Γενικά θέματα
Κομισιόν: Μερική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2015
«Η προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2015» για δανεισμό με λελογισμένα επιτόκια, αναφέρεται σε επίσημη απάντηση της Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία ανάβει νέα φωτιά στην κυβέρνηση, που επανειλημμένως έχει μιλήσει για επιστροφή στις διεθνείς αγορές το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Την ίδια στιγμή τη δυνατότητα επιστροφής στις αγορές αμφισβητούν διεθνείς επενδυτικές εταιρείες αλλά και ινστιτούτα.
Η αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν, που φιλοξενείται στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αυγής» είναι επίσημη και αφορά το ερωτημαλόγιο της εξεταστικής Επιτροπής, την οποία έχει συγκροτήσει το Ευρωκοινοβούλιο για το πώς τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) εισήλθαν στα μνημόνια.
Στην 17σέλιδη λοιπόν απάντηση της Κομισιόν, με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2013, και ως προς το ερώτημα αν οι δανειστές είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής, αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Η επιστροφή στις διεθνείς αγορές για δανεισμό με λελογισμένα επιτόκια έχει επιτευχθεί όσον αφορά την Ιρλανδία, ενώ σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την Πορτογαλία. Η προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2015».
Επιπλέον, όπως προσθέτει το real.gr, στη σελίδα 14 της απάντησης της Κομισιόν γίνεται ξανά αναφορά στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «εκτός από εξωτερικούς παράγοντες, τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα ήταν υπεύθυνα για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του πρώτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης, που ώθησε στην ανάγκη για δεύτερο μνημόνιο».
Επίσης, προστίθεται: «Οι διαφορές στις επικρατούσες αντιλήψεις σχετικά με το ρίσκο επηρέασαν σημαντικά την πρόοδο του προγράμματος. Η μακρά συζήτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνέβαλε σημαντικά στην αρνητική αντίδραση της αγοράς για τα λοιπά προγράμματα σε άλλες χώρες».
Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση
Η συγκεκριμένη απάντηση της Κομισιόν φέρνει σε μάλλον δύσκολη θέση την κυβέρνηση που επικοινωνιακά έχει επενδύσει πολύ στο τέλος του μνημονίου το 2014 και στην επιστροφή στις διεθνείς αγορές.
Ενδεικτική η αναφορά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του στις 30 Δεκεμβρίου στο ελληνικό λαό:
«Χτίζουμε βήμα-βήμα σε στέρεες βάσεις. Το 2014 η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές, θα αρχίσει να γίνεται ξανά μια φυσιολογική χώρα, το χρέος θα κηρυχθεί βιώσιμο, χωρίς ανάγκη μνημονίων και χωρίς ανάγκη δανεισμού» είπε.
Επιστροφή στις αγορές στο β’ εξάμηνο του 2014 είχε προαναγγείλει παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό και τους στόχους της κυβέρνησης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας.
«Σε συνδυασμό με τις ήδη σημαντικές δημοσιονομικές επιδόσεις και τις αισιόδοξες μακροοικονομικές ενδείξεις, προωθείται ο σχεδιασμός χρηματοοικονομικών τεχνικών που θα καταστήσουν εφικτή την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου μέσω προσφυγής σε νέο δανεισμό, μεσοπρόθεσμης διάρκειας, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014», είχε πει ο κ. Σταϊκούρας.
Ο μόνος που -μάλλον καθόλου τυχαία με βάση τα όσα αποκαλύπτονται- κρατά χαμηλότερους τόνους και προχωρά σε πιο προσεκτικές δηλώσεις είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που αρκέστηκε να μιλήσει για «μεγάλο στοίχημα» και θετικές προσδοκίες.
«Ένα μεγάλο στοίχημα είναι η δυνατότητα να βγούμε στις αγορές. Πήγαμε καλύτερα του αναμενόμενου το 2013 και πιστεύω απόλυτα ότι το ίδιο θα συμβεί και το 2014», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό λίγο πριν την εκπνοή του 2013.
Απειλή για την κυβέρνηση το ερωτηματολόγιο;
Σκόπελο που πρέπει η κυβέρνηση συνεργασίας να αποφύγει είναι και αυτός που μπορεί να προκύψει από τις απαντήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Γιάννη Στουρνάρα στο ερωτηματολόγιο της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου.
Ακριβώς σε αυτή τη λεπτή ισορροπία που πρέπει να κρατηθεί αποδίδουν αρκετοί και την καθυστέρηση στην αποστολή των απαντήσεων τους.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει και η Αυγή, οι εισηγητές της εξεταστικής επιτροπής είχαν θέσει συγκεκριμένη προθεσμία για την παράδοση των ερωτηματολογίων, προθεσμία που ίσχυε τόσο για τα τρία μέρη των δανειστών (με το ΔΝΤ ωστόσο να αρνείται να απαντήσει), όσο και για τους εθνικούς φορείς.
Στην Ελλάδα οι αποδέκτες του ερωτηματολογίου είναι ήταν τρεις: ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος.
Μόνο ο Γ.Προβόπουλος ήταν όμως συνεπής απαντώντας εμπρόθεσμα. Ο διοικητής της ΤτΕ στην τρισέλιδη απάντησή του αναφέρεται στην πολύ καλή συνεργασία με την τρόικα, εξηγώντας πώς αποφασίστηκε να μπει η χώρα στο πρόγραμμα δανεισμού. Εμφανίζεται δε σε σύμπνοια με την τρόικα σε ό,τι αφορά τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα.
Για την κωλυσιεργία και την «ασυνέπεια» των κ.κ. Σαμαρά και Στουρνάρα η εξήγηση ίσως να βρίσκεται ακριβώς στα ερωτήματα που τίθενται. Για παράδειγμα το πρώτο από τα εννέα ερωτήματα είναι το «γιατί η χώρα αποφάσισε να ζητήσει το επίμαχο οικονομικό πρόγραμμα;».
Κοινώς ρωτά ποιος φταίει για την κρίση και την κατάληξη της Ελλάδας σε αυτή τη δεινή θέση, ερώτημα που έχει προκαλέσει μνημειώδεις κόντρες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κυρίως μετά τη σύναψη του πρώτου μνημονίου και πριν φυσικά συνεργαστούν.
Ο βαθμός δυσκολίας για τους παραλήπτες του ερωτηματολογίου αυξάνεται κατακόρυφα αν αναλογιστούν ότι η κυβέρνηση έχει μείνει με 153 ψήφους και ότι η κυβερνητική συνοχή είναι ήδη πολύ ευαίσθητη, ενώ επίκειται και η έλευση της τρόικας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ν.Χουντής: Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει
«Η ελληνική κυβέρνηση χρωστά απαντήσεις στον ελληνικό λαό για τα μνημόνια. Οφείλει να απαντήσει έστω στη σχετική έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, ο οποίος θα συμμετέχει στην επίσημη αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου που φθάνει στις 8 Ιανουαρίου στην Αθήνα.
Ειδικότερα, μιλώντας στο Mega, ο κ. Χουντής σημείωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει στην έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οφείλει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό. Πώς και γιατί χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και την εργατική νομοθεσία εφάρμοσε κατ΄εντολή της τρόικας καταστροφικές πολιτικές που οδήγησαν στην ανεργία, στην εξαθλίωση, στη φτώχεια και στη στέρηση κάθε ελπίδας και προοπτικής για τη νεολαία και τον τόπο».
Η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου θα συναντηθεί με Γ.Στουρνάρα, τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, Επιμελητήρια, τη ΓΣΕΕ, το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, του Γιατρούς του Κόσμου και το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.
Τη δεύτερη ημέρα θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής και των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει ζητήσει κοινή συνεδρίαση της ολομέλειας των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση των ευρωβουλευτών που ερευνούν τον ρόλο της τρόικας, αίτημα που ο κ. Μεϊμαράκης έκρινε «εύλογο».
Ιωάννης Μάζης: Σύγκρουση που αλλάζει τη μορφή του πλανήτη. Τα ενεργειακά προκαλούν τεράστιο πλήγμα στην οικονομία, λόγω της εκτόξευσης της τιμής των βαρελιών πετρελαίου. Αυτό θα συνταράξει τη διεθνή οικονομία και θα την πληρώσει όλος ο πλανήτης. Υπάρχουν και εκείνα τα βλήματα που μπορεί να «ξεφύγουν» και να χτυπήσουν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, γιατί ναι μεν οι ΗΠΑ έχουν ρητώς έχουν διαμηνύσει στην Ιερουσαλήμ, ότι δεν μπορούν να χτυπήσουν πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά ούτε τα αραβικά κράτη, ούτε οι ΗΠΑ θα στενοχωρηθούν ιδιαίτερα αν η Τεχεράνη χάσει την πυρηνική της δύναμη. Είναι λογική “τραβάτε με και ας κλαίω, εσείς κάντε τη βρώμικη δουλειά”. Το Ιράν είναι ένα καζάνι που βράζει κοινωνικά και πολιτικά. Αυτό θα το εκμεταλλευτούν οι υπηρεσίες των ΗΠΑ. Αυτό θα πρέπει να το βάζουμε στην εξίσωση ενόψει του επόμενου χτυπήματος του Ισραήλ.
Γενικά θέματα
Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η Χεζμπολάχ δεν έχει χάσει την οργάνωσή της
Η Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής πτέρυγας, δεν έχει χάσει την αλυσίδα διοίκησης και επιδεικνύει οργάνωση ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να είναι οργανωμένη και δεν έχει χάσει την αλυσίδα διοίκησης παρά τα ισραηλινά χτυπήματα.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής πτέρυγας, δεν έχει χάσει την αλυσίδα διοίκησης και επιδεικνύει οργάνωση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Η Ζαχάροβα κατηγορεί τη Δύση, ιδίως τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, για την πυροδότηση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και την επίδειξη υποκρισίας με την υποστήριξή της στο Ισραήλ.
Η Ρωσία επιπλήττει επίσης το Ισραήλ για ένα χτύπημα στη Συρία που αποδίδεται αλλά δεν διεκδικείται από το εβραϊκό κράτος.
«Για άλλη μια φορά, το Ισραήλ παραβίασε κατάφωρα την κυριαρχία της Συρίας εξαπολύοντας πυραυλική επίθεση σε πολυώροφη πολυκατοικία σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της Δαμασκού», λέει η Ζαχάροβα.
«Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι τέτοιες ενέργειες έχουν κυριολεκτικά μετατραπεί σε πρακτική ρουτίνας που εφαρμόζεται στη Συρία, τον Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας», λέει η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι δείχνει την «επιθυμία του Ισραήλ να επεκτείνει περαιτέρω τη γεωγραφία της ένοπλης κλιμάκωσης στην περιοχή».
Γενικά θέματα
Der Spiegel: H γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση όπλων στην Τουρκία! Πανηγυρίζουν για Eurofighter τα τουρκικά ΜΜΕ
Τουρκικά ειδησεογραφικά Μέσα αναφέρονται με θετικό πρόσημο στην απόφαση του Βερολίνου και πιθανολογούν ότι το επόμενο «ναι» θα αφορά στην πώληση των 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter που θέλει η Τουρκία.
Tην πώληση όπλων στην Τουρκία ενέκρινε η Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Der Spiegel».
Τουρκικά ειδησεογραφικά Μέσα αναφέρονται με θετικό πρόσημο στην απόφαση του Βερολίνου και πιθανολογούν ότι το επόμενο «ναι» θα αφορά στην πώληση των 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter που θέλει η Τουρκία.
Τα όπλα που πούλησε η Γερμανία στην Τουρκία
Τα τελευταία χρόνια η Γερμανία έχει μειώσει δραματικά τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το «Der Spiegel» η Γερμανία ενέκρινε την πώληση, στην Τουρκία, 100 αντιαεροπορικών πυραύλων και 28 τορπιλών DM-2A4 SeaHake, αμφότερα για το Τουρκικό Ναυτικό.
Η αξία των πυραύλων, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, αλλά μάλλον αφορά σε RAM (Rolling Airframe Missile), ανέρχεται στα € 100 εκατομμύρια, ενώ η αξία των τορπιλών είναι € 156 εκατομμύρια. Επιπλέον, η Γερμανία ενέκρινε την εξαγωγή υλικών για την αναβάθμιση των τουρκικών υποβρυχίων T-209, αξίας € 79 εκατομμυρίων, καθώς και υποσυστημάτων κινητήρων πλοίων, αξίας € 1,9 εκατομμυρίων.
Ως προς τα Eurofighter, υπενθυμίζουμε ότι η πώληση 40 αεροσκαφών στην Τουρκία έχει εγκριθεί από όλες οι χώρες της κοινοπραξίας, εκτός από τη Γερμανία.
Η Γερμανια αλλάζει τη στάση της
Η Άγκυρα προσπαθεί από το 2022 να εξασφαλίσει την αγορά 20 μαχητικών Eurofighters, συνολικής αξίας 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όμως η συμφωνία αυτή έχει συναντήσει πολλά εμπόδια. Κυρίως, οι αντιρρήσεις ορισμένων κομμάτων στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, όπως των Πρασίνων, έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία.
Παρόλα αυτά, πηγή δήλωσε στο Middle East Eye ότι το Βερολίνο έχει αναθεωρήσει τη στάση του και επανεξετάζει το αίτημα της Τουρκίας “με νέο τρόπο”, συνδέοντας τη «στροφή» τουο Βερολίνου με τις περιφερειακές εντάσεις και τον φόβο σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Με πληροφορίες από Defence Review και SigmaLive
-
Γαλλία2 ημέρες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Εθνική Άμυνα2 ημέρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Ιράν3 ημέρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video3 ημέρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ιστορία2 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video3 ημέρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Αναλύσεις5 ημέρες πριν
Quo vadis κύριε Γεραπετρίτη;
-
Γενικά θέματα5 ημέρες πριν
Μία νέα αρχή για το «Γεωπολιτικό»