Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Στις 14 Απριλίου η «Γιορτή της Απόδημης Ελληνίδας»

Δημοσιεύτηκε

στις


Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), θα τιμήσει και φέτος επτά απόδημες Ελληνίδες.
..Η Χαρίκλεια Νικοπούλου Από το 2004 είναι διορισμένη σε μειονοτικό σχολείο της Θράκης, στο Πομακοχώρι του Μεγάλου Δερείου Έβρου, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις από εθνικούς συλλόγους και δημόσιους φορείς για την προσφορά της και τη διδασκαλεία της στο μειονοτικό σχολείο του Δερείου Έβρου

Ποιες είναι οι τιμώμενες Ελληνίδες
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), θα τιμήσει και φέτος επτά απόδημες Ελληνίδες. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, που “αγκαλιάστηκε” από την πρώτη στιγμή από το ΣΑΕ, να αποδοθεί φόρος τιμής στην ελληνίδα της διασποράς, στο πλαίσιο των εορτασμών της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας.
Οι τιμώμενες Ελληνίδες για το 2010, που έχουν επιλεγεί όπως και τα προηγούμενα χρόνια από τις επτά περιφέρειες του ΣΑΕ, είναι η Αθανασία Σίσκου, από την Ευρώπη, η Μαρίνα Μουστάκα, από τις ΗΠΑ, η Μαργαρίτα Καπετανέα, από τη Ραμάλα, η Βρισηίς Μαύρου- Παϊδούση, από τον Καναδά, η Ιωάννα Ζωναρά, από την Αργεντινή, η Όλγα Κουπριάνοβα, από το Κιργιστάν και η Αλεξάνδρα Βακιτσίδου, από την Αυστραλία. Μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι και φέτος το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, με απόφαση του Νομάρχη, θα τιμηθούν για την προσφορά τους και άλλες δύο Ελληνίδες: η Έλενα Αμβροσιάδου και η Χαρίκλεια Νικοπούλου.

«Η Θεσσαλονίκη μας, η υπερήφανη πρωτεύουσα του Οικουμενικού Ελληνισμού, υποδέχεται και φέτος, για τρίτη φορά στη σειρά, τις Ελληνίδες της Διασποράς, τις Ελληνίδες του κόσμου, γυναίκες που μας κάνουν υπερήφανους για το σύνολο της προσφοράς τους, διδάσκοντας με τη ζωή τους αγάπη, ευαισθησία και ανθρωπιά», τονίζει σε μήνυμά του ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Και συνεχίζει: «Σε αγαστή συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, τιμούμε εφτά γυναίκες που έκαναν την υπέρβαση, θριαμβεύουν σε κάθε τομέα της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, καταθέτουν περίσσευμα ψυχής και διαφημίζουν την Ελλάδα μας στα πέρατα της Οικουμένης.

Με τη σεμνότητα και την αξιοπρέπεια που τις διακρίνει, έχουν κερδίσει επάξια τον πιο σημαντικό έπαινο, την απεριόριστη εκτίμηση και τον θαυμασμό, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των συμπολιτών τους, εκεί όπου βρήκαν τη δική τους Ιθάκη, στον Καναδά, στην Αργεντινή, στην Παλαιστίνη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αυστραλία, στη Γερμανία και έχτισαν μικρές Ελλάδες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης, τονίζει ότι η «Γιορτή της Απόδημης Ελληνίδας», αποτελεί ελάχιστο δείγμα τιμής και αφοσίωσης απέναντι στην διαχρονική προσφορά της Ελληνίδας της Διασποράς στο οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

«Παντού και πάντοτε, αλλά ιδιαίτερα στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η Ελληνίδα της Ομογένειας αποδεικνύει ότι είναι εδώ, δίπλα μας, άξιος συμπαραστάτης σε κάθε πρωτοβουλία που προβάλλει την ελληνικότητα, κάνοντας υπερήφανη τόσο τη χώρα καταγωγής της όσο και τον τόπο διαμονής της», τονίζει ο κ. Ταμβάκης.

«Για τρίτη συνεχή φορά τιμούμε, στην πρωτεύουσα του Απόδημου, την επιτυχημένη της πορεία, τιμούμε το παρόν και αναδεικνύουμε το μέλλον της, επικροτώντας στην πράξη τον αδιάκοπο αγώνα της να διατηρήσει άσβεστο το πατρογονικό φως στα πέρατα της Οικουμένης».

Η εκδήλωση, που θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Porto Palace, στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά των τιμώμενων γυναικών:

Αθανασία Σίσκου , Περιφέρεια ΣΑΕ ΕυρώπηςΗ Αθανασία Σίσκου γεννήθηκε και έζησε μέχρι τα 18 της χρόνια στην ακριτική Στέρνα Ορεστιάδας του Νομού Έβρου. Σπούδασε βιολογία, κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες και παιδαγωγικά στα Πανεπιστήμια του Dusseldorf και του Essen της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Από την πρώτη μέρα που βρέθηκε στη Γερμανία εντάχτηκε στο μεταναστευτικό και το φοιτητικό κίνημα. Συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση των Κοινοτικών νεολαιών και των τμημάτων γυναικών των Ελληνικών κοινοτήτων, διατελώντας μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ) από το1986 μέχρι το 2007 και Γραμματέας του για πάνω από δέκα χρόνια. Από το Μάρτη του 2008 ζει στην Αθήνα όπου και διευθύνει τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό KUMON στην Ελλάδα.

Μαρίνα Μουστάκα, Περιφέρεια ΣΑΕ Ηνωμένων Πολιτειών

Η Μαρίνα Μουστάκα έλκει την καταγωγή της από την Κοζάνη. Σπούδασε κοινωνική λειτουργός με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. και συνέχισε με σπουδές Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Oregon, με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright. Το 1999 ίδρυσε το Ίδρυμα και Μουσείο Ελληνικής Κληρονομιάς (Hellenic Heritage Institute and Museum of San Jos?), στο οποίο υπηρετεί ως σήμερα με την ιδιότητα της προέδρου και CEO. Η Μαρίνα Μουστάκα είναι μέλος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, της Φιλοπτώχου Οργάνωσης της Αγίας Άννης και του Συλλόγου Golden Years της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Τα τελευταία χρόνια η Μαρίνα Μουστάκα γράφει ποιήματα, ενώ το όνειρό της είναι να δημιουργήσει ένα ελληνικό χωριό, στο πρότυπο του αντίστοιχου χωριού στο Solvang της Καλιφόρνια. Φιλοδοξεί να διαμορφώσει ένα μόνιμο και αυθεντικό ελληνικό περιβάλλον που, όπως η ίδια υποστηρίζει, θα αποτελεί «την καλύτερη επιλογή μετά από την επίσκεψη στην Ελλάδα»

Μαργαρίτα Καπετανέα , Περιφέρεια ΣΑΕ Αφρικής-Εγγύς/Μέσης Ανατολής.
Η Μαργαρίτα Καπετανέα γεννήθηκε στη Δράμα, το 1956. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, σε Ελλάδα και Βουλγαρία, παντρεύτηκε τον Παλαιστίνιο Δρ. Χάνι αλ Χρουμπ, ανώτατο στέλεχος, σήμερα, της Παλαιστινιακής Αρχής. Το 1994 μετέβη στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, στον προσφυγικό καταυλισμό Ντχέσια της Βηθλεέμ και αμέσως έγινε μέλος του Συνδέσμου Παλαιστινο-Ελληνικής Φιλίας (ΣΠΕΦ). Το 1995 μετακόμισε στην Ραμάλα και από το Δεκέμβριο του 1999 είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιστινο- Ελληνικής Φιλίας.

Βρισηίς Μαύρου- Παϊδούση, Περιφέρεια ΣΑΕ Καναδά
Η Βρισηίς Μαύρου Παϊδούση γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1963, όμως, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στον Καναδά και βρέθηκε στο Μόντρεαλ, όπου εργάστηκε στην τράπεζα Toronto Dominion. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας η Βρισηίς Μαύρου- Παϊδούση πρωτοστάτησε στην ίδρυση αντιστασιακών οργανώσεων, όπως ο Μακρυγιάννης, το ΠΑΜ, το Greek Relief Fund, οργάνωση που συγκέντρωνε χρήματα για την ανακούφιση των πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα. Στο ίδιο διάστημα πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Εργατικού Συλλόγου, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων και της Οργάνωσης για τα Δικαιώματα του Πολίτη, με σκοπό την αρωγή στους Έλληνες μετανάστες και βοήθεια για την ένταξή τους στην καναδική κοινωνία. Υπήρξε ενεργό μέλος του αντιδικτατορικού αγώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου της αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και το διαβατήριό της.Η Βρισηίς Μαύρου- Παϊδούση πρωτοστάτησε, επίσης, στην ίδρυση της Ελληνοκαναδικής Επιτροπής Αλληλεγγύης για την Κύπρο, με άμεση μέριμνα για τη συγκέντρωση υλικού για τους ξεριζωμένους από τις εστίες τους Ελληνοκυπρίους και τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανακούφισή τους. Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή του πανεπιστημίου ΜcGill Μιχάλη Παϊδούση, Επίτιμο Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στο Μόντρεαλ.

Ιωάννα Ζωνναρά, Περιφέρεια ΣΑΕ Κεντρικής και Νότιας Αμερικής
Η Ιωάννα Ζωνναρά γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής το 1949 και ανατράφηκε στους κόλπους μιας εργατικής οικογένειας Ελλήνων μεταναστών που της μετέδωσε τις αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Από το 2002 είναι Διευθύντρια του Γλωσσικού και Πολιτιστικού Κέντρου της ελληνικής κοινότητας της Cordoba, όπου διδάσκονται τα ελληνικά σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες ελληνικής καταγωγής, καθώς και φιλέλληνες της Cordoba.Επιπλέον, παραδίδει σεμινάρια σε σχέση με τα ελληνικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Με την ενεργό συμμετοχή της στη ζωή της κοινότητας, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στην κοινωνική προσφορά, στην Εκκλησία, θεωρείται στυλοβάτης της διάδοσης του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην κοινωνία της C?rdoba και της Αργεντινής γενικότερα.

Όλγα Κουπριάνοβα, Περιφέρεια ΣΑΕ Χωρών τ. Σοβιετικής Ένωσης
Η Όλγα Κουπριάνοβα γεννήθηκε το 1950 στην Περιφέρεια Γιουζνο-Καζακστάνσκαγια του Κιργιστάν. Είναι μέλος της Κοινότητας των Ελλήνων της Κιργισίας «Φιλία» από την ίδρυσή της το 1994. Από το 1997 είναι μέλος του Συμβουλίου και Γραμματέας του. Χάρη στη μεγάλη συμβολή της στην ανάπτυξη της κοινότητας, το 2007 εξελέγη στην θέση του Προέδρου.Καταλυτική υπήρξε η συνεισφορά της στην εισαγωγή της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε γνωστά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πρωτεύουσας Μπισκέκ. Η Όλγα Κουπριάνοβα είναι διακεκριμένο μέλος της Ομογένειας, όχι μόνο στην ελληνική κοινότητα του Κιργιστάν, αλλά συμπεριλαμβάνεται στους διαπρεπέστερους εκπροσώπους του ομογενειακού Ελληνισμού της τ. Σοβιετικής Ένωσης.

Αλεξάνδρα Βακιτσίδη, Περιφέρεια ΣΑΕ Ωκεανίας

Η Αλεξάνδρα Βακιτσίδη γεννήθηκε το 1951, στον Λαιμό Φλωρίνης. Σε ηλικία 17 ετών, μετανάστευσε στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας όπου και υπηρέτησε την ελληνική παροικία επί σειρά ετών, με καταλυτική συμβολή στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς.
Το 1992 ο Δήμαρχος της περιοχής Port Adelaide, αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες της στην κοινωνία της πόλης, την πρότεινε να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές, όπου εξελέγη η πρώτη Ελληνίδα δημοτικής σύμβουλος στη Νότια Αυστραλία. Η δυναμική αυτή Ελληνίδα είναι μία από τις πρωτεργάτριες της δημιουργίας του Οργανισμού Ελληνίδων και Ελληνοκυπρίων Γυναικών Αυστραλίας και συνεχίζει ακούραστη μέχρι σήμερα το εθελοντικό της έργο, εξυπηρετώντας Έλληνες και μη, με την ίδια ευκολία και χωρίς καμία διάκριση.

Έλενα Αμβροσιάδου
Η Έλενα Αμβροσιάδου σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Leeds, με master στην Τεχνολογία και Ανάπτυξη από το Imperial College του Λονδίνου και MBA από το Cranfield. Ως Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας IKOS, μιας από τις πιο επιτυχημένες ευρωπαϊκές εταιρείες αντισταθμιστικών κεφαλαίων, ασχολήθηκε ενεργά με την ανάπτυξη του ομίλου IKOS από το 1991.Το 2007, 2008 και 2009, η Έλενα Αμβροσιάδου βρέθηκε στη λίστα του Financial News των 100 γυναικών με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η Έλενα Αμβροσιάδου συμμετέχει σε διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως το ARK (Absolute Return for Kids), την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και τον Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό. Η Έλενα Αμβροσιάδου είναι η δυναμική επιχειρηματίας που κάλυψε οικονομικά την αποστολή των μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στην Αϊτή, όπου και πέτυχαν τον απεγκλωβισμό ενός 24χρονου νεαρού από τα ερείπια, συγκλονίζοντας την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Χαρίκλεια Νικοπούλου
Η Χαρίκλεια Νικοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και, έπειτα από κατατακτήριες εξετάσεις, στο Παιδαγωγικό Τμήμα της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ. Παράλληλα με τις πανεπιστημιακές τις σπουδές, τελειοποίησε τις μουσικές της σπουδές στο πιάνο και στο ακορντεόν.

Εργάστηκε ως δασκάλα στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο «Αριστοτέλειο Κολέγιο» (1999-2001) και το 2001 διορίστηκε σε δημόσια σχολεία στη Ζάκυνθο, στην Κομοτηνή και στην Αιτωλοακαρνανία. Από το 2004 είναι διορισμένη σε μειονοτικό σχολείο της Θράκης, στο Πομακοχώρι του Μεγάλου Δερείου Έβρου, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα.

Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις από εθνικούς συλλόγους και δημόσιους φορείς για την προσφορά της και τη διδασκαλεία της στο μειονοτικό σχολείο του Δερείου Έβρου.

provoles.de

Γενικά θέματα

Δυσοίωνα μηνύματα για τη λειψυδρία! Αντιμέτωποι με δυσμενείς καταστάσεις – Συναγερμός για να προστατευθούν ζωές

Η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νερό: Έκθεση του ΟΗΕ εκπέμπει SOS για την ξηρασία παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και άλλων σημαντικών παραγόντων. 

Αυτή τη στιγμή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός τους αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια

Οι έντονες ξηρασίες και οι ακραίες πλημμύρες, που όσο περνάει ο καιρός γίνονται και περισσότερες, αποτελούν μια «πρόγευση» των επερχόμενων εξελίξεων, καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Τα ποτάμια κατέγραψαν πέρυσι ένα επίπεδο ξηρασίας άνευ προηγουμένου εδώ και 33 χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ, WMO, OMM), μια υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, το νερό μας δίνει μια πρόγευση των επερχόμενων εξελίξεων», εκφράζει την ανησυχία της σε ανακοίνωση η γενική γραμματέας του ΠΜΟ Σελέστ Σάουλο. «Τα σημάδια συναγερμού πολλαπλασιάζονται: παρακολουθούμε ένα παροξυσμό ακραίων βροχοπτώσεων, πλημμυρών και ξηρασιών, που επιβαρύνουν πολύ τις ζωές, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες», παρατηρεί.

Αντιμέτωποι με δυσμενείς καταστάσεις

Καθώς η χρονιά 2023 ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, οι αυξημένες θερμοκρασίες και η γενικευμένη εξασθένηση των βροχοπτώσεων συνέβαλαν σε παρατεταμένες ξηρασίες.

Οι πλημμύρες ωστόσο πολλαπλασιάστηκαν: τα ακραία υδρολογικά φαινόμενα ευνοήθηκαν όχι μόνο από φυσικούς κλιματικούς παράγοντες, κυρίως τη μετάβαση από τις συνθήκες Λα Νίνια σε ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο στα μέσα του 2023, αλλά επίσης από την ανθρώπινης προέλευσης κλιματική αλλαγή, αναφέρει ο ΠΜΟ.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας επιτάχυνε τον υδρολογικό κύκλο, ο οποίος έγινε επίσης πιο ακανόνιστος και λιγότερο προβλέψιμος», εξηγεί η Σάουλο.

Οι συνέπειες είναι πολλαπλές: «Μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα που μπορεί να περιέχει περισσότερη υγρασία, η άνοδος της θερμοκρασίας του κλίματος αυξάνει τον κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων» ενώ «παραλλήλως η επιτάχυνση της εξάτμισης και της ξήρανσης των εδαφών επιδεινώνει τις ξηρασίες».

Κατά συνέπεια, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλο και πιο δύσκολες καταστάσεις, όπου το νερό είναι είτε υπερβολικά άφθονο είτε ανεπαρκές».

Αυτή τη στιγμή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός τους αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η έκθεση δείχνει ότι τα ύδατα περίπου του 50% των ποταμών του πλανήτη ήταν πέρυσι λιγότερα από το κανονικό.

Οι παγετώνες βρίσκονται επίσης στη γραμμή του μετώπου της ανόδου της θερμοκρασίας του κλίματος: σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα για την περίοδο από το Σεπτέμβριο 2022 ως τον Αύγουστο 2023, έχασαν πάνω από 600 γιγατόνους νερού, απώλεια που είναι η χειρότερη σε 50 χρόνια παρατηρήσεων.

«Το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων απειλεί τη μακροπρόθεσμη υδροδοτική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Εντούτοις δεν λαμβάνουμε τα επείγοντα μέτρα που επιβάλλονται», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η γενική γραμματέας του ΠΜΟ.

Συναγερμός για να προστατευθούν ζωές

Ο οργανισμός ζητάει να κηρυχθεί από νωρίς συναγερμός για όλους ώστε να προστατευθούν οι ζωές και τα μέσα επιβίωσης που συνδέονται με το νερό και καλεί να βελτιωθούν οι γνώσεις και ο διαμοιρασμός των δεδομένων για τις πηγές νερού.

«Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα, αν δεν μετρήσουμε την έκτασή του», υπογραμμίζει η Σάουλο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Γιάννος Χαραλαμπίδης στη Σημερινή: Μήλον της Έριδος η Κύπρος για την ασφάλεια Τουρκίας – Ισραήλ

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Η Μέση Ανατολή είναι στις φλόγες και, μετά την επίθεση των Ιρανών με βαλλιστικούς πυραύλους σε βάρος του Ισραήλ, ξεκίνησε επίθεση των Ισραηλινών στον Βόρειο Λίβανο, ενώ αναμένονται και τα αντίποινα σε βάρος της Τεχεράνης.

Γράφει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Τουρκία και Ακρωτήρι

Η Τουρκία επιχαίρει από την κατατριβή του Ισραήλ και του Ιράν. Μπορεί μεν ο Ερντογάν να χαρακτηρίζει τον Νετανιάχου ως εγκληματία πολέμου, αλλά συνεργάζεται με τους Βρετανούς και δη με τα μαχητικά «Ταϊφούν», που επιχειρούν από τις Βάσεις Ακρωτηρίου και:

1) Περιπολούν από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας εντός του τουρκικού εναέριου χώρου, με την άδεια της Άγκυρας, προς τη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ, καθώς και προς το Ιράκ. 2) Συμμετέχουν στις αναχαιτίσεις των ιρανικών πυραύλων και drones στις επιθέσεις, που δέχεται το Ισραήλ από το Ιράν και συλλέγουν πληροφορίες. 3) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει για τη συνεργασία των Βάσεων με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όταν ενεργούν τα «Ταϊφούν» είτε για επιτήρηση είτε για να προστατεύσουν με οποιονδήποτε τρόπο το Ισραήλ. Ή για να στραφούν σε βάρος της Χεζμπολάχ.

Τόσο οι Βάσεις Ακρωτηρίου όσο και του Αγίου Νικολάου είναι στρατηγικής σημασίας, διότι από τις μεν πρώτες, εκτός των άλλων, ενεργούν ακόμη τα θρυλικά κατασκοπευτικά U2 ως συμπληρωματικά των δορυφόρων, στις δε δεύτερες υπάρχει το Έχελον ως κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος, λόγω Βάσεων, τελεί υπό καθεστώς απειλής. Χωρίς να διαθέτει αξιόπιστη εναέρια αποτροπή, αφού οι ρωσικοί TOR-M1 και BUK μερικώς μπορούν να επιχειρήσουν. Ακόμη και αν στραφούν για ν’ αποκρούσουν την ιρανική απειλή ή αυτήν της Χεσμπολάχ, δεν θα μπορούν να καλύπτουν την όποια τουρκική επί της οποίας είναι προσαρμοσμένα τα συστήματα αυτά. Λόγω του κενού που υπάρχει στην αεράμυνα είχε κλείσει η αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος BARAK με πυραύλους 35, 70 και 150 χιλιομέτρων. Η κυπριακή Κυβέρνηση αγόρασε το BARAK με πυραύλους των 70 χιλιομέτρων. Με τον πόλεμο στη Γάζα και στον Λίβανο, η παράδοση του συστήματος δεν είναι βέβαιο εάν θα καθυστερήσει ή όχι. Ούτως ή άλλως, η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την άρση του εμπάργκο στο στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ θα ήταν δυνατό να ζητήσει ακόμη και «Πάτριοτ» ή άλλα σχετικά οπλικά συστήματα αεράμυνας από ευρωπαϊκά κράτη. Επί του παρόντος, τόσο η αεράμυνα των Βάσεων όσο και της Κύπρου ολόκληρης στηρίζεται στον πολεμικό στόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που βρίσκονται στ’ ανοιχτά της Κύπρου. Ως εκ τούτου, θα ήταν μέγα πλήγμα εάν επέτρεπαν ή στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν να κτυπήσει τις Βρετανικές Βάσεις. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος λόγω Βάσεων καλύπτεται, όπως είχαμε ήδη γράψει από την αρχή της κρίσης, κάτω από την Ατσάλινη Αεράμυνα των ΗΠΑ.

Το μήλον της Έριδος

Η Τουρκία δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στις συγκρούσεις στη Γάζα και στον Λίβανο, όμως υπάρχει μια πολεμική ρητορική που εγείρει το εξής ερώτημα: Μπορεί ή όχι η Τουρκία να κτυπήσει το Ισραήλ, όπως αρχικά απειλούσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος, όμως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εμφανίζεται ως να τελεί υπό την απειλή του «σιωνιστικού επεκτατισμού», όπως ισχυρίζεται;

Σε αυτό το παιχνίδι, η Κύπρος καθίσταται γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μήλον της Έριδος, αφού:

1) Αποτελεί το νότιο τμήμα της νήσου, τη μοναδική έξοδο, που διαθέτει το Ισραήλ, λόγω της έλλειψης στρατηγικού βάθους, που είναι περικυκλωμένο από τους Άραβες και την Τουρκία. Άρα ο άξονας προς τη Σούδα μέσω Κύπρου είναι ζωτικός χώρος όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τις ΗΠΑ και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους τους. Απόδειξη τούτου συνιστά η συγκέντρωση του 6ου στόλου ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

2) Αποτελεί ασπίδα και εμφανίζεται ως το αβύθιστο για την Τουρκία αεροπλανοφόρο, καθώς και αναπόσπαστο τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

3) Αποτελεί ασπίδα για την Τουρκία από επιθέσεις που θα ήταν δυνατό να δεχτεί μέσω Κύπρου, εξ ου και η άρνησή της να δεχθεί την παρουσία ελληνικού στρατού και οι διαμαρτυρίες για την όποια στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ. Είναι όμως και για το Ισραήλ ασπίδα.

Γιατί;

Διότι, ουδόλως θα ήθελε το Ισραήλ:

Α) Να πέσει η Κύπρος στον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας και δη μέσω μιας ομοσπονδιακής ή συνομοσπονδιακής λύσης, με τον πλήρη γεωπολιτικό έλεγχο του νησιού από την Άγκυρα.

Β) Να εγκατασταθούν στην Κύπρο τουρκικά πυραυλικά συστήματα, που θα στοχεύουν το Ισραήλ.

Τα πλεονεκτήματα του Ισραήλ

Το ερώτημα εάν μπορεί να κτυπήσει και να κάνει πόλεμο η Τουρκία με το Ισραήλ απαντάται ως εξής: Η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα: 1) Να διενεργήσει επίθεση με την αεροπορία της ή με τη συσσώρευση στόλου. 2) Να κτυπήσει με πυραύλους και δη «Ταϊφούν» με βεληνεκές της τάξης των 600 χιλιομέτρων, όταν αυτά θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα (αυτά εισήλθαν ήδη σε γραμμή παραγωγής από τον Μάιο του 2023 ).

Όμως η οποιαδήποτε τουρκική επίθεση: Α) Βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, που θέτουν υπό την προστασία τους και τον 6ο Στόλο το Ισραήλ, οπότε δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία μια τέτοια δράση. Β) Οτιδήποτε διενεργηθεί από αέρος, είτε είναι από μαχητικά είτε από πυραυλικά συστήματα, θα ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί επιτυχώς από το Ισραήλ είτε με τους arrow και με το “iron dome” είτε με τα πλοία των συμμαχικών δυνάμεων και δη των ΗΠΑ, καθώς και με την ισραηλινή αεροπορία, η οποία υπερτερεί της τουρκικής.

Πύραυλοι και Τεχνητή Νοημοσύνη

Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ υπερέχει στην αεροπορία και στα πυραυλικά συστήματα. Στην αεροπορία, εκτός των F-15 και F-16, διαθέτει και τα F-35, οπότε μπορεί να δράσει αναλόγως και με βάθος πυρός. Συν του ότι: i) Τα ισραηλινά F-35 είναι τα μόνα των οποίων οι υπολογιστές και λοιπά συστήματα δεν βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ. ii) Η Τουρκία έχει πρόβλημα με την αεράμυνά της επί του παρόντος. Εξ ου και η αγορά των S-400, χωρίς όμως να παρέχει πλήρη κάλυψη, καθώς και η απόφαση που λήφθηκε στις 6.8.2024 για την κατασκευή του τουρκικού “iron dome”. iii) Το Ισραήλ διαθέτει αριθμό επιθετικών πυραύλων μέσου και μακρούς βεληνεκούς, από τους LORA με βεληνεκές 280 χιλιόμετρα ώς τους Jericho – 3 (Ιεριχώ) με βεληνεκές μεταξύ των 4,800 χλμ και 6,500 χιλιομέτρων. iv) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει ότι το Ισραήλ υπερέχει στους τομείς του κυβερνοχώρου και της Τεχνητής Νοημοσύνης (πάσης φύσεως drones).

Ζώνες ασφαλείας και περιφερειακές δυνάμεις

Υπό αυτές τις συνθήκες και λαμβανομένου υπόψη ότι οι δυο χώρες δεν έχουν σύνορα, το πλεονέκτημα ανήκει στο Ισραήλ. Και όχι στην Τουρκία, η οποία στηρίζει τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χεζμπολάχ, διότι θέλει την κατατριβή του Ισραήλ. Η Άγκυρα βολεύεται από το οπλοστάσιο και δη τους πυραύλους της Χεζμπολάχ, των οποίων το βεληνεκές καλύπτει και την Κύπρο. Εξ ου και οι απειλές του μ. Χασάν Νασράλα, ότι η Κύπρος ήταν εν δυνάμει στόχος λόγω των στρατιωτικών της σχέσεων με το Ισραήλ. Ήταν μια απειλή «made in Turkey», στη λογική του “proxy war”. Η εξουδετέρωση του οπλοστασίου της Χεσμπολάχ από το Ισραήλ είναι προς όφελος της Κύπρου, αλλά όχι προς όφελος του Ιράν και της Τουρκίας, η οποία δεν θέλει την εδραίωση του Ισραήλ στην περιοχή και την εξάλειψη των τρομοκρατικών απειλών. Δεν θα ήθελε να δει ούτε τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, διότι η κατατριβή των δυο χωρών, που συνιστούν περιφερειακές δυνάμεις, είναι για ευνόητους λόγους προς όφελος της Άγκυρας, η οποία εδραιώνεται και στην περιοχή της Συρίας, χωρίς ταυτοχρόνως να επιθυμεί τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στον Βόρειο Λίβανο. Πώς όμως θα ασκήσει κριτική στο Ισραήλ, όταν κατέχει την Κύπρο και όταν έχει ήδη υπό κατοχή τμήμα της Συρίας στη λογική της ζώνης ασφαλείας;

Οι θαλάσσιες οδοί…

Η Τουρκία ελέγχει την περιοχή από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα στην πρακτική της τουρκικής λίμνης ως τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με μια σειρά από ναυτικές και αεροπορικές Βάσεις στα παράλιά της (Ντάλαμα, Μερσίνα, Άδανα, κ.λπ) και την Κύπρο ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Η Καρπασία και η Αμμόχωστος έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις θαλάσσιες οδούς και δη εκείνες προς την Αλεξανδρέττα, που προτού καταλήξουν εκεί αποκλίνουν προς Ισραήλ, Λίβανο και Συρία. Η Τουρκία θα ήθελε να έχει πρόσβαση στη θάλασσα και μέσω Συρίας, ενώ, ταυτοχρόνως, ουδόλως θα επιθυμούσε τη ζώνη ασφαλείας του Ισραήλ, διότι διευρύνει τον έλεγχο παράλιων περιοχών και ενισχύει τον έλεγχο της θαλάσσιας οδού προς την Αλεξανδρέττα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Ερντογάν εμφανίζεται ως να είναι απειλούμενος από το Ισραήλ, λόγω της εισόδου του στον Λίβανο. Η Τουρκία επιδιώκει τον έλεγχο των θαλασσίων οδών από και προς το Σουέζ και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επεκτείνει τη λεγόμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους προς τις νότιες θάλασσες, καθώς και προς τη γραμμή Κρήτη, Κάρπαθος και Ρόδος, όπου βρίσκονται οι πύλες του Αιγαίου.

 

χαρτης 1 .jpg

 

Ο χάρτης δείχνει τα θαλάσσια δρομολόγια από το Σουέζ προς διάφορες κατευθύνσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είτε προς Κύπρο είτε προς Αιγαίο είτε προς άλλες χώρες της περιοχής και δη προς την Αλεξανδρέττα. Η Τουρκία στοχεύει στον πλήρη έλεγχο των οδών αυτών. Θεωρεί την Κύπρο δεδομένη και σημαντικό τον έλεγχο των πυλών του Αιγαίου, όπως και της Κύπρου καθώς και της Καρπασίας. Πολύ, δε, θα ήθελε η Τουρκία να βγει μέσω Συρίας στη θάλασσα. Καθόλου δεν επιθυμούσε τη δημιουργία κουρδικής περιοχής με πρόσβαση στη θάλασσα. Στην παρούσα φάση η Άγκυρα δεν θα ήθελε να δει την ενίσχυση του Ισραήλ στην περιοχή και δη μέσω της αύξησης ενός παράλιου τμήματος του Λιβάνου, που θα εμπίπτει σε αυτό που ονομάζει ζώνη ασφαλείας με βάθος ώς 50 χιλιόμετρα.

 

Maritime Map 03 ΟΚΤ 2024.jpg

 

Ο χάρτης αποτυπώνει τη νέα διάταξη των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων και των λοιπών συμμαχικών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, στα στενά του Ορμούζ, στην Ερυθρά θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκ των πραγμάτων, οι Βρετανικές Βάσεις είναι εν δυνάμει στόχος για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Και, λόγω των κενών της κυπριακής αεράμυνας, ο στόλος των ΗΠΑ είναι αυτός που προσφέρει ατσάλινο θόλο για την αναχαίτιση ενδεχόμενης επίθεσης είτε με πυραύλους είτε με drones.

 

XARTHS 1.jpg

 

Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει τη ζώνη ασφαλείας που επιδιώκει να δημιουργήσει στον Λίβανο για να περιορίσει την απειλή της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για τα όρια που τελούν κάτω από τον έλεγχο της UNIFIL, η οποία, όμως, αδυνατεί να βάλει χαλινάρι στη Χεζμπολάχ. Οι εντολές της UNIFIL από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν, μεταξύ άλλων, ως στόχο να βοηθήσουν: α) στην κατάπαυση του πυρός, στην επιστροφή των Λιβανέζων στα σπίτια τους που είχαν αναγκαστεί να φύγουν λόγω εχθροπραξιών και β) τον νόμιμο στρατό του Λιβάνου να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών και όχι να επιτρέπει την κυριαρχία της Χεζμπολάχ.

 

FLIGHT RADAR.jpg

 

Οι δυο φωτογραφίες, ημερομηνίας 2/10/2024 από το flightradar24, απεικονίζουν πώς ο Ερντογάν, ενώ από τη μια πυροβολεί φραστικά το Ισραήλ, στην πράξη κάνει πλάτες στις Βρετανικές Βάσεις, που βρίσκονται στην Κύπρο, των οποίων τα αεροσκάφη (Eurofighter Typhoon) αναλαμβάνουν την ασφάλεια της περιοχής, επιχειρώντας από τον τουρκικό εναέριο χώρο για την αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων. Μάλιστα, η δεύτερη δείχνει πώς βρετανικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού (KC2 Voyager) βρίσκεται εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Για ποιο λόγο άραγε;

 

*Δρ των Διεθνών Σχέσεων

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή