Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Βαριές ευθύνες για την ήττα της «Ομόνοιας»

Δημοσιεύτηκε στις

Η ήττα του ΚΕΑΔ – Ομόνοια, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δυνάμεων των Τσάμηδων κατά τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, αποτελεί στην ουσία ήττα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Αλλά και απόδειξη ότι το μικρόβιο του διχασμού εξακολουθεί να κατατρώγει τον όπου γης ελληνισμό, καθώς μεγάλος αριθμός Βορειοηπειρωτών υποψηφίων αφομοιώθηκαν από τα αλβανικά κόμματα. Με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του κόμματος του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού ΚΕΑΔ-Ομόνοια.


Στη Χιμάρα, περιοχή με αμιγώς ελληνικό πληθυσμό, όπου το 2003 είχαν δοθεί μάχες για να εξασφαλιστεί η εκλογική διαδικασία, να αντιμετωπιστεί το όργιο βίας και νοθείας και να εκλεγεί τελικά – μετά από επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας – ο σημερινός Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος, έχασε από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Γιώργο Γκόρο, τον οποίο είχε κερδίσει τόσο στις εκλογές του 2003, όσο και σε εκείνες του 2007.

Αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε η βία και η νοθεία του Οκτωβρίου 2003, όταν το καθεστώς του σοσιαλιστή, τότε πρωθυπουργού Φάτος Νάνο, προκάλεσε μεγάλα επεισόδια στην περιοχή και χρειάστηκε να γίνει μεγάλη κινητοποίηση για να επιβληθεί η επανάληψη των εκλογών. Σε μία περίπτωση, στους Δρυμάδες, είχαν ψηφίσει 111 άτομα και στην κάλπη είχαν βρεθεί 524 ψηφοδέλτια! Ο υποψήφιος της Ομόνοιας εξελέγη τελικά στις επαναληπτικές της 16ης Νοεμβρίου 2003.

Και τότε, αλλά και σήμερα όπως αποδεικνύεται, η υπόθεση αφέθηκε στη μοίρα της – και στη μοίρα των… σοσιαλιστών. Το 2003 μάλιστα, ο τότε γ.γ. του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκράμος Ρούτσι είχε δημοσίως ευχαριστήσει τον τότε υπουργό των Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, επειδή η Ελλάδα «κράτησε χαμηλούς τόνους».

Είχε μάλιστα αποφασιστεί να μην αποσταλεί κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία από την Ελλάδα σε ρόλο παρατηρητών και μόνο όταν ξέσπασε σάλος και επενέβησαν οι δημοσιογράφοι, η Βουλή υποχρεώθηκε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή να στείλει αντιπροσωπεία βουλευτών.

Όσο για την τότε κυβέρνηση, τόλμησε να διαμαρτυρηθεί μόνο όταν υπήρξαν τα πειστήρια της νοθείας και οι μαρτυρίες των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, προκαλώντας την παρέμβαση της ΕΕ, την επανάληψη των εκλογών και την οργή του «συντρόφου» Ρούτσι.

Και φέτος, δεν έγιναν τα δέοντα. Ο Β. Μπολάνος και ο σοσιαλιστής βουλευτής Βαγγέλης Ντούλε έγιναν δεκτοί από τον πρωθυπουργό πλέον Γ. Παπανδρέου, αλλά αυτό, όπως αποδείχθηκε, όχι μόνο ήταν στάχτη στα μάτια, αλλά και ολέθριο. Ουσιαστική στήριξη δεν φαίνεται να υπήρξε, ενώ η οικονομική κρίση είναι βέβαιο ότι εμπόδισε τους Βορειοηπειρώτες που διαμένουν στην Ελλάδα – και οι περισσότεροι έχουν λάβει (και) την ελληνική υπηκοότητα να ταξιδέψουν ως τη Χιμάρα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Φυσικά δεν υπήρξε και επίσημη κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, ενώ ο τόνος είχε δοθεί πρόσφατα, με τα «μέτρα» κατά του προξένου μας στην Κορυτσά, ο οποίος είχε τολμήσει να καλέσει τους Βορειοηπειρώτες να απογραφούν χωρίς φόβο, λέγοντάς τους το αυτονόητο. Ότι δηλαδή είναι Έλληνες και στην περιοχή έχουν ιστορία 3.000 χρόνων.

Αυτή τη στιγμή, το περιουσιακό των Ελλήνων της περιοχής βρίσκεται στον αέρα, εταιρίες ετοιμάζονται να καταβροχθίσουν τα παραλιακά φιλέτα και οι Αλβανοί Σοσιαλιστές, από τους πιο σκληρούς απέναντι στην μειονότητα, σηκώνουν κεφάλι.

Και το χειρότερο: Όπως μετέδωσε το Ράδιο Ηγουμενίτσα, οι Τσάμηδες, που ονειρεύονται επιστροφή στην Ελλάδα και επανάκτηση των «περιουσιών» τους, σημείωσαν άνοδο, ενώ στο Δέλβινο πέτυχαν και μεγάλη εκπροσώπηση στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Σε όλη την Αλβανία, η καταμέτρηση συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς, αλλά ήδη ο Πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δήμαρχος Τιράνων Έντι Ράμα μιλά για θρίαμβο του κόμματός του.

Ήδη, στους πρώτους 29 δήμους όπου ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση, η Συμμαχία για το Μέλλον που υποστηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία στους 18 – οι υπόλοιποι 11 βρίσκονται πλέον στα χέρια της Συμμαχίας για τον Πολίτη, της παράταξης που υποστηρίχθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σάλι Μπερίσα.

Για τον ελληνισμό της Β. Ηπείρου – με ευθύνη τόσο της ελληνικής πολιτείας, αλλά δυστυχώς και της ηγεσίας της ομογένειας – αρχίζει μια μεγάλη Οδύσσεια.

Είναι γνωστό ότι αν και η ελληνική μειονότητα είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, οι Έλληνες της Χιμάρας και άλλων περιοχών, όπως η Κορυτσά και το Λούκοβο δεν έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού – μάχες δίνονται ακόμη και για να αναγράφονται τα ονόματα των πινακίδων στα ελληνικά, αν και αυτό επιβάλλεται από το διεθνές δίκαιο.

Ως συνέπεια έρχεται και η οργανωμένη προσπάθεια των Τιράνων για υφαρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων, με σκοπό την τουριστική εκμετάλλευση της περιοχής, αλλά και τον αφανισμό του ελληνικού στοιχείου.

Σημειώνεται ότι οι Αλβανοί αναγνωρίζουν ύπαρξη ελληνικής μειονότητας μόνο στα 101 χωριά του Βούρκου, της Δρόπολης, του Πωγωνίου και δύο χωριών του νομού Πρεμετής. Δεν αναγνωρίζουν, όμως, δικαιώματα μειονότητας στη Χιμάρα ή στην Άρτα Αυλώνος, όπου οι κάτοικοι είναι αμιγώς Έλληνες και μιλούν ελληνικά.

Το μέλλον προαλείφεται ζοφερό και όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κυρίως αυτοί που λίγες μέρες πριν από τις εκλογές ποζάριζαν με τον πρωθυπουργό – αν και γνώριζαν πως η πολιτική της κυβέρνησης λόγω μνημονίου είναι κόκκινο πανί για όλους. Και μόνο αυτή η φωτογραφία ήταν αρκετή ώστε πολλοί να μην μπουν στα έξοδα να ταξιδέψουν ως τη Χιμάρα για να ψηφίσουν.

Οι Αλβανοί σοσιαλιστές δεν χρειάστηκε να κουραστούν για να νικήσουν την «Ομόνοια» – ούτε να εκτεθούν στην ΕΕ, κλέβοντας κάλπες και σφραγίδες, όπως τότε. Είχαν και πάλι βοήθεια από την Αθήνα, όπως και το 2003…
http://www.elzoni.gr/

Γενικά θέματα

Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.

Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.

«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: The Balochistan Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους  κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.

«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.

Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.

Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.

Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.

Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.

Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.

Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.

Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.

Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.

«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.

Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».

«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.

Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.

Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό

Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;

Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός6 ώρες πριν

Η νομική φόρμουλα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Ἡ γνωμοδότησις-πιλότος τοῦ ἰταλικοῦ Νομικοῦ Συμβουλίου τοῦ Κράτους καί ἡ «καλή πρακτική» τῆς Unesco

Άμυνα6 ώρες πριν

Δένδιας: “Ξοδεύουμε 3,5% του ΑΕΠ μας επειδή αντιμετωπίζουμε απειλή από γείτονες όπως η Τουρκία”

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε στη γεωγραφική θέση του Λουξεμβούργου και να είμαστε ασφαλείς παντού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο...

Διεθνή6 ώρες πριν

Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία

Υπερψηφίστηκε στη γαλλική εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, με 331 ψήφους. Χρειάζονταν 288...

Διεθνή7 ώρες πριν

«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»! Με αυτό το σύνθημα αποφυλακίστηκς η Ιρανή κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί!

Βγήκε φωνάζοντας το σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράν, όπως δήλωσε ο σύζυγός της Ταγκί Ραχμανί.

Ιστορία - Πολιτισμός8 ώρες πριν

Μεγάλη κινητοποίηση στην Κω για τα Διογένεια! Οι επιχειρήσεις του νησιού αγκαλιάζουν για μια ακόμα χρονιά τη διοργάνωση

Η αφίσα των Διογενείων είναι έτοιμη. 50 περίπου τοπικές επιχειρήσεις είναι δίπλα μας ,για να μπορέσουμε για μια ακόμη χρονιά...

Δημοφιλή