Ακολουθήστε μας

Αφρική

Κονγκό: H ENI τα θέλει όλα – και τα θέλει τώρα

Δημοσιεύτηκε

στις

Η ιταλική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΕΝΙ διαπραγματεύεται για αρκετές εβδομάδες για την απόκτηση επτά “οικοπέδων” στην τάφρο Albertine, τη λίμνη Τανγκανίκα και της κεντρικής λεκάνης του Κονγκό. Ο πρόεδρος του Κονγκό, Ζοζέφ Καμπίλα σύντομα θα τεθεί σε δοκιμασία για να τιμήσει μια δήλωση που έκανε κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του ενώπιον των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να παραχωρηθούν πλέον δικαιώματα εξόρυξης υδρογοναθράκων σε μικρές ή μειωμένων κεφαλαίων εταιρίες αλλά μόνο σε υπερθνικούς κολοσσούς που μπορούν να εξασφαλίσουν τις έρευνες και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Η άφιξη της Total το Μάρτιο και οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την ENI έχουν στόχο να τηρήσει την υπόσχεσή του. Σύμφωνα με πληροφορίες ειδικών εντύπων, ο Λούκα Ντραγκονέτι, αντιπρόεδρος της ENIS (εξερεύνηση και παραγωγή), και ένας από τους γεωλόγους ομάδων, ο Νταίηβιντ Κασσίνι Ρόπα, ήταν στην Κινσάσα την προηγούμενη εβδομάδα για ένα δεύτερο γύρο συνομιλιών σχετικά με τα οικόπεδα 15, 16 και 17 της κεντρικής λεκάνης, τα πιστοποιητικά 1,2 και 3, στα βόρεια της λίμνης Τανγκανίκα και πεδίο 4 του Albertine Graben. Χωρίς να περιμένουν την έκβαση των συνομιλιών, η ENI, η οποία λειτουργεί ήδη την άδεια Ndunda στην Κάτω Κονγκό από πέρυσι, μίσθωσε αρκετούς ορόφους γραφείων στην περιοχή Gombe στην Κινσάσα.
Σε περίπτωση που υπάρξει μια παγκόσμια συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να έρθει στο τέλος του Απριλίου, η ENI έχει συμφωνήσει να δαπανήσει εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την εξερεύνηση 200 σημείων εντός των προσεχών πέντε ετών. Περίπου, 30 εκ. δολάρια ΗΠΑ προορίζονται για τις έρευνες στην περιοχή Grabem, 60 εκατ. ευρώ για τη λίμνη Τανγκανίκα και 100 εκατ. ευρώ για την κεντρική λεκάνη.
Οι Ιταλοί έχουν ήδη σκεφθεί να παραγγείλουν μια εξέδρα για να εξερευνήσουν τη λίμνη Τανγκανίκα. Σταθμεύοντας μόνιμα στη λίμνη, θα μπορούσαν να εκμισθώνουν σε άλλες εταιρίες πετρελαίου που κατέχουν άδειες στα τμήματα Μπουρούντι και της Τανζανίας της λίμνης. Η ENI έχει ήδη έλθει σε επαφή νοτιοκορεατικές εταιρείες για την κατασκευή της εξέδρας. Η ΕΝΙ υπέβαλε επίσης προσφορά για την Τανζανία Petroleum Development Corp (TPDC) για τη λειτουργία της στην Τανζανία στα Βόρεια οικόπεδα από την πλευρά της λίμνης (που ανταγωνίζονται με Tullow Oil για τις άδειες εκμετάλλευσης).
Οι Ιταλοί προσφέρουν αμοιβή για την απόκτηση του 80% των επτά συγκροτημάτων και θα παραχωρήσουν το 10% των μετοχών στην κρατική εταιρία Cohydro. Το τελικό 10% θα προορίζεται για τους Κονγκολέζους επενδυτές, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν το μερίδιό τους στην ανάπτυξη. Γενικά, αναμένεται το μπόνους υπογραφής πως θα ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια.

Αφρική

Συμφωνία Τουρκίας και Νίγηρα για ενίσχυση της ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας τους

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Τουρκία και ο Νίγηρας συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της εξόρυξης, των πληροφοριών και της άμυνας, αφότου το δυτικοαφρικανικό κράτος ζήτησε από το δυτικό στρατιωτικό προσωπικό να αποχωρήσει και διέκοψε τα συμβόλαια εξόρυξης πολλών δυτικών χωρών, αναφέρει το Reuters.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Hakan Fidan, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Yasar Guler, τον υπουργό Ενέργειας Alparslan Bayraktar και τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών MIT, Ibrahim Kalin, επισκέφθηκαν την Τετάρτη την πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι.

Εκτός από τους ομολόγους τους, η τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον ηγέτη του Νίγηρα, τον στρατηγό Abdourahmane Tiani, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του περασμένου έτους, αφότου το στρατιωτικό συμβούλιο του οποίου ηγείται ανέτρεψε τον πρόεδρο Mohamed Bazoum και άλλαξε την πολιτική της χώρας.

Η χούντα έδιωξε τα γαλλικά στρατεύματα και διέταξε τις ΗΠΑ να αποσύρουν το στρατιωτικό προσωπικό τους από τη χώρα. Επίσης, διέκοψε τα σύμφωνα ασφαλείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επίσκεψη των Τούρκων υπουργών στη Νιαμέι πραγματοποιείται δύο μήνες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού του Νίγηρα, Ali Mahaman Lamine Zeine, με τον Τούρκο πρόεδρο, Tayyip Erdogan, στην Άγκυρα.

Την Τετάρτη, Τούρκοι και Νίγηρες αξιωματούχοι συζήτησαν την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα των αμυντικών πληροφοριών, δήλωσε ο Φιντάν στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες τους.

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Γκιουλέρ συζήτησε τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Νίγηρα στον τομέα της άμυνας και της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν δήλωση βούλησης να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις τουρκικές εταιρείες να αναβαθμίσουν τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Νίγηρα, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας.

Ο Νίγηρας διαθέτει τα υψηλότερης ποιότητας μεταλλεύματα ουρανίου στην Αφρική και είναι επίσης ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο.

Όμως η Άγκυρα δεν επιδιώκει να αγοράσει ουράνιο από τον Νίγηρα για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της που κατασκευάζει η ρωσική Rosatom στο Akkuyu στην Τουρκία, δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή.

 

 

 

Πηγή: https://www.middleeastmonitor.com/20240718-turkiye-niger-agree-to-enhance-energy-defence-cooperation/

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Αμυντική… απεξάρτηση από Ρωσία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 5 Μαρτίου 2024

Προσπαθήσαμε να αγοράσουμε όπλα από τη Ρωσία από το 2021, υπογράψαμε συμβόλαια, αναπτύξαμε με τη Ρωσία μια ιδέα συνολικής μεταρρύθμισης του στρατού για να εφαρμόσουμε από κοινού αυτές τις μεταρρυθμίσεις, αλλά αντ’ αυτού, τον Μάιο και τον Νοέμβριο, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις στην Αρμενία, η Ρωσία δεν μας προμήθευσε τα απαραίτητα αγορασμένα όπλα και αρχίσαμε να αναζητούμε νέους εταίρους. Αυτό δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Αρμέν Γκριγκοριάν σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, δηλώνοντας ότι η απαίτηση για διαφοροποίηση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας είναι αντικειμενική.

“Το 2020, όλη η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία της Αρμενίας ήταν με τη Ρωσία. Από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι σήμερα έχουμε συνάψει συμβάσεις αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με διάφορες χώρες, αλλά το μερίδιο της Ρωσίας μεταξύ αυτών είναι λιγότερο από 10%. Ταυτόχρονα, συχνά αναφέρεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σχετική έλλειψη παραγγελιών, αλλά οι συμβάσεις αυτές υπογράφηκαν στις αρχές του 2021, βάσει των οποίων δεν παραδόθηκαν όπλα για περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά και μετά από αυτό. Αυτή ήταν η επιλογή της Ρωσίας, εμείς ήρθαμε αντιμέτωποι με τα γεγονότα και αναγκαστήκαμε να διαφοροποιήσουμε τους εταίρους και να αναζητήσουμε νέους. Μεταξύ αυτών των εταίρων είναι η Ινδία, πρόσφατα η Γαλλία, διάφορες χώρες της ΕΕ, αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε με πολλές άλλες χώρες”, δήλωσε ο Γκριγκοριάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Σάββας Καλεντερίδης: Το γιουρούσι θα γίνει άτακτη φυγή! | ZOOM (24-1-2023)

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σάββας Καλεντερίδης: Το γιουρούσι θα γίνει άτακτη φυγή! Τέτοια μηνύματα να στέλνουμε προς τα έξω

 

Τα θέματα της εκπομπής

1. Τα μέτωπα στην Ουκρανία | 01:46
2. Η Ρωσία προασπίζει την επικράτειά της | 06:27
3. Αποστολή Leopard στην Ουκρανία | 11:06
4. Βαρύ έργο Δένδια στην Αφρική | 19:39
5. Η Welt ανακάλυψε το εκκρεμές της Τουρκίας | 27:08
6. Κάψιμο κορανιού και στην Ολλανδία | 33:20
7. “Ξύπνησε” ο Στόλτεμπεργκ και ζητά από την Τουρκία να άρει το βέτο για τη Σουηδία | 39:19
8. Ασκήσεις Νότιας Αφρικής με Κίνα-Ρωσία | 44:39
9. Επίθεση Λαβρόφ κατά της Ελλάδας | 49:07
10. Τί συζήτησε ο Τσαβούσογλου για F-35 στην Ουάσινγκτον; | 51:55

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή