Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Η Θ. Δραγωνα στον ΑΘΗΝΑ 9.84

Δημοσιεύτηκε στις

Η καθηγήτρια Προσχολικής Αγωγής και πρώην ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Θάλεια Δραγωνα, μίλησε στις 21/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο. Μεταξύ άλλων, είπε:
* Για το ντοκιμαντέρ «Πρόσθεση όχι αφαίρεση, πολλαπλασιασμός όχι διαίρεση»:
«”Πρόσθεση όχι αφαίρεση, πολλαπλασιασμός, όχι διαίρεση”, για μια άλλη εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας στη Θράκη… Ήταν το logo του προγράμματος, που τρέχει από 1997. Μας είχε φανεί πολύ εύστοχος τίτλος, τότε. Μετά, χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές στο πλαίσιο του πολιτικού λόγου, έγινε μια έκφραση που άρεσε. Αλλά, νομίζω, ότι στη Θράκη, αυτή ακριβώς η προσπάθεια ήταν, κανένα παιδί να μη χάσει την ευκαιρία τού να μπορεί να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση και την ελληνική κοινωνία».

* Για εκπαίδευση «όχημα», για ένταξη των παιδιών της μειονότητας στην κοινωνία:

«Αυτή είναι μία μεγάλη προσπάθεια που γίνεται πολλά χρόνια, δεν είναι καινούργια υπόθεση. Και είναι μια προσπάθεια, που οι ρίζες της είναι μέσα στην αλλαγή που κάνει η ελληνική πολιτεία από το ’90 και έπειτα, για ισοπολιτεία και ισονομία των μειονοτικών πολιτών της Θράκης, μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών. Το “κλειδί” για την κοινωνική ένταξη είναι πάντα η εκπαίδευση, το ξέρουμε. Δεν είναι μόνο για τα παιδιά της Θράκης. Είναι για όλες τις ομάδες, που βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο. Η εκπαίδευση είναι το βασικό “όχημα”, για να μπορέσουν να ενταχθούν στην κοινωνία και να ανθίσουν ως πολίτες. Στη Θράκη, το πρόβλημα ήταν πολύ σημαντικό, όσον αφορά τη γλώσσα. Τα παιδιά της μειονότητας, όταν τα συναντήσαμε εμείς το 1997, τελείωναν το μειονοτικό σχολείο στο δημοτικό, σε ποσοστό 95% και τελείωναν το σχολείο, πραγματικά αναλφάβητα στα ελληνικά και σχεδόν, λειτουργικά, αναλφάβητα στα τουρκικά. Μια από τις προσπάθειες, λοιπόν, της πολιτείας και από τις “αιχμές του δόρατος”, ήταν η εκμάθηση της ελληνικής. Πώς να είσαι πολίτης ενός τόπου, όταν η γλώσσα που μιλάς δεν είναι η γλώσσα που μπορείς να επικοινωνήσεις με τους υπόλοιπους της χώρας; Λοιπόν, αυτό το πρόγραμμα, βασικά, έκανε πάρα πολλά, αλλά ο βασικός σκοπός ήταν η κατάκτηση της ελληνομάθειας».

Δημοσιογράφος: Και το συμπέρασμα είναι, ουσιαστικά, ότι η ελληνομάθεια δεν μπορεί να γίνει ούτε βίαια… Χρειάζεται μια διεργασία που να περιλαμβάνει, αυτό που λέμε «πολυπολιτισμικό κεκτημένο»…

Θ. Δραγώνα: «Ακριβώς. Μα, τίποτα δεν μπορεί να γίνει δια της βίας. Ιδίως, όσον φορά τον πολιτισμό και όσον αφορά τους ανθρώπους. Για να μπορέσει να κατακτηθεί η ελληνομάθεια, έπρεπε αφενός να γίνει πολύ προφανές στα παιδιά, ότι τα ελληνικά είναι φιλική γλώσσα. Και από την άλλη μεριά, και για τους εκπαιδευτικούς τους, ότι η μητρική γλώσσα των παιδιών είναι μία φιλική γλώσσα. Έτσι, δεν είναι; Γιατί, είπατε πριν τη μαγική λέξη “διαπολιτισμικότητα”. Για να μπορέσει να γίνει η γέφυρα των πολιτισμών, πρέπει και από τις δύο μεριές να υπάρχει μία εκτίμηση και αποδοχή του άλλου. Οπότε, για μας, ο δρόμος αυτός της ελληνομάθειας -μέσα πάντα από το σεβασμό του άλλου- ήταν μια γιγαντιαία κατασκευή εκπαιδευτικού υλικού, βιβλία που μπήκαν στα δημοτικά σχολεία και έγιναν βιβλία του Οργανισμού, κυρίως στα μειονοτικά σχολεία, βιβλία για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για τα παιδιά που πάνε, ιδίως, στο δημόσιο σχολείο…
Στη Θράκη υπάρχουν τα επονομαζόμενα μειονοτικά σχολεία, στα οποία πήγαινε το εκπληκτικό, συντριπτικό ποσοστό των μειονοτήτων μαθητών. Τώρα, σιγά – σιγά ο αριθμός αυτός λιγοστεύει. Δηλαδή, όταν το 1997 φτάσαμε στη Θράκη, το 95% των παιδιών πήγαινε στο μειονοτικό δημοτικό. Τώρα είναι το 65%…».

* Για μεταρρυθμιστικές τομές:

«Κάναμε έναν κολοσσιαίο όγκο υλικών, βιβλίων για το σχολείο. Και είχα κάνει μία παρένθεση, λέγοντας ότι για τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο στη Θράκη υπάρχει το σύστημα του μειονοτικού σχολείου, που είναι χωρισμένο στα δύο, κατά κάποιο τρόπο. Τα μισά μαθήματα γίνονται στα ελληνικά, τα άλλα μισά στα τουρκικά. Είναι ένα σχολείο παρωχημένο, που βρέθηκε εκεί για να προστατέψει τα δικαιώματα της μειονότητας, μέσα στο πλαίσιο της συνθήκης της Λοζάννης, όπως αντίστοιχα γίνεται με τα ελληνόπουλα της Πόλης… Και είναι και μαντρωμένα, γκετοποιημένα. Είναι μόνο για παιδιά της μειονότητας, βρίσκονται μόνα, που είναι από τα βασικά αρνητικά… Κάναμε, λοιπόν -εκτός από τα βιβλία-, πολλές ώρες επιμόρφωση σε εκπαιδευτικούς του ελληνόφωνου, αλλά και του τουρκόφωνου προγράμματος, και κάναμε και πολλές δράσεις στην κοινότητα. Δηλαδή, φτιάξαμε κέντρα κοινοτικά στις μεγάλες πόλεις, στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, και στις μικρότερες πόλεις του βασικού ορεινού όγκου. Είχαμε οκτώ κοινοτικά κέντρα και δύο κινητές μονάδες, οι οποίες επισκεπτόταν και το πιο απομακρυσμένο χωριό. Αυτά τα κέντρα δουλεύουν ενδεκάμιση μήνες το χρόνο, επτά ημέρες την εβδομάδα…».

* Για πρόγραμμα εθνικής πολιτικής:

«Το σημαντικό είναι, ότι αυτό πρόγραμμα ήρθε το 1997 και το στήριξαν συστηματικά και οι δύο κυβερνήσεις και οι έξι υπουργοί Παιδείας. Δηλαδή, είναι μια πολιτική της χώρας, δεν είναι μια πολιτική ενός υπουργού, ούτε μιας κυβέρνησης…».

* Για το ντοκιμαντέρ – ενισχυτική διδασκαλία:

«Θα ήταν πάρα πολύ ωραίο, αυτό το ντοκιμαντέρ να παίξει κάποια στιγμή στην τηλεόραση και να το δει ο κόσμος. Με πολύ χαρά θα το δούμε να κυκλοφορεί και να παίζεται. Αυτό, όμως, δεν είναι στο χέρι μου, είναι στα χέρια όλων. Το σημαντικό είναι, ότι αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τέσσερις χιλιάδες παιδιά στη Θράκη -από το σύνολο των δώδεκα χιλιάδων παιδιών της μειονότητας-, έχουν ενισχυτική βοήθεια για να καλύψουν τις δυσκολίες τους. Για πρώτη φορά μπήκαν και παιδιά του Λυκείου -έχουμε τριακόσια παιδιά του Λυκείου που παρακολουθούν την ενισχυτική μάθηση, που γίνεται εντός και εκτός σχολείου- επιμορφώνονται εκπαιδευτικοί – εκατόν εξήντα της Πρωτοβάθμιας και διακόσιοι εξήντα της Δευτεροβάθμιας. Δηλαδή, έχει μπει μπροστά το πρόγραμμα. Και λέω “έχει μπει μπροστά”, διότι αυτή η ιστορία, ενώ είναι από το 1997, αρχίζει και σταματάει αναλόγως από τα προγράμματα του ΕΠΕΕΚ και τώρα του ΕΣΠΑ, που ανοίγουν, κλείνουν, το Υπουργείο Παιδείας προκηρύσσει, υποβάλλουν οι υποψήφιοι δικαιούχοι, κρίνονται και ξανασυνεχίζει – γίνονται διάφορα κενά, δυστυχώς…
Χωρίς αμφιβολία, μπορεί αυτό το πρόγραμμα να πάρει και να δώσει πολλά. Μπορεί να κερδίσει από άλλες προσπάθειες και να συμβάλλει σε άλλες προσπάθειες».


«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γενικά θέματα

Ζελένσκι στην παράσταση, Γέρμακ στα παρασκήνια;

Ελάχιστοι πρόσεξαν τον άνθρωπο με το άψογο κοστούμι που καθόταν στον καναπέ, δεξιά του Ζελένσκι, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ, καταχέριαζε τον Ουκρανό πρόεδρο -μεταξύ άλλων και για την αμφίεση του (τα γνωστά  χακί ρούχα «εκστρατείας» που τα φορά αδιάλειπτα από την αρχή της Ρωσικής εισβολής).

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ελάχιστοι πρόσεξαν τον άνθρωπο με το άψογο κοστούμι που καθόταν στον καναπέ, δεξιά του Ζελένσκι, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ, καταχέριαζε τον Ουκρανό πρόεδρο -μεταξύ άλλων και για την αμφίεση του (τα γνωστά  χακί ρούχα «εκστρατείας» που τα φορά αδιάλειπτα από την αρχή της Ρωσικής εισβολής).

Στην περιβόητη πλέον συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο τον Φεβρουάριο, ο επιβλητικός επιτελάρχης  Αντρίι Γέρμακ, ίσως να πίστευε ότι το αφεντικό του θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει το ενδυματολογικό του παράδειγμα. Ίσως να θεωρούσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα μπορούσε να είχε κρατήσει την ψυχραιμία του.  Αλλά, ακόμη κι αν τα σκεφτόταν, δεν θα το παραδεχόταν ποτέ.

Μάλιστα, όπως δήλωσε στο POLITICO, το αφεντικό του του είπε να φορέσει το κοστούμι.

«Αυτό ήταν ίσως το πρώτο μου κοστούμι από την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας. Ένιωσα μάλιστα λίγο περίεργα», ανέφερε.

Και τι είχε στο μυαλό του κατά τη διάρκεια του βίαιου καβγά; Η προτεραιότητα ήταν απλώς να πείσει τους Αμερικανούς ότι ήταν προς το συμφέρον τους να βοηθήσουν ώστε να ανακοπούν οι Ρώσοι, εξήγησε ο Γέρμακ.

 Από τις ταινίες στην κορυφή της διπλωματίας

Ο άλλοτε, ελάχιστα γνωστός, δικηγόρος και παραγωγός ταινιών B-movie, και τώρα στο επίκεντρο της τριγωνικής διπλωματίας για ειρήνη με τους Αμερικανούς και τους Ρώσους – είναι ευλαβικά πιστός στο αφεντικό του.

Σε συνέντευξή του στο POLITICO πέρυσι, τον αποκάλεσε  «πρόεδρο του λαού». Τι άλλο θα μπορούσε να πει; Ο Γέρμακ ακολούθησε τα χνάρια του Ζελένσκι και έγινε η δεύτερη ισχυρότερη προσωπικότητα στην Ουκρανία.

Το προφίλ του Γέρμακ  αναμένεται να ενισχυθεί τους επόμενους μήνες. Έχει διανύσει μεγάλη απόσταση, από την παραγωγή της ταινίας πολεμικών τεχνών «The Fight Rules» και του θρίλερ με θέμα το λαθρεμπόριο «The Line». Τώρα αποτελεί  την αιχμή του δόρατος της ουκρανικής διπλωματίας.

 «Ποιο είναι το παιχνίδι του;» είναι ωστόσο το ερώτημα που τίθεται στο παρασκήνιο. Καθώς πηγαινοέρχεται στις δυτικές πρωτεύουσες για να προωθήσει την υπόθεση της Ουκρανίας, επικριτές του εκτιμούν ότι εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να αναβαθμίσει τα δικά του πιστοποιητικά για το μέλλον.

«Θα φύγω μαζί του»

Ο ίδιος το αρνείται κατηγορηματικά. «Μπήκα στην πολιτική μαζί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι – και θα φύγω μαζί του», δήλωσε στο POLITICO. «Το καθήκον μου είναι να τον βοηθήσω να ανταποκριθεί στην εκπλήρωση των ευθυνών του ως πρόεδρος της Ουκρανίας. Δεν έχει σχέση με καρέκλες ή πολιτικές καριέρες».

Προς το παρόν, τουλάχιστον, ο Γέρμακ είναι το έμπιστο, δεξί χέρι του Ζελένσκι και όχι ο διάδοχός του. Και ακόμη και οι σφοδροί αντίπαλοί του παραδέχονται ότι ο ατσάλινος, πρώην δικηγόρος είναι το κατάλληλο πρόσωπο ως ο συνομιλητής της Ουκρανίας με το περιβάλλον του Τραμπ.

«Διαβάζει τους ανθρώπους του Τραμπ καλύτερα από ό,τι ο Ζελένσκι»

«Διαβάζει τους ανθρώπους του Τραμπ καλύτερα από ό,τι ο Ζελένσκι», δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μίκολα Κνιαζίτσκι, μέλος του κόμματος του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

Συνήθως ο Κνιαζίτσκι δεν έχει να πει καλή κουβέντα για τον Γέρμακ. Ωστόσο τονίζει ότι «ο Ζελένσκι δεν έχει προσαρμοστεί αρκετά» στη τεράστια αλλαγή της πολιτικής στην Ουάσινγκτον, 

«Η νοοτροπία του Ζελένσκι δεν έχει αλλάξει. Δεν έχει καταλάβει ότι η ρητορική που ήταν αποτελεσματική όταν ο Τζο Μπάιντεν ήταν στον Λευκό Οίκο δεν είναι πολύ χρήσιμη τώρα», πρόσθεσε.

«Ρώσος κατάσκοπος» και «Ρασπούτιν»…

Αλλά ποιος είναι πραγματικά ο άνθρωπος από τον οποίο εξαρτάται ο Ζελένσκι, για να κάτσει απέναντι από τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, σκληρό επενδυτή ακινήτων και δικηγόρο, Στιβ Γουίτκοφ, και να διαχειριστεί μια κυβέρνηση που βλέπει την Ουκρανία ως ενοχλητικό παράγοντα στο παιχνίδι προσέγγισης με τους Ρώσους;

Ο Γέρμακ έχει κατηγορηθεί για τα πάντα: Από Ρώσος κατάσκοπος – κατηγορία που συνδέεται με τα  ερωτήματα σχετικά με το αν ο πατέρας του ήταν αξιωματικός των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών – μέχρι  Ρασπούτιν που έχει μαγέψει τον Ζελένσκι. Βέβαια, η σύγκριση με τον Ρασπούτιν δεν είναι σωστή. Ο εργένης Γέρμακ μπορεί να είναι επιβλητικός όπως ο Ρασπούτιν, αλλά είναι εγκρατής και ακλόνητος πραγματιστής και όχι ακόλαστος μυστικιστής.

Οξυδερκής σε θέματα «ψυχολογίας»

Το κοινό χαρακτηριστικό του όμως, με τον διεφθαρμένο καλόγερο που μάγεψε την οικογένεια του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας Νικόλαου Β’, είναι πως είναι οξυδερκής σε θέματα ψυχολογίας. Αυτό είναι κάτι που τονίστηκε από πρώην υπουργούς και άλλους αξιωματούχους της Ουκρανίας με τους οποίους μίλησε το POLITICO. Εκτός από έναν, όλοι τους μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, φοβούμενοι μήπως προκαλέσουν το δεξί χέρι του Ζελένσκι.

Υπάρχει σίγουρα μια διάχυτη αίσθηση στο Κίεβο ότι πρέπει να είσαι προσεκτικός όταν συναλλάσσεσαι μαζί του ή όταν μιλάς γι’ αυτόν.

«Ο Γέρμακ είναι ένας λαμπρός ψυχολόγος. Είναι σε θέση να διαβάζει τον Ζελένσκι και να προβλέπει τι θέλει», δήλωσε ένας πρώην υπουργός, ο οποίος συγκρούστηκε έντονα μαζί του, αναγκαζόμενος να παραιτηθεί εν μέσω απειλών. «Φροντίζει να προσφέρει έτοιμες λύσεις στον Ζελένσκι, ο οποίος μισεί να εμπλέκεται σε λεπτομέρειες, και δεν του φέρνει προβλήματα», πρόσθεσε.

Η σχέση μεταξύ του παραγωγού και του πρωταγωνιστή του κυβερνητικού δίδυμου, έχει εξελιχθεί από τότε που  διορίστηκε για πρώτη φορά, πριν από πέντε χρόνια, στο γραφείο του προέδρου σε ρόλο κατώτερου στελέχους.

Η άνοδός του ήταν ραγδαία.

Αυτός που «κανένας δεν τον ήξερε» και οι εκκαθαρίσεις

Όταν διορίστηκε λίγο μετά τις εκλογές του 2019, κανένα από τα βασικά πρόσωπα του κύκλου του Ζελένσκι δεν είχε ιδέα για τον Γέρμακ. Όλοι τους είχαν μακροχρόνιες φιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο και τον βοήθησαν να ιδρύσει την εταιρεία παραγωγής του Kvartal 95 Studio, που δημιούργησε την τηλεοπτική σειρά «Ο υπηρέτης του λαού». Σειρά που εκτόξευσε τη φήμη του και τελικά τον ώθησε στην προεδρία.

Τώρα έχουν φύγει όλοι. Οι επικριτές του Γέρμακ παραπέμπουν στον επικεφαλής του προσωπικού του Ζελένσκι ως υπεύθυνο για τις ευρείες εκκαθαρίσεις στο υπουργικό συμβούλιο και  στο γραφείο του προέδρου, οποιουδήποτε θεωρείτο πολιτική απειλή ή προσπαθούσε να δράσει αυτόνομα, είπαν οι πρώην υπουργοί και αξιωματούχοι. και τις ανακατατάξεις.

Από το γυμναστήριο στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων

«Βρίσκονταν στο υπόγειο γυμναστήριο – εκεί δέθηκαν πραγματικά ως φίλοι. Και έκλεψε την ευκαιρία από τον πρώτο επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, Αντρίι Μπόχνταν, οργανώνοντας την πρώτη μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου με τους Ρώσους», δήλωσε η Γιούλια Μέντελ, Ουκρανή δημοσιογράφος που διετέλεσε γραμματέας Τύπου του Ζελένσκι από το 2019 έως το 2021.

Αυτό έγινε τον Σεπτέμβριο του 2019. Το αστέρι του Γέρμακ ανέβηκε γρήγορα από τη στιγμή που κατέβηκε από το αεροπλάνο με τους απελευθερωμένους Ουκρανούς ναυτικούς που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τη Ρωσία.

Κοινές καταβολές

 Γερμακ και Ζελένσκι ταιριάζουν απόλυτα, καθώς προέρχονται από παρόμοιο περιβάλλον. Είναι γόνοι οικογενειών της μεσαίας τάξης που εκτιμούσαν την εκπαίδευση και τη σκληρή δουλειά. Και οι δύο σπούδασαν δικηγόροι -στην περίπτωση του Γέρμακ στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ουκρανίας, το Εθνικό Πανεπιστήμιο Taras Shevchenko του Κιέβου- και οι δύο μεταπήδησαν στη βιομηχανία του θεάματος. Ο Γέρμακ ίδρυσε μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης και παρήγαγε ταινίες, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως δικηγόρος σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων.
Γνωρίστηκαν γύρω στο 2011, όταν ο Ζελένσκι έγινε γενικός παραγωγός ενός τηλεοπτικού καναλιού και ο Γιέρμακ έκανε κάποια νομική δουλειά γι’ αυτό.

Στη συνέχεια, ο Γέρμακ εργάστηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Ζελένσκι για την εκλογή του υπηρέτη του λαού το 2019, αλλά όχι σε ρόλο μεγάλης σημασίας.

Ύποπτες συνδιαλλαγές

Ορισμένα από τα βιογραφικά στοιχεία του αποσιωπούνται, σύμφωνα με την Μέντελ. Μετά την αποφοίτησή του, στην άγρια και τρικυμιώδη μετασοβιετική δεκαετία του 1990, άρπαζε ευκαιρίες από όπου μπορούσε – κάποτε δούλευε σε ένα διαβόητο νυχτερινό κέντρο-ντισκοτέκ στην ουκρανική πρωτεύουσα, το πρώτο που εμφανίστηκε μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. Το κλαμπ προσέλκυε γκάνγκστερ καθώς και εξέχοντες φιλορώσους πολιτικούς. Αργότερα, διετέλεσε υπεύθυνος του καταστήματος πολυτελών ενδυμάτων Sanahunt, βοηθώντας στην εισαγωγή αποκλειστικών κολεξιόν από κορυφαίους οίκους μόδας της Γαλλίας και της Ιταλίας για τους πελάτες του καταστήματος, ολιγάρχες και πολιτικούς. «Αυτός ο ρόλος ήταν εξαιρετικά σημαντικός για τη διαμόρφωση του δικτύου διασυνδέσεων του Γέρμακ», δήλωσε η Μέντελ.

naftemporiki.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Έκρηξη στο ηφαίστειο Φουέγκο: Εκατοντάδες κάτοικοι εκκενώνουν περιοχές στη Γουατεμάλα

Το ηφαίστειο Φουέγκο είναι γνωστό για την τακτική του δραστηριότητα. Τον Ιούνιο του 2018, σημειώθηκε η πιο σφοδρή έκρηξή του εδώ και τέσσερις δεκαετίες, με αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μια συνεχιζόμενη ηφαιστειακή έκρηξη στο ηφαίστειο Φουέγκο, στην κεντρική Γουατεμάλα, οδήγησε στην απομάκρυνση περισσότερων από 700 κατοίκων από τις κοντινές κοινότητες, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών (CONRED).

Το ηφαίστειο, που βρίσκεται περίπου 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Αντίγκουα, εκτοξεύει πυκνά νέφη τέφρας σε ύψος 4,8 χιλιομέτρων, ενώ παρατηρείται και ενεργή ροή λάβας γύρω από τον κρατήρα, όπως ανέφερε η σεισμολογική υπηρεσία της χώρας (INSIVUMEH).

Οι αρχές δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της κατάστασης.

Ροή λάβας μήκους 1,2 χιλιομέτρων

Σε μεταμεσονύχτια έκθεσή της, η INSIVUMEH σημειώνει ότι η λάβα εκτείνεται πλέον σε μήκος περίπου 1,2 χιλιομέτρων, προσθέτοντας ότι «συνεχίζει να συσσωρεύεται με ασταθή τρόπο γύρω από τον κρατήρα και στα ανώτερα τμήματα των ρεμάτων». Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάρρευσης αυτών των ροών, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες, επικίνδυνες πυροκλαστικές εκρήξεις.

Lava river at the FUEGO VOLCANO, GUATEMALA
@dreamsNscience – 6 Ιουνίου 2025

Close-up volcanic lightning from Pacaya volcano, Guatemala in 2021 ⚡️
@volcaholic1 – 3 Ιουνίου 2025

Ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Κεντρικής Αμερικής

Οι αρχές έχουν διατάξει την προληπτική εκκένωση εκατοντάδων κατοίκων μετά την έντονη έκρηξη, η οποία εκτόξευσε λάβα έως και 7 χιλιόμετρα ψηλά στην ατμόσφαιρα. Το Φουέγκο, που βρίσκεται μόλις 53 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Γουατεμάλα Σίτι, φτάνει σε ύψος τα 3.763 μέτρα και θεωρείται ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της περιοχής.

Authorities in #Guatemala have ordered the evacuation of hundreds of people…
@MeetOurWorld – 6 Ιουνίου 2025

Η Γουατεμάλα, χώρα της Κεντρικής Αμερικής σε μέγεθος αντίστοιχο με την πολιτεία Τενεσί των ΗΠΑ, φιλοξενεί συνολικά 37 ηφαίστεια – αν και αρκετά από αυτά παραμένουν ανενεργά.

Το ηφαίστειο Φουέγκο είναι γνωστό για την τακτική του δραστηριότητα. Τον Ιούνιο του 2018, σημειώθηκε η πιο σφοδρή έκρηξή του εδώ και τέσσερις δεκαετίες, με αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Ανησυχία στους Έλληνες πράκτορες! Εφιάλτης οι τουρκικές ακτοπλοϊκές προς τα νησιά

Οι τουρκικές ακτοπλοϊκές εταιρείες κατέχουν πλέον το 75% των γραμμών προς ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Κως και η Σάμος, προκαλώντας ανησυχία στους Έλληνες πράκτορες. Ρεκόρ αναμένεται με 1,4 εκατ. Τούρκους τουρίστες το 2025.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Πέτρος Κράνιας, Lifo

Κάθε χρόνο οι Τούρκοι αναμένουν την ανακοίνωση για το πόσες μέρες αργία θα δώσει η κυβέρνηση και κανονίζουν τα σχέδιά τους. Τα νησιά του Αιγαίου, εδώ και δύο χρόνια έχουν μετατραπεί στον απόλυτο προορισμό, καθώς, όπως έχουν κατά το παρελθόν αναφέρει σε πάμπολες περιπτώσεις τα τουρκικά ΜΜΕ, οι Τούρκοι ενθουσιάζονται τόσο πολύ με το «φθηνό, καλό φαΐ» στην Ελλάδα, αλλά και την απλότητα των παροχών, όπου οι τουρίστες απολαμβάνουν αυτό για το οποίο έρχονται, ώστε οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Αυτή τη χρονιά τα τουρκικά ΜΜΕ σπεύδουν να καρπωθούν το γεγονός πως οι Τούρκοι ναι μεν κάνουν ταξίδια στην Ελλάδα, αλλά τα κάνουν με τουρκικές ακτοπλοϊκές, θέλοντας να κατευνάσουν τις εθνικιστικές φωνές που κραυγάζουν «μη χαλάτε τουρκικά λεφτά στην Ελλάδα». Όπως γράφει η εφημερίδα Sözcü «με την έναρξη της τουριστικής περιόδου στο Αιγαίο, η τουρκική παρουσία στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τα ελληνικά νησιά έχει αυξηθεί εντυπωσιακά, προκαλώντας προβληματισμό στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις. Οι τουρκικές εταιρείες όπως η İDO, Turyol, Sky Marine, Meander Travel, Yesil Marmaris Lines, Bodrum Express Lines, Jalem Tur και Dentur Avrasya εκτελούν πλέον το 75% των δρομολογίων από την Τουρκία προς 12 ελληνικά νησιά.

Οι γραμμές περιλαμβάνουν δημοφιλείς προορισμούς όπως Ρόδος, Κως, Σάμος, Λέσβος, Λέρος, Κάλυμνος, Καστελόριζο, Σύμη, Πάτμος και Αγαθονήσι, μεταφέροντας κάθε χρόνο περίπου 150.000 Τούρκους τουρίστες μέσω της διαδικασίας εύκολης βίζας (visa on arrival).

Η τελευταία προσθήκη είναι η έναρξη δρομολογίων της İDO στις 31 Μαΐου 2025, με υπερσύγχρονο ταχύπλοο χωρητικότητας 450 επιβατών προς τη Ρόδο, γεγονός που ενίσχυσε την ανησυχία των ελληνικών πρακτορείων. Ο ανταγωνισμός έχει καταστήσει ελληνικές εταιρείες όπως οι Sea Dreams, Exas Shipping και μερικοί μικρότεροι τοπικοί φορείς, μειοψηφία με μόλις 25% του συνολικού μεριδίου».

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις6 ώρες πριν

Πρώην αρχηγός Μοσάντ για παραλογισμό Ισραήλ: «Δεν έπρεπε να ισοπεδώσουμε τη Γάζα – Άλλο πόλεμος, άλλο εκδίκηση»

Ο Ταμίρ Πάρντο διοίκησε την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ από το 2011 έως το 2016, αλλά αφιέρωσε όλη του τη...

Πολιτική7 ώρες πριν

Η Αθήνα και το «ναρκοπέδιο» της Λιβύης

Έτοιμη να μπει στην «κινούμενη άμμο» της Λιβύης είναι η ελληνική διπλωματία, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης σχεδιάζει εντός...

Διεθνή9 ώρες πριν

Η σιωπηλή χρυσή επιχορήγηση της βρετανικής μοναρχίας

Το κόστος της βρετανικής μοναρχίας σπάνια απασχολεί δημόσια τη χώρα, όχι επειδή δεν είναι σημαντικό, αλλά επειδή παραμένει τυλιγμένο σε...

Οικονομία9 ώρες πριν

Σε ρυθμούς αγορών η Αθήνα – Άνοδος +25% από την αρχή του έτους

Σε στενό εύρος τιμών κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται μεταξύ 1.828 και 1.839 μονάδων, κλείνοντας...

Διεθνή10 ώρες πριν

Ο πολιτικός κατήφορος της Αμερικής

Ήταν στραβό το κλήμα, το ‘φαγε κι ο γάιδαρος. Ο λόγος για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Σαν να μην...

Δημοφιλή