Ακολουθήστε μας

Ισραήλ

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου έπεισε το αμερικανικό Κογκρέσο, όχι τους Παλαιστίνιους

Δημοσιεύτηκε

στις

France Soir

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός βεβαίωσε την Τρίτη ότι ήταν έτοιμος να αποδεχθεί «οδυνηρούς συμβιβασμούς» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Μια θέση που δεν υποστηρίζεται επαρκώς κατά τους αντιπάλους του.
Ο Βενιαμίν Νετανιάχου μίλησε την Τρίτη σε ένα ήδη κατακτημένο ακροατήριο.
Ενώπιο ενός ακροατήριου που ήδη είχε συμφωνήσει με τους στόχους του, ο Βενιαμίν Νετανιάχου δεν αντιμετώπισε δυσκολίες  να κερδίσει την υποστήριξη των Αμερικανών αντιπροσώπων. 
Μετά την δήλωση προθυμίας του να δείξει «γενναιοδωρία» στους Παλαιστινίους, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέπτυξε τις θέσεις του υπό των χειροκροτημάτων του Κογκρέσου. 
Αυτή η γενναιοδωρία, ο Νετανιάχου προτίθεται να την εκφράσει μέσω «ευρειών συμβιβασμών» -ορισμένοι ακόμη και «επώδυνοι »- στα πλαίσια της διαδικασίας ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.
 « Αναγνωρίζουμε ότι ένα παλαιστινιακό Κράτος πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να είναι βιώσιμο, ανεξάρτητο και εφήμερο», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ χωρίς να είναι πιο συγκεκριμένος για τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. 
Δύο βεβαιότητες, όμως: κάποιοι εβραϊκοί οικισμοί θα μπορούσαν να βρεθούν έξω από το σιωνιστικό Κράτος, και το Ισραήλ θα παραμείνει «πολύ επίμονο» για τον ορισμό των συνόρων. 
Έτσι,  ο Βενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε ότι τα σύνορα όπως ήταν το 1967, πριν από την Πόλεμο των Έξι Ημερών, ήταν «μη υπερασπίσιμες». 
Πριν να ανακαλέσει, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα είχε ήδη δεχτεί την άρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού όταν πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να χρησιμοποιηθεί η τότε γραμμή των συνόρων ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Διαιτησία του ΟΗΕ
Αυτή η εμφανή σκληρότητα, παρά τις προτεινόμενες παραχωρήσεις, προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στην Παλαιστίνη. 
Κατά έναν εκπρόσωπο του Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου «προσθέτει εμπόδια στην πορεία προς μια πραγματική ειρήνη, σοβαρή, διαρκή και συνολική ειρήνη».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος βλέπει με καχυποψία τη συμφιλίωση μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς, κατηγόρησε τους Παλαιστινίους για την τρέχουσα κατάσταση, καθώς αρνήθηκαν «δύο γενναιόδωρες προσφορές».
Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι ο Βενιαμίν Νετανιάχου θέτει «απαράδεκτες προϋποθέσεις» .
Επομένως, η ομιλία του ισραηλινού Πρωθυπουργού δεν τους αφήνει περιθώριο παρά «να προσφύγουν στον ΟΗΕ το Σεπτέμβριο» και να ζητήσουν την αναγνώριση του Κράτους τους από τη διεθνή κοινότητα. 
Μια επιλογή που θα μπορούσε να λάβει την υποστήριξη της Γαλλίας . 
France Soir   24.05.2011

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ιράν

Μιχάλης Ψύλος στη Ναυτεμπορική: Ο Χατζηδάκης λογαριάζει χωρίς τον Νετανιάχου

Αν ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε τα πάνω κάτω στην ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία, είναι λογικό να αυξάνονται οι φόβοι για τις επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενη επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο «Μπίμπι» δεν ακούει κανέναν, επιτίθεται σε όποιον τολμά να μιλά για ειρήνη και διπλωματία. Εδώ καθύβρισε ουσιαστικά ακόμη και τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, που ζητά να πάψει η Δύση να εξοπλίζει το Ισραήλ για να σφυροκοπά τη Γάζα. Τις αγωνίες του Χατζηδάκη θα σκεφτεί;

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος, Ναυτεμπορική

Με πολύ φιλόδοξους στόχους, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατέθεσε στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2025:
-Πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% και έλλειμμα 0,6% -πολύ κάτω από το όριο του 3% που θέτει το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
-Μείωση του χρέους στο 149,1% του ΑΕΠ.

Λογαριάζει χωρίς τον Νετανιάχου

Όλα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για «λελογισμένη» αύξηση των δαπανών -άρα και των εισοδημάτων- και μείωση των φόρων, όπως υπόσχεται ο υπουργός Οικονομικών.

Αλλά ο Χατζηδάκης λογαριάζει χωρίς τον… Νετανιάχου και τις θύελλες που σαρώνουν την ευρύτερη περιοχή.

Αν ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε τα πάνω κάτω στην ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία, είναι λογικό να αυξάνονται οι φόβοι για τις επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενη επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, με 1.200 νεκρούς και εκατοντάδες ομήρους.

Μια επίθεση που άνοιξε το «Κουτί της Πανδώρας», καθώς το Ισραήλ ισοπεδώνει εδώ και έναν χρόνο τη Γάζα με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, και τώρα τον νότιο Λίβανο.

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου αγνοήσει τις προτροπές της Ουάσιγκτον και επιτεθεί στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, δεν αποκλείεται η ανάφλεξη να τυλίξει και την περιοχή του Κόλπου, απ’ όπου προέρχεται το 30% του παγκόσμιου πετρελαίου.

Αν μάλιστα το Ιράν κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, η τιμή του πετρελαίου μπορεί να εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη. Τινάζοντας στον αέρα προσχέδια και προϋπολογισμούς.

Ο Μπίμπι δεν αγωνίες του «Μπίμπι»

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023 αντιμετωπίζουμε ένα παρατεταμένο σεισμικό γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια βαθιά ρήγματα στη Μέση Ανατολή. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου βλέπει τον εαυτό του ως έναν μοναχικό «καουμπόη», που πυροβολεί ταυτόχρονα σε επτά μέτωπα.

Ο Νετανιάχου και η «μεσσιανική» ακροδεξιά στην κυβέρνησή του, προφανώς αρπάζουν την ευκαιρία που τους έδωσε η Χαμάς για ν’ αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και να δημιουργήσουν το Μεγάλο Ισραήλ.

Ο «Μπίμπι» δεν ακούει κανέναν, επιτίθεται σε όποιον τολμά να μιλά για ειρήνη και διπλωματία. Εδώ καθύβρισε ουσιαστικά ακόμη και τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, που ζητά να πάψει η Δύση να εξοπλίζει το Ισραήλ για να σφυροκοπά τη Γάζα. Τις αγωνίες του Χατζηδάκη θα σκεφτεί;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 6 Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 5ης Οκτωβρίου 2024
1. Γεραπετρίτης: Θα κάνω αυτό που πρέπει στο Αιγαίο και ας χαρακτηριστώ μειοδότης
2. Ελλάδα-υδρογονάνθακες: Ποιος κρύβεται πίσω από την παρακώλυση των γεωτρήσεων; 13:00
3. Κύπρος: Η τριμερής αποφασίστηκε από Αθήνα και Άγκυρα, ερήμην της Λευκωσίας 21:50
4. Τουρκία: Κέρδισε διαγωνισμό στη Ρουμανία για πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων 27:00
5. Ισραήλ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της επίθεσης – Θα αντεπιτεθούμε λέει το Ιράν 33:15
6. ΗΠΑ: Ο Τραμπ γύρισε στον τόπο του εις βάρος του εγκλήματος στην Πενσυλβάνια 59:00
7. Ρωσία-Ουκρανία: Μοντέλο Δυτικής-Ανατολικής Γερμανίας προκρίνουν Δυτικοί κιαι Ουκρανοί αξιωματούχοι 01:01:50

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Αντιθέσεις: Στο χείλος της καταστροφής η ανθρωπότητα!

Το “Σοκ και Δέος” σε όλο το φάσμα του Μεσανατολικού με την ανθρωπότητα στο χείλος της Αβύσσου με επίκεντρο μία από τις σημαντικότερες περιφερειακές συγκρούσεις του πλανήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι “Αντιθέσεις” άνοιξαν την αυλαία των εκπομπών τους για την τηλεοπτική περίοδο 2024-2025 σε μια οριακή συγκυρία δραματικών εξελίξεων για την Μέση και την ευρύτερη Ανατολή , την Μεσόγειο και τις παγκόσμιες γεωστρατηγικές προεκτάσεις.

Το “Σοκ και Δέος” σε όλο το φάσμα του Μεσανατολικού με την ανθρωπότητα στο χείλος της Αβύσσου, με επίκεντρο μία από τις σημαντικότερες περιφερειακές συγκρούσεις του πλανήτη, , που επηρρεάζει γεωπολιτικά, ενεργειακά, οικονομικά, εφοδιαστικά και υπαρξιακά, όχι μόνο τους εμφανείς πρωταγνιστές σε Ισραήλ , Παλαιστίνη, Λίβανο, Ιράν , Υεμένη , Αραβικό κόσμο και Μεσόγειο, αλλά και όλους τους μεγάλους παίκτες ισχύος σε παγκόσμια κλίμακα.

Η αδιέξοδη σύγκρουση και ο φαύλος κύκλος στη μεσανατολική διένεξη εν μέσω καταιγιστικών στρατηγικών εξελίξεων , πλανητικών προεκτάσεων.

Τι διαδραματίζεται στην περίμετρο της Ευρασίας που στις μέρες μας αποτελεί το κύριο πεδίο των ηγεμονικών ανταγωνισμών.

Τα όρια της προβολής ισχύος, αποτροπής, γοήτρου υπεροχής και τα εφιαλτικά σενάρια γενικευμένης κλιμάκωσης με την απενοχοποίηση στη διεθνή σκηνή ακόμη και των πυρηνικών πληγμάτων.

Οι προεκτάσεις της κρίσης στο τρίγωνο Ελλάδα- Κύπρος – Τουρκία.

Οι συνέπειες του αναδυόμενου πολυπολικού κόσμου, η στάση των νέων παικτών ισχύος και οι στρατηγική στόχευση των παλαιών δυνάμεων ισχύος.

Στο στούντιο της εκπομπής ο Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Δημήτρης Ξενάκης, με πεδίο έρευνας την Διεθνή Πολιτική στην Μέση Ανατολή και τα θεάμτα Ασφάλειας στη Μεσόγειο.

Στην εκπομπή παρεμβαίνουν και καταθέτουν την οπτική τους οι :

Μαίρη Μπόση, Καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Ιωάννης Μάζης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο ΕΚΠΑ

Παναγιώτης Τσάκωνας, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, σπουδών ασφάλειας και ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής στο ΕΚΠΑ – Επικεφαλής του Προγράμματος Ασφάλειας στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Δημήτρης Καραϊτίδης, Πρέσβης ε.τ.

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Πρέσβης ε.τ

Θέμης Τζήμας, Νομικός και διδάκτορας Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης του ΑΠΘ και μεταδιδακτορικός ερευνητής

Αλέξης Λεκάκης – Κερκυραίος, Υποψήφιος διδάκτορας Ιρανικής Εξωτερικής Πολιτικής στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου

📺 “ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ” με τον Γιώργο Σαχίνη στην ΚΡΗΤΗ TV

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή