Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Η Δύση με το βλέμμα σε Βαλκάνια και Ρωσία

Δημοσιεύτηκε στις

Νομοσχέδιο στις ΗΠΑ για την «ενδυνάμωση αμερικανικής εμπλοκής» στην περιοχή με τη βοήθεια των Ευρωπαίων συμμάχων

Σταύρος Τζίμας

Με δύο περιφερειακούς πολέμους, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, να απειλούν την παγκόσμια ειρήνη, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι βιάζονται να θωρακίσουν τα Βαλκάνια ώστε να αποτρέψουν μια νέα εστία αναταραχής στην Ευρώπη.

Οι αυξανόμενες εντάσεις στο Κόσοβο και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η πολιτική αστάθεια στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, και οι, συγκαλυμμένες επί του παρόντος, ρωσικές απειλές εναντίον της Μολδαβίας εντείνουν στη Δύση τις ανησυχίες για υποκινούμενες από «κακόβουλες επιρροές» εξελίξεις που μπορεί να «ανάψουν» έναν τρίτο πόλεμο στα Βαλκάνια.

Η έκβαση της σύγκρουσης στην Ουκρανία προκαλεί, κατά τους διεθνείς αναλυτές, φόβους ότι σε περίπτωση νίκης του Πούτιν θα στραφεί προς τη Μολδαβία, αλλά και αν αισθανθεί ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» βαλτώνει, δεν θα διστάσει για αντιπερισπασμό να υποδαυλίσει εθνοτικές και συνοριακές διενέξεις στα Βαλκάνια.

Εξ ου και η βιασύνη των Δυτικών να απλώσουν δίχτυ ασφαλείας στις πιο ευάλωτες περιοχές, από το Κόσοβο και τη Βοσνία έως τις όχθες του Βαρδάρη και ανατολικά στα Καρπάθια.

Σε αυτό το κλίμα, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς νομοσχέδιο για την «ενδυνάμωση αμερικανικής εμπλοκής στα Δυτικά Βαλκάνια».

Το νομοσχέδιο προτρέπει τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία, ως απάντηση στη ρωσική επιρροή και ιδιαίτερα την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, τονίζοντας πως «είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων».

Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις δύο θεωρούμενες «νάρκες» της Βαλκανικής, δηλαδή στη Βοσνία και στο Κόσοβο, όπου αναδεικνύονται ως παράγοντες αποσταθεροποίησης οι παραβιάσεις της Συνθήκης του Ντέιτον (Βοσνία), οι συνεχείς συγκρούσεις Σέρβων και Αλβανών στο Κόσοβο, ενώ φωτογραφίζεται ως χώρα-κλειδί για τη σταθερότητα η Σερβία.

Παραπληροφόρηση
Το σχέδιο νόμου επισημαίνει, επίσης, τις εκστρατείες παραπληροφόρησης στα Δυτικά Βαλκάνια, οι οποίες, όπως αναφέρει, «στοχεύουν να βλάψουν τους δημοκρατικούς θεσμούς», ενώ εκτός από τις προειδοποιήσεις για τη ρωσική επιρροή, εφιστά την προσοχή και στην «αυξανόμενη επιρροή της Κίνας», υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να έχει «βλαπτικό αντίκτυπο στον στρατηγικό ανταγωνισμό, στη δημοκρατία και στην οικονομική ολοκλήρωση με την Ευρώπη».

Εξάλλου, καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Κρίστοφερ Κάβολι, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στη διαδικασία αποστολής επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων και βαρέων όπλων στην ειρηνευτική αποστολή στο Κόσοβο, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι υποκινεί «εντάσεις μεταξύ των εθνοτήτων» και υποστήριξε πως η Σερβία είναι ύποπτη εμπλοκής σε αυτές τις «επιχειρήσεις επιρροής» στην περιοχή.

Δίχτυ ασφαλείας για τις δύο ευάλωτες και θεωρούμενες «νάρκες» της Βαλκανικής, τη Βοσνία και το Κόσοβο, ενώ η Σερβία εκτιμάται ως χώρα-κλειδί για τη σταθερότητα.

Περισσότερο αναλυτικός ο Ελληνοαμερικανός απόστρατος ναύαρχος Τζον Σταυρίδης, πρώην ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, σε άρθρο του (Bloomberg Opinion) για τα σχέδια του Πούτιν προειδοποιεί:

«Εάν βγει νικητής (στην Ουκρανία) είναι λογικό να στρέψει την προσοχή του στη Μολδαβία, τον επόμενο σταθμό στον δρόμο του προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη – εκεί όπου ένας φιλορωσικός αποσχιστικός θύλακος, η Υπερδνειστερία, είναι ήδη κατεχόμενος από τη Ρωσία.

Υπάρχει όμως κι ένας άλλος πολύ ελκυστικός στόχος εκεί κοντά, τα Δυτικά Βαλκάνια. Tο Κρεμλίνο έχει τα μάτια του στραμμένα στη Σερβία, στο Κόσοβο και στην εθνοτικά διχασμένη χώρα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης».

Ο έμπειρος περί τα ευρωπαϊκά θέματα αξιωματούχος θέτει ρητορικά το ερώτημα πώς μπορεί το Κρεμλίνο να υπονομεύσει τη σταθερότητα σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας γωνιά της Ευρώπης, δηλαδή στο Κοσσυφοπέδιο και στη Βοσνία, και υποστηρίζει: «Ο Πούτιν σαφώς και ενθαρρύνει τη Σερβία να ασκήσει πίεση στην υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου. Πέρυσι, ο σερβικός στρατός τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού μετά από ταραχές από Σέρβους διαδηλωτές εντός του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο ούτε η Σερβία ούτε η Ρωσία αναγνωρίζουν, στις οποίες τραυματίστηκαν σχεδόν εκατό στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Αυτό ανάγκασε τη Συμμαχία να στείλει αρκετές εκατοντάδες επιπλέον στρατιώτες στις εκεί ειρηνευτικές δυνάμεις. Εργάζεται επίσης για να αποσταθεροποιήσει την ασταθή κυβέρνηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η οποία είναι χωρισμένη σε μια περίεργη τριμερή προεδρία με έναν εκπρόσωπο για κάθε μία από τις τρεις μεγάλες εθνοθρησκευτικές κοινότητες της χώρας (Βόσνιοι μουσουλμάνοι, Σερβοβόσνιοι, Κροατοβόσνιοι). Ο πιο έμπειρος πολιτικός παράγοντας εκεί είναι ο Σέρβος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος είναι στενά συνδεδεμένος με τη Μόσχα. Ακόμη και πριν από μία δεκαετία μού μιλούσε για την ανάγκη απόσχισης της Σερβικής Δημοκρατίας, κάτι που θα κατέστρεφε ουσιαστικά τη χώρα. Η οντότητα αυτή θα ενωνόταν τότε αναπόφευκτα με τη Σερβία, δημιουργώντας ένα κράτος της Μεγάλης Σερβίας, το οποίο ευχαρίστως θα υποστήριζε ο Πούτιν».

Με τον πέρα του Ατλαντικού παράγοντα να διαβάζει κάπως έτσι τη σημερινή κατάσταση στα ασταθή Βαλκάνια, οι Ευρωπαίοι είναι εκείνοι που (πρέπει να) καίγονται περισσότερο να θωρακίσουν την «πίσω αυλή» τους, την οποία εν πολλοίς έχουν εγκαταλείψει, παρά τις υποσχέσεις περί ένταξης του συνόλου των χωρών της στην Ε.Ε., ανοχύρωτη απέναντι στις επιρροές των άλλων ισχυρών παικτών, κυρίως της Ρωσίας.

Η χορήγηση από τους ηγέτες πρόσφατα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εσπευσμένα και δίχως να πληροί ουσιαστικά κανένα από τα προβλεπόμενα κριτήρια, καθεστώτος χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. μόνο έτσι θα μπορούσε να εξηγηθεί – το ίδιο και η ενίσχυση και αναβάθμιση της γερμανικής στρατιωτικής δύναμης στο Σεράγεβο. Η Βοσνία είναι ένα κράτος χωρίς συνοχή, που θα καταρρεύσει αμέσως εάν η σερβική οντότητα αποφασίσει, όπως διακηρύσσει ο ρωσόφιλος ηγέτης της, να αποσχιστεί, είτε για να προσαρτηθεί στο Βελιγράδι είτε για να παραμείνει «αυτόνομη», και να συγκροτήσει, όπως θέλει ένα από τα σενάρια που διακινούνται, με την προσθήκη και των Σέρβων του Βορείου Κοσόβου μια «ομοσπονδία» του «σερβικού Κόσμου» (κατά τον ρωσικό) και να αρχίσει η βαλκανική χιονοστιβάδα να κυλάει με εξ αντιδράσεως ένωση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, του Τετόβου, του Πρέσεβο και του Μαυροβουνίου με αυτούς της μητέρας πατρίδας, συγκροτώντας τη δική τους «αλβανική ομοσπονδία».

Με κίνδυνο να προκύψουν, εν τοιαύτη περιπτώσει, de facto ή και de jure, μια Μεγάλη Αλβανία και μια Μεγάλη Σερβία, μεταβάλλοντας τον υφιστάμενο συνοριακό χάρτη και τις ισορροπίες ισχύος στη Βαλκανική, πράγμα που ουδείς από τους άλλους ενδιαφερομένους, μηδέ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξαιρουμένων, θα αποδεχθεί.

Εξομάλυνση σχέσεων
Στην άλλη κορυφή του «καυτού άξονα» η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο κινδυνεύει να εκτραχυνθεί με το παραμικρό, με τον διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων Σέρβων και Αλβανών να μην προχωράει, τους δύο αντιμαχόμενους να εξοπλίζονται δίνοντας την εντύπωση ότι προετοιμάζονται για ένοπλη σύγκρουση, και τον κίνδυνο, εάν αυτή σημειωθεί, να εμπλακούν η Σερβία στο πλευρό των ομοεθνών της Μιτρόβιτσα, η πολυεθνική στρατιωτική δύναμη KFOR υπέρ των Αλβανών και να λάβει η Ρωσία την αφορμή να αναμειχθεί και στρατιωτικά στο πεδίο της Βαλκανικής.

Η πρόταση για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρείται, δεδομένης της συγκυρίας, ότι ήταν και αυτή ενταγμένη στην προσπάθεια των Ευρωπαίων για τη σταθεροποίηση της εκεί κατάστασης.

Ωστόσο, μάλλον χειρότερα έκανε τα πράγματα στις σχέσεις Βελιγραδίου και Πρίστινας και πλέον στο διπλωματικό παρασκήνιο γίνονται κινήσεις ώστε στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου θα ληφθεί η οριστική απόφαση, να δώσουν οι Αλβανοί ως αντάλλαγμα τη συμφωνηθείσα στην Οχρίδα δημιουργία της «Ενωσης Σερβικών Δήμων», που έως τώρα αποφεύγουν να πράξουν φοβούμενοι ότι θα συγκροτηθεί ένα σερβικό κράτος εντός του κράτους του Κοσόβου, το οποίο θα λειτουργεί ως «Δούρειος Ιππος» του σερβικού εθνικισμού.

Πηγές έντονης ανησυχίας η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία
Οι ανησυχίες των Δυτικών δεν περιορίζονται αποκλειστικά στο Κοσσυφοπέδιο και στη Βοσνία, όσο κι αν αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες προς ανάφλεξη εστίες. Κάθε γωνιά της Βαλκανικής έχει και τη δική της «αχίλλειο πτέρνα», που μπορεί να θέσει την ειρήνη σε περιπέτειες.

Στη Βόρεια Μακεδονία η διαφαινόμενη άνοδος στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου των εθνικιστών του VMRO DPMNE, το οποίο έχει εντάξει στις προγραμματικές του θέσεις την κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα και το Σύμφωνο Φιλίας με τη Βουλγαρία, έχει κινητοποιήσει Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαμήνυσε ανοιχτά στα Σκόπια, ότι καμία από τις συμφωνίες δεν μπορεί να καταργηθεί ή και να υπονομευθεί, δεδομένου ότι αποτελούν πυλώνες του βαλκανικού συνοριακού χάρτη, ενώ και οι Βρυξέλλες το έχουν καταστήσει σαφές στους διεκδικητές της εξουσίας.

Η παρατεταμένη πολιτική ρευστότητα και ο έντονος φιλορωσισμός σε σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού στη Βουλγαρία –χώρα προμαχώνα του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα–, η ρήξη στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, η υπόγεια διακίνηση ρωσικής προπαγάνδας στη Βαλκανική μέσω αγωγών της Εκκλησίας, ενισχύουν τις ανησυχίες ως προς την εικόνα συνοχής που εμφανίζει η περιοχή, ενόψει πιθανών εξελίξεων, με το γερμανικό περιοδικό Spiegel να επισημαίνει και αυτό τους φόβους της Γερμανίας για εργαλειοποίηση της επιρροής του Πούτιν στα Βαλκάνια και να τονίζει την ανάγκη «να κλείσουν τα ανοιχτά κεφάλαια των συνόρων». Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, μολονότι αναδεικνύουν ως διαβρωτικό για τη σταθερότητα παράγοντα στα Δυτικά Βαλκάνια και τη διαφθορά των πολιτικών ελίτ (νομοσχέδιο), κρατούν στο απυρόβλητο δύο ηγέτες για τους οποίους οι κοινωνίες βοούν ότι –αν όχι εμπλέκονται ανοιχτά– επωφελούνται σε κάθε περίπτωση από αυτήν σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο.

Στα Τίρανα ο Εντι Ράμα και στο Βελιγράδι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θεωρούνται τα «χαϊδεμένα παιδιά» της Δύσης, παρ’ όλες τις γεωπολιτικές καντρίλιες τους, με τον Αλβανό πρωθυπουργό να τελεί υπό τη θελκτική γοητεία του Ερντογάν και τον Σέρβο πρόεδρο να θέλει να πατάει σε δυο βάρκες, την ευρωπαϊκή και τη ρωσική και να αναπαύεται ανάλογα με τις περιστάσεις στη γεωπολιτική αγκαλιά του Πούτιν.

Στα Τίρανα ο Ράμα και στο Βελιγράδι ο Βούτσιτς θεωρούνται τα «χαϊδεμένα παιδιά» της Δύσης, παρ’ όλες τις γεωπολιτικές καντρίλιες τους.

Ο λόγος; Είναι οι δύο αυτοί ηγέτες που μπορούν να ελέγξουν το αλβανικό και το σερβικό στοιχείο στη Βαλκανική και να κρατούν εν υπνώσει το προαιώνια και γεμάτο μίσος ιστορικό ρήγμα από το οποίο εξαρτάται τα μέγιστα η ειρήνη στα Βαλκάνια.

Ο ρόλος και των δύο θεωρείται καθοριστικός στη διευθέτηση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου –και του Βούτσιτς ξεχωριστά στη Βοσνία– γι’ αυτό στη Δύση θέλουν να τους έχουν κοντά τους, ακόμη κι αν πολλές φορές δυσαρεστούν τους ίδιους ή συμμάχους τους με την αλαζονεία τους (σ.σ. Ράμα στην υπόθεση Μπελέρη).

Εν τέλει, υπάρχει σε εξέλιξη ενιαία στρατηγική οχύρωσης των Βαλκανίων απέναντι σε ενδεχόμενη ρωσική εμπλοκή; Πέραν της θεσμικής και οικονομικής ασπίδας προστασίας που προσπαθούν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες να ορθώσουν από την Αδριατική έως τα Καρπάθια, ενισχύουν και τη στρατιωτική παρουσία.

Στη Ρουμανία αυξάνουν συνεχώς σε προσωπικό και οπλισμό την εκεί μεγαλύτερη στην Ευρώπη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ, ενόψει εξελίξεων στη Μολδαβία, αναδεικνύουν σε στρατιωτική πύλη προς τα Βαλκάνια την Αλβανία, δίνουν στον Βούτσιτς… γαλλικά Rafal, για τα οποία οι Αλβανοί έχουν «ανέβει στα κεραμίδια» και εξοπλίζουν, όπως και οι Βρετανοί που στέλνουν αντιαρματικούς πυραύλους javelin, ταυτόχρονα και το Κόσοβο, προκαλώντας οργή στο Βελιγράδι. Κατά τον Σταυρίδη, «ευτυχώς», η Δύση έχει επιλογές.

«Αν και προς το παρόν η ιδέα της ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι απίθανη, η αύξηση του επιπέδου των στρατευμάτων που είναι ανεπτυγμένα στο Κόσοβο σήμερα, και το να προλάβουμε την αναταραχή που προσπαθεί να υποκινήσει ο Πούτιν είναι εφικτό και έχει οπωσδήποτε στρατηγική λογική». Η Ελλάδα πάντως δείχνει να απέχει από όλη αυτή την κινητικότητα, περιοριζόμενη σε καβγάδες με τον Ράμα και τον Βούτσιτς και επαναλαμβάνοντας τα περί «ατμομηχανής», που θα φέρει τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ε.Ε., αν δεν εκτροχιαστεί από τις εξελίξεις.

Καθημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Γενικά θέματα

Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.

Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.

Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.

Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.

Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.

Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)

Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.

Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.

Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.

Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.

Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.

Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.

Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)

Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The deputy commander of the U.S. Central Command (CENTCOM), Vice Admiral Brad Cooper, landed in Israel last week for a visit and met with the deputy chief of staff, Major General Amir Baram. The parties discussed shipments of critical weapons that the outgoing Biden administration has delayed and improving readiness for a possible joint attack on Iran’s nuclear facilities.
The IDF Spokesperson reported that Baram and Cooper visited a number of Israeli Air Force bases, where a review of joint operational operations took place. “In addition, a joint discussion was held regarding the threats from Yemen and cooperation with the U.S. military,” the IDF spokesman reported.
3 View gallery

נתניהו, טראמפ,  חמינאי, נתנז איראן  תקיפה באזור ביטחוני בסוריה

Who will strike Iranian nuclear facilities
(Photo: Iranian Leader’s Press Office – HandoutGetty Images , AP, shutterstock)
Trump did not rule out the possibility that he would order an attack against Iran’s nuclear facilities or support such an attack by Israel. At a press conference about three weeks ago, the president-elect was asked about a possible preemptive strike against Iranian nuclear facilities, amid reports that his team was considering such a step, and replied that he does not rule out any action.
Tehran is preparing for Trump’s return to the White House, and amid Israeli threats, Iranian Foreign Minister Abbas Araghchi declared about two weeks ago that “2025 will be an important year in terms of the Iranian nuclear issue.”
Araghchi made the remarks after a meeting with his Chinese counterpart in Beijing. He did not mention Donald Trump or elaborate on the significance of 2025. It is possible that his remarks were related to Trump’s return, and Iranian fears that his entry into the White House would strengthen Prime Minister Benjamin Netanyahu.

סגן מפקד פיקוד המרכז בצבא ארה"ב אדמירל בראד קופר בביקור בבסיס נבטים בהשתתפות סגן ראש המטה הכללי, אלוף אמיר ברעם

VADM Cooper and MG Baram
(Photo: IDF)
According to the latest quarterly report published by the IAEA in November, Iran has already accumulated a fairly significant amount of 60% enriched uranium, an amount that is enough for four nuclear bombs. According to the report, as of October 26, the amount of uranium enriched to this level stands at 182.3 kg – an increase of 17.6 kg since August.
In order for uranium to be used to produce nuclear weapons, it must be enriched to a level of 90%, but nuclear scientists explain that the path from 60% to 90% is quite short and is considered a “technical” step which can be done in a few days or weeks.
Israel and the U.S. are discussing the Biden Administration’s delayed weapons shipment, which includes 1,700 heavy bombs, 134 D9 Caterpillar bulldozers, and additional weapons. The IDF is already preparing to target Iran’s nuclear facilities by improving readiness for a possible joint attack with the U.S.

דחפור D9 רצועת עזה

()
The use of these bulldozers by the IDF led to major internal criticism in the U.S., protests and tremendous pressure on the Biden administration which gave in and froze the shipment. An examination conducted by Ynet in November revealed that dozens of IDF D9 bulldozers require maintenance. These bulldozers were also needed in southern Lebanon.
“At the height of the fighting in Gaza, about a year ago, battalion commanders ‘fought’ over D9 bulldozers, making it necessary to carry out maintenance on them,” said an IDF commander in November. It is difficult to officially and directly link the deadly results of the raid in Jabaliya in October and November, and the 21 fighters killed in about a month, many from IEDs, to the dire need for D9 bulldozers.
In these operations, the bulldozers are usually the first to lead the combat teams, safely clearing “dirty” areas from explosives that are set to explode and harm infantry and armored soldiers. At the same time, it is clear this tool is not only operationally effective against tunnels and in built-up areas, but also protects soldiers’ lives.
The US is still freezing a shipment of about 1,300 bombs for the Israeli Air Force, which the defense establishment has already purchased from Boeing – in shekels and not in aid dollars – weighing close to a ton per bomb, on the similar claim that the IDF could harm the civilian Gazan population with them. Half of this shipment, which was frozen about six months ago by the administration and caused a stir, has reached the IDF, but about half is still stuck in warehouses in the U.S. In addition, the defense establishment currently rents engineering tools for forces in the field from private contractors.
Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική15 λεπτά πριν

Δημοσίευμα στην TAZ δημιουργεί θέμα για τις νησίδες στον Έβρο

Aναφέρεται σε έρευνα της ΜΚΟ Forensis που δείχνει «πως πρόσφυγες γίνονται θύματα των ανεπίλυτων συνοριακών διενέξεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας»

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Λουκάς Κατσώνης στους Leaders: «Αν τολμήσει ο Ερντογάν, θα χάσει»

Στην εκπομπή LEADERS στις 20.1.2025 με τον Ηλία Παπανικολάου, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων Λουκάς Κατσώνης αναλύει τι σηματοδοτεί...

Πολιτική2 ώρες πριν

Αντιδράσεις στον τουρκικό Τύπο για τον νέο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Μάρκο Ρούμπιο είπε ότι η Τουρκία στρέφεται προς την αυταρχική διακυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και οι...

Απόψεις3 ώρες πριν

Αναβάπτισμα Μητσοτάκη με… απεταξάμην τον σατανά! Νέα αποκήρυξη της Woke ατζέντας και επαναφορά στα δύο φύλα – Με λένε Ρίζο και όπως τα θέλω τα γυρίζω

Ναι, τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, αυτό...

Ιστορία - Πολιτισμός3 ώρες πριν

Ένα ταξίδι γεύσεων από τη Μικρά Ασία στη Δράμα

Στην κουζίνα του ξενοδοχείου Νέσσος, στο Παρανέστι Δράμας, η ιστορία της Μικράς Ασίας ζωντανεύει μέσα από μία συνταγή

Δημοφιλή