Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Aμπντουλλάχ Οτζαλάν: Αυτά που συμβαίνουν είναι κάτι παραπάνω από επανάσταση

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Κούρδος λαϊκός ηγέτης Αμπντουλλάχ Οτζαλάν πραγματοποίησε την εβδομαδιαία τακτική συνάντησή του με τους δικηγόρους του. Ο Οτζαλάν, αξιολογώντας τις αντιδράσεις του κόσμου μετά την άσκηση φυσικής βίας στο πρόσωπό του από το προσωπικό των φυλακών, είπε ότι η απόφαση που πήρε ο λαός να αντιδράσει με τον συγκεκριμένο τρόπο, είναι κάτι που ξεπερνά την επανάσταση και τόνισε ότι ο ίδιος θεωρεί ότι οι αντιδράσεις του λαού είναι σωστές και τις χαιρετίζει. Ο Οτζαλάν είπε επίσης ότι όταν οι δημοκρατικές αντιδράσεις του λαού ενταθούν και φθάσουν σε σημείο να εισακουστούν από την κυβέρνηση και σε περίπτωση που του ζητηθεί να διαμεσολαβήσει, ο ίδιος θα κάνει το αυτό που του αναλογεί.
Συγκεκριμένα ο Οτζαλάν είπε…:

Η απολογία μου δεν έχει φθάσει ακόμα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων

“Η απολογία μου δεν έχει φθάσει ακόμα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Είναι υπόθεση δυο ημερών, γιατί δεν την έστειλαν, δεν το καταλαβαίνω. Στην απολογία μου δεν λέω τίποτα που να είναι εναντίον της Τουρκίας. Το ΕΔΑΔ πρέπει να επιμείνει και να λάβει την απολογία μου, στην οποία αναλύω το καπιταλιστικό σύστημα. Η ανάλυσή μου πηγάινει πέρα από την προσέγγιση του Μαρξ. Νομίζω ότι φοβούνται την ιδεολογική απογύμνωση που θα υποστούν, γι’ αυτό δεν στέλνουν την απολογία μου στο ΕΔΑΔ. Οι συχνές αναφορές του Ιλκέρ Μπασμπούγ (αρχ. ΓΕΕΘΑ) στο κράτος-έθνος και του Ερντογάν σε ορισμένα ζητήματα, σχετίζονται με το περιεχόμενο της απολογίας μου. Γι’ αυτό λέω ότι το ΕΔΑΔ πρέπει να επιμείνει και να ζητήσει την απολογία μου”.

Το ΕΔΑΔ πρέπει να εγγυηθεί για την απολογία μου

“Στην απολογία μου αξιολογώ και αναλύω και τον εβραϊκό παράγοντα και κάνω εναλλακτικές προτάσεις για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Λές και κάποιες εξωτερικές δυνάμεις ενοχλήθηκαν από αυτά που έγραψα. Υπάρχουν πιέσεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Στο θέμα αυτό το ΕΔΑΔ πρέπει να εγγυηθεί ότι θα φθάσουν σ’ αυτό τα εκίμενα της απολογίας μου. Είναι σημαντικό θέμα. Αυτό που γίνεται τώρα παρεμποδίζει το δικαίωμά μου να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Για να συνεχίσω να γράφω την απολογία μου, πρέπει να υπάρχει μια εγγύηση από πλευράς του ΕΔΑΔ. Το ΕΔΑΔ πρέπει να παρέμβει σε αυτές τις πιέσεις που δέχομαι.”

Υπάρχουν εξωτερικές δυνάμεις που δεν θέλουν τη λύση

“Ο Αβνί Όζγκιουρελ (Avni Özgürel) έγραψε κάτι που είχα πει στο παρελθόν ότι σε περίπτωση που εγώ επιχειρήσω να συμβάλλω στην οριστική επίλυση του Κουρδικού, θα με σκοτώσουν. Το ότι τολμούν και το γράφουν αυτό κάποιοι Τούρκοι διανοούμενοι είναι σημαντικό, επειδή υπάρχουν ξένες δυνάμεις που δεν θέλουν τη λύση. Αυτό λέει και εκείνος. Αυτό έλεγα πάντα και εγώ. Υπάρχουν δυνάμεις, ομάδες και λόμπι που δεν θέλουν τη λύση. Αυτό δεν το βλέπει η Τουρκία.”

Η λύση του εβραϊκού θα είναι λύση για ολόκληρο τον κόσμο

“Η άποψή μου για τον εβραϊσμό είναι καθαρή. Έμβάθυνα και ανέλυσα το εβραίκό ζήτημα στην απολογία μου με τέτοιον τρόπο, που ξεπερνά και εξουδετερώνει τις διάφορες αντιεβραϊκές προσεγγίσεις. Στην απολογία ανέδειξα και το θέμα της εναλλακτικής λύσης στο πρόβλημα των Εβραίων. Όπως λέει ο Μαρξ ότι η απελευθέρωση της εργατικης τάξης είναι στην ουσία η απελευθέρωση της ίδιας της κοινωνίας, έτσι λέω και γω ότι η απελευθέρωση του εβραίκού λαού, είναι η απελευθέρωση όλου του κόσμου. Η σκέψη μου επεκτείνεται και στη δική τους απελευθέρωση. Τα λέω αυτά για να μην βγει ένας δεύτερος Χίτλερ και πάλι για τους Εβραίους. Εγώ είμαι αντίθετος σε τε΄τοιου είδους εθνικισμούς. Τουρκικός, κουρδικός, γερμανικός, αραβικός εθνικισμός, για μένα δεν έχουν διαφορά, είμαι αντίθετος σε όλους, καταδικάζω τους εθνικισμούς”.

Αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μας είναι αποτέλεσμα της συνόδου του Καΐρου

“Η Τουρκία βαδίζει ολοταχώς σε μια σοβαρή κρίση. Η Τουρκία κάνει ιστορικά λάθη και εγώ δεν θα ήθελα να συμμετέχω σ’ αυτά. Δεν θα επιτρέψω να τα χρεώσουν σε μένα. Αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία έχουν και ιστορικές διαστάσεις. Είναι αποτέλεσμα της συνόδου του Καΐρου, που έγινε το 1920 και των αποφάσεων που ελήφθησαν εκεί. Ένας σύντροφός μου αναφέρει επίσης κάτι τέτοιο σε μια επιστολή του που μου έστειλε από μια φυλακή που βρίσκεται φυλακισμένος. Συμφνωώ με όσα αναφέρει. Η σύνοδος του Καΐρου είναι ένα ντοκουμέντο. Στη συνόδο αυτή αποφασίστηκε ο διαμελισμός του Κουρδιστάν και η διατήρηση σε εκκρεμότητα του Κουρδικού Προβλήματος, για να το επαναφέρουν κατά καιρούς στο προσκήνιο και έτσι να κρατούν υπό τον έλεγχό τους τη Μέση Ανατολή. Διαμελίζοντας το Κουρδιστάν σε τέσσερα κομμάτια, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τέσσερα κράτη της Μέσης Ανατολής. Σημαντικό ρόλο στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης έπαιξε η Αγγλία. Όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για να αποτραπεί η επίλυση του Κουρδικού, σκοντάφτουν στις αποφάσεις εκείνης της συνόδου. Και γω βρίσκομαι σε αυτή τη φυλακή γι’ αυτό το λόγο…
…Οι διεθνείς δυνάμεις κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για για να υλοποιήσουν τις αποφάσεις εκείνης της συνόδου. Γι’ αυτό και γω λέω σε όσους έρχονται να συζητήσουμε, ελάτε να λύσουμε μεταξύ μας το πρόβλημα, μην το αφήνουμε στα χέρια των ξένων δυνάμεων. Υπήρξαν μάλιστα και αξιωματούχοι που ήθελαν λύσουμε το πρόβλημα μεταξύ μας.”

Ο Ερντογάν έχει κάνει συμφωνία με το στρατό

“Ο Οζάλ έκανε κάποιες προσπάθειες για τη λύση. Τον παρεμπόδισαν. Μετά επιχείρησε να κάνι κάτι και ο Ερμπακάν. Δεν του το επέτρεψαν. Επίσης, κάποιοι από το στρατό το επιχείρησαν. Ο Κιβρίκογλου, την εποχή που ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ, είχε στείλει έναν συνταγματάρχη. Ο στρατός ήθελε να επιβάλλει τη δική του λύση. Δεν το επέτρεψαν. Δεν δέχτηκαν τη λύση του Οζάλ, ούτε του Ερμπακάν, ούτε του στρατού. Έτσι το πρόβλημα παρέμεινε άλυτο. Ακόμα και ο Ετζεβίτ πήρε κάποιες πρωτοβουλίες για λύση το 2002. Όταν με έφεραν εδώ, στη φυλακή, ήλθε κάποιος αξιωματούχος και μου είπε ότι εκπροσωπεί τον ίδιο τον Ετζεβίτ. Εγώ τα έχασα. Ο νόμος της Ραχσάν Ετζεβίτ που έδινε χάρη σε ορισμένους πολιτικούς κρατουμένους δεν ήταν άσχετος με τις διαθέσεις και τις προθέσεις του Ετζεβίτ για λύση. Ούτε αυτό το επέτρεψαν. Τότε το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ παρεμπόδιζε τη λύση. Πιο μετά ο Ερντογάν θέλησε να κάνει κάτι, όμως παρεμποδίστηκε από τις ΗΠΑ και από άλλες ξένες δυνάμεις. Στη συνέχεια ο Ερντογάν συμφώνησε με τους στρατηγούς και για να παραμείνει στην εξουσία, παραχώρησε το Κουρδικό στο στρατό. Γι’ αυτό έγινε και εκείνη η περίφημη δήλωση, ότι το ΡΚΚ είναι ο κοινός μας εχθρός”.

Σε όλες τις πρωτοβουλίες και τις κινήσεις που έγιναν για λύση, ανταποκρίθηκα θετικά

“Εγώ ανταποκρίθηκα θετικά σε κάθε κίνηση που έγινε για να βρεθεί λύση. Έγραψα από εδώ στον πρόεδρο Γκιούλ μια επιστολή δέκα σελίδων, με προτάσεις για λύση. Το ίδιο έκανα και στην απολογία μου στον εισαγγελέα του 2ου Κακουργιοδικείου της Προύσας, όταν με εγκάλεσε και μου επέβαλε ποινή απομόνωσης. Σε κάθε κίνηση που έγινε για εξεύρεση λύσης, ανταποκριθήκαμε θετικά. Από τότε που ήρθα εδώ, στη φυλακή, είπα ότι θα βοηθήσω να βρεθεί λύση και καταβάλλω προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Αν με ρωτήσετε αν έχουμε κάνει λάθη στο θέμα της λύσης, θα έλεγα ότι έχουμε κάνει λάθος σε δυο περιπτώσεις. Τη μια φορά είχε έλθει και νοίκιασε διαμέρισμα στην πολυκατοικία που έμενα, στη Δαμασκό, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Τουρκίας. Εμείς νομίσαμε ότι ήλθε για να βάλει βόμβα στο διαμέρισμά μας. Γι’ αυτό δεν ξαναπήγαμε σε εκείνο το διαμέρισμα. Μετά σκέφθηκα ότι εκείνο το άτομο ίσως να ήλθε στη συγκεκριμένη πολυκατοικία ακριβώς για να ανοίξει ένας διάλογος. Σκέφτομαι ότι τότε, ίσως να σχολίασα και να εκτίμησα λανθασμένα εκείνη την κίνηση. Ίσως η περίπτωση εκείνη να ήταν μια ευκαιρία διαλόγου, μια ευκαιρία για τη λύση.
Το άλλο λάθος ήταν το ότι αργήσαμε να απαντήσουμε στην επιστολή Οζάλ. Μετά το 1999, από τότε που ήλθα εδώ, όλοι γνωρίζουν ότι κατέβαλα και καταβάλω προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης”.

H εκκρεμότητα και η μη επίλυση του Κουρδικού, είναι αποτέλεσμα της κρίσης στο εσωτερικό του κράτους

“Ο Οζάλ δεν κατάφερε να λύσει το Κουρδικό και πέθανε ή τον σκότωσαν. Ο Ερμπακάν δεν κατάφερε να το επιλύσει, έχασε τις εκλογές, ο στρατός δεν κατάφερε να λύσει το Κουρδικό, ο Ετζεβίτ το ίδιο, ο Ερντογάν το ίδιο. Δεν μπορεί να το λύσει ο ένας, δεν μπορεί να το λύσει ο άλλος, αυτά είναι δείγματα της κρίσης που υπάρχει στο εσωτερικό του τουρκικού κράτους από τις αρχές του 1990. Εκτός αυτού, το 1995-1999 υπήρχε μια εσωτερική κρίση και στο εσωτερικό του ΡΚΚ. Κατέβαλα τεράστιες προσπάθειες για να βρω λύση σε εκείνη την κρίση που αντιμετωπίζαμε. Έλεγα στα μέλη μας, όταν πολεμάτε, να πολεμάτε σαν πραγματικοί μαχητές, αλλοιώς δεν υπάρχει νόημα. Παρόλες τις προσπάθειες που κατέβαλα, δεν μπορούσα να ξεπεράσω την κρίση. Όπως είναι γνωστό, υπήρχε το τρίγωνο του Ντιγιαρμπακίρ. Εκεί έγιναν πολλά, όχι μόνο προς τα έξω, αλλά και προς τα μέσα, στο εσωτερικό μας. Εκεί χάσαμε δεκάδες αξιόλογα στελέχη του κόμματός μας. Εκ των υστέρων είδαμε ότι υπεύθυνοι για εκείνες τις πράξεις ήταν άτομα και δυνάμεις εντός του ΡΚΚ που δεν ήθελαν τη λύση. Ήταν άτομα που είχαν σχέσεις με την ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ και τον Βελή Κιουτσούκ.”

Στην Ευρώπη χωθήκαμε στο βάλτο

“Το 1999, όταν κατάλαβα ότι πρέπει να φύγω από τη Δαμασκό, σκεφτόμουν νύχτα-μέρα ποιόν δρόμο έπρεπε να ακολουθήσουμε. Υπήρχαν μπροστά μου δυο επιλογές. Να πάω στο βουνό ή στην Ευρώπη. Δεν μπορούσα να αποφασίσω, προβληματίστηκα πολύ. Αν ρωτήσετε γιατί δεν πήγα στα βουνά, θα σας πω ότι σκέφθηκα την αντίδραση της Τουρκίας. Η Τουρκία θα μπορούσε να απογειώσει 300 αεροσκάφη και να βομβαρδίσει όλο το Κουρδιστάν, για να με σκοτώσει. Αυτό θα είχε τεράστιες συνέπειες και στο λαό. Θα βομβάρδιζαν τα πάντα, θα υπήρχαν τεράστιες απώλειες. Κάναμε έντονες συζητήσεις γύρω από τον διπλωματικό και τον πολιτικό αγώνα και έτσι πήρα την απόφαση να πάω στην Ευρώπη. Μίλησα με Έλληνες υπευθύνους για το θέμα της διπλωματικής και της πολιτικής λύσης και για να μπορέσω να εργαστώ πάνω σε αυτό το θέμα πήγα στην Ευρώπη. Όταν όμως έφθασα στην Ευρώπη αντιλήφθηκα ότι δεν υπήρχαν κατάλληλες συνθήκες για κάτι τέτοιο. Έτσι χώθηκα σε ένα βάλτο και τελικά βρέθηκα εδώ πέρα.”

Αυτό που γίνεται δεν είναι επανάσταση, είναι μια οργανωμένη, δημοκρατική λαϊκή αντίδραση

“Eγώ συνεχίζω να καταβάλλω προσπάθειες για εξέυρεση λύσης και από εδώ που βρίσκομαι. Αν έλθει κάποιος κρατικός αξιωματούχος και συνομιλήσει μαζί μου, κανείς δεν έχει να χάσει τίποτα. Εγώ δεν έχω καμία απαίτηση για βαθμούς, θέση ή οτιδήποτε άλλο, ας είναι οποιοσδήποτε αξιωματούχος. Το σημαντικό για μένα είναι να βρεθεί μια δημοκρατική και έντιμη λύση. Αν γίνουν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αν δεν θέλουν να μιλήσουν μαζί μου, ας μιλήσουν με τον Μπαρζανί, τον Ταλαμπανί, το Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας (DTP). Αρκεί να γίνουν βήματα για την εξεύρεση λύσης.
Όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο κουρδικός λαός έκανε τις επιλογές του για τη λύση. Αυτό δεν μπορούν να το αγνοήσουν. Ο λαός λέει για μένα ότι είμαι η τιμή και η υπερηφάνεια του κουρδικού λαού. Και φυσικά είμαι η περηφάνεια του κουρδικού λαού. Δεν το λέω για να επαινέσω τον εαυτό μου. Απλά, είναι φανερό ότι έχω να παίξω ένα ρόλο για τη λύση. Τα τελευταία γεγονότα και οι αντιδράσεις του λαού αυτό δείχνουν. Ακόμα και οι γυναίκες την περίοδο αυτή υπαρασπίζονται την περηφάνεια τους. Σε αυτές τις διαδηλώσεις υπάρχουν και πολλές γυναίκες. Ο λαός μας βγήκε στους δρόμους, επαναστάτησε για τα δικαιώματά του. Αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα είναι κάτι που ξεπερνά την επανάσταση. Στην επανάσταση ο κόσμος βγαίνει ασύντακτος στους δρόμους, χωρίς συγκεκριμένα αιτήματα και στόχους. Ενώ αυτά που γίνονται τώρα είναι οργανωμένες, αποφασιστικές, συντονισμένες, δημοκρατικές αντιδράσεις, όχι επανάσταση. Εγώ δεν κάλεσα από εδώ το λαό να αντιδράσει. Αυτό είναι απόφαση του ίδιου του λαού, γι’ αυτό και δεν κάνω έκκληση να σταματήσουν τις αντιδράσεις. Την απόφαση που πήραν και τις διαδηλώσεις που κάνουν τις βρίσκω σωστές και τις χαιρετίζω. Εάν ο λαός μας εντείνει τις δημοκρατικές του αντιδράσεις και υψώσει τη φωνή του, τότε αυτή ίσως να φθάσει και στα αυτιά της κυβέρνησης και αν το ζητήσει ο λαός μας, τότε μπορώ να μεσολαβήσω για να βρεθεί λύση. Αν ο λάος μας ανοίξει έναν δρόμο για διάλογο και με καλέσει να κάνω το διαμεσολαβητή, τότε θα συμμετέχω και γώ σε αυτή τη διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση, θα κάνω ό,τι είναι δυνατό για να υπάρχει ένας έντιμος και ουσιαστικός διάλογος. Αν υπάρχει ένας ουσιαστικός διάλογος, τότε είμαι έτοιμος για να εργαστούμε για τη λύση. Θα δουλέψω με όλη μου τη δύναμη για να βρεθεί μια έντιμη λύση”.

Το ΡΚΚ ζει την πιο δυνατή του περίοδο

“Απευθύνω από εδώ έκκληση στον Ερντογάν. Η Τουρκία βυθίζεται σταδιακά σε μια πολύ σοβαρή κρίση. Θα πτωχεύσει όπως η Ισλανδία. Δεν το αντιλαμβάνονται. Τα επιτόκια πήγαν πάνω από 20%. Η Τουρκία έχει τα υψηλότερα επιτόκια στον κόσμο, δεν διοικείται έτσι μια χώρα. Είναι σε κρίση, τους επηρεάζει βαθειά, όμως το κρύβουν. Αυτή η κρίση είναι σοβαρότερη από του 2000, τα θεμέλιά της βρίσκονται στα χρόνια του ’90. Όμως αυτό δεν το βλέπουν ή κάνουν ότι δεν το βλέπουν και το κρύβουν…
…Από την άλλη πλευρά, το ΡΚΚ θα επεκτείνει τον πόλεμο. Αυτό δεν το λέω εγώ, είναι δική τους απόφαση. Σε αυτή την απόφαση δεν έχω κάποιο ενεργητικό ρόλο. Το ΡΚΚ πήρε τη δική του απόφαση, εγώ δεν λέω κάντο ή μην το κάνεις. Είμαι ένας κρατούμενος που ζω κάτω από πολύ κακές συνθήκες. Κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν μπορώ να επηρεάσω τις αποφάσεις του λαού και του ΡΚΚ. Η απόφαση του ΡΚΚ έχει το εξής νόημα. Το ΡΚΚ ζει την πιο δυνατή του περίοδο. Λέει ότι έχει τη δύναμη να διεξάγει έναν συστηματικό, συντονισμένο πόλεμο ανταρτών. Οι συμμετοχές νέων στο ΡΚΚ είναι πολλές, στρατολογούνται νέοι από το Ιράν, τη Συρία, το Ιράκ, την Τουρκία. Αν ενταθεί ο πόλεμος, θα υπάρξουν ομάδες και δυνάμεις που θα το υποστηρίξουν. Το ΡΚΚ έχει τους δικούς του συμμάχους, στους οποίους θα προστεθούν και άλλοι. Εγώ το λέω επειδή ξέρω το ΡΚΚ. Αν ενταθεί ο πόλεμος, η Τουρκία θα συρθεί σε ένα χάος, κανείς δεν θα ωφεληθεί από αυτό. Από το 2004 μέχρι το 2008 έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, ποιός ωφελήθηκε από αυτό; Ο κ. Ερντογάν πρέπει να προσέξει. Τον προειδοποιώ για τον επερχόμενο κίνδυνο και του προτείνω λύσεις για να τον ξεπεράσουμε. Αν δεν ανοίξει ένας έντιμος διάλογος, εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Το ΡΚΚ και ο λαός θα λάβουν και θα υλοποιήσουν τις δικές τους αποφάσεις.

Προσπαθούν να μου σπάσουν το ηθικό

“Τα προβλήματα στο κελί μου συνεχίζονται, η ψυχολογική πίεση συνεχίζεται, προσπαθούν να μου σπάσουν το ηθικό. Το ηθικό μου δεν μπορούν να μου το σπάσουν εύκολα, γιατί παίρνω δύναμη από τον ίδιο μου τον εαυτό. Και πάλι δεν μου δίνουν τακτικά τις εφημερίδες. Προσπαθώ να καταλάβω γιατί μου συμπεριφέρεται έτσι η διοίκηση. Μπορώ να τηρήσω μια στάση, να αντισταθώ μέχρι τέλους, όπως οι κρατούμενοι στις φυλακές του Ντιγιαρμπακίρ, όπως ο σύντροφος Κεμάλ Πιρ και άλλοι σύντροφοι, των οποίων τη στάση τιμώ. Όμως έχω ιστορικές ευθύνες. Αν βγω νεκρός από αυτή τη φυλακή, δεν θα κερδίσει κανένας. Τουναντίον, θα γίνουν μεγάλες ταραχές, θα προκληθεί χάος. Έτσι έλαβα μια ιστορική απόφαση, δεν θα δώσω εγώ τέλος στη ζωή μου με τη δική μου θέληση. Παρά τις πιέσεις που δέχομαι, θα συνεχίσω να έχω μια υπεύθυνη στάση. Έχω αποφασίσει να μην αφαιρέσω από μόνος μου τη ζωή μου, αυτό να γίνει γνωστό. Αν γίνει κάτι με τη ζωή μου, να ξέρετε ότι θα γίνει παρά τη θέλησή μου. Εγώ δεν φοβάμαι το θάνατο. Ο θάνατος από όπου και αν προέλθει, δεν με φοβίζει, όμως έχω ιστορικές ευθύνες απέναντι στο λαό μου, πρέπει να ζήσω για να τις φέρω εις πέρας. Άρχισα πάλι να χρησιμοποιώ τα φάρμακα που μου δίνουν. Έχω προβλήματα με το εντερικό, έχω φαγούρες και έχουν βγει κάποιοι λεκέδες στο σώμα μου.”

Η δίκη της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ έχει μετατραπεί σε θέαμα

“Η δίκη της ΕΡΓΕΝΕΝΚΟΝ δεν είναι μια πραγματική δίκη, με την ουσιαστική έννοια του όρου. Αφού δεν θα εξεταστούν οι ανεξιχνίαστες δολοφονίες των Κούρδων, το μόνο που θα γίνει θα είναι ένα σόου.
Χαιρετώ από εδώ όλους τους φίλους στην Ευρώπη και την Τουρκία. Θεωρώ σημαντικές τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την εξεύρεση λύσης άνθρωποι του πνεύματος και των γραμμάτων στην Τουρκία.
Χαιρετώ τους σοσιαλιστές στη Γερμανία και την Ευρώπη. Πρέπει να γνωρίζουν αυτά που γίνονται εδώ (στη φυλακή) και στην Τουρκία.
Το κάθε χωριό (στο Κουρδιστάν) να κάνει δενδροφύτευση σε εκτάσεις που διαθέτει. Να γίνει δενδροφύτευση στο όρος Τζούντι (Cudi Dağı). Να κάνουν δενδροφύτευση και να την αφιερώσουν στον Νώε. Όλα τα χωριά να κάνουν δενδροφυτεύσεις.
Το ξαναλέω: Θα συνεχίσω από εδώ που είμαι να τηρώ υπεύθυνη στάση. Χαιρετώ όλο το λαό μας, ειδικά τις γυναίκες μας και τους συντρόφους μας στη φυλακή.”

Γενικά θέματα

Δυσοίωνα μηνύματα για τη λειψυδρία! Αντιμέτωποι με δυσμενείς καταστάσεις – Συναγερμός για να προστατευθούν ζωές

Η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νερό: Έκθεση του ΟΗΕ εκπέμπει SOS για την ξηρασία παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και άλλων σημαντικών παραγόντων. 

Αυτή τη στιγμή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός τους αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια

Οι έντονες ξηρασίες και οι ακραίες πλημμύρες, που όσο περνάει ο καιρός γίνονται και περισσότερες, αποτελούν μια «πρόγευση» των επερχόμενων εξελίξεων, καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Τα ποτάμια κατέγραψαν πέρυσι ένα επίπεδο ξηρασίας άνευ προηγουμένου εδώ και 33 χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ, WMO, OMM), μια υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, το νερό μας δίνει μια πρόγευση των επερχόμενων εξελίξεων», εκφράζει την ανησυχία της σε ανακοίνωση η γενική γραμματέας του ΠΜΟ Σελέστ Σάουλο. «Τα σημάδια συναγερμού πολλαπλασιάζονται: παρακολουθούμε ένα παροξυσμό ακραίων βροχοπτώσεων, πλημμυρών και ξηρασιών, που επιβαρύνουν πολύ τις ζωές, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες», παρατηρεί.

Αντιμέτωποι με δυσμενείς καταστάσεις

Καθώς η χρονιά 2023 ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, οι αυξημένες θερμοκρασίες και η γενικευμένη εξασθένηση των βροχοπτώσεων συνέβαλαν σε παρατεταμένες ξηρασίες.

Οι πλημμύρες ωστόσο πολλαπλασιάστηκαν: τα ακραία υδρολογικά φαινόμενα ευνοήθηκαν όχι μόνο από φυσικούς κλιματικούς παράγοντες, κυρίως τη μετάβαση από τις συνθήκες Λα Νίνια σε ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο στα μέσα του 2023, αλλά επίσης από την ανθρώπινης προέλευσης κλιματική αλλαγή, αναφέρει ο ΠΜΟ.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας επιτάχυνε τον υδρολογικό κύκλο, ο οποίος έγινε επίσης πιο ακανόνιστος και λιγότερο προβλέψιμος», εξηγεί η Σάουλο.

Οι συνέπειες είναι πολλαπλές: «Μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα που μπορεί να περιέχει περισσότερη υγρασία, η άνοδος της θερμοκρασίας του κλίματος αυξάνει τον κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων» ενώ «παραλλήλως η επιτάχυνση της εξάτμισης και της ξήρανσης των εδαφών επιδεινώνει τις ξηρασίες».

Κατά συνέπεια, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλο και πιο δύσκολες καταστάσεις, όπου το νερό είναι είτε υπερβολικά άφθονο είτε ανεπαρκές».

Αυτή τη στιγμή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός τους αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η έκθεση δείχνει ότι τα ύδατα περίπου του 50% των ποταμών του πλανήτη ήταν πέρυσι λιγότερα από το κανονικό.

Οι παγετώνες βρίσκονται επίσης στη γραμμή του μετώπου της ανόδου της θερμοκρασίας του κλίματος: σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα για την περίοδο από το Σεπτέμβριο 2022 ως τον Αύγουστο 2023, έχασαν πάνω από 600 γιγατόνους νερού, απώλεια που είναι η χειρότερη σε 50 χρόνια παρατηρήσεων.

«Το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων απειλεί τη μακροπρόθεσμη υδροδοτική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Εντούτοις δεν λαμβάνουμε τα επείγοντα μέτρα που επιβάλλονται», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η γενική γραμματέας του ΠΜΟ.

Συναγερμός για να προστατευθούν ζωές

Ο οργανισμός ζητάει να κηρυχθεί από νωρίς συναγερμός για όλους ώστε να προστατευθούν οι ζωές και τα μέσα επιβίωσης που συνδέονται με το νερό και καλεί να βελτιωθούν οι γνώσεις και ο διαμοιρασμός των δεδομένων για τις πηγές νερού.

«Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα, αν δεν μετρήσουμε την έκτασή του», υπογραμμίζει η Σάουλο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Γιάννος Χαραλαμπίδης στη Σημερινή: Μήλον της Έριδος η Κύπρος για την ασφάλεια Τουρκίας – Ισραήλ

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Η Μέση Ανατολή είναι στις φλόγες και, μετά την επίθεση των Ιρανών με βαλλιστικούς πυραύλους σε βάρος του Ισραήλ, ξεκίνησε επίθεση των Ισραηλινών στον Βόρειο Λίβανο, ενώ αναμένονται και τα αντίποινα σε βάρος της Τεχεράνης.

Γράφει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Τουρκία και Ακρωτήρι

Η Τουρκία επιχαίρει από την κατατριβή του Ισραήλ και του Ιράν. Μπορεί μεν ο Ερντογάν να χαρακτηρίζει τον Νετανιάχου ως εγκληματία πολέμου, αλλά συνεργάζεται με τους Βρετανούς και δη με τα μαχητικά «Ταϊφούν», που επιχειρούν από τις Βάσεις Ακρωτηρίου και:

1) Περιπολούν από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας εντός του τουρκικού εναέριου χώρου, με την άδεια της Άγκυρας, προς τη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ, καθώς και προς το Ιράκ. 2) Συμμετέχουν στις αναχαιτίσεις των ιρανικών πυραύλων και drones στις επιθέσεις, που δέχεται το Ισραήλ από το Ιράν και συλλέγουν πληροφορίες. 3) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει για τη συνεργασία των Βάσεων με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όταν ενεργούν τα «Ταϊφούν» είτε για επιτήρηση είτε για να προστατεύσουν με οποιονδήποτε τρόπο το Ισραήλ. Ή για να στραφούν σε βάρος της Χεζμπολάχ.

Τόσο οι Βάσεις Ακρωτηρίου όσο και του Αγίου Νικολάου είναι στρατηγικής σημασίας, διότι από τις μεν πρώτες, εκτός των άλλων, ενεργούν ακόμη τα θρυλικά κατασκοπευτικά U2 ως συμπληρωματικά των δορυφόρων, στις δε δεύτερες υπάρχει το Έχελον ως κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος, λόγω Βάσεων, τελεί υπό καθεστώς απειλής. Χωρίς να διαθέτει αξιόπιστη εναέρια αποτροπή, αφού οι ρωσικοί TOR-M1 και BUK μερικώς μπορούν να επιχειρήσουν. Ακόμη και αν στραφούν για ν’ αποκρούσουν την ιρανική απειλή ή αυτήν της Χεσμπολάχ, δεν θα μπορούν να καλύπτουν την όποια τουρκική επί της οποίας είναι προσαρμοσμένα τα συστήματα αυτά. Λόγω του κενού που υπάρχει στην αεράμυνα είχε κλείσει η αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος BARAK με πυραύλους 35, 70 και 150 χιλιομέτρων. Η κυπριακή Κυβέρνηση αγόρασε το BARAK με πυραύλους των 70 χιλιομέτρων. Με τον πόλεμο στη Γάζα και στον Λίβανο, η παράδοση του συστήματος δεν είναι βέβαιο εάν θα καθυστερήσει ή όχι. Ούτως ή άλλως, η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την άρση του εμπάργκο στο στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ θα ήταν δυνατό να ζητήσει ακόμη και «Πάτριοτ» ή άλλα σχετικά οπλικά συστήματα αεράμυνας από ευρωπαϊκά κράτη. Επί του παρόντος, τόσο η αεράμυνα των Βάσεων όσο και της Κύπρου ολόκληρης στηρίζεται στον πολεμικό στόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που βρίσκονται στ’ ανοιχτά της Κύπρου. Ως εκ τούτου, θα ήταν μέγα πλήγμα εάν επέτρεπαν ή στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν να κτυπήσει τις Βρετανικές Βάσεις. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος λόγω Βάσεων καλύπτεται, όπως είχαμε ήδη γράψει από την αρχή της κρίσης, κάτω από την Ατσάλινη Αεράμυνα των ΗΠΑ.

Το μήλον της Έριδος

Η Τουρκία δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στις συγκρούσεις στη Γάζα και στον Λίβανο, όμως υπάρχει μια πολεμική ρητορική που εγείρει το εξής ερώτημα: Μπορεί ή όχι η Τουρκία να κτυπήσει το Ισραήλ, όπως αρχικά απειλούσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος, όμως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εμφανίζεται ως να τελεί υπό την απειλή του «σιωνιστικού επεκτατισμού», όπως ισχυρίζεται;

Σε αυτό το παιχνίδι, η Κύπρος καθίσταται γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μήλον της Έριδος, αφού:

1) Αποτελεί το νότιο τμήμα της νήσου, τη μοναδική έξοδο, που διαθέτει το Ισραήλ, λόγω της έλλειψης στρατηγικού βάθους, που είναι περικυκλωμένο από τους Άραβες και την Τουρκία. Άρα ο άξονας προς τη Σούδα μέσω Κύπρου είναι ζωτικός χώρος όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τις ΗΠΑ και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους τους. Απόδειξη τούτου συνιστά η συγκέντρωση του 6ου στόλου ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

2) Αποτελεί ασπίδα και εμφανίζεται ως το αβύθιστο για την Τουρκία αεροπλανοφόρο, καθώς και αναπόσπαστο τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

3) Αποτελεί ασπίδα για την Τουρκία από επιθέσεις που θα ήταν δυνατό να δεχτεί μέσω Κύπρου, εξ ου και η άρνησή της να δεχθεί την παρουσία ελληνικού στρατού και οι διαμαρτυρίες για την όποια στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ. Είναι όμως και για το Ισραήλ ασπίδα.

Γιατί;

Διότι, ουδόλως θα ήθελε το Ισραήλ:

Α) Να πέσει η Κύπρος στον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας και δη μέσω μιας ομοσπονδιακής ή συνομοσπονδιακής λύσης, με τον πλήρη γεωπολιτικό έλεγχο του νησιού από την Άγκυρα.

Β) Να εγκατασταθούν στην Κύπρο τουρκικά πυραυλικά συστήματα, που θα στοχεύουν το Ισραήλ.

Τα πλεονεκτήματα του Ισραήλ

Το ερώτημα εάν μπορεί να κτυπήσει και να κάνει πόλεμο η Τουρκία με το Ισραήλ απαντάται ως εξής: Η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα: 1) Να διενεργήσει επίθεση με την αεροπορία της ή με τη συσσώρευση στόλου. 2) Να κτυπήσει με πυραύλους και δη «Ταϊφούν» με βεληνεκές της τάξης των 600 χιλιομέτρων, όταν αυτά θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα (αυτά εισήλθαν ήδη σε γραμμή παραγωγής από τον Μάιο του 2023 ).

Όμως η οποιαδήποτε τουρκική επίθεση: Α) Βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, που θέτουν υπό την προστασία τους και τον 6ο Στόλο το Ισραήλ, οπότε δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία μια τέτοια δράση. Β) Οτιδήποτε διενεργηθεί από αέρος, είτε είναι από μαχητικά είτε από πυραυλικά συστήματα, θα ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί επιτυχώς από το Ισραήλ είτε με τους arrow και με το “iron dome” είτε με τα πλοία των συμμαχικών δυνάμεων και δη των ΗΠΑ, καθώς και με την ισραηλινή αεροπορία, η οποία υπερτερεί της τουρκικής.

Πύραυλοι και Τεχνητή Νοημοσύνη

Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ υπερέχει στην αεροπορία και στα πυραυλικά συστήματα. Στην αεροπορία, εκτός των F-15 και F-16, διαθέτει και τα F-35, οπότε μπορεί να δράσει αναλόγως και με βάθος πυρός. Συν του ότι: i) Τα ισραηλινά F-35 είναι τα μόνα των οποίων οι υπολογιστές και λοιπά συστήματα δεν βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ. ii) Η Τουρκία έχει πρόβλημα με την αεράμυνά της επί του παρόντος. Εξ ου και η αγορά των S-400, χωρίς όμως να παρέχει πλήρη κάλυψη, καθώς και η απόφαση που λήφθηκε στις 6.8.2024 για την κατασκευή του τουρκικού “iron dome”. iii) Το Ισραήλ διαθέτει αριθμό επιθετικών πυραύλων μέσου και μακρούς βεληνεκούς, από τους LORA με βεληνεκές 280 χιλιόμετρα ώς τους Jericho – 3 (Ιεριχώ) με βεληνεκές μεταξύ των 4,800 χλμ και 6,500 χιλιομέτρων. iv) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει ότι το Ισραήλ υπερέχει στους τομείς του κυβερνοχώρου και της Τεχνητής Νοημοσύνης (πάσης φύσεως drones).

Ζώνες ασφαλείας και περιφερειακές δυνάμεις

Υπό αυτές τις συνθήκες και λαμβανομένου υπόψη ότι οι δυο χώρες δεν έχουν σύνορα, το πλεονέκτημα ανήκει στο Ισραήλ. Και όχι στην Τουρκία, η οποία στηρίζει τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χεζμπολάχ, διότι θέλει την κατατριβή του Ισραήλ. Η Άγκυρα βολεύεται από το οπλοστάσιο και δη τους πυραύλους της Χεζμπολάχ, των οποίων το βεληνεκές καλύπτει και την Κύπρο. Εξ ου και οι απειλές του μ. Χασάν Νασράλα, ότι η Κύπρος ήταν εν δυνάμει στόχος λόγω των στρατιωτικών της σχέσεων με το Ισραήλ. Ήταν μια απειλή «made in Turkey», στη λογική του “proxy war”. Η εξουδετέρωση του οπλοστασίου της Χεσμπολάχ από το Ισραήλ είναι προς όφελος της Κύπρου, αλλά όχι προς όφελος του Ιράν και της Τουρκίας, η οποία δεν θέλει την εδραίωση του Ισραήλ στην περιοχή και την εξάλειψη των τρομοκρατικών απειλών. Δεν θα ήθελε να δει ούτε τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, διότι η κατατριβή των δυο χωρών, που συνιστούν περιφερειακές δυνάμεις, είναι για ευνόητους λόγους προς όφελος της Άγκυρας, η οποία εδραιώνεται και στην περιοχή της Συρίας, χωρίς ταυτοχρόνως να επιθυμεί τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στον Βόρειο Λίβανο. Πώς όμως θα ασκήσει κριτική στο Ισραήλ, όταν κατέχει την Κύπρο και όταν έχει ήδη υπό κατοχή τμήμα της Συρίας στη λογική της ζώνης ασφαλείας;

Οι θαλάσσιες οδοί…

Η Τουρκία ελέγχει την περιοχή από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα στην πρακτική της τουρκικής λίμνης ως τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με μια σειρά από ναυτικές και αεροπορικές Βάσεις στα παράλιά της (Ντάλαμα, Μερσίνα, Άδανα, κ.λπ) και την Κύπρο ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Η Καρπασία και η Αμμόχωστος έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις θαλάσσιες οδούς και δη εκείνες προς την Αλεξανδρέττα, που προτού καταλήξουν εκεί αποκλίνουν προς Ισραήλ, Λίβανο και Συρία. Η Τουρκία θα ήθελε να έχει πρόσβαση στη θάλασσα και μέσω Συρίας, ενώ, ταυτοχρόνως, ουδόλως θα επιθυμούσε τη ζώνη ασφαλείας του Ισραήλ, διότι διευρύνει τον έλεγχο παράλιων περιοχών και ενισχύει τον έλεγχο της θαλάσσιας οδού προς την Αλεξανδρέττα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Ερντογάν εμφανίζεται ως να είναι απειλούμενος από το Ισραήλ, λόγω της εισόδου του στον Λίβανο. Η Τουρκία επιδιώκει τον έλεγχο των θαλασσίων οδών από και προς το Σουέζ και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επεκτείνει τη λεγόμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους προς τις νότιες θάλασσες, καθώς και προς τη γραμμή Κρήτη, Κάρπαθος και Ρόδος, όπου βρίσκονται οι πύλες του Αιγαίου.

 

χαρτης 1 .jpg

 

Ο χάρτης δείχνει τα θαλάσσια δρομολόγια από το Σουέζ προς διάφορες κατευθύνσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είτε προς Κύπρο είτε προς Αιγαίο είτε προς άλλες χώρες της περιοχής και δη προς την Αλεξανδρέττα. Η Τουρκία στοχεύει στον πλήρη έλεγχο των οδών αυτών. Θεωρεί την Κύπρο δεδομένη και σημαντικό τον έλεγχο των πυλών του Αιγαίου, όπως και της Κύπρου καθώς και της Καρπασίας. Πολύ, δε, θα ήθελε η Τουρκία να βγει μέσω Συρίας στη θάλασσα. Καθόλου δεν επιθυμούσε τη δημιουργία κουρδικής περιοχής με πρόσβαση στη θάλασσα. Στην παρούσα φάση η Άγκυρα δεν θα ήθελε να δει την ενίσχυση του Ισραήλ στην περιοχή και δη μέσω της αύξησης ενός παράλιου τμήματος του Λιβάνου, που θα εμπίπτει σε αυτό που ονομάζει ζώνη ασφαλείας με βάθος ώς 50 χιλιόμετρα.

 

Maritime Map 03 ΟΚΤ 2024.jpg

 

Ο χάρτης αποτυπώνει τη νέα διάταξη των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων και των λοιπών συμμαχικών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, στα στενά του Ορμούζ, στην Ερυθρά θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκ των πραγμάτων, οι Βρετανικές Βάσεις είναι εν δυνάμει στόχος για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Και, λόγω των κενών της κυπριακής αεράμυνας, ο στόλος των ΗΠΑ είναι αυτός που προσφέρει ατσάλινο θόλο για την αναχαίτιση ενδεχόμενης επίθεσης είτε με πυραύλους είτε με drones.

 

XARTHS 1.jpg

 

Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει τη ζώνη ασφαλείας που επιδιώκει να δημιουργήσει στον Λίβανο για να περιορίσει την απειλή της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για τα όρια που τελούν κάτω από τον έλεγχο της UNIFIL, η οποία, όμως, αδυνατεί να βάλει χαλινάρι στη Χεζμπολάχ. Οι εντολές της UNIFIL από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν, μεταξύ άλλων, ως στόχο να βοηθήσουν: α) στην κατάπαυση του πυρός, στην επιστροφή των Λιβανέζων στα σπίτια τους που είχαν αναγκαστεί να φύγουν λόγω εχθροπραξιών και β) τον νόμιμο στρατό του Λιβάνου να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών και όχι να επιτρέπει την κυριαρχία της Χεζμπολάχ.

 

FLIGHT RADAR.jpg

 

Οι δυο φωτογραφίες, ημερομηνίας 2/10/2024 από το flightradar24, απεικονίζουν πώς ο Ερντογάν, ενώ από τη μια πυροβολεί φραστικά το Ισραήλ, στην πράξη κάνει πλάτες στις Βρετανικές Βάσεις, που βρίσκονται στην Κύπρο, των οποίων τα αεροσκάφη (Eurofighter Typhoon) αναλαμβάνουν την ασφάλεια της περιοχής, επιχειρώντας από τον τουρκικό εναέριο χώρο για την αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων. Μάλιστα, η δεύτερη δείχνει πώς βρετανικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού (KC2 Voyager) βρίσκεται εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Για ποιο λόγο άραγε;

 

*Δρ των Διεθνών Σχέσεων

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή