Ακολουθήστε μας

Μυστικές-μυστικιστικές οργανώσεις

Τζον Κυριάκου στον Εντουαρντ Σνόουντεν: Το FBI είναι μεγάλος εχθρός, δεν είναι η λύση

Δημοσιεύτηκε

στις

Tου ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

kiriakou-letter-to-snowden01-06july2013 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Οταν στις 13 του περασμένου Ιουνίου, ο πρώην πράκτορας της CIA Τζον Κυριάκου έγραψε από τη φυλακή του Λορέττο την ανοικτή επιστολή του στον Εντουαρντ Σνόουντεν, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κήρυξαν «κόκκινο» συναγερμό. Και δεν υπερβάλλω καθόλου.
Οι ανακριτές και οι ερευνητές που ασχολούνται με την μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), θεώρησαν ότι υπάρχει «σχέση» μεταξύ του Ελληνοαμερικανού πρώην πράκτορα και του νεαρού αναλυτή της Booz Allen Hamilton Inc., τον οποίο ο πρώτος καθοδηγεί για να μην διαπράξει τα ίδια λάθη με αυτόν, και να αποφύγει τη φυλακή.

Η φράση στην επιστολή του ότι «το FBI είναι ο εχθρός, είναι μέρος του προβλήματος, δεν είναι η λύση», προκάλεσε σοκ και για την πληροφορία-κατηγορία αυτή καθ’ αυτή, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι μία εκ των πλέον ονομαστών υπηρεσιών της Αμερικής, κατηγορείται ανοικτά και δημόσια για παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.

Ηταν άνθρακας ο θησαυρός, δεν υπήρχε σχέση… Απλά, ο Τζον Κυριάκου, που καρτερικά περνά τις μέρες του στη φυλακή υπό καθεστώς απίστευτων προκλήσεων, αποφάσισε να δώσει μερικές συμβουλές στο Σνόουντεν, ο οποίος παραμένει εγκλωβισμένος στο αεροδρόμιο της Μόσχας, περιμένοντας ένα νεύμα από οποιαδήποτε χώρα, που θα ήθελε να τον δεχθεί διακινδυνεύοντας τις σχέσεις της με την Αμερική. Ο ίδιος την είχε «πατήσει» όταν κλήθηκε από το FBI για ανάκριση για μία υπόθεση διαρροής ονόματος μεγαλοπράκτορα της CIA. Οπως κατήγγειλε πριν οδηγηθεί στη φυλακή, αλλά και μετά, οι πράκτορες της υπηρεσίας αυτής άλλαξαν το κείμενο της κατάθεσής του και τον έκαψαν, διότι κινδύνευσε να του φορτώσουν και την κατηγορία για εσχάτη προδοσία για να τον τιμωρήσουν επειδή τόλμησε να αποκαλύψει ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε το φρικτό βασανιστήριο του «πνιγμού». Η κατηγορία για εσχάτη προδοσία σημαίνει ισόβια…

Ο Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA, έγραψε στον Σνόουντεν τα εξής:

«Αγαπητέ Εντ

Σε ευχαριστώ για τις αποκαλύψεις σου αναφορικά με τις ατασθαλίες της (αμερικανικής) κυβέρνησης. Εχεις προσφέρει στη χώρα μια μεγάλη δημόσια υπηρεσία. Ξέρω ότι αισθάνεσαι πως το βάρος όλου του κόσμου είναι στους ώμους σου αυτή τη στιγμή, αλλά καθώς οι Αμερικανοί άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι μετατρεπόμαστε σε ένα αστυνομικό κράτος, που συνεπάγεται την απώλεια των πολιτικών ελευθεριών μας, θα δουν τις ενέργειές σου όπως ακριβώς είναι: ηρωικές. Θυμήσου τα αθάνατα λόγια του Αβραάμ Λίνκολν: «Η Αμερική δεν θα καταστραφεί από το εξωτερικό. Αν παραπαίουμε και χάσουμε τις ελευθερίες μας, θα είναι επειδή εμείς οι ίδιοι αυτοκαταστραφήκαμε». Αυτό είναι ό, τι συμβαίνει στη χώρα μας τώρα. Οι καταγγελίες σου θα βοηθήσουν για να σωθούμε.

Ήθελα να σου προσφέρω το πλεονέκτημα της δικής μου εμπειρίας όταν έκανα τις δικές μου καταγγελίες και τα επακόλουθά τους, έτσι ώστε να μην κάνεις τα ίδια λάθη που έκανα εγώ.

Πρώτον, να βρεις τους καλύτερους δικηγόρους που ασχολούνται με θέματα εθνικής ασφάλειας, όσα χρήματα και αν απαιτηθούν. Ήμουν ευλογημένος να με αντιπροσωπεύσουν τιτάνες του (αμερικανικού) νομικού κόσμου και, παρόλο που αναγκάστηκα να παραδεχθώ, η μικρή ποινή μου είναι μια απόδειξη για την εμπειρία τους.

Δεύτερον, να δημιουργήσεις μια ιστοσελίδα έτσι ώστε οι υποστηρικτές σου να παρακολουθούν την υπόθεσή σου, να πληροφορούνται τη δική σου θέση, και το σημαντικότερο, να κάνουν δωρεές για να υποστηρίξουν την υπόθεσή σου οικονομικά.

Τρίτον, χρειάζεσαι την υποστήριξη επιφανών Αμερικανών και των ομάδων που μπορούν να εξηγήσουν στο κοινό γιατί αυτό που έκανες είναι τόσο σημαντικό. Αν και τα περισσότερα μέλη του Κογκρέσου είναι ανόητοι αρουραίοι ακολουθώντας την ηγεσία της εθνικής ασφάλειας στο γκρεμό, υπάρχουν αρκετοί καθαροί στοχαστές στο Καπιτώλιο, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι σημαντικές πηγές στήριξης. Καλλιέργησέ τους. Προσπάθησε να προσεγγίσεις την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), το Government Accountability Project και άλλους σαν κι αυτούς που εκτιμούν τις ατομικές ελευθερίες μας και οι οποίοι μπορεί να σε συμβουλεύσουν.

Τέλος, και αυτή είναι η πιο σημαντική συμβουλή που μπορώ να προσφέρω, ΜΗΝ συνεργαστείς, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, με το FBI. Οι πράκτορες του FBI θα πουν ψέματα, θα χρησιμοποιήσουν τεχνάσματα και θα σε εξαπατήσουν. Θα «στρίψουν» τα λόγια σου και θα παίξουν με τον πατριωτισμό σου για να σε παγιδέψουν. Θα προσποιηθούν ότι είναι οι άνθρωποι που δεν είναι… (Θα το παίξουν) υποστηρικτές σου, καλοθελητές, και φίλοι. Θα έχουν απάνω τους μαγνητόφωνα για να καταγράψουν τις συνομιλίες σας και να τις χρησιμοποιήσουν εναντίον σου. Το FBI είναι ο εχθρός. Είναι μέρος του προβλήματος, δεν είναι η λύση.

Σου εύχομαι να έχεις την καλύτερη τύχη. Ελπίζω ότι θα μπορέσεις να φτάσεις στην Ισλανδία γρήγορα και με ασφάλεια. Εκεί θα βρείς ένα λαό και μια κυβέρνηση που νοιάζονται για τις ελευθερίες που έχουμε, και για τις οποίες οι πρόγονοί μας και οι (Αμερικανοί) βετεράνοι πολέμησαν και πέθαναν».


Οσοι στην Ουάσιγκτον ασχολούνται με τους κυβερνητικούς υπαλλήλους (γνωστούς ως Whistleblowers), που επιλέγουν να αποκαλύπτουν απόρρητα μυστικά της αμερικανικής κυβέρνησης και των μυστικών της υπηρεσιών, συγκλονίστηκαν από το κείμενο της ανοικτής επιστολής του Τζον Κυριάκου, ο οποίος δείχνει να αναλαμβάνει από τη φυλακή ένα «ηγετικό και καθοδηγητικό ρόλο» για όσους επιλέξουν να ακολουθήσουν το δικό του δρόμο.

Ιδιαίτερα ο Σνόουντεν, ο οποίος θεωρείται ως ο πλέον σημαντικός Whistleblower, έχει τη δυνατότητα να τινάξει το σύστημα παρακολουθήσεων στον αέρα. Από τη θέση του ως αναλυτής υποδομών για τη NSA, ως μηχανικός συστημάτων και διαχειριστής συστημάτων, ως ανώτερος σύμβουλος για την CIA και ως σύμβουλος και υπάλληλος συστημάτων τηλεπικοινωνιών, είχε τη δυνατότητα συλλογής πληροφοριών, που αφορούσαν όλο το σύστημα διεθνούς και εσωτερικής παρακολούθησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στην κατοχή του υλικό τουλάχιστον για 113 χώρες και ισάριθμους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων. Ανάμεσα τους πρόεδροι, πρωθυπουργοί και πολιτικοί ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών. Η παρακολούθηση γινόταν και κατά τις επισκέψεις τους στην Ουάσιγκτον και άλλες πόλεις της Αμερικής, αλλά το πλέον ενοχλητικό, που απαγορεύει το αμερικανικό Σύνταγμα είναι ότι υπέκλεπταν συνομιλίες ξένων ηγετών και πολιτών στις χώρες τους. Επειδή απαιτείται άδεια από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για να παραβιαστεί το Σύνταγμα, οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν θα προκαλέσουν και προσωπική ζημία στον κ. Μπάρακ Ομπάμα, καθώς θα εξαλειφθεί κάθε έννοια εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του.

Ο 29χρονος πρώην αναλυτής και πράκτορας έχει υποκλέψει ολες τις πληροφορίες που αφορούν το σύστημα παρακολούθησης της Ρωσίας και της Κίνας. Δεν είναι υπερβολικός ο ισχυρισμός ότι η κατοχή αυτών των πληροφοριών θα μπορούσε να σώσει τον Σνόουντεν και να αναγκάσει την αμερικανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμβιβασμό, επιτρέποντας τη μετακίνησή του στην Ισλανδία, χώρα η οποία προστατεύει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αυτό ακριβώς θεωρεί τον εαυτό του ο Σνόουντεν, ο οποίος –όπως έχει εξηγήσει στην εφημερίδα Guardian- διαβάζοντας το υλικό των παρακολουθήσεων ταράχθηκε

«Όταν βλέπεις τα πάντα», είπε στη βρετανική εφημερίδα, «όταν τα βλέπεις όλο και πιό συχνά, αναγνωρίζεις ότι κάποια από αυτά τα πράγματα συνιστούν στην πραγματικότητα παραβιάσεις (των ατομικών δικαιωμάτων). Και όταν μιλάς σε άλλους γι’ αυτά στο ίδιο μέρος (εργασίας), όπου είναι η φυσιολογική κατάσταση καθημερινά, αυτοί έχουν την τάση να μην σε παίρνουν στα σοβαρά και να σε προσπερνούν».

Αυτή ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον 29χρονο πρώην αναλυτή, ο οποίος επιχείρησε να μιλήσει με συναδέλφους του, αλλά και ανωτέρους του, κααθώς ένοιωθε πως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν πλέον μαζικές σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο.

Τόνισε: «Με την πάροδο του χρόνου, η γνώση για τις παραβιάσεις συσσωρεύθηκε. Νοιώθει κανείς υποχρεωμένος να μιλήσει σε κάποιον άλλο. Και όσο περισσότερο μιλάς γι’ αυτά, τόσο περισσότερο σε αγνοούν, σου λένε ότι δεν είναι πρόβλημα, έως ότου τελικά συνειδητοποιείς ότι ο λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίζει για αυτές τις υποθέσεις και όχι κάποιος που απλώς διορίστηκε από το κράτος».

Γεγονός είναι ότι όταν έλαβε τη μεγάλη απόφαση ο Σνόουντεν να αποκαλύψει το κύκλωμα των παρακολουθήσεων, που περιλάμβανε και την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, όπως και τα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στον ΟΗΕ, έκλεψε με χαρακτηριστική άνεση τα αποδεικτικά έγγραφα μέσα από τα μάτια των προϊσταμένων του και των συναδέλφων του. Το μεγαλύτερο μάθημα σ’ αυτήν την υπόθεση, πέραν των συγκλονιστικών αποκαλύψεων για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον κόσμο, είναι ότι τα κράτη και δη η υπερδύναμη Αμερική δεν δύνανται να προστατεύσουν τα «προϊόντα» των παράνομων ενεργειών τους…

Read more: http://mignatiou.com/?p=8076#ixzz2YLHkD8Sl

ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκανε δεκτή την έφεση της τουρκικής Halkbank για την “υπόθεση Ζαράμπ”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ συμφώνησε τη Δευτέρα να παραχωρήσει ακρόαση στην κρατική τουρκική τράπεζα Halkbank, ώστε να εκθέσει την προσπάθειά της να αποφύγει ποινικές κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, τραπεζική απάτη και συνωμοσία για το σκάνδαλο με τον τουρκο-ιρανό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ και το σχέδιο αποφυγής των κυρώσεων προς το Ιράν, υπόθεση που έχει χειροτερεύσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Οι δικαστές δέχτηκαν την έφεση της Halkbank κατά της απόφασης ενός κατώτερου δικαστηρίου που απέρριψε τον ισχυρισμό της τράπεζας ότι ήταν απρόσβλητη από δίωξη των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1976 που ονομάζεται Foreign Sovereign Immunities Act, ο οποίος περιορίζει τη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων για αγωγές κατά ξένων χωρών, επειδή η επιχείρηση είναι που ανήκει στην πλειοψηφία της τουρκικής κυβέρνησης.

Στις 19 Μαρτίου 2016, ο Τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας, και “ταμίας” της οικογένειας Ερντογάν, Ρεζά Ζαράμπ, συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές, καθώς πήγαινε με την οικογένειά του στη Disney World. Ο λόγος; Σε κατηγορητήριο που υπεγράφη από τον δικηγόρο Πρίτ Μπαράρα, από τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, ο Ζαράμπ, φίλος σχεδόν με όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη των κυβερνήσεων Ερντογάν, με τους οποίους έχει κάνει μπίζνες (όπως και με την Εμινέ Ερντογάν), και δύο συνεργάτες του (μεταξύ αυτών ο Ατίλα) κατηγορήθηκαν για παραβίαση των αμερικανικών και διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, για τραπεζικές απάτες και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και εμπόριο χρυσού. 

Λίγο πριν καθίσουν στο εδώλιο, ο Ζαράμπ έγινε καπνός, και, μετά από τουρκικές νότες και υποτιθέμενη έρευνα, ανακοινώθηκε ότι ο κατηγορούμενος Ζαράμπ είχε γίνει ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη ενάντια στον μοναδικό εναπομείναντα Ατίλα. Ο Ζαράμπ παραδέχτηκε μεν ότι είχε δωροδοκήσει τον τότε υπουργό Οικονομικών ώστε να πάρει τις δουλειές, που θα του απέφεραν τα κέρδη, όμως τελικά αυτό που… την πάτησε ήταν ο Ατίλα, ο οποίος καταδικάστηκε σε 32 μήνες φυλάκιση.

Το γραφείο του Μπαράρα ξεκίνησε τις “μάχες” με τη δίκη εναντίον του Ρεζά Ζαράμπ το 2016. Ο Μπαράρα απολύθηκε από τον Τραμπ τον Μάρτιο του 2017, λίγο πριν συλληφθεί ο Χακάν Ατίλα από πράκτορες του FBI στη Νέα Υόρκη. Σε μία σαφή αποκάλυψη των προθέσεων, αλλά και της εμπλοκής του Ερντογάν στην όλη υπόθεση, είναι η αντιμετώπιση που επιφυλάχθηκε στον Ατίλα, μόλις αυτός αποφυλακίστηκε από τις ΗΠΑ. Τον έχρισε… διοικητή του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, για να τον ανταμείψει.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη το 2019 απήγγειλαν κατηγορίες κατά της Halkbank, κατηγορώντας τη για συμμετοχή σε σχέδιο ξεπλύματος εσόδων από ιρανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Η τράπεζα δήλωσε αθώα στις κατηγορίες για τραπεζική απάτη, ξέπλυμα χρήματος και συνωμοσία σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποίησε εταιρείες παροχής υπηρεσιών χρηματοδότησης και εταιρείες-βιτρίνες στην Τουρκία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να αποφύγει τις κυρώσεις. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να καταδικάσει την τράπεζα “άσχημο, παράνομο” βήμα και πίεσε για την απόσυρση της υπόθεσης.

Για τη συνέχεια CAPITAL

γ

Συνέχεια ανάγνωσης

Μυστικές Υπηρεσίες

Έλεγχοι σε ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ. από την ΑΔΑΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι έλεγχοι ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ η απόφαση για τη διεξαγωγή τους ελήφθη ομόφωνα από την Ολομέλεια της ΑΔΑΕ

Στη διεξαγωγή ελέγχων στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΑΕΕΒ) και τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΙΔΑΠ), προχωρά η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), όπως η ίδια η Ανεξάρτητη Αρχή αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε. Οι έλεγχοι ξεκινούν, μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ η απόφαση για τη διεξαγωγή τους ελήφθη ομόφωνα από την Ολομέλεια της ΑΔΑΕ.

Αναλυτικά, στο σχετικό δελτίο Τύπου το οποίο η ΑΔΑΕ εξέδωσε αναφέρει τα εξής: «Η Ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αποφάσισε ομόφωνα σήμερα, 29 Αυγούστου 2022, τη διεξαγωγή ελέγχων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στις ακόλουθες υπηρεσίες: Εθνική Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΑΕΕΒ) και Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΙΔΑΠ)».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Καθημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Μυστικές-μυστικιστικές οργανώσεις

Την Πέμπτη η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την ΕΥΠ

Δημοσιεύτηκε

στις

Αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων

Την ερχόμενη Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με τις ακροάσεις όσων σχετίζονται με τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας από την έδρα της Ολομέλειας.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που έχει ζητηθεί με προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ) θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Την προηγούμενη ημέρα, Τετάρτη 31/8, θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου μεταξύ του υπόλοιπου προγραμματισμού των εργασιών της Βουλής, θα αποφασιστεί και η διαδικασία της συνεδρίασης προκειμένου να τηρηθούν όσα προβλέπει ο ΚτΒ περί της μυστικότητας των συνεδριάσεων όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Αυτή τη στιγμή η πολιτική αντιπαράθεση εστιάζει στο ποιο θα είναι το χρονικό διάστημα που θα διερευνήσει η εξεταστική επιτροπή.  

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για «την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκομένου φυσικού ή νομικού προσώπου».  Να σημειωθεί πως η πρόταση για να περάσει αρκούν 120 ψήφοι μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση και υπέρ πρόκειται να ταχθούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη Νέα Δημοκρατία να προσανατολίζεται στο «παρών».

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση  επιδιώκει επέκταση της περιόδου διερεύνησης της εξεταστικής επιτροπής, προβάλλοντας το επιχείρημα  πως πρέπει να εξεταστούν και οι παθογένειες του παρελθόντος. Στόχος της είναι η διερεύνηση να ξεκινήσει από το 2012 και να κληθούν μεταξύ άλλων στην επιτροπή τα πρόσωπα που διετέλεσαν διοικητές της ΕΥΠ την τελευταία δεκαετία. Πρόκειται για μια  πρόταση που προκαλεί αντιδράσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ, να κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν θέλει να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τα όσα έχουν δει το  φως της δημοσιότητας. Την Παρασκευή στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σημείωσε «ποιον θέλετε να φοβερίσετε όταν μιλάτε για επέκταση από το 2012; Τον κ. Σαμαρά ή τον κ. Δένδια». Για να προσθέσει «για να τελειώνουμε με τους φθηνούς συμψηφισμούς κάντε ξεχωριστή εξεταστική μόνο για το 2015 – 2019 . Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε». 

naftemporiki.gr 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή