Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Σουηδία: Πρώτη έκδοση “υπόπτου” στην Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

Αντάλλαγμα για τη συγκατάθεση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ;

Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρώτη έκδοση υπόπτου στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει σχέση με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και τις απαιτήσεις της Άγκυρας.

Ο άνδρας που πρόκειται να εκδοθεί στην Τουρκία είναι 35 ετών και, όπως έγινε γνωστό στη Στοκχόλμη, το 2013 και το 2016 είχε καταδικαστεί στην Τουρκία σε ποινές φυλάκισης για οικονομικά εγκλήματα σε σχέση με τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Σουηδίας (SVT) ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα είχε καταδικαστεί για θρησκευτικούς λόγους ως χριστιανός, αλλά και επειδή είχε επιχειρήσει να αποφύγει τη στράτευση. Το 2011, καθώς και φέτος, ο άνδρας είχε καταθέσει αίτηση για παροχή ασύλου στη Σουηδία, την οποία απέρριψαν οι αρμόδιες αρχές.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας εξέτασε ενδελεχώς την υπόθεση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “δεν συντρέχει λόγος που να αντίκειται στην έκδοση” του 35χρονου. Αυτό αναφέρει και ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας, Μόργκαν Γιόχανσον, απαντώντας γραπτώς σε σχετικό ερώτημα της σουηδικής τηλεόρασης για να προσθέσει ότι “πρόκειται για μία υπόθεση ρουτίνας. Οι τουρκικές αρχές είχαν καταθέσει σχετικό αίτημα από την προηγούμενη χρονιά”. Σε απλή μετάφραση, ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθαρίζει ότι η έκδοση του συγκεκριμένου ατόμου στην Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τις απειλές της Άγκυρας ότι θα θέσει βέτο, εάν δεν εκδοθούν οι “ύποπτοι τρομοκρατίας” που διαμένουν στη Σουηδία.

Αντάλλαγμα για τη συγκατάθεση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ;

Ωστόσο η δημόσια σουηδική τηλεόραση επισημαίνει ότι εδώ και πολλά χρόνια η κυβέρνηση της Στοκχόλμης δεν έχει αποδεχθεί καμία αίτηση έκδοσης από την Άγκυρα. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά. Και όλα αυτά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την ένταξη στο ΝΑΤΟ; Ο Πωλ Λεβίν, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και επικεφαλής του Ινστιτούτου Τουρκικών Σπουδών της Στοκχόλμης, λέει ότι διατηρεί αμφιβολίες περί αυτού. “Αν πραγματικά θέλει κανείς να ενεργοποιήσει το ‘ΝΑΙ’ της Τουρκίας, θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να αποδείξει ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας αποφέρει αποτέλεσμα”, λέει ο Πωλ Λεβίν στη Γερμανική Ραδιοφωνία (NDR). “Για την Τουρκία το ζήτημα της έκδοσης ήταν πολύ σημαντικό. Δεν θα προκαλούσε λοιπόν έκπληξη να υπάρξουν και άλλες παρόμοιες αποφάσεις”.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά ο Κούρδος δημοσιογράφος Κούρντο Μπακσί που ζει μόνιμα στη Σουηδία, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αξιοποιήσει την απόφαση της Στοκχόλμης για να αντλήσει πολιτικό κεφάλαιο στο εσωτερικό μέτωπο. “Θα το πουλήσουν ως ‘ιστορία επιτυχίας’ το ότι κατάφεραν να φέρουν πίσω στην Τουρκία ένα άτομο που διάκειται εχθρικά προς την Τουρκία”, αναφέρει ο Μπακσί μιλώντας στο σουηδικό ραδιόφωνο (SR). Σε μνημόνιο που υπέγραψαν η Σουηδία και η Φινλανδία με την Τουρκία τον Ιούνιο, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, οι δύο βόρειες χώρες δεσμεύονται να εξετάσουν “ενδελεχώς και χωρίς καθυστέρηση” τα αιτήματα έκδοσης που υποβάλλει η Άγκυρα. Ο ίδιος ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η Σουηδία έχει “υποσχεθεί” να εκδώσει “73 τρομοκράτες”.

Άγνωστη η ημερομηνία έκδοσης

Παραμένει άγνωστο, πότε θα εκδοθεί ο 35χρονος στην Τουρκία. Βρίσκεται στη φυλακή ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Εντός του μήνα αναμένεται να διεξαχθεί νέα συνάντηση αντιπροσωπειών της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας για να συζητηθούν η προς Βορρά διεύρυνση του ΝΑΤΟ και οι ενδοιασμοί της Άγκυρας. Τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας έχουν ήδη εγκρίνει με ταχείες διαδικασίες την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με την Τουρκία…

Σόφι Ντόνγκες (ARD)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

The American Conservative: Απέτυχε ο πόλεμος των ΗΠΑ στην Ουκρανία! Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα όπλων

Η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι προσπάθειες της Αμερικής να διεξαγάγει έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία πλησιάζουν αργά αλλά σταθερά σε αποτυχία» τόνισε ο αρθρογράφος του περιοδικού The American Conservative Zachary Yost.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Ο αναλυτής πιστεύει ότι με τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου, η Ουάσιγκτον ξεχνά τα δικά της προβλήματα ασφαλείας.
«Ο στρατός των ΗΠΑ περιορίζεται όχι μόνο από την έλλειψη εξοπλισμού, αλλά και από την έλλειψη ανθρώπων».

«Η στρατολόγηση έχει καταρρεύσει, με τεράστια ελλείμματα εδώ και αρκετά χρόνια και η κατάσταση είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα”
Από το 2022, η Ουάσιγκτον δηλώνει την ακλόνητη υποστήριξή της στο Κίεβο, μεταξύ άλλων με όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν συνεχώς το φάσμα των προμηθειών για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων στον κατάλογο όπλων βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραύλων και αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Κυρώσεις από ΗΠΑ που στοχεύουν τη Χαμάς ανήμερα της 7ης Οκτωβρίου! Μία ΜΚΟ και ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία χρηματοδοτούσαν την οργάνωση

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε διεθνές δίκτυο συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς, κατηγορώντας το ότι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην εξωτερική συγκέντρωση χρημάτων για την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα, σε δράση για τον εορτασμό της πρώτης επετείου από τις φρικαλεότητες της τρομοκρατικής ομάδας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επέβαλε κυρώσεις σε τρία άτομα και αυτό που αποκαλεί «ψευδή φιλανθρωπική οργάνωση», την οποία κατηγορεί ότι είναι εξέχοντες διεθνείς οικονομικοί υποστηρικτές της Χαμάς, καθώς και στην τράπεζα Al-Intaj στη Γάζα που λέει ότι είναι ελέγχεται από την ομάδα.

Στο στόχαστρο είναι επίσης ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της Χαμάς, ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία, και εννέα από τις επιχειρήσεις του, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

«Καθώς συμπληρώνουμε έναν χρόνο από τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να υποβιβάζει αμείλικτα την ικανότητα της Χαμάς και άλλων αποσταθεροποιητικών ιρανών πληρεξούσιων να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους και να πραγματοποιούν πρόσθετες βίαιες ενέργειες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στη δήλωση.

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή