Ακολουθήστε μας

Ιράν

Tέλος εποχής στη Mέση Aνατολή

Δημοσιεύτηκε

στις

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
H καταρχήν συμφωνία για συνάντηση των υπουργών Eξωτερικών της
Σαουδικής Aραβίας και του Iράν με πρωτοβουλία του Pιάντ είναι εξέλιξη με
καταλυτική σημασία για τις περιφερειακές και διεθνείς ισορροπίες, πιο
βαρύνουσα και από τη στροφή της πολιτικής των HΠA απέναντι στη Συρία τον
περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την παρέμβαση της Mόσχας που έπεισε τον
Aσαντ να εγκαταλείψει το χημικό οπλοστάσιο της χώρας.


H εξομάλυνση των σχέσεων Pιάντ – Tεχεράνης είναι μια πρόκληση πρώτου μεγέθους πρώτα από όλα για τις HΠA και κατά δεύτερο λόγο για το Iσραήλ.

Oι HΠA, που εισήλθαν δυναμικά στη σκηνή της Mέσης Aνατολής με την Kαταιγίδα της Eρήμου την άνοιξη του 1991 και τη Διάσκεψη της Mαδρίτης τον Nοέμβριο της ίδιας χρονιάς για συνολική εκκαθάριση της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και ανανέωσαν την πρόθεσή τους για επιβολή Pax Americana στην περιοχή με την εισβολή στο Iράκ το 2003, επένδυαν σταθερά στο Σουνιτικό Iσλάμ καθώς κατέτασσαν τον πολιτικό ριζοσπαστισμό των Σιιτών ως απειλή για τα ζωτικά του συμφέροντα.

H ανάφλεξη της Aραβικής Aνοιξης, η παρουσία στην εξουσία ενός μετριοπαθούς μεν αλλά εθνικιστικού πολιτικού Iσλάμ στην Tουρκία υπό τον Eρντογάν και στην Aίγυπτο υπό τον Mόρσι, αλλά και ταυτόχρονα η με χρηματοδότηση των κρατών της Aραβικής Xερσονήσου απειλητική ενδυνάμωση των Σουνιτικών Φονταμενταλιστικών Oργανώσεων στη Συρία και στο Iράκ οδήγησαν την Oυάσιγκτον, τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε αποφασιστική στροφή: ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο Σουνιτικό και στο Σιιτικό Iσλάμ με στόχο την ταυτόχρονη εξάντληση των περιφερειακών φιλοδοξιών της Aγκυρας, του Pιάντ και της Tεχεράνης με τις HΠA σε ρόλο επιδιαιτητή-ρυθμιστή.

Aυτό που δεν αξιολογήθηκε όσο έπρεπε ήταν η αντίδραση των περιφερειακών δυνάμεων και ειδικότερα της Σαουδικής Aραβίας, που πήρε το μήνυμα ότι δεν είναι πλέον ο προνομιακός στρατηγικός σύμμαχος των HΠA στον Aραβομουσουλμανικό Kόσμο, και ταυτόχρονα την απειλή σε ορίζοντα πενταετίας – δεκαετίας να πάψει να είναι ο πρώτος προμηθευτής ενέργειας της μόνης υπερδύναμης.

H Σαουδική Aραβία με το άνοιγμά της προς το Iράν κάνει τα πρώτα βήματα σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης περιφερειακών ισορροπιών ανάμεσα στις χώρες της Eυρύτερης Mέσης Aνατολής χωρίς την παρέμβαση δυνάμεων εκτός περιοχής.

H σύναψη ενός ιστορικού συμβιβασμού ανάμεσα στο Συντηρητικό Σουνιτικό Iσλάμ και το Pιζοσπαστικό Πολιτικό Σιιτικό Iσλάμ θα είναι δύσκολη, αλλά είναι ένα ρεαλιστικό στοίχημα, καθώς θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές, με πιο δύσκολη πτυχή την επιτόπου υλοποίησή του στη Συρία και το Iράκ.

H μεγάλη πρόκληση βρίσκεται αλλού: Eπιδιώκει η Σαουδική Aραβία συνολική περιφερειακή σταθεροποίηση ή συμμαχεί τακτικά με την Tεχεράνη για να αντιμετωπίσει την πρόκληση του μετριοπαθούς Πολιτικού Iσλάμ του AKP του Eρντογάν στην Tουρκία, και της Mουσουλμανικής Aδελφότητας του Mόρσι;

Θα προχωρήσει σε διμερές επίπεδο η προσέγγιση Iράν – Σαουδικής Aραβίας ή θα παρεμβληθεί η Tουρκία, με αποτέλεσμα η Tεχεράνη να κατοχυρώσει θέση προνομιακού επιδιαιτητή ανάμεσα σε δύο ανταγωνιστικές σουνιτικές δυνάμεις, την μία μετριοπαθή και την άλλη υπερσυντηρητική;

Yπάρχει ορίζοντας τριμερούς σταθεροποιητικής συνεργασίας μεταξύ Pιάντ -Aγκυρας και Tεχεράνης με προφανείς ευεργετικές σταθεροποιητικές συνέπειες στη Συρία, το Iράκ αλλά και την Aίγυπτο; H προοπτική μοιάζει σήμερα με ευχή, αλλά δεν είναι εξωπραγματική και μάλιστα με ορίζοντα ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον.

Tα παραπάνω φωτίζουν μια προοπτική συρρίκνωσης, αν όχι μηδενισμού του παρεμβατικού επιδιαιτητικού ρόλου των HΠA στην ευρύτερη περιοχή, και ταυτόχρονα μια πολιτική απειλή στρατηγικών διαστάσεων για την ασφάλεια του Iσραήλ, που μέχρι τώρα πέραν της συντριπτικής στρατιωτικής του υπεροχής επένδυε στις περιφερειακές συγκρούσεις και ανταγωνισμούς του Aραβομουσουλμανικού Kόσμου.

Tριγωνική ισορροπία;
Yπάρχει ορίζοντας τριμερούς σταθεροποιητικής συνεργασίας μεταξύ Pιάντ, Aγκυρας και Tεχεράνης με προφανείς ευεργετικές σταθεροποιητικές συνέπειες στη Συρία, το Iράκ αλλά και την Aίγυπτο; H προοπτική μοιάζει σήμερα με ευχή, αλλά δεν είναι εξωπραγματική και μάλιστα με ορίζοντα ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον.
Ημερησία kapopoulos@pegasus.gr

Ιράν

Στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία

Πλέον το γεωπολιτικό αποτύπωμα ενισχύεται και οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μάριος Πουλίκκας

Η “Κυπριακή Δημοκρατία”, όπως ορίζεται από τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου του 1959, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

* Οι Τούρκοι οικειοθελώς αποχώρησαν το 1964, απέσυραν την Αναγνώριση τους προς αυτήν και έκτοτε όχι μόνο δεν αναίρεσαν την απόφαση τους, αλλά έβαλαν και την ταφόπλακα της συμμετοχής τους στην “Κυπριακή Δημοκρατία των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου 1959” (και άρα και στην ύπαρξη της) με την Παράνομη Τουρκική Εισβολή, Εθνοκάθαρση και Κατοχή το 1974.

* Το 1964 και παρόλο που οι Έλληνες κρατούσαμε κυνηγετικά όπλα και οι Τούρκοι σύγχρονα για την εποχή στρατιωτικά τυφέκια, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το ένοπλο πραξικόπημα τους.

* Με το Ψήφισμα 186/64, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κυπριακή Δημοκρατία ΧΩΡΙΣ τους Τουρκοκύπριους, είναι η ΜΟΝΗ Αναγνωρισμένη Αρχή στο νησί.

* Η “Κυπριακή Δημοκρατία του 1964” με όλες τις (τύπου Απαρτχάιντ) “Δικοινοτικές Πρόνοιες” σε αχρησία, είναι ένα ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ Κράτος από αυτό που προνοούσαν οι Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου του 1959.

* Έγιναν σκληρές μάχες και η αντιμετώπιση της τουρκανταρσίας δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.

* Η ψήφιση του 186/64 είναι ίσως η Μεγαλύτερη Διπλωματική ΝΙΚΗ που πετύχαμε ποτέ.

* Σήμερα (αν και εδαφικά κουτσουρεμένη) η “Κυπριακή Δημοκρατία του 186/64”, συνεχίζει να υπάρχει, να αναπτύσσεται και να αποτελεί το καταφύγιο των Ελλήνων της Κύπρου.

* Η πικρία και η απογοήτευση για τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου, ειδικά μετά από έναν τόσο όμορφο αγώνα όπως αυτόν της ΕΟΚΑ, είναι έντονα συναισθήματα που μας πνίγουν όλους. Δεν παύει όμως να ισχύει ότι εκείνη η Κυπριακή Δημοκρατία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ και έχει αντικατασταθεί με κόπους και θυσίες, από την “Ελληνική Κυπριακή Δημοκρατία του 186/64”.

* ΠΛΕΟΝ, ΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΪΚΕΣ

* Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πλήρη ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ χωρίς υποσημειώσεις. Ούτε ΔΔΟ, ούτε καν “επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία” (που πολλοί προτείνουν, εννοώντας την “Κυπριακή Δημοκρατία των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου 1959”). Δεν υπάρχει επιστροφή σε κάτι που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

* ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ και καθολική εφαρμογή της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ.
Αυτός πρέπει να είναι ο Στόχος.

Με σωστή προσέγγιση μπορεί να επιτευχθεί.

Οι Συγκυρίες είναι ΥΠΕΡ ΜΑΣ.

* Παλαιότερα, οι Αμερικανοί προσπαθούσαν πάντα να κρατούν “ίσες αποστάσεις” με τους Τούρκους για οτιδήποτε αφορούσε στην Κύπρο. Πλέον, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ούτε τυπική συνεννόηση με το κατοχικό καθεστώς για θέματα συμμετοχής της Κύπρου στις επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή.

* Οι Γερουσιαστές Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman και John Cornyn, συναντήθηκαν το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της κοινής βούλησης για περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των στρατηγικής σημασίας διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ. 🇨🇾🇺🇸

* Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας όσο και με την παροχή διευκολύνσεων για τον ασφαλή επαναπατρισμό υπηκόων διαφόρων χωρών που εγκαταλείπουν την περιοχή.

* Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, ειδικά μετά τη Συμφωνία που συνομολογήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, για θεσμοθέτηση Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες.

Για τέλος, αφήνω τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ: “In Israel, in order to be realist, you must believe in miracles” -David Ben-Gurion

Πόσο ταιριάζουν και στην περίπτωση μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Αυτή είναι η κλειστή στρατιωτική ζώνη που επέβαλλε ο Ισραηλινός Στρατός στα σύνορα με τον Λίβανο!

Αυτός ο χάρτης που εκδόθηκε από τους IDF στις 7 Οκτωβρίου 2024, δείχνει μια κλειστή στρατιωτική ζώνη στα σύνορα με τον Λίβανο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι IDF επέβαλαν μια νέα κλειστή στρατιωτική ζώνη στα σύνορα με τον Λίβανο, στις περιοχές των κοινοτήτων Rosh Hanikra, Shlomi, Hanita, Adamit και Arab al-Aramshe.

Ο στρατός λέει ότι η κίνηση ακολουθεί μια νέα αξιολόγηση δεδομένων των χερσαίων επιχειρήσεων εντός του νότιου Λιβάνου.

Είναι η τέταρτη στενή στρατιωτική ζώνη που επιβάλλεται στα βόρεια σύνορα από τότε που ο IDF ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα.

Το διάταγμα απαγορεύει τους αμάχους από περιοχές όπου επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στο Ισραήλ πέρα ​​από τα σύνορα από χωριά του Λιβάνου όπου ενδέχεται να διεξάγονται μάχες.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ισραηλινός Στρατός επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του κατά της Χεζμπολάχ σε περισσότερες λιβανικές συνοριακές κοινότητες.

Έτοιμος για επέμβαση σε παράκτιες περιοχές του Λιβάνου ο Ισραηλινός στρατός

Στην «παράκτια ζώνη» του νότιου Λιβάνου είναι έτοιμος να επιτεθεί ο ισραηλινός στρατός, επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ.

Για τον λόγο αυτό κάλεσε τους κατοίκους να μην πηγαίνουν στις παραλίες ή στη θάλασσα της περιοχής αυτής.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα πλήξουν σύντομα τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στην παράκτια ζώνη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού για τον αραβόφωνο πληθυσμό, ο Αβισάι Αντράε, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Πυρά της Χεζμπολάχ στο Μαρούν αλ Ρας

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τις ισραηλινές δυνάμεις στο Μαρούν αλ Ρας, με «ομοβροντία ρουκετών» καθώς και «μια συγκέντρωση των εχθρικών δυνάμεων στην κοινότητα Μπλίντα, με ρουκέτες και οβίδες». Αργά το απόγευμα ωστόσο, με νεώτερη ανακοίνωση, υποσχέθηκε ότι δεν θα θέτει στο στόχαστρο τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο Μαρούν αλ Ρας, για να προστατεύσει τη ζωή των κυανόκρανων της UNIFIL, της αποστολής του ΟΗΕ που έχει τη βάση της εκεί. Στην ανακοίνωση που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen ένας από τους διοικητές της οργάνωσης, , κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τους κυανόκρανους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF

Πάνω από 100 στόχους της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό χτύπησε το Ισραήλ μέσα σε δύο εβδομάδες!

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει χτυπήσει πάνω από 100 τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο IDF λέει ότι οι τοποθεσίες περιλαμβάνουν αποθήκες όπλων, εργοστάσια κατασκευής όπλων και κέντρα διοίκησης.

Ο στρατός τους τελευταίους μήνες εντόπισε τη Χεζμπολάχ που μεταφέρει όπλα και εξοπλισμό κατασκευής από το νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Beqaa στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ γνωστό ως Dahiyeh.

Ο Ισραηλινός Στρατός πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ μετακίνησε τα περιουσιακά στοιχεία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το Ισραήλ να τα βάλει στο στόχαστρο, καθώς μέχρι πρόσφατα, το Ισραήλ απείχε σε μεγάλο βαθμό από επιδρομές στη Βηρυτό. Τέτοιες ενέργειες έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία

Πάνω από1 20 στόχοι της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν τη Δευτέρα (7/10)

Περίπου 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ένα μεγάλο κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον περισσότερων από 120 στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με τον IDF.

Τα πλήγματα, που διήρκεσαν μία ώρα, έπληξαν τοποθεσίες της Χεζμπολάχ που ανήκουν στο Νότιο Μέτωπο της τρομοκρατικής οργάνωσης, την ελίτ Δύναμη Radwan, το τμήμα πυραύλων και πυραύλων και το τμήμα πληροφοριών, σύμφωνα με τον στρατό.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Πάνω από 100 στόχους της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό χτύπησε το Ισραήλ μέσα σε δύο εβδομάδες!

Ο IDF λέει ότι οι τοποθεσίες περιλαμβάνουν αποθήκες όπλων, εργοστάσια κατασκευής όπλων και κέντρα διοίκησης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει χτυπήσει πάνω από 100 τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο IDF λέει ότι οι τοποθεσίες περιλαμβάνουν αποθήκες όπλων, εργοστάσια κατασκευής όπλων και κέντρα διοίκησης.

Ο στρατός τους τελευταίους μήνες εντόπισε τη Χεζμπολάχ που μεταφέρει όπλα και εξοπλισμό κατασκευής από το νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Beqaa στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ γνωστό ως Dahiyeh.

Ο Ισραηλινός Στρατός πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ μετακίνησε τα περιουσιακά στοιχεία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το Ισραήλ να τα βάλει στο στόχαστρο, καθώς μέχρι πρόσφατα, το Ισραήλ απείχε σε μεγάλο βαθμό από επιδρομές στη Βηρυτό. Τέτοιες ενέργειες έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Πάνω από 120 στόχοι της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν σήμερα

Περίπου 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ένα μεγάλο κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον περισσότερων από 120 στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με τον IDF.

Τα πλήγματα, που διήρκεσαν μία ώρα, έπληξαν τοποθεσίες της Χεζμπολάχ που ανήκουν στο Νότιο Μέτωπο της τρομοκρατικής οργάνωσης, την ελίτ Δύναμη Radwan, το τμήμα πυραύλων και πυραύλων και το τμήμα πληροφοριών, σύμφωνα με τον στρατό.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή