Ακολουθήστε μας

Ηνωμένο Βασίλειο

Εμπλοκή της Κύπρου στα πλήγματα κατά των Χούθι – Αφετηρία βρετανικών επιθέσεων και έδρα της NSA των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, αναδεικνύουν τον ρόλο της Κύπρου

Στο κάδρο των αμερικανοβρετανικών επιθέσεων κατά των Χούθι, που εκδηλώθηκαν από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι και τα ξημερώματα της Παρασκευής, είναι για τα καλά τοποθετημένη και η Κύπρος. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, αναδεικνύουν τον ρόλο του νησιού μας στην όλη επιχείρηση (πλήγησαν 73 στόχοι σε 16 τοποθεσίες).

Οι αναφορές στην Κύπρο δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις βρετανικές αεροπορικές επιθέσεις που είχαν ως αφετηρία τις Βάσεις ΑκρωτηρίουΔημοσίευμα παρουσιάζει την Κύπρο και ως έδρα αμερικανικής υπηρεσίας, η οποία έχει ως αποστολή τη συλλογή πληροφοριών.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) που έχει ως βάση της το Ακρωτήρι, είναι χαρακτηριστικές οι λεπτομερείς αναφορές σε δυο γνωστά βρετανικά έντυπα. Ο λόγος για τις εφημερίδες «The Independent» και «The Guardian».

Στην πρώτη σημειώνεται ότι υπουργός των ένοπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Χίπι, «ανέφερε ότι τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Typhoons απογειώθηκαν στις 7.30 μ.μ. της Πέμπτης (ώρα Βρετανίας) από τις βάσεις της RAF στο Ακρωτήρι της Κύπρου». Στο ρεπορτάζ του Independent προστίθεται, ανάμεσα σ΄ άλλα, ότι τα μαχητικά «πέταξαν δυτικά του Ισραήλ πριν την κατάβαση στην Ερυθρά Θάλασσα και πραγματοποιήσουν επιθέσεις στις θέσεις των Χούθι στην δυτική Υεμένη. Ο κ. Χίπι είπε ότι οι στόχοι προσβλήθηκαν επιτυχώς. Τα τέσσερα Typhoons και τα δυο Voyagers (σημ. αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων) επέστρεψαν με ασφάλεια στο Ακρωτήρι στις 03:00 τα ξημερώματα. Πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειου δείχνουν τα αεροσκάφη να απογειώνονται από διάφορα σημεία την Πέμπτη το βράδυ».

Πανομοιότυπες και οι αναφορές του Guardian, ο οποίος, όμως, κάνει αναφορά στη συμμετοχή ενός αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού: «Το Υπουργείο Άμυνας είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησε τέσσερα Typhoon FGR4s της RAF, που υποστηρίζονταν από ένα Voyager. Τα αεροσκάφη πέταξαν από τη βάση της RAF στο Ακρωτήρι της Κύπρου στις 7.30 μ.μ. της Πέμπτης και έριξαν το φορτίο τους σε σημεία της Υεμένης γύρω στις 11:30 μ.μ. Επέστρεψαν στην Κύπρο μέχρι τις 03:00 τα μεσάνυχτα».

Στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των βρετανικών εντύπων παρουσιάζονται γραφήματα που δείχνουν το ρόλο των Βάσεων, αλλά και λεπτομερείς αναφορές για τον τύπο των ρουκετών που χρησιμοποιήθηκαν και το κόστος τους.

Στενή επαφή με ΚΔ

Τα όσα δημοσιοποιήθηκαν τα τελευταία 24ωρα για το κτύπημα κατά των Χούθι, περιλαμβάνουν και λεπτομέρειες για τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς Βρετανών για την προπαρασκευή του πλήγματος και τις συνεννοήσεις με κράτη της περιοχής. Απ΄ αυτές δεν λείπει η Κύπρος. Ο Independent επικαλείται πηγή που όπως σημειώνουν οι δημοσιογράφοι, Τομ Γουάτλινγκ και Αλίσα Ραχαμάν Σαρκάρ, τους ανέφερε ότι «ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ τηλεφώνησε στον Αιγύπτιο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι το βράδυ της Πέμπτης για να ζητήσει διευκολύνσεις στον εναέριο χώρο ώστε να πετάξουν τα Typhoons πάνω από την ανατολική Μεσόγειο». Εξάλλου, σε ανάρτηση το απόγευμα της Παρασκευής στον επίσημο λογαριασμό που διατηρεί στην πλατφόρμα «Χ» η Ύπατη Αρμοστεία του ΗΒ στο νησί μας, γίνεται λόγος για συνεννοήσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία: «{…}Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στις διεθνείς θαλάσσιες διαδρομές στην Ερυθρά Θάλασσα πρέπει να προστατεύεται, και γι’ αυτόν τον λόγο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει μέτρα, σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τη Δημοκρατία της Κύπρου σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή».

Αμερικανοί κατάσκοποι

Η ιστοσελίδα Declassified UK που εξειδικεύεται σε διερεύνηση πτυχών που αφορούν την εξωτερική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου και καταπιάνεται με θέματα άμυνας, ασφάλειας και γεωπολιτικής, με αφορμή τα κτυπήματα κατά των Χούθι, επανέφερε δημοσίευμά της εντός του περασμένου Δεκεμβρίου για τον ρόλο της Κύπρου. Το ρεπορτάζ είχε ως εφαλτήριο την ένταση στη Μέση Ανατολή και φέρει τον ακόλουθο τίτλο: «Κατάσκοποι των ΗΠΑ έχουν μια ‘ευρεία γκάμα’ εγκαταστάσεων στις βρετανικές βάσεις της Κύπρου, κοντά στη Γάζα και μοιράζονται υλικό καθημερινά με το Ισραήλ». Επικαλούνται διαβαθμισμένα έγγραφα τα οποία διέρρευσαν και προβάλλουν τη θέση ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ (National Security Agency – NSA) δραστηριοποιείται μέσω των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο για να συλλέγει πληροφορίες. Παρατίθενται ακριβώς τα τέσσερα σημεία στα οποία λειτουργεί η NSA. Είναι ξεκάθαρο ότι η Declassified UK διασυνδέει τα πλήγματα στις θέσεις των Χούθι με τις αμερικανοβρετανικές δραστηριότητες στην Κύπρο.

Το χρονικό με τους Χούθι

Οι επιθέσεις των ανταρτών της Υεμένης, Χούθι, σε πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα άρχισαν τις 19 Νοεμβρίου. Συνδέονται, ασφαλώς, με τις αναταραχές στην περιοχή και συγκεκριμένα τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία ένοπλοι Παλαιστίνιοι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στα Ισραηλινά εδάφη σκοτώνοντας και συλλαμβάνοντας πολίτες. Ακολούθησαν οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζαας. Αντάρτες των Χούθι έχουν δηλώσει ανοιχτά την υποστήριξη τους στη Χαμάς και είχαν προειδοποιήσει ότι θα στοχοποιούν οποιοδήποτε πλοίο κατευθύνεται προς το Ισραήλ. Από το δεύτερο δεκαήμερο Νοεμβρίου μέχρι και το πρώτο 10ήμερο Ιανουαρίου, σύμφωνα με ΜΜΕ, 27 πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα είχαν δεχθεί επίθεση. Η τελευταία επίθεση έγινε την Τρίτη 9/1/2024, όταν το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Diamond μαζί με αμερικανικά πλοία ανακοίνωσαν ότι απέκρουσαν με επιτυχία μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Ακολούθησε η απόφαση ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου για στρατιωτικά πλήγματα σε βάρος των Χούθι. Οι τελευταίοι προέρχονται από μια ομάδα φυλών ορεινής περιοχής στη βόρεια Υεμένη που συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία. Ανήκουν στο σιιτικό Ισλάμ και διατηρούν σχέσεις με το Ιράν, το οποίο θεωρεί πως είναι ο εκπρόσωπος των συμφερόντων των σιιτών στην περιοχή.

Εκατοντάδες πολίτες στο Ακρωτήρι

Εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν χθες έξω από τη Βάση Ακρωτηρίου, καταδικάζοντας την εμπλοκή των βρετανικών βάσεων στο νησί μας στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία, επέδωσε σχετικό υπόμνημα σε εκπρόσωπο των Βρετανικών Βάσεων. Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, Τάσος Κωστέας, σε ομιλία του, είπε μεταξύ άλλων ότι «καταδικάζουμε την άμεση και αποδεδειγμένη πλέον εμπλοκή των ΗΠΑ και της Βρετανίας στον βομβαρδισμό γειτονικών χωρών». Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από την είσοδο της Βάσης Ακρωτηρίου, φώναζαν συνθήματα, όπως «Έξω οι Βάσεις του θανάτου», «Δεν σας θέλει ο λαός, πάρτε τις Βάσεις σας και μπρός» και «Ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός».

Σε χθεσινή γραπτή του δήλωση εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, που δημοσιοποιήθηκε λίγο μετά τη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στο νησί μας, ανέφερε ότι οι βρετανικές δυνάμεις στην Κύπρο συνεχίζουν να υποστηρίζουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Προβλήθηκε, ταυτόχρονα, η θέση ότι κανένα πολεμικό φορτίο «δεν μεταφέρθηκε με πτήσεις μας στο Ισραήλ». Προσθέτει ότι «είμαστε επικεντρωμένοι στο να πάρουμε σημαντικά περισσότερη βοήθεια στη Γάζα και έχουμε διπλασιάσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας του Ηνωμένου Βασιλείου προς τον παλαιστινιακό λαό σε 60 εκατομμύρια λίρες».

Προχθές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την ένταση στη Μέση Ανατολή και το βαθμό εμπλοκής της Κύπρου. Στο περιθώριο της τελετής ονοματοδότησης του «Πάρκου Αγνοούμενων Παιδιών της τουρκικής εισβολής του 1974» στον Στρόβολο, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο κατά πόσο υπάρχει οποιοδήποτε ενδεχόμενο για αντίποινα κατά της Κύπρου, με αφορμή τους βομβαρδισμούς θέσεων των Χούθι. Ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα έτσι ώστε να μην υπάρξουν τα οποιαδήποτε περιστατικά στη χώρα μας. «Είμαστε σε συνεχή εγρήγορση», είπε, δηλώνοντας ότι, την ίδια στιγμή, «ευελπιστούμε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος τη γειτονιά μας».

Φιλελεύθερος

Ηνωμένο Βασίλειο

Telegraph: Κοριός στο μπάνιο του Μπόρις Τζόνσον μετά την επίσκεψη του Νετανιάχου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Τζόνσον αναφέρει στα απομνημονεύματά του «Unleashed», που θα δημοσιευθούν στις 10 Οκτωβρίου: «Ο Μπίμπι (Νετανιάχου) πήγε εκεί για λίγο. Αυτό μπορεί να είναι τυχαίο, αλλά μου είπαν αργότερα ότι όταν σαρώθηκε για ασφάλεια, βρήκαν μια συσκευή ακρόασης στην τουαλέτα»

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, έγραψε ότι εντοπίστηκε μια κατασκοπευτική συσκευή υποκλοπής στην τουαλέτα του,  αφού ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χρησιμοποίησε το ιδιωτικό μπάνιο στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών το 2017.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, ο Τζόνσον, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών το 2017, δήλωσε ότι ο Νετανιάχου ζήτησε να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα κατά τη συνάντησή του στο γραφείο του στο υπουργείο.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι αφού ο Νετανιάχου χρησιμοποίησε την τουαλέτα στο «μυστικό κτίριο του παραρτήματος», η ομάδα ασφαλείας έψαξε και βρήκε έναν ‘κοριό’- συσκευή ακρόασης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τζόνσον αναφέρει στα απομνημονεύματά του «Unleashed», που θα δημοσιευθούν στις 10 Οκτωβρίου: «Ο Μπίμπι (Νετανιάχου) πήγε εκεί για λίγο. Αυτό μπορεί να είναι τυχαίο, αλλά μου είπαν αργότερα ότι όταν σαρώθηκε για ασφάλεια, βρήκαν μια συσκευή ακρόασης στην τουαλέτα», είπε.

 Όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτόν τον ισχυρισμό, ο Τζόνσον είπε: «Νομίζω ότι όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για αυτό το περιστατικό βρίσκονται στο βιβλίο», δήλωσε χαρακτηριστικά

Το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον «Unleashed», το οποίο περιλαμβάνει τις αναμνήσεις του για το Brexit, τον χειρισμό της επιδημίας Covid-19 από την κυβέρνησή του και το κομματικό σκάνδαλο κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, θα κυκλοφορήσει στις 10 Οκτωβρίου. 

ΠΗΓΗ:  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ηνωμένο Βασίλειο

Κύπρος: Τρία βρετανικά αεροσκάφη από το Ακρωτήρι συμμετείχαν στην επιχείρηση πάνω από το Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε

στις

Δεν συνεπλάκησαν με οιουσδήποτε στόχους τα βρετανικά αεροσκάφη

Η Βρετανία δήλωσε πως δύο μαχητικά αεροσκάφη της και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού έπαιξαν ρόλο χθες, Τρίτη, στις προσπάθειες να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, όμως τα μαχητικά δεν συνεπλάκησαν με οιουσδήποτε στόχους.

«Δύο μαχητικά Typhoon της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Voyager έπαιξαν τον ρόλο τους στις προσπάθειες να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, καταδεικνύοντας την ακλόνητη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ασφάλεια του Ισραήλ», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στο X.

«Λόγω της φύσης αυτής της επίθεσης, δεν συνεπλάκησαν με οιουσδήποτε στόχους, αλλά έπαιξαν έναν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη αποτροπή και στις προσπάθειες να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση».

Το Ιράν εξαπέλυσε την Τρίτη ομοβρονία βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για την εκστρατεία του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Τεχεράνης στον Λίβανο. Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να δώσει μια «οδυνηρή απάντηση» στον εχθρό του.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Βρετανία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τον στρατό της προκειμένου να βοηθήσει το Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε την Τρίτη πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Στο μεταξύ, ναυλωμένη πτήση που μεταφέρει Βρετανούς πολίτες από τον Λίβανο αναχώρησε από τη χώρα, όπως δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος πρόσθεσε πως και άλλες πτήσεις προγραμματίζεται να αναχωρήσουν τις ερχόμενες ημέρες.

«Η πρώτη ναυλωμένη πτήση που μεταφέρει Βρετανούς πολίτες από τον Λίβανο έχει τώρα αναχωρήσει», ανέφερε ο Λάμι στο Χ.

«Έχουμε κάνει διευθετήσεις για άλλη μία πτήση αύριο, και για επιπλέον πτήσεις τις ερχόμενες ημέρες όσο υπάρχει ζήτηση και είναι ασφαλές να το κάνουμε», είπε.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ηνωμένο Βασίλειο

Φανούλα Αργυρού στη Σημερινή: Ιδού κύριε Χριστοδουλίδη και το ιστορικό της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σχιζοφρένεια ομαδική και αθεράπευτη που βηματίζει την Κύπρο στην πλήρη τουρκοποίηση.

Γράφει η Φανούλα Αργυρού

Πρόεδρος φάσκει και αντιφάσκει όταν ισχυρίζεται από τη μια ότι δεν θα δεχθεί τη διχοτόμηση και ότι η εισβολή δεν μπορεί να παράγει δίκαιο. Το γεγονός ότι η Τουρκία αξιώνει σήμερα τα δύο κράτη, δεν σημαίνει πως η τουρκική λύση της ομοσπονδίας μπορεί να καθαγιαστεί. Από την άλλη, ο Πρόεδρος όταν αναφέρεται σε «μη δίκαιη λύση» λέει αλήθεια, που εκθέτει και τον ίδιο και τους προκατόχους του. Ποια είναι η αλήθεια; Ότι εφόσον η λύση δεν θα είναι δίκαιη, δεν θα είναι βιώσιμη και, ως εκ τούτου, για να είναι βιώσιμη θα είναι αυτή την οποία θα επιβάλει η Τουρκία. Είτε αυτή είναι η ομοσπονδία είτε είναι η συνομοσπονδία…»,έγραψε η «Σημερινή» στις 29.9.2024 «Βήματα στο κενό».

https://simerini.sigmalive.com/article/2024/9/29/bemata-sto-keno/

Και όπως ορθά πρόσθεσε: «…Σε αυτό το οποίο συζητά ο Πρόεδρος ως λύση, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους του. Στη διζωνική, όπως τονίζει, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία αποτελεί τον γεωγραφικό, πληθυσμιακό και διοικητικό διαχωρισμό της Κύπρου. Είναι η τουρκική λύση όπως καθορίστηκε από το 1956 και τέθηκε επί τάπητος από τον Μπουλέντ Ετζεβίτ, στις 18 Ιουλίου του 1974, στο Λονδίνο, πριν από την εισβολή. Ήταν ο στόχος της εισβολής. Και κατοχυρώθηκε στο Κραν Μοντανά, προσφέροντας στην Τουρκία την ευκαιρία να προχωρήσει στην αξίωση των δύο κρατών..»

Ιδού λοιπόν για ακόμα μια φορά το ιστορικό της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ κύριε Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η τουρκική λύση καθορίστηκε από τις 19 Δεκεμβρίου 1956 με τη δήλωση του Υπ. Αποικιών Λένοξ Μπόιτ από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, αφού τα συμφώνησε στις 16 Δεκεμβρίου 1956 με τον Τούρκο πρωθυπουργό Α. Μεντερές στην Κωνσταντινούπολη. Ότι η διχοτόμηση δεν θα αποκλείεται σε τελική λύση του Κυπριακού προσφέροντας ξεχωριστή αυτοδιάθεση στην τουρκική μειονότητα στην Κύπρο του 18% και επισημοποιώντας τον διαιρετικό δικοινοτισμό. Αφού το εξασφάλισαν αυτό, οι Τούρκοι ενωρίς το 1957 απαίτησαν ΔΙΖΩΝΙΚΗ λύση, που οι Βρετανοί αναγνώρισαν ως ομοσπονδιακή/συνομοσπονδιακή λύση.

Και έτσι ξεκίνησαν στο Λονδίνο τη μελέτη ομοσπονδιακής λύσεως βάση των όσων απαιτούσε ο Δρ Νιχάτ Ερίμ. Και εφόσον δεν μπορούσαν να του δώσουν τη διχοτόμηση, λόγω της αμερικανικής και του ΝΑΤΟ απόρριψής της, μας έδωσαν το κατασκεύασμα Ζυρίχης και Λονδίνου ως αφετηρία για όσα ζητούσε ο Δρ Ερίμ…

Ο λόρδος Ράτκλιφ είχε απορρίψει τις διάφορες λύσεις «ομοσπονδιακής αυτό-κυβέρνησης» που του είχαν προτείνει η αποικιακή κυβέρνηση στην Κύπρο, και είχε πει ότι δεν πίστευε η Κύπρος μπορούσε να διοργανωθεί σε μια Ομοσπονδία. Δεν υπήρχαν δομές εδαφικού διαχωρισμού…Όταν καλέστηκε η αποικιακή διοίκηση να απαντήσει (εννοείται για τα δεύτερα σχέδια διχοτόμησης που της είχε ζητηθεί), έθεσε διστακτικά και πρόταση για «ομόσπονδη αυτό-κυβέρνηση» ως μια εναλλακτική «μέση λύση» μεταξύ διαρχικής διευθέτησης κάτω από βρετανική κυριαρχία και διχοτόμηση. Θεωρούσαν μια ομόσπονδη διευθέτηση θα βοηθούσε στη διαδικασία μετακίνησης πληθυσμού μεταξύ ελληνικής και τουρκικής περιοχής «πιο φθηνά και ανθρώπινα» από μια γρήγορη διχοτόμηση…

Αυτό το ξεκίνησαν οι Τούρκοι με το πρώτο πραξικόπημα το 1963/64 και το ολοκλήρωσαν με τις δύο τουρκικές βάρβαρες εισβολές το 1974…Και τώρα αναμένουν τον Χριστοδουλίδη να τα νομιμοποιήσει με «γενναίες» προσφορές…

Ιανουάριος 1964: Ο Ραούφ Ντενκτάς στη σύσκεψη στο Λονδίνο απαιτεί γεωγραφική ομοσπονδία με ανταλλαγή πληθυσμών.

9 Ιουνίου 1965: O κ. C.H.D. Everett από την βρετανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, έγραψε στο Φόρεϊν Όφις : «…Εξάλλου, οι Τούρκοι πάντοτε το έκαναν ξεκάθαρο ότι η ομοσπονδία ήταν η λύση που προτιμούσαν…».

12 Ιανουαρίου 1965: O Τούρκος πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού σε μια τετρασέλιδη επιστολή του προς τον βρετανό πρωθυπουργό έλεγε:

«…Σε αυτή την κατάσταση, η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμάχων στις προτάσεις μας να κατορθώσουμε μια ομοσπονδία στην Κύπρου θα βοηθήσει πολύ τις πιθανότητες σύντομης λύσης…».

21 Ιανουαρίου 1965: Μήνυμα από τη βρετανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον προς το Φόρεϊν Όφις έλεγε: «…Θα είναι εν πάση περίπτωση καλύτερα να αποφεύγεται συζήτηση με τους Τούρκους για τη θεωρητική αρχή ομοσπονδίας, την υλοποίηση της οποίας ακόμα δεν αποπειράθηκαν να καθορίσουν. ΄Ισως σταδιακά να γίνει κατορθωτός κάποιος τρόπος συμβιβαστικής διευθέτησης τον οποίο οι μεν Τούρκοι να ερμηνεύουν ως ομοσπονδία οι δε Έλληνες ως ενωμένο κράτος…»

Καταπληκτική εισήγηση. Την εισηγήθηκε στο Φόρεϊν Όφις μετά τις τουρκικές εισβολές και ο μ. Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης (15.10.1974) που διετέλεσε τόσο ως Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου. Ακριβώς αυτό είναι που εμπεδώθηκε. Με Ελληνοκύπριους ηγέτες να ζουν στη ψευδαίσθηση ότι η αντιδημοκρατική, διαιρετική, ρατσιστική βρετανο-τουρκική δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία προσφέρει … ενωμένο κράτος ενώ οι Τουρκοκύπριοι να την ερμηνεύουν με τη σωστή της ερμηνεία!

1965: Ο Γκάλο Πλάζα απορρίπτει την Ομοσπονδία

Στην έκθεση του το 1965 ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, κ. Galo Plaza έγραψε μεταξύ άλλων:

«… Συγκεκριμένα οι συζητήσεις για γεωγραφικό διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων κάτω από ένα ομοσπονδιακό σύστημα κυβέρνησης δεν με έχουν πείσει πως αναπόφευκτα δεν θα οδηγούν στη διχοτόμηση…».

2 Φεβρουαρίου 1965: Σε μνημόνιο που ετοίμασε για τον βρετανό πρωθυπουργό το τμήμα Σχεδιασμού του Φόρεϊν Όφις τόνιζε: «Εκείνο που οι Τούρκοι ζητούν με την Ομοσπονδία είναι στην κυριολεξία ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ… Η επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης για μια ομόσπονδη λύση (δηλαδή κυριολεκτικά διχοτόμηση) αναμένεται να συνεχιστεί…».

Μάρτιος 1965: «Η τουρκική κυβέρνηση ακόμα συνεχίζει να σκέφτεται για «ομοσπονδία» με γεωγραφικό διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων…».

Βρετανικά δημιουργήματα! 14 Σεπτεμβρίου 1965: Το Φόρεϊν Όφις απάντησε ως εξής στον τότε ΄Υπ. Αρμοστή Sir David Hunt ο οποίος ζήτησε από το Λονδίνο να προβεί σε αντιρρήσεις για λύση ομοσπονδίας εξηγώντας τις επιπτώσεις. «Η δυσκολία είναι πως ομοσπονδία είναι μια λέξη με πολλές ερμηνείες, και έχοντας υπόψη ότι η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να τη θεωρεί ως την ιδανικότερη λύση για το κυπριακό πρόβλημα, οι κίνδυνοι να αμαυρώσουμε εμείς την ιδέα, όσο επιδέξια και να το κάνουμε, θα υπερτερεί των πλεονεκτημάτων.. Εκτός τούτου, οι περισσότερες ομοσπονδίες ανά τον κόσμο οι οποίες σήμερα ή στο πρόσφατο παρελθόν αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι δικά μας δημιουργήματα…».

Το 1966: Oι Τουρκοκύπριοι προωθώντας ξεχωριστό κράτος, ξεκίνησαν να εκδίδουν τα δικά τους ξεχωριστά «κυβερνητικά λαχεία». Παράλληλα απαγορευόταν στους Τουρκοκύπριους να αγοράζουν λαχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. (Εφημερίδα «Μάχη» 7 Απριλίου, 1966 με φωτοαντίγραφο.

30.9. ΦΑΝΟΥΛΑ 1.jpg

Ο χάρτης αυτός δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Σημερινή» 4.12.1983, βρέθηκε το 1967 σε εγκαταλελειμμένο τουρκικό σπίτι του χωριού Στρογγυλός της επαρχίας Αμμοχώστου και παραδόθηκε στις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας. Αυτός που δημοσιεύθηκε ήταν φωτοτυπία.

4 Ιανουαρίου 1972: Ο Βρετανός ΄Υπ. Αρμοστής στη Λευκωσία Robert Edmonds , = ζητούσε δράση από το Λονδίνο γιατί ανησυχούσε, αλλά απορρίφθηκαν οι υποδείξεις και εκκλήσεις του. Αποκαλυπτικό το απόσπασμα που ακολουθεί. Δηλαδή την προειλημμένη απόφασή τους να ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΥΧΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ! Που είχε παρθεί τον Δεκέμβριο του 1963 και εκτελέστηκε το 1974…

«… To Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας το έχει κάνει ξεκάθαρο στον ΄Υπ. Αρμοστή ότι έχει πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για τις ιδέες του (Υπ. Αρμοστού). Πιστεύουν ότι τα συμφέροντά μας στην Κύπρο εξυπηρετούνται καλύτερα με το να συνεχίζουμε όσο πιο πολύ μπορούμε με τη σημερινή πολιτική, έχοντας κατά νουν πως ενόσω οι Κύπριοι είναι απασχολημένοι με τα ενδοκοινοτικά τους προβλήματα, μάλλον είναι απίθανο να γυρίσουν την προσοχή τους εναντίον των Κυρίαρχων Περιοχών των Βάσεων μας…Έστω και αν επέλθει κάποια κρίση, οποιαδήποτε επέμβαση από μέρους μας «να σταματήσουμε τους Τούρκους» (όπως το θέτει ο ΄Υπ. Αρμοστής) θα συνεπάγεται πολλούς θανάσιμους κινδύνους και μάλλον θα θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική μας θέση στην Κύπρο αλλά επίσης τα ευρύτερα συμφέροντα του ΝΑΤΟ…».

11 Φεβρουαρίου 1974: Το Φόρεϊν Όφις πληροφόρησε όλες τις διπλωματικές του αποστολές στο εξωτερικό ότι η ελληνική πρεσβεία ανησυχούσε ότι οι Τούρκοι επίσημα απαίτησαν «ομοσπονδία» επομένως οι συνομιλίες διακόπηκαν. Μετά την ελληνική πρεσβεία και η αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο πληροφόρησε το Φόρεϊν Όφις ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε επίσης διαμαρτυρηθεί στους Αμερικανούς για το τουρκικό αίτημα. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα με οδηγίες ρώτησε την τουρκική κυβέρνηση και πήρε την εξής απάντηση: ο τουρκικός στόχος πάντα ήταν μια «ομόσπονδη λύση». Η τουρκική κυβέρνηση θεωρούσε ότι η όποια λύση πρέπει να αντανακλά στον δικοινοτικό χαρακτήρα της Κύπρου.

13 Φεβρουαρίου 1974: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τουράν Γκιουνές εξήγησε στον βρετανό πρέσβη στην Άγκυρα ότι ένα «ομόσπονδο σύστημα» στην Κύπρο θεωρείτο από την Άγκυρα όχι ως μια συνταγματική διευθέτηση αλλά ως μια κατάσταση στην οποία η τουρκική κοινότητα ποτέ ξανά δεν θα θεωρηθεί ως μειονότητα αλλά ισότιμη με τους Έλληνες.

27 Φεβρουαρίου 1974: Η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στην Λευκωσία ανέφερε στο Λονδίνο ότι τα πράγματα στην Κύπρο χειροτέρευσαν λόγω της διαμάχης για την «ομοσπονδία» και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος σε τελευταία δήλωσή του σε Βέλγο δημοσιογράφο στις 20 Φεβρουαρίου είπε: « Οι τουρκικές απαιτήσεις θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε πολιτική και γεωγραφική διχοτόμηση». Ο βρετανός Ύπατος Αρμοστής πρόσθεσε, πως σε συζήτηση με τον Τούρκο συνταγματολόγο κ Ινχάν ο τελευταίος παραδέχθηκε ξεκάθαρα τον τουρκικό στόχο: ένα δικοινοτικό κράτος. Όμως δεν έχουν εμπιστοσύνη στις Συνθήκες του 1960. Επομένως ένα ομοσπονδιακό σύστημα, παραμένει η μόνη πρακτική λύση και παραδέχονται ότι μια ομοσπονδία δεν μπορεί να δουλέψει δίχως μια γεωγραφική βάση.

8 Απριλίου 1974: Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ετζεβίτ δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί να βρει μια ειρηνική και διαρκή λύση στα πλαίσια ενός ανεξάρτητου ομόσπονδου κράτους.

19 Ιουνίου 1974: Ο βρετανός Ύπατος Αρμοστής στη Λευκωσία Στίβεν Όλβερ έγραψε στο Λονδίνο ότι ο Ραούφ Ντενκτάς πάντα είχε βλέψεις για μια ανεξάρτητη αυτόνομη διοίκηση και δούλεψε σκληρά τα τελευταία έξι χρόνια για να το κατορθώσει.

4 Ιουλίου 1974: Ο Ντενκτάς διαβεβαίωσε τον βρετανό Ύπατο Αρμοστή ότι οι δύο συνταγματολόγοι είχαν κατορθώσει αρκετή πρόοδο. Η ελληνική πλευρά δέχθηκε την αρχή των ξεχωριστών δήμων. Το θέμα βρισκόταν υπό συζήτηση κάτω από τον τίτλο «περιοχή αυτονομίας».

10 Ιουλίου 1974: Η κυπριακή Υπάτη Αρμοστεία στο Λονδίνο παραδίδει στο Φόρεϊν Όφις Υπόμνημα με τίτλο «Ανεφάρμοστη η ομοσπονδία»…

17 Ιουλίου 1974: Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ετζεβίτ εξήγησε στους Βρετανούς το σχέδιό του και τις απαιτήσεις του για ομοσπονδιακή γεωγραφική λύση με δύο κοινότητες …

18 Ιουλίου 1974: Ο Ετζεβίτ επανέλαβε τα ίδια και στον Αμερικανό απεσταλμένο Τζ. Σίσκο που είχε φθάσει στο Λονδίνο, και του ζήτησε να μην κάνουν ότι και το 1964. Εξάλλου τα είχε συμφωνήσει όλα με τους Βρετανούς το προηγούμενο βράδυ.

Ακολούθησαν οι δύο τουρκικές εισβολές, και πριν ακόμα ολοκληρωθούν τα τουρκικά εγκλήματα (πριν ο αλέκτωρ κράξει τρεις) «ηγέτες» της Κύπρου είχαν προβεί σε απαράδεκτες παραχωρήσεις… Με το «παράδειγμά» τους να ακολούθησαν όλοι μέχρι σήμερα αντί να το ποδοπατήσουν απαιτώντας ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ…

Η τελευταία παράγραφος του άρθρου της «Σημερινής» συνοψίζει εύστοχα την κατάσταση.

«Οι ρητορείες του Προέδρου δεν αρκούν και δεν του προσφέρουν άλλοθι. Διότι, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, με ή χωρίς λύση, η Κύπρος οδηγείται προς τη διχοτόμηση. Και ο Πρόεδρος δεν θα αποφύγει αυτό που επιδιώκει να αποφύγει. Δηλαδή, να μείνει στην Ιστορία ως Πρόεδρος της διχοτόμησης, κουβαλώντας στις πλάτες τους τις αμαρτίες των προκατόχων του αλλά και του ίδιου. Αντί να υιοθετήσει μια αποτρεπτική πολιτική απαλλαγής από τα τετελεσμένα της εισβολής και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κινείται μεταξύ επικοινωνιακών τρικ και ακροβατισμών. Αυτοπαγιδεύεται. Κάνει βήματα στο κενό…».

Εν κατακλείδι, οι Βρετανοί ξεκίνησαν να μελετούν την ομοσπονδιακή λύση εντός του 1957. Για να την υιοθετήσουν όλες οι κυπριακές κυβερνήσεις από τον Μακάριο μέχρι το σημερινό Χριστοδουλίδη (με κάποια διαφοροποίηση από Σπ. Κυπριανού) προσπαθώντας με το έτσι θέλω να τη νομιμοποιήσουν!!!

Σχιζοφρένεια ομαδική και αθεράπευτη που βηματίζει την Κύπρο στην πλήρη τουρκοποίηση.

(Πηγές, Βρετανικό Εθνικό Αρχείο βιβλίο «Διζωνική vs Δημοκρατία 1955-2019» Λεμεσός).

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
30.9. ΦΑΝΟΥΛΑ 2.jpg

Το ξεκίνημα μελέτης ομοσπονδιακής λύσης στο Λονδίνο από το 1957

30.9. ΦΑΝΟΥΛΑ 3.jpg

Οι εισηγήσεις της αποικιακής κυβέρνησης στη Κύπρο για ομοσπονδιακή αυτο-κυβέρνηση…

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή