Ακολουθήστε μας

Ισραήλ

Η Χαμάς “μελετά” την πρόταση του Ισραήλ για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Δημοσιεύτηκε

στις

Εν αναμονή αποτελέσματος στις συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι θα “μελετήσει” ισραηλινή πρόταση για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός διάρκειας αρκετών εβδομάδων στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της οποίας θα αφεθούν ελεύθεροι δεκάδες ισραηλινοί όμηροι και σε αντάλλαγμα παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, παρά το ότι δεν ικανοποιεί βασικά αιτήματά του.

Έξι μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, οι χώρες που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, έβαλαν στο τραπέζι πρόταση τριών σταδίων, το πρώτο από τα οποία προβλέπει κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, διευκρίνισε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς.

Διαβεβαιώνοντας πως “εκτιμά” τις προσπάθειες των μεσολαβητών και “εύχεται” να κλειστεί συμφωνία, το Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης ανέφερε σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες πως οι Ισραηλινοί “δεν ικανοποίησαν κανένα” από τα αιτήματα του ίδιου και των άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

“Παρ’ όλ’ αυτά, η ηγεσία του κινήματος θα μελετήσει την πρόταση (…) και θα ενημερώσει τους μεσολαβητές για την απάντηση” του κινήματος, αναφέρει η ανακοίνωση, καθώς οι Παλαιστίνιοι ετοιμάζονται για τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ —αύριο Τετάρτη—, με την οποία τερματίζεται ο μήνας του ραμαζανιού, που ίσως ήταν ο πιο δύσκολος που βίωσε ποτέ η Λωρίδα της Γάζας.

Εκτός της κατάπαυσης του πυρός για έξι εβδομάδες, η πρόταση προβλέπει επίσης αρχικά την απελευθέρωση 42 ισραηλινών ομήρων και σε αντάλλαγμα 800 ως 900 Παλαιστινίων που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές, την είσοδο 400 ως 500 φορτηγών με τρόφιμα στον θύλακο κάθε ημέρα και την επιστροφή στα σπίτια τους κατοίκων της βόρειας Γάζας που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με την πηγή του AFP στη Χαμάς.
Play Video

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα αξιώνει οριστική κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλη τη Λωρίδα της Γάζας και να διανεμηθεί περισσότερη βοήθεια σε όλο τον άμαχο πληθυσμό, που απειλείται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Επιμένοντας πως επ’ ουδενί θα συμφωνήσει σε οριστική κατάπαυση του πυρός και στην απόσυρση των στρατευμάτων του από το σύνολο του παραθαλάσσιου παλαιστινιακού θυλάκου, το Ισραήλ ανακοίνωσε προχθές Κυριακή την αναδίπλωση μονάδων του που επιχειρούσαν στη Χαν Γιούνις (νότια), επίκεντρο των μαχών τους τελευταίους μήνες, ενώ χθες Δευτέρα γνωστοποίησε πως εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας 419 φορτηγά με επισιτιστική βοήθεια, ο υψηλότερος αριθμός αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ έκρινε ότι είναι “κατάλληλη στιγμή” για να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός — κάτι πάντως που δεν εμπόδισε τη συνέχιση των αεροπορικών βομβαρδισμών τη νύχτα, με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς να καταγγέλλει νέο πολύνεκρο αεροπορικό πλήγμα στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου.

Ερωτηθείς σχετικά από το BBC, ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, ο Ματζίντ αλ Ανσάρι, δήλωσε πιο “αισιόδοξος” απ’ ό,τι πριν από μερικές ημέρες, προσθέτοντας ωστόσο πως οι διαπραγματεύσεις απέχουν ακόμα πολύ από το να έχουν φθάσει στην “τελική ευθεία”.

Μακρόν, Σίσι και Αμπντάλα Β΄
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο μονάρχης της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ κάλεσαν να κηρυχθεί “άμεση” και “μόνιμη” κατάπαυση του πυρός και να αφεθούν ελεύθεροι “όλοι οι όμηροι” στη Λωρίδα της Γάζας με άρθρο που συνυπέγραψαν και τυπώθηκε σε τέσσερις εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της Le Monde.

“Ο πόλεμος στη Γάζα και τα ανθρώπινα δεινά που προκάλεσε πρέπει να σταματήσουν αμέσως”, τονίζουν οι τρεις αρχηγοί κρατών, προειδοποιώντας το Ισραήλ εναντίον των “επικίνδυνων συνεπειών” ενδεχομένης χερσαίας επιχείρησης ευρείας κλίμακας στη Ράφα.

Μολονότι συνεχίζονται οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει πως θα διατάξει επίθεση στη Ράφα, την οποία παρουσιάζει ως το τελευταίο οχυρό της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

“Αυτό θα γίνει — ορίστηκε ημερομηνία”, διαβεβαίωσε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, χωρίς πάντως να διευκρινίσει ποια είναι. Ο κ. Νετανιάχου αντιτίθεται σε οριστική κατάπαυση του πυρός, διατρανώνοντας πως ο ισραηλινός στρατός πρέπει να “αφανίσει” τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς προτού συζητηθεί καν το τέλος των επιχειρήσεών του.

Σχεδόν αμέσως μετά τη δήλωση αυτή του κ. Νετανιάχου, η αμερικανική κυβέρνηση επανέλαβε ότι εναντιώνεται σε χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας, στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο Γαζαίοι, στην πλειονότητά τους εκτοπισμένοι εξαιτίας των μαχών, πολλοί πάνω από μια φορά.

“Έχουμε καταστήσει σαφές στο Ισραήλ πως θεωρούμε ότι μαζική στρατιωτική εισβολή στη Ράφα θα είχε εξαιρετικά βλαπτικές συνέπειες για τους αμάχους” και “θα έπληττε, σε τελευταία ανάλυση, την ασφάλεια του ίδιου του Ισραήλ”, είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο εκπρόσωπός του, ο Μάθιου Μίλερ.

“Απερίγραπτο”
Από προχθές Κυριακή, χιλιάδες Παλαιστίνιοι έφυγαν από τη Ράφα, κυρίως για να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Χαν Γιούνις, σε απόσταση πολύ λίγων χιλιομέτρων, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. “Ελπίζουμε να βρούμε το σπίτι μας, ή ό,τι απέμεινε” από αυτό, εξήγησε η Σάφα Καντίλ, 46χρονη που θρηνεί τον γιο της και τη νύφη της, που ήταν έγκυος.

Στο οικογενειακό σπίτι δεν απέμενε τίποτα όρθιο. “Είναι (…) απερίγραπτο”, παραδέχθηκε. “Τίποτα δεν μοιάζει με όσα γνωρίζαμε” πριν από τον πόλεμο, αναγνωρίζει επίσης ο Σαλίμ Σαράμπ, 37 ετών, που επίσης έψαχνε το σπίτι του στη σχεδόν ισοπεδωμένη Χαν Γιούνις.

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Πάνω από 250 άνθρωποι απήχθησαν, από τους οποίους 129 βρίσκονται ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακα — ωστόσο 34 εξ ατών πιστεύεται πως είναι νεκροί.

Σε αντίποινα, η ισραηλινή πολιτικοστρατιωτική ηγεσία ορκίστηκε να “αφανίσει” το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα που χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, και στη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει σε αντίποινα έχουν χάσει τη ζωή τους ως τώρα 33.207 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας η Νικαράγουα προσέφυγε εναντίον της Γερμανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τον κορυφαίο δικαστικό θεσμό του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας πως τη στρατιωτική υποστήριξη που προσφέρει στο Ισραήλ.

Αφού χθες Δευτέρα χαρακτήρισε “χονδροειδώς προκατειλημμένη” την παρουσίαση της Νικαράγουας, η Γερμανία αναμένεται να την αντικρούσει ενώπιον του ΔΔ εντός της ημέρας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr

Ιράν

Το Ισραήλ χτύπησε τα κέντρα διοίκησης του τμήματος πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν κέντρα διοίκησης που ανήκουν στο τμήμα πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, σύμφωνα με τους IDF.

Νωρίτερα τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024, ο στρατός είπε ότι στόχευσε αρκετές ακόμη τοποθεσίες της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων κατασκευής όπλων και θέσεων εκτόξευσης πυραύλων στο νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Beqaa.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των χερσαίων επιχειρήσεων στο νότιο Λίβανο, περισσότερες από 70 άλλες τοποθεσίες της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν, προσθέτει ο Ισραηλινός Στρατός.

Περιλάμβαναν εκτοξευτές πυραύλων, κτίρια που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ και αποθήκες όπλων, λέει ο IDF.

Αυτή είναι η κλειστή στρατιωτική ζώνη που επέβαλλε ο Ισραηλινός Στρατός στα σύνορα με τον Λίβανο!

Οι IDF επέβαλαν μια νέα κλειστή στρατιωτική ζώνη στα σύνορα με τον Λίβανο, στις περιοχές των κοινοτήτων Rosh Hanikra, Shlomi, Hanita, Adamit και Arab al-Aramshe.

Ο στρατός λέει ότι η κίνηση ακολουθεί μια νέα αξιολόγηση δεδομένων των χερσαίων επιχειρήσεων εντός του νότιου Λιβάνου.

Είναι η τέταρτη στενή στρατιωτική ζώνη που επιβάλλεται στα βόρεια σύνορα από τότε που ο IDF ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα.

Το διάταγμα απαγορεύει τους αμάχους από περιοχές όπου επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στο Ισραήλ πέρα ​​από τα σύνορα από χωριά του Λιβάνου όπου ενδέχεται να διεξάγονται μάχες.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ισραηλινός Στρατός επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του κατά της Χεζμπολάχ σε περισσότερες λιβανικές συνοριακές κοινότητες.

Times of Israel

Έτοιμος για επέμβαση σε παράκτιες περιοχές του Λιβάνου ο Ισραηλινός στρατός

Στην «παράκτια ζώνη» του νότιου Λιβάνου είναι έτοιμος να επιτεθεί ο ισραηλινός στρατός, επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ.

Για τον λόγο αυτό κάλεσε τους κατοίκους να μην πηγαίνουν στις παραλίες ή στη θάλασσα της περιοχής αυτής.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα πλήξουν σύντομα τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στην παράκτια ζώνη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού για τον αραβόφωνο πληθυσμό, ο Αβισάι Αντράε, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Πυρά της Χεζμπολάχ στο Μαρούν αλ Ρας

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τις ισραηλινές δυνάμεις στο Μαρούν αλ Ρας, με «ομοβροντία ρουκετών» καθώς και «μια συγκέντρωση των εχθρικών δυνάμεων στην κοινότητα Μπλίντα, με ρουκέτες και οβίδες». Αργά το απόγευμα ωστόσο, με νεώτερη ανακοίνωση, υποσχέθηκε ότι δεν θα θέτει στο στόχαστρο τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο Μαρούν αλ Ρας, για να προστατεύσει τη ζωή των κυανόκρανων της UNIFIL, της αποστολής του ΟΗΕ που έχει τη βάση της εκεί. Στην ανακοίνωση που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen ένας από τους διοικητές της οργάνωσης, , κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τους κυανόκρανους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF

Πάνω από 100 στόχους της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό χτύπησε το Ισραήλ μέσα σε δύο εβδομάδες!

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει χτυπήσει πάνω από 100 τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο IDF λέει ότι οι τοποθεσίες περιλαμβάνουν αποθήκες όπλων, εργοστάσια κατασκευής όπλων και κέντρα διοίκησης.

Ο στρατός τους τελευταίους μήνες εντόπισε τη Χεζμπολάχ που μεταφέρει όπλα και εξοπλισμό κατασκευής από το νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Beqaa στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ γνωστό ως Dahiyeh.

Ο Ισραηλινός Στρατός πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ μετακίνησε τα περιουσιακά στοιχεία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το Ισραήλ να τα βάλει στο στόχαστρο, καθώς μέχρι πρόσφατα, το Ισραήλ απείχε σε μεγάλο βαθμό από επιδρομές στη Βηρυτό. Τέτοιες ενέργειες έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία

Πάνω από1 20 στόχοι της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν τη Δευτέρα (7/10)

Περίπου 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ένα μεγάλο κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον περισσότερων από 120 στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με τον IDF.

Τα πλήγματα, που διήρκεσαν μία ώρα, έπληξαν τοποθεσίες της Χεζμπολάχ που ανήκουν στο Νότιο Μέτωπο της τρομοκρατικής οργάνωσης, την ελίτ Δύναμη Radwan, το τμήμα πυραύλων και πυραύλων και το τμήμα πληροφοριών, σύμφωνα με τον στρατό.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισραήλ

Μήνυμα Νετανιάχου για την 7η Οκτωβρίου: Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε

Δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε μαγνητοφωνημένο μήνυμα στην κρατική τελετή για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η 7η Οκτωβρίου ήταν μια μέρα απερίγραπτης θλίψης για τη χώρα, λέει ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μια δήλωση βίντεο στην κρατική τελετή μνήμης, αλλά «δεν νικηθήκαμε». πρόσθεσε.

«Και όπως έχει συμβεί ξανά και ξανά στην ιστορία του Ισραήλ, ακριβώς σε στιγμές δυσκολίας αναδύεται μεγάλη εσωτερική δύναμη».

«Σταθήκαμε μαζί για την υπεράσπιση της χώρας μας, για την υπεράσπιση της πατρίδας μας», λέει ο Νετανιάχου σε προηχογραφημένο μήνυμα. «Έχουμε κινητοποιήσει τεράστια πνευματική δύναμη. Έχουμε καθορίσει τους στόχους του πολέμου και τους πετυχαίνουμε: ανατροπή της κυριαρχίας της Χαμάς. Το να φέρουμε όλους τους ομήρους μας στο σπίτι, ζωντανούς και νεκρούς, είναι μια ιερή αποστολή που δεν θα την αφήσουμε μέχρι να την πετύχουμε, την αποτροπή οποιασδήποτε μελλοντικής απειλής από τη Γάζα για το Ισραήλ· και επιστροφή των κατοίκων του νότου και του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους».

Το Ισραήλ μάχεται, λέει ο Νετανιάχου, «για να φέρει φως στον κόσμο, έναν λαό που αγωνίζεται να διαδώσει το καλό και να εξαλείψει το κακό».

«Όσο ο εχθρός απειλεί την ύπαρξή μας και την ειρήνη της χώρας μας, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε. Όσο υπάρχουν απαγωγείς στη Γάζα — θα συνεχίσουμε να πολεμάμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε κανένα από αυτά. Δεν θα τα παρατήσω. Όσο οι πολίτες μας δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους με ασφάλεια, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Όταν το Ισραήλ νικήσει, λέει ο Νετανιάχου, «όχι μόνο για χάρη μας, αλλά για χάρη των μελλοντικών γενεών και για χάρη όλης της ανθρωπότητας — θα ξαναχτίσουμε τις αναζωογονημένες περιοχές σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Κρατώντας τη ρίζα θα ξαναφυτρώσει το δέντρο της ζωής».

«Η 7η Οκτωβρίου θα συμβολίζει για γενιές το τίμημα της αναβίωσής μας και θα εκφράζει για γενιές το μέγεθος της αποφασιστικότητάς μας και τη δύναμη του πνεύματός μας», συνεχίζει ο Νετανιάχου.

«Μαζί θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και μαζί —με τη χάρη του Θεού— θα νικήσουμε».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή