Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΕΘΑ κ. ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ 114 ΠΜ (ΤΑΝΑΓΡΑ).

Δημοσιεύτηκε

στις

O Yπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο κ. Ιωάννη Γιάγκο και τον Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχο κ. Βασίλη Κλόκοζα, επισκέφθηκε σήμερα την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του ΥΕΘΑ ήταν η 332 Μοίρα Παντός Καιρού με αεροσκάφη Μιράζ 2000, όπου ήταν συγκεντρωμένο όλο το ιπτάμενο προσωπικό της Πτέρυγας.

– ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΥΕΘΑ – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΕΘΑ κ. ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ 114 ΠΜ (ΤΑΝΑΓΡΑ).
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Αθήνα 11-5-2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

O Yπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο κ. Ιωάννη Γιάγκο και τον Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχο κ. Βασίλη Κλόκοζα, επισκέφθηκε σήμερα την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του ΥΕΘΑ ήταν η 332 Μοίρα Παντός Καιρού με αεροσκάφη Μιράζ 2000, όπου ήταν συγκεντρωμένο όλο το ιπτάμενο προσωπικό της Πτέρυγας. Ο κ. Βενιζέλος παρακολούθησε σύντομη ενημέρωση που αφορούσε το καθημερινό πρόγραμμα πτήσεων (μετεωρολογική ενημέρωση, πρόγραμμα πτήσεων, επιχειρησιακές πληροφορίες καθώς επίσης και οδηγίες που αφορούσαν στην ασφάλεια των πτήσεων).

Στη συνέχεια ο ΥΕΘΑ παρακολούθησε εκτέλεση ταχείας απογείωσης ενώ ακολούθως επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Μοίρας Συντηρήσεως Βάσης (ΜΣΒ) όπου απηύθυνε χαιρετισμό στο συγκεντρωμένο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της 114 Πτέρυγας Μάχης. Τέλος, ο κ. Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να έλθει σε επαφή με το ιπτάμενο προσωπικό στη Λέσχη, στο πλαίσιο μίας φιλικής συζήτησης πάνω σε ζητήματα που αφορούν τους ιπταμένους αλλά και γενικότερα πάνω σε ζητήματα της επικαιρότητας.

Απευθυνόμενος στους ιπταμένους ( των δύο πολεμικών Μοιρών 331 και 332 καθώς και στους εκπαιδευόμενους ιπταμένους του Σμήνους Μετεκπαίδευσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα ακόλουθα:

“Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ταξίαρχο για την παρουσίαση της Πτέρυγας και τον Διοικητή της Μοίρας για τις τεχνικές λεπτομέρειες που ανέφερε. Κυρίως όμως, να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σας και γιατί βλέπω υπό πραγματικές συνθήκες, τον τρόπο με τον οποίο εργάζεστε, προετοιμαζόμενοι για μία κανονική ημέρα, μια μέρα ανοιξιάτικη με καλές καιρικές συνθήκες, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και χωρίς να προοιωνίζεται κάτι το κρίσιμο, από πλευράς αμυντικής. Ελπίζω ότι θα εξελιχθεί και η μέρα αλλά και όλη η περίοδος έτσι.

Θέλω και εγώ να σας τονίσω αυτό που σας είπε ο διοικητής σας προηγουμένως, ότι χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, κυρίως στα μέτρα ασφαλείας, γιατί το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε εδώ είναι η δική σας η ζωή και η δική σας ικανότητα και ετοιμότητα. Άρα, το βασικό είναι να προσέχετε τον εαυτό σας, όσο γίνεται περισσότερο και να μην τον εκθέτετε σε κινδύνους οι οποίοι είναι περιττοί.

Η τήρηση των κανόνων ασφαλείας, το να πηγαίνει κανείς με βάση το βιβλίο -by the book-και να τηρεί όλες τις προδιαγραφές. ακόμη και αν αυτό φαντάζει ως μία ρουτίνα είναι το πιο σημαντικό. Και επειδή η ηλικία σας, η ικανότητα σας, η φυσική και η ευφυΐα σας καμιά φορά μπορεί να σας παρασύρει και να θεωρήσετε ότι είστε άτρωτοι. Νομίζουμε ότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα το επικίνδυνο σε εμάς, ότι στατιστικά δεν κινδυνεύουμε, γιατί έχουμε την ικανότητα, τη γνώση, τα αντανακλαστικά να ξεπερνούμε τα προβλήματα, καμιά φορά παραβιάζουμε τους κανόνες με καλή πίστη, δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη ρουτίνα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα λάθος το οποίο να είναι τραγικό. Για αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην ενδίδετε σε αυτή τη φυσική ροπή που έχει ο άνθρωπος, να τα ξεπερνάει αυτά. Εσείς πρέπει να είσαστε επίμονοι σε αυτό και να κάνετε ότι λένε οι κανόνες κάθε φορά, ακόμη και όταν είναι οφθαλμοφανές ότι αυτό είναι περιττό. Γιατί μια φορά μπορεί να φύγει κανείς από αυτόν τον κανόνα και αυτή η φορά να είναι μία κακή φορά. Άρα πρέπει να είστε πάρα πολύ επίμονοι σε αυτό.

Δίνετε μία μάχη καθημερινά που συμβολίζει πάρα πολλά πράγματα. Αυτό ισχύει για κάθε αποστολή σας, κυρίως κάθε αποστολή επιχειρησιακού χαρακτήρα. Αλλά για να πετύχει αυτό επιχειρησιακά πρέπει να πετύχει πρώτα εκπαιδευτικά. Η δράση σας λοιπόν ενέχει έναν τεράστιο συμβολισμό, γιατί κάθε φορά δοκιμάζεται η εθνική κυριαρχία, η εθνική αξιοπρέπεια, υπάρχουν πολλοί και μεγάλοι συμβολισμοί. Αυτό είναι μία μεγάλη επίδειξη σημαίας που γίνεται στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο η οποία όμως δεν έχει μόνο αυτό το περιεχόμενο το συμβολικό, έχει και το περιεχόμενο χειροπιαστό, υλικό, αφορά μείζονα εθνικά αγαθά τα οποία όλοι καλούμαστε να προστατεύσουμε, ο καθένας από τη δική του σκοπιά.

Τον ίδιο αγώνα που κάνετε εσείς στο δικό σας επίπεδο, τον τακτικό, τον επιχειρησιακό, τον καθημερινό με τη μοναξιά που έχει ο χειριστής -σπανίως είναι παρέα με κάποιον άλλον στο αεροσκάφος, είναι πάντα βέβαια σε σχηματισμό και βεβαίως πρέπει να υπακούει στον αρχηγό του σχηματισμού αλλά υπάρχει μία μοναξιά στο αεροσκάφος, το πολεμικό, το μαχητικό- τον ίδιο αγώνα κάνει κάθε αρμόδιο όργανο της Πολιτείας στο δικό του επίπεδο όταν χειρίζεται θέματα εξωτερικής πολιτικής και αμυντικής πολιτικής, αλλά και άλλα θέματα. Στην περίοδο που διανύουμε, όπως καταλαβαίνετε, η οικονομική πολιτική είναι και αυτή μία αμυντική πολιτική. Συνδέεται με την αξιοπρέπεια, την αντοχή της χώρας, την εθνική κυριαρχία και με τη διατήρηση ενός επιπέδου ζωής που είναι σημαντικό για όλες τις οικογένειες, για όλα τα νοικοκυριά, για όλους τους ανθρώπους. Και ιδίως για τους πιο νέους, που νιώθουν ότι απειλούνται γιατί χάνουν ελπίδες και προοπτικές και αυτό είναι ό, τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μία κοινωνία: Να χάσει την ελπίδα της, την προοπτική της και την πίστη της. Και δυστυχώς τέτοια φαινόμενα υπάρχουν τώρα στην Ελλάδα, την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο και πρέπει να τα ανατάξουμε τα φαινόμενα αυτά, διότι αν μια κοινωνία χάσει την αυτοπεποίθηση της και χάσει και την προσδοκία της γίνεται μία κοινωνία αντιπαραγωγική, μίζερη και βέβαια ασθενική. Δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ούτε τις απειλές, ούτε τις ευκαιρίες. Και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία.

Όπως ξέρετε, κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια με την στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον κ. Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ που είναι εδώ παρών, με τον κ. Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, να στηρίξουμε υλικοτεχνικά την Πολεμική μας Αεροπορία, όπως και όλους τους κλάδους βεβαίως, αλλά αναφέρομαι στην Αεροπορία γιατί αυτό μας ενδιαφέρει εν προκειμένω και γιατί είναι το όπλο αιχμής, που δίνει καθημερινά αυτή τη μάχη στους ουρανούς. Κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να αξιοποιήσουμε το δημόσιο χρήμα, δηλαδή τον ιδρώτα του ελληνικού λαού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να ολοκληρώσουμε ορισμένα προγράμματα τα οποία φορούν την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα του υλικού που έχετε στα χέρια σας. Προσπαθούμε δηλαδή να κάνουμε ό,τι καλύτερο και ό,τι ταχύτερο μπορούμε σε σχέση με τις ανάγκες σε ανταλλακτικά, σε κινητήρες, να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών, να διασφαλίσουμε το υψηλό επίπεδο συντήρησης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις ΕΔ: να ενσωματώνουν και να αξιοποιούν στο έπακρο τα διαθέσιμα οπλικά συστήματα, να πιάνουν τόπο δηλαδή τα λεφτά που κάποτε έδωσε και εξακολουθεί να δίνει ο ελληνικός λαός. Και θέλω να ελπίζω ότι αυτό θα αποδώσει καρπούς, ότι θα αυξήσουμε δηλαδή τη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών μας και όλων των οπλικών μας συστημάτων, γιατί η περίοδος μας επιβάλλει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να μειώνει την αμυντική ικανότητα και γενικότερα τη μαχητική δυνατότητα των ΕΔ. Θα έλεγα μάλιστα ότι ένα πνεύμα οικονομίας και αυστηρότερης διαχείρισης του δημοσίου χρήματος οδηγεί και σε καλύτερες και αυστηρότερες αμυντικές επιλογές, κάνει κανείς μία καλύτερη χρήση και διαχείριση του υλικού του και έναν καλύτερο σχεδιασμό, σκέπτεται τα πράγματα από περισσότερες οπτικές γωνίες και σέβεται και αξιοποιεί αυτό που έχει περισσότερο.

Αυτό είναι το πνεύμα μέσα στο οποίο κινούμαστε με το Συμβούλιο των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων στα θέματα αυτά, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη σημασία για σας.

Και βέβαια, στο ίδιο πνεύμα, θέλουμε να δώσουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση. Στην αξιοποίηση όλων των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων, στην αξιοποίηση των προσομοιωτών, στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων διεθνούς συνεργασίας που έχουμε για την εκπαίδευση των πιλότων μας. Βέβαια αυτό αφορά, θα έλεγα, μία φάση εκπαίδευσης χαμηλότερη προφανώς από τη δική σας, αλλά η μία φάση φέρνει την άλλη και πρέπει να είμαστε και από την άποψη αυτή ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ξέρω επίσης ότι σας απασχολεί πάρα πολύ, όπως απασχολεί και κάθε Έλληνα πολίτη και κάθε νοικοκυριό, το ζήτημα της οικονομικής κατάστασης της χώρας, των αποδοχών σας, της προοπτικής σας, αν και είστε πάρα πολύ νέο για να σκέπτεστε με τους όρους αυτούς, αλλά υπάρχουν οικογένειες, για τους περισσότερους από σας, υπάρχουν παιδιά, υπάρχουν υποχρεώσεις και είναι απολύτως σεβαστό, θα έλεγα ότι είναι και απολύτως αναγκαίο να ενδιαφερόμαστε για τα πράγματα αυτά.

Ξέρω φυσικά ότι εσείς δεν είστε εδώ επειδή ασκείτε ένα επάγγελμα, αλλά επειδή έχετε μία αποστολική αντίληψη για τα πράγματα, αλλιώς δεν θα πηγαίνατε στη Σχολή Ικάρων, ούτε θα εντασσόσασταν στο σώμα των αξιωματικών της ΠΑ, αλλά ακόμη και όταν κάποιος έχει μία διάθεση λειτουργική έχει ανάγκες. Και αυτό είναι απολύτως κατανοητό και απολύτως σεβαστό.

Κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια, σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία να αντιμετωπίσουμε προβλήματα μέσα σε ένα περιβάλλον αυστηρό, μέσα σε ένα περιβάλλον περικοπών. Είναι πολύ δυσάρεστο, πρέπει να ξέρετε, για οποιαδήποτε Κυβέρνηση να τεθεί προ του διλλήματος αν πρέπει ή όχι να περικόψει μισθούς, επιδόματα και συντάξεις για να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κατάσταση και για να διασφαλίσει το διεθνή δανεισμό της χώρας. Αυτό είναι ένα δίλημμα στο οποίο δεν είχε τεθεί καμία κυβέρνηση, όχι μεταπολιτευτικά τα τελευταία 36 χρόνια, αλλά ούτε μεταπολεμικά. Από το 1944 και μετά δεν είχαμε τεθεί ενώπιον ενός παρομοίου διλλήματος και τώρα τίθεται σχεδόν όλη η Ευρώπη, όπως βλέπετε.

Χθες, δεν ξέρω αν έγινε κατανοητό αυτό το οποίο συνέβη, αλλά η ευρωζώνη συνολικά, αναγκάστηκε να καταφύγει στη βοήθεια και την ενίσχυση του ΔΝΤ. Αυτό είναι μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη, είναι και στρατηγικά μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη γιατί αφορά και τη σχέση ΕΕ και ΗΠΑ ευρύτερα.

Όπως στο ζήτημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας προτάσσεται το ΝΑΤΟ και η σχέση ΕΕ και ΗΠΑ, είτε το θέλουμε είτε όχι, ανεξαρτήτως του τι λέμε για τη Συνθήκη της Λισαβόνας και τι λέμε για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας έτσι και στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, της δημοσιονομικής πολιτικής και γενικότερα της οικονομικής πολιτικής η οικονομική και νομισματική ασφάλεια της Ευρώπης συνδέθηκε και εμφανώς και επισήμως πάρα πολύ με το ΔΝΤ, ο έλεγχος του οποίου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συνεργασία με τις ΗΠΑ γιατί έτσι διαμορφώνονται οι συσχετισμοί. Αυτό σημαίνει πολλά για την ευρωπαϊκή ταυτότητα και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ευρωπαϊκή προοπτική και τους παγκόσμιους συσχετισμούς δυνάμεων και δείχνει το μέγεθος των δυσκολιών. Αναγκάζεται το πιο ισχυρό νόμισμα του κόσμου, αυτό που συναλλαγματικά είναι ισχυρότερο του δολαρίου και της στερλίνας να έχει αυτήν τη συμπεριφορά. Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν ότι βρισκόμαστε πραγματικά σε πολεμικές συνθήκες.

Το λέω αυτό γιατί δεν θέλω να σας κρύψω ότι με στεναχώρησε πάρα πολύ το περιστατικό που συνέβη πριν από μερικές εβδομάδες , στις 26 Απριλίου, όταν ήμουν στο Λουξεμβούργο στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ και συζητήσαμε πολύ σοβαρά θέματα που μας αφορούν, που σας αφορούν, που αφορούν και τη δουλειά σας δηλαδή ευθέως, γιατί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας το διοικητικό συμβούλιο του οποίου συγκροτείται από του υπουργούς Άμυνας συνδέεται πάρα πολύ με θέματα πολεμικής αεροπορίας, εκπαίδευσης, υποδομών, ενιαίου στόλου μεταφορικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων. Ενώ λοιπόν είχαμε αυτήν την ημερήσια διάταξη, την πολύ σημαντική, πληροφορήθηκα ότι υπήρξε αυτή η ομαδική δήλωση ψυχολογικής αδυναμίας για την εκτέλεση πτήσεων. Και αυτό πρέπει να σας πω ότι με προβλημάτισε ιδιαίτερα, γιατί αυτό, ανεξάρτητα από τα κίνητρα, (πιστεύω ότι τα κίνητρα ήταν αγαθά και απλά, χωρίς περαιτέρω σκέψεις), ήταν αποτέλεσμα μία οργάνωσης, μίας συνεννόησης, έστω και ανεπίσημης και άτυπης. Ενός σχεδιασμού. Και αυτό, όπως αντιλαμβάνεσθε, δημιουργεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στις ΕΔ. Ακόμη και στις χώρες -το έχω συζητήσει με τους Αρχηγούς πολλές φορές – όπου έχουμε μία χαλαρή παράδοση στα θέματα αυτά και όπου επιτρέπεται να ιδρύονται σωματεία στρατιωτικά και να λειτουργούν, όπως είναι η Ολλανδία, δεν υπάρχει πουθενά, μα πουθενά, η αίσθηση ότι μπορεί να υπάρχει αποχή από στρατιωτικά καθήκοντα, ότι μπορεί να υπάρχει ομαδική διαμαρτυρία, ομαδικό διάβημα ή μπορεί να υπάρχει συμμετοχή στα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των μονάδων. Αυτό έγινε αντικείμενο σχολίων στον τουρκικό τύπο και πιστεύω ότι μας αδίκησε όλους ως χώρα και πιστεύω ότι έστειλε ένα λάθος μήνυμα για την ποιότητα και το σθένος και το φρόνημα του Έλληνα πιλότου. Δεν έχει νόημα να σας το εξηγήσω αυτό. Πιστεύω ότι είναι αντιληπτό.

Εμένα με στεναχώρησε προσωπικά το γεγονός ότι οι αξιωματικοί της ΠΑ δεν πίστεψαν τις δηλώσεις -τις δικές μου και του αναπληρωτή Υπουργού- για τον μεγάλο αγώνα που κάνουμε να προασπίσουμε τα δικαιώματά σας και το επίπεδο της ζωής σας. Μία πολύ σκληρή ενδοκυβερνητική διαπραγμάτευση, μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι ιδιαίτερα δύσκολο γιατί όλοι κλάδοι, μα όλοι οι κλάδοι υφίστανται κάποια περικοπή. Και έχουμε πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης του πτητικού σας επιδόματος, του επιδόματος πτητικού κινδύνου οδηγεί σε μία πολύ μεγάλη μείωση του επιδόματος αυτού εν τέλει. Αυτό όμως, το οποίο το ξέρουμε πάρα πολύ καλά και έχουμε επιχειρηματολογήσει κατ’ επανάληψη επί του θέματος αυτού στις κυβερνητικές συσκέψεις, θα συμβεί του χρόνου, όταν θα εφαρμοστεί ο νέος φορολογικός νόμος, το οικονομικό έτος 2011 επί των εισοδημάτων του οικονομικού έτους 2010. Άρα είχαμε μπροστά μας πολλούς μήνες για να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα και το μέτρο αυτό ήδη ελήφθη ως νομική βάση γιατί στο νόμο που ψηφίστηκε για την εφαρμογή της τριμερούς συνεργασίας με την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Υπουργός Οικονομικών να αναπροσαρμόσουν το πτητικό επίδομα ώστε να αναπληρωθεί η απώλεια από την αυτοτελή φορολόγηση. Αυτό όμως δεν έγινε “εν αιθρία” ούτε έγινε υπό κάποια πίεση Έγινε επειδή το είχαμε συμφωνήσει και την κατάλληλη στιγμή θα γινόταν. Και αυτές τις δηλώσεις τις είχα κάνει, τις είχε κάνει και ο κ. Μπεγλίτης και σε μία σχέση ειλικρίνειας που έχουμε, γιατί δίνουμε την ίδια μάχη, θα είχα και εγώ την αναμονή και την προσδοκία, να έχετε επιδείξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε αυτά που λέμε και σε αυτά που κάνουμε. Και βέβαια, επειδή εσείς έχετε και πολύ μεγάλα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, γιατί ένα στέλεχος ηλικίας περίπου 38 ετών που αναπτύσσει πτητικό έργο στην διαδρομή του την υπηρεσιακή αποκτά πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Θα μου πείτε τώρα, άνθρωποι ηλικίας 25 ή 35 ή ακόμη και 45 ετών είναι παράταιρο να συζητούν για τα θέματα αυτά, αλλά είναι μία πραγματικότητα την οποία και αυτή πρέπει να την έχουμε υπόψη μας. Και αυτό το μήνυμα θέλαμε να στείλουμε προχθές, με τη διάταξη που ψηφίστηκε, ότι όποιος έχει θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα σήμερα, δεν πρόκειται να τα δει να θίγονται αύριο, επειδή θα αλλάξει ένας νόμος. Και αυτή είναι μία βαρύνουσα ρύθμιση γιατί καθιστά τα δικαιώματα αυτά περιουσιακά και δημιουργεί μία σχέση δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, όπως λέμε στα νομικά. Άρα κάθε τι που λέμε έχει μία σημασία από την άποψη αυτή και δεν είναι λόγια του αέρα, ούτε λόγια του νομοθέτη, που τα αλλάζει μετά κάποιος άλλος νομοθέτης, μία άλλη πλειοψηφία στη Βουλή.

Επίσης, με προβληματίζει πάρα πολύ το γεγονός ότι μέσω του διαδικτύου, αναπτύσσεται τώρα μία άλλου τύπου δραστηριότητα, ας την πούμε έτσι, συνδικαλιστική και στο χώρο των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υπάρχουν κύκλοι που παροτρύνουν τα στελέχη των ΕΔ σε μαζική αποχή στις 21 Μαΐου Υπάρχει σελίδα στο Facebook, όπου υποδύονται ορισμένοι – φαντάζομαι ότι δεν πρόκειται για πραγματικούς αξιωματικούς ή πραγματικούς υπαξιωματικούς- τα στελέχη των ΕΔ. Δεν πρέπει να αφήνουμε σε κανέναν να υποδύεται ότι είμαστε εμείς. Δεν έχετε ανάγκη ούτε από κομματική προστασία, ούτε από συνδικαλιστική προστασία, ούτε από αυτόκλητους συνηγόρους οι οποίοι μιλούν στο όνομά κάποιων δικών τους σκοπιμοτήτων. Έχετε τη δυνατότητα να μιλάτε με τους διοικητές σας. Εδώ δεν πρόκειται για μία στρατιωτική σχέση “κλασική”, εδώ είστε όλοι αδελφωμένοι προ του κοινού κινδύνου. Η απόσταση μεταξύ ενός νεαρού ανθυποσμηναγού και του ταξιάρχου που είναι Διοικητής της Πτέρυγας Μάχης είναι μηδενική. Μπορείτε να μιλήσετε με τον αρχηγό, με τον αρχηγό του ΑΤΑ, με τους πάντες. Και μπορείτε να μεταφέρετε τις παρατηρήσεις σας, τις σκέψεις σας. Κάθε πρωί κάνετε briefing και μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε. Και εν πάση περιπτώσει κανείς δεν σας απέκλεισε να στείλετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικό απευθείας σε μένα, όπως κάνουν αρκετοί ή το κάνουν -ίσως για λόγους ευγένειας οι γονείς τους ή οι γυναίκες τους -. Άρα, όταν ζούμε σε ένα τέτοιο περιβάλλον και έχουμε αυτά τα συμφραζόμενα, τα διεθνή και τα κοινωνικά, θα πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολλοί προσεκτικοί. Γιατί μετά επιτρέπουμε να δημιουργούνται μία σειρά από παρεξηγήσεις οι οποίες μας φέρνουν όλους σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Εννοώ ότι δημιουργούνται μέτωπα κοινωνικά. Με την ίδια ευκολία που κάποιοι λένε “είναι αναγκαίο να υπάρχουν ειδικές διατάξεις, προνομιακές για τα στελέχη των ΕΔ και ιδίως για όσους εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο”, με την ίδια ευκολία υπάρχουν άλλοι που λένε “όχι, ισοπέδωση. Όλοι πρέπει να υποστούν περιορισμούς”. Και είναι λάθος να ανοίγουμε αυτά τα μέτωπα τώρα και είναι λάθος να παίρνει κανείς αποφάσεις υπό το κράτος πίεσης και υπό το κράτος πανικού. Και εσείς το ξέρετε αυτό πάρα πολύ καλά. Και πολλές φορές και πολιτικές ηγεσίες τελούν υπό την πίεση αυτή, της οργής και της αντίδρασης της κοινωνίας και αναγκαζόμαστε να αναζητούμε θεσμικά μέτρα, τα οποία όμως μπορεί να τα βρει μόνον όταν τα επεξεργάζεται με ηρεμία, σε χρόνο ανύπτοπτο, αλλιώς δεν μπορεί να παίζει κανείς με θεσμούς, όπως είναι το Σύνταγμα της χώρας, η δημοκρατία μας, τα ατομικά μας δικαιώματα κοκ.

Ήθελα να σας τα πω αυτά γιατί θέλω να έχουμε μία ειλικρινή και καθαρή σχέση και θέλω να ξέρετε ότι δεν κάνουμε τίποτες άλλο από το πρωί μέχρι το βράδυ παρά να σκεφτόμαστε εσάς. Δεν ξέρω τι εικόνα έχετε, ιδίως όσοι είστε στους μεσαίους και μικρούς βαθμούς, για το τι συμβαίνει κάθε μέρα στο λεγόμενο “Πεντάγωνο”, στο κτήριο του Υπουργείου και των Γενικών Επιτελείων. Από το πρωί μέχρι το βράδυ, η μόνη μέριμνα και η μόνη συζήτηση είναι πώς θα έχετε τα καλύτερα μέσα, τις καλύτερες συνθήκες ζωής, τις καλύτερες προοπτικές, την καλύτερη ανταμοιβή που να ανταποκρίνεται στην αξία σας και την προσφορά σας. Άρα μη νομίζετε ότι δεν έχουμε την πλήρη εικόνα και εν πάση περιπτώσει οι άνθρωποι που ηγούνται των ΕΔ -συμπωματικά και Α/ΓΕΕΘΑ είναι αεροπόρος, είναι ένας από σας. Αύριο κάποιος από σας θα είναι αρχηγός του ΓΕΑ και του ΓΕΕΘΑ. Και θα δείτε ότι ο χρόνος περνάει πάρα πολύ γρήγορα, τραγικά γρήγορα. Δηλαδή από κεί που είσαι σε μία ηλικία μικρή, παραγωγική και είσαι τριάντα χρονών, ούτε που καταλαβαίνεις πότε φτάνεις σε μία ηλικία που σε φέρνει πολύ κοντά στην αποχώρηση.

Λοιπόν, θέλω να ξέρετε, ως μήνυμα ότι η Πατρίδα, η οποία περνάει πολύ μεγάλες δυσκολίες ξέρει να ξεχωρίζει και ξέρει να μεταχειρίζεται, όπως πρέπει, αυτούς που προσφέρουν τις ιδιαίτερες και επικίνδυνες και επώδυνες υπηρεσίες. Να είστε βέβαιο ότι η κοινωνία και ο ελληνικός λαός και η πολιτική ηγεσία και όλες οι πτέρυγες της Βουλής- δε μιλάω στο όνομα της κυβερνητικής πλειοψηφίας μόνον- σας περιβάλλει με απόλυτη τιμή και αγάπη. Και αυτό το οποίο επίσης θα ήθελα να μου επιτρέψετε να τονίσω είναι ότι το συμβάν αυτό της 26ης Απριλίου έγινε ενώ είχε προηγηθεί, λίγες ημέρες νωρίτερα, μία ομόθυμη δήλωση όλων των κομμάτων της Βουλής, στην Υποεπιτροπή Εξοπλισμών, ειδικά για τα θέματα τα δικά σας, ειδικά για το πτητικό επίδομα. Και εν πάση περιπτώσει θα ήταν αρνητικό θεσμικά, να μην εμπιστευόμαστε όλες τις πτέρυγες της Βουλής, οι οποίες τονίζουν κάτι το κοινό και το αυτονόητο.

Ήθελα λοιπόν με την ευκαιρία της συνάντησής μας να σας τα πω και αυτά, χάρηκα πολύ που είδα ότι η τέφρα δεν θα μας επηρεάσει. Είναι και αυτό ένα στοιχείο που πρέπει να το έχουμε όψη μας, πόσο ευάλωτη είναι η ανθρωπότητα, παρά την τεχνολογική ανάπτυξη και παρά το μεταμοντέρνο επίπεδο πολιτισμού. Πόσο ο γεωλογικός χρόνος, που είναι ο πιο μακρύς ιστορικά χρόνος μας καταδιώκει. Πώς δηλαδή άρκεσε μία έκρηξη σε ένα ηφαίστειο για να τινάξει στον αέρα τις αεροπορικές μεταφορές στην Ευρώπη -και όχι μόνο στην Ευρώπη- και τις υπερατλαντικές και να προκαλέσει ένα τεράστιο οικονομικό κόστος να αλλάξει συνθήκες ζωής και πρακτικές.

Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν πόσο αλλάζει η αίσθηση της κίνησης, πως αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα -από τι τώρα- από ένα γεγονός απροσδόκητο, το οποίο συγκρούει τον γεωλογικό χρόνο με τον ημερολογιακό και τον οικονομικό χρόνο. Τη στιγμή που έχεις πραγματική ενημέρωση σε χρόνο “dt”μέσω του διαδικτύου δεν μπορείς να μετακινηθείς γιατί σε εμποδίζει η τέφρα του ηφαιστείου της Ισλανδίας. Αυτό για να δούμε πόσο ευάλωτοι είμαστε και πόσο μικρή σημασία κάποτε έχει η τεχνολογία η οποία συνήθως έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Αυτά είχα να σας πώ μαζί με την αγάπη μου και την εκτίμησή μου και τη χαρά μου που βρέθηκα εδώ στην Τανάγρα, συμπωματικά στη Μοίρα σας, και είδα έτσι και τα πρόσωπά σας. Εύχομαι το καλύτερο στη ζωή σας, την προσωπική, την οικογενειακή και την επαγγελματική βεβαίως.

Αλλά δεν υπάρχει επαγγελματική ζωή και προκοπή αν δεν υπάρχει περιβάλλον οικογενειακό και αν δεν υπάρχει και μία εσωτερική ηρεμία και μία φιλοσοφημένη διάθεση για αυτό έχει μεγάλη σημασία να έχετε στη ζωή σας και άλλα ενδιαφέροντα, να παρακολουθείτε τι γίνεται. Και δεν εννοώ πολιτικά ενδιαφέροντα μόνον, εννοώ κοινωνικά, λογοτεχνικά, πολιτιστικά , αθλητικά κα άλλα τα οποία συγκροτούν μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα και δίνουν και διεξόδους σε περιόδους κρίσης γιατί όλοι μας περνάμε σε όλη μας τη ζωή πάντα, μικρές ή μεγάλες κρίσεις”.
ΑΠΕ

Γενικά θέματα

Δυσοίωνα μηνύματα για τη λειψυδρία! Αντιμέτωποι με δυσμενείς καταστάσεις – Συναγερμός για να προστατευθούν ζωές

Η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νερό: Έκθεση του ΟΗΕ εκπέμπει SOS για την ξηρασία παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και άλλων σημαντικών παραγόντων. 

Αυτή τη στιγμή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός τους αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια

Οι έντονες ξηρασίες και οι ακραίες πλημμύρες, που όσο περνάει ο καιρός γίνονται και περισσότερες, αποτελούν μια «πρόγευση» των επερχόμενων εξελίξεων, καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Τα ποτάμια κατέγραψαν πέρυσι ένα επίπεδο ξηρασίας άνευ προηγουμένου εδώ και 33 χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ, WMO, OMM), μια υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, το νερό μας δίνει μια πρόγευση των επερχόμενων εξελίξεων», εκφράζει την ανησυχία της σε ανακοίνωση η γενική γραμματέας του ΠΜΟ Σελέστ Σάουλο. «Τα σημάδια συναγερμού πολλαπλασιάζονται: παρακολουθούμε ένα παροξυσμό ακραίων βροχοπτώσεων, πλημμυρών και ξηρασιών, που επιβαρύνουν πολύ τις ζωές, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες», παρατηρεί.

Αντιμέτωποι με δυσμενείς καταστάσεις

Καθώς η χρονιά 2023 ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, οι αυξημένες θερμοκρασίες και η γενικευμένη εξασθένηση των βροχοπτώσεων συνέβαλαν σε παρατεταμένες ξηρασίες.

Οι πλημμύρες ωστόσο πολλαπλασιάστηκαν: τα ακραία υδρολογικά φαινόμενα ευνοήθηκαν όχι μόνο από φυσικούς κλιματικούς παράγοντες, κυρίως τη μετάβαση από τις συνθήκες Λα Νίνια σε ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο στα μέσα του 2023, αλλά επίσης από την ανθρώπινης προέλευσης κλιματική αλλαγή, αναφέρει ο ΠΜΟ.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας επιτάχυνε τον υδρολογικό κύκλο, ο οποίος έγινε επίσης πιο ακανόνιστος και λιγότερο προβλέψιμος», εξηγεί η Σάουλο.

Οι συνέπειες είναι πολλαπλές: «Μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα που μπορεί να περιέχει περισσότερη υγρασία, η άνοδος της θερμοκρασίας του κλίματος αυξάνει τον κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων» ενώ «παραλλήλως η επιτάχυνση της εξάτμισης και της ξήρανσης των εδαφών επιδεινώνει τις ξηρασίες».

Κατά συνέπεια, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλο και πιο δύσκολες καταστάσεις, όπου το νερό είναι είτε υπερβολικά άφθονο είτε ανεπαρκές».

Αυτή τη στιγμή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός τους αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η έκθεση δείχνει ότι τα ύδατα περίπου του 50% των ποταμών του πλανήτη ήταν πέρυσι λιγότερα από το κανονικό.

Οι παγετώνες βρίσκονται επίσης στη γραμμή του μετώπου της ανόδου της θερμοκρασίας του κλίματος: σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα για την περίοδο από το Σεπτέμβριο 2022 ως τον Αύγουστο 2023, έχασαν πάνω από 600 γιγατόνους νερού, απώλεια που είναι η χειρότερη σε 50 χρόνια παρατηρήσεων.

«Το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων απειλεί τη μακροπρόθεσμη υδροδοτική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Εντούτοις δεν λαμβάνουμε τα επείγοντα μέτρα που επιβάλλονται», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η γενική γραμματέας του ΠΜΟ.

Συναγερμός για να προστατευθούν ζωές

Ο οργανισμός ζητάει να κηρυχθεί από νωρίς συναγερμός για όλους ώστε να προστατευθούν οι ζωές και τα μέσα επιβίωσης που συνδέονται με το νερό και καλεί να βελτιωθούν οι γνώσεις και ο διαμοιρασμός των δεδομένων για τις πηγές νερού.

«Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα, αν δεν μετρήσουμε την έκτασή του», υπογραμμίζει η Σάουλο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Γιάννος Χαραλαμπίδης στη Σημερινή: Μήλον της Έριδος η Κύπρος για την ασφάλεια Τουρκίας – Ισραήλ

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Η Μέση Ανατολή είναι στις φλόγες και, μετά την επίθεση των Ιρανών με βαλλιστικούς πυραύλους σε βάρος του Ισραήλ, ξεκίνησε επίθεση των Ισραηλινών στον Βόρειο Λίβανο, ενώ αναμένονται και τα αντίποινα σε βάρος της Τεχεράνης.

Γράφει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Τουρκία και Ακρωτήρι

Η Τουρκία επιχαίρει από την κατατριβή του Ισραήλ και του Ιράν. Μπορεί μεν ο Ερντογάν να χαρακτηρίζει τον Νετανιάχου ως εγκληματία πολέμου, αλλά συνεργάζεται με τους Βρετανούς και δη με τα μαχητικά «Ταϊφούν», που επιχειρούν από τις Βάσεις Ακρωτηρίου και:

1) Περιπολούν από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας εντός του τουρκικού εναέριου χώρου, με την άδεια της Άγκυρας, προς τη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ, καθώς και προς το Ιράκ. 2) Συμμετέχουν στις αναχαιτίσεις των ιρανικών πυραύλων και drones στις επιθέσεις, που δέχεται το Ισραήλ από το Ιράν και συλλέγουν πληροφορίες. 3) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει για τη συνεργασία των Βάσεων με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όταν ενεργούν τα «Ταϊφούν» είτε για επιτήρηση είτε για να προστατεύσουν με οποιονδήποτε τρόπο το Ισραήλ. Ή για να στραφούν σε βάρος της Χεζμπολάχ.

Τόσο οι Βάσεις Ακρωτηρίου όσο και του Αγίου Νικολάου είναι στρατηγικής σημασίας, διότι από τις μεν πρώτες, εκτός των άλλων, ενεργούν ακόμη τα θρυλικά κατασκοπευτικά U2 ως συμπληρωματικά των δορυφόρων, στις δε δεύτερες υπάρχει το Έχελον ως κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος, λόγω Βάσεων, τελεί υπό καθεστώς απειλής. Χωρίς να διαθέτει αξιόπιστη εναέρια αποτροπή, αφού οι ρωσικοί TOR-M1 και BUK μερικώς μπορούν να επιχειρήσουν. Ακόμη και αν στραφούν για ν’ αποκρούσουν την ιρανική απειλή ή αυτήν της Χεσμπολάχ, δεν θα μπορούν να καλύπτουν την όποια τουρκική επί της οποίας είναι προσαρμοσμένα τα συστήματα αυτά. Λόγω του κενού που υπάρχει στην αεράμυνα είχε κλείσει η αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος BARAK με πυραύλους 35, 70 και 150 χιλιομέτρων. Η κυπριακή Κυβέρνηση αγόρασε το BARAK με πυραύλους των 70 χιλιομέτρων. Με τον πόλεμο στη Γάζα και στον Λίβανο, η παράδοση του συστήματος δεν είναι βέβαιο εάν θα καθυστερήσει ή όχι. Ούτως ή άλλως, η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την άρση του εμπάργκο στο στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ θα ήταν δυνατό να ζητήσει ακόμη και «Πάτριοτ» ή άλλα σχετικά οπλικά συστήματα αεράμυνας από ευρωπαϊκά κράτη. Επί του παρόντος, τόσο η αεράμυνα των Βάσεων όσο και της Κύπρου ολόκληρης στηρίζεται στον πολεμικό στόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που βρίσκονται στ’ ανοιχτά της Κύπρου. Ως εκ τούτου, θα ήταν μέγα πλήγμα εάν επέτρεπαν ή στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν να κτυπήσει τις Βρετανικές Βάσεις. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος λόγω Βάσεων καλύπτεται, όπως είχαμε ήδη γράψει από την αρχή της κρίσης, κάτω από την Ατσάλινη Αεράμυνα των ΗΠΑ.

Το μήλον της Έριδος

Η Τουρκία δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στις συγκρούσεις στη Γάζα και στον Λίβανο, όμως υπάρχει μια πολεμική ρητορική που εγείρει το εξής ερώτημα: Μπορεί ή όχι η Τουρκία να κτυπήσει το Ισραήλ, όπως αρχικά απειλούσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος, όμως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εμφανίζεται ως να τελεί υπό την απειλή του «σιωνιστικού επεκτατισμού», όπως ισχυρίζεται;

Σε αυτό το παιχνίδι, η Κύπρος καθίσταται γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μήλον της Έριδος, αφού:

1) Αποτελεί το νότιο τμήμα της νήσου, τη μοναδική έξοδο, που διαθέτει το Ισραήλ, λόγω της έλλειψης στρατηγικού βάθους, που είναι περικυκλωμένο από τους Άραβες και την Τουρκία. Άρα ο άξονας προς τη Σούδα μέσω Κύπρου είναι ζωτικός χώρος όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τις ΗΠΑ και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους τους. Απόδειξη τούτου συνιστά η συγκέντρωση του 6ου στόλου ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

2) Αποτελεί ασπίδα και εμφανίζεται ως το αβύθιστο για την Τουρκία αεροπλανοφόρο, καθώς και αναπόσπαστο τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

3) Αποτελεί ασπίδα για την Τουρκία από επιθέσεις που θα ήταν δυνατό να δεχτεί μέσω Κύπρου, εξ ου και η άρνησή της να δεχθεί την παρουσία ελληνικού στρατού και οι διαμαρτυρίες για την όποια στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ. Είναι όμως και για το Ισραήλ ασπίδα.

Γιατί;

Διότι, ουδόλως θα ήθελε το Ισραήλ:

Α) Να πέσει η Κύπρος στον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας και δη μέσω μιας ομοσπονδιακής ή συνομοσπονδιακής λύσης, με τον πλήρη γεωπολιτικό έλεγχο του νησιού από την Άγκυρα.

Β) Να εγκατασταθούν στην Κύπρο τουρκικά πυραυλικά συστήματα, που θα στοχεύουν το Ισραήλ.

Τα πλεονεκτήματα του Ισραήλ

Το ερώτημα εάν μπορεί να κτυπήσει και να κάνει πόλεμο η Τουρκία με το Ισραήλ απαντάται ως εξής: Η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα: 1) Να διενεργήσει επίθεση με την αεροπορία της ή με τη συσσώρευση στόλου. 2) Να κτυπήσει με πυραύλους και δη «Ταϊφούν» με βεληνεκές της τάξης των 600 χιλιομέτρων, όταν αυτά θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα (αυτά εισήλθαν ήδη σε γραμμή παραγωγής από τον Μάιο του 2023 ).

Όμως η οποιαδήποτε τουρκική επίθεση: Α) Βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, που θέτουν υπό την προστασία τους και τον 6ο Στόλο το Ισραήλ, οπότε δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία μια τέτοια δράση. Β) Οτιδήποτε διενεργηθεί από αέρος, είτε είναι από μαχητικά είτε από πυραυλικά συστήματα, θα ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί επιτυχώς από το Ισραήλ είτε με τους arrow και με το “iron dome” είτε με τα πλοία των συμμαχικών δυνάμεων και δη των ΗΠΑ, καθώς και με την ισραηλινή αεροπορία, η οποία υπερτερεί της τουρκικής.

Πύραυλοι και Τεχνητή Νοημοσύνη

Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ υπερέχει στην αεροπορία και στα πυραυλικά συστήματα. Στην αεροπορία, εκτός των F-15 και F-16, διαθέτει και τα F-35, οπότε μπορεί να δράσει αναλόγως και με βάθος πυρός. Συν του ότι: i) Τα ισραηλινά F-35 είναι τα μόνα των οποίων οι υπολογιστές και λοιπά συστήματα δεν βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ. ii) Η Τουρκία έχει πρόβλημα με την αεράμυνά της επί του παρόντος. Εξ ου και η αγορά των S-400, χωρίς όμως να παρέχει πλήρη κάλυψη, καθώς και η απόφαση που λήφθηκε στις 6.8.2024 για την κατασκευή του τουρκικού “iron dome”. iii) Το Ισραήλ διαθέτει αριθμό επιθετικών πυραύλων μέσου και μακρούς βεληνεκούς, από τους LORA με βεληνεκές 280 χιλιόμετρα ώς τους Jericho – 3 (Ιεριχώ) με βεληνεκές μεταξύ των 4,800 χλμ και 6,500 χιλιομέτρων. iv) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει ότι το Ισραήλ υπερέχει στους τομείς του κυβερνοχώρου και της Τεχνητής Νοημοσύνης (πάσης φύσεως drones).

Ζώνες ασφαλείας και περιφερειακές δυνάμεις

Υπό αυτές τις συνθήκες και λαμβανομένου υπόψη ότι οι δυο χώρες δεν έχουν σύνορα, το πλεονέκτημα ανήκει στο Ισραήλ. Και όχι στην Τουρκία, η οποία στηρίζει τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χεζμπολάχ, διότι θέλει την κατατριβή του Ισραήλ. Η Άγκυρα βολεύεται από το οπλοστάσιο και δη τους πυραύλους της Χεζμπολάχ, των οποίων το βεληνεκές καλύπτει και την Κύπρο. Εξ ου και οι απειλές του μ. Χασάν Νασράλα, ότι η Κύπρος ήταν εν δυνάμει στόχος λόγω των στρατιωτικών της σχέσεων με το Ισραήλ. Ήταν μια απειλή «made in Turkey», στη λογική του “proxy war”. Η εξουδετέρωση του οπλοστασίου της Χεσμπολάχ από το Ισραήλ είναι προς όφελος της Κύπρου, αλλά όχι προς όφελος του Ιράν και της Τουρκίας, η οποία δεν θέλει την εδραίωση του Ισραήλ στην περιοχή και την εξάλειψη των τρομοκρατικών απειλών. Δεν θα ήθελε να δει ούτε τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, διότι η κατατριβή των δυο χωρών, που συνιστούν περιφερειακές δυνάμεις, είναι για ευνόητους λόγους προς όφελος της Άγκυρας, η οποία εδραιώνεται και στην περιοχή της Συρίας, χωρίς ταυτοχρόνως να επιθυμεί τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στον Βόρειο Λίβανο. Πώς όμως θα ασκήσει κριτική στο Ισραήλ, όταν κατέχει την Κύπρο και όταν έχει ήδη υπό κατοχή τμήμα της Συρίας στη λογική της ζώνης ασφαλείας;

Οι θαλάσσιες οδοί…

Η Τουρκία ελέγχει την περιοχή από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα στην πρακτική της τουρκικής λίμνης ως τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με μια σειρά από ναυτικές και αεροπορικές Βάσεις στα παράλιά της (Ντάλαμα, Μερσίνα, Άδανα, κ.λπ) και την Κύπρο ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Η Καρπασία και η Αμμόχωστος έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις θαλάσσιες οδούς και δη εκείνες προς την Αλεξανδρέττα, που προτού καταλήξουν εκεί αποκλίνουν προς Ισραήλ, Λίβανο και Συρία. Η Τουρκία θα ήθελε να έχει πρόσβαση στη θάλασσα και μέσω Συρίας, ενώ, ταυτοχρόνως, ουδόλως θα επιθυμούσε τη ζώνη ασφαλείας του Ισραήλ, διότι διευρύνει τον έλεγχο παράλιων περιοχών και ενισχύει τον έλεγχο της θαλάσσιας οδού προς την Αλεξανδρέττα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Ερντογάν εμφανίζεται ως να είναι απειλούμενος από το Ισραήλ, λόγω της εισόδου του στον Λίβανο. Η Τουρκία επιδιώκει τον έλεγχο των θαλασσίων οδών από και προς το Σουέζ και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επεκτείνει τη λεγόμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους προς τις νότιες θάλασσες, καθώς και προς τη γραμμή Κρήτη, Κάρπαθος και Ρόδος, όπου βρίσκονται οι πύλες του Αιγαίου.

 

χαρτης 1 .jpg

 

Ο χάρτης δείχνει τα θαλάσσια δρομολόγια από το Σουέζ προς διάφορες κατευθύνσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είτε προς Κύπρο είτε προς Αιγαίο είτε προς άλλες χώρες της περιοχής και δη προς την Αλεξανδρέττα. Η Τουρκία στοχεύει στον πλήρη έλεγχο των οδών αυτών. Θεωρεί την Κύπρο δεδομένη και σημαντικό τον έλεγχο των πυλών του Αιγαίου, όπως και της Κύπρου καθώς και της Καρπασίας. Πολύ, δε, θα ήθελε η Τουρκία να βγει μέσω Συρίας στη θάλασσα. Καθόλου δεν επιθυμούσε τη δημιουργία κουρδικής περιοχής με πρόσβαση στη θάλασσα. Στην παρούσα φάση η Άγκυρα δεν θα ήθελε να δει την ενίσχυση του Ισραήλ στην περιοχή και δη μέσω της αύξησης ενός παράλιου τμήματος του Λιβάνου, που θα εμπίπτει σε αυτό που ονομάζει ζώνη ασφαλείας με βάθος ώς 50 χιλιόμετρα.

 

Maritime Map 03 ΟΚΤ 2024.jpg

 

Ο χάρτης αποτυπώνει τη νέα διάταξη των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων και των λοιπών συμμαχικών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, στα στενά του Ορμούζ, στην Ερυθρά θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκ των πραγμάτων, οι Βρετανικές Βάσεις είναι εν δυνάμει στόχος για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Και, λόγω των κενών της κυπριακής αεράμυνας, ο στόλος των ΗΠΑ είναι αυτός που προσφέρει ατσάλινο θόλο για την αναχαίτιση ενδεχόμενης επίθεσης είτε με πυραύλους είτε με drones.

 

XARTHS 1.jpg

 

Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει τη ζώνη ασφαλείας που επιδιώκει να δημιουργήσει στον Λίβανο για να περιορίσει την απειλή της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για τα όρια που τελούν κάτω από τον έλεγχο της UNIFIL, η οποία, όμως, αδυνατεί να βάλει χαλινάρι στη Χεζμπολάχ. Οι εντολές της UNIFIL από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν, μεταξύ άλλων, ως στόχο να βοηθήσουν: α) στην κατάπαυση του πυρός, στην επιστροφή των Λιβανέζων στα σπίτια τους που είχαν αναγκαστεί να φύγουν λόγω εχθροπραξιών και β) τον νόμιμο στρατό του Λιβάνου να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών και όχι να επιτρέπει την κυριαρχία της Χεζμπολάχ.

 

FLIGHT RADAR.jpg

 

Οι δυο φωτογραφίες, ημερομηνίας 2/10/2024 από το flightradar24, απεικονίζουν πώς ο Ερντογάν, ενώ από τη μια πυροβολεί φραστικά το Ισραήλ, στην πράξη κάνει πλάτες στις Βρετανικές Βάσεις, που βρίσκονται στην Κύπρο, των οποίων τα αεροσκάφη (Eurofighter Typhoon) αναλαμβάνουν την ασφάλεια της περιοχής, επιχειρώντας από τον τουρκικό εναέριο χώρο για την αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων. Μάλιστα, η δεύτερη δείχνει πώς βρετανικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού (KC2 Voyager) βρίσκεται εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Για ποιο λόγο άραγε;

 

*Δρ των Διεθνών Σχέσεων

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή