Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Τ’ εμέτερον ο Παύλον Κοντογιαννίδης στο ψηφοδέλτιο του Γιάννη Δημαρά

Δημοσιεύτηκε

στις

Κοντογιαννίδης: Μαζί θα το φτιάξουμε στη Φιλαδέλφεια! 

Ο Παύλος Κοντογιαννίδης σε μια μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ» της Κυριακής και στον Πάνο Λούπο, δεσμεύτηκε ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος του συνδυασμού «Άρμα Πολιτών» του Γιάννη Δημαρά, ότι θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να χτιστεί το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια… Ακόμα μιλάει
για τις επικείμενες εκλογές, τη μάχη Σγουρού – Δημαρά, την ΑΕΚ, τον Μπάγεβιτς και τον Χιμένεθ, τον Νικολαϊδη και τον Αδαμίδη και για πολλά άλλα… ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ “ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ”…
Αυτή την περίοδο είναι στα φόρτε του. Από τη μια βλέπει την αγαπημένη του ΑΕΚ να αναμορφώνεται στα χέρια του Μανόλο Χιμένεθ κι από την άλλη βλέπει τις δημοσκοπήσεις ενόψει των επικείμενων περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, να φέρνουν το συνδυασμό «Άρμα Πολιτών» του Γιάννη Δημαρά όπου ο ίδιος είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, κοντά στην πρωτιά και την τελική νίκη. Παράλληλα πραγματοποιεί και τις πρόβες του για τις καλλιτεχνικές του εμφανίσεις μαζί με την Μαριώ στο «Μοστρού». Όπως όμως μου είπε όμως ο Παύλος Κοντογιαννίδης, στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ» όταν πρόκειται να μιλήσει για την ΑΕΚ και ειδικά για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, χρόνος υπάρχει πάντα. Εκεί στα Φιλαδέλφεια, έκλεισα χωρίς δεύτερη σκέψη και το ραντεβού με τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο στην Αττική, αγαπημένο καλλιτέχνη και ακραιφνή «Ενωσίτη». Για το «αγαπημένος καλλιτέχνης» μιλάνε οι επιτυχίες του στο χώρο του θεάματος. Για το «ακραιφνής Ενωσίτης» αν και δεν πρέπει να υπάρχουν πολλοί που δεν το γνωρίζουν μιλάει και το μπλουζάκι που φόρεσε στη συνέντευξη και που μαρτυρούν άλλωστε και οι φωτογραφίες. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, μα πάνω απ’ όλα για το δικό μας το σινάφι, δημοσιογράφος-πρότυπο Γιάννης Δημαράς, προορίζει τον Παύλο Κοντογιαννίδη, εφόσον φυσικά εκλεγεί, για αντί-περιφερειάρχη στα θέματα Αθλητισμού και Πολιτισμού. Μοιραία λοιπόν, η κουβέντα μας εστιάζεται στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ισορροπώντας ανάμεσα στον αθλητισμό και την πολιτική, μιλάει ακόμα για τους φίλους του, Μπάγεβιτς και Νικολαϊδη, για το πρωτάθλημα, τη διαιτησία, τον Αδαμίδη, τον Χιμένεθ κ.α.
-Το έχετε πάρει χαμπάρι στο συνδυασμό του Γιάννη Δημαρά ότι πάτε για νίκη στις Εκλογές;
«Έτσι λένε (γέλια). Για να το λέτε, εσείς οι δημοσιογράφοι, κάτι θα ξέρετε».
-Το περίμενες αυτό όταν κατέβαινες υποψήφιος υπό τη σκέπη ενός ανθρώπου που είναι ανεξάρτητος και δε στηρίζεται από κανένα κόμμα;
«Όλα έγιναν χωρίς δόλο και χωρίς οργάνωση. Πέντε φίλοι, πήρε ο ένας τον άλλον τηλέφωνο και είπαμε: “Πάμε να βοηθήσουμε αυτή την προσπάθεια”. Το κλίμα είναι καλό. Εγώ είχα πολλές δουλειές. Ο Γιάννης όμως είναι φίλος μου. Είναι ένα πολύ έντιμο άτομο και έχει πολύ καλή εικόνα γι’ αυτόν, όλος ο κόσμος. Εγώ έχω πολιτικό λόγο ως καλλιτέχνης. Με κέντρισε το ενδιαφέρον και είπα ότι. φτάνει πια να καθόμαστε να βράζουμε στο ζουμί μας και να κάνουμε κριτική. Κάπου να συσπειρώσουμε τον κόσμο κάτω από μια νέα άποψη. Συναντηθήκαμε 2-3 φορές και πήραμε αυτή την απόφαση. Ξέρεις όμως ποια είναι η πλάκα και που θα γελάσουμε πάρα πολύ;».
Για πες…
«Θυμάμαι πριν από καιρό, είχα βγει σε ένα δημοσιογράφο στην ΕΤ 3 και είχα πει για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τότε απέκλειαν οι περισσότεροι αυτή τη λύση επειδή έλεγαν ότι δεν υπάρχει πρόσβαση. Και είχα πει ότι η Φιλαδέλφεια για τους ΑΕΚτζήδες είναι ότι είναι η Ακρόπολη για όλους τους Έλληνες. Και η Ακρόπολη δεν έχει πρόσβαση. Τι να κάνουμε; Να τη μεταφέρουμε; Τότε χαρακτηρίστηκα φολκλόρ και γραφικός. Και είχα πει ότι το γήπεδο θα γίνει στη Φιλαδέλφεια και θα είναι ντάλα μεσημέρι! Τότε λοιπόν που κάποιοι φίλοι μου και συναγωνιστές ΑΕΚτζήδες μου έλεγαν να αφήσω τα φολκλόρ, θα δουν τώρα το γήπεδο της ΑΕΚ να γίνεται στη Νέα Φιλαδέλφεια με υπεύθυνο αντί-περιφερειάρχη αθλητισμού και πολιτισμού, τον Παύλο Κοντογιαννίδη. Εκεί θα γελάσουμε πολύ!  Θα στεναχωρήσουμε λίγο το φίλο μας τον Γιάννη Βούρο που είναι με τον Σγουρό, τον αντίπαλό μας αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, θα τον στεναχωρήσουμε».
-Για να είμαστε δίκαιοι πάντως, ο Γιάννης Βούρος όχι απλά το παλεύει να γίνει το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά είναι και ο πρώτος βουλευτής που ασχολήθηκε σοβαρά. Ή μάλλον για να ακριβολογώ, ο μοναδικός.
«Ναι, είναι αλήθεια ότι το παλεύει. Κανείς δεν μπορεί να πει το αντίθετο».
-Σε αυτούς που λένε ότι το γήπεδο δεν μπορεί να είναι μέσα στον κεντρικό ιστό της πόλης, όπως για παράδειγμα, ένας άλλος φίλος σου και ΑΕΚτζής και υποψήφιος περιφερειάρχης, ο Γρηγόρης Ψαριανός, τι απαντάς;
«Στη φοβερή γενική συνέλευση που δρομολογήθηκε η είσοδος του Ντέμη στη διοίκηση, ήμουν πολύ τσαντισμένος τότε γιατί εκτιμώ βαθύτατα, όχι μόνο ως προπονητή αλλά και ως προσωπικότητα τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και είχε γίνει ένα επεισόδιο πάλι τότε, μια προβοκάτσια εναντίον του. Είχα πει τότε λοιπόν ότι είναι μεγάλη τιμή για μένα που ο Μπάγεβιτς είναι φίλος μου. Και είχε βγει ο Γρηγόρης και είχε πει αμέσως ότι ήταν μεγάλη τιμή γι’ αυτόν που ο Κοντογιαννίδης ήταν φίλος του. Ο Γρηγόρης είναι στη γνωστή τρόικα των αντί – Μπαγεβιτσικών αλλά νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε όλοι μπροστά σε όλα τα θέματα, έτσι και στο θέμα του γηπέδου».
-Πάντως, ο Σταύρος Αδαμίδης βλέπουμε ότι κάνει κινήσεις για το γήπεδο. Τελευταία συναντήθηκε και με τον αντίπαλό σας, τον Γιάννη Σγουρό. Και ο υποψήφιος περιφερειάρχης δήλωσε ότι το γήπεδο της ΑΕΚ θα γίνει σίγουρα, τα λεφτά υπάρχουν και γενικά έδωσε υποσχέσεις.
«Ωραία. Αν δηλαδή βγει περιφερειάρχης ο Γιάννης Δημαράς και είμαι εγώ υπεύθυνος για τη Φιλαδέλφεια, αφού δεσμεύτηκε ο Σγουρός ότι τα λεφτά υπάρχουν, θα πρέπει και να μας τα παραδώσει! Αλλιώς θα σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο Αδαμίδης πολύ καλά κάνει και προσπαθεί να βρει τις καλύτερες προϋποθέσεις από τη στιγμή που υπάρχει κοινή άποψη ότι το γήπεδο θα γίνει εδώ. Συμφωνούν ΠΑΕ και Ερασιτεχνική και αυτό είναι σημαντικό. Εμείς δεν ανήκουμε σε κανένα προεκλογικό καρτέλ, ούτε είμαστε κάποιοι επαγγελματίες πολιτικοί. Όταν όμως ακούς διάφορα πράγματα, προεκλογικά, αρχίζεις και αμφισβητείς ορισμένες πράξεις. Μην ξεχνάμε το περίφημο προεκλογικό μνημόνιο, το οποίο με εκνεύρισε φοβερά.».
-Με τον Ντέμη και τον Αλογοσκούφη τότε…
«Ε βέβαια, εγώ έμαθα τότε από ένα τρίτο πρόσωπο ότι μια μέρα τα βρήκε ο Ντέμης με τον Σουφλιά που ήταν τότε Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και την άλλη μέρα, του έκανε το τραπέζι, ο Γιώργος Παπανδρέου. Ε, λοιπόν, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Το γήπεδο θα γίνει με διοίκηση στην Περιφέρεια και στον Αθλητισμό, τον οποιοδήποτε, αρκεί να έχει τη θέληση ο κόσμος της ΑΕΚ. Και ο κόσμος της ΑΕΚ θέλει το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια».
-Ως φίλος της ΑΕΚ και όχι ως υποψήφιος, θεωρείς προεκλογικά τρικ, τις δεσμεύσεις Σγουρού για τη Νέα Φιλαδέλφεια;
«Δε θέλω να το θεωρήσω έτσι παρότι θα μπορούσα να κάνω μικροπολιτική και να σου πω, ναι είναι προεκλογικά τρικ. Όχι. Ο καθένας θα κριθεί μετά τις Εκλογές. Να μην είμαστε μεμψίμοιροι, ας βλέπουμε την αλήθεια και στις προθέσεις των άλλων».

-Για τη χρηματοδότηση του έργου ποια είναι η άποψή σου; Θεωρείς ότι αν καμφθούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα αποτελέσει το έργο «μαγνήτη» για επενδυτές;
«Είναι απλό. Πέντε φορές να γεμίσουμε το ΟΑΚΑ και έχουμε βάλει τα θεμέλια. Δεν είναι και τίποτε φοβερά κονδύλια. Αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία να μη θέλαμε να χτίσουμε πάνω σε ένα δικό μας οικόπεδο και να ψάχναμε άλλο! Τότε που γίνονταν τα μεγαλεπήβολα σχέδια για γήπεδα 50 και 100 χιλιάδων θέσεων, πέντε αστέρων, είχα πει ότι εγώ άμα πάω γήπεδο, είτε μόνος, είτε με την οικογένεια, είτε με φίλους,  θέλω να πάω να δω μπάλα. Να πιω κι ένα καφέ; Ωραία. Να φάω κιόλας; Ωραία. Να δω και το μουσείο της ομάδας; Ωραία. Να δω και σινεμά; Να πάρω και τη γυναίκα μου να αγοράσει εσώρουχα; Ε, μην τρελαθούμε κιόλας. Αυτό δε θα είναι γήπεδο μετά, θα είναι πολυκατάστημα. Να φτιαχτεί ένας χώρος αθλητισμού και πολιτισμού μας νοιάζει, όχι ένα εμπορικό κέντρο».
-Και να στεγαστούν φυσικά και όλα τα υπόλοιπα τμήματα του συλλόγου.
«Εννοείται. Δεν μπορεί στο Καπανδρίτι να είναι οι νέοι, στο Κορωπί οι Έφηβοι, το ένα άθλημα εδώ και το άλλο στην άλλη άκρη».

-Συζητώντας με τον Γιάννη Δημαρά το όλο θέμα, φοβάστε μήπως η κόντρα του με την Κυβέρνηση για τη διαφωνία του με το Μνημόνιο, επιφέρει τρικλοποδιές στο έργο του;  Κι όταν λέω τρικλοποδιές, εννοώ να μη σας δώσει τα χρήματα που περιλαμβάνει ο Καλλικράτης.
«Εμείς δεν πιστεύουμε ότι από τη στιγμή που δεν ανήκεις στον Καλλικράτη, δεν μπορείς να κάνεις δουλειά. Αυτό είναι παράλογο. Τη δουλειά την κάνουν οι πολίτες. Γι αυτό κι εγώ έχω τονίσει ότι εμείς πιστεύουμε στην ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και σε κανέναν πατερούλη που θα έρθει να μας σώσει. Αυτή η θεωρία που περιμένουμε κάποιον να μας σώσει, έχει φέρει την Ελλάδα σε αυτό το σημείο. Μπορούμε οι πολίτες μόνοι μας μέσα από τη δουλειά και όχι από δάνεια. Και χορηγοί θα βρεθούν».
-Εσύ είσαι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος. Έχεις καταγράψει τα προβλήματα που υπάρχουν γενικά ώστε να είσαι έτοιμος να δώσεις λύσεις;
«Εγώ, αν βγω, γιατί υπάρχουν κι άλλοι άξιοι, προορίζομαι για τον τομέα του Πολιτισμού. Πολιτισμός σημαίνει τα πάντα. Καθαριότητα, τρόπος ζωής, τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς, αθλητισμός. Εγώ πιστεύω στη συμμετοχή των πολιτών. Δε βγαίνει ο Δημαράς, ο Σγουρός, ο οποιοσδήποτε για να κάθονται οι υπόλοιποι στις καφετέριες και να περιμένουν να γίνει δουλειά. Το πρόβλημα είναι γενικότερο, όχι μόνο της περιφέρειας. Ο κόσμος θέλει δουλειά, δεν παρακαλάει να κάθεται. Λένε ότι ο Έλληνας είναι τεμπέλης. Δεν ισχύει αυτό. Δουλειά θέλει ο κόσμος και θα βοηθήσει».
-Μένεις σχεδόν στο κέντρο της Αθήνας. Θα έχεις διαπιστώσει ότι τα γήπεδα στις συνοικίες έχουν αδειάσει. Πως θα καταφέρετε να γεμίσουν ξανά τα γήπεδα από παιδιά που φοβούνται, αυτά και οι γονείς τους και τα έχουν κλείσει μέσα σε τέσσερις τοίχους;
«Είναι δύσκολο. Όντως αυτό έχει συμβεί. Ο συντοπίτης μου, Πόντιος και μεγάλος Διογένης είχε πει το εξής: Έχει φοβερό αντίχτυπο, ειδικά στη νεολαία όταν η κοινωνία βρίσκεται σε παρακμή και υπό το φόβο του μέλλοντος. Όλη τη μέρα τα παιδιά ακούνε στην τηλεόραση: Χρωστάμε, χρωστάμε, χρωστάμε. Κοντεύουν να τρελαθούν τα παιδιά. Και εμείς το ίδιο. Πρέπει να αρχίσουν όλοι να συμμετέχουν, να πάρει ο πολίτης την κατάσταση στα χέρια του. Μόνο έτσι υπάρχει προοπτική. Διαβρώνανε την Ελλάδα, 15 χρόνια τώρα, οι οικονομικοί δολοφόνοι και έκαναν τεστ επάνω μας. Είδαν ότι δεν αντιδράσαμε ως λαός και μας επέβαλλαν την Τρόικα. Αν όμως τώρα γίνει ένας τσαμπουκάς και βγει Περιφερειάρχης ο Δημαράς κι ένας ανεξάρτητος συνδυασμός, θα είναι μεγάλη υπόθεση. Καθόμαστε όλοι μέσα σε τέσσερις τοίχους και βράζουμε στο ζουμί μας και βρίζουμε όλη την ημέρα. Και διαμαρτυρόμαστε εντός οικίας. Δε γίνεται έτσι δουλειά».
-Για να φτάσουμε εδώ και να συζητάμε σήμερα, έπρεπε να διαχωρίσει ο Δημαράς τη θέση του από την Κυβέρνηση για το μνημόνιο. Και σε ρωτάω εγώ τώρα ως άλλος δικηγόρος του Διαβόλου. Αν δεν ήταν η λύση το μνημόνιο, ποια ήταν η λύση;
«Το καλύτερο γκάλοπ για να διαπιστώσεις τι θέλει ο κόσμος δεν είναι οι δημοσκοπήσεις που μας φέρνουν μπροστά ως συνδυασμό αλλά η ανάγκη του Πρωθυπουργού να κάνει άρον-άρον αυτό το διάγγελμα με τη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε. «Μάγκες χάνουμε», μας είπε ουσιαστικά στο διάγγελμα. Γιατί διάγγελμα ήταν, με ερωτήσεις στημένες κατά τη γνώμη μου. Τι ακούσαμε λοιπόν; Πως θα πρέπει να παρακαλάμε τον κάθε επενδυτή για να επενδύσει στην Ελλάδα. Εγώ κατάγομαι από τη Βόρεια Ελλάδα κι εκεί ακόμα και τον καφέ, πάνε και τον πίνουνε οι άνθρωποι στη Βουλγαρία. Είναι 80% φθηνότερα, τα πάντα. Ο πρωθυπουργός μας είπε: “Μην τυχόν και δεν πάρουμε την περιφέρεια Αττικής”, που είναι φως φανάρι ότι δε θα την πάρουνε. Αυτό είναι απειλή. Απαξιώνεται ο κόσμος. Ποιος Καλλικράτης; Άμα πιάσουμε τώρα εδώ τη γριούλα που περνά από μπροστά μας και τη ρωτήσουμε τι είναι ο Καλλικράτης, θα μας πει: “Εγώ το Νίκο ξέρω”».
-Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι και όσοι σας αμφισβητούν γενικότερα, αναρωτιούνται  για ποιο λόγο ο Δημαράς ψήφισε «παρών» και όχι ένα κατηγορηματικό «όχι» στο μνημόνιο.
«Ο Δημαράς προέρχεται από τα σπλάχνα των Λαμπράκηδων. Είναι ένα έντιμο άτομο. Δε δημιουργήθηκε όλο αυτό το σχήμα για να τη. βγει στον Σγουρό ή στον Παπανδρέου ή ότι είναι αντί-μνημονιακός. Δήλωσε ότι όλη αυτή η κίνηση είναι μια συνολική αναγκαιότητα. Για τον κόσμο που δεν έχει εμπιστοσύνη στα κόμματα που μόνα τους απαξιώθηκαν κι έχασαν την αξιοπιστία τους. Είπε ο Παπανδρέου ότι παλεύει για την αξιοπιστία. Ποια αξιοπιστία; Αυτός άλλα μας είπε την Παρασκευή πριν τις Εκλογές και άλλα έκανε την Δευτέρα. Ποιος είναι ο αξιόπιστος; Ο Δημαράς καταψήφισε και τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Και το Ασφαλιστικό. Ο κόσμος περιμένει κάτι. Όσον αφορά αυτό που με ρώτησες, ο Δημαράς ψήφισε “παρών” για να μην κατηγορηθεί ότι συμπλέει με τη Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν “όχι”».

-Να περάσουμε και στην ΑΕΚ που ανεβάζει τη δυναμική της μαζί με τον Δημαρά. Πως την είδες, αν και. μισή, στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό;
«Θα σου πω αλλά πρώτα να σου πω κάτι τελευταίο. Εγώ ήμουν ποδοσφαιριστής, αριστερό εξτρέμ. Ο Γιάννης ήταν μπασκετμπολίστας. Θα είναι κοντά και στον Αθλητισμό γιατί είναι γνώστης. Για την ΑΕΚ τώρα, θα πω λίγα λόγια που μπορεί να στεναχωρήσουν κάποιους. Μια ομάδα δεν είναι κομπιούτερ. Χρειάζεται ψυχή. Μια ομάδα δε μεγαλουργεί από μόνη της. Η ΑΕΚ και μια μερίδα φιλάθλων της πρέπει να απελευθερώσει το σύνδρομο του Ολυμπιακού. Αν συμβεί αυτό, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε και κανέναν. Η ΑΕΚ επί του τσαμπουκά Μπάγεβιτς, όχι του τωρινού, πήγε στον Μπερναμπέου κι έκανε αλλαγή τους Νικολαϊδη και Τσιάρτα και με τον Σεντένο, πήρε το 2-2. Την τελευταία φορά, ο Ντούσαν ήρθε διαλλακτικός και ευνουχίστηκε. Η ομάδα δεν πήρε τόσα χρόνια πρωταθλήματα.  Γιατί συνέβη αυτό; Κάποιες χρονιές επειδή έγινε σωρεία λανθασμένων αποφάσεων εις βάρος της από τους διαιτητές. Μια άλλη επειδή είχε 30 δοκάρια και ήταν άτυχη. Μια άλλη επειδή της το πήρανε στα χαρτιά. Πώς να κερδίσεις δηλαδή τον φιλότιμο Αστέρα Τρίπολης όταν δε σου δίνει ο διαιτητής 4 πέναλτι; Τον Παναθηναϊκό τον κερδίσανε επειδή παίξανε με  ψυχή. Αυτή είναι η διαφορά. Κι επειδή ήταν άψογος ο Σιδηρόπουλος. Μπορεί να έκανε ένα – δύο λάθη, ανθρώπινα. Είναι λοιπόν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν ένα παιχνίδι και κατ’ επέκταση ένα πρωτάθλημα. Κάθε αγώνας έχει τη δική του αυτονομία και είναι μια ερωτική πράξη. Τα δίνεις όλα, δένει! Δεν τα έδωσες, δε συμμετείχε ο άλλος, θα χαλάσει».
-Πιστεύεις δηλαδή κι εσύ ότι ο Μπάγεβιτς έκανε το λάθος και συμβιβάστηκε;
«Ακριβώς. Εκεί έχασε το παιχνίδι ο Μπάγεβιτς. Θα σου πω κάτι άλλο. Έμαθα από άνθρωπο που δεσμεύομαι να μην πω ποιος είναι ότι ο Κυργιάκος ήρθε στην ΑΕΚ για να προσδώσει ψυχή και τσαμπουκά στην ομάδα. Η άρνησή του να πάρει το περιβραχιόνιο του αρχηγού, τον έθεσε ουσιαστικά εκτός ΑΕΚ. Γι’ αυτό και δεν τον κράτησε κανείς στην ομάδα όταν έγινε η πρόταση από την Λίβερπουλ. Ο Μπάγεβιτς λοιπόν δεν ήταν ο παλιός. Θα σου πω κάτι. Είμαι εγώ σκηνοθέτης και στην πρόβα, έρχεται ένας κομπάρσος και με πλακώνει στο ξύλο. Θα με σεβαστούν μετά όλοι οι άλλοι; Θα με σεβαστούν οι ηθοποιοί;».
-Θεωρείς δηλαδή ότι τα επεισόδια της Καλλιθέας αποτέλεσαν για τον Μπάγεβιτς, την αρχή του τέλους.
«Ήταν μια συσσωρευμένη ενέργεια. Υπήρξαν και ατυχή αποτελέσματα όπως αυτό με την Κέρκυρα. Λέμε ότι η ΑΕΚ μεγαλούργησε κι έπαιξε μπαλάρα και διέλυσε τον Άρη στο Χαριλάου. Ναι. Γιατί πέρυσι θυμάται κανείς τι έγινε στο Χαριλάου; Ματς για 1-6 ήταν και τελικά ήρθε 1-1. Και μάλιστα μετά από μια τρομακτική ταλαιπωρία στο Μπορίσοφ με έναν ανεκδιήγητο διαιτητή».
-Για να αφήσουμε το παρελθόν και να έρθουμε στο παρόν. Με τον Χιμένεθ, πως την βλέπεις την ΑΕΚ;
«Την πρόταση για να αποκτήσει η ΑΕΚ ψυχολόγο, την είχα κάνει εγώ μια φορά στην ΕΡΑ Σπορ. Έλεγαν όλοι, δεν έχουμε ψυχολογία. Και είχα πει: “Ε, τότε να πάρουμε έναν ψυχολόγο, έναν κοινωνικό λειτουργό”. Τον έφερε λοιπόν ο Χιμένεθ! Και είναι και στατιστικολόγος. Έπρεπε λοιπόν να αλλάξουν οι παίκτες νοοτροπία. Δε γίνεται να βγω εγώ στο μαγαζί που τραγουδάω και επειδή ακόμα δεν έχω υπογράψει συμβόλαιο, να είμαι λαπάς! Όταν παίζεις, τα δίνεις όλα. Τελείωσε. Μου άρεσε επίσης στον Χιμένεθ που είπε: “Παιδιά παίξτε και δώστε την ψυχή σας γιατί αυτός ο κόσμος που θα έρθει στο γήπεδο σε μια χώρα με κρίση σαν τη δική σας, θα δώσει τα ωραία του λεφτουδάκια και θα κάνει υπέρβαση. Παίξτε λοιπόν γι’ αυτούς”».
-Και είναι δυστύχημα ότι αυτή τη δήλωση δεν την έχει κάνει Έλληνας, ούτε παίκτης ούτε προπονητής.
«Όχι, δεν την έχει κάνει. Ο άνθρωπος είναι διαβασμένος, είναι οργανωμένος, έχει προσωπικότητα, ξέρει που πατάει και που βρίσκεται. Χάρηκα επίσης που δεν κώλωσε κι έβαλε μέσα τον Νταντόμο που άκουγα και διάβαζα ότι είναι παλτό και τον είδα και ήταν ο καλύτερος για μένα».
-Τον Αδαμίδη πως τον βλέπεις στη διοίκηση;
«Δική μου πρόταση ήταν η εταιρεία λαϊκής βάσης. Μετά την πήρε ο Νικολαϊδης, μετά ο Κανελλόπουλος, τώρα και ο Χατζηχρήστος. Βέβαια όταν το έλεγα εγώ, δεν υπήρχε αυτή η οικονομική κρίση. Και μου έλεγε ο Καφετζόπουλος: “Μα καλά, τι λες; Θα πάρουμε εμείς την ΑΕΚ”; Ναι, ήταν η απάντησή μου. Πως λες ότι είμαστε η συνείδηση της ΑΕΚ; Θα βάζαμε το χέρι στην τσέπη, τότε που δεν υπήρχε η Τρόικα, και θα βάζαμε 100.000 άνθρωποι από 100 ευρώ ο καθένας. Πόσα θα μαζεύονταν; Πάρτε τα, κάνουμε μια συγκέντρωση στη Νέα Φιλαδέλφεια, βγάζουμε ένα Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο κάθε χρόνο θα είναι υπό κρίση και θα αναβαθμίζεται. Που τα έβγαλε τα λεφτά ο ΑΕΚτζής; Δηλαδή μόνο στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για να πάμε 65.000 κόσμος και να βγάλουμε τα απωθημένα μας, επειδή μας κερδίζουν τόσα χρόνια έτσι όπως μας κερδίζουν. Τους ρίξαμε ένα 4-0 που έπρεπε να ήταν 8-0 για να το γράψει η ιστορία και να τελειώνουμε. Ο Αδαμίδης λοιπόν, επειδή αυτό με ρώτησες, είναι διαχειριστής. Και ως διαχειριστής, αν δεν παίρνει άριστα 10, παίρνει σίγουρα 9. Τα κουμαντάρει ανθρώπινα. Αν ήταν άλλος στη θέση του, δε θα τα είχε καταφέρει, θα ήμασταν σίγουρα πιο κάτω και θα είχε φάει και ξύλο. Αν και δεν είμαι λοιπόν αυτού του διοικητικού μοντέλου, του βγάζω το καπέλο».
-Με το χέρι στην καρδιά, πιστεύεις στο πρωτάθλημα φέτος; Μπορεί να το πάρει η ΑΕΚ;
«Είχα δώσει μια συνέντευξη πριν από μερικά χρόνια στην “ΩΡΑ” και μετά με είχε βρει στο αεροδρόμιο ο Νικολαϊδης και με είχε πάρει αγκαλιά και μου είχε πει ευχαριστώ. Του είπα τότε πως το μόνο που έκανα ήταν ότι είπα αυτά που πίστευα. Μου τόνισε πόσο είχε χαρεί η μανούλα του και η αδερφή του, του είπα ότι αυτό είναι ευχάριστο αφού έγινε μια καλή πράξη. Και τώρα με τη συνέντευξη αυτή που κάνουμε, πιστεύω ότι είναι μια καλή πράξη. Παρότι έχουν χωρίσει οι δρόμοι μας με τον Ντέμη λοιπόν, θα σου πω κάτι που παρεξηγήσατε όλοι σας και εσείς στην “ΩΡΑ”. Είχε πει λοιπόν: “Αν θέλετε πρωταθλήματα, να γίνετε Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί”. Δεν προέτρεψε τους ΑΕΚτζήδες να αλλάξουν ομάδα όπως καταλάβατε. Απλώς ήθελε να μεταφέρει ότι άμα βάλεις κάτω τα δεδομένα στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε πρωτάθλημα. Πιστεύω λοιπόν ότι ακόμα δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα για να σου πω ότι πάμε για πρωτάθλημα. Για μένα η αρχή και το τέλος είναι η αυτονομία κάθε παιχνιδιού και η χαρά που προσφέρει στον ίδιο τον παίκτη και στον κόσμο. Γι’ αυτό λέμε ότι και το ποδόσφαιρο είναι πολιτισμός. Και θέλει παιδεία για να μπορείς να ανεχτείς και τον αντίπαλο οπαδό. Και είναι ντροπή και κατάντια εν έτει 2010, να παίζουμε εμείς με τον Παναθηναϊκό και κάποιος φίλος του Παναθηναϊκού να μην μπορεί να έρθει στο γήπεδο. Να ήμασταν εμείς 35.000 να ήταν και οι άλλοι 30.000. Τι το καλύτερο.».

-Επειδή αναφέρθηκες στον Ντέμη και είπες ότι δεν μπορούσε να πάρει η ΑΕΚ πρωτάθλημα. Το πήρε το πρωτάθλημα ουσιαστικά αλλά δεν το κυνήγησε και το έχασε στα χαρτιά.
«Όντως αλλά είμαστε αδύναμοι σε αυτό τον τομέα. Είδες ότι με την Κέρκυρα φέτος, δε μας έδωσε ένα πέναλτι και χάσαμε. Και βγήκε σωστά ο Αδαμίδης και είπε την άλλη μέρα ότι εμείς στα χαρτιά δεν κερδίζουμε, που ένας παίκτης της Κέρκυρας είχε παίξει αντικανονικά. Μια φορά, είχαμε κερδίσει στη Φιλαδέλφεια τον Άρη με ένα πέναλτι που δεν ήταν. Είχε βγει λοιπόν όλη η ομάδα, με πρώτο τον Ντέμη και είχε ζητήσει να επαναληφθεί το ματς. Παρόμοια παραδοχή είχε κάνει και ο Μανωλάς σε ένα ματς με την Λάρισα. Σε έναν τελικό Κυπέλλου με τον Ιωνικό, είχε βάλει ο Νικολαϊδης γκολ με το χέρι κι αμέσως έτρεξε στον διαιτητή και του ζητούσε και τον παρακάλαγε: “Μην το μετρήσεις, το έβαλα με το χέρι”. Τουλάχιστον τότε πήρε το βραβείο fair play. Αυτή είναι η διαφορά της ΑΕΚ από τους άλλους».
-Κλείνοντας και πριν σε ευχαριστήσω γι’ αυτή την ωραία κουβέντα, δεν ξέρω αν έχεις να προσθέσεις εσύ κάτι ως επίλογο.
«Είναι μεγάλη μου χαρά που έρχομαι σε επαφή με τον κόσμο. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ και εσένα προσωπικά και την εφημερίδα, που αν και αμιγώς αθλητική, κάναμε μια πολύ ωραία πολιτική κουβέντα. Από εκεί και πέρα, όποιος θέλει ας μου δώσει την ψήφο του. Η χαρά του καλλιτέχνη είναι η δουλειά του. Η τηλεόραση είναι εξαθλιωμένη, έχει πιάσει πάτο. Έχουμε κάνει μια πρόταση και περιμένουμε να δούμε αν θα περάσει. Στο θέατρο δε συμμετέχω φέτος. Επειδή λοιπόν οι εκλογές θα τελειώσουν και είτε πάρουμε την Περιφέρεια που μακάρι να την πάρουμε και να υλοποιήσουμε το 50% των όσων έχουμε πει, είτε όχι, έχω τη μεγάλη χαρά να συνεργάζομαι με την πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής κουλτούρας που είναι η Μαριώ – μάλιστα είναι συντοπίτισσά μου – στην Πλάκα στο “Μοστρού” και αρχίζουμε 5 Νοέμβρη. Είναι μια μεγάλη εμπειρία, τώρα κάνουμε πρόβες. Θα είμαστε εκεί Παρασκευή, Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι. Τι να κάνουμε; Πριν έρθει η Τρόικα, ήταν η ΕΟΚ και δυστυχώς ανάγκασαν τον Έλληνα να μπορεί να διασκεδάσει μόνο δύο φορές την εβδομάδα. Θα παρουσιάσουμε λοιπόν ένα πρόγραμμα με μια όμορφη αισθητική που πολύ δύσκολο τη συναντάς. Θα υπάρχει και έμφαση στις αλύτρωτες πατρίδες και λόγω καταγωγής και από πλευράς μου και λόγω ΑΕΚ».
-Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και εύχομαι καλή επιτυχία.
«Κι εγώ σε ευχαριστώ, ευχαριστώ και την εφημερίδα. Πολεμάμε αμφότεροι σε δύσκολες στιγμές».

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή