Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Κύπρος: Γεωπολιτική ασπίδα για το μέλλον

Δημοσιεύτηκε στις

Δεν είναι σχήμα λόγου ότι η Κύπρος ζει δραματικές στιγμές. Ούτε είναι υπερβολή αυτό που ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό στις 17 Μαρτίου: ότι, δηλαδή, πριν από τρεις περίπου εβδομάδες παρέλαβε μια χώρα υπό χρεοκοπία και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Επομένως, η θέση ότι η κυπριακή πολιτική ηγεσία πρέπει να πάρει μεγάλες αποφάσεις και να απαντήσει σε σκληρά διλήμματα είναι απολύτως ορθή. Αποφάσεις που είτε θα οδηγήσουν τη χώρα σε ένα δύσκολο και επίπονο μονοπάτι επιβίωσης και ανάκαμψης είτε στον καιάδα μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας.  

Οι αποφάσεις αυτές δεν θα έχουν μόνο οικονομικές επιπτώσεις. Είναι και γεωπολιτικής σημασίας. Θα καθορίσουν εάν η χώρα θα παραμείνει αγκυροβολημένη στο ευρωπαϊκό λιμάνι ή εάν θα το εγκαταλείψει μαζί με τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα που αυτό προσφέρει. Επομένως, τα διακυβεύματα είναι πολλαπλά και κρίσιμα.  

Ολες τις προηγούμενες ημέρες στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα, ακούστηκαν πολλά σε σχέση με την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η χώρα. Η ευφορία που δημιούργησε σε κάποιους το «όχι» της Κυπριακής Βουλής την προηγούμενη Τρίτη στο σχέδιο διάσωσης που κατέθεσε η κυπριακή κυβέρνηση διαλύθηκε νωρίς. Διότι αποδείχθηκε ότι όσοι ψήφισαν «όχι» δεν είχαν καμία ρεαλιστική εναλλακτική επιλογή. Αποδείχθηκε επίσης ότι τα εύκολα «όχι» μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Είναι επομένως αναγκαίο η Κύπρος να θωρακιστεί όχι μόνο οικονομικά, αλλά και γεωπολιτικά. Αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο μέσα από την ουσιαστική συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η προτεραιότητα λοιπόν είναι σαφής: η Κύπρος πρέπει να παραμείνει εντός ευρωζώνης. Γιατί;

Διότι η παραμονή στο ευρώ εξασφαλίζει την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι, είτε εθελούσια είτε υποχρεωτική, αποχώρηση της Κύπρου από την ευρωζώνη θα σημαίνει, αναπόφευκτα, έξοδο της Κύπρου από την ΕΕ. Με άλλα λόγια, η εγκατάλειψη του ευρώ θα οδηγήσει μοιραία σε εγκατάλειψη της Ενωσης. Κι αυτό διότι η πολιτική πίεση που θα δημιουργηθεί θα είναι ανυπόφορη με αποτέλεσμα η έξοδος από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να είναι μονόδρομος. Η ΕΕ δεν λειτουργεί με όρους «α λα καρτ μενού». Ως κατ’ εξοχήν πολιτικός οργανισμός, η Ενωση δεν μπορεί να ανεχτεί παραμονή μιας χώρας-μέλους που ενώ βρίσκεται στην ευρωζώνη επιλέγει, ή εκ της αποτυχίας της υποχρεώνεται, να θέσει εαυτόν εκτός ευρώ.  Επομένως, η παραμονή της Κύπρου εντός ΕΕ είναι άμεσα συναρτημένη με την παραμονή της στην ευρωζώνη.

Τα ωφελήματα από τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ενωση και στην ευρωζώνη είναι πολλαπλά και έχουν διατυπωθεί κατ’ επανάληψη. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο αποτελεί σήμερα την ισχυρότερη ασπίδα προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το πιο δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί έναντι της Τουρκίας. Είναι επίσης το πλαίσιο που μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο ως καταλύτης επίλυσης του κυπριακού προβλήματος αλλά κυρίως ως εγγυητής μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης η οποία θα ανατρέπει το διχοτομικό status quo. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο εξασφαλίζει ότι ο συμβιβασμός που θα προκύψει, όσο επώδυνος κι αν είναι, θα μπορεί να εφαρμοστεί.   

Πέραν του κυπριακού προβλήματος όμως, μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος εισπράττει σαφώς πολλαπλάσια πολιτικά ωφελήματα από τη συμμετοχή της στη νομισματική ένωση. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι είναι πολιτικά και οικονομικά υγιής. Στο σημερινό ασταθές και συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον, ειδικά χώρες με το μέγεθος της Κύπρου, είναι άκρως σημαντικό να μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και δημιουργίας συμμαχιών. Εάν βρίσκεσαι εκτός αρένας το αποτέλεσμα είναι η απομόνωση και η εσωστρέφεια. Και εάν, επιπλέον, αντιμετωπίζεις οξεία πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, όπως η Κύπρος, το πιθανότερο είναι να παραμείνεις χωρίς καμία δικλίδα ασφαλείας και διαπραγματευτικά γυμνός. Ετσι, άλλοι θα αποφασίσουν για σένα, χωρίς εσένα.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η συμμετοχή στον «πυρήνα» της ΕΕ εξασφαλίζει στην Κύπρο ένα μοναδικό περιφερειακό πλεονέκτημα και την καθιστά προνομιακό συνομιλητή των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Με άλλα λόγια, ο περιφερειακός ρόλος της Κύπρου έχει ενισχυθεί μετά την ένταξη στην Ενωση και στην ευρωζώνη. Ειδικά στην παρούσα συγκυρία, όπου τα θέματα ενέργειας είναι κυρίαρχα στην ατζέντα για την περιφερειακή ασφάλεια και συνεργασία, η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει τον ρόλο της ως πλήρες μέλος της Ενωσης και να έχει κεντρική θέση στην ευρύτερη συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της περιοχής.  

Είναι γεγονός ότι η ευρωπαϊκή στάση καθ’ όλη τη διάρκεια της γενικότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, μυωπική και αναποτελεσματική. Και όχι μόνο αυτό. Υπέσκαψε σοβαρά το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και έθεσε σε ουσιαστικό κίνδυνο την ίδια την επιβίωσή του. Αυτό όμως είναι θέμα που αφορά συνολικά την Ενωση και τη συζήτηση που γίνεται για το ποια Ευρώπη θέλουμε. Σ’ αυτή την καθοριστική συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης η Κύπρος μπορεί να έχει λόγο μόνο εάν συμμετέχει στην Ενωση ενεργά και ισότιμα.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο κατέρριψαν, επίσης, και διάφορους μύθους που κατατρύχουν την κυπριακή πολιτική σκηνή.  Κατέδειξαν ότι ευφάνταστες προτάσεις περί σύμπηξης καυκάσιων ή ανατολικών συμμαχικών «τόξων» εκτός ΕΕ είναι αφελείς και εκτός πραγματικότητας. Οσοι επένδυσαν στη «ρωσική σωτηρία» διαψεύστηκαν. Το παραμύθι ότι υπάρχει ρεαλιστική και συμφέρουσα για την Κύπρο λύση εκτός των παραμέτρων της Ενωσης τέλειωσε. Η σχέση με τη Ρωσία είναι σημαντική και πρέπει να διατηρηθεί, ακόμη και να ενισχυθεί. Αλλά μέσα στο στρατηγικό πλαίσιο του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Κύπρου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αυτή τη στιγμή, χωρίς υπερβολή, τον πιο ευρωπαϊστή πρόεδρο από το 2003 και μετά. Από την πρώτη στιγμή της εγκατάστασής της η νέα κυπριακή κυβέρνηση έδειξε καθαρά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της και τη διάθεσή της να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της Κύπρου. Η εξαγγελία του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για υποβολή αίτησης ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ είναι σαφής και χειροπιαστή απόδειξη ότι η Κύπρος θέλει να παραμείνει αγκυροβολημένη στο ευρωπαϊκό λιμάνι. Προς αυτή την κατεύθυνση προϋπόθεση είναι η εξυγίανση και η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, καθώς και η πραγματική αλληλεγγύη από τους ευρωπαίους εταίρους. Μια Κύπρος εντός Ενωσης εξυπηρετεί τόσο τα συμφέροντα της ίδιας όσο και της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που πρέπει να ξαναβρεί τον δρόμο για την ενοποίηση εγκαταλείποντας συμπεριφορές που οδηγούν στον κατακερματισμό και στον ευρωσκεπτικισμό.
Ο κ. Φίλιππος Σαββίδης είναι πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος.  
ΒΗΜΑ

Γενικά θέματα

Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.

Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.

«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: The Balochistan Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους  κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.

«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.

Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.

Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.

Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.

Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.

Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.

Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.

Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.

Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.

«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.

Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».

«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.

Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.

Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό

Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;

Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός6 ώρες πριν

Η νομική φόρμουλα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Ἡ γνωμοδότησις-πιλότος τοῦ ἰταλικοῦ Νομικοῦ Συμβουλίου τοῦ Κράτους καί ἡ «καλή πρακτική» τῆς Unesco

Άμυνα6 ώρες πριν

Δένδιας: “Ξοδεύουμε 3,5% του ΑΕΠ μας επειδή αντιμετωπίζουμε απειλή από γείτονες όπως η Τουρκία”

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε στη γεωγραφική θέση του Λουξεμβούργου και να είμαστε ασφαλείς παντού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο...

Διεθνή6 ώρες πριν

Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία

Υπερψηφίστηκε στη γαλλική εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, με 331 ψήφους. Χρειάζονταν 288...

Διεθνή7 ώρες πριν

«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»! Με αυτό το σύνθημα αποφυλακίστηκς η Ιρανή κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί!

Βγήκε φωνάζοντας το σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράν, όπως δήλωσε ο σύζυγός της Ταγκί Ραχμανί.

Ιστορία - Πολιτισμός8 ώρες πριν

Μεγάλη κινητοποίηση στην Κω για τα Διογένεια! Οι επιχειρήσεις του νησιού αγκαλιάζουν για μια ακόμα χρονιά τη διοργάνωση

Η αφίσα των Διογενείων είναι έτοιμη. 50 περίπου τοπικές επιχειρήσεις είναι δίπλα μας ,για να μπορέσουμε για μια ακόμη χρονιά...

Δημοφιλή