Ακολουθήστε μας

Σενέρ Λεβέντ

Μήπως σκοτώνει και ρίχνει σε πηγάδι τους αιχμαλώτους του ο ένδοξος τουρκικός στρατός;

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι αιχμάλωτοι που εκτελέστηκαν και πετάχτηκαν στα πηγάδια

Γράφει ο Σενέρ Λέβέντ
Ποιος τα σκαρφίζεται αυτά; Ποιος; Ψέμα, συκοφαντία! Όλα ψέματα! Αυτοί είναι οπαδοί των Ελληνοκυπρίων στην καλύτερη περίπτωση. Είναι προδότες συνεργάτες των Ελληνοκυπρίων. Πουλημένοι!

Έχετε δίκιο στρατηγέ μου. Ο ένδοξος τουρκικός στρατός:

  • Δεν διέπραξε κανένα απολύτως έγκλημα σε αυτό το νησί.
  • Δεν σκότωσε κανέναν απολύτως άμαχο.
  • Δεν δολοφόνησε κανέναν απολύτως αιχμάλωτο.

Κάνατε αυτό που είπατε στις προκηρύξεις που ρίχνατε από αεροπλάνα. Τα τανκ, τα τζετ και οι στρατιώτες σας ήρθαν εδώ για την ειρήνη και την ηρεμία.

  • Μήπως οι στρατιώτες σας μπορούν να είναι τόσο βάρβαροι ώστε να γίνουν βιαστές;
  • Μπορούν να γίνουν τόσο σκληροί ώστε να πυροβολούν στο κεφάλι τους αιχμαλώτους τους και μετά να τους πετάνε σε πηγάδια;

Ποιος τα σκαρφίζεται αυτά; Ποιος; Ψέμα, συκοφαντία! Όλα ψέματα! Αυτοί είναι οπαδοί των Ελληνοκυπρίων στην καλύτερη περίπτωση. Είναι προδότες συνεργάτες των Ελληνοκυπρίων. Πουλημένοι! Μην τους δίνετε σημασία. Πείτε «να πάνε να κόψουν τον λαιμό τους» και προσπεράστε τους. Κοιτάξτε πόσο ευγενικοί είναι οι στρατιώτες σας. Πόση κατανόηση επιδεικνύουν. Κερνούν τσιγάρα στους καημένους τους αιχμαλώτους. Ανάβουν τα τσιγάρα τους. Είμαι βέβαιος ότι τους τάισαν κιόλας. Έβαλαν στο τραπέζι τους ό,τι έδωσε ο Αλλάχ. Τυρί. Χαλλούμι. Ντομάτες και μαρμελάδα. Και ελιές. Και λίγο πεπόνι και καρπούζι. Για να δροσιστούν στη ζέστη του καλοκαιριού. Ψεύδονται όσοι λένε ότι τους σκότωσαν και τους πέταξαν σε πηγάδι. Μήπως είναι τόσο ποταπός ώστε να τους σκοτώσει ο ένδοξος τουρκικός στρατός; Ψέματα. Όλα ψέματα!    

Έχετε δίκιο στρατηγέ μου. Εκείνη η γυναίκα λέει ψέματα. Βιάστηκε όταν ήταν 14 χρονών, λέει. Βιάστηκε ομαδικά. Μήπως μπορεί να έχουν χάσει τόσο το μυαλό τους οι στρατιώτες σας; Δεν μπορεί! Μήπως μπορεί να κάνει τέτοιο πράγμα σε ένα παιδί ο Τούρκος στρατιώτης, ο οποίος γεννιέται στρατιώτης από τη μάνα του; Κοιτάξτε τι μεγάλα ψέματα. Έσβησαν και τσιγάρα πάνω στο σώμα του παιδιού, λέει. Ακόμα κι εγώ το πίστεψα! Ευτυχώς που με προειδοποιήσατε! Εκπλήσσομαι με τις προειδοποιήσεις σας!

Έχετε δίκιο στρατηγέ μου. Η ιστορία του τουρκικού στρατού είναι γεμάτη δόξα και τιμή. Όπου πάει παίρνει την ειρήνη και την ηρεμία. Είναι ψέμα και ότι έγδυσε τους αιχμαλώτους του αφήνοντάς τους με τα εσώρουχα και τους μετέφερε στα Άδανα. Γιατί τους έγδυσε; Ήταν καλοκαίρι, έκανε ζέστη. Ήταν ανυπόφορη. Για να ανακουφιστούν. Τους έβγαλε δωρεάν γύρο με το πλοίο στη Μεσόγειο. Στο πλοίο τους έπαιξε ακόμα και μπουζούκι. Χόρεψαν συρτάκι. Ύστερα επέστρεψαν στα σπίτια τους. Ήταν παιχνίδι και το γεγονός ότι τους έδεσαν τα μάτια. Τυφλόμυγα! Οι στρατιώτες σας κρύβονταν και οι αιχμάλωτοι τους έβρισκαν. Πόσο διασκεδαστικό, έτσι δεν είναι;     

Μήπως έκοψαν τα αφτιά των θυμάτων που σκότωσαν οι στρατιώτες σας; Και αυτό ψέμα είναι! Γιατί να τα κόψουν; Μήπως μπορεί να είναι τόσο διεστραμμένος, τόσο μανιακός ένας Τούρκος στρατιώτης; Θα τα έπαιρνε να τα δείξει στους γονείς του, λένε. Θα τους αποδείκνυε τον ηρωισμό του, λένε. Τα σκαρφίζονται. Ο Τούρκος στρατιώτης είναι ήρωας ούτως ή άλλως. Μήπως χρειάζεται απόδειξη;  

Εσείς είστε σωτήρες στρατηγέ μου. Ποιος είπε ότι είστε κατοχικοί; Εσείς κατακτάτε. Δεν κατέχετε. Σώσατε όχι μόνο εμάς, αλλά και τους καημένους τους Σύρους! Σώσατε και τους Κούρδους. Και τους Αρμένιους. Και τους Αλεβίτες. Και τους Έλληνες. Γευτήκαμε και εμείς στην Κύπρο την ειρήνη και την ευτυχία χάρη στον ένδοξο στρατό σας. Ευγνωμοσύνη σε εσάς. Ευγνωμοσύνη στον στρατό.

Και η άλλη γυναίκα λέει ψέματα. Λένε ψέματα όλες οι γυναίκες που έκαναν έκτρωση. Μόνο εκείνη σώθηκε από εκείνο το σπίτι στον Σύσκληπο, λέει. Σκότωσαν τον πατέρα της. Έκοψαν το κεφάλι του αδελφού της. Και βίασαν την ίδια σαν κατά συρροήν μανιακοί. Σκεφτείτε στρατηγέ μου. Φανταστείτε το. Ένα παιδί 12 χρονών. Μήπως υπάρχουν τόσο διεστραμμένοι στρατιώτες στον τουρκικό στρατό; Και εκείνη τα σκαρφίζεται. Λέει ψέματα για να σπιλώσει τον ένδοξο στρατό σας. Όλα ψέματα είναι.    

Έχετε δίκιο στρατηγέ μου. Ο τουρκικός στρατός έκανε μεγάλο καλό στην Κύπρο.

  • Δεν έχυσε αίμα.
  • Δεν βίασε.
  • Δεν σκότωσε κανέναν και τον πέταξε σε πηγάδι.
  • Δεν έσκαψε ομαδικούς τάφους με μπουλντόζες.
  • Δεν βομβάρδισε αυτά τα χώματα με τα τζετ σας.

Πέταξε τριαντάφυλλα και όχι βόμβες από αέρος. Συμπεριφέρθηκε πολύ ευγενικά και πράα στους Ελληνοκύπριους στην Καρπασία. Δεν ανάγκασε κανέναν να φύγει από το σπίτι του. Ακόμα και αν τους τα έκανε κάποιος αυτά, τα έκαναν οι τρελοί Κύπριοι στον εαυτό τους. Ευγνωμοσύνη σε εσάς. Ευγνωμοσύνη ένδοξε, τιμημένε τουρκικέ στρατέ!

Πηγή: Πολίτης

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος (Εθνική Φρουρά, Κύπρος 1974)

Για να μη μετανιώσετε ξανά

Δημοσιεύτηκε

στις

Αν τραγουδάς συνεχώς λέγοντας δύο κράτη

Γράφει ο Σενέρ Λεβέντ

Αυτά δεν είναι ο λόγος, αλλά πάντα τα αποτελέσματα των όσων έζησες. Όσων έκανες. Όσων δεν έκανες. Όσων δεν μπόρεσες να κάνεις. Δεν έχεις τέσσερις εποχές. Έχεις μόνο μια εποχή. Την εποχή του θέρους. Πάντα μαζεύεις ό,τι έχεις φυτέψει.

Αν έχεις φυτέψει αγγούρια, δεν βλασταίνουν φράουλες.

Αν έχεις σπείρει μελιτζάνες, δεν βλασταίνουν κεράσια. Μην περιμένεις μάταια αγκινάρες από το κολοκύθι που φύτεψες.

Αν τραγουδάς συνεχώς λέγοντας δύο κράτη, μην περιμένεις αυτό να ανέβει στη σκηνή του Μουλέν Ρουζ στο Παρίσι.

Αν τώρα από τη μια σου πλευρά υπάρχει εξαθλίωση. Αν εσύ τρέχεις εκεί για να αγοράσεις φτηνό κρέας και εκείνος τρέχει εδώ για να αγοράσει φτηνή βενζίνη. Αν δεν έχεις απολύτως καμία σοβαρή ένσταση για εκείνους που διατάζουν να πηγαινοέρχεσαι με ταυτότητα από το ένα μισό στο άλλο.

Αν καλοπερνάς σαν να είναι τα πάντα πολύ φυσιολογικά σε αυτό το κομμάτι γης στο οποίο σφιχταγκαλιάζεσαι με στρατιωτικές ασκήσεις.

Και αν δεν αποδίδεις στα ανθρώπινα δικαιώματα τόση αξία όση αποδίδεις σε ένα πολυτελές αυτοκίνητο. Αν σωπαίνεις όταν πρέπει να φωνάξεις. Αν χειροκροτείς όταν πρέπει να βρίζεις. Μην περιμένεις μια άλλη εποχή. Είσαι πάντα στην εποχή του θέρους.

Πάντα θα μαζεύεις τους καρπούς του πόνου. Τι είναι αυτό που με κάνει να σκέφτομαι ότι δεν έχεις καθόλου δικαίωμα να παραπονιέσαι; Εξόργισες ακόμα και τον πιο ανθρωπιστή ποιητή αυτού του κόσμου, τον Ναζίμ, ο οποίος δεν θα μπορούσε ποτέ να σου θυμώσει. Σε αποκάλεσε «το πιο παράξενο πλάσμα του κόσμου». «Είσαι σαν πρόβατο», σου είπε. «Είσαι σαν σκορπιός», σου είπε. Τι άλλο να πει;

«Η καταπίεση αυτή σε αυτό τον κόσμο

Είναι χάρη σε εσένα

Και αν είμαστε πεινασμένοι, κουρασμένοι

Αν είμαστε μέσα στο αίμα

Και αν ακόμα

Λιώνουμε σαν το σταφύλι

Για να δώσουμε το κρασί μας

Το φταίξιμο είναι δικό σου.

Δεν το γυρίζει η γλώσσα μου να το πω, όμως

Το μεγαλύτερο φταίξιμο είναι δικό σου

Αγαπητέ μου αδελφέ».

Αυτά που ζεις δεν είναι ο λόγος, αλλά τα αποτελέσματα. Πώς ήρθες στο σήμερα; Γύρισε και κοίταξε λίγο. Αίμα. Πεσόντες. Σημαίες. «Η Κύπρος είναι και θα μείνει τουρκική». Σε χτύπησαν στο κεφάλι με ένα ρόπαλο διχοτόμησης και δεν μπόρεσες να συνέλθεις εδώ και εβδομήντα χρόνια. Αν έσπειρες αγγούρια, θα φας αγγούρια. Αν φύτεψες αγγούρια μήπως θα βλαστήσουν κεράσια σε αυτό το χωράφι; Πώς δεν μπόρεσες να αντιληφθείς ότι έγινες το χοντρό έντερο του κατακτητή σου. Αν δεν έχεις και γι’ αυτό αντίρρηση, τι να σου πω. Να είσαι προσεχτικός τότε σε αυτό το σταυροδρόμι. Μπορεί να εξέλθει τανκ! Προσοχή στο οδόφραγμα των πυροβολητών. Άκου τον στρατηγό. Μετά θα τιναχτείς στον αέρα…

Λιώσαμε σαν σταφύλι, όμως δεν μπορέσαμε καν να γίνουμε κρασί εδώ. Δίνεις βραβεία αδελφέ; Τι άλλο βραβείο μπορεί να υπάρχει σε αυτό το νησί εκτός από το βραβείο της υποταγής; Το χοντρό έντερο θα σκάσει σε λίγο. Ακόμα και οι γνωστοί καιροσκόποι, πλιατσικολόγοι, λαθρέμποροι και εκείνοι που ξαπλώνουν με τη σημαία δεν θα μπορέσουν να σωθούν από αυτό το τέλμα. Τι είναι αυτό που με κάνει να σκέφτομαι ότι πέθαναν άδικα όλοι όσοι πέθαναν σε αυτή τη χώρα, σε αυτή την κόλαση; Άραγε υπήρχε ανάμεσά τους κάποιος ο οποίος ήθελε να δει τις σημερινές μέρες; Ποιος από αυτούς δεν κοιτάει και βρίζει τις ψυχές των πλιατσικολόγων, οι οποίοι τριγυρίζουν τώρα στο μέρος που σκοτώθηκαν αυτοί; Του λέω να ζήσουμε αδελφικά, να ζήσουμε σαν άνθρωποι, να ζήσουμε σωστά και με κοιτάζει σαν να μην έχει καταλάβει απολύτως τίποτα. «Τι σημαίνει σαν άνθρωποι;» ρωτά. Κοίτα αδελφέ. Μόνο ένας δρόμος υπάρχει για να βρούμε το σωστό σε αυτό το νησί. Ούτε Έλληνας θα είσαι. Ούτε Τούρκος. Ούτε ακόμα και Κύπριος. Θα είσαι άνθρωπος, άνθρωπος. Όποιος δεν μπορεί να το καταφέρει αυτό, δεν μπορεί ποτέ να γράψει σωστά ένα άρθρο εδώ. Δεν μπορεί να αποφασίσει σωστά. Δεν μπορεί να διαχωρίσει εκείνον που έχει δίκαιο και εκείνον που έχει άδικο. Δεν μπορεί να είναι δίκαιος. Ιδού αυτό είναι που έμαθα απ’ όσα έζησα. Δοκιμάστε το. Δεν θα μετανιώσετε ξανά…

Πηγή: Πολίτης

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Σε πιάνει αναγούλα από τη βαρβαρότητα!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Λεβέντ Σενέρ ξεσπεπάζει τα εγκλήματα του τουρκικού στρατού στην Κύπρο

Σε πιάνει αναγούλα! Δεν είναι δυνατόν να τα γράφει αυτά ένας Τουρκοκύπριος και όχι Έλληνας για όσα έγιναν στην Κύπρο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος (Εθνική Φρουρά, Κύπρος 1974)

Σενέρ Λεβέντ: Μην ικετεύεις και εσύ για λύση πλέον

Δημοσιεύτηκε

στις

Όσο ικετεύεις, τα πάντα βαίνουν προς το χειρότερο

Γράφει ο Σενέρ Λεβέντ

Για κάποιο λόγο, φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης γιορτάστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου στην Κύπρο, όχι την 1η Σεπτεμβρίου. Γιατί; Μήπως επειδή οι Κύπριοι δεν θέλουν να σπαταλήσουν την αργία της Κυριακής; Τι ωραία, τι καλά… Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν απέμεινε εδώ ο παλιός ενθουσιασμός για ειρήνη. Έσβησε και έφυγε. Άλλωστε, μήπως υπάρχει ειρήνη για να γιορταστεί; Να πάμε να χτυπήσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο στην Πράσινη Γραμμή. Να ουρήσει πάνω στο κεφάλι μας από το μπαλκόνι του Λήδρα Πάλας και ένας στρατιώτης της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών που θα του έρθει το κέφι. Κάποτε τους φώναζαν «Ε Τζώνι, κατέβασε το σώβρακο». Η εικόνα μας εδώ και πενήντα χρόνια στη νεκρή ζώνη. Ο χώρος μας. Ο παράδεισός μας, η κόλασή μας. Χθες μαζεύτηκαν εκεί για να γιορτάσουν την Ημέρα της Ειρήνης μερικές εκατοντάδες άτομα. Πενήντα Τουρκοκύπριοι και οι υπόλοιποι Ελληνοκύπριοι. Ένας φίλος κοίταξε γύρω του και είπε: «Του χρόνου να διοργανώσουμε ένα τσάι πάρτι. Το τσάι να είναι στα γνωστά λεπτά ποτήρια!»

Ήταν αναπόφευκτο να σβήσει η φλόγα του αγώνα για ειρήνη που κατέστη επαγγελματική στο νησί μετά την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναλώσαμε πολύ χρόνο λέγοντας «να ενθαρρύνουμε τους ηγέτες». Κάναμε φιγούρα και αερίζαμε πολύ και λέγοντας «δεν μπορεί να εμποδιστεί η ειρήνη στην Κύπρο». Έσβησε το κερί πλέον φίλε. Όπως δεν απέμεινε ενδιαφέρον για τους παλιούς ακροβάτες που περπατούσαν πάνω σε σχοινί, δεν υπάρχει κανείς πλέον που εκτιμά και τις επιδείξεις ειρήνης που στολίζονται με φωτογραφίες selfies. Ποιος θέλει λύση και ειρήνη εδώ; Μόνο εκείνοι που πόνεσαν το 1974; Εκείνοι που γεμίζουν τις τσέπες με μαύρο χρήμα, αγοράζουν τα πιο πολυτελή αυτοκίνητα στον κόσμο και φτιάχνουν επαύλεις απέναντι στη θάλασσα πάνω σε εδάφη λάφυρα;

Η ελληνοκυπριακή πλευρά ακόμα παραληρεί λέγοντας λύση. Φτάνει μωρέ, φτάνει! Ακόμα δεν μπορέσατε να το καταλάβετε; Η τουρκική πλευρά δεν θέλει λύση και άλλα παρόμοια. Μην ικετεύεις πλέον. Ακόμα δεν το αντιλαμβάνεσαι φαίνεται. Όσο ικετεύεις, τα πάντα βαίνουν προς το χειρότερο. Δεν κερδίζεις τίποτα από αυτό το παρακάλιο. Απαλλάξου πλέον από την άγνοια να φαίνεσαι ως η πλευρά που θέλει λύση. Τι έγινε που φαίνεσαι έτσι; Μήπως σε εκτίμησε κανείς; Ακόμα δεν το κατάλαβες; Όλα τα χρώματα είναι γκρίζα. Ακόμα και εκεί που έχεις δίκαιο, δεν μπορούν να σου πουν έχεις δίκαιο. Επικρατεί η έγνοια τους να μη θίξουν εκείνον που έχει άδικο. Ναι, έχεις δίκαιο. Η πατρίδα σου είναι κάτω από εισβολή και κατοχή. Οι περιουσίες και τα εδάφη σου λεηλατούνται εδώ και πενήντα χρόνια. Και σαν να μην έφτανε αυτό, θέλουν και ίσο κυρίαρχο κράτος. Μήπως υπάρχει κάποιος υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών που τα βλέπει αυτά και συντάσσει μια δίκαιη έκθεση σαν ένας δίκαιος δικαστής; Είναι γκρίζο το χρώμα της ζυγαριάς της δικαιοσύνης. Η ζυγαριά του θύματος δεν ζυγίζει τον κατακτητή!

Σώπα πλέον. Μην ικετεύεις. Άσε να κυλήσει μόνο του αυτό το ποτάμι. Αυτός που έχει δίκαιο δεν φωνάζει τόσο και δεν ικετεύει τόσο. Όσο εσύ ικετεύεις, η άλλη πλευρά δυναμώνει. Κάνει νάζια. Ζητά όλο και περισσότερα. Δεν γίνεται μονόπλευρος έρωτας. Για να πω την αλήθεια, μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ικετεύεις και παρακαλείς τόσο. Το χρειάζεσαι αυτό; Είσαι η Κυπριακή Δημοκρατία. Ένα αναγνωρισμένο κράτος. Λειτουργούν ρολόι τα λιμάνια σου, τα αεροδρόμιά σου. Έχεις ένα σταθερό νόμισμα. Βρίσκεσαι εντός του διεθνούς δικαίου. Γύρνα και κοίτα λίγο την κατάσταση της άλλης πλευράς. Το δικό μας χάλι. Ένα πειρατικό κράτος. Απομονωμένο από όλο τον κόσμο. Δεν έχει το δικό του νόμισμα! Είναι πρώτο στον κόσμο στον πληθωρισμό. Ο πληθυσμός που μεταφέρεται από το εξωτερικό έλιωσε τον ντόπιο πληθυσμό. Και βρίσκεται κάτω από το μαστίγιο της τυραννικής διοίκησης στην Άγκυρα. Εσύ παίζεις με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε ακόμα και με τη Φενέρμπαχτσε.

Κοντολογίς, εσύ αντέχεις, η πειρατική πλευρά δεν μπορεί να αντέξει. Άσε, σώπα πλέον, μη μιλάς για λύση. Δεν είσαι εσύ αυτός που πρέπει να ικετεύει! Μην ανησυχείς, δεν πνίγεσαι εσύ σε αυτό το ποτάμι. Εκείνοι πνίγονται!

Πηγή: Εφημερίδα Πολίτης

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή