Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Σκοτεινή σελίδα της ιστορίας οι κρυφοί ομαδικοί τάφοι και οι μαζικές εκτελέσεις μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Δημοσιεύτηκε

στις

“Το ερώτημα ποιοι ήταν οι ηττημένοι και ποιοι οι νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν είμαστε αντιμέτωποι με το χάος των κρυφών ομαδικών τάφων και τη συνέχιση των συνεπειών τους μέχρι σήμερα, μπορεί εύκολα να αντιστραφεί από τους απογόνους μας στην εκτίμηση πως, όλοι εμείς είμαστε οι ηττημένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή 60 και πλέον χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν είμαστε σε θέση να συνενώσουμε την πολιτική βούληση, την ευαισθησία των οικογενειών και τις επιστημονικές προσπάθειες για να αλλάξουμε τις συνθήκες και να διαχειριστούμε οριστικά το θέμα των ομαδικών τάφων”.
Στο συγκεκριμένο συμπέρασμα καταλήγει σε έκθεσή του για τους αναρίθμητους ομαδικούς τάφους με θύματα μαζικών εκτελέσεων που διαπράχθηκαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο σλοβενικό έδαφος ο Σλοβένος ιστορικός, Μίτια Φέρεντς.

“Στην πιο πρόσφατη ανακάλυψη, τον ομαδικό τάφο με τα λείψανα θυμάτων που εκτελέστηκαν στο εγκαταλελειμμένο ορυχείο της Αγίας Βαρβάρας (Barbarin Rov), στο χωριό Χούντα Γιάμα δόθηκε ευρεία δημοσιότητα στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς”, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σλοβένος ιστορικός, πρόεδρος της κυβερνητικής επιτροπής που ερευνά τους κρυφούς ομαδικούς τάφους και διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Ιστορίας στη Λιουμπλιάνα, Γιόζε Ντέζμαν.

Οι έρευνες στην περιοχή γύρω από το ορυχείο άρχισαν τον Αύγουστο του 2008. Στις 3 Μαρτίου του 2009 οι ερευνητές γκρέμισαν τοίχους που κατασκευάστηκαν μετά τον πόλεμο για να σφραγίσουν το άνοιγμα της σήραγγας. Εκεί, βρέθηκαν περίπου 350 λείψανα θυμάτων που πιστεύεται ότι ήταν συνεργάτες των Ναζί, οι οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν από το πρώην κομμουνιστικό καθεστώς της Γιουγκοσλαβίας το 1945. Τα θύματα δεν έφεραν ορατά τραύματα και σύμφωνα με τους ερευνητές εκτελέστηκαν με αέριο. Λίγες μέρες αργότερα αντιπροσωπείες της Σλοβενίας και της Κροατίας εναπόθεσαν στεφάνια στην είσοδο του ορυχείου στη μνήμη των θυμάτων.

“Οι συγκλονιστικές εικόνες των μουμιοποιημένων λειψάνων προκάλεσαν θερμή συζήτηση και αντιπαράθεση όχι μόνο στη Σλοβενία, αλλά και στην Κροατία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο”, ανέφερε ο κ. Ντέζμαν.

“Εξήντα και πλέον χρόνια μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι παραδεκτό ότι όσοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων ή εξαιτίας των συγκρούσεων έχουν το δικαίωμα σε ένα όνομα και σε έναν τάφο και ότι η διευθέτηση του θέματος των ομαδικών τάφων σημαίνει επιστροφή της σλοβενικής κοινωνίας στους πολιτισμένους κανόνες”, τονίζει σε έκθεση του 2008 ο κ. Φέρεντς, ο οποίος διετέλεσε μέλος της επιτροπής που διερευνά τους κρυφούς ομαδικούς τάφους.

“Στη Σλοβενία, είμαστε ακόμη αντιμέτωποι με την κληρονομιά – τις συνέπειες των ενεργειών, οι οποίες, στη διάρκεια και μετά τη λήξη του Πολέμου, άφησαν το έδαφός μας γεμάτο από κρυφούς ομαδικούς τάφους. Είναι τάφοι συνέπεια μεταπολεμικών χωρίς δίκη μαζικών ή ατομικών δολοφονιών τα χρόνια 1945-1946, καθώς και τάφοι από τον καιρό του πολέμου με τα λείψανα μελών ένοπλων σχηματισμών που τάχθηκαν κατά των Παρτιζάνων, αλλά και αμάχων. Υπό μία ευρύτερη έννοια στους κρυφούς τάφους στη Σλοβενία είναι θαμμένοι όλοι εκείνοι από την αναφερόμενη περίοδο, στρατιώτες και άμαχοι, οι οποίοι δεν μπόρεσαν ή στους οποίους δεν επετράπη να έχουν τους δικούς τους τάφους”, υπογραμμίζει ο Σλοβένος ιστορικός.

————————————————————————–

Έως το 2008 εντοπίστηκαν περίπου 600 κρυφοί ομαδικοί τάφοι

—————————————————————————

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας, Οικογένειας και Κοινωνικών Σχέσεων, στη Σλοβενία υπάρχουν 3.986 τάφοι από την περίοδο του Πολέμου και ομαδικοί τάφοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονται οι κρυφοί ομαδικοί τάφοι.

Μόνο τα τελευταία χρόνια άρχισε στη χώρα ενεργή αναζήτηση και έρευνα, που οδήγησε στην καταγραφή 571 κρυφών ομαδικών τάφων έως το 2008.

Η Επιτροπή για τους κρυφούς ομαδικούς τάφους ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2005 με αποστολή τον εντοπισμό και την τεκμηρίωση τοποθεσιών με ομαδικούς τάφους.

Οι περιοχές Κότσεβσκι Ρογκ, δάσος Τέζνο, Λάντσοβο, Σκόφια Λόκα είναι ορισμένες μόνο από τις τοποθεσίες που κρύβουν τα ξεχασμένα θύματα επί δεκαετίες, όπως προέκυψε από την έρευνα.

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων που εκτελέστηκαν μετά τον πόλεμο και είναι θαμμένοι σε μυστικούς τάφους πιθανότατα δεν θα γίνει ποτέ γνωστός, αναφέρει στην έκθεσή του ο κ. Φέρεντς.

Το δάσος Τέζνο, στο βορειανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στην πόλη Μάριμπορ είναι ενδεχομένως ο τάφος περίπου 15.000 θυμάτων που εκτελέστηκαν μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από το πρώην κομμουνιστικό καθεστώς.

Σύμφωνα με Σλοβένους αξιωματούχους, πρόκειται για το μεγαλύτερο ομαδικό τάφο στην Ευρώπη, ίσως μεγαλύτερο και από τους τάφους της μαρτυρικής Σρεμπρένιτσα.

“Οι δολοφονίες που διαπράχθηκαν στη Σλοβενία δεν έχουν προηγούμενο στην Ευρώπη. Τους δύο μήνες μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σκοτώθηκαν περισσότεροι άνθρωποι απ’ ό,τι τα τέσσερα χρόνια του ίδιου του Πολέμου”, είχε δηλώσει παλαιότερα ο κ. Ντέζμαν.

———————————-

Θύματα στρατιώτες και άμαχοι διαφόρων εθνικοτήτων

———————————–

Οι περισσότερες δολοφονίες διαπράχθηκαν από το Μάιο έως τον Ιούλιο του 1945. Μεταξύ των θυμάτων ήταν κυρίως αιχμάλωτοι – μέλη της Πατριωτικής Φρουράς που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές και κρατούμενοι από άλλες επαρχίες της Γιουγκοσλαβίας.

Τη νύχτα της 9ης Μαΐου του 1945 έληξε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όταν ο γερμανικός στρατός, αποχωρώντας από τη Γιουγκοσλαβία, εγκατέλειψε δυτικές πόλεις της Κροατίας και άρχισε την υποχώρηση μέσω της Σλοβενίας.

Για να αποφύγουν την αιχμαλωσία στη Γιουγκοσλαβία οι Γερμανοί στρατιώτες και πολυάριθμες μονάδες κατά των Παρτιζάνων, διαφορετικών εθνοτήτων μετακινήθηκαν μέσω της περιοχής της Σλοβενίας προς την Αυστρία. Σε αυτούς προσχώρησαν και πολλοί άμαχοι. Σκοπός τους ήταν να παραδοθούν στους Άγγλους και τους Αμερικανούς, φοβούμενοι το Γιουγκοσλαβικό Στρατό και το νέο καθεστώς.

Μέχρι τις 14 Μαΐου τα βρετανικά στρατεύματα αποδέχθηκαν χιλιάδες αιχμαλώτους, Ουστάσι, μέλη της Κροατικής Πατριωτικής Φρουράς, Σέρβους, Σλοβένους και άλλους στρατιώτες και αμάχους. Τότε εκδόθηκε εντολή από το στρατηγείο των Συμμαχικών Δυνάμεων στη Μεσόγειο, στην Καζέρτα να παραδοθούν στις αρχές του Τίτο όλοι οι Γιουγκοσλάβοι που συνεργάστηκαν με τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς επίσης και να μην γίνουν δεκτές άλλες μονάδες από γιουγκοσλαβικές περιοχές.

Το κυρίως σώμα των στρατιωτών του Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας και των άμαχων Κροατών, που υποχώρησαν, βρίσκονταν στην περιοχή της Σλοβενίας όταν εκδόθηκε η εντολή. Λόγω της βρετανικής πίεσης εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παραδόθηκαν στο Γιουγκοσλαβικό Στρατό στις 15 Μαϊου του 1945 κοντά στο Πλίμπερκ (Μπλάιμπουργκ) στην Αυστρία. Η επιστροφή όσων αιχμαλωτίστηκαν στο Μπλάιμπουργκ μέσω της κοιλάδας Ντράβα προς την Κροατία συνοδεύτηκε από μαζικές εκτελέσεις κυρίως αξιωματικών της Κροατικής Πατριωτικής Φρουράς και των Ουστάσι.

Η πλειοψηφία όσων κατόρθωσαν να διασχίσουν τα σύνορα της Αυστρίας ωθήθηκαν πίσω στη Γιουγκοσλαβία από τις βρετανικές αρχές μεταξύ 18ης και 24ης Μαΐου 1945 και από εκεί και πέρα χάνονται τα ίχνη τους.

Τους Κροάτες ακολούθησαν μέλη των Σερβικών Σωμάτων Εθελοντών και των Τσέτνικ του Μαυροβουνίου. Τελευταίοι ήταν οι Σλοβένοι. Οι αιχμάλωτοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Σλοβενία και μετά από σύντομες ανακρίσεις χωρίζονταν σε ομάδες. Η πλειοψηφία των αιχμαλώτων εκτελέστηκε.

“Η απόφαση “εξολόθρευσης” των αντιπάλων πρέπει να ελήφθη σε πολύ κλειστούς κύκλους της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας και οι εντολές πρέπει να δόθηκαν από το ανώτατο διοικητή του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, παρ’ ότι δεν είναι γνωστό πότε και υπό ποια μορφή.

———————————————-

Το 2002 η έναρξη της έρευνας

——————————————–

Οι ομαδικές εκτελέσεις γίνονταν κρυφά και οι άνθρωποι μιλούσαν για αυτές σε πολύ κλειστούς κύκλους. Για περίπου πέντε δεκαετίες δεν επιτρεπόταν στους πολίτες να επισκεφθούν τους ομαδικούς τάφους, και πολλοί τάφοι καταστράφηκαν ή μετατράπηκαν σε τάφρους απορριμμάτων. Ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι της χώρας δεν αισθάνονται άνετα με την αποκάλυψη του μαύρου κεφαλαίου της ιστορίας.

Για τη μοίρα των θυμάτων μίλησαν αυτόπτες μάρτυρες που κατόρθωσαν να διαφύγουν από την αιχμαλωσία και γράφτηκαν πολλά από μετανάστες κυρίως πολιτικούς.

Η πρώτη επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των εκτελέσεων τελέστηκε τον Ιούλιο του 1990 στο Κότσεβσκι Ρογκ. Στην εκδήλωση, γνωστή, ως “τελετή συμφιλίωσης”, ομιλητής ήταν ο τότε πρόεδρος της Σλοβενίας Μίλαν Κούτσαν, ο οποίος υπογράμμισε ότι μία συμβολική πράξη συμφιλίωσης μπορούσε ή έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.

Ένα άλλο μνημείο για τα θύματα ανεγέρθηκε στο χωριό Τεχάρι στην ανατολική Σλοβενία, γεγονός που θεωρήθηκε ένα ακόμη βήμα προς την εθνική συμφιλίωση.

Η διερεύνηση των ομαδικών τάφων ξεκίνησε το 1990, αλλά σταμάτησε γρήγορα. Διάφορες επιτροπές σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες ερεύνησαν κυρίως τις συνθήκες υπό τις οποίες διαπράχθηκαν οι εκτελέσεις και δεν εστίασαν στον εντοπισμό και την καταγραφή των περιοχών σταμάτησαν το έργο τους.

Μεθοδική διερεύνηση και καταγραφή των ομαδικών τάφων άρχισε το 2002 μετά την ανακάλυψη του ομαδικού τάφου με 431 θύματα στην Ζγκόρνια Μπίστριτσα, στην περιοχή Στάγιερσκα.

Το ζήτημα υπερβαίνει τα όρια της Σλοβενίας, καθώς ομαδικοί τάφοι με λείψανα θυμάτων που εκτελέστηκαν μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο υπάρχουν και στις γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Κροατίας, Τόμισλαβ Καραμάρκο 600 ομαδικοί τάφοι βρίσκονται στη Σλοβενία, 840 στην Κροατία και 90 στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

————————–

Η ιστορία διχάζει

————————-

Για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν μετά το 1945 μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες και κανένας από τους δράστες δεν έχει οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Υπήρξε μία προσπάθεια το 2005, όταν ο πρώην κομμουνιστής ηγέτης Μίτια Ρίμπιτς βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες για γενοκτονία για το ρόλο τους στις εκτελέσεις, αλλά οι κατηγορίες απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης αποδείξεων, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας “Slovenian Times”.

Πρόσφατα, αναφερόμενος στις εκτελέσεις στο χωριό Χούντα Γιάμα, ο πρόεδρος της Σλοβενικής Ένωσης Βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Γιάνεζ Στανόβνικ υποστήριξε ότι έγιναν υπό την ηγεσία του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο.

“Ο στρατός των Παρτιζάνων διαλύθηκε το Μάρτιο του 1945 και εντάχθηκε στο Γιουγκοσλαβικό Στρατό. Ενήργησαν υπό την ηγεσία του Τίτο και όχι του σλοβενικού επιτελείου”, είπε ο κ. Στανόβνικ.

Ο Άντον Ντρόμπνιτς, πρώην γενικός εισαγγελέας ανταπάντησε ότι οι Σλοβένοι παρτιζάνοι είναι πίσω από τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους κομμουνιστές. “Ο Τίτο ήταν ο διοικητής τους, διοικητής του Γιάνεζ Στανόβνικ, των παρτιζάνων και των κομμουνιστών”, είπε.

“Φαίνεται πως τα γεγονότα που έλαβαν χώρα έξι δεκαετίες μετά τον τερματισμό του Πολέμου διχάζουν το σλοβενικό έθνος και η συμφιλίωση φαντάζει αδύνατη. Στις ατέλειωτες διαμάχες για τα κίνητρα των εκτελέσεων γίνονται αναφορές σε εκδίκηση και σε ιδεολογική κάθαρση, που κηλιδώνουν την εικόνα του αγώνα των Παρτιζάνων εναντίον των Ναζί, ανέφερε σε δημοσίευμά της στη Slovenian Times η αρθρογράφος Μπάρμπαρα Στορ υπογραμμίζει:

«Η ιστορία χωρίζει τους ανθρώπους και αυτό φαίνεται σαφέστατα στην περίπτωση των Γιάνεζ και Γιάστιν Στανόβνικ. Εμφανίζονται δημόσια σχολιάζοντας τις εκτελέσεις μετά τον πόλεμο.

Είναι ξαδέρφια ωστόσο ο Γιάνεζ Στανόβνικ είναι ο πρόεδρος της Σλοβενικής Ένωσης Βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ο Γιάστιν Στανόβνικ διετέλεσε μέλος των Ντομοπράντσι – της Πατριωτικής Φρουράς που συνεργάστηκε με τον εχθρό και ο αδερφός του ήταν μεταξύ των θυμάτων των κρυφών εκτελέσεων το 1945.

Τα δύο ξαδέρφια βρίσκονταν σε αντίθετες πλευρές στη διάρκεια του πολέμου, μετά τον πόλεμο και ακόμη παραμένουν έτσι».
Λιουμπλιάνα, ana-mpa.gr,ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΓΙΑΝΝΙΚΗ

Γενικά θέματα

Γιάννος Χαραλαμπίδης στη Σημερινή: Μήλον της Έριδος η Κύπρος για την ασφάλεια Τουρκίας – Ισραήλ

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Η Μέση Ανατολή είναι στις φλόγες και, μετά την επίθεση των Ιρανών με βαλλιστικούς πυραύλους σε βάρος του Ισραήλ, ξεκίνησε επίθεση των Ισραηλινών στον Βόρειο Λίβανο, ενώ αναμένονται και τα αντίποινα σε βάρος της Τεχεράνης.

Γράφει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Τουρκία και Ακρωτήρι

Η Τουρκία επιχαίρει από την κατατριβή του Ισραήλ και του Ιράν. Μπορεί μεν ο Ερντογάν να χαρακτηρίζει τον Νετανιάχου ως εγκληματία πολέμου, αλλά συνεργάζεται με τους Βρετανούς και δη με τα μαχητικά «Ταϊφούν», που επιχειρούν από τις Βάσεις Ακρωτηρίου και:

1) Περιπολούν από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας εντός του τουρκικού εναέριου χώρου, με την άδεια της Άγκυρας, προς τη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ, καθώς και προς το Ιράκ. 2) Συμμετέχουν στις αναχαιτίσεις των ιρανικών πυραύλων και drones στις επιθέσεις, που δέχεται το Ισραήλ από το Ιράν και συλλέγουν πληροφορίες. 3) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει για τη συνεργασία των Βάσεων με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όταν ενεργούν τα «Ταϊφούν» είτε για επιτήρηση είτε για να προστατεύσουν με οποιονδήποτε τρόπο το Ισραήλ. Ή για να στραφούν σε βάρος της Χεζμπολάχ.

Τόσο οι Βάσεις Ακρωτηρίου όσο και του Αγίου Νικολάου είναι στρατηγικής σημασίας, διότι από τις μεν πρώτες, εκτός των άλλων, ενεργούν ακόμη τα θρυλικά κατασκοπευτικά U2 ως συμπληρωματικά των δορυφόρων, στις δε δεύτερες υπάρχει το Έχελον ως κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος, λόγω Βάσεων, τελεί υπό καθεστώς απειλής. Χωρίς να διαθέτει αξιόπιστη εναέρια αποτροπή, αφού οι ρωσικοί TOR-M1 και BUK μερικώς μπορούν να επιχειρήσουν. Ακόμη και αν στραφούν για ν’ αποκρούσουν την ιρανική απειλή ή αυτήν της Χεσμπολάχ, δεν θα μπορούν να καλύπτουν την όποια τουρκική επί της οποίας είναι προσαρμοσμένα τα συστήματα αυτά. Λόγω του κενού που υπάρχει στην αεράμυνα είχε κλείσει η αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος BARAK με πυραύλους 35, 70 και 150 χιλιομέτρων. Η κυπριακή Κυβέρνηση αγόρασε το BARAK με πυραύλους των 70 χιλιομέτρων. Με τον πόλεμο στη Γάζα και στον Λίβανο, η παράδοση του συστήματος δεν είναι βέβαιο εάν θα καθυστερήσει ή όχι. Ούτως ή άλλως, η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την άρση του εμπάργκο στο στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ θα ήταν δυνατό να ζητήσει ακόμη και «Πάτριοτ» ή άλλα σχετικά οπλικά συστήματα αεράμυνας από ευρωπαϊκά κράτη. Επί του παρόντος, τόσο η αεράμυνα των Βάσεων όσο και της Κύπρου ολόκληρης στηρίζεται στον πολεμικό στόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που βρίσκονται στ’ ανοιχτά της Κύπρου. Ως εκ τούτου, θα ήταν μέγα πλήγμα εάν επέτρεπαν ή στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν να κτυπήσει τις Βρετανικές Βάσεις. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος λόγω Βάσεων καλύπτεται, όπως είχαμε ήδη γράψει από την αρχή της κρίσης, κάτω από την Ατσάλινη Αεράμυνα των ΗΠΑ.

Το μήλον της Έριδος

Η Τουρκία δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στις συγκρούσεις στη Γάζα και στον Λίβανο, όμως υπάρχει μια πολεμική ρητορική που εγείρει το εξής ερώτημα: Μπορεί ή όχι η Τουρκία να κτυπήσει το Ισραήλ, όπως αρχικά απειλούσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος, όμως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εμφανίζεται ως να τελεί υπό την απειλή του «σιωνιστικού επεκτατισμού», όπως ισχυρίζεται;

Σε αυτό το παιχνίδι, η Κύπρος καθίσταται γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μήλον της Έριδος, αφού:

1) Αποτελεί το νότιο τμήμα της νήσου, τη μοναδική έξοδο, που διαθέτει το Ισραήλ, λόγω της έλλειψης στρατηγικού βάθους, που είναι περικυκλωμένο από τους Άραβες και την Τουρκία. Άρα ο άξονας προς τη Σούδα μέσω Κύπρου είναι ζωτικός χώρος όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τις ΗΠΑ και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους τους. Απόδειξη τούτου συνιστά η συγκέντρωση του 6ου στόλου ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

2) Αποτελεί ασπίδα και εμφανίζεται ως το αβύθιστο για την Τουρκία αεροπλανοφόρο, καθώς και αναπόσπαστο τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

3) Αποτελεί ασπίδα για την Τουρκία από επιθέσεις που θα ήταν δυνατό να δεχτεί μέσω Κύπρου, εξ ου και η άρνησή της να δεχθεί την παρουσία ελληνικού στρατού και οι διαμαρτυρίες για την όποια στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ. Είναι όμως και για το Ισραήλ ασπίδα.

Γιατί;

Διότι, ουδόλως θα ήθελε το Ισραήλ:

Α) Να πέσει η Κύπρος στον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας και δη μέσω μιας ομοσπονδιακής ή συνομοσπονδιακής λύσης, με τον πλήρη γεωπολιτικό έλεγχο του νησιού από την Άγκυρα.

Β) Να εγκατασταθούν στην Κύπρο τουρκικά πυραυλικά συστήματα, που θα στοχεύουν το Ισραήλ.

Τα πλεονεκτήματα του Ισραήλ

Το ερώτημα εάν μπορεί να κτυπήσει και να κάνει πόλεμο η Τουρκία με το Ισραήλ απαντάται ως εξής: Η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα: 1) Να διενεργήσει επίθεση με την αεροπορία της ή με τη συσσώρευση στόλου. 2) Να κτυπήσει με πυραύλους και δη «Ταϊφούν» με βεληνεκές της τάξης των 600 χιλιομέτρων, όταν αυτά θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα (αυτά εισήλθαν ήδη σε γραμμή παραγωγής από τον Μάιο του 2023 ).

Όμως η οποιαδήποτε τουρκική επίθεση: Α) Βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, που θέτουν υπό την προστασία τους και τον 6ο Στόλο το Ισραήλ, οπότε δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία μια τέτοια δράση. Β) Οτιδήποτε διενεργηθεί από αέρος, είτε είναι από μαχητικά είτε από πυραυλικά συστήματα, θα ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί επιτυχώς από το Ισραήλ είτε με τους arrow και με το “iron dome” είτε με τα πλοία των συμμαχικών δυνάμεων και δη των ΗΠΑ, καθώς και με την ισραηλινή αεροπορία, η οποία υπερτερεί της τουρκικής.

Πύραυλοι και Τεχνητή Νοημοσύνη

Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ υπερέχει στην αεροπορία και στα πυραυλικά συστήματα. Στην αεροπορία, εκτός των F-15 και F-16, διαθέτει και τα F-35, οπότε μπορεί να δράσει αναλόγως και με βάθος πυρός. Συν του ότι: i) Τα ισραηλινά F-35 είναι τα μόνα των οποίων οι υπολογιστές και λοιπά συστήματα δεν βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ. ii) Η Τουρκία έχει πρόβλημα με την αεράμυνά της επί του παρόντος. Εξ ου και η αγορά των S-400, χωρίς όμως να παρέχει πλήρη κάλυψη, καθώς και η απόφαση που λήφθηκε στις 6.8.2024 για την κατασκευή του τουρκικού “iron dome”. iii) Το Ισραήλ διαθέτει αριθμό επιθετικών πυραύλων μέσου και μακρούς βεληνεκούς, από τους LORA με βεληνεκές 280 χιλιόμετρα ώς τους Jericho – 3 (Ιεριχώ) με βεληνεκές μεταξύ των 4,800 χλμ και 6,500 χιλιομέτρων. iv) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει ότι το Ισραήλ υπερέχει στους τομείς του κυβερνοχώρου και της Τεχνητής Νοημοσύνης (πάσης φύσεως drones).

Ζώνες ασφαλείας και περιφερειακές δυνάμεις

Υπό αυτές τις συνθήκες και λαμβανομένου υπόψη ότι οι δυο χώρες δεν έχουν σύνορα, το πλεονέκτημα ανήκει στο Ισραήλ. Και όχι στην Τουρκία, η οποία στηρίζει τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χεζμπολάχ, διότι θέλει την κατατριβή του Ισραήλ. Η Άγκυρα βολεύεται από το οπλοστάσιο και δη τους πυραύλους της Χεζμπολάχ, των οποίων το βεληνεκές καλύπτει και την Κύπρο. Εξ ου και οι απειλές του μ. Χασάν Νασράλα, ότι η Κύπρος ήταν εν δυνάμει στόχος λόγω των στρατιωτικών της σχέσεων με το Ισραήλ. Ήταν μια απειλή «made in Turkey», στη λογική του “proxy war”. Η εξουδετέρωση του οπλοστασίου της Χεσμπολάχ από το Ισραήλ είναι προς όφελος της Κύπρου, αλλά όχι προς όφελος του Ιράν και της Τουρκίας, η οποία δεν θέλει την εδραίωση του Ισραήλ στην περιοχή και την εξάλειψη των τρομοκρατικών απειλών. Δεν θα ήθελε να δει ούτε τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, διότι η κατατριβή των δυο χωρών, που συνιστούν περιφερειακές δυνάμεις, είναι για ευνόητους λόγους προς όφελος της Άγκυρας, η οποία εδραιώνεται και στην περιοχή της Συρίας, χωρίς ταυτοχρόνως να επιθυμεί τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στον Βόρειο Λίβανο. Πώς όμως θα ασκήσει κριτική στο Ισραήλ, όταν κατέχει την Κύπρο και όταν έχει ήδη υπό κατοχή τμήμα της Συρίας στη λογική της ζώνης ασφαλείας;

Οι θαλάσσιες οδοί…

Η Τουρκία ελέγχει την περιοχή από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα στην πρακτική της τουρκικής λίμνης ως τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με μια σειρά από ναυτικές και αεροπορικές Βάσεις στα παράλιά της (Ντάλαμα, Μερσίνα, Άδανα, κ.λπ) και την Κύπρο ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Η Καρπασία και η Αμμόχωστος έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις θαλάσσιες οδούς και δη εκείνες προς την Αλεξανδρέττα, που προτού καταλήξουν εκεί αποκλίνουν προς Ισραήλ, Λίβανο και Συρία. Η Τουρκία θα ήθελε να έχει πρόσβαση στη θάλασσα και μέσω Συρίας, ενώ, ταυτοχρόνως, ουδόλως θα επιθυμούσε τη ζώνη ασφαλείας του Ισραήλ, διότι διευρύνει τον έλεγχο παράλιων περιοχών και ενισχύει τον έλεγχο της θαλάσσιας οδού προς την Αλεξανδρέττα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Ερντογάν εμφανίζεται ως να είναι απειλούμενος από το Ισραήλ, λόγω της εισόδου του στον Λίβανο. Η Τουρκία επιδιώκει τον έλεγχο των θαλασσίων οδών από και προς το Σουέζ και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επεκτείνει τη λεγόμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους προς τις νότιες θάλασσες, καθώς και προς τη γραμμή Κρήτη, Κάρπαθος και Ρόδος, όπου βρίσκονται οι πύλες του Αιγαίου.

 

χαρτης 1 .jpg

 

Ο χάρτης δείχνει τα θαλάσσια δρομολόγια από το Σουέζ προς διάφορες κατευθύνσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είτε προς Κύπρο είτε προς Αιγαίο είτε προς άλλες χώρες της περιοχής και δη προς την Αλεξανδρέττα. Η Τουρκία στοχεύει στον πλήρη έλεγχο των οδών αυτών. Θεωρεί την Κύπρο δεδομένη και σημαντικό τον έλεγχο των πυλών του Αιγαίου, όπως και της Κύπρου καθώς και της Καρπασίας. Πολύ, δε, θα ήθελε η Τουρκία να βγει μέσω Συρίας στη θάλασσα. Καθόλου δεν επιθυμούσε τη δημιουργία κουρδικής περιοχής με πρόσβαση στη θάλασσα. Στην παρούσα φάση η Άγκυρα δεν θα ήθελε να δει την ενίσχυση του Ισραήλ στην περιοχή και δη μέσω της αύξησης ενός παράλιου τμήματος του Λιβάνου, που θα εμπίπτει σε αυτό που ονομάζει ζώνη ασφαλείας με βάθος ώς 50 χιλιόμετρα.

 

Maritime Map 03 ΟΚΤ 2024.jpg

 

Ο χάρτης αποτυπώνει τη νέα διάταξη των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων και των λοιπών συμμαχικών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, στα στενά του Ορμούζ, στην Ερυθρά θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκ των πραγμάτων, οι Βρετανικές Βάσεις είναι εν δυνάμει στόχος για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Και, λόγω των κενών της κυπριακής αεράμυνας, ο στόλος των ΗΠΑ είναι αυτός που προσφέρει ατσάλινο θόλο για την αναχαίτιση ενδεχόμενης επίθεσης είτε με πυραύλους είτε με drones.

 

XARTHS 1.jpg

 

Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει τη ζώνη ασφαλείας που επιδιώκει να δημιουργήσει στον Λίβανο για να περιορίσει την απειλή της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για τα όρια που τελούν κάτω από τον έλεγχο της UNIFIL, η οποία, όμως, αδυνατεί να βάλει χαλινάρι στη Χεζμπολάχ. Οι εντολές της UNIFIL από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν, μεταξύ άλλων, ως στόχο να βοηθήσουν: α) στην κατάπαυση του πυρός, στην επιστροφή των Λιβανέζων στα σπίτια τους που είχαν αναγκαστεί να φύγουν λόγω εχθροπραξιών και β) τον νόμιμο στρατό του Λιβάνου να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών και όχι να επιτρέπει την κυριαρχία της Χεζμπολάχ.

 

FLIGHT RADAR.jpg

 

Οι δυο φωτογραφίες, ημερομηνίας 2/10/2024 από το flightradar24, απεικονίζουν πώς ο Ερντογάν, ενώ από τη μια πυροβολεί φραστικά το Ισραήλ, στην πράξη κάνει πλάτες στις Βρετανικές Βάσεις, που βρίσκονται στην Κύπρο, των οποίων τα αεροσκάφη (Eurofighter Typhoon) αναλαμβάνουν την ασφάλεια της περιοχής, επιχειρώντας από τον τουρκικό εναέριο χώρο για την αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων. Μάλιστα, η δεύτερη δείχνει πώς βρετανικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού (KC2 Voyager) βρίσκεται εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Για ποιο λόγο άραγε;

 

*Δρ των Διεθνών Σχέσεων

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή