Ακολουθήστε μας

Νίκος Μελέτης

Διπλωματικό «πανδαιμόνιο» σε Αν. Μεσόγειο και Περσικό Κόλπο από τις παρενέργειες του Ουκρανικού

Δημοσιεύτηκε

στις

AP

Ενιχύεται ο ρόλος των αραβικών κρατών με πετρελαϊκά αποθέματα

Έντονη διπλωματική κινητικότητα και αναδιατάξεις συμμαχιών και συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή του Κόλπου, προκαλούν οι σοβαρές παρενέργειες στην ενεργειακή τροφοδοσία της Δύσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η απειλή που συνιστά για τα βασίλεια του Κόλπου το Ιράν και η προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο.

Οι εξελίξεις αφορούν άμεσα και την Ελλάδα καθώς όχι μόνο η χώρα μας εμπλέκεται ενεργά σε ένα ευρύ φάσμα τριμερών και πολυμερών συνεργασιών στην περιοχή αλλά γιατί και η Τουρκία επιχειρεί να «εξουδετερώσει» ή πάντως να αποδυναμώσει τις ισχυρές σχέσεις που κτίσθηκαν τα τελευταία χρόνια μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ και των Αραβικών κρατών.

Κομβικό σημείο της κινητικότητας αυτής είναι η αναγγελία της περιοδείας σε Ισραήλ – Παλαιστινιακή Αρχή – Σ. Αραβία του προέδρου Μπάιντεν που συνιστά μια σημαντική στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, καθώς μέχρι τώρα είχαν αποκλειστεί όλου του είδους οι επαφές με την Σ. Αραβία λόγω και της υπόθεσης Κασόγκι.

Η ενεργειακή κρίση η οποία δεν πλήττει μόνο την Ε.Ε. αλλά και τις ΗΠΑ και η προοπτική να υπάρξουν εκτός ελέγχου τιμές στα καύσιμα, ενόψει και των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών το φθινόπωρο, υποχρεώνει τον Πρόεδρο Μπάιντεν να κάνει εκπτώσεις από τις προηγούμενες δηλώσεις του για τον ισχυρό άνδρα της Σ. Αραβίας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν (MBS). Και πρόκειται να προστρέξει στο Ριάντ προσφέροντας πρωτίστως πολιτική νομιμοποίηση και φυσικά δέσμευση για την Ασφάλεια του Βασιλείου, ελπίζοντας ότι θα εξασφαλίσει την υπόσχεση για τιθάσευση των τιμών και ίσως αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, που θα δώσει ανάσα στις παγκόσμιες αγορές.

Ο άλλος στόχος της Ουάσιγκτον είναι να δοθεί η τελική ώθηση για αποκατάσταση των σχέσεων του Ισραήλ με την Σ. Αραβία, κεφάλαιο το οποίο έμεινε σε εκκρεμότητα από τις Συμφωνίες του Αβραάμ.

Εκ των πραγμάτων η ενεργειακή κρίση, αλλάζει και τον προσανατολισμό της κυβέρνησης Μπάιντεν η οποία είχε ουσιαστικά επιλέξει να αποτραβηχθούν οι ΗΠΑ από την περιοχή του Κόλπου και της Μ. Ανατολής και να εστιασθούν στην Ανατολική Ασία και στον Ειρηνικό.

Αυτή η επιλογή θα προσφέρει εγγυήσεις ασφάλειας στην Σ. Αραβία και στα ΗΑΕ, έναντι της απειλής που αντιμετωπίζουν κυρίως από το Ιράν και επηρεάζει και τις περιφερειακές εξελίξεις, όπου Ριάντ και Άμπου Ντάμπι αναζητούσαν περιφερειακές συνεργασίες ως αντίβαρο στις απειλές ασφάλειας που αντιμετώπιζαν.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας MBS την Τετάρτη θα επισκεφθεί την Τουρκία αφού προηγουμένως πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Αίγυπτο και Ιορδανία. Στην ίδια περιοδεία περιλαμβάνονταν αρχικά και η Αθήνα και η Λευκωσία σε ένα σαφές μήνυμα του Ριάντ προς την Άγκυρα, όμως τελικά λόγω του προγράμματος των κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη που θα πρέπει να συμμετάσχουν στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλιστα έχει και την επίσκεψη στην Ρώμη, η επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα μετατίθεται σύμφωνα με πληροφορίες για τον Ιούλιο.

Η Τουρκία επιθυμεί διακαώς την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ριάντ για λόγους κυρίως οικονομικούς καθώς κάθε ξένη επένδυση αυτή την στιγμή είναι ζωτικής σημασίας για την παραπαίουσα τουρκική οικονομία σε μια προεκλογική μάλιστα χρονιά ,αλλά και για πολιτικούς λόγους καθώς η Σ. Αραβία παραμένει ηγέτιδα δύναμη στον Αραβικό και σουνιτικό κόσμο. Η Άγκυρα θα επιδιώξει στο πλαίσιο αυτό να προσφέρει πειστικές εγγυήσεις στην Σ. Αραβία για τις σχέσεις της με το Ιράν και με κάποιο τρόπο να δείξει ότι στέκεται στο πλευρό των χωρών του Κόλπου, παρά το γεγονός βεβαίως ότι το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι έχουν αποκαταστήσει διαύλους απευθείας επικοινωνίας με την Τεχεράνη.

Όμως η Τουρκία στρέφεται και προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο καθώς αντιλαμβάνεται ότι οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο θα την προσπεράσουν όσο υπάρχουν ανοικτά μέτωπα με τις δυο χώρες.

Η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ ακολουθεί πολύ προσεκτικά βήματα. Η προειδοποίηση του Ισραήλ προς τους πολίτες του να αποφύγουν επισκέψεις στην Τουρκία λόγω του κινδύνου να δεχθούν τρομοκρατικό κτύπημα, προκάλεσε συναγερμό στην Τουρκία . Οι μυστικές υπηρεσίες των δυο χωρών συνεργάζονται για την εξάρθρωση πυρήνων του ISIS ή του Ιράν στην Τουρκία και η συνεργασία σε αυτό το επίπεδο λειτουργεί και ως δίαυλος προσέγγισης των δυο χωρών. Η τηλεφωνική επικοινωνία του ισραηλινού προέδρου Ι. Χέρτζογκ με τον Τ. Ερντογάν την Κυριακή με τον οποίο συζήτησαν και θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας ήταν προάγγελος και της ανακοίνωσης της επίσκεψης την Πέμπτη στην Τουρκία του ισραηλινού ΥΠΕΞ Γ. Λαπίντ σε ανταπόδοση της επίσκεψη του Μ. Τσαβούσογλου.

Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη αν σε αυτή την επίσκεψη οι δυο χώρες θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν την ανταλλαγή πρεσβευτών που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας για ουσιαστική αποκατάσταση των σχέσεων τους. Μετά τις χθεσινές εξελίξεις στο Ισραήλ που ο κυβερνητικός συνασπισμός ανακοίνωσε την διάλυση της Βουλής για προκήρυξη εκλογών (την πέμπτη εκλογική αναμέτρηση σε τρία χρόνια) και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γ. Λαπίντ δεν είναι γνωστό εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά η επίσκεψη του στην Άγκυρα.

Όμως η Άγκυρα επιδιώκει να εξασφαλίσει μια έστω και ρητορική δέσμευση του Ισραήλ, ότι παραμένει στους σχεδιασμούς για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του αγωγού που από καιρό έχει προταθεί να συνδέει το Ισραήλ με την Τουρκία. Ένα έργο το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά πολιτικά εμπόδια ,όπως η μη επίλυση του Κυπριακού και συγχρόνως αντιμετωπίζεται με καχυποψία από ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού κατεστημένου του Τελ Αβίβ.

Η Άγκυρα έχει θορυβηθεί από τις τελευταίες εξελίξεις με πρώτη φυσικά την συμφωνία που υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ε.Ε. για μεταφορά του φυσικού αερίου προς την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Αιγύπτου, σε ένα σχέδιο στο οποίο θα συμμετάσχει και η Κύπρος . Η Τουρκία επίσης ανησυχεί για το γεγονός ότι ισραηλινοί αξιωματούχοι, επιμένουν ότι ο αγωγός EastMed παραμένει στο τραπέζι παρά την εγκατάλειψη του από τους Αμερικανούς.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις και η Αθήνα έχει κινητοποιηθεί. Την Κυριακή σε μια κίνηση που είχε και υψηλό συμβολισμό ο Αιγύπτιος υπουργός εξωτερικών Σ.Σούκρυ ήρθε στην Αθήνα φιλοξενούμενος του Ν. Δένδια και μετά το ιδιωτικό γεύμα που είχαν, αναχώρησαν μαζί με το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος για το Λουξεμβούργο όπου συνεδρίασε το Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε.-Αιγύπτου και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που σταθερά στηρίζουν και προωθούν τους στενότερους δεσμούς της Ε.Ε. με την Αίγυπτο και αυτό είναι κάτι που έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τον Προέδρο Σίσι. Είναι επίσης ένα μήνυμα ότι παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας για προσέγγιση με το Κάιρο, οι δεσμοί μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου παραμένουν πολύ ισχυροί και ανθεκτικοί.

Στο Κάιρο χθες πραγματοποιήθηκε και τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας όπου στο Κοινό Ανακοινωθέν καταδικάσθηκε «κάθε μονομερής ενέργεια που παραβιάζει την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» και οι τρεις υπουργοί τόνισαν ότι «είναι απαραίτητο για όλες τις χώρες να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ, τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) και όλες τις άλλες σχετικές συμφωνίες».

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ο κ. Δένδιας ετοιμάζει τις αμέσως επόμενες ημέρες επίσκεψη στο Άμπου Ντάμπι σε μια κίνηση επιβεβαίωσης της στενής σχέσης των δυο χωρών που δεν ανατρέπεται από την προσέγγιση της Τουρκίας με τα ΗΑΕ.

liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Το πλαίσιο και οι προκλήσεις του ελληνοτουρκικού διαλόγου για την υφαλοκρηπίδα

Δημοσιεύτηκε

στις

Γεραπετρίτης και Φιντάν θα αναλάβουν την ευθύνη για προκαταρκτικές συνομιλίες

Νίκος Μελέτης

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν θα αναλάβουν την ευθύνη για προκαταρκτικές συνομιλίες και εφόσον αυτές αποδώσουν, τότε τον Ιανουάριο στη διάρκεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Άγκυρα θα δοθεί το πράσινο φως για τις τελικές συνομιλίες που πλέον θα γίνουν και επί χάρτου.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι στο πλαίσιο των προκαταρκτικών συνομιλιών Γεραπετρίτη – Φιντάν θα αναζητηθεί σύγκληση στο θέμα του εύρους της διαφοράς, στο εφαρμοστέο δίκαιο και στις γενικές αρχές επί των οποίων θα διεξαχθούν οι συνομιλίες και φυσικά το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας.

Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και εβδομάδες δια του υπουργού εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη ομιλεί για «ιστορική ευκαιρία» στα Ελληνοτουρκικά ενώ και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ευκαιρία» στις σχέσεις των δυο χωρών στην ομιλία του στον ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός στο κυριακάτικο μήνυμα του τόνισε ότι «συζητούμε με την Τουρκία δε σημαίνει ότι συμφωνούμε και σε όλα» απέφυγε πάντως να επισημοποιήσει την έναρξη αυτής της διαδικασίας.

Η Αθήνα εκτιμά ότι η διαδικασία προσέγγισης έχει αποδώσει και εάν δεν επιχειρηθεί τώρα η προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς δύσκολα θα βρεθεί στο μέλλον αντίστοιχο κλίμα ώστε να υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια για συμφωνία στο θέμα της οριοθέτησης.

Αυτή η αντίληψη βεβαίως έχει να κάνει και με τη διαπίστωση ότι η διαδικασία προσέγγισης έχει τα όρια της και κάθε παράταση έστω και με αυτόν διάλογο θα είναι ευπρόσδεκτη, καθώς όσο υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, το καλό κλίμα θα είναι ευάλωτο και εύθραυστο και ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να ανατραπεί και να επιστρέψουμε με μεγαλύτερη μάλιστα «ορμή» στις εντάσεις του πρόσφατου παρελθόντος.

Βεβαίως, τα ελληνοτουρκικά προβλήματα δεν είναι «ψυχολογικού περιεχομένου» και θέματα «κλίματος». Ο πυρήνας των προβλημάτων είναι ο τουρκικός αναθεωρητισμός οι διεκδικήσεις της Τουρκίας εις βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, η αμφισβήτηση διεθνών δικαιοδοσιών και αρμοδιοτήτων της χώρας μας και η προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων από την Τουρκία.

Και προς το παρόν τουλάχιστον το καλό κλίμα των τελευταίων 17 μηνών δεν έχει δείξει ότι έχει οδηγήσει σε «μαλάκωμα» ή αλλαγή των τουρκικών θέσεων. Η Τουρκία μάλιστα έχει δείξει ότι αντιλαμβάνεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο τους όρους για τη συνέχιση του ήπιου κλίματος, επικαλούμενη μάλιστα και τη Διακήρυξη των Αθηνών ερμηνεύοντας την αναφορά σε αποφυγή μονομερών κινήσεων ως υποχρέωση αποφυγής άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Ελλάδα.

Η διαδικασία η οποία ξεκινά είναι πάντως υψηλού ρίσκου και αμφιβόλου αποτελέσματος.

Στις συνομιλίες Γεραπετρίτη – Φιντάν θα πρέπει να επιλυθούν μια σειρά θέματα: η εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας, η αποδοχή της γενικής αρχής ότι τα νησιά δικαιούνται πλήρη επήρεια, ότι δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες», ότι η διαπραγμάτευση αφορά το σύνολο των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ως ενότητας, ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων που θα προηγηθεί δεν είναι τμήμα της διαπραγμάτευσης, ότι το Τουρκολυβικό Μνημόνιο δε θα ληφθεί υπόψη στην οριοθέτηση, ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία η διαφορά θα παραπεμφθεί στη Χάγη με συνυποσχετικό…

Θα πρέπει επίσης να διασφαλιστεί, εφόσον η κυβέρνηση ανέλαβε το ρίσκο να ξεκινήσει πολιτική διαπραγμάτευση έστω και άτυπη, ότι το περιεχόμενο των συνομιλιών των δυο υπουργών εξωτερικών εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δε θα είναι δεσμευτικό για τις δυο πλευρές.

Διότι στη διάρκεια των συνομιλιών των δυο υπουργών εξωτερικών ουσιαστικά θα καλυφθεί ο πυρήνας των διαφορών και απλώς μετά στο πλαίσιο μιας πιο διευρυμένης διαδικασίας θα γίνει η συζήτηση με χάρτες για την οριοθέτηση. Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση των δυο υπουργών δε θα είναι συζήτηση επί της διαδικασίας, αλλά η ουσιαστική διαπραγμάτευση της ουσίας της διαφοράς. Διότι το πρόβλημα της οριοθέτησης όπως έχει δείξει και η εμπειρία από τις Διερευνητικές Επαφές επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη, δεν είναι τόσο η χάραξη των ορίων επί των χαρτών, αλλά η διαπραγμάτευση των πολιτικών θεμάτων που εγείρει η Τουρκία.

Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί είναι ότι στο υπουργείο Εξωτερικών μέχρι στιγμής δεν έχει συγκροτηθεί υποστηρικτική ομάδα από εμπειρογνώμονες, νομικούς και έμπειρους διπλωμάτες ώστε να γίνει η ανάλογη προετοιμασία για να υπάρχει η αναγκαία νομική και τεχνική υποστήριξη που θα χρειαστεί ο υπουργός εξωτερικών σε μια τόσο κρίσιμη διαπραγμάτευση.

Ο Τούρκος πρόεδρος την Παρασκευή σε δηλώσεις του μετά την προσευχή, ρωτήθηκε για τα ελληνοτουρκικά και προκάλεσε σύγχυση καθώς ανέφερε ότι ο πρέσβης στην Αθήνα, Τσαγκαταϊ Ερτσιγιές, θα αναλάβει τις συνομιλίες με τον ομόλογο του χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί.

Ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα θεωρείται ο πλέον έμπειρος στα θέματα οριοθετήσεων στο τουρκικό ΥΠΕΞ, καθώς ήταν διευθυντής και της αρμόδιας Διεύθυνσης και επί των ημερών του έγινε το Τουρκολυβικό Μνημόνιο και κατατέθηκαν μονομερώς οι χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας στον ΟΗΕ.

Από την ελληνική πλευρά τον ρόλο σε μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να αναλάβει η Μ.Τελαλιάν πρώην επικεφαλής της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ και συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα Διεθνούς Δικαίου, που διατηρεί στενή σχέση με την υφυπουργό Εξωτερικών Αλ. Παπαδοπούλου, η οποία πάντως είναι υποψήφια για τη θέση της διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODHIR).

Παρά το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία οι τουρκικές απαιτήσεις και διεκδικήσεις έχουν διευρυνθεί, η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση ίσως, να διερευνήσει τις δυνατότητες για συνεννόηση με την Τουρκία στο θέμα της οριοθέτησης, όπως έκαναν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις την τελευταία τουλάχιστον 40ετία,

Με την επίγνωση όμως ότι ούτε «θαύματα» γίνονται, ούτε μάγοι που βγάζουν «λαγό από το καπέλο» υπάρχουν…

liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Υπάρχει πράγματι «ιστορική ευκαιρία» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Δημοσιεύτηκε

στις

Είναι σαφές ότι η παρούσα διαδικασία προσέγγισης φθάνει στα όριά της

Στη συνάντηση όπως περιέγραψε και ο υπουργός εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης θα γίνει «επιβεβαίωση της διάθεσης διαλόγου, αποτίμηση μέχρι τώρα πορείας και προγραμματισμός επομένων βημάτων» και θα υπάρξει το χρονοδιάγραμμα για τον Πολιτικό Διάλογο, τη Θετική Ατζέντα και τα ΜΟΕ, με ορίζοντα την επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία πιθανότατα στο τέλος του χρόνου.

Σε ένα διεθνές περιβάλλον που είναι εξαιρετικά ασταθές, η «μη ένταση» με την Τουρκία είναι θετική αλλά όσο παραμένουν στο τραπέζι οι διεκδικήσεις της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας και όσο εξελίσσεται η προσπάθεια ανάδειξης της Τουρκίας ως ηγεμονικής περιφερειακής δύναμης, υπάρχει διαρκώς ο κίνδυνος επιστροφής της έντασης καθώς η τουρκική πλευρά έχει εκλάβει εντελώς λανθασμένα, ως όρο για τη συνέχιση του σημερινού ήπιου κλίματος, την αποχή άσκησης εκ μέρους της Ελλάδας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Και αυτή ακριβώς η κατάσταση είναι που θέτει και τα όρια στην τωρινή διαδικασία εφόσον δεν επιλυθεί η διαφορά που αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η έναρξη της συζήτησης θα γίνει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και εναπόκειται στους δυο ηγέτες το πότε θα δώσουν το σύνθημα για την έναρξη των συνομιλιών για την οριοθέτηση. Βεβαίως, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν η Τουρκία δείξει ότι είναι διατεθειμένη για ουσιαστικές συνομιλίες εγκαταλείποντας θέσεις που είναι απαγορευτικές για την Ελλάδα καθώς άπτονται ακόμη και θεμάτων κυριαρχίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τις τελευταίες ημέρες, βεβαίως, παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα για τα ελληνοτουρκικά δηλώνοντας ότι υπάρχει «ιστορική ευκαιρία» και ότι τώρα είναι η στιγμή για να λυθούν παλιές εκκρεμότητες, δήλωση η οποία προϊδεάζει για εξελίξεις στο μείζον αυτό ζήτημα.

Εξάλλου οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν δε θα αποφασίσουν εν κενώ αλλά θα λάβουν την απόφαση τους μετά από την προεργασία η οποία θα γίνει από τους δυο υπουργούς εξωτερικών οι οποίοι το τελευταίο διάστημα είχαν τουλάχιστον δυο κατ ιδίαν συναντήσεις για την προετοιμασία της συνάντησης της Νέας Υόρκης.

Όμως εφόσον δεν έχουν προκύψει νέα δεδομένα (τα οποία εάν υπάρχουν πάντως έχουν κρατηθεί μυστικά) είναι εξαιρετικά δύσκολος ο εντοπισμός αυτής της «ιστορικής ευκαιρίας» στην οποία αναφέρεται ο Υπουργός Εξωτερικών. Και πάντως μέχρι στιγμής η Τουρκία δημοσίως κάθε άλλο παρά έχει απομακρυνθεί από πάγιες θέσεις οι οποίες και ευθύνονται για το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα επίλυση στο πρόβλημα της οριοθέτησης.

Διότι ακόμη και στην περίοδο των διερευνητικών επαφών επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη όταν οι δυο πλευρές έφθασαν πολύ κοντά, σύμφωνα με τους πρωταγωνιστές της εποχής, συμφωνία δεν υπήρξε καθώς η Τουρκία την τελευταία στιγμή πρόβαλε όλο και νέες αξιώσεις που αφορούσαν την εθνική κυριαρχία.

Τα τελευταία δείγματα γραφής της Άγκυρας κάθε άλλο προδιαθέτουν για «ιστορική ευκαιρία». Με τις επιστολές στον ΟΗΕ η Τουρκία έχει εγείρει επισήμως θέμα ελληνικής κυριαρχίας σε μεγάλο αριθμό νησιών με την επίκληση της δήθεν παραβίασης του όρου αποστρατικοποίησης, με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα επανάφερε πλήρως τη διεκδίκηση των «γκρίζων ζωνών», με το τελευταίο επεισόδιο στην Κάσο έδειξε την αποφασιστικότητα της για επιβολή του Τουρκολιβυκού Μνημονίου…

Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε συζήτηση όσο καλοπροαίρετα κι αν ξεκινήσει και ό,τι τέχνασμα κι αν εφευρεθεί για να προχωρήσει έστω και ως άσκηση εργασίας το θέμα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, (ακόμη και για την προηγούμενη συνεννόηση για την άσκηση του δικαιώματος επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων) το θέμα του casus belli που αποσκοπεί στον περιορισμό της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας αλλά και οι «γκρίζες ζώνες» που αφορούν αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας, είναι εμπόδια που δεν μπορούν να ξεπεραστούν.

Και εξάλλου είναι θέματα τα οποία ούτε στη Χάγη μπορούν να παραπεμφθούν λόγω και των ελληνικών επιφυλάξεων αλλά και για λόγους ουσίας καθώς θα σήμαινε ότι η Ελλάδα αποδέχεται να παραδοθεί η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στην κρίση ενός Δικαστηρίου.

Είναι κατανοητό ότι η αγωνία για το πόσο θα συντηρηθεί αυτό το ήπιο κλίμα στα ελληνοτουρκικά, γεννάει τον πειρασμό για το επόμενο βήμα ώστε να επιδιωχθεί η δυνατότητα επίλυσης του μείζονος θέματος της οριοθέτησης. Αλλά αυτή η αγωνία δεν μπορεί να μετατραπεί σε τροχοπέδη που θα διολισθήσει σε μια εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση με την Τουρκία που τελικά δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από μια διαπραγμάτευση επί των τουρκικών διεκδικήσεων και θα προσφέρει στην Τουρκία όσα μόνο με νικηφόρο πόλεμο θα αποκτούσε.

Και αυτό φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί «ιστορική ευκαιρία», τουλάχιστον για την Ελλάδα…

Πηγή: liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Αίγυπτος

Λιβύη: Αντιδράσεις και στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με την Τουρκία για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο υπουργός Πετρελαίου και Αερίου της Λιβύης κατήγγειλε σοβαρές παραβιάσεις και έκανε λόγο για μη εξουσιοδοτημένες συμφωνίες με την Τουρκία για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Σφοδρές αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Λιβύης, με αμφισβήτηση της νομιμότητας του τελευταίου Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά με την Τουρκία για την ανάθεση στην τουρκική εταιρεια ΤΡΑΟ ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Λιβύη, προκαλούν και οι τελευταίες δηλώσεις του τούρκου υπουργού ενέργειας Αλπαρσλαν Μπαϊρακτάρ ότι η χώρα του θα ανταποκριθεί στην «πρόσκληση» της λιβυκής πλευράς.

Ο υπουργός Πετρελαίου και Αερίου της Λιβύης Μοχαμεντ Αουν κατήγγειλε σοβαρές παραβιάσεις του νομικού πλαισίου από την κρατική εταιρεία πετρελαίου National Oil Corporation (NOC) υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά. Ο Μ. Αουν έκανε λόγο συγκεκριμένα για μη εξουσιοδοτημένες συμφωνίες με την Τουρκία για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ακτές της Λιβύης προειδοποιώντας ότι αυτές οι ενέργειες υπονομεύουν την ακεραιότητα και την αξιοπιστία της NOC που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του πετρελαϊκού τομέα της Λιβύης από το 1970.

Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ ο Αουν καταδίκασε την NOC για την προώθηση μιας πρότασης να στείλει ένα τουρκικό σκάφος σεισμικής έρευνας για να εξερευνήσει για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης χωρίς να ακολουθήσει τις νομικές διαδικασίες. Τόνισε ότι τέτοιες συμφωνίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσω διαφανούς δημόσιου διαγωνισμού, κάτι που δεν έγινε στην προκειμένη περίπτωση. Επικρίνοντας την NOC ότι παραβιάζει τους νομικούς κανόνες ο κ.Αουν υποστήριξε ότι η παράκαμψη των νομικών κανόνων ανοίγει την πόρτα στη διαφθορά και αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη του κοινού στον θεσμό.

Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την στρατιωτική και πολιτική στήριξη που προσφέρει στην προσωρινή και αμφισβητούμενη κυβέρνηση της Τρίπολης είχε υπογράψει το 2022 με την Λιβύη, Μνημονιο για κοινές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης από την τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ σε συνεργασία με την NOC. Το Μνημόνιο αυτό είχε κηρυχθεί άκυρο από διοικητικό δικαστήριο της Τρίπολης ομως η Τουρκία συνεχίζει να το επικαλείται θεωρώντας ότι παραμένει σε ισχύ.

Ο Υπουργός ενέργειας της Τουρκίας μάλιστα μόλις την Τετάρτη παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ερευνών και εξορύξεων της Τουρκίας ειχε εκφράσει το ενδιαφέρον της χώρας του για έρευνες για ενεργειακούς πόρουςστα ανοικτά της Λιβύης μετά από «πρόσκληση» των Λιβυκών Αρχών τονίζοντας ότι «η Λιβύη μας απηύθυνε πρόσκληση για να διεξάγουμε σεισμικές έρευνες στην θαλάσσια επικράτεια της και είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε..».

Η έντονη αντίδραση του Μ.Αουν εντάσσεται στην μεγαλη πολιτική σύγκρουση στο εσωτερικό της Λιβύης που έχει οδηγήσει τις προηγούμενες εβδομάδες στο κλείσιμο μεγάλων μονάδων παραγωγής πετρελαίου και μείωσης των εξαγωγών κατι που πλήττει την αξιοπιστία της NOC έναντι των ξένων αγορών και στερεί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο Μ.Αουν βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση και με τον πρωθυπουργό Ντμεϊμπά και πιθανότατα να θέλει να παίξει ρόλο σε μια μεταβατική κατάσταση.

Το γεγονός πάντως ότι κορυφώνεται η πολιτική κρίση στην Λιβύη χωρίς να είναι ορατή η αποκατάσταση της ομαλότητας υπάρχει ο κίνδυνος η Τουρκία να θελήσει να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και να επιβάλει τετελεσμένα επισπεύδοντας την υλοποίηση του επίμαχου Μνημονίου , το οποίο θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Ελλάδα εφόσον επιχειρηθούν έρευνες σε περιοχές της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας την οποία εποφθαλμιούν οι αξιώσεις της Τρίπολης βάσει του Τουρκολυβικού Μνημονίου αλλά και οι μονομερείς κινήσεις της με το κλείσιμο του Κόλπου της Σύρτης.

ΠΗΓΗ: protothema.gr
Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή