Ακολουθήστε μας

Ιράν

Διοικητή της Χεζμπολάχ εξολόθρευσε το Ισραήλ! Πράσινο φως από Μπάιντεν για χτύπημα σε πετρεολαιοπηγές του Ιράν

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν έναν διοικητή της Χεζμπολάχ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για μια επίθεση με ρουκέτες στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά και έφηβοι σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου τον Ιούλιο.

Οι IDF δήλωσαν ότι ο Khader Shahabiya σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή την Τετάρτη.

Ο Khader Shahabiya ήταν υπεύθυνος για την επίθεση με ρουκέτα τον Ιούλιο, καθώς και για πολλές επιθέσεις με αντιαρματικούς πυραύλους και ρουκέτες εναντίον θέσεων των IDF.

Ο Τζο Μπάιντεν συζητά πιθανές ισραηλινές επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σήμερα ότι είναι σε εξέλιξη «συζητήσεις» για ενδεχόμενα ισραηλινά πλήγματα σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, μετά την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του ισραηλινού εδάφους, την Τρίτη.

Στην ερώτηση «Συμφωνείτε με πλήγματα του Ισραήλ στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν;», ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Αυτό το θέμα το συζητάμε».

Αύξηση στην τιμή του πετρελαίου

Αμέσως μετά τη δήλωση του Μπάιντεν, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε απότομα. Γύρω στις 17.50 (ώρα Ελλάδας) το αμερικανικό αργό WTI έφτασε τα 73,12 δολάρια το βαρέλι (+4,34%), ενώ το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέγραφε αύξηση 3,95%, φτάνοντας τα 76,81 δολάρια το βαρέλι.

Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν τμήματα αεροπορικής βάσης στο κεντροανατολικό Ισραήλ, όπου φιλοξενούνται προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη, όπως επιβεβαιώνουν δορυφορικές εικόνες που μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένες ζημιές, οι οποίες είχαν αναφερθεί νωρίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι εικόνες που δημοσιεύθηκαν από την Planet Labs PBC και αναφέρονται σε διεθνή πρακτορεία δείχνουν ζημιές σε δύο υπόστεγα αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Νεβατίμ, στην περιοχή του Νεγκέβ.

Συγκεκριμένα, ένα από τα υπόστεγα φαίνεται να έχει καταστραφεί πλήρως, ενώ το διπλανό υπέστη μερική ζημιά. Οι δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν επίσης δύο κρατήρες που δημιουργήθηκαν από τα πλήγματα των πυραύλων κατά τη διάρκεια της νύχτας της 1ης Οκτωβρίου. Επαληθευμένα βίντεο δείχνουν πολλαπλούς πυραύλους να πλήττουν την περιοχή γύρω από την αεροπορική βάση, σύμφωνα με αναφορές από τοπικά μέσα.

Παρά τις ζημιές στα υπόστεγα, ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι τα μαχητικά αεροσκάφη στην αεροπορική βάση δεν υπέστησαν ζημιές. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο αν κάποιο αεροσκάφος μέσα στα υπόστεγα επηρεάστηκε από την επίθεση.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν ότι οι βάσεις τους δέχτηκαν πλήγματα, αλλά αρνήθηκαν τις φήμες για ζημιές σε μαχητικά αεροσκάφη, drones, πυρομαχικά ή σημαντικές υποδομές. Σε ανακοίνωσή τους, οι IDF δήλωσαν ότι οι πύραυλοι προκάλεσαν ζημιές μόνο σε «κτίρια γραφείων και άλλες συντηρητικές εγκαταστάσεις» και χαρακτήρισαν την επίθεση ως «αναποτελεσματική».

Μετά την επίθεση, κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρισμοί ότι τουλάχιστον 20 μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, χωρίς όμως να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ εξετάζει τους τρόπους που θα επιτεθεί στο Ιράν

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται και πάλι σε κρίσιμο σημείο, καθώς πλησιάζει το ενδεχόμενο ενός νέου, καταστροφικού πολέμου, με δύο βασικούς αντιπάλους που συγκρούονται για πάνω από 45 χρόνια. Ωστόσο, αυτή η στιγμή είναι από τις πιο επικίνδυνες για την ευρύτερη περιοχή.

Το Ιράν, που έγινε Ισλαμική Δημοκρατία μετά την πτώση του Σάχη το 1979, έχει εδώ και καιρό δηλώσει την πρόθεσή του να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ, το οποίο αποκαλεί «σιωνιστικό καθεστώς». Το Ισραήλ, από την πλευρά του, κατηγορεί το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) για την εξάπλωση της βίας σε όλη τη Μέση Ανατολή μέσω των συμμάχων και εκπροσώπων του, μια θέση που υιοθετούν πολλές αραβικές κυβερνήσεις.

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Έτοιμο να επιτεθεί το Ισραήλ

Το Ιράν λέει ότι το χτύπημα αποτελεί απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό και του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη.

Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι τι θα συμβεί από εδώ και πέρα;

Σύμφωνα με το BBC, τόσο το Ισραήλ όσο και ο στενότερος σύμμαχός του, οι ΗΠΑ, έχουν ορκιστεί να τιμωρήσουν το Ιράν για την εκτόξευση των 200 πυραύλων στο Ισραήλ. «Το Ιράν», λέει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, «θα πληρώσει βαρύ τίμημα». Και δεδομένης της αποφασιστικότητας του Ισραήλ να αντιμετωπίσει όλους τους εχθρούς του ταυτόχρονα – στο Λίβανο, τη Γάζα, την Υεμένη και τη Συρία – η κυβέρνηση Νετανιάχου φαίνεται να μην έχει καμία διάθεση να κάνει πίσω.

Έτσι, αυτό που συζητούν οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν είναι αν και πότε θα χτυπήσουν το Ιράν, αλλά πόσο σκληρά θα είναι τα αντίποινα.

Με τη βοήθεια των αμερικανικών δορυφορικών πληροφοριών και των πρακτόρων της Μοσάντ που βρίσκονται στο έδαφος του Ιράν, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έχουν ένα ευρύ φάσμα στόχων για να διαλέξουν.

Η απάντηση λοιπόν, του Ισραήλ μπορεί να χωριστεί σε 3 κατηγορίες.

Δεξαμενές ανεφοδιασμού και αποθήκες

Ένας πρώιμος και προφανής στόχος θα ήταν να γίνουν στόχος οι βάσεις από τις οποίες το Ιράν εκτόξευσε αυτούς τους βαλλιστικούς πυραύλους. Αυτό σημαίνει λοιπόν χτυπήματα σε επιφάνειες εκτόξευσης, κέντρα διοίκησης και ελέγχου, δεξαμενές ανεφοδιασμού και αποθήκες. Θα μπορούσε να προχωρήσει περισσότερο και να χτυπήσει βάσεις που ανήκουν στους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, καθώς και αντιαεροπορικές άμυνες και άλλες μπαταρίες πυραύλων. Θα μπορούσε ακόμη και να προσπαθήσει να δολοφονήσει βασικά άτομα που εμπλέκονται στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

Εργοστάσια παραγωγής ενέργειας

Αυτό θα περιλαμβάνει τα πιο ευάλωτα κρατικά περιουσιακά στοιχεία του Ιράν – τα πετροχημικά του εργοστάσια, την παραγωγή ενέργειας και πιθανότατα τα ναυτιλιακά του συμφέροντα.  Αυτό, ωστόσο, θα ήταν μια βαθιά αντιδημοφιλής κίνηση κατά του Ιράν, καθώς θα κατέληγε να βλάψει τις ζωές των αμάχων πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε επίθεση στον στρατό.

Τα Πυρηνικά

Αυτό θα ήταν και το μεγαλύτερο χτύπημα. Είναι γνωστό και έχει διαπιστωθεί και από τον Οργανισμό Πυρηνικής Επιθεώρησης των Ηνωμένων Εθνών, τον ΔΟΑΕ, ότι το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο πολύ περισσότερο από το 20% που απαιτείται για την πολιτική πυρηνικής ενέργειας. Το Ισραήλ, και άλλοι, υποπτεύονται ότι το Ιράν προσπαθεί να φτάσει σε «σημείο διάσπασης» για να μπορέσει να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα. Οι τοποθεσίες στη λίστα πιθανών στόχων του Ισραήλ περιλαμβάνουν το Parchin, το επίκεντρο του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ερευνητικούς αντιδραστήρες στην Τεχεράνη, το Bonab και το Ramsar, καθώς και μεγάλες εγκαταστάσεις στο Bushehr, Natanz, Isfahan και Ferdow.

Καθώς θα σκέφτονται πώς θα απαντήσουν στο Ιράν παράλληλα, οι σκέψεις τους θα φτάσουν ακόμα μακρύτερα, δηλαδή πώς το Ιράν θα ανταπαντούσε στο ισραηλινό χτύπημα και πώς μπορούν να τη μεριάσουν.

Προειδοποιεί εκ νέου ο Πεζεσκιάν

«Αυτή είναι μόνο μια γεύση από τις δυνατότητές μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν. Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ενίσχυσε αυτό το μήνυμα, δηλώνοντας πως «εάν το σιωνιστικό καθεστώς απαντήσει στις επιχειρήσεις του Ιράν, θα έρθει αντιμέτωπο με συντριπτικές επιθέσεις».

Το Ιράν δεν μπορεί να νικήσει στρατιωτικά το Ισραήλ. Η αεροπορία της είναι παλιά και εξαθλιωμένη, όπως και η αεράμυνα της καθώς βρισκόταν για χρόνια αντιμέτωπη με τις δυτικές κυρώσεις.  Ωστόσο, εξακολουθεί να διαθέτει τεράστια ποσότητα βαλλιστικών και άλλων πυραύλων, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη φορτωμένα με εκρηκτικά και πολυάριθμες συμμαχικές πολιτοφυλακές αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή.

Το επόμενο βολέ πυραύλων της θα μπορούσε κάλλιστα να στοχεύσει ισραηλινές κατοικημένες περιοχές και όχι στρατιωτικές βάσεις. Η επίθεση από μια πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας το 2019 έδειξε πόσο ευάλωτοι είναι οι γείτονές της σε επιθέσεις.

Το Πολεμικό Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης, το οποίο επιχειρεί στον Κόλπο, διαθέτει μεγάλους στολίσκους με μικρά και γρήγορα σκάφη επίθεσης με πυραύλους που θα μπορούσαν, δυνητικά, να κατακλύσουν την άμυνα ενός πολεμικού πλοίου του 5ου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Θα μπορούσε λοιπόν, κατόπιν εντολών να επιχειρήσει να σπείρει νάρκες στα στενά του Ορμούζ, διακόπτοντας τη ροή έως και 20% των ημερήσιων εξαγωγών πετρελαίου στον κόσμο, κάτι που θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.

Και μετά υπάρχουν όλες οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, διάσπαρτες πάνω-κάτω στην αραβική πλευρά του Κόλπου, από το Κουβέιτ μέχρι το Ομάν. Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι εάν δεχθεί επίθεση δε θα απαντήσει απλώς στο Ισραήλ, αλλά θα στοχεύσει οποιαδήποτε χώρα θεωρεί ότι υποστηρίζει αυτήν την επίθεση.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Μιχάλης Ψύλος στη Ναυτεμπορική: Επικίνδυνο το αμερικανικό κενό

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε συνέντευξη Τύπου για να διορθώσει γκάφα του που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

 

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε συνέντευξη Τύπου για να διορθώσει γκάφα του που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά στη συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Για να διορθώσει μια «γκάφα» που είχε κάνει νωρίτερα, εκτοξεύοντας τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη.

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. «Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα πάντως, αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν, ενώ είχε ταχθεί κατά μιας επιδρομής στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, είπε ότι «συζητάμε» την ιδέα μιας ισραηλινής επίθεσης σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Μια δήλωση που έκανε ο Μπάιντεν την ώρα που έμπαινε στο προεδρικό ελικόπτερο και από τον θόρυβο της έλικας ίσως να μην άκουσε καλά την ερώτηση των δημοσιογράφων. Ουδείς λοιπόν ήταν σίγουρος αν το εννοούσε ο Αμερικανός πρόεδρος ότι «συζητά» με το Ισραήλ το ενδεχόμενο μιας επίθεσης στο ιρανικό πετρέλαιο ή αν του «ξέφυγε». Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φραστική «γκάφα» του Μπάιντεν.

«Κατάφερε» όμως να πανικοβάλει την αγορά πετρελαίου και οι τιμές του μαύρου χρυσού έφτασαν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι. Βυθίζοντας στην απόγνωση την παγκόσμια οικονομία αλλά και τις κεντρικές τράπεζες που αγωνίζονται να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό στο 2%.

Αντίθετα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. «Χτυπήστε πρώτα τα πυρηνικά και ανησυχήστε για τα υπόλοιπα αργότερα», είπε ο Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα. « Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχουμε, είναι τα πυρηνικά όπλα» του Ιράν συνέχισε ο Τραμπ.

Οσο για το Ισραήλ; Οι ένοπλες δυνάμεις του εκμεταλλεύονται το κενό και την αβεβαιότητα που υπάρχει στις ΗΠΑ ενα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές, για να εξαπολύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιθέσεις.

Οι προεδρικές εκλογές έχουν γίνει μια ταινία δράσης και αγωνίας στην οποία η ίντριγκα για το αποτέλεσμα παραμένει εντελώς ζωντανή, μετά από πολλές απροσδόκητες ανατροπές σεναρίου. Τουλάχιστον, μέχρι να υπάρξει ο επόμενος πρόεδρος στις ΗΠΑ, είναι δύσκολο για την Ουάσιγκτον να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, θέτοντας τουλάχιστον, όρια στις ισραηλινές ενέργειες.

Οι Ισραηλινοί θέλουν να ανοίξουν όλα τα μέτωπα, πιστεύοντας ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή γιατί οι Αμερικανοί είναι απασχολημένοι με τις εκλογές και δεν μπορούν να ασκήσουν πίεση. Άλλωστε αυτό που φαίνεται τελικά, είναι ότι ο Μπάιντεν εκλιπαρεί τον Νετανιάχου να συγκρατηθεί.

Το Ισραήλ πιστεύει πώς έχει την ευκαιρία να εξαλείψει τη Χεζμπολάχ και να αλλάξει τη γεωπολιτική δομή της περιοχής, αποδυναμώνοντας την Τεχεράνη. Ο Νετανιάχου ποντάρει άλλωστε στην εκλογή του Τραμπ για να έχει λευκή επιταγή στην εφαρμογή των σχεδίων του για την αλλαγή του χάρτη στη Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται μόνο για μια φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου όπου θα υπογράφει πανηγυρικά με Άραβες και Ισραηλινούς ηγέτες κάποια ειρηνευτική συμφωνία ,όπως είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι. Ο Τραμπ θέλει να επαναφέρει την ιδέα της «Μεγάλης Μέσης Ανατολής» που σχεδιάστηκε από τον Τζόρτζ Μπους και τα «νεοσυντηρητικά» γεράκια του και τελικά συνετρίβη στις ερήμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ.Μόνο που τώρα θα είναι το Ισραήλ που θα κάνει τη «βρώμικη δουλειά», αντί για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ ενδιαφερόταν μόνο για το αποτέλεσμα: μια φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου όπου μπορούσε να την υπογράψει πανηγυρικά με Άραβες και Παλαιστίνιους ηγέτες, όπως είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι. Και μετά, το Νόμπελ Ειρήνης, ένα βραβείο για το οποίο είχε τις υπηρεσίες ενός γκρίζου ακροδεξιού Νορβηγού βουλευτή…

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Οι Ισραηλινοί χτύπησαν διοικητικό κέντρο της Χεζμπολάχ μέσα σε τέμενος στον Νότιο Λίβανο! Με drone έγινε η επίθεση

Η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μαχητές της Χεζμπολάχ έπληξε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 ο Ισραηλινός Στρατός μέσα σε τέμενος στον νότιο Λίβανο, στο πρώτο χτύπημα αυτού του είδους από τότε που ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών στα σύνορα μεταξύ της ισλαμιστικής οργάνωσης και των ισραηλινών δυνάμεων πριν από περίπου ένα χρόνο.

Η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος στον νότιο Λίβανο

«Χθες, τη νύχτα…η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος, δίπλα στο νοσοκομείο Σαλάχ Γκαντούρ, στον νότιο Λίβανο», ανακοίνωσε ο IDF.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, «το διοικητικό κέντρο χρησιμοποιούνταν από τους τρομοκράτες της Χεζμπολάχ για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά» του ισραηλινού στρατού.

Το βράδυ της Παρασκευής το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι η περίμετρος του νοσοκομείου Σαλάχ Γκαντούρ αποτέλεσε στόχο πυρών του «ισραηλινού πυροβολικού». Ο Μοχάμεντ Σλέιμαν, διευθυντής του νοσοκομείου, το οποίο διαχειρίζεται η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επτά μέλη του ιατρικού προσωπικού τραυματίστηκαν από πυρά στο νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι το κτίριο εκκενώθηκε.

Για επίθεση με drone σε διοικητικό κέντρο μέσα σε τζαμί κάνει λόγο ο IDF

O Ισραηλινός Στρατός ανέφερε, ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας χτύπησε στελέχη της Χεζμπολάχ σε ένα κέντρο διοίκησης που είναι ενσωματωμένο σε ένα τζαμί στο Μπιντ Τζμπέιλ του νότιου Λιβάνου, εντός του συγκροτήματος του νοσοκομείου Μάρτυρ Σαλάχ Γκαντούρ.

Το IDF λέει ότι η επίθεση με drone ήταν «ακριβής» και βασίστηκε σε πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον στρατό, το δωμάτιο διοίκησης χρησιμοποιούνταν από τους στρατιώτες της Χεζμπολάχ «για να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των στρατευμάτων του Ισραηλινού Στρατού και του κράτους του Ισραήλ».

Πριν πραγματοποιήσει το χτύπημα, ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι έστειλε γραπτά μηνύματα στους κατοίκους και κάλεσε αξιωματούχους στα κοντινά χωριά, «απαιτώντας να σταματήσουν αμέσως όλες οι τρομοκρατικές ενέργειες στο νοσοκομείο».

«Από την αρχή του πολέμου, και ακόμη περισσότερο από την αρχή της περιορισμένης χερσαίας δραστηριότητας στον νότιο Λίβανο, οι IDF καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψουν τη ζημιά μη εμπλεκόμενων αμάχων και πολιτικών υποδομών, σε αντίθεση με την κυνική χρήση του τρομοκράτη της Χεζμπολάχ. οργάνωση μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων βασικών κτιρίων, για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών», προσθέτει σε ανακοίνωσή του το IDF.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Kίνηση υψηλού ρίσκου του Ισραήλ! Δεν αποκλείει χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν ο Νετανιάχου – Πότε θα χτυπήσει;

Kίνηση υψηλού ρίσκου του Ισραήλ! Δεν αποκλείει χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν ο Νετανιάχου – Πότε θα χτυπήσει;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ισραήλ – Ιράν: Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος ενθαρρύνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αποφύγει το πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, μετά το άλμα της τάξης του 10% που είδαμε στις τιμές, και μόνο από το σενάριο μίας τέτοιας εξέλιξης, ο Νετανιάχου δεν θέλει να αποκλείσει τίποτα: ούτε καν την πιθανότητα ενός πλήγματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις – μία κίνηση που οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα καταστήσει τον ολοκληρωτικό πόλεμο Ισραήλ – Ιράν αναπόφευκτο.

Αν η επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις πετύχει, το Ιράν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει άμεσα αντίποινα.

Κίνηση υψηλού ρίσκου

Πρόκειται από κάθε άποψη για μία κίνηση υψηλότατου ρίσκου εκ μέρους του Ισραήλ – από τη στιγμή μάλιστα που δεν θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ. Αν η επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις πετύχει, η Τεχεράνη θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει άμεσα αντίποινα.

Αν η επίθεση αποτύχει (με δεδομένο ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι θαμμένες δεκάδες μέτρα κάτω από τη Γη), τότε η Τεχεράνη θα θελήσει να επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Υπολογίζεται ότι θα ήταν θέμα λίγων εβδομάδων να φτάσει σε επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου, που θα της δώσουν στα χέρια της ένα πυρηνικό όπλο.

Σε περίπτωση ενός πλήγματος στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, το Ιράν δεν αποκλείεται να απαντήσει κλείνοντας τα Στενά του Ορμούζ και πληγώνοντας με τον τρόπο αυτό συνολικά τη Δύση και την παγκόσμια οικονομία.

Καθώς αποτελούν το πιο σημαντικό πέρασμα για τη μεταφορά του πετρελαίου στον κόσμο, θα βλέπαμε τις τιμές του μπρεντ να εκτινάσσονται στα 200 ή και στα 250 δολάρια το βαρέλι, τον πληθωρισμό να εκρήγνυται εκ νέου και τις κεντρικές τράπεζες να παλεύουν να βρουν πώς θα αντιμετωπίσουν το νέο κύμα ακρίβειας χωρίς να βυθίσουν τις οικονομίες σε ύφεση.

Πότε θα χτυπήσει το Ισραήλ

«Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαϊκές εγκαταστάσεις», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν καμία ενημέρωση ούτε για τη χρονική στιγμή της επίθεσης, αν και υπάρχουν υποψίες ότι το Ισραήλ θα θελήσει να απαντήσει επάνω στη μαύρη επέτειο της φριχτής τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς (7 Οκτωβρίου 2023), δηλαδή νύχτα Κυριακής – ξημερώματα Δευτέρας. Ερωτηθείς σχετικά από το CNN, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε: «Είναι πραγματικά δύσκολο να πει κανείς εάν τα αντίποινα θα έρθουν στην 7η Οκτωβρίου. Ίσως και να θέλουν για διάφορους λόγους να αποφύγουν την εβδόμη του μήνα, οπότε θα μπορούσε να είναι και λίγο πριν ή λίγο μετά», είπε.

Ωστόσο ίσως το Ισραήλ θελήσει να «απαντήσει» επιλέγοντας τη συγκεκριμένη ημερομηνία στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος χθες, στο πρώτο του δημόσιο κήρυγμα από τον Ιανουάριο του 2024, χαρακτήρισε «νομιμοποιημένη» την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή