Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Στόλτενμπεργκ: «Εποικοδομητική» η τετραμερής για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μεν, αλλά…

Δημοσιεύτηκε

στις

(REUTERS/Yves Herman)

Ναι μεν αλλά από την Τουρκία

«Συμφωνήσαμε ότι η πλήρης ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι προς το συμφέρον όλων των Συμμάχων και ότι η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «η τουρκική εθνοσυνέλευση δεν προλαβαίνει να επικυρώσει μέχρι τη Δευτέρα» το πρωτόκολλο προσχώρησης. 

«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την τετραμερή συνάντηση για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, με τις αντιπροσωπίες της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

«Πριν από έναν χρόνο, στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη, οι Σύμμαχοι συμφώνησαν να προσκαλέσουν τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν μαζί στη Συμμαχία», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι από τότε η Φινλανδία και η Σουηδία εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους, στο πλαίσιο του Μνημονίου που υπέγραψαν με την Τουρκία.

«Τον Απρίλιο καλωσορίσαμε τη Φινλανδία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ. Αυτό ήταν σημείο καμπής για την κοινή μας ασφάλεια. Τώρα ήρθε η ώρα για τη Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο ίδιος τόνισε ότι η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, έχει άρει το εμπάργκο εξοπλισμών προς την Τουρκία και έχει αλλάξει το Σύνταγμά της για να ενισχύσει το νόμο κατά της τρομοκρατίας.

«Στη συνάντηση όλοι συμφωνήσαμε ότι σημειώθηκε πρόοδος, ότι η πλήρης ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι προς το συμφέρον όλων των Συμμάχων και ότι η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Η επικύρωση της υποψηφιότητας της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν», επανέλαβε ο Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι όλοι οι Σύμμαχοι την έχουν επικυρώσει, πλην της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βίλνιους σε μια προσπάθεια να αρθούν τα τουρκικά εμπόδια για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Εργαζόμαστε για να πετύχουμε μια θετική απόφαση στη σύνοδο κορυφής», είπε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμα «δουλειά» που πρέπει να γίνει. Ο ίδιος παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι «η Τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν προλαβαίνει να επικυρώσει μέχρι τη Δευτέρα» το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά «μπορούμε να έχουμε πολιτικές αποφάσεις και, για να διασφαλίσουμε ότι θα γίνει αυτό, θα εργαστούμε σκληρά μέχρι τη Δευτέρα».

Αν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως η ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία είναι κοντά, μετά από συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της Σουηδίας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Στοκχόλμη δεν κατάφερε σήμερα να πείσει την Άγκυρα να άρει το βέτο της και το ζήτημα αναμένεται πλέον να συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο σε μια συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Σουηδού πρωθυπουργού την επόμενη εβδομάδα.

Ο Στόλτενμπεργκ γνωστοποίησε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βίλνιους, παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ εκεί, με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. «Έφτασε η ώρα η Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει σε μια θετική έκβαση των συνομιλιών ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας που ξεκινά την Τρίτη στη λιθουανική πρωτεύουσα.

«Ελπίζουμε και αναζητούμε μια θετική απόφαση την επόμενη εβδομάδα. Η διαδικασία συνεχίζεται και φυσικά εργαζόμαστε πολύ εντατικά και τις επόμενες μέρες προκειμένου να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τ. Μπίλστρομ σε δημοσιογράφους.

Ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε σήμερα την άποψη της Σουηδίας ότι η χώρα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι την Άγκυρα.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν τόνισε ότι η Σουηδία πρέπει να δείξει ότι οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας της εφαρμόζονται.

«Η Σουηδία έκανε κάποια βήματα σχετικά με νομοθετικές αλλαγές, αφαίρεσε τους περιορισμούς της αμυντικής βιομηχανίας κατά της Τουρκίας… Οι νομικές αλλαγές θα πρέπει να γίνουν πράξη τώρα», είπε ο Φιντάν σε δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Καθημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

The American Conservative: Απέτυχε ο πόλεμος των ΗΠΑ στην Ουκρανία! Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα όπλων

Η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι προσπάθειες της Αμερικής να διεξαγάγει έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία πλησιάζουν αργά αλλά σταθερά σε αποτυχία» τόνισε ο αρθρογράφος του περιοδικού The American Conservative Zachary Yost.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Ο αναλυτής πιστεύει ότι με τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου, η Ουάσιγκτον ξεχνά τα δικά της προβλήματα ασφαλείας.
«Ο στρατός των ΗΠΑ περιορίζεται όχι μόνο από την έλλειψη εξοπλισμού, αλλά και από την έλλειψη ανθρώπων».

«Η στρατολόγηση έχει καταρρεύσει, με τεράστια ελλείμματα εδώ και αρκετά χρόνια και η κατάσταση είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα”
Από το 2022, η Ουάσιγκτον δηλώνει την ακλόνητη υποστήριξή της στο Κίεβο, μεταξύ άλλων με όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν συνεχώς το φάσμα των προμηθειών για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων στον κατάλογο όπλων βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραύλων και αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Κυρώσεις από ΗΠΑ που στοχεύουν τη Χαμάς ανήμερα της 7ης Οκτωβρίου! Μία ΜΚΟ και ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία χρηματοδοτούσαν την οργάνωση

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε διεθνές δίκτυο συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς, κατηγορώντας το ότι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην εξωτερική συγκέντρωση χρημάτων για την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα, σε δράση για τον εορτασμό της πρώτης επετείου από τις φρικαλεότητες της τρομοκρατικής ομάδας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επέβαλε κυρώσεις σε τρία άτομα και αυτό που αποκαλεί «ψευδή φιλανθρωπική οργάνωση», την οποία κατηγορεί ότι είναι εξέχοντες διεθνείς οικονομικοί υποστηρικτές της Χαμάς, καθώς και στην τράπεζα Al-Intaj στη Γάζα που λέει ότι είναι ελέγχεται από την ομάδα.

Στο στόχαστρο είναι επίσης ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της Χαμάς, ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία, και εννέα από τις επιχειρήσεις του, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

«Καθώς συμπληρώνουμε έναν χρόνο από τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να υποβιβάζει αμείλικτα την ικανότητα της Χαμάς και άλλων αποσταθεροποιητικών ιρανών πληρεξούσιων να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους και να πραγματοποιούν πρόσθετες βίαιες ενέργειες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στη δήλωση.

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων».

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 6 Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 5ης Οκτωβρίου 2024
1. Γεραπετρίτης: Θα κάνω αυτό που πρέπει στο Αιγαίο και ας χαρακτηριστώ μειοδότης
2. Ελλάδα-υδρογονάνθακες: Ποιος κρύβεται πίσω από την παρακώλυση των γεωτρήσεων; 13:00
3. Κύπρος: Η τριμερής αποφασίστηκε από Αθήνα και Άγκυρα, ερήμην της Λευκωσίας 21:50
4. Τουρκία: Κέρδισε διαγωνισμό στη Ρουμανία για πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων 27:00
5. Ισραήλ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της επίθεσης – Θα αντεπιτεθούμε λέει το Ιράν 33:15
6. ΗΠΑ: Ο Τραμπ γύρισε στον τόπο του εις βάρος του εγκλήματος στην Πενσυλβάνια 59:00
7. Ρωσία-Ουκρανία: Μοντέλο Δυτικής-Ανατολικής Γερμανίας προκρίνουν Δυτικοί κιαι Ουκρανοί αξιωματούχοι 01:01:50

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή