Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Κότα με χρυσά αυγά έγιναν τα πανεπιστήμια

Δημοσιεύτηκε

στις

Εκεί που οι προβλέψεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ήταν η συμβολή των πανεπιστημίων στην οικονομία του ψευδοκράτους. Ενώ το 2003 η συμβολή αυτή ήταν 150 εκατ. δολάρια, το 2009 ξεπέρασε το 100% και έφθασε τα 350 εκατ. δολάρια.

Τουρισμός και πανεπιστήμια είναι οι κυριότερες πηγές εσόδων του ψευδοκράτους. Όσο και αν προσπάθησαν οι κατά καιρούς ψευδοκυβερνήσεις δεν κατόρθωσαν να βάλουν τον τουρισμό σε γερές βάσεις και αποδίδουν την αποτυχία τους αυτή σε παρεμβάσεις των Αρχών της Δημοκρατίας για τις απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα, τα ανοίγματα προς τρίτες χώρες, την παρεμπόδιση για συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού.

Όσα δεν πέτυχαν στον τομέα του τουρισμού προσπαθούν να τα πετύχουν στον τομέα των πανεπιστημίων και όντως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Για φέτος υπάρχει απαισιοδοξία για τους εκ Τουρκίας φοιτητές, που είναι και ο καλύτερος πελάτης των πανεπιστημίων, λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα αλλά και τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό πανεπιστημίων στην Τουρκία. Εκτός αυτού, η αψυχολόγητη αύξηση των διδάκτρων θα αποτελέσει τη χαριστική βολή. Για τους εκ Τουρκίας και αλλοδαπούς φοιτητές τα δίδακτρα αυξάνονται από 8.800 λίρες Τουρκίας σε 13.365 ΛΤ (ένα ευρώ 2,1 ΛΤ). Αν συγκρίνουμε τα στοιχεία του 2003 με αυτά του 2009 βλέπουμε ότι ο αριθμός των φοιτητών παρουσιάζει μια αύξηση της τάξεως του 75% και ο αριθμός των φοιτητών από τρίτες χώρας αύξηση 55%. Στα πανεπιστήμια φοιτούν φοιτητές από πέραν των 60 χωρών. Μεγαλύτερο όλων είναι το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2008-09 αποφοίτησαν 1.790 φοιτητές με το συνολικό αριθμό αποφοίτων να φθάνει στους 28.703.

Εκεί που οι προβλέψεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ήταν η συμβολή των πανεπιστημίων στην οικονομία του ψευδοκράτους. Ενώ το 2003 η συμβολή αυτή ήταν 150 εκατ. δολάρια, το 2009 ξεπέρασε το 100% και έφθασε τα 350 εκατ. δολάρια.

Το 2003 ο αριθμός των πανεπιστημίων ήταν πέντε: Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου (έτος ίδρυσης 1979. Από 10/9/09αναπληρώτρια πρύτανης η Ουλκέρ Οσάμ μετά τον τερματισμό των υπηρεσιών της Ουφούκ Τανερί ), Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής (ΠΕΑ-1988), Πανεπιστήμιο Λεύκας (ΠΛ-1990), Πανεπιστήμιο Κερύνειας (ΠΚ-1985. Από 1-9-09 νέος πρύτανης ο Γιλντιρίμ Ονερ) , Διεθνές Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΔΠΚ-1997). Σήμερα ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά δύο και έφθασε τα εφτά αφού λειτουργούν παραρτήματα του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής Αγκυρας (ΠΜΑ-2000) και Πολυτεχνείου Κωνσταντινούπολης (ΠΚ-2008). Κατά τη διάρκεια της πενταετίας ΡΤΚ τα πανεπιστήμια του ψευδοκράτους προσπάθησαν να ενταχθούν στη διαδικασία της Μπολόνια χωρίς αποτέλεσμα. Πέτυχαν, όμως, να ενταχθούν ως πλήρη μέλη σε κάποιες φοιτητικές ενώσεις όπως η Ένωση Πανεπιστημίων Ισλαμικών Χωρών, Παγκόσμια Ένωση Πανεπιστημίων, Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων. Έχουν υπογράψει πρωτόκολλα συνεργασίας με πολλά πανεπιστήμια όπως τα UniversityofSunderland, UniversityofWolverhampton, της Κιργισίας, του Κρατικού Πανεπιστημίου San Diego των ΗΠΑ, UniversityofΝorthern Virginia, του Ισλαμικού Πολυτεχνείου Μπαγκλαντές, του Πανεπιστήμιου ΑΖΑΤ του Ιράν, του SarreyΑγγλίας, Εnna Ιταλίας και πολλά άλλα ενώ συμμετέχουν σε διάφορες διεθνείς εκπαιδευτικές εκθέσεις.

Από φέτος το Πανεπιστήμιο Κερύνειας λειτουργεί παράρτημά του στο Canterburyτης Αγγλίας μετά την έγκριση του Συμβουλίου Ανωτάτης Εκπαίδευσης της Αγγλίας (το ίδιο πανεπιστήμιο σχεδιάζει να λειτουργήσει παρατήματα και στην Καρπασία). Η υφηγήτρια του ΠΕΑ Γκαμζε Μοτζάν Κουζέι εξελέγη πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Παθολόγων και Ιατρικών Εργαστηρίων, κάτι που προβλήθηκε αρκετά από τα τ/κ ΜΜΕ. Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΕΑ αναφέρει ότι σύντομα ολοκληρώνονται οι εργασίες στην Ιατρική Σχολή η οποία αναγείρεται σε έκταση 55.000 τ/μ (ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 9/3/08)

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Γκαγκαούζων στην πρωτεύουσα της Γκαγκαουζίας Κόμρατ (18-20/8/09) ο πρύτανης του πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής, Σουάτ Γκιουνσέλ, εισηγήθηκε την ίδρυση Ένωσης Πανεπιστημίων του Τουρκικού Κόσμου.

Η εισήγηση έγινε δεκτή.
Τόσο επί Ραούφ Ντενκτάς όσο και επί συνασπισμού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος / Κόμματος Ελευθερίας-Μεταρρύθμισης παρακάμπτονταν τα γραφειοκρατικά γρανάζια προκειμένου να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες σχολές για προσέλκυση φοιτητών από διάφορες χώρες, καθ’ ότι θεωρούσαν ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος προβολής του μορφώματος στο εξωτερικό. Χιλιάδες φοιτητές από χώρες του τρίτου κόσμου έχουν κατακλύσει τα πανεπιστήμια αυτά αφού η παράδοση γίνεται στην αγγλική. Όπως ισχυρίζονται -και έχουν δίκαιο- οι πτυχιούχοι αλλοδαποί θα γίνουν πρεσβευτές του ψευδοκράτους στη χώρα τους. Μεταξύ των χιλιάδων αλλοδαπών φοιτητών υπάρχουν και κάποιοι γόνοι επώνυμων είτε από τουρκογενείς δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας είτε από αυτόνομες δημοκρατίες της Ρωσίας. Η αδιαφορία των εκ Τουρκίας φοιτητών για τα τ/κ πανεπιστήμια πανικόβαλε το ψευδοκράτος με αποτέλεσμα ο Ταλάτ να συναντηθεί με τον Τούρκο «πρέσβη» και τον «υπουργό» Παιδείας και εξέτασαν τρόπους εξόδου από τα αδιέξοδα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του «υπουργού» με τους πρυτάνεις.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού και τ/κ Τύπου (19/8/09) από τις 4521 θέσεις που προσφέρθηκαν από το Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής στους εκ Τουρκίας, καλύφθηκαν μόνο οι 1.557 από τις 4.042 του ΠΑΜ οι 1.174 από της 3.585 του ΑΠΚ οι 680 από τις 2.287 του ΔΠΚ οι 513 κι από τις 2.015 του ΠΛ οι 346.

Εθνικιστικές εξάρσεις κατά πανεπιστημιακών
Αλλεπάλληλες είναι οι απεργίες στα πανεπιστήμια του ψευδοκράτους. Οι περισσότερες αφορούν τον προσωπικό των πανεπιστημίων. Σχεδόν στο σύνολό τους είναι δικαιολογημένες καθ’ ότι σε πολλές περιπτώσεις οι μισθοί των εργαζομένων καταβάλλονται με αρκετή καθυστέρηση. Οι απεργίες των φοιτητών σχετίζονται με τα αιτήματά τους για μείωση των διδάκτρων και στην εξάλειψη των διακρίσεων μεταξύ Τούρκων -Τ/κ φοιτητών. Αρκετές φορές είμαστε μάρτυρες συμπλοκών μεταξύ Τούρκων-Κούρδων φοιτητών ενώ στο παρελθόν είχαμε και απελάσεις Κούρδων επειδή θεωρήθηκαν επικίνδυνοι για την τάξη και ασφάλεια.

Σε περιπτώσεις εκλογής πρυτάνεων και καθηγητών υπήρχαν παρεμβάσεις της ηγεσίας η οποία υποστήριζε καθηγητές από Τουρκία.
Στις αρχές του έτους προκλήθηκε σάλος στα κατεχόμενα από τις ενέργειες και δηλώσεις ενός υπαλλήλου του πανεπιστήμιου Ανατολικής Μεσογείου, του Χουσεΐν Γετινέρ, ο οποίος μετέβη στο εξωτερικό προς άγρα υποψηφίων φοιτητών αλλά αντί αυτού προέβη σε δηλώσεις που στρέφονταν κατά του ψευδοκράτους λέγοντας δεν υπάρχει κράτος με το όνομα “ΤΔΒΚ ”και πολλά άλλα. Η εθνικιστική Βολκάν με πρωτοσέλιδό της κάλεσε την Πρυτανεία να απολύσει αμέσως τον Γετινέρ, όπως και έγινε.
Οι εθνικιστές προσπαθούν, με διάφορες λασπολογίες, να επικρίνουν καθηγητές, οι οποίοι δεν ασπάζονται τις θέσεις και απόψεις τους. Το Μάιο απασχόλησε μερίδα του τ/κ Τύπου η περίπτωση του καθηγητή Σλόμποταν Ίλιτς, ο οποίος διδάσκει ιστορία στο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου και ομιλεί 7 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και την τουρκική. Τον παρουσίασαν ως έναν φανατικό Σέρβο χριστιανό, ως ένα άτομο που εξυμνεί τους ε/κ και προσβάλει συνεχώς της “ΤΔΒΚ”, και ότι έχει σχεδόν καθημερινή επαφή με το Υπουργείο Παιδείας της Δημοκρατίας.
Η Κίπρισλι (αρθρογράφος Σινασί Μπασαράν) θεωρεί τον Ίλιτς πράκτορα των Ε/κ και καλεί τον Έρογλου, τον «υπουργό» Παιδείας και την πρύτανη Ουφουκ Τανερί να λαβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα.
Οι καταγγελίες δεν περιορίζονται μόνον στον Ίλιτς αλλά και σε δύο άλλους καθηγητές του αυτού πανεπιστημίου. Ο ένας είναι ο ΜichaelJohn ΚirkWalsh, ο οποίος έχει συχνές επαφές με τους ε/κ , το Υπουργείο Παιδείας της Δημοκρατίας και την Πλατφόρμα Ειρήνης τους οποίους ενημερώνει για τις δραστηριότητες του πανεπιστημίου.

Πιο επικριτικοί είναι οι εθνικιστές για την σύζυγό του Γκιουλ Μπαρκάι, η οποία κατάγεται από την Τουρκία και παρουσιάζεται θαυμάστρια των Ελλήνων και Αρμενίων. Όπως ισχυρίζονται η κυρία αυτή παρέδωσε κατά το παρελθόν μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ενώ ήταν στην επιτροπή σύνταξης των βιβλίων Ιστορίας και ενεργούσε καθ’ υπόδειξη των ε/κυπρίων.

Οι διαξιφισμοί και οι προστριβές είναι συνεχείς. Και οι κίνδυνοι να έχουν λιγότερους φοιτητές από την Τουρκία είναι ορατοί , επειδή :
• Φέτος θα παρακαθίσουν στις εισαγωγικές εξετάσεις 200.000 λιγότεροι μαθητές. • Το Ανώτατο Συμβούλιο Εκπαίδευσης παραχώρησε κατά 15% περισσότερες θέσεις στα κρατικά πανεπιστήμια της Τουρκίας • Από φέτος λειτουργούν 10 νέα , μη κερδοσκοπικά, πανεπιστήμια.
• Η οικονομική κρίση.
• Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ιδιωτικών πανεπιστημίων στις τουρκογενείς δημοκρατίες και στα Βαλκάνια.

Ανοίγματα σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία
ΑΡΚΕΤΟΙστα κατεχόμενα ισχυρίζονται ότι η έκρηξη που σημειώθηκε στον αριθμό των φοιτητών στα πανεπιστήμια οφείλεται στην στάση που τήρησε η τ/κ πλευρά στο δημοψήφισμα του 2004. Ισχυρίζονται ότι εστάλη το μήνυμα ότι οι Τ/κ είναι αυτοί που επιθυμούν την ειρήνη και εφ’ όσον τα ΗΕ διενήργησαν διπλά δημοψηφίσματα σημαίνει ότι αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος. Εκμεταλλευόμενα το κλίμα, τα πανεπιστήμια έκαναν τα απαιτούμενα ανοίγματα προς το εξωτερικό και αύξησαν κατά πολύ τις συνεργασίες τους με Πανεπιστήμια της Ευρώπης-Αμερικής και Ασίας ενώ έγιναν τεράστιες επενδύσεις στα κτιριακά συγκροτήματα και στην στελέχωση με καθηγητές εγνωσμένου κύρους. Το Φεβρουάριο τέθηκε ο θεμέλιος λίθος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Λεύκας που καλύπτει εμβαδόν 4200 τ.μ.

Η μετατροπή των κατεχομένων σε νήσο πανεπιστημίων ήταν και είναι ένα όνειρο πολλών πολιτικών και της εκάστοτε τ/κ ηγεσίας αλλά για χρόνια τώρα το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Τουρκίας, το οποίο απαιτούσε κάποια συγκεκριμένα δεδομένα για να αναγνωρίσει τα πτυχία των τ/κ πανεπιστημίων. Προ μερικών μάλιστα ετών αναγκάστηκε να απαγορεύσει τη λειτουργία ενός τ/κ πανεπιστημίου. Πρόκειται για το λεγόμενο Διεθνές Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, το οποίο αναγκάστηκε να κατεβάσει τα ρολά το 1999.

Είχαν διαμηνύσει τότε στους τ/κ ότι πανεπιστήμιο δεν σημαίνει μοντέρνα κτίρια, φοιτητικές εστίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, βιβλιοθήκες αλλά απαιτείται προσφορά ποιοτικής εκπαίδευσης. Κατόπιν αυτού τα πανεπιστήμια χαλάρωσαν κάπως τον υπέρμετρο ανταγωνισμό προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερους πελάτες και κάπως περιόρισαν την εικόνα που είχε σχηματιστεί ότι είναι εργαστήρια έκδοσης πτυχίων.

Μόλις το Φεβρουαριο του 2009 υπογράφηκε «πρωτόκολλο εκπαιδευτικής συνεργασίας με την Τουρκία» σύμφωνα με το οποίο του λοιπού η Τουρκία θα αναγνωρίζει τα πτυχία των τ/κ πανεπιστημίων και το ψευδοκράτος αυτά των τουρκικών πανεπιστημίων.

Το πρωτόκολλο αυτό αναμένεται να συμβάλει θετικά στην αύξηση του αριθμού των εκ Τουρκίας φοιτητών καθ’ ότι οι γονείς είχαν τις επιφυλάξεις τους για την απόδοση των τ/κ πανεπιστημίων μετά μάλιστα και από αριθμό άρθρων και σχολίων που είδαν το φως της δημοσιότητας στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
ΧΟΡΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ
?Τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν πολλά βήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις των πανεπιστημίων. Αρκεί να αναφερθούν το Συνεδριακό Κέντρο του ΠΚ, η τεράστια βιβλιοθήκη του ΠΕΑ ,το Κέντρο Πληροφορικής και Καινοτομίας στο ΠΕΑ το οποίο διαθέτει ένα υπερυπολογιστή. Παρόμοιοί του υπάρχουν τρεις στην Ευρώπη και 12 στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Τα βήματα αυτά είχαν κάποιο κόστος και μάλιστα σημαντικό, με αποτέλεσμα τη στιγμή αυτή μόνο το ΠΑΜ να έχει έλλειμμα 40 εκατ. ΛΤ (κάπου 20 εκ. ευρώ) το οποίο θα καλυφθεί με οικονομική συμβολή της Τουρκίας και της ψευδοκυβέρνησης. ?Εκτός από τις κτιριακές εγκαταστάσεις το Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής ανακοίνωσε (15/9/09) ότι στις 12 Οκτωβρίου παραλαμβάνει το πρώτο αεροσκάφος μεταφοράς ασθενών του ψευδοκράτους, το οποίο θα βρίσκεται μόνιμα στα κατεχόμενα και θα ανταποκρίνεται σε κάθε επείγουσα ανάγκη. Εξάλλου από το ακαδημαïκό έτος 2009-10 λειτουργεί στο ίδιο πανεπιστήμια Κτηνιατρική Σχολή.

Σχετικά με το Παράρτημα του Πολυτεχνείου Κωνσταντινούπολης η ψευδοβούλη ενέκρινε (16-3-09) την επέκταση των δραστηριοτήτων του στα κατεχόμενα και σύμφωνα με πληροφορίες θα λειτουργήσουν σχολές του στην Αμμόχωστο, τη Γιαλούσα και τη Λευκωσία. Προς τον σκοπό θα μισθωθεί το παλιό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και οι καπναποθήκες της Γιαλούσας. Θα λειτουργήσουν Σχολή Περιβαλλοντικών Επιστημών, Ναυπηγικής και Καλών Τεχνών. Τα κεντρικά γραφεία του παραρτήματος θα βρίσκονται στην κατεχόμενη Λευκωσία.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Γενικά θέματα

Γιάννος Χαραλαμπίδης στη Σημερινή: Μήλον της Έριδος η Κύπρος για την ασφάλεια Τουρκίας – Ισραήλ

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Η Μέση Ανατολή είναι στις φλόγες και, μετά την επίθεση των Ιρανών με βαλλιστικούς πυραύλους σε βάρος του Ισραήλ, ξεκίνησε επίθεση των Ισραηλινών στον Βόρειο Λίβανο, ενώ αναμένονται και τα αντίποινα σε βάρος της Τεχεράνης.

Γράφει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Τουρκία και Ακρωτήρι

Η Τουρκία επιχαίρει από την κατατριβή του Ισραήλ και του Ιράν. Μπορεί μεν ο Ερντογάν να χαρακτηρίζει τον Νετανιάχου ως εγκληματία πολέμου, αλλά συνεργάζεται με τους Βρετανούς και δη με τα μαχητικά «Ταϊφούν», που επιχειρούν από τις Βάσεις Ακρωτηρίου και:

1) Περιπολούν από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας εντός του τουρκικού εναέριου χώρου, με την άδεια της Άγκυρας, προς τη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ, καθώς και προς το Ιράκ. 2) Συμμετέχουν στις αναχαιτίσεις των ιρανικών πυραύλων και drones στις επιθέσεις, που δέχεται το Ισραήλ από το Ιράν και συλλέγουν πληροφορίες. 3) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει για τη συνεργασία των Βάσεων με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όταν ενεργούν τα «Ταϊφούν» είτε για επιτήρηση είτε για να προστατεύσουν με οποιονδήποτε τρόπο το Ισραήλ. Ή για να στραφούν σε βάρος της Χεζμπολάχ.

Τόσο οι Βάσεις Ακρωτηρίου όσο και του Αγίου Νικολάου είναι στρατηγικής σημασίας, διότι από τις μεν πρώτες, εκτός των άλλων, ενεργούν ακόμη τα θρυλικά κατασκοπευτικά U2 ως συμπληρωματικά των δορυφόρων, στις δε δεύτερες υπάρχει το Έχελον ως κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος, λόγω Βάσεων, τελεί υπό καθεστώς απειλής. Χωρίς να διαθέτει αξιόπιστη εναέρια αποτροπή, αφού οι ρωσικοί TOR-M1 και BUK μερικώς μπορούν να επιχειρήσουν. Ακόμη και αν στραφούν για ν’ αποκρούσουν την ιρανική απειλή ή αυτήν της Χεσμπολάχ, δεν θα μπορούν να καλύπτουν την όποια τουρκική επί της οποίας είναι προσαρμοσμένα τα συστήματα αυτά. Λόγω του κενού που υπάρχει στην αεράμυνα είχε κλείσει η αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος BARAK με πυραύλους 35, 70 και 150 χιλιομέτρων. Η κυπριακή Κυβέρνηση αγόρασε το BARAK με πυραύλους των 70 χιλιομέτρων. Με τον πόλεμο στη Γάζα και στον Λίβανο, η παράδοση του συστήματος δεν είναι βέβαιο εάν θα καθυστερήσει ή όχι. Ούτως ή άλλως, η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την άρση του εμπάργκο στο στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ θα ήταν δυνατό να ζητήσει ακόμη και «Πάτριοτ» ή άλλα σχετικά οπλικά συστήματα αεράμυνας από ευρωπαϊκά κράτη. Επί του παρόντος, τόσο η αεράμυνα των Βάσεων όσο και της Κύπρου ολόκληρης στηρίζεται στον πολεμικό στόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που βρίσκονται στ’ ανοιχτά της Κύπρου. Ως εκ τούτου, θα ήταν μέγα πλήγμα εάν επέτρεπαν ή στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν να κτυπήσει τις Βρετανικές Βάσεις. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος λόγω Βάσεων καλύπτεται, όπως είχαμε ήδη γράψει από την αρχή της κρίσης, κάτω από την Ατσάλινη Αεράμυνα των ΗΠΑ.

Το μήλον της Έριδος

Η Τουρκία δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στις συγκρούσεις στη Γάζα και στον Λίβανο, όμως υπάρχει μια πολεμική ρητορική που εγείρει το εξής ερώτημα: Μπορεί ή όχι η Τουρκία να κτυπήσει το Ισραήλ, όπως αρχικά απειλούσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος, όμως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εμφανίζεται ως να τελεί υπό την απειλή του «σιωνιστικού επεκτατισμού», όπως ισχυρίζεται;

Σε αυτό το παιχνίδι, η Κύπρος καθίσταται γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μήλον της Έριδος, αφού:

1) Αποτελεί το νότιο τμήμα της νήσου, τη μοναδική έξοδο, που διαθέτει το Ισραήλ, λόγω της έλλειψης στρατηγικού βάθους, που είναι περικυκλωμένο από τους Άραβες και την Τουρκία. Άρα ο άξονας προς τη Σούδα μέσω Κύπρου είναι ζωτικός χώρος όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τις ΗΠΑ και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους τους. Απόδειξη τούτου συνιστά η συγκέντρωση του 6ου στόλου ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

2) Αποτελεί ασπίδα και εμφανίζεται ως το αβύθιστο για την Τουρκία αεροπλανοφόρο, καθώς και αναπόσπαστο τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

3) Αποτελεί ασπίδα για την Τουρκία από επιθέσεις που θα ήταν δυνατό να δεχτεί μέσω Κύπρου, εξ ου και η άρνησή της να δεχθεί την παρουσία ελληνικού στρατού και οι διαμαρτυρίες για την όποια στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ. Είναι όμως και για το Ισραήλ ασπίδα.

Γιατί;

Διότι, ουδόλως θα ήθελε το Ισραήλ:

Α) Να πέσει η Κύπρος στον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας και δη μέσω μιας ομοσπονδιακής ή συνομοσπονδιακής λύσης, με τον πλήρη γεωπολιτικό έλεγχο του νησιού από την Άγκυρα.

Β) Να εγκατασταθούν στην Κύπρο τουρκικά πυραυλικά συστήματα, που θα στοχεύουν το Ισραήλ.

Τα πλεονεκτήματα του Ισραήλ

Το ερώτημα εάν μπορεί να κτυπήσει και να κάνει πόλεμο η Τουρκία με το Ισραήλ απαντάται ως εξής: Η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα: 1) Να διενεργήσει επίθεση με την αεροπορία της ή με τη συσσώρευση στόλου. 2) Να κτυπήσει με πυραύλους και δη «Ταϊφούν» με βεληνεκές της τάξης των 600 χιλιομέτρων, όταν αυτά θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα (αυτά εισήλθαν ήδη σε γραμμή παραγωγής από τον Μάιο του 2023 ).

Όμως η οποιαδήποτε τουρκική επίθεση: Α) Βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, που θέτουν υπό την προστασία τους και τον 6ο Στόλο το Ισραήλ, οπότε δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία μια τέτοια δράση. Β) Οτιδήποτε διενεργηθεί από αέρος, είτε είναι από μαχητικά είτε από πυραυλικά συστήματα, θα ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί επιτυχώς από το Ισραήλ είτε με τους arrow και με το “iron dome” είτε με τα πλοία των συμμαχικών δυνάμεων και δη των ΗΠΑ, καθώς και με την ισραηλινή αεροπορία, η οποία υπερτερεί της τουρκικής.

Πύραυλοι και Τεχνητή Νοημοσύνη

Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ υπερέχει στην αεροπορία και στα πυραυλικά συστήματα. Στην αεροπορία, εκτός των F-15 και F-16, διαθέτει και τα F-35, οπότε μπορεί να δράσει αναλόγως και με βάθος πυρός. Συν του ότι: i) Τα ισραηλινά F-35 είναι τα μόνα των οποίων οι υπολογιστές και λοιπά συστήματα δεν βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ. ii) Η Τουρκία έχει πρόβλημα με την αεράμυνά της επί του παρόντος. Εξ ου και η αγορά των S-400, χωρίς όμως να παρέχει πλήρη κάλυψη, καθώς και η απόφαση που λήφθηκε στις 6.8.2024 για την κατασκευή του τουρκικού “iron dome”. iii) Το Ισραήλ διαθέτει αριθμό επιθετικών πυραύλων μέσου και μακρούς βεληνεκούς, από τους LORA με βεληνεκές 280 χιλιόμετρα ώς τους Jericho – 3 (Ιεριχώ) με βεληνεκές μεταξύ των 4,800 χλμ και 6,500 χιλιομέτρων. iv) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει ότι το Ισραήλ υπερέχει στους τομείς του κυβερνοχώρου και της Τεχνητής Νοημοσύνης (πάσης φύσεως drones).

Ζώνες ασφαλείας και περιφερειακές δυνάμεις

Υπό αυτές τις συνθήκες και λαμβανομένου υπόψη ότι οι δυο χώρες δεν έχουν σύνορα, το πλεονέκτημα ανήκει στο Ισραήλ. Και όχι στην Τουρκία, η οποία στηρίζει τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χεζμπολάχ, διότι θέλει την κατατριβή του Ισραήλ. Η Άγκυρα βολεύεται από το οπλοστάσιο και δη τους πυραύλους της Χεζμπολάχ, των οποίων το βεληνεκές καλύπτει και την Κύπρο. Εξ ου και οι απειλές του μ. Χασάν Νασράλα, ότι η Κύπρος ήταν εν δυνάμει στόχος λόγω των στρατιωτικών της σχέσεων με το Ισραήλ. Ήταν μια απειλή «made in Turkey», στη λογική του “proxy war”. Η εξουδετέρωση του οπλοστασίου της Χεσμπολάχ από το Ισραήλ είναι προς όφελος της Κύπρου, αλλά όχι προς όφελος του Ιράν και της Τουρκίας, η οποία δεν θέλει την εδραίωση του Ισραήλ στην περιοχή και την εξάλειψη των τρομοκρατικών απειλών. Δεν θα ήθελε να δει ούτε τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, διότι η κατατριβή των δυο χωρών, που συνιστούν περιφερειακές δυνάμεις, είναι για ευνόητους λόγους προς όφελος της Άγκυρας, η οποία εδραιώνεται και στην περιοχή της Συρίας, χωρίς ταυτοχρόνως να επιθυμεί τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στον Βόρειο Λίβανο. Πώς όμως θα ασκήσει κριτική στο Ισραήλ, όταν κατέχει την Κύπρο και όταν έχει ήδη υπό κατοχή τμήμα της Συρίας στη λογική της ζώνης ασφαλείας;

Οι θαλάσσιες οδοί…

Η Τουρκία ελέγχει την περιοχή από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα στην πρακτική της τουρκικής λίμνης ως τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με μια σειρά από ναυτικές και αεροπορικές Βάσεις στα παράλιά της (Ντάλαμα, Μερσίνα, Άδανα, κ.λπ) και την Κύπρο ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Η Καρπασία και η Αμμόχωστος έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις θαλάσσιες οδούς και δη εκείνες προς την Αλεξανδρέττα, που προτού καταλήξουν εκεί αποκλίνουν προς Ισραήλ, Λίβανο και Συρία. Η Τουρκία θα ήθελε να έχει πρόσβαση στη θάλασσα και μέσω Συρίας, ενώ, ταυτοχρόνως, ουδόλως θα επιθυμούσε τη ζώνη ασφαλείας του Ισραήλ, διότι διευρύνει τον έλεγχο παράλιων περιοχών και ενισχύει τον έλεγχο της θαλάσσιας οδού προς την Αλεξανδρέττα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Ερντογάν εμφανίζεται ως να είναι απειλούμενος από το Ισραήλ, λόγω της εισόδου του στον Λίβανο. Η Τουρκία επιδιώκει τον έλεγχο των θαλασσίων οδών από και προς το Σουέζ και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επεκτείνει τη λεγόμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους προς τις νότιες θάλασσες, καθώς και προς τη γραμμή Κρήτη, Κάρπαθος και Ρόδος, όπου βρίσκονται οι πύλες του Αιγαίου.

 

χαρτης 1 .jpg

 

Ο χάρτης δείχνει τα θαλάσσια δρομολόγια από το Σουέζ προς διάφορες κατευθύνσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είτε προς Κύπρο είτε προς Αιγαίο είτε προς άλλες χώρες της περιοχής και δη προς την Αλεξανδρέττα. Η Τουρκία στοχεύει στον πλήρη έλεγχο των οδών αυτών. Θεωρεί την Κύπρο δεδομένη και σημαντικό τον έλεγχο των πυλών του Αιγαίου, όπως και της Κύπρου καθώς και της Καρπασίας. Πολύ, δε, θα ήθελε η Τουρκία να βγει μέσω Συρίας στη θάλασσα. Καθόλου δεν επιθυμούσε τη δημιουργία κουρδικής περιοχής με πρόσβαση στη θάλασσα. Στην παρούσα φάση η Άγκυρα δεν θα ήθελε να δει την ενίσχυση του Ισραήλ στην περιοχή και δη μέσω της αύξησης ενός παράλιου τμήματος του Λιβάνου, που θα εμπίπτει σε αυτό που ονομάζει ζώνη ασφαλείας με βάθος ώς 50 χιλιόμετρα.

 

Maritime Map 03 ΟΚΤ 2024.jpg

 

Ο χάρτης αποτυπώνει τη νέα διάταξη των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων και των λοιπών συμμαχικών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, στα στενά του Ορμούζ, στην Ερυθρά θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκ των πραγμάτων, οι Βρετανικές Βάσεις είναι εν δυνάμει στόχος για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Και, λόγω των κενών της κυπριακής αεράμυνας, ο στόλος των ΗΠΑ είναι αυτός που προσφέρει ατσάλινο θόλο για την αναχαίτιση ενδεχόμενης επίθεσης είτε με πυραύλους είτε με drones.

 

XARTHS 1.jpg

 

Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει τη ζώνη ασφαλείας που επιδιώκει να δημιουργήσει στον Λίβανο για να περιορίσει την απειλή της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για τα όρια που τελούν κάτω από τον έλεγχο της UNIFIL, η οποία, όμως, αδυνατεί να βάλει χαλινάρι στη Χεζμπολάχ. Οι εντολές της UNIFIL από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν, μεταξύ άλλων, ως στόχο να βοηθήσουν: α) στην κατάπαυση του πυρός, στην επιστροφή των Λιβανέζων στα σπίτια τους που είχαν αναγκαστεί να φύγουν λόγω εχθροπραξιών και β) τον νόμιμο στρατό του Λιβάνου να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών και όχι να επιτρέπει την κυριαρχία της Χεζμπολάχ.

 

FLIGHT RADAR.jpg

 

Οι δυο φωτογραφίες, ημερομηνίας 2/10/2024 από το flightradar24, απεικονίζουν πώς ο Ερντογάν, ενώ από τη μια πυροβολεί φραστικά το Ισραήλ, στην πράξη κάνει πλάτες στις Βρετανικές Βάσεις, που βρίσκονται στην Κύπρο, των οποίων τα αεροσκάφη (Eurofighter Typhoon) αναλαμβάνουν την ασφάλεια της περιοχής, επιχειρώντας από τον τουρκικό εναέριο χώρο για την αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων. Μάλιστα, η δεύτερη δείχνει πώς βρετανικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού (KC2 Voyager) βρίσκεται εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Για ποιο λόγο άραγε;

 

*Δρ των Διεθνών Σχέσεων

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή