυτό, μετά από 13 ημέρες στρατιωτικής επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν που χαρακτηρίζεται από βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων, από την καταστροφή του Στεπανακέρτ, από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον της Εκκλησίας του Σούσι, ενός στρατηγικού στόχου, αν είναι δυνατόν! …
.
Ακραία βία που σφράγισε την τύχη κάθε προοπτικής συνύπαρξης μεταξύ των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και των τουρκο-αζερμπαϊτζάνων αρχών. Τον ολοκληρωτικό πόλεμο που εξαπέλυσε στις 27 Σεπτεμβρίου το Μπακού απαγορεύει πράγματι για πολύ καιρό να σκέφτεται κανείς για τέτοια ειρηνιστική υπόθεση. Το καθεστώς του Ιλχάμ Αλίγιεφ έχει χάσει οριστικά τη νομιμότητα να οικειοποιήσει ένα έδαφος που μόλις υπόβαλε σε εθνοκάθαρση. Ας ήταν στο όνομα της εδαφικής ακεραιότητας του Κράτους του, γνωρίζοντας ότι αυτή η έννοια, παρωχημένη εδώ και 32 χρόνια, όσον αφορά τον ίδιο, δεν ζυγίζει έτσι και αλλιώς περισσότερο από το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, με το οποίο ιδρύθηκαν η πλειοψηφία των κρατών που αποτελούν τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της κορυφαίας δύναμης στον κόσμο.
.
Με αυτές τις προγραμματισμένες κτηνωδίες, η πολιτική βούληση του Μπακού έγινε πιο διαφανής από ποτέ: να κατακτήσει αυτό το αρμενικό έδαφος στρατιωτικά (το οποίο του είχε παραχωρηθεί αδικαιολόγητα από τον Στάλιν) αδειάζοντάς το συν τοις άλλοις από το λαό του. Εξ ου και η έξοδος περισσότερων από 70.000 προσφύγων, μετά από δέκα ημέρες και νύχτες κόλασης που πέρασαν κάτω από τους πυραύλους Smertch, τα ισραηλινά ντρον καμικάζι και βόμβες διασποράς, όπως κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία στις 6 Οκτωβρίου. 
.
Τόσα πολλά μέσα που δεν ήταν αρκετά για να λυγίζουν τον ηρωισμό των Αρμενίων στρατιωτών. Αυτό δείχνει τη ματαιοδοξία της «  στρατιωτικής λύσης  » που εφαρμόστηκε από το Αζερμπαϊτζάν, παραβιάζοντας όλες τις αρχές της Ομάδας του Μινσκ, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ  και το διεθνές δίκαιο.
.
Αυτός ο κατακλυσμός πυρών, ωστόσο, δεν εξέπληξε τους Αρμένιους που είχαν ήδη πειραματιστεί με τις μεθόδους του τουρκικού εθνικισμού. 
.
Δεν έδειξε, για άλλη μια φορά, παρά μόνο το μέτρο του τυφλού μίσους που επικρατεί, τόσο στο Αζερμπαϊτζάν όσο και στην Τουρκία, εναντίον εκείνου του μισητού Λαού. Μια ανέπαφη αποστροφή από της γενοκτονίας του 1915 που δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει τη δολοφονική βουλιμία αυτών των δύο «  Κρατών για το ίδιο Έθνος  », όπως λένε.
.
Μετά από εκατό χρόνια άρνησης, οι κληρονόμοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ανέλαβαν, στο ακέραιο, το εγκληματικό σχέδιο της κυβέρνησης των Νέων Τούρκων και προσπάθησαν να ολοκληρώσουν το έργο, στοιχηματίζοντας στον γιγαντισμό του στρατιωτικού τους οπλοστασίου που δημιουργήθηκε χάρη στο πετρελαϊκό μάννα εξ ουρανού.
.
Για να ολοκληρωθεί η εικόνα, αυτό το τουρκο-αζερμπαϊτζάνο δίδυμο δεν ικανοποιήθηκε με την διεξαγωγή πολέμου όσο το δυνατόν περισσότερο από απόσταση, χάρη στην ισχυριζόμενη ανωτερότητα του εναέριου εξοπλισμού που του εξασφάλισε την κυριαρχία του στον ουρανό με τα τουρκικά F16 και τα ισραηλινά ντρον καμικάζι, αλλά πολέμησε επίσης δια αντιπροσώπων, προσλαμβάνοντας Σύρους ισλαμιστές, και στη συνέχεια Πακιστανούς και Αφγανούς. Σαν να ήθελα να δοθεί, σε αυτή τη προσπάθεια εξόντωσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το χρώμα και το άρωμα μιας τζιχάντ, ενός ιερού και εκπολιτιστικού πολέμου.
.
Πολλοί εκλεγμένοι Γάλλοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο της γαλλικής Δημοκρατίας, αγανάκτησαν με αυτήν την κατάσταση. Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι διέσχισαν μια κόκκινη γραμμή. Όμως, η Αμερική ήταν αλλού, η Μέρκελ είχε και τα δύο πόδια στο φρένο, ενώ ο Πούτιν, οχυρωμένος στον Αβεντίνο Λόφο, μετρούσε τους πόντους. Μέχρι να αποφασίσει να αναλάβει και πάλι τη διπλωματική πρωτοβουλία, καθώς η κατάσταση παραέγινε  ασταθής με τις τουρκο-τζιχαντιστικές επιδρομές σε αυτήν την περιοχή που θεωρεί ως δικό του φυλαγμένο οικόπεδο.
.
Αλλά, μετά από δεκαετίες υποκριτικής αναβλητικότητας για τη μοίρα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είναι πλέον καιρός να αντλήσουμε τις διπλωματικές συνέπειες αυτής της επίθεσης που αποκλείει οποιαδήποτε πρόταση για πιθανή συνύπαρξη μεταξύ των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και των αρχών του Αζερμπαϊτζάν. Αυτή η μεγάλης κλίμακας επίθεση, με το μερίδιό της για εγκλήματα πολέμου που θα πρέπει να δικαστεί, απαγορεύει πράγματι οποιαδήποτε εξέταση τυχόν επιστροφής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εντός των συνόρων ενός κράτους που εργάζεται για την εκκαθάριση του λαού του.
.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να αναγνωριστεί de facto και de jure η ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Αρτσάχ. Αυτό ακριβώς έκαναν τα κοινοβούλια των Κάτω Χωρών και του Κεμπέκ και η πόλη της Γενεύης. Θα μου πείτε ότι δεν είναι ακόμα πολύς κόσμος ; Ίσως. Αλλά οδηγούν ως παράδειγμα.
.
Στη συνέχεια πρέπει να δοθούν σε αυτή τη Δημοκρατία τα μέσα για να εγγυηθεί  επιβίωσή της, η οποία επηρεάζει επίσης αυτήν της Αρμενίας. Αυτό πρέπει να μεταφράζεται σε πραγματική συμμετοχή, τόσο σε οικονομικό όσο και πολιτικο-στρατιωτικό επίπεδο των δυνάμεων, πρώτα απ ‘όλα εκείνων που ασκούν τη συμπροεδρία της Ομάδας του Μινσκ (Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία).
.
Τέλος, θα πρέπει να συνεχιστεί, ενεργά και δυναμικά, σε διεθνή κλίμακα το έργο της εξάλειψης της άρνησης της Γενοκτονίας, του παντουρκικού επεκτατισμού και του τζιχαντιστικού του συνακόλουθου, που αποτελεί τη πολιτική μήτρα της βίας των τελευταίων ημερών – και αυτών που θα έρθουν -, εάν δεν βάλουμε φράγμα στη μάστιγα.
.
Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά

από τον  Ara Toranian το  Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020
© armenews.com 2020

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή